Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Na POLSAT HD po SAT poszły dwie transmisje "kopanki" na żywo (1080i). Dania i Kazachstan. Były super zrealizowane. Zero tzw. smużenia, świetna ostrość w ruchu. Mało kto ma na forum SAT TV i dla tego brak recenzji o klasie współczesnych realizacji video na matrycach 50 Hz. POLSAT HD ma dynamiczne opcje dla streamowania relacji sportowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Panasonic TX-50DS630E jest tylko powystawowy. Dostępny znalazłem Samsung UE50J6240 on też jest 100hz ale mniejsza o to.

Mam pytanie do fachowców czy do 3000 zł znajdę lepszy telewizor do meczyków i filmów niż ten Samsung? Min 49 cali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy warto dzisiaj jeszcze kupować tv Philips 43PUS6401? Jest to tv z pierwszej połowy 2016. Czy w tej cenie lepiej szukać czegoś nowszego? Szukam tv 43-42 cale i trafiłem na Philips gdzie zaciekawiła mnie funkcja Ambilight, nie jestem jednak w 100% pewny czy ta marka jest warta jest dzisiaj dość solidna. 

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-43pus6401-12.bhtml#afterSearch-43pus6401%2F12|telewizory-led-lcd-plazmowe||Telewizory|product

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, pomóżcie mi :D

Chce cos kupic, wiem, ze kasowo jest srednio.. ale kredyt i takie tam :D sami wiecie.. ;)

Czego szukam:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zazwyczaj 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? nie świeci, rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 42 cale, jakis samsung
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Wszystkie
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola XBOX, laptop, kino domowe 4K
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? lepiej oddającą rzeczywistość
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  sport, filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 20%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami przeważnie
17. Preferencje co do wielkości? 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG, Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? TAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam który byłby najlepszy telewizor z tych 

Samsung MU6172 UE40MU6172UXXH

czy

KDL-40WE665

albo jakiś inny  tylko 40 cali do 2000 zł

oglądanie filmów  ps4 i pc

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba obrazowo są podobnej klasy do tego do czego chcesz używać. Jest jednak jedna kluczowa różnica: Samsung posiada rozdzielczość 4K. Jeżeli Ci się to przyda (siedzisz bardzo blisko i dostarczysz taki sygnał np. z pc, konsoli) to lepiej wybrać Samsunga.

Dnia 15.09.2017 o 21:51, ineel napisał:

Siema, pomóżcie mi :D

Chce cos kupic, wiem, ze kasowo jest srednio.. ale kredyt i takie tam :D sami wiecie.. ;)

Czego szukam:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zazwyczaj 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? nie świeci, rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 42 cale, jakis samsung
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Wszystkie
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola XBOX, laptop, kino domowe 4K
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? lepiej oddającą rzeczywistość
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  sport, filmy
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 20%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami przeważnie
17. Preferencje co do wielkości? 55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? Samsung, LG, Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? TAK

Cześć, budżet taki, że musisz liczyć się z kompromisami (lepsza jakość to mniejsza przekątna, lepsza płynność gorsze inne parametry itd). Ciekawym wyborem wydaje się np. Panasonic EX700 o którym pisałem tutaj sporo: https://hdtvpolska.com/panasonic-ex700-test-okiem-gracza-i-maniaka-filmow-czy-warto-go-kupic/

Można także pomyśleć o Sony XE70 z androidem na pokładzie: https://hdtvpolska.com/sony-xe70-test-niedrogiego-android-tv-ultra-hd-kd-43xe7005/

Jak bardzo dużo oglądasz sportu to jest w sprzedaży 120Hz Philips: PUS6561 (poczytaj o nim opinie na forum).

Generalnie kompromisy na rzecz różnych cech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Gmeru napisał:

Można także pomyśleć o Sony XE70 z androidem na pokładzie: https://hdtvpolska.com/sony-xe70-test-niedrogiego-android-tv-ultra-hd-kd-43xe7005/

Tutaj był testowany model w rozmiarze 43'' który jest na matrycy IPS, a w tej samej serii od rozmiaru 55'' zastosowane są już matryce VA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego podałem model XE70. W teście jest o tym info. Nie wiem co ma wnosić kolejny raz odnośnik do innego testu? Każdy post to ten link... może lekka przesada? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Planuję zakup nowego telewizora, ale powoli wymiękam od tych wszystkich recenzji i testów, które cały czas sprawdzam. Może tu otrzymam jakąś pomoc.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Najczęściej 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kąty są ważne, nie wszyscy siedzą na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno na wschód na bocznej ścianie. Gdzieś tak do godziny 13 w pokoju jest bardzo jasno, zasłaniam rolety ale nadal słonko potrafi przyświecić, później robi się znośniej
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 42" LG sprzed około 5 lat, dokładnego modelu nie znam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k, odtwarzanie plików z serwera multimedialnego
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Wszystkie wymienione
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Tuner satelitarny, laptop, internet, serwer multimedialny
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Najczęściej bardzo dużo, nawet ponad 12 godzin
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam preferencji, ale wydaje mi się że matowa będzie lepsza w jasnym pomieszczeniu
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale, programy dokumentalne, informacyjne, sporadycznie sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Po równo
17. Preferencje co do wielkości? Minimum 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba czerń, nierównomierne podświetlenie, widoczny dynamiczny kontrast (samoistne rozjaśnianie i ściemnianie obrazu)
19. Preferencje co do marki ? Byle nie jakiś noname
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Jeśli zmieszczę się w 5000-6000 zł to będzie miło

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie

Dodam jeszcze, że z tych telewizorów o których dotychczas czytałem ten wygląda chyba najciekawiej: https://hdtvpolska.com/lg-sj850v-test-telewizora-super-uhd-55-2017/  , ale w podsumowaniu napisano, że nie nadaje się do jasnych pomieszczeń i ma słaby kontrast, co mnie nieco powstrzymuje przed wybraniem go. W dodatku słaby HDR nie poratuje mnie jeśli słońce zaświeci mi prosto w okno. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie rady :).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Prosze o pomoc jaki tv wybrać 

Sony kd-49xd7005 czy kd-49xe7005

Są to te same modele z dwóch kolejnych lat lecz z delikatnie różnymi specyfikacjami których jako laik nie potrafię ocenić.:huh: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
Proszę o informacje czym różnią się modele 65ks9000l i 65ks9500s.
Zaczynam głupieć w wyborze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ks9500 - ma sterowalne podświetlenie typu fald, ks9000 to zwykły krawędziak. Między tymi TV w jakości obrazu jest przepaść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem właśnie że jest dużo podobnych oznaczeń, pewnie żeby się pomylić w zakupie.

Jeszcze dopuszczam 65ks7500 i 65q7f. Te czym się różnią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden to model na 2016 rok - KS i 2017 Q7, przy czym obywa przy ks9500 to cieniaski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xisiek mógłbym Cię prosić o pomoc w moim problemie?

Edytowane przez Ozz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ozz ja bym żadnego nie kupił z tych dwóch bo to IPS. A jeżeli o tym wiesz i Ci to nie przeszkadza to wybrałbym model xe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co byś mi polecił do 3 tys zl i czy ewentualnie wybór 55 calowego modelu który ma matryce va jest dobrym pomysłem? 

Edytowane przez Ozz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kąty są ważne, nie wszyscy siedzą na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć lecz początkowo stac
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Rolety mocno przyciemniające lecz nie wyobrażam sobie zasłaniać ich za każdym razem gdy oglądam tv. 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 26 cali kineskopowy ?
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k, android, her, 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Wszystkie wymienione
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Tuner satelitarny, komputer, internet, głośniki DTS 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Do 6 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Chyba matowa, ale nie znam się ?
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, dużo sportu
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, nie wiem ile
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Po równo
17. Preferencje co do wielkości? Minimum 43" max 49
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba czerń, nierównomierne podświetlenie, rozmycie obrazu przy oglądaniu sportu
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do 3500 zł 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Twoich wymogów Ozz nic lepszego niż Samsung 49 Ks7000 nie ma, tylko nie wiem jak z dostępnością bo to model na 2016r jest. Za najtańszy sensowny wybór z modeli 2017 uważam Panasonica ex700, ale nie do bardzo jasnych pokoi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba też w razie czego wymienić pewną cechę tego Panasa, otóż są posty w których ludzie narzekają że ten model ma nazbyt odblaskową ramkę. Ogólnie to do tych wymagań w tym roku nie ma w tej cenie odpowiednich dla ciebie telewizorów. Najtańszy odpowiedni to Sony 49'' XE9005 za 5200 zł, ewentualnie OLED 55''  LG 910v za około 4800 zł

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To inaczej, co wg was jest najlepszym wyborem do 3500 tys zł oraz do 49 cali(o reszcie wymagań możecie zapomnieć) jezeli możecie to pomozcie bo naprawde się na tym nie znam a żona mi truje d... że mam brać pierwszy lepszy co to kłóci się z moja natura ? a no i kocham oglądać piłkę nożną ?

Edytowane przez Ozz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi