Jump to content
Smartek

Poradnik HD, czyli kompletna instalacja i konfiguracja kodeków i playerów.

Recommended Posts

Ciekawostka: statystycznie wyszło mi, że na dzień dzisiejszy jest około 67% mkv wspierających akcelerację (na dwadzieścia cztery testowe filmy szesnaście z nich prawidłowo wspierało akcelerację, a dodatkowe cztery z nich wspierały ją - obciążenie procesora drastycznie spadało - ale obraz nie był prawidłowo wyświetlany).

Po sprawdzeniu kilkunastu filmow/seriali (glownie 720p) na karcie ATI Radeon HD 3450 i uzyciu MPC HC/wewnetrzne dekodery, moge napisac, ze DXVA dziala na ... wszystkich materialach. Albo wiec te 67% to problem Nvidia, albo kiedys tak bylo, albo moze zdarza sie czesciej przy 1080p (no albo mialem wyjatkowe szczescie).

Edited by kamcyk26

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem że nvidia coś poprawiała w tej kwestii w sterownikach. Możliwe więc że coś się poprawiło w temacie. W każdym razie ja ostatnio też nie trafiłem na coś co by nie chodziło pod DXVA. Zresztą zawsze można użyć akceleracji przez CUDA B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z filmem Goodfellas.1990.DVD9.720p.HDDVD.x264-REVEiLLE

General
Complete name					: Goodfellas.1990.DVD9.720p.HDDVD.x264-REVEiLLE.mkv
Format						   : Matroska
File size						: 7.95 GiB
Duration						 : 2h 25mn
Overall bit rate				 : 7 828 Kbps
Encoded date					 : UTC 2007-03-18 13:09:47
Writing application			  : mkvmerge v2.0.2 ('You're My Flame') built on Feb 21 2007 23:40:55
Writing library				  : libebml v0.7.7 + libmatroska v0.8.1

Video
ID							   : 1
Format						   : AVC
Format/Info					  : Advanced Video Codec
Format profile				   : High@L5.1
Format settings, CABAC		   : Yes
Format settings, ReFrames		: 8 frames
Muxing mode					  : Container profile=Unknown@5.1
Codec ID						 : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration						 : 2h 25mn
Bit rate						 : 6 869 Kbps
Nominal bit rate				 : 7 180 Kbps
Width							: 1 280 pixels
Height						   : 720 pixels
Display aspect ratio			 : 16/9
Frame rate					   : 23.976 fps
Resolution					   : 24 bits
Colorimetry					  : 4:2:0
Scan type						: Progressive
Bits/(Pixel*Frame)			   : 0.311
Writing library				  : x264 core 54 svn-614
Encoding settings				: cabac=1 / ref=5 / deblock=1:-3:-3 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=7 / brdo=1 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=1 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=0 / threads=3 / nr=0 / decimate=0 / mbaff=0 / bframes=3 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=3 / wpredb=1 / bime=1 / keyint=240 / keyint_min=24 / scenecut=40(pre) / rc=2pass / bitrate=7180 / ratetol=1.0 / rceq='blurCplx^(1-qComp)' / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30
Language						 : English

Audio
ID							   : 2
Format						   : AC-3
Format/Info					  : Audio Coding 3
Codec ID						 : A_AC3
Duration						 : 2h 25mn
Bit rate mode					: Constant
Bit rate						 : 640 Kbps
Channel(s)					   : 6 channels
Channel positions				: Front: L C R, Surround: L R, LFE
Sampling rate					: 48.0 KHz
Language						 : English

Oczywiście nie odtwarza się na KMPlayer z kodekiem Cyberlink H.264 z DXVA, więc odtwarzałem go przez MPC Homecinema z Coreavc 1.9.5 z włączonym CUDA, lecz co jakiś czas zacinał się obraz, musiałem zatrzymać i przesunąć o kilka sekund do tyłu, dopiero wtedy odtwarzał dalej. Ma ktoś jakiś pomysł czym to jest spowodowane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Format profile : High@L5.1

Format settings, CABAC : Yes

Format settings, ReFrames : 8 frames

To jest stary enkod , dlatego masz z nim problemy, a dokładnie flaga profilu 5.1 może sprawiać że Cyberlink sobie z nim nie radzi, jeśli się nie mylę użycie podczas kodowania b_pyramid=1 także uniemożliwiało prawidłowe korzystanie z DXVA. CoreAVC+CUDA powinien sobie z takim filmem poradzić, jeśli masz problemy to przemuxuj ponownie strumienie A/V nowym mkvmergem 2.9 a ak i to nie pomoże to wyprute strumienie wrzuć do kontenera m2ts - tsmuxerem, jeśli dalej lipa to po prostu strumień video jest kaszaniarsko zenkodowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. mam problem z filmem Transformers.mkv HD 1080p a mianowicie:

Wszystko chodzi fajnie ale pod programami: KMPlayer, GOMPlayer, Best Player film wykorzystuje ok 60% mocy procesora. Zaś w programie mplayerc wykorzystanie procesora wychodzi 2-3%, co świadczyło by o sprzętowej akceleracji GPU. Płyta to Zotac GF 8200itx, mam zainstalowany PureVideo, jednak nie wiem gdzie jego obsługę włączyć w 2 pierwszych playerach czyli KMP i GOM. Kodeki jakie mam to ffdshow i CoreAVC.

W BestPlayer czy ALLPlayer też widze ikonkę AVC jednak zużycie procesora dochodzi do 50% czyli też coś jest nie tak. W AllPlayer film klatkuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli dany enkod jest zgodny z DXVA i MPC prawidłowo używa tych funkcji podczas dekodowania to w pozostałych playerach ustaw kodek CoreAVC z włączoną funkcją CUDA lub zewnętrzny filtr MPC na preferowany i najlepiej poblokuj pozostałe filtry , szczególnie odznacz dekodowanie x.264 w ffdshow.

Sprawdź czy podczas odtwarzania są aktywne właściwe filtry, wszystko jest w poradniku ...

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś mógłby wkleić 3ci screen z konfiguracji Kmplayera? Niestety ten podany w pierwszym poscie nie otwiera się.

Pozdrawiam

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bywa, że mam problemy z poprawnym odtworzeniem 1080p. Wszystko odtwarzam poprzez MPCHC z kodekami ustawionymi wg. tematu w tym forum... Gdy używam CoreAVC to zużycie procka wynosi ~ 40-99% przy żywszych scenach obraz czasami się zwiesza. Do niektórych filmów [w innych obraz jakoś nie działa poprawnie] używam DXVA wtedy jest ok 5-20% ale tak jak wspomniałem tylko w wybranych filmach to działa. Mój sprzęt to:

Procek Dual Core 2,8 GHz

ASUS ATi Radeon HD4850

1,5 GB Ram

Problem raczej nie tkwi w sprzęcie bo powinno wszystko na nim iść bez problemu. Czytałem tu i ówdzie o sprzętowej akceleracji GPU, dzięki czemu odciąża się CPU... Moja karta graf. jest jedną z mocniejszych z tego co się orientuje i ponoć już na serii 3XXX odciąża się procka do poziomu kilku %. Jak to poprawnie skonfigurować by PC byl jak najmniej zajęty i wszystko działało bez szwanku? Z góry THX.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam u mnie w kmplayer kiedy klikam prawym brak w zakładce wideo podstawowy wideo zaawansowany wiec nie moge dokonczyć instalacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorki zamotałem ale kiedy w kmplayer klikam ppm na odtwarzacz w zakładce brak jest opcji wideo (podstawowy) oraz wideo (zaawansowany) wiec nie mam jak dokończyć instalacji hm dziwne może ktoś zaradzić na taki przypadek

Share this post


Link to post
Share on other sites
sorki zamotałem ale kiedy w kmplayer klikam ppm na odtwarzacz w zakładce brak jest opcji wideo (podstawowy) oraz wideo (zaawansowany) wiec nie mam jak dokończyć instalacji hm dziwne może ktoś zaradzić na taki przypadek

Włącz Options / Advanced Menu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bywa, że mam problemy z poprawnym odtworzeniem 1080p. Wszystko odtwarzam poprzez MPCHC z kodekami ustawionymi wg. tematu w tym forum... Gdy używam CoreAVC to zużycie procka wynosi ~ 40-99% przy żywszych scenach obraz czasami się zwiesza. Do niektórych filmów [w innych obraz jakoś nie działa poprawnie] używam DXVA wtedy jest ok 5-20% ale tak jak wspomniałem tylko w wybranych filmach to działa. Mój sprzęt to:

Procek Dual Core 2,8 GHz

ASUS ATi Radeon HD4850

1,5 GB Ram

Problem raczej nie tkwi w sprzęcie bo powinno wszystko na nim iść bez problemu. Czytałem tu i ówdzie o sprzętowej akceleracji GPU, dzięki czemu odciąża się CPU... Moja karta graf. jest jedną z mocniejszych z tego co się orientuje i ponoć już na serii 3XXX odciąża się procka do poziomu kilku %. Jak to poprawnie skonfigurować by PC byl jak najmniej zajęty i wszystko działało bez szwanku? Z góry THX.

Ło kurcze, to faktycznie coś chyba nie tak - ja mam procek 2*1,86 Ghz i znacząca większość filmów na CoreAVC chodziła płynnie. Teraz jak jest wsparcie CUDA to wszystko chodzi bez zająknięcia. Na najnowszych sterownikach nvidii prawie wszystkie filmy chodzą też w poprzez DVXA. Widać na ATI nie jest tak różowo....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ło kurcze, to faktycznie coś chyba nie tak - ja mam procek 2*1,86 Ghz i znacząca większość filmów na CoreAVC chodziła płynnie. Teraz jak jest wsparcie CUDA to wszystko chodzi bez zająknięcia. Na najnowszych sterownikach nvidii prawie wszystkie filmy chodzą też w poprzez DVXA. Widać na ATI nie jest tak różowo....

Hm wydaje mi sie że zbyt krytycznie to ująłem. Sam CoreAVC działa idealnie, obraz prawie wcale się nie zacina, tylko zużycie procesora jest moim zdaniem zbyt duże... Przy filmie 1080p zajmującym 5GB, czyli bitrate nie jest wielkie [kreskowka] to zużycie procka wynosi 40-60%... nie jest to tragedia ale w filmach bardziej wymagającym troche męczące. Apetyt rośnie w miare jedzenia, działają mi filmy dosc plynnie to teraz chcialbym co raz więcej ;) DXVA nie działa praktycznie wcale więc używam CoreAVC... Nie jest to problemem wielce ucięzliwym wiec nie bede narzekał ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej witam wszystkich

właśnie skonfigurowałem sobie wszystko według poradnika, robiłem dokładnie krok po kroku ale w MPCHC nie ma dostępu do filtra DirectVobSub (zeby blocka dać) oraz AC3Filter (jest rylko AC3 Parser Filter), nie zauważyłem różnicy w odtwarzaniu filmów (mój sprzęt C2D e8400 3.0ghZ, 4gb ramu, karta GF 9800gtx+, wszystko oglądam na mon. 24' na Viście), jedyne co zauważyłem to to że MPC obsługuje czcionki w napisach ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo ja jestem ślepy, albo nie umiem wprowadzić do KMPlayera zewnętrznej ścieżki audio do filmów MKV np w formacie AC3 lub DTS, co w MPC jest prościutkie. Dziwne byłoby gdyby ten player nie posiadał tej funkcji :lol:

Kolejny problem jest, że udało mi się w końcu skonfigurować KMP żeby używał DXVA i rzeczywiście początkowo filmy chodziły pięknie z użyciem procka max. 20%, a teraz to jedynie animowane działają w tym trybie, np. Black Hawk Down 1080p wyświetla tylko screeny, Bridge to Terabithia 1080p w ogóle nie rusza itd. Przypomnę że na początku praktycznie wszystkie filmy chodziły dobrze może z wyjątkiem Madagascaru, który najwidoczniej gryzie się z DXVA bo obraz klatkuje, podobnie jest w MPC gdy używam DXVA i ten filmik odtwarzam CoreAVC. Proszę o pomoc, bo już długi czas z tym walcze i gdy wreszcie się udało, to znów się zepsuło :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh, mam "przyjemność" ogłosić że sprzęt lubi robić z nas, ludzi, głupków :)

Tyle męczenia się z playerami, kodekami i wszelkiej maści cudami, a rozwiązanie było aż tak banalne, że chyba nikt by na nie nie wpadł... Po nieudanych zabawach z KMPlayerem, trwajacych ok. 2 tygodni, postanowiłem wyrzucić to narządzie w diabły i przejąć kontrolę MPC. Oczywiście znów kodeki dawały mi w kość: Na CoreAVC obraz był dość płynny (CPU ~ 90%) ale już w momentach szybkiej akcji był slideshow. Cyberlink natomiast ani myślał by korzystać z DXVA i było podobnie jak z CoreAVC, tyle że nawet momenty w których nic sie nie działo na ekranie się zacinały, nie wspominając o użyciu CPU... Kodeki te były do bani. Aż tu nagle zresetowałem program, ustawilem generator wideo Haali i... Filmy działają płynnie a użycie procka 10% ! Nie mogę zrozumieć jak wszystko działa idealnie na wbudowanych kodekach MPC... Wcześniej przy takiej konfiguracji obraz nie zdążył ruszyć już sie zacinał... A tu masz... jednym słowem mój PC bawił się ze mną w kotka i myszke... Ale niestety żeby nie wszystko było pięknie i cudnie, nie wszystkie filmy współpracują z tą "kombinacją" kodeków, bez kodeków ;) po prostu gryzą się z DXVA. I tu pozostaje CoreAVC, ale niestety jak wspomniałem, troszkę tnie i tu, żeby wszystko grało pięknie potrzebny jest format. Z około 30 filmów które posiadam, ze 3 nie chciały współgrać z DXVA. Shrek 1080p nigdy nie działał dobrze, na CoreAVC też się wiesza, a na dxva po prostu klatkuje w jakimś ciemnym trybie. Bangkok Dangerous 1080 ma jakiś zwalony obraz, a w Bank Job w ogóle go nie ma, sam dźwięk. Mimo wszystko jestem zadowolony że Pecet wyciagnął do mnie wreszcie pomocną dłoń i skończył moje męki NA RAZIE :) Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie się edukuje poradnikiem ; ) i mam problem chociaż idę zgodnie z opisem (krok po kroku). Po instalacji PowerDVD 9 (ultra hiper wszystko ma ; ) ) nie mam do wyboru w KMPlayer kodeków Cyberlinka:

http://img516.imageshack.us/i/kmplayer3dw8.jpg/

Tutaj nie mam do wyboru Cyberlink : (

Druga sprawa to przy MPC zamiast tego:

http://img201.imageshack.us/i/mpchc2sz0.jpg/

Mam do wyboru tylko takie:

91538224.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam !

Miałem ten problem z PowerDVD 8 - musiałem ręcznie wskazać dekoder cyberlinka czyli plik "CL264dec.ax" i wczytać go do kmplayera przyciskiem "Dodaj zewnętrzny filtr". W PowerDVD 9 ten filtr powinien nazywać się tak samo bedzie w folderze VideoFilters.

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to działam, dam znać : ) ps. szacun za ten poradnik!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wyczytałem jest problem z Vistą 64 stąd mój problem... może ktoś zna rozwiązanie? Znalazłem ten kodek ale nadal nie chce się wczytać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaje się że filtr Cyberlinka począwszy od wersji PDVD9 nie może być zewnętrznie wykorzystywany do dekodowania materiału poza natywnym playerem producenta (podobnie jest z filtrami H264 w TMT3). Mi przynajmniej nie udało się ręczne zarejestrowanie tych filtrów i wykorzystanie ich pod KMP i MPC.

Chyba nowsze wersje PDVD8 sprawiały podobne problemy, pozostaje Ci Gmeru wykorzystanie starszych wersji filtra Cyberlinka, przesiadka na bezproblemowy CoreAVC lub najlepszy jakościowo ale często problematyczny w użytkowaniu i konfiguracji FFDShow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli zostawię tam CoreAvc bo to zainstalowałem ; )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam !

U mnie jak pisałem działa kodek z powerdvd 8 ale choć mam dxva to nie mam napisów, dlatego musze używać coreavc tylko że choc mam cuda to mam co jakiś czas zamrożenie obrazu.

Dlatego i tak oglądam filmy na MPC-HC x64 lub na mplayerze z vdpau i nakładką smplayer ( użycie procesora 2% na materiale 1080p !! ) to ostanie juz na linuxie oczywiście.

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Zainstalowałem poniższy zestaw:

01 K-Lite Mega Codec Pack v5.1.2

02 FFDShow 2009-09-22

03 Haali Media Splitter v1.9.42.1 (2009-01-11)

04 PowerDVD 8

05 CoreAVC H.264 Video Codec Professional v1.9.5.0

06 The KMPlayer 2.9.4.1435

07 Media Player Classic Home-Cinema v1.3.1249

Skonfigurowałem wszystko wg poradnika, ale...

1. W obu nich mam niezgrane napisy z filmami, niezależnie od formatu filmu

(przy okazji) 2. W odtwarzaczu KMPlayer czasami zdarza się, że napisy nie znikają - czy jest na to rada ?

Prośba o pomoc - szczególnie jeśli chodzi o nr 1

Moja konfiguracja PC, to:

P5N-EM HDMI

Core2Duo 4400@2.00GHz

2 x Kingston (1 GB DDR2-667) Dual Mode

WDC WD3200AAKS-00SBA0 (298 GB)

Samsung SH-S183L LightScribe

Gigabyte Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCI-E (+ Catalyst 9.09)

Realtek HD Audio

Windows XP 32-BIT PRO PL

Edited by butnux

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...