Jump to content
Smartek

Poradnik HD, czyli kompletna instalacja i konfiguracja kodeków i playerów.

Recommended Posts

Jaką masz kartę graficzną zintegrowaną czy jakaś nvidia?

Instalowałeś najnowsze stery do grafiki?

mam podobny sprzęt jak Ty Denon 1610 + laptop HP. Instalacja windows7 + sterowniki nvidia(najnowsze) + XBMC.

W xbmc trzeba tylko przestawić w ustawieniach audio na cyfrowe i podać rodzaj wyjścia (hdmi albo spdif), po odpaleniu filmu od razu zapala się DTS albo Dolby Digital.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało się ale połowicznie, tzn w KMPlayer juz dźwięk mi poprawnie amplituner dekoduje, właśnie jako DTS.

Ale w MPC HC nadal jest nie rozpoznawalny jako DTS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie pomóżcie :)

Mam taki sprzęt:

Athlon Dual Core 5600+x2

Karta GF 450 GTS 1024 MB

Pamięc 4 Gb 800-setki.

Mam problem z filmami HD w formacie mkv,jaki bym nie ściągnął to tak czy siak,mocniej czy słabiej będzie się przycinał,próbowałem,wszystkiego na co tylko wpadłem zainstalowałem Windows 7 Codec Pack,K-Lite,Best Playera i nic,nadal się lżej lub mocniej przycinają,co mam zrobić ? Czytałem ten poradnik na 1# ale on jest stary i nie wiem czy tak samo działa na nowszym sprzęcie.

Edited by sweeterek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Athlon Dual Core 5600+x2

Karta GF 450 GTS 1024 MB

Na goły system Win 7 (z najnowszymi sterownikami karty graficznej) instalujesz po prostu (do wyboru):

- KMPlayer - nie słuchaj opinii że jest już nie rozwijany bo to bzdura

- PotPlayer - ja go osobiście preferuję

i nic więcej ci nie potrzeba!

Nawet gdy karta graficzna nie dekoduje video tylko zajmuje się tym procesor, już E5200 poradzi sobie z tym zadaniem bez problemu.

Kwestia "skakania" to zapewne śmietnik w kodekach które instalowałeś. Tu niestety nadmiar szkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

KMPlayer jeśli jest rozwijany to tylko jako zamknięta beta LINK, dla mnie ten soft umarł od kilku miechów zero aktualizacji, poprawek i nowych funkcji, nie wrócę do niego i pewnie wielu użytkowników też, trzymam tylko jako zapasowy player. W przeciwieństwie do PotPlayera LINK którego używam, jest rozwijany dostaje nowe funkcje jak bitstream i obługa madVR, ciągle wychodzą nowe poprawki.

Część poradnika jest nadal aktualna, nie suche porady ale metody przydzielania i konfiguracji kodeków które śmiało można zastosować do każdego innego playera. Powiem tak, jak się raz zrozumie podstawy : co to renderer, splitter, filtry i zależności miedzy nimi to taki poradnik będzie zbędny.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli ktos korzysta z pc do ogladania filmow HD bitstream-ujac hd audio to na pewno zainteresuje go alternatywa dla ffdshow, a mianowicie LAV Filters, ktore bardzo bardzo dobrze sobie radza z dzwiekiem HD, a w moim przypadku nawet lepiej gdzyz ffdshow psulo mi dolby truehd jak tylko przewijalem film. Latwo konfigurowalne nawet w polaczeniu z dekoderem arcsoftu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie mam mały problem z dźwiękiem HD z PC. Posiadam Radeona HD6850 Gigabyte podpiętego do amplitunera przez HDMI, ściągnąłem Power DVD i nie mogę uzyskać dźwięku HD. Ścieżki dźwiękowe DTS HD w filmach wychodzą jako DTS. Karta jest przystosowana do przesyłu bitstreamem dźwięku w formatach HD, amplituner również dekoduje takie ścieżki, Power DVD również obsługuje HD. Nie wiem w czym leży problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prokop80, kolego sprawdz nastepujace rzeczy:

- w windowsie w urzadzenia do odtwarzania czy masz ustawione na pewno 5.1 lub 7.1, zalezy ile masz glosnikow podpietych

- we wlasciwosciach ati hdmi output/formaty kodowane zobacz czy wszystkie pokazuje

- zobacz czy w ampli nie masz ustawione "audio tv out" lub cos podobnego

- no i oczywiscie moze sie okazac ze jak wlaczysz film w power dvd to wtedy wchodzisz w settings/audio i w output mode wybierasz non-decoded high definition audio to external device i dziala wszystko

Daj znac co i jak.

Edited by makakam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prokop80, kolego sprawdz nastepujace rzeczy:

- w windowsie w urzadzenia do odtwarzania czy masz ustawione na pewno 5.1 lub 7.1, zalezy ile masz glosnikow podpietych

- we wlasciwosciach ati hdmi output/formaty kodowane zobacz czy wszystkie pokazuje

- zobacz czy w ampli nie masz ustawione "audio tv out" lub cos podobnego

- no i oczywiscie moze sie okazac ze jak wlaczysz film w power dvd to wtedy wchodzisz w settings/audio i w output mode wybierasz non-decoded high definition audio to external device i dziala wszystko

Daj znac co i jak.

W windowsie ustawiałem 5.1, 7.1 bez rezultatu. Te ustawienia nie mają wpływu na betstream, tak więc tego się spodziewałem. We właściwościach karty pokazuje wszystkie formaty HD. W amplitunerze mam wszystko ok, zresztą jak pisałem, wyświetla mi DTS. Jeśli chodzi o ustawienia w Power DVD mam ustawione na non-decoded dolby digital/DTS audio to external device, high definition audio - brak takiej zakładki. Może problem w tym, że to jest trial Power DVD i nie obsługuje HD? Jeśli wybieram dekodowanie do MPCM przez Power DVD to wyświetla 7 kanałów na amplitunerze. W jakich programach odtwarzasz filmy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze sprobuj z uzyciem mpc-hc i filtrow LAV o ktorych pisalem wyzej, ja uzywam wlasnie tego, ale TMT5 oraz Power DVD tez i wszystko dziala. Powiedz mi jeszcze czy nie masz przypadkiem sterownika hdmi audio od Realtek? Oczywiscie na dekodowaniu do PCM nic nie tracisz na jakosci ale wiem ze brak bitstreamu moze denerwowac bo sam mialem kiedys z tym problem.

Edited by makakam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze sprobuj z uzyciem mpc-hc i filtrow LAV o ktorych pisalem wyzej, ja uzywam wlasnie tego, ale TMT5 oraz Power DVD tez i wszystko dziala. Powiedz mi jeszcze czy nie masz przypadkiem sterownika hdmi audio od Realtek? Oczywiscie na dekodowaniu do PCM nic nie tracisz na jakosci ale wiem ze brak bitstreamu moze denerwowac bo sam mialem kiedys z tym problem.

Sterownik audio jest właśnie od Realteka. Z tego co widzę to konfiguracja kodeków i programów jest raczej ok, poustawiane mam wszystko na pass-thru, tak też mi wypuszcza bo wyświetla DTS na amplitunerze. Problem jest może właśnie w sterownikach karty, bo wygląda na to że to ona nie potrafi wysłać formatów HD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sterownik audio jest właśnie od Realteka. Z tego co widzę to konfiguracja kodeków i programów jest raczej ok, poustawiane mam wszystko na pass-thru, tak też mi wypuszcza bo wyświetla DTS na amplitunerze. Problem jest może właśnie w sterownikach karty, bo wygląda na to że to ona nie potrafi wysłać formatów HD.

Witam mam identyczny problem też apli(Onkyo TX-SR309) nie widzi dzwięku HD też mi go wypuszcza jako DTS...próbowałem na PowerDvd i Total Media Theatre i to samo dzwięk jest wypuszczany jako DTS....też mam sterownik Realteka ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno lepiej pozostac przy sterownikach Ati bo mi z Realtekiem nie dzialalo. Prokop80, rozumiem ze masz ampli z sygnaturki, dziwna sprawa.. Probowales w mpc-hc + lav filters? Odinstaluje wszystkie kodeki i zainstaluj tylko mpc-hc + lav filters, w opcjach mpc-hc/ filtry wew. odznacz matroska i mpeg ps/ts/pva a w filtry zew. dodaj (w takiej kolejnosci) LAV splitter, LAV splitter source, LAV audio decoder. LAV audio decoder kliknij 2x i zaznaczy wszystkie formaty do bitstreamu. Karlitoo, ampli jest 5.1 wiec obawiam sie ze bez EDID override sie nie obejdzie jak chcesz bistream.

Edited by makakam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno lepiej pozostac przy sterownikach Ati bo mi z Realtekiem nie dzialalo. Prokop80, rozumiem ze masz ampli z sygnaturki, dziwna sprawa.. Probowales w mpc-hc + lav filters? Odinstaluje wszystkie kodeki i zainstaluj tylko mpc-hc + lav filters, w opcjach mpc-hc/ filtry wew. odznacz matroska i mpeg ps/ts/pva a w filtry zew. dodaj (w takiej kolejnosci) LAV splitter, LAV splitter source, LAV audio decoder. LAV audio decoder kliknij 2x i zaznaczy wszystkie formaty do bitstreamu. Karlitoo, ampli jest 5.1 wiec obawiam sie ze bez EDID override sie nie obejdzie jak chcesz bistream.

Zainstalowałem LAV filters i poszło. Jest DTS HD. Co więcej działa to również z Windows Media Center którego używam. Prawdopodobnie istnieje problem pomiędzy kodekami audio z ffdshow, a sterownikami karty graficznej. Po ustawieniu kodowania dźwięku przez LAV betstream dla HD działa. Jeśli chodzi o problem kolegi Karlito to na pewno nie leży on po stronie amplitunera. To nić że jest to ampli 5.1 ale obsługuje formaty HD, tak więc jeśli taki format dostanie to powinien wyświetlić taką informację i go zdekodować do 5.1. Niestety dostaje tylko sygnał DTS. Proponuję sprubować z kodekiem LAV, u mnie pomogło.

Edited by Prokop80

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dobrze ze poszlo :)

Problem karlitoo nie jest bezposrednio zwiazany z ampli ale to ze jest to 5.1 moze wplywac na bledny handshake z TV, u mnie wlasnie wystepowal ten problem a ampli ma formaty HD. Polecam tez jednak przetestowac LAV filters. Jesli to nie zadziala to odezwij sie na PW, moze cos poradzimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, czy całość wciąż aktualna i jest najlepszą kompletną konfiguracją? I czy działa normalnie z catalystem od ati bez dodatkowych konfiguracji? Pozdrawiam

PS: Słyszał ktoś coś o splash pro? Co sądzicie?

Edited by zrk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, czy całość wciąż aktualna i jest najlepszą kompletną konfiguracją? I czy działa normalnie z catalystem od ati bez dodatkowych konfiguracji? Pozdrawiam

PS: Słyszał ktoś coś o splash pro? Co sądzicie?

witam kolego ja też mam problem z wyduszeniem DTS-HD z totalMedia 5 oraz PowerDvd, natomiast splaschPro chodzi rewelacyjnie wszystkie formaty dźwięku HD jest obsługiwane mam ampli DENON 1611 i laptopa Sony z kartą ATI 5650.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pytanko jak sprawdzic czy dekoduje mi HD mam Lapka Toshibe Satelite A660 1FT do tego po hdmi do yamahy 471 i nie wiem czy dźwięk mam hd czy nie proszę o pomoc ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

KMPlayer uciekający dźwięk przed obrazem...

Od pewnego czasu podczas odtwarzania mkv dźwięk stopniowo ucieka przed obrazem (początkowo jest dobrze z biegiem czasu coraz bardziej odczuwalne) przy zatrzymaniu filmu (stop) i ponownym uruchomieniu, znowu jest ok a później liniowo zwiększa się przewaga dźwięku nad obrazem.

Pomaga zmiana generatora video z domyślnego Mixer na VRM9 (HQ napisów) niestety w tym ustawieniu klatkuje się obraz (obciążenie procesora oscyluje 20-50%). Jako dekodera wideo używam CoreAVC (CUDA), splitter HAALI. Komputer - E5200 i GF9400, poprzednio było idealnie użycie procesora oscylowało w granicach 5-20% przy 1080p bez względu na stopień kompresji, nie mam pojęcia co się stało, po postawieniu na nowo systemu zainstalowaniu na świeżo KMPlayera problem ciągle jest...

Napiszę jeszcze, że podobnie jest w Pat Player natomiast splash PRO jest idealnie (procek obciążenie do 10%).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asus P8H67-m evo + i3 2120T + Win7.Co na dzień dzisiejszy zainstalować, by wyciągnąć wszystko co sie da z Blu-raya i m2ts? Oczywiście bez problemów z napisami. Preferuję słuchawki dlatego gnębi mnie temat jak maksymalnie wykorzystać możliwości sprzętu i zapisanych ścieżek dźwiękowych. Może ktoś się pochyli nad niedouczonym niewiedzącym :rolleyes: ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Dołączam sie do pytanka. Co trzeba zrobić na dzień dzisiejszy, aby wyciągnąć dzwięk HD z filmów odtwarzanych z kompa?

Dzieki i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...