zlaty bazant 1 Napisano 26 Maja Cześć. Reklamacja do MiK Radom. Jeszcze w dniu oględzin przez serwisanta, dostałem telefon z serwisu z decyzją o wymianie telewizora na nowy. TV na wymianę przyjechał z Holandii. Panel w nowym TV ma delikatny DSE, - praktycznie widoczny przy scrollowaniu przeglądarki / tablicach do testowania ekranu. Kolejna uwaga to, tak jakby cień wzdłuż lewej i prawej krawędzi ekranu widoczne w SDR / materiale w słabszej jakości. W HDR efekt ten jest niewidoczny. Zgłosiłem moje uwagi przy odbiorze telewizora - i podobno te panele tak mają... tak, że ten ... Od wymiany upłynęło 1,5 miesiąca - bez zmian na gorsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 13 Lipca Zakupiłem ostatnio amplituner Marantza Cinema 40 i byłem ciekaw, która marka tv będzie lepiej współpracować z tym amplitunerem ? Zwracać na to uwagę czy dać sobie z tym spokój ? Czy to ma znaczenie ? Poprosiłem o pomoc Chat GPT i stwierdził, że z Marantzem zdecydowanie TV Sony będzie lepiej współpracował niż z LG. Co o tym sądzicie ? Nie wiedziałem gdzie i kogo się zapytać. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 13 Lipca Ze to bzdura. Dopytaj czata o uzasadnienie, skąd dokładnie posiada takie info i jakie konkretnie powody by miały za tym przemawiać 🥳 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 13 Lipca (edytowane) 6 minut temu, Xisiek napisał: Ze to bzdura. Dopytaj czata o uzasadnienie, skąd dokładnie posiada takie info i jakie konkretnie powody by miały za tym przemawiać 🥳 Dlaczego Marantz Cinema 40 lepiej współpracuje z Sony: 1. Lepsza obsługa HDMI eARC i CEC: Sony ma bardziej stabilną komunikację HDMI z amplitunerami klasy premium (Marantz, Denon, Yamaha). HDMI eARC działa bez zakłóceń – pełne wsparcie dla Dolby Atmos TrueHD i DTS:X. HDMI-CEC (kontrola urządzeń jednym pilotem) działa bardziej przewidywalnie – telewizor włącza amplituner, reguluje głośność itp. 2. Zgodność formatów audio-wideo: Sony bardzo dobrze współpracuje z Dolby Vision + Dolby Atmos (passthrough bez konwersji). Brak problemów z lip-sync (opóźnieniem dźwięku względem obrazu) – co czasem zdarza się w LG. 3. Sony i Marantz = wspólny język technologiczny: Obie marki mają bliską współpracę technologiczną – Sony często testuje zgodność z markami audio klasy premium jak Marantz czy Denon. Stabilniejsze aktualizacje i mniejsze ryzyko konfliktów systemowych. ⚠️ Dlaczego LG bywa mniej kompatybilne: WebOS (system operacyjny LG) czasem gubi połączenie eARC, zwłaszcza po aktualizacjach. Zdarza się brak obsługi pełnego passthrough Dolby Atmos TrueHD (szczególnie z urządzeń zewnętrznych). HDMI-CEC w LG działa, ale bywa kapryśne – nie zawsze włącza/wyłącza amplituner prawidłowo. Podsumowanie: Cecha Sony LG HDMI eARC stabilność ✅ Bardzo dobra ⚠️ Zdarzają się problemy Dolby Atmos passthrough ✅ Bez konwersji ⚠️ Ograniczenia na TrueHD HDMI-CEC (sterowanie) ✅ Stabilne i płynne ⚠️ Czasem niestabilne Współpraca z Marantz ✅ Bliska zgodność ❌ Mniej przewidywalna 🏆 Wybór: SONY + Marantz Cinema 40 to pewniejszy, bardziej bezproblemowy zestaw – zwłaszcza jeśli zależy Ci na kinowej jakości dźwięku i wygodzie użytkowania. Edytowane 13 Lipca przez rbk23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 13 Lipca Cześć wymienionych rzeczy jest bez sensu, ja tam osobiscie mam notorycznie problemy ze dźwiękiem i systemem Google wiec z duża doza ostrożności bym podchodził do tego typu opowieści. Poza tym Denon i Yamaha to żadne marki premium w amplitunerach. Raczej poszukałbym opinii na forach w tym temacie, myśle ze będą bliższe realiom. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 13 Lipca Mam rozumieć że chat gpt wypluł mi farmazona i mam nie zwracać na to uwagi ? 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 13 Lipca Nie wiadomo, z jakich wiadomości korzystał AI, ucząc się. Jeśli np z tego forum, to mógł się dowiedzieć z naszych wpisów, tylko ciekawe, jak to połączył? Wiele lat temu pisałem tu o bojach z ARC między oledem LG a dość wysokim Denonem (Marantz i Denon to to samo). Za to ten sam LG chodził absolutnie bezkonfliktowo z belką Samsunga, jakby byli bliźniakami. Inni użytkownicy też mieli różnorakie problemy z ARC - czasem dane pary bywały kapryśne, inne działały bezbłędnie. Czas minął i weszły nowe rozwiązania, więc może być dziś inaczej. Wydaje mi się, że pewności mieć nie będziesz, chyba że ktoś ci szczerze opisze działanie swojej konkretnej konfiguracji. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
conker9 69 Napisano 20 Lipca W dniu 8.05.2025 o 20:10, Brzoza1964 napisał: Masz 75 cali ? Jeśli to do mnie pytanie to tak, mam 75 cali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 20 Lipca Panowie C4 83cale za 12 999zł Atakować ? Czy czekać do listopada na black friday ? Zejdzie jeszcze z ceny wg. was pod koniec roku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 384 Napisano 20 Lipca Atakuj 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 20 Lipca Hmm to zależy, a jaki masz w ogóle obecnie tv/rozmiar z jakiej odległości go oglądasz i jak głównie wykorzystujesz tv? PS. W listopadzie nie bedzie już C4 na półkach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 20 Lipca 31 minut temu, Xisiek napisał: Hmm to zależy, a jaki masz w ogóle obecnie tv/rozmiar z jakiej odległości go oglądasz i jak głównie wykorzystujesz tv? PS. W listopadzie nie bedzie już C4 na półkach. Aktualnie używam projektor full hd epsona i 100cali ekran. Mam rolety zewnętrzne więc pokój może być ciemny w każdej chwili. Interesuje mnie tv 83 cale lub 85 mniejsze odpadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 20 Lipca Panowie C4 83cale za 12 999zł Atakować ? Czy czekać do listopada na black friday ? Zejdzie jeszcze z ceny wg. was pod koniec roku ?Jeśli nie przeszkadza ci brak Dolby Vision, a wystarczy jego zamiennik w postaci HDR10+, to w sieci Avans i Electro, kupisz w zasadzie ten sam telewizor jako Samsung S90D za 1500zl mniej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 21 Lipca 20 godzin temu, rbk23 napisał: Aktualnie używam projektor full hd epsona i 100cali ekran. Mam rolety zewnętrzne więc pokój może być ciemny w każdej chwili. Interesuje mnie tv 83 cale lub 85 mniejsze odpadają. Ok to nie będzie niemiłego zaskoczenia jak calarz pomniejszysz 👍 A jak miałeś projektor jaki model? i 100 cali to raczej szedłbym w taki sam tv lcd, do 20 tys. jest już spory wybór. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 096 Napisano 21 Lipca 21 godzin temu, krzysiojaworzno napisał: Jeśli nie przeszkadza ci brak Dolby Vision, a wystarczy jego zamiennik w postaci HDR10+, to w sieci Avans i Electro, kupisz w zasadzie ten sam telewizor jako Samsung S90D za 1500zl mniej Zdecydowanie przestałem się interesować "nowinkami", ale że Samsung bierze panele oled od LG?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 21 Lipca 3 godziny temu, Xisiek napisał: Ok to nie będzie niemiłego zaskoczenia jak calarz pomniejszysz 👍 A jak miałeś projektor jaki model? i 100 cali to raczej szedłbym w taki sam tv lcd, do 20 tys. jest już spory wybór. jakiś czas temu myślałem o 98calach sony x90l albo 85cali bravia 7 , a projektor używam full hd Epson TW5100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 21 Lipca Obie opcje który przytoczyłeś wciągają mała dziurka tego Epsona i to także w normalnych warunkach dziennych. Nie wiem jaki cel chcesz osiągnąć, ale myśle ze jak oglądasz na wprost to opcja 98 cali od Sony jest nad wyraz kusząca 👌 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 21 Lipca 2 minuty temu, Xisiek napisał: Obie opcje który przytoczyłeś wciągają mała dziurka tego Epsona i to także w normalnych warunkach dziennych. Nie wiem jaki cel chcesz osiągnąć, ale myśle ze jak oglądasz na wprost to opcja 98 cali od Sony jest nad wyraz kusząca 👌 Nie jesteś fanem tego LG C4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 21 Lipca Zdecydowanie przestałem się interesować "nowinkami", ale że Samsung bierze panele oled od LG??A no bierze, swoje tylko do flagowców i tylko do wybranych wielkości przekątnych. Tak samo jak swoje „daje” do Sony 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 23 Lipca Panowie C4 83cale za 12 999zł Atakować ? Czy czekać do listopada na black friday ? Zejdzie jeszcze z ceny wg. was pod koniec roku ?teraz masz Samsunga o którym pisałem poniżej 9k z zagranicznej dystrybucji, sprzedaje bodajże Vobis na allegro 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 23 Lipca 51 minut temu, krzysiojaworzno napisał: teraz masz Samsunga o którym pisałem poniżej 9k z zagranicznej dystrybucji, sprzedaje bodajże Vobis na allegro Dzięki ale miałem kiedyś dwa Samsungi i chcę spróbować czegoś nowego. Samsung nie ma DV a jednak bym chciał mieć DV na pokładzie. Pytanie jeśli z mediaexpert coś biorę to jest jakaś extra gwarancja na 5 lat ? taka jak np. w sklepie online sony na 5 lat ? albo w lg ? jest coś takiego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 23 Lipca nie wiem jak jest z dłuższą gwarancją, co do 83 LG, to z zagranicznej dystrybucji można go mieć za 10k z małym hakiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 23 Lipca W dniu 21.07.2025 o 22:22, rbk23 napisał: Nie jesteś fanem tego LG C4 ? Nie bardzo rozumiem, pisałem ze sensowne bardziej wydaje mi się rozwiązanie 98 cali lcd, co tutaj ma C4 do rzeczy? 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 25 Lipca Panowie C4 83cale za 12 999zł Atakować ? Czy czekać do listopada na black friday ? Zejdzie jeszcze z ceny wg. was pod koniec roku ?kupiłeś już tego LG? ja przed momentem zamówiłem 55 calowy LG C45 z ich strony. Z ceny 5499 zszedłem na 3799. Da się jeszcze zejść do 3500. Będzie w poniedziałek, zobaczymy co i jak. Mój pierwszy OLED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rbk23 11 Napisano 25 Lipca 3 godziny temu, krzysiojaworzno napisał: kupiłeś już tego LG? ja przed momentem zamówiłem 55 calowy LG C45 z ich strony. Z ceny 5499 zszedłem na 3799. Da się jeszcze zejść do 3500. Będzie w poniedziałek, zobaczymy co i jak. Mój pierwszy OLED Jak będziesz już miał daj znać jak wrażenia etc. Ja poczekam jeszcze, bo kusi mnie też ten Sony X90L 98 cali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach