pionier123 19 Napisano 29 Października 2023 W menu TV jest w ustawieniach pozycja DOSTOSUJ JASNOŚĆ LOGO Jak rozumieć te ustawienia, jak macie ustawione te wartości aby zabezpieczyć tv przed wypaleniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 550 Napisano 29 Października 2023 (edytowane) Podobne funkcje sa kazdym telewizorze oled roznych firm ale zabezpieczenie nie jest w pelni skuteczne.Gdyby bylo w pelni skuteczne nie byloby wypalen .Tak jak na zdjeciu nizej.W telewizorze Panasonic jest np funkcja ustawienie jasnosci logo.Jesli oprawa graficzna jest bardzo jaskrawa, czyli np na kanale tvn 24 , dzien dobry tvn to sie wypali na ekranie. tak jak na zdjeciu nizej.Zadna funkcja ochrony nie pomoze.Na zdjeciu nizej jest tez widoczne oznaczenie wiekowe, na kanale tvn 24 oznaczenie wiekowe nie jest polprzezroczyste i tez jest wypalone. Edytowane 29 Października 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 Października 2023 (edytowane) Nie kojarzę żeby Sony AG9 przyciemniał mi obraz na tvn24, w trybie gra to zauważyłem W Sony A95L na razie nigdzie nie zauważyłem żeby przyciemniał Nie ma też opcji przyciemniania logo Edytowane 29 Października 2023 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 29 Października 2023 LG g2 na maksymalnych nastawach oglądałem tvn24 przez pół godziny nic nie przyciemniał ściema po pristu robić należy jak napisał Gregory oglądasz telewizję śniadaniową czy TVN24 lub TVP info to nie kupujesz oleda tylko qleda bo to telewizor nie dla ciebie telewizory oled są dla specyficznego klienta tj takiego co użytkuje na vod na żadnych grach na żadnych telewizjach YouTube ze znaczkiem bo się wypali żadne gry nic gdzie jest statyczny obraz problemem są napisy w filmach i pasy bo pixel nierównomiernie się zużywa tam gdzie jest stale wyłączony wcale a tam gdzie się pali to zużywa więc szybciej straci jasność w każdym bądź razie nie są to telewizory do oglądania telewizji tylko filmów najlepiej w formacie 16:9 Najgorzej wypadają w tym względzie Samsungi i Sony oraz LG które są jasne jeśli ktoś będzie oglądał telewizję śniadaniową lub grał od rana do wieczora to sory ale obraz długo nie pociągnie a Samsung się na was wypnie bo też używacie niezgodnie z instrukcją szkoda tylko że nikt nie mówi że telewizor nie nadaje się do tego do czego 99% ludzi używa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarkow1 3 Napisano 29 Października 2023 Hej ostatnio pojawia mi się reklama ( z HBO max) na smart hub oraz dziwną aplikacja jak się tego pozbyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuku07 2 Napisano 29 Października 2023 Też się z chęcią dowiem, bo u mnie też się to pojawiło, oprócz tego po najnowszej aktualizacji nie mogę już pilotem od tv obsługiwać dekodera Canal Plus box 4K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 30 Października 2023 Sony a8j ia80l na YouTube oglądam historię realna. Ustawiłem na max. nic nie ogranicza. To ściema. Placebo. Żeby klient czuł się lepiej. Niestety prawda jest taka że jak nie zrezygnuje się z śniadaniowej i info to oled padnie. Pytanie czy taki s95b wytrzyma tyle co mój LG 65b7v czy padnie szybciej. Z uwagi na swoją jasność. co do plasmy ja miałem swego czasu nic nie wypalone. Znajomy ma Panasonica. Pytałem wczoraj. Mówił że nic nie wypalone. Także tamta technologia była pod tym względem lepsza. jeśli natomiast chodzi o oledy to pala się niestety jest to powszechne zjawisko. Kilku znajomym padły LG i tam nie było problemów. Albo wymiana matrycy albo wypłata odszkodowania. Jak zachowa się Samsung. Czy przyjmie problem na klatę. Ciężko stwierdzić. Najlepej nie oglądać info i tyle. Ja bym nie ryzykował. Zwłaszcza mając na względzie jakie miałem z nimi problemy, żeby ske zwrócić do sklepu. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 30 Października 2023 4 godziny temu, Gregory-86 napisał: Ustawiłem na max. nic nie ogranicza. To ściema. Placebo. To nie jest żadna ściema bo zabezpieczenia działają! Wystarczy dokonać pomiaru kolorymetrem, spektrometrem na początku seansu i po paru minutach by zobaczyć różnicę w jasności! Ta różnica to właśnie efekt działających zabezpieczeń. W zależności od producenta sposób wykrywania logo i sposób ograniczania jasności jest inny. 4 godziny temu, Gregory-86 napisał: Niestety prawda jest taka że jak nie zrezygnuje się z śniadaniowej i info to oled padnie. Czemu ciągle powtarzasz te głupoty? Możesz wszystko oglądać na OLEDZie pod warunkiem, że będziesz robił to z głową! Właśnie na bazie takich internetowych randomów tworzą się mity, które później trzeba obalać. Po raz enty powtarzam - bezpieczną granicą dla OLEDA z kanałami informacyjnymi są 2-3h dziennie. Tutaj na forum HDTV ten temat był wielokrotnie poruszony i wszyscy zalecają te wartości. Nawet chłopaki ze skalibruj.pl w tym Maciej Koper o tym wielokrotnie wspomina i również podkreśla, że na OLEDzie można oglądać wszystko ale trzeba zachować umiar 2-3h przy oglądaniu kanałów informacyjnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 550 Napisano 30 Października 2023 (edytowane) Jaskrawe logo, paski informacyjne na kanalach informacynych , oprawa graficzna telewizji sniadaniowej to glowne zagrozenie wypalen na ekrach telewizorow OLED. Potwierdzenie w linku nizej. https://www.tvtest.pl/dowody-na-wypalanie-sie-oledow/ Gdyby bylo ok nie byloby takich informacji jak w linku nizej ktory jest na poprzedniej stronie tego watku. https://ithardware.pl/aktualnosci/zemsta_jest_slodka_lg_display_przekonuje_ze_oled_y_samsunga_sa_bardziej_podatne_na_wypalanie-26111.html Edytowane 30 Października 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tkacz.rafal@wp.pl 51 Napisano 30 Października 2023 16 minut temu, grundig napisał: Jaskrawe logo, paski informacyjne na kanalach informacynych , oprawa graficzna telewizji sniadaniowej to glowne zagrozenie wypalen na ekrach telewizorow OLED. Dokładnie. Jednak przy zachowaniu bezpiecznego czasu oglądania tych treści obraz nie ulegnie retencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 30 Października 2023 9 minut temu, tkacz.rafal@wp.pl napisał: Dokładnie. Jednak przy zachowaniu bezpiecznego czasu oglądania tych treści obraz nie ulegnie retencji. Ulegnie tylko będziesz miał to rozłożone w czasie. Mój LG 65b7v wypalił się w 4 roku 11 miesiącu pracy. Jeśli bym oglądał krócej info to wypaliłby się np. w 9 roku. Ale by się wypalił. Bo powtarzalność. Dlatego powszechnie uznaje się paski info i tv śniadaniową za największego zabójcę oleda. Oczywiście jeśli ktoś męczy na żywym TVP info ale tylko w sobotę 10 godzin dziennie to mu sie też wypali ale nie po roku lub 2 tylko po 5 czy 6 latach. Bo mało ogląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 30 Października 2023 Po tym B7 LG poszedłeś w którą stronę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 30 Października 2023 Najpierw kupiłem s95b który okazał się kompletnym niewypałem. Najgorszym zakupem w życiu jeśli chodzi o sprzęt RTV AGD. Więc odstąpiłem od umowy i wziąłem a80l od Sony. Z którego jestem bardzo zadowolony. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 30 Października 2023 Czyli także oled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 30 Października 2023 Tak. Ale ja tv nie oglądam. Ja oglądam tylko vod więc zagrożenie paski - nierównomierne zużycie pixeli i napisy w filmach. Jakbym oglądał telewizję śniadaniową lub info albo coś z Logo to pewnie zainteresował bym się qledem. Z uwagi na ryzyko wypaleń. 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 30 Października 2023 No ja oglądam wszystko. Nie raz coś za pauzuje i jadę do sklepu. Nie oszczędzam tv. I nie mam żadnych problemów z obrazem. Może mam szczęście. LG B7 od czerwca 2018r. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbycho45 53 Napisano 30 Października 2023 Ja też oglądam wszystko. Wypalenia miałem na początku po 1 roku i po 2 roku, matryce wymienione na gwarancji. LG 55 B7 od listopada 2017 r. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal1992 66 Napisano 30 Października 2023 Dzwoniłem na infolinię LG, Samsunga oraz Sony. Powiedzieli że warunkiem uznania wypaleń jest korzystanie z wygaszacza ekranu oraz czujnika światła. Jeśli ktoś ma to nieaktywne to nie uznają. Pytałem czy można oglądać programy informacyjne oraz czy jest jakiś dzienny limit. Można nie ma. Jedynie trzeba pamiętać o wygaszaczu i czujniku światła. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silverrobert 185 Napisano 30 Października 2023 Nie wiem jak jest w Polsce ale norma za granicą jest że jeśli czegoś nie podpisałeś przed zawarciem umowy kupna to skuteczność prawna jest zerowa. Skąd masz wiedzieć czy telewizor spełnia twoje wymagania jeśli dopiero z instrukcji możesz się dowiedzieć jak go używać? Dlatego wszystkie możliwe EULA i inne podobne wynalazki regularnie lądują w śmietniku kiedy sprawa ląduje w sądzie. Firmy mogą Ci kazać używać sprzętu tak jak sobie życzą w jakiejś umowie posprzedażowej ale prawnie te umowy to śmieć. Czy ktoś wie jak to wygląda z punktu widzenia rękojmi? Pytam z ciekawości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory-86 243 Napisano 30 Października 2023 Wystarczy poczytać moje wcześniejsze wpisy. Działa bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SAM41 103 Napisano 31 Października 2023 15 godzin temu, Michal1992 napisał: Dzwoniłem na infolinię LG, Samsunga oraz Sony. Powiedzieli że warunkiem uznania wypaleń jest korzystanie z wygaszacza ekranu oraz czujnika światła. Jeśli ktoś ma to nieaktywne to nie uznają. Pytałem czy można oglądać programy informacyjne oraz czy jest jakiś dzienny limit. Można nie ma. Jedynie trzeba pamiętać o wygaszaczu i czujniku światła. A jak oni to sprawdzą czy czujnik światła był aktywny nie znam nikogo kto by z tego dziadostwa korzystał każdy absolutnie każdy mój znajomy ma to wyłączone nikt absolutnie nikt z tego nie korzysta tak samo jak nie znam nikogo komu lg nie wymieniliby matrycy z powodu wypaleń dlatego to w mojej opinii najlepsza firma pod tym względem czytając na forum co wyrabia Samsung to wolą o pomstę do nieba wyprodukowali bubla którego nie sposób wyczyścić a mówią ludzka że to ich wina że czyścić na sucho i inne tam brednia LG można sobie czyścić szmatą od podłogi i będą co najwyżej smugi ale nic nie zejdzie żadna powłoka się nie wybarwi czy co się tam dzieje w tym s95b tego chyba nawet najstarsi górale nie wiedzą więc jak się wam pojawia wypalenie to złoma do naprawy a nie na zasadzie że coś tam napisali sobie te zapisy są tak sformułowane że zawsze jesteście w stanie się wymigać 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal1992 66 Napisano 31 Października 2023 kupując Samsunga każdy połasił się na 2 tys i cenę. Niestety problemy pojawiły się po czasie. Kto wiedział że po usunięciu folii tv nie da się wyczyścić. Czy pojawia się kolejne problemy. jak to mówią mądry Polak po szkodzie. Nie jestem jakimś dużym specjalistą w zakresie tv. Ale czy ktoś inny stosuje folię na panelach. W Sony się z tym nie spotkałem. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
09kk 0 Napisano 31 Października 2023 Oledy LG mają folię, przynajmniej c21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 550 Napisano 31 Października 2023 (edytowane) Panie i Panowie, prosze kliknac na link nizej i prosze wyslac wiadomosc do kanalu BBC EARTH aby logo bylo polprzezroczyste jak na kanale BBC BRIT. https://hdtvpolska.com/forum/topic/71001-niebezpieczne-logo-grafiki-programów-informacyjnych/page/2/#comments Edytowane 31 Października 2023 przez grundig 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal1992 66 Napisano 5 Listopada 2023 Mój sprzedany s95b padł. Ale słabą elektronikę ma ten samsung. Nawet 2 lat nie wytrzymał. Z tego co wiem problemem okazała się konsola. Czy samsung nie może zrobić telewizora współpracującego z konsolą. Przecież reklamują oled jako dla graczy. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach