romeq 0 Napisano 9 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Eleonor napisał: Zdradzisz jaką to dokładnie kartę kupiłeś na Allegro ? https://allegro.pl/oferta/karta-sieciowa-usb-3-0-gigabit-lan-100-1000mb-rj45-9393761143 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 9 Grudnia 2020 2 godziny temu, plast napisał: Koło 300Mbps, na CX, na B7 jeszcze nie próbowałem, może później spróbuję. Na WIFI mam między 200 a 300Mbps, niemniej na B7 potrafi zrywać czasem i buforuje, a na CX póki co nie miałem takiej sytuacji z WIFI (może lepszy bufor jest?). Jeśli byłbyś tak uprzejmy i sprawdził na B7... 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wampirek 24 Napisano 10 Grudnia 2020 A jak instalujecie Xplay? Ja w sklepie na TV nie mam tej apki dostępnej. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plast 144 Napisano 11 Grudnia 2020 On 12/9/2020 at 9:58 PM, Barnaba said: Jeśli byłbyś tak uprzejmy i sprawdził na B7... Proszę bardzo, zdjęcie z B7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 11 Grudnia 2020 Proszę bardzo, zdjęcie z B7. Bardzo dziękuję. Napisz jeszcze, jaka to dokładnie aplikacja/strona, żebym na 100% był pewnym porównania 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plast 144 Napisano 11 Grudnia 2020 Aplikacja własna, mierzy prędkość między TV a serwerem w LANie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KoMer 5 Napisano 10 Lutego 2021 Odświeżam temat bo ciekawa rzecz mi się przydarzyła. Miałem napisać wcześniej ale jakoś mi uciekło... W okolicach Świąt oglądałem Tenet'a i po raz pierwszy pomimo połączenia LAN z kartą o której pisałem film się przyciął gdzieś w połowie i potem non stop buforował. Byłem w szoku... Po chwili namysłu wszedłem na serwer (Windows PC) i zobaczyłem w Task Managerze że w tle działa plex task scheduler (lub coś w ten deseń, nie pamiętam dokładnej nazwy). Proces zabiłem (wyłączyłem tę opcję na serwerze) i o dziwo nie pomogło, film dalej buforował. Restart komputera, serwera, telewizora nic nie pomagało, użycie dysku w task managerze było minimalne. Przy czym inne filmy bez problemu chodziły tylko ten Tenet.... Przeniosłem film z HDD (WD Red 4TB) na SSD i problem ustał. Tak więc winny był dysk. Otóż w tym okresie wyszedł LOTR 4K, Hobbit i Tenet, gdzieś 600GB, musiałem zrobić na nie miejsce i cześć rzeczy pokasowałem, ostatecznie zostało 20 GB wolnego. Tak więc prawdopodobnie przy zapisywaniu filmy a szczególnie Tenet był porozrzucany po różnych talerzach i dysk nie wyrabiał z dostarczeniem danych w odpowiednim czasie. Zwolnienie dodatkowego miejsca i defragmentacja pomogły, ów Tenet przestał buforować również na HDD. Tak więc jak komuś buforuje niech sprawdzi też czy plex nie działa w tle z jakimś odświeżaniem metadanych lub innych zadań nie wykonuje. Również jeśli było dużo zwalniania danych zapisanych w sporych odstępach czasu i zapisywania nowych (na HDD) to proponuję defragmentację. @Barnaba ciekawiła prędkość którą podałem. Przed chwilą zrobiłem test na fast.com przez przeglądarkę w tv i miałem 280Mb, 230Mb, 170Mb, 250Mb. Prędkość się wahała, ale generalnie około 250Mb (internet 320Mb) nie wiem na ile covid teraz ma na to wpływ. Wcześniej było bliżej 300Mb z tego co pamiętam. Po Lanie w LG nie byłoby szans na taką prędkość bo tam karta 100Mb. Xplay na B9 wciąż jest w sklepie, sprawdziłem. Gdzieś na forum plexa czytałem że developer pracuje nad nową wersją ale ma wyjść na WebOS 5.x więc tylko na nowe BX,CX. Napiszę jeszcze raz, jak komuś nie buforują remuxy przy 4K HDR i TrueHD, jest zadowolony z natywnej aplikacji plex na webos i nie ma problemów z napisami przy TrueHD to super. Ja miałem problem i tak mi się udało go rozwiązać, dlatego napisałem tamten post z myślą by pomóc tym którzy mają podobne problemy. Jeśli komuś śmiga wszystko po wifi , chce korzystać z wifi i plexa na webos to super. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 395 Napisano 11 Lutego 2021 14 godzin temu, KoMer napisał: Przeniosłem film z HDD (WD Red 4TB) na SSD i problem ustał. Tak więc winny był dysk Może ten WD Red to trafiłeś ten paździerz z SMR który się do niczego nie nadaje? Ciężko mi uwierzyć żeby normalny, zdrowy dysk CMR nie był w stanie odczytywać dużego pliku z prędkością kilkunastu MB/sek bo tyle wystarczy do płynnego odtwarzania. Nawet jak masz dużą fragmentację, to takie rzeczy się nie powinny zdarzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 11 Lutego 2021 2 godziny temu, efel napisał: Może ten WD Red to trafiłeś ten paździerz z SMR który się do niczego nie nadaje? Hmm, teoretycznie Też tak myślałem, dopóki nie zacząłem używać przenośnych 5T 2,5" na usb3, które całkiem fajnie działały i nie zauważyłem żadnych zadyszek. Technologia SMR używana jest także w zastosowaniach profesjonalnych. Pierwszy przykład z brzegu: https://www.seagate.com/www-content/datasheets/pdfs/exos-5e8DS1954-2-1712US-en_US.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
efel 1 395 Napisano 11 Lutego 2021 57 minut temu, Barnaba napisał: Technologia SMR używana jest także w zastosowaniach profesjonalnych. Pierwszy przykład z brzegu: https://www.seagate.com/www-content/datasheets/pdfs/exos-5e8DS1954-2-1712US-en_US.pdf SMR to jest taki paździerz że powinien mieć zastosowanie tylko do dysków gdzie trzymasz kopie zapasowe, czyli raczej nie interesuje Cię ile potrwa zapis/odczyt. Ten seagate co dałeś są właśnie do archiwizacji i tam niech im będzie że lepiej żeby dysk był pojemny niż szybki. Ale to co WD zrobiło z serią RED to był strzał w kolano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KoMer 5 Napisano 11 Lutego 2021 (edytowane) Windows podaje że WD40EFRX czyli CMR. Też byłem zaskoczony że dysk może nie wyrabiać przy streamie do 100Mb jeśli odczyt ma ponad 100MB Po tym jak sprawdziłem że na SSD wszystko działa byłem przekonany że być może dysk powoli pada. Ale przypomniało mi się ile było kasowania i zapisywania w ostatnim czasie i postanowiłem zdefragmentować. Pomogło. Edytowane 11 Lutego 2021 przez KoMer 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Leżyński 0 Napisano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Mam ten sam problem z buforowanie o ile plik w 4k ma napisy i nie ma znaczenia czy są one jako ścieżka w pliku mkv czy jako osobny plik srt. Gdy napisy są wyłącznone film działą bez zarzutu. Wnioskuje, że winą tego jest to gdy napisy są włączone on nie przesyła danych bezpośrednio tylko strumieniuje. TV do routera jest oczywiscie połączony kablem. Czytając całą poprzednią korespondencje nasuwają mi się dwa pytania: 1. W moim LG OLED G1 wszystkie porty usb to porty 2.0 więc w jaki sposób osiągacie takie prędkości na kartach zewnetrznych skoro usb 2.0 nie ogarnia takich prędkości? 2. W jaki sposób pobrać odtwarzać xplay bo w aplikacjach mi go nie wyszukuje? ( kombinowałem ze zmianą regionu ale po kilku próbach, które nie dały żadnego efektu odpuściłem) Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez Jakub Leżyński Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9000 18 Napisano 27 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Jakub Leżyński napisał: Mam ten sam problem z buforowanie o ile plik w 4k ma napisy i nie ma znaczenia czy są one jako ścieżka w pliku mkv czy jako osobny plik srt. Gdy napisy są wyłącznone film działą bez zarzutu. Wnioskuje, że winą tego jest to gdy napisy są włączone on nie przesyła danych bezpośrednio tylko strumieniuje. TV do routera jest oczywiscie połączony kablem. Czytając całą poprzednią korespondencje nasuwają mi się dwa pytania: 1. W moim LG OLED G1 wszystkie porty usb to porty 2.0 więc w jaki sposób osiągacie takie prędkości na kartach zewnetrznych skoro usb 2.0 nie ogarnia takich prędkości? 2. W jaki sposób pobrać odtwarzać xplay bo w aplikacjach mi go nie wyszukuje? ( kombinowałem ze zmianą regionu ale po kilku próbach, które nie dały żadnego efektu odpuściłem) Mam C1 i trochę inny problem. DLNA działa u mnie jak chce i nie wiem czy to wina LG czy Synology czy Cisco? Czy można zainstalować jakąś appke która podłączy LG do Syno po IP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 27 Kwietnia 2021 7 godzin temu, Jakub Leżyński napisał: Mam ten sam problem z buforowanie o ile plik w 4k ma napisy i nie ma znaczenia czy są one jako ścieżka w pliku mkv czy jako osobny plik srt. Gdy napisy są wyłącznone film działą bez zarzutu. Wnioskuje, że winą tego jest to gdy napisy są włączone on nie przesyła danych bezpośrednio tylko strumieniuje. TV do routera jest oczywiscie połączony kablem. Czytając całą poprzednią korespondencje nasuwają mi się dwa pytania: 1. W moim LG OLED G1 wszystkie porty usb to porty 2.0 więc w jaki sposób osiągacie takie prędkości na kartach zewnetrznych skoro usb 2.0 nie ogarnia takich prędkości? 2. W jaki sposób pobrać odtwarzać xplay bo w aplikacjach mi go nie wyszukuje? ( kombinowałem ze zmianą regionu ale po kilku próbach, które nie dały żadnego efektu odpuściłem) Kolego, USB2.0 według specyfikacji ma przepustowość do 480Mbit więc spokojnie pociągnie Ci jakikolwiek materiał z dysku (max strumień dla płyt UHD to 120Mbit). A co do Twojego problemu to wygląda że nie strumieniuje tylko transkoduje Ci materiał w przypadku włączenia napisów, pogrzebałbym w usytawieniach PLEXA i wyłączył wszystkie opcje transkodowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9000 18 Napisano 28 Kwietnia 2021 Zainstalowałem PLEX na Synologu i LG i póki co działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KoMer 5 Napisano 2 Sierpnia 2021 Vincent Teoh też poleca adapter USB do Ethernet How to Turbo-Boost Your TV's Internet Connection Speed (Works on LG & Sony TVs) - YouTube Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Godlike 0 Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) A ja mam takie pytanie odnośnie XPlay na TV LG, jak rozwiązać problem z polskimi znkamia w napisach? Te same napisy w Plexie wyświetlane są poprawnie natomiast w xPlay jest problem z polskimi znakami np z literą "ą". Edytowane 5 Czerwca 2022 przez Godlike Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 46 Napisano 6 Czerwca 2022 Problem masz od początku, czy w którymś momencie wystąpił? Nie znam XPlay, używam Plexa ale przez Shielda. Pilnuję tylko, żeby napisy zawsze miały kodowanie UTF8, bo przy ANSI miałem krzaki zamiast polskich znaków. Więc może cos z kodowaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Migot 7 Napisano 20 Czerwca 2022 Hej Mam problem z prędkością internetu moim 77c1. Mimo że posiadam łącze 1gb/s i wpięta karę sieciowa na USB(1 gb/s) to zarówno na wifi5 i Ethernet mam jakieś kiepskie wyniki. Nie przekracza mi 100 mb/s. Testy robie głównie w aptece netflixa bo na przeglądarce mega tnie... Karta chyba nienajgorsza: https://allegro.pl/oferta/karta-sieciowa-usb-3-0-gigabit-lan-100-1000mb-rj45-8768133218 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach