Skocz do zawartości
Maciej Koper

Sony XH90 | TEST | Według Sony, to telewizor idealny do PlayStation 5. Sprawdzamy!

Rekomendowane odpowiedzi

Ale VRR  i ALLM obsługuje. Kabel mam 2.1, konsola sprawdzona na 3 i 4 wejściu, VRR i ALLM wyszarzone...

Edytowane przez Szymon1979
Poprawka
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie

Sam jesteś w stanie to zmierzyć bez TV, rozstaw VESA (sprawdź jaki) i wymiar TV bez nóżek w szerokości i wysokości, wtedy będziesz wiedział.  

Sprawdź, czy problem występuje w serii XF9005. Jeżeli przebolejesz brak HDMI 2.1, Dolby Atmos, Android 10, to zaoszczędź kasę i kup tyle cali w tej serii.

Z poważaniem

Witam,

No nie bardzo moge sam to sprawdzić bez TV, bo owszem wiem ile ma VESA w tym przypadku (300mmx300mm), wiem ile ma wysokość TV, ale jak widzisz na zdjęciu, VESA nie jest na środku TV, tylko trochę przesunięta w dół TV (czyli od dołu TV do dolnej śruby VESA jest mniejsza odległość niż od góry TV).

Stąd było moje pytanie/prośba o zmierzenie :)

KA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale VRR  i ALLM obsługuje. Kabel mam 2.1, konsola sprawdzona na 3 i 4 wejściu, VRR i ALLM wyszarzone...

To podobno w kolejnej aktualizacji maja dodać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, czy ktoś jest w stanie potwierdzić, że uchwyt su-wl450 jest odpowiedni dla 85 cali? Oczywiście model XH9096. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdr gOst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.10.2020 o 16:23, KrAnz napisał:

Witam,

No nie bardzo moge sam to sprawdzić bez TV, bo owszem wiem ile ma VESA w tym przypadku (300mmx300mm), wiem ile ma wysokość TV, ale jak widzisz na zdjęciu, VESA nie jest na środku TV, tylko trochę przesunięta w dół TV (czyli od dołu TV do dolnej śruby VESA jest mniejsza odległość niż od góry TV).

Stąd było moje pytanie/prośba o zmierzenie :)

KA

Jutro podam wymiary 

A czy ktoś z Was ma jakieś ustawienia tv 

Kalibracje obrazu mógłby sie nimi podzielić

Z testu wynika ze najlepiej w  trybie własnym

20201017_205359.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.10.2020 o 13:10, gOst napisał:

Cześć, czy ktoś jest w stanie potwierdzić, że uchwyt su-wl450 jest odpowiedni dla 85 cali? Oczywiście model XH9096. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdr gOst

Gdyby ktoś szukał, to ten pasuje: Vivanco 37976

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmienić proporcje obrazu w tym tv ,nam info że opcja niedostępna, niektóre programy wyświetlane są w proporcji 4:3.Jak to zmienić?

20201020_091644.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.10.2020 o 00:54, albert gierdosz napisał:

Mam pytanko, mam ten tv od 4 dni i widzę w rogach tv delikatnie ciemniejszy obraz, jak to jest z tym u was??

Normalna sprawa w tym modelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy dzień oglądania i na razie jak najbardziej ok. Przy sporcie nie jest idealnie, dużo zależy od sygnału. I pewnie kalibracja się przyda. 85 cali dla piłki nożnej w hd to wyzwanie.

Edytowane przez gOst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.10.2020 o 22:41, gOst napisał:

Pierwszy dzień oglądania i na razie jak najbardziej ok. Przy sporcie nie jest idealnie, dużo zależy od sygnału. I pewnie kalibracja się przyda. 85 cali dla piłki nożnej w hd to wyzwanie.

Full hd to minimum dla tej wielkości

I wg. Kaukulatora na forum to minimum 3,4 m odległości przy tym sygnale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Prometeusz 01 napisał:

Full hd to minimum dla tej wielkości

I wg. Kaukulatora na forum to minimum 3,4 m odległości przy tym sygnale...

Mam niecałe 4 metry. Z czasem człowiek się przyzwyczaja - nawet sport da się oglądać. Bardziej przeszkadzają napisy na ciemnym tle - wtedy podświetla cały ekran, więc TV mruga co chwilę.

Gorzej, że po aktualizacji przestało działać HDMI3. Próbuję się dodzwonić do serwisu - czyszczenie pamięci podręcznej i przywracanie ustawień fabrycznych nie pomogło.

Edytowane przez gOst
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś w stanie uchwycić te mruganie na foto?

Zastanawiam się czy da się w nim zaimplementować w aktualizacji łagodną gradacje?

Netflix pewnie mega co? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Prometeusz 01 napisał:

Jesteś w stanie uchwycić te mruganie na foto?

Zastanawiam się czy da się w nim zaimplementować w aktualizacji łagodną gradacje?

Netflix pewnie mega co? :)

Spróbuję dziś nagrać, może się uda.

Gradacja - nie znam się :), ale poczytam i zobaczę.

Netflix jest super, choć i tak wydaje mi się, że kombinują coś z jakością sygnału. Tak w ogóle TV jest super :). Czekam teraz na serwis, mają naprawić HDMI3, to od 2.1, ale wydaje mi się, że marne szanse bez jakiejś aktualizacji. Wczoraj jeszcze mi się TV zawiesił na sygnale z dekodera - pilot nie reagował i musiałem odłączyć od prądu. Ale i tak się nie zniechęcam, bardzo fajny sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jak ma się sprawa u was z oglądaniem filmów z dysku? Czy po podłączeniu są widoczne wszystkie foldery czy tez filmy które są na urządzeniu zew? U mnie buforuje katalogi ze zdjęciami trwa to bardzo długo. Jestem w szoku bo na starym b7 wskakiwali wszystko odrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.10.2020 o 12:39, gOst napisał:

Mam niecałe 4 metry. Z czasem człowiek się przyzwyczaja - nawet sport da się oglądać. Bardziej przeszkadzają napisy na ciemnym tle - wtedy podświetla cały ekran, więc TV mruga co chwilę.

Gorzej, że po aktualizacji przestało działać HDMI3. Próbuję się dodzwonić do serwisu - czyszczenie pamięci podręcznej i przywracanie ustawień fabrycznych nie pomogło.

Podszedłbyś na 2,2m i zdał relację czy mecz w HD wyżre oczy czy "ujdzie w tłoku"? Obecny Sony 40EX500 używam równo 10 lat i 85XH90 też chciałbym kupić nieco na wyrost. Głównie zależy mi na piłce w 4K, ale wiadomo, że większość telewizji to wciąż HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie pytanie: czy można zerwać folie z ekranu? Bo wydaje mi się, że zerwałem zbyt dużo.

Wiadomo 4 plastry na środkach boków, ale ten z dołu był źle naklejony więc naderwałem folię z ramki. Lekko też folię z ramki naderwałem odklejając tabelkę klasy energetycznej (góra-tył). I powstaje pytanie czy te folie na ramkach nie są konstrukcyjne? Bo się mocno trzymają.

Druga sprawa to wyprane kolory: nagrałem sobie wczorajszy wyścig F1 do avi i przeniosłem na PS3, tam format mocniejszej czerni (od razu widać który lepszy), jednak w trybie gra kolory wyprane (gdy obrazy testowe wyglądają normalnie), można zmienić w TV na HDMI ograniczony, to pomaga, ale w innych scenach masakra, gdy jest zmierzch to tam czarno. Gier testowałem tylko 2, jedna wyprana druga nie.

Edytowane przez maleko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Filip Michałowski napisał:

Podszedłbyś na 2,2m i zdał relację czy mecz w HD wyżre oczy czy "ujdzie w tłoku"? Obecny Sony 40EX500 używam równo 10 lat i 85XH90 też chciałbym kupić nieco na wyrost. Głównie zależy mi na piłce w 4K, ale wiadomo, że większość telewizji to wciąż HD.

Wieczorem sprawdzę i dam znać. Niestety z jakością HD bywa różnie, dużo zależy od ligi i kanału. Do Playstation na pewno 2m są ok, bo moi synowie tak graja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.11.2020 o 20:21, Filip Michałowski napisał:

Oglądałem z 2 metrów ligę mistrzów (cały mecz) i jest jak najbardziej spoko. Dla mnie :). Bardzo fajnie się ogląda. Proponowałbym jednak samemu spróbować, bo wydaje mi się, że jednak taka odległość to już mocno zależy od indywidualnych preferencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Próbuję to symulować oglądając 40 cali z metra i daje radę. W sklepie nie bardzo jest jak sprawdzić, bo albo leci super przygotowany sample 4K, albo tragiczny sygnał z reklamami sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Filip Michałowski napisał:

Dzięki za odpowiedź. Próbuję to symulować oglądając 40 cali z metra i daje radę. W sklepie nie bardzo jest jak sprawdzić, bo albo leci super przygotowany sample 4K, albo tragiczny sygnał z reklamami sklepu.

A skąd jesteś? Okolice Wawy? To zapraszam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gOst jeżeli mógłbyś sprawdzić jak działa na twoim tv dysk o większej pojemności np 500g zapełniony filmami? Byłbym bardzo wdzięczny.Drugie pytanie to czy macie skonfigurowane Kodi na swoich TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy naprawdę nikt jeszcze nie rozpakował tego TV? Olewacie moje pytanie, a to ważne, bo szczególnie folie na góra prawo lewo wyglądają na przyklejone na stałe by wzmacniać konstrukcję. Trzymają się rekordowo mocno, nie schodzą jak w innych moich TV i monitorach.

21 godzin temu, Filip Michałowski napisał:

Próbuję to symulować oglądając 40 cali z metra i daje radę.

Przecież to jest czysta matematyka, masz to w kalkulatorze i tak to działa naprawdę. Np. zobaczyłem coś strasznego w grze z X360 (duże artefakty kompresji filmiku), potem odsunąłem się dalej i znikły. Testy robiłem na różnych TV i monitorach przez lata i zasada proporcji działa.

Zatem 85 cali : 40 cali = 2.125 i o tyle dalej masz siedzieć by mieć taki sam obraz w obu. Co oznacza, że na nowym TV 85 cali DVB-T będzie wyglądać tragicznie i generalnie niemal wszystko. Zyskasz jedynie w 4K. Ja po prostu leżę / siedzę 3,5 metra od TV 55 cali, do grania na X360/PS3 siadam 3m od TV, do nowszych 1080p 2-3 m, a do 4K 2m (wiem że to za daleko, ale mam to gdzieś, być może po czasie przyzwyczaję się do rozmiaru i dam radę obejmować ekran wzrokiem, obecnie w dobrze znanej grze tracę orientację).

Póki co walczę z wyblakłymi kolorami w Wydarzeniach i Wiadomościach itp. (PS. Wydarzeń nie da się przewijać na HDD, co chwilę się zawieszają, a mogło być tak pięknie z nagrywaniem). Kolory czasem są normalne i soczyste np. w studiach telewizyjnych, ale relacje np. wyborów w USA wyglądają marnie, ogólnie większość wyblakła, jedyny sensowny tryb to Standardowy z kontrastem dynamiczym, żywym kolorem itp. (ale przez to twarze są zbyt czerwone).

Edytowane przez maleko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.11.2020 o 23:36, maleko napisał:

Głupie pytanie: czy można zerwać folie z ekranu? Bo wydaje mi się, że zerwałem zbyt dużo.

Wiadomo 4 plastry na środkach boków, ale ten z dołu był źle naklejony więc naderwałem folię z ramki. Lekko też folię z ramki naderwałem odklejając tabelkę klasy energetycznej (góra-tył). I powstaje pytanie czy te folie na ramkach nie są konstrukcyjne? Bo się mocno trzymają.

Druga sprawa to wyprane kolory: nagrałem sobie wczorajszy wyścig F1 do avi i przeniosłem na PS3, tam format mocniejszej czerni (od razu widać który lepszy), jednak w trybie gra kolory wyprane (gdy obrazy testowe wyglądają normalnie), można zmienić w TV na HDMI ograniczony, to pomaga, ale w innych scenach masakra, gdy jest zmierzch to tam czarno. Gier testowałem tylko 2, jedna wyprana druga nie.

Odnośnie folii, to u mnie monterzy zrywali i za bardzo nie patrzyłem, ale z ramek też zrywali. Oglądałem wczoraj z bliska TV i wydaje mi się, że nie ma tam nawet milimetra folii. 

1 godzinę temu, maleko napisał:

Czy naprawdę nikt jeszcze nie rozpakował tego TV? Olewacie moje pytanie, a to ważne, bo szczególnie folie na góra prawo lewo wyglądają na przyklejone na stałe by wzmacniać konstrukcję. Trzymają się rekordowo mocno, nie schodzą jak w innych moich TV i monitorach.

Przecież to jest czysta matematyka, masz to w kalkulatorze i tak to działa naprawdę. Np. zobaczyłem coś strasznego w grze z X360 (duże artefakty kompresji filmiku), potem odsunąłem się dalej i znikły. Testy robiłem na różnych TV i monitorach przez lata i zasada proporcji działa.

Zatem 85 cali : 40 cali = 2.125 i o tyle dalej masz siedzieć by mieć taki sam obraz w obu. Co oznacza, że na nowym TV 85 cali DVB-T będzie wyglądać tragicznie i generalnie niemal wszystko. Zyskasz jedynie w 4K. Ja po prostu leżę / siedzę 3,5 metra od TV 55 cali, do grania na X360/PS3 siadam 3m od TV, do nowszych 1080p 2-3 m, a do 4K 2m (wiem że to za daleko, ale mam to gdzieś, być może po czasie przyzwyczaję się do rozmiaru i dam radę obejmować ekran wzrokiem, obecnie w dobrze znanej grze tracę orientację).

Póki co walczę z wyblakłymi kolorami w Wydarzeniach i Wiadomościach itp. (PS. Wydarzeń nie da się przewijać na HDD, co chwilę się zawieszają, a mogło być tak pięknie z nagrywaniem). Kolory czasem są normalne i soczyste np. w studiach telewizyjnych, ale relacje np. wyborów w USA wyglądają marnie, ogólnie większość wyblakła, jedyny sensowny tryb to Standardowy z kontrastem dynamiczym, żywym kolorem itp. (ale przez to twarze są zbyt czerwone).

Odnośnie odległości, to bym polemizował. 3,5 metra to jak dla mnie jest max dla 85 cali w FHD, a idelanie pewnie 2,5, jeżeli siedzi się centralnie. To kwestia bardzo indywidualna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi