Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, krótka piłka. Będę miał możliwość kupić w bardzo podobnej cenie 65BX i 55CX. 
Pokój 20m2, 2,5-2,7m od tv.

40% Netflix 40% ps4 pro 20% tv - głównie piłka nożna. Co byście wybrali?

65cx poza zasięgiem finansowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał 55CX + jakiś soundbar za półtora tysiąca z rabatem. W zamian dostajesz wyższą luminację jasności w SDR/HDR oraz wyraźnie lepszy procesor obrazu alpha 9 który lepiej sobie poradzi z obróbką kanałów SD/HD jak artefaktami przesyłanego sygnału telewizyjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, FUNBOY ;) napisał:

Ja bym brał 55CX + jakiś soundbar za półtora tysiąca z rabatem. W zamian dostajesz wyższą luminację jasności w SDR/HDR oraz wyraźnie lepszy procesor obrazu alpha 9 który lepiej sobie poradzi z obróbką kanałów SD/HD jak artefaktami przesyłanego sygnału telewizyjnego.

65bx vs 55cx  większy oled świeci  jaśniej  55 cx  będzie  miał  porównywalną jasność  z 65bx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie 65BX, 65 vs 55 to ponad 30% więcej powierzchni, przy tej odległości jaką podałeś robi to ogromną różnicę. Różnica w jasności HDR nie będzie odczuwalna jeśli oglądasz po ciemku. Lepszy procesor to chłyt makateringowy.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli do telewizora CX dokupię soundbar z obsługą DTS i odtworzę film np. z konsoli, to nie będzie żadnego problemu z dźwiękiem i ten będzie odtwarzał się normalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli puścisz go bezpośrednio na garjbelke a z niej na telewizor, to będzie DTS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Kr4ju napisał:

Jeżeli do telewizora CX dokupię soundbar z obsługą DTS i odtworzę film np. z konsoli, to nie będzie żadnego problemu z dźwiękiem i ten będzie odtwarzał się normalnie?

Nie będzie problemu. Mam podłączonego xboxa do tv, a do tv mam podłączony soundbar po arc i DTS jest normalnie odtwarzany z konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, saif3r napisał:

Nie będzie problemu. Mam podłączonego xboxa do tv, a do tv mam podłączony soundbar po arc i DTS jest normalnie odtwarzany z konsoli.

Co? Jeżeli tak jest to jesteś chyba jedyną osobą z CX na świecie której działa passthrough DTSa po ARC.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, efel napisał:

Co? Jeżeli tak jest to jesteś chyba jedyną osobą z CX na świecie której działa passthrough DTSa po ARC.

NA Xboxie mam zainstalowane Kodi i bez problemu odtwarza dźwięk DTS na Soundbarze w takim setupie. Nie mam ustawionej żadnej konwersji ani transkodowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, saif3r napisał:

NA Xboxie mam zainstalowane Kodi i bez problemu odtwarza dźwięk DTS na Soundbarze w takim setupie. Nie mam ustawionej żadnej konwersji ani transkodowania.

Czyli prawdopodobnie soundbar dostaje po prostu PCM a nie DTSa. Żeby dostał DTSa musiałbyś w Kodim zaznaczyć odpowiednią opcję żeby robił passthrough dla DTSa - tylko że wtedy dostaniesz ciszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest ktoś mi wstanie powiedzieć jakie są różnice między GX 65" a  CX  65" oprócz oczywistego wyglądu ?  Wszędzie gdzie nie pytam o nawet ten test wskazuje chyba, że nie ma żadnych różnic po za wyglądem ? Tak ?

TV do oglądania TV Netflixa i Porbhubów raczej nie do grania może kiedyś.
Pokój ok 35m2, ok 5 kroków od TV jest kanapa. TV wisi (stary TV nowy będzie w tym samym miejscu) gdy siedzimy na kanapie wzrok jest idealnie na połowie wysokości TV.

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/lg-cx-vs-lg-gx/10619/10621?usage=11114&threshold=0.1&fbclid=IwAR2AhlW99mYqQSXoaDeeBifCbq5LKqtoRigWA-CKMU2iZScY2UUs4U86HsI

Edytowane przez radeon87
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, radeon87 napisał:

Czy jest ktoś mi wstanie powiedzieć jakie są różnice między GX 65" a  CX  65" oprócz oczywistego wyglądu ?  Wszędzie gdzie nie pytam o nawet ten test wskazuje chyba, że nie ma żadnych różnic po za wyglądem ? Tak ?

Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, efel napisał:

Czyli prawdopodobnie soundbar dostaje po prostu PCM a nie DTSa. Żeby dostał DTSa musiałbyś w Kodim zaznaczyć odpowiednią opcję żeby robił passthrough dla DTSa - tylko że wtedy dostaniesz ciszę.

PCM 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z odtwarzaniem napisów. Na serwerze Synology znajduje się film.mkv i w tym samym katalogu mam plik z napisami film.srt. Uruchamiam film przez Panel domowy - Pamięć - Serwer Multimedialny Synology. Niestety opcja SUB jest wyszarzona i nie mogę włączyć napisów. To samo z film.txt. Jakiś pomysł dlaczego?

Edytowane przez saif3r
Literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam problem z odtwarzaniem napisów. Na serwerze Synology znajduje się film.mkv i w tym samym katalogu mam plik z napisami film.srt. Uruchamiam film przez Panel domowy - Pamięć - Serwer Multimedialny Synology. Niestety opcja SUB jest wyszarzona i nie mogę włączyć napisów. To samo z film.txt. Jakiś pomysł dlaczego?

A w jakim formacie masz dźwięk w filmie?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się u mnie nowa aktualizacja WebOS 3.21.09. ktoś coś wie co wnosi ?

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tłumaczenie z koreańskiego :

Zmiany 

ⓐ Poprawiony brak sygnału HDMI4 (03.00.35)

Ⓑ Ulepszone HDMI Brak problemu z sygnałem w stanie eARC On (03.00.45)

Ⓒ Niektóre poprawki błędów (03.00.60)

-Ulepszone        wyłączanie zasilania po podłączeniu do niektórych zestawów -top -Ulepszone generowanie szumów podczas przesyłania wideo z iPhone'a do telewizora za pomocą aplikacji Airplay-Poprawiona redukcja 
       głośności, gdy głośność dekodera była ustawiona na niską (1 ~ 2) -Poprawiony 
       błąd wykonywania wygaszacza ekranu

-Poprawiono występowanie wyskakującego tekstu, który wymaga inicjalizacji usługi Bluetooth

Ⓓ Dodano nową nazwę modelu_OLED55_65_77CXFNA

Ⓔ Poprawiono, że niektóre urządzenia eARC działają jako ARC (03.00.70)

Ⓔ Popraw synchronizację ust podczas korzystania z trybu głosowego, trybu wyjściowego i przycisku rozpoznawania głosu na magicznym pilocie / poprawa szumów wideo podczas przełączania kanałów IP (03.00.75)

Ⓖ zgodność funkcji (03.10.43)

Ulepszenia Apple Airplay Ulepszenia w  
    zakresie 
     alertów sportowych AMD FreeSync

Ⓗ Naprawiono problem polegający na tym, że ikony i frazy nie były prawidłowo wyświetlane lub wyświetlane w kształcie bloku (03.11.10)

Ⓘ Ulepszony problem ze zgodnością z nową serią NVIDIA GeForce RTX 30 (03.11.25)

Ⓙ Poprawa zgodności z HDMI 2.1 (03.11.30)

→ Poprawiona wydajność VRR, aby nie było przerwy w grach na PC i konsole

Ⓚ Odpowiedź MR Minor2 (02.03.09)

-Ulepszenie projektu wyrzutni domowej

-Słuchaj dźwięku telewizora na telefonie komórkowym za pośrednictwem aplikacji ThinQ

-Dodano klawisze numeryczne / kolorowe klawisze do pilota ekranowego zgodnie z rozwojem nowego magicznego pilota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to znacząca aktualizacja - 3.21.09 naprawia podniesione "czernie" w Dolby Vision., eliminuje problemy z makroblokami / posteryzacją, problemy za audio - pierwsze komentarze w sieci są pozytywne, jako najlepsza aktualizacja z dotychczasowych dla CX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Wampirek napisał:

A w jakim formacie masz dźwięk w filmie?

AC-3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie CX posiada Dolby Atmos, mam również s Philipsa soundbara który posiada Dolby Atmos, lecz korzystając z soundbara opcja Atmos w TV mam zablokowana. TV wyjście mam ustawione eARC i z soundbarem mam połączone kablem HDMI i na soundbarem wyświetla mi eARC.

Mam przez to rozumieć że soundbara działa w systemie Atmos czy nie działa i Atmos jest tylko w TV do głośników z TV.

Troszkę to zawile napisalem ale mam nadzieję że da się zrozumieć.

Dokładnie ten model soundbara mam: https://m.euro.com.pl/soundbar-speakerbar/philips-tab8805-10-soundbar-3-1-atmos-philips.bhtml

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy twoja soudbara działa w Dolby Atmos ale zalecam wyłączyć eArc.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi