Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety biorąc raty przez internet nie miałem możliwości zmodyfikować sposobu dostawy 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, dewey napisał:

@krempla Albo w drugą stronę, TV wcale się nie wypali (jestem już nauczony na błędach i wiem jak się z nim obchodzić) i po 5 latach spłacę wartość z dzisiaj :) Mój B7 po 2 latach nie miał najmniejszego wypalenia spowodowanego graniem, czy oglądaniem panoramicznych filmów, zaszkodziły mu jedynie kanały informacyjne i to też była specyficzna sytuacja, bo w czasie wyborów prezydenckich, katowałem je przez kilka tygodni non stop. Gdyby nie to, to nic by mu nie dolegało.

Podziel się zatem swoimi spostrzeżeniami oraz sposobem na to jak dbać o Oleda żeby jak najdłużej posłużył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, dewey napisał:

No to się pochwalę, że kupiłem w Media Expert, do jutra jest promocja, dałem 5600 zł. bez dobierania drugiego przedmiotu, 60 rat 0%, więc traktuję to jak 5 letni abonament, korzystna sprawa, kapitału nie muszę ruszać, a wiadomo, że mamy inflację i wartość tych pieniędzy za 5 lat będzie dużo niższa.

Słaby jesteś z ekonomii. Ta 'inwestycja' nie sprawi że z każdym rokiem z powodu inflacji wartość Twojego telewizora wzrośnie. Jest wręcz przeciwnie, bo telewizory z roku na rok tanieją. Na rynku będą już dużo nowsze, większe, lepsze i tańsze sprzęty a Ty będziesz jeszcze spłacał starego. 5 lat temu taki OLED jakiego wziąłeś teraz kosztował powyżej 15 tys zł. W ciągu tego czasu staniał 4 krotnie (jego realna wartość to 4 tys i tyle będzie kosztował pod koniec obecności na rynku) i się znacznie ulepszył. Jakbyś wtedy kupił taki telewizor i jeszcze do dzisiaj go spłacał to krew by Cię zalewała że za parę rat które płacisz mógłbyś mieć teraz nowy, lepszy model. Podobnie będzie za 5 lat. 

W dniu 12.10.2020 o 23:26, plast napisał:

A jak komuś to nadal za mało to OWU wcale nie jest jakieś bardzo długie, można poczytać i sprawdzić literka po literce co się tam czai.

No właśnie w OWU sytuacja dotycząca rażącego niedbalstwa została na pewno zupełnie inaczej przedstawiona niż na stronie w sklepie. Jeżeli by w OWU napisali to co podałeś na screenie to ta ubezpieczalnia zbankutuje/zwinie się szybciej niż Sasin nie zorganizował wyborów w maju. W obu przypadkach nie zobaczysz ani złotówki za uszkodzenie sprzętu 'nieumyślne'.

11 godzin temu, dewey napisał:

A tak z innej beczki, to kazaliście kurierom czekać na rozpakowanie przesyłki? Bo już sobie to wyobrażam, że czeka jak ja 10-15 minut bawię się z wyjęciem i obejrzeniem TV... Na pewno mam zamiar nagrać unboxing, ale nie wiem, czy wystarczy, że tylko z wierzchu obejrzę pudło przy kurierze...

Nie kazali, a prosili. Kurier nie ma obowiązku czekać, a teraz w czasie pandemii na bank tego nie zrobi. Jedyne co możesz zrobić to ocenić opakowanie i wziąć od niego nr telefonu (pewnie będziesz go miał, bo będzie do Ciebie dzwonił żeby potwierdzić dostawę). Jak coś będzie nie tak po rozpakowaniu, to dzwonisz do niego i prosisz żeby przyjechał i zrobił z Tobą protokół uszkodzenia. Powinien się zgodzić, ale też nie musi tego robić. Nagrywanie to jest dobry pomysł.

Ja jak kupowałem TV to prosiłem kuriera żeby poczekał te 5 min aż otworzę opakowanie i ocenię bez podłączania chociaż czy matryca jest w całości - nigdy z tym nie miałem problemów w przypadku dobrych firm jak Fedex czy DHL. Kurier DPD to parę razy w ogóle nie chciał dostarczyć paczki pod drzwi, tylko dzwonił żeby odebrać od niego z ulicy, bo on nie będzie chodził po domach, więc nie wyobrażam sobie jak dostarczają TV. 

Edytowane przez efel
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel dzięki za rady, odnośnie rat, to nie ukrywam, że głównie zależało mi na nie ruszaniu kapitału, który jest mi teraz potrzebny na inne rzeczy. Poza tym TV kupuję z myślą o użytkowaniu go przez dlugi okres, więc jak raty się skończą, to akurat będę się rozglądał za nowym. Gdyby nie to, że B7 się wypalił, to nawet bym nie myślał o nowym. 

Poproszę w takim razie kuriera, a następnie i tak nagram unboxing.

1 godzinę temu, Koowall napisał:

Podziel się zatem swoimi spostrzeżeniami oraz sposobem na to jak dbać o Oleda żeby jak najdłużej posłużył :)

Na pewno moje rady nie będą specjalnie odkrywcze, zapewne nie raz były przedstawiane na forum  :) Każdy ma inne preferencje dotyczące korzystania z TV, więc to co napiszę może być dla kogoś być nie do przyjęcia. W moim przypadku ograniczenie oglądania kanałów informacyjnych (i tak mam od tego internet), a jeśli już, to z opcją zoom, tak żeby schować paski grozy. Kompensacje po wyłączeniu, to wiadoma sprawa, ale piszę o tym, ponieważ nie którzy odłączają zasilanie i to może stworzyć problemem. O gry się nie martwię, bo po 2 latach nic mi się nie wypaliło. I to tyle w zasadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie kwestii obaw o wypalenia OLEDa i różnych strachów z paskami grozy itp. - mam własny "patent na programy informacyjne" dostosowany do indywidualnych moich potrzeb / preferencji. Aktualnie dużo pracuje w domu, w tle przez wiele godzin włączony jest TV z jakimś programem informacyjnym. Korzystam z funkcji LG "Panel domowy" gdzie po chwili włącza się wygaszacz ekranu i pozostaje tylko dźwięk. Gdy jest coś istotnego do zobaczenia wystarczy pilotem / smartfonem "wybudzić" ekran z uśpienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, efel said:

Słaby jesteś z ekonomii.

Kompletnie nie zrozumiałeś przesłania. Dewey użył darmowych pieniędzy banku by mieć nowy TV. A swoje pieniądze zainwestuje. Te jego X pieniędzy za 5 lat po inwestycjach będzie warte np. 30-50% więcej niż teraz. A jednocześnie za 3-4-5 lat rata, którą płaci, będzie ciągle taka sama jak dzisiaj, mimo że inflacja oraz wzrost płac w międzyczasie zje wartość pieniądza na tyle, że realnie będzie go "bolała" 2x mniej niż obecnie.

A sam TV tutaj jest nieistotny, bo wiadomo, że za 5 lat jego wartość to będzie 20% początkowej. Te pieniądze trzeba traktować w kategoriach wydatku na przyjemności, a nie inwestycji. Jak jedziesz na wakacje też wydajesz, a nie inwestujesz, bo to frajda, przyjemność, a nie kierat.

2 hours ago, efel said:

Jakbyś wtedy kupił taki telewizor i jeszcze do dzisiaj go spłacał to krew by Cię zalewała że za parę rat które płacisz mógłbyś mieć teraz nowy, lepszy model. Podobnie będzie za 5 lat. 

Nono, można też poczekać kolejne 10 lat i kupić 77" w cenie dzisiejszych 55", albo jeszcze kolejne 20 lat i kupić jakiś holograficzny projektor zamiast badziewnych oledów.

Może nawet do trumny się jakaś wersja miniaturowa zmieści?

2 hours ago, efel said:

No właśnie w OWU sytuacja dotycząca rażącego niedbalstwa została na pewno zupełnie inaczej przedstawiona niż na stronie w sklepie. Jeżeli by w OWU napisali to co podałeś na screenie to ta ubezpieczalnia zbankutuje/zwinie się szybciej niż Sasin nie zorganizował wyborów w maju. W obu przypadkach nie zobaczysz ani złotówki za uszkodzenie sprzętu 'nieumyślne'.

Zanim się takie bzdury publicznie nawypisuje to należałoby do tego OWU najpierw może zajrzeć.

Ubezpieczalnie mają doskonale wyliczone na ile sobie mogą pozwolić i jak rzucają kwotę ubezpieczenia 1/4 ceny sprzętu to są świadome, że co piąty czy ósmy klient skorzysta w 100% z takiego ubezpieczenia, ale pozostali nie.

ub1.png

ub2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tesborMożna i tak. Jestem ciekaw jak się sprawuje nowa funkcja Logo Luminance Adjustment, która ma przygaszać logotypy stacji telewizyjnych. Ktoś korzystał?

@plast dokładnie tak analizowałem zakup na 60 rat 0%, (dlatego czyhałem na taką opcję, mimo iż spokojnie mógłbym opłacać większe składki). Niestety jestem za cienki w butach, żeby klarownie i zwięźle to przedstawić, tak jak zrobiłeś to Ty :)

Nie mogę już edytować , więc dopiszę, że takimi ratami, można jeszcze jedną korzyść dodać, a mianowicie regularnie spłacane kredyty zwiększają ogólną zdolność kredytową, przy wyliczaniu której, jest to brane pod uwagę.

Edytowane przez dewey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logo Luminance...mam włączone - "przyciemnia" loga, nie rzuca się mocno w oczy. Co ciekawe w pewnych sytuacjach potrafiło "przyciemnić" również paski grozy - konkretnie nieruchome teksty dłużej wyświetlane na paskach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, plast napisał:

Kompletnie nie zrozumiałeś przesłania. Dewey użył darmowych pieniędzy banku by mieć nowy TV. A swoje pieniądze zainwestuje. Te jego X pieniędzy za 5 lat po inwestycjach będzie warte np. 30-50% więcej niż teraz.

Hahaha ubawiłem się. Skoro on taki rekin finansjery to po co inwestuje jakieś drobne parę tys. Mając takie umiejętności żeby po paru latach wyciągać 50% więcej z kapitału początkowego to on powinien teraz obracać milionami, a nie bić się z myślami czy wziąć na raty telewizor za 5 tys...

Zanim się takie bzdury publicznie nawypisuje to należałoby do tego OWU najpierw może zajrzeć.

Ale jakiego OWU? Dałeś randomowy obrazek z netu i masz pretensję że go podważyłem?

Ubezpieczalnie mają doskonale wyliczone na ile sobie mogą pozwolić i jak rzucają kwotę ubezpieczenia 1/4 ceny sprzętu to są świadome, że co piąty czy ósmy klient skorzysta w 100% z takiego ubezpieczenia, ale pozostali nie.

Naiwny jesteś, czy jak? Nie chodzi o to że piąty czy ósmy klient skorzysta, bo przy odpowiednich warunkach będzie chciał skorzystać każdy. Realia są takie że co ósmemu uznają roszczenia, a reszta będzie się bujała na reklamacjach i później po sądach z darmozjadami. 

ub1.png

ub2.png

Uwielbiam jak ktoś wrzuca fragmenty, które mu odpowiadają. W sądzie też pokażesz taki kawałek umowy, czy jednak całość, gdzie dalej będzie napisane, że jednak za rażące niedbalstwo należy się figa z makiem?

Edytowane przez efel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, efel napisał:

Hahaha ubawiłem się. Skoro on taki rekin finansjery to po co inwestuje jakieś drobne parę tys. Mając takie umiejętności żeby po paru latach wyciągać 50% więcej z kapitału początkowego to on powinien teraz obracać milionami, a nie bić się z myślami czy wziąć na raty telewizor za 5 tys..

Ok, ale mógłbyś już przystopować z tą złośliwością, bo nie zdrowo się podniecasz. Nie wpychaj mi w usta (oraz koledze) słów, które nie padły. Wyłuszczyłem już co mną kierowało kupując TV na raty, nigdzie nie twierdziłem, że jestem rekinem finansjery,  ale zapewniam Cie, że o moje finanse nie musisz się martwic :)

Edytowane przez dewey
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, dewey napisał:

Nie wpychaj mi w usta (oraz koledze) słów, które nie padły

To kolega plast twierdził że kasę będziesz inwestował z 50% stopą zwrotu, mimo że w ogóle o tym nie wspomniałeś. Dlatego to wyśmiałem, jeżeli poczułeś się urażony to przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, no harm feelings :) Skieruję może rozmowę na właściwe tory. Zastanawiam się nad skorzystaniem z kalibracji, ale słyszałem, że ten TV ma bardzo dobre wyjściowe parametry. Czy ktoś może to potwierdzić? I jeszcze jedno. Rozumiem, że kalibruje się konkretne profile, czyli zmiana sprzętu pod danym portem HDMI niczemu nie szkodzi i wystarczy, że przerzucę sobie później opcje w TV na właściwy, skalibrowany profil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobre wyjściowe parametry mają "panasoniki".

Chcesz wyciągnąć max, zrób kalibracje, nie będziesz żałował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, dewey napisał:

Zastanawiam się nad skorzystaniem z kalibracji, ale słyszałem, że ten TV ma bardzo dobre wyjściowe parametry. Czy ktoś może to potwierdzić? I jeszcze jedno. Rozumiem, że kalibruje się konkretne profile, czyli zmiana sprzętu pod danym portem HDMI niczemu nie szkodzi i wystarczy, że przerzucę sobie później opcje w TV na właściwy, skalibrowany profil?

Nawet dobre fabryczne profile nie są tak dobre jak to co dostaniesz po kalibracji. Ustawienia danego profilu można stosować do wszystkich źródeł HDMI w LG, więc tu nic nie trzeba robić. Poza tym dostajesz raport, który umożliwia wklepanie wszystkiego ręcznie, jakbyś coś przypadkiem skopał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel jest tylko jeden minus, o którym już nawet rozmawiałem z Panem Maciejem ze skalibruj.tv Otóż gdyby okazało się, że matryca ulegnie uszkodzeniu (wypalenie, piksele itd.), to po kalibracji, za nową trzeba zapłacić 40% lub nawet 70% wartości ceny (zależy ile minie czasu od pierwszej kalibracji)

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wiecie, że jak wziął TV na 60 rat 0% to może to spłacić nawet w rok? Nie raz brałem sprzęt 20x0% i spłacałem w ciągu roku. Ja tam nie widzę żadnego problemu w ilości rat, najważniejsze jest 0% w ratach i tego trzeba się trzymać.

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, dewey napisał:

No to się pochwalę, że kupiłem w Media Expert, do jutra jest promocja, dałem 5600 zł. bez dobierania drugiego przedmiotu, 60 rat 0%, więc traktuję to jak 5 letni abonament, korzystna sprawa, kapitału nie muszę ruszać, a wiadomo, że mamy inflację i wartość tych pieniędzy za 5 lat będzie dużo niższa.

Witam. Mam pytanie jak z dostawą ile od zamówienia czekasz na dostawę i czy podczas wypisywania wniosku na stronie próbują wcisnąć dodatkowe ubezpieczenie. Zastanawiam się na kupnem i jak bym dzisiaj kupił na raty przez internet to czy jutro by telewizor dotarł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, mariusz2 napisał:

Witam. Mam pytanie jak z dostawą ile od zamówienia czekasz na dostawę i czy podczas wypisywania wniosku na stronie próbują wcisnąć dodatkowe ubezpieczenie. Zastanawiam się na kupnem i jak bym dzisiaj kupił na raty przez internet to czy jutro by telewizor dotarł. 

Na jutro zapomnij, niestety, ale przy ratach przez internet nie masz możliwości wyboru terminu dostawy, zamawiałem wczoraj i najwcześniej miałem mieć właśnie jutro, musiałem dzwonić do media expert, żeby wydłużyć termin dostawy. Konsultant na infolinii tłumaczył to tym, że przy papierologii bankowej, zgodach na udzielenie kredytu itd. nie ma pewności na kiedy faktycznie będą mogli zorganizować wysyłkę, dlatego nie ma takiej opcji. Odnośnie wciskania ubezpieczenia, to jest ciekawy myk, przy wypełnianiu wniosku możesz nic nie zaznaczać, ale i tak zadzwonią do Ciebie z banku (Santander) i Pani klepiąca przez 7 minut formułki jak automat (serio) będzie próbowała wcisnąć ubezpieczanie. W EUR RTV czegoś takiego nie praktykowali, ale tam był Alior Bank. Ja się po prostu nie zgodziłem i tyle.

Edytowane przez dewey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, dewey napisał:

Na jutro zapomnij, niestety, ale przy ratach przez internet nie masz możliwości wyboru terminu dostawy, zamawiałem wczoraj i najwcześniej miałem mieć właśnie jutro, musiałem dzwonić do media expert, żeby wydłużyć termin dostawy. Konsultant na infolinii tłumaczył to tym, że przy papierologii bankowej, zgodach na udzielenie kredytu itd. nie ma pewności na kiedy faktycznie będą mogli zorganizować wysyłkę, dlatego nie ma takiej opcji. Odnośnie wciskania ubezpieczenia, to jest ciekawy myk, przy wypełnianiu wniosku możesz nic nie zaznaczać, ale i tak zadzwonią do Ciebie z banku (Santander) i Pani klepiąca przez 7 minut formułki jak automat (serio) będzie próbowała wcisnąć ubezpieczanie. W EUR RTV czegoś takiego nie praktykowali, ale tam był Alior Bank. Ja się po prostu nie zgodziłem i tyle.

Dzięki za szybką odpowiedź, co do rat to właśnie zawsze bioe w EURO RTV i nie trzeba brać ubezpieczenia. Kurcze cały czas się waham czy brać Oleda, mam samsunga najwyższy model 40" w prawdzie z 2012 ale wydaje mi się że daje rade. Mam obawy o wypalanie i czy obraz z kablówki skalowany do 4k nie będzie gorszy niż na moim  FHD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, efel said:

Hahaha ubawiłem się. Skoro on taki rekin finansjery to po co inwestuje jakieś drobne parę tys. Mając takie umiejętności żeby po paru latach wyciągać 50% więcej z kapitału początkowego to on powinien teraz obracać milionami, a nie bić się z myślami czy wziąć na raty telewizor za 5 tys...

Odsądziłeś od czci i wiary nieznanego ci człowieka, bo odważył się skorzystać z oferty rat 0%, a gotówkę zachować na czarną godzinę tudzież z myślą o jej pomnażaniu, co samo w sobie jest eufemistycznie rzecz ujmując dziwne, bo normalnym ludziom w życiu by nie przyszło do głowy komentować czyjeś decyzje finansowe w tym zakresie na forum o sprzęcie rtv, a gdy mimo to dostałeś info co, jak i dlaczego, to zamiast przyjąć argumenty na klatę deprecjonujesz, z uwagi na kwotę, ich znaczenie i podejście.

Mistrzuniu ekonomii - kwota nie ma znaczenia - liczy się idea i ta idea jest ze wszech miar słuszna, niezależnie od tego czy obracasz milionami czy groszami. Ba, o ile nie odziedziczyłeś milionów lub ich nie ukradłeś, to jest to jedyna słuszna metoda by się w odpowiednio długim czasie wzbogacić, każdy grosz się liczy, każda decyzja ma znaczenie, a po takich małych decyzjach widać kto jakie ma ogólne podejście do tematu.

Resztę już kolega dewey wyjaśnił, więc nie będę się powtarzać. Z mojej strony EOT.

Natomiast co do istotniejszego wątku:

3 hours ago, efel said:

Ale jakiego OWU? Dałeś randomowy obrazek z netu i masz pretensję że go podważyłem?

Kłania się czytanie ze zrozumieniem. W moim poście, w którym kwestia ubezpieczenia była w zasadzie dodatkiem, wyraźnie napisałem, o który sklep chodzi, które ubezpieczenie i w jakiej cenie, a obrazek był tylko dodatkowo. Wróć sobie stronę wcześniej i sprawdź. Znalezienie do tego OWU to 10 sekund roboty. A skoro piszesz o OWU to warto by było je przeczytać, a nie sadzić bzdury za bzdurą, bo inaczej jesteś trollem.

3 hours ago, efel said:

Naiwny jesteś, czy jak? Nie chodzi o to że piąty czy ósmy klient skorzysta, bo przy odpowiednich warunkach będzie chciał skorzystać każdy. Realia są takie że co ósmemu uznają roszczenia, a reszta będzie się bujała na reklamacjach i później po sądach z darmozjadami. 

Aha. Wiesz, na świecie poza kombinatorami są też normalni ludzie, i o zgrozo, stanowią oni większość w krajach rozwiniętych, za jaki niedawno została uznana Polska. Oczywiście, że znajdą się ludzie, którzy kupią takie ubezpieczenie tylko po to by po 59 miesiącach użytkowania sprzętu walnąć młotkiem w ekran i zażądać zwrotu kasy, ale nie należy wszystkich mierzyć swoją miarą. Natomiast fakt faktem, ubezpieczyciel to nie instytucja charytatywna i dlatego cena uwzględnia już takich cwaniaczków-cebulaczków. Ubezpieczenie mieszkania na 500 tysięcy kosztuje 1000 złotych na 5 lat, a ubezpieczenie telewizora na 8000 kosztuje 1700 złotych na ten sam okres czasu - coś gdzieś zaczyna się układać, że to jednak może się ubezpieczycielowi opłacać nawet po odliczeniu kombinatorów?

3 hours ago, efel said:

Uwielbiam jak ktoś wrzuca fragmenty, które mu odpowiadają. W sądzie też pokażesz taki kawałek umowy, czy jednak całość, gdzie dalej będzie napisane, że jednak za rażące niedbalstwo należy się figa z makiem?

Ja z kolei "uwielbiam" ignoranctwo - z łaski swojej przeczytaj to OWU, spróbuj je zrozumieć, i dopiero wtedy kontynuuj swój głos w dyskusji. Lub po prostu zwyczajnie zamilcz w temacie dla dobra wszystkich.

Insynuacje jakobym wklejał pasujące mi do moich argumentów fragmenty OWU bez jakiejkolwiek chęci samodzielnego zapoznania się z OWU i wytoczenia kontrargumentów to poziom jakiegoś antycovidowego płaskoziemcy, wybacz, ale nie potrafię na tym poziomie prowadzić dyskusji.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, mariusz2 napisał:

Dzięki za szybką odpowiedź, co do rat to właśnie zawsze bioe w EURO RTV i nie trzeba brać ubezpieczenia. Kurcze cały czas się waham czy brać Oleda, mam samsunga najwyższy model 40" w prawdzie z 2012 ale wydaje mi się że daje rade. Mam obawy o wypalanie i czy obraz z kablówki skalowany do 4k nie będzie gorszy niż na moim  FHD 

Ja ma podpięte UPC i uważam, że jest ok. Natomiast zastanów się, do czego Ty chcesz wykorzystać tego OLEDa, bo jak tyle uwagi poświęcasz kablówce, to wystarczy Ci ten TV, który masz obecnie. Ja bym nie kupował Ferrari, gdyby moje jeżdżenie ograniczało się niedzielnych wypadów do kościoła :) Kolokwialnie rzecz ujmując, mam gdzieś obraz z kablówki, zależy mi na żylecie w grach i filmach 4K (ewentualnie Netflix), bo to tego ten TV został stworzony, na kablówce i tak masz przeważnie badziewne źródło w 1080p.

Co do wypaleń, to przewinęło się już milion wypowiedzi i testów, jak nie będziesz katował kanałów informacyjnych, to nic się nie wypali.

Edytowane przez dewey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, dewey napisał:

Ja ma podpięte UPC i uważam, że jest ok. Natomiast zastanów się, do czego Ty chcesz wykorzystać tego OLEDa, bo jak tyle uwagi poświęcasz kablówce, to wystarczy Ci ten TV, który masz obecnie. Ja bym nie kupował Ferrari, gdyby moje jeżdżenie ograniczało się niedzielnych wypadów do kościoła :) Kolokwialnie rzecz ujmując, mam gdzieś obraz z kablówki, zależy mi na żylecie w grach i filmach 4K (ewentualnie Netflix), bo to tego ten TV został stworzony, na kablówce i tak masz przeważnie badziewne źródło w 1080p.

Co do wypaleń, to przewinęło się już milion wypowiedzi i testów, jak nie będziesz katował kanałów informacyjnych, to nic się nie wypali.

Będzie używany do kablówki ale też Netflix, Ps4 Pro a w zasadzie do Gran Turismo Sport,  zależy mi też na niskim input lag, na obecnym telewizorze mam około 50ms wiec w tym temacie to przeskok będzie duży. No i w przyszłym roku zmiana PS4 na PS5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zakupiłem w salonie LG, oleda 55" serii CX.
Zaplanowana została dostawa zakupionego TV z montażem w ciągu najbliższego tygodnia. (W salonie nie prowadzą magazynu)

Zastanawiam się na co zwrócić uwagę podczas odbioru zamówienia aby mieć pewność, że sprzęt jest całkowicie nowy. Nie refubrished ani inne podobne historie.

Oglądałem na YT sporo filmików z un-boxingu i wygląda na to, że każdy nowy, fabrycznie zapakowany telewizor posiada naklejoną folię ochronną na przodzie i tyle.
Folia z przodu nie powinna zawierać żadnych bąbli ani jakichkolwiek śladów ponownego naklejenia.

Czy jest jeszcze coś na co według Was powinienem zwrócić uwagę przy odbiorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi