Radek_ 2 Napisano 29 Kwietnia 2020 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-34. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać6. Jak słońce świeci w pokoju ? światło dzienne od boku7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? sprawny system, dobry upłynniacz ruchu do sportu (głównie piłka nożna)9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K/HD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? laptop, głośniki EDIFIER R1700BT11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? max. 312. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sportowe (głównie piłka nożna), netflix14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie, ale nie wykluczam zakupu w dalszej przyszłości konsoli16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami17. Preferencje co do wielkości? 65"18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? -19. Preferencje co do marki ? brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6500 Cześć, odłożyłem w czasie kupno TV i stanąłem na etapie wyboru pomiędzy tymi 3-ema modelami. Nie oglądam kanałów informacyjnych, nie gram na tv (w przyszłości może to się zmieni, ale na pewno nie będę tłukł godzinami), więc wypaleń i poświat na OLEDzie się nie boję. Jeśli chodzi o androida w Soniaku, ponoć w wersji 9 chodzi płynnie, także również nie jest to dla mnie przeszkoda, tym bardziej, że nie zamierzam go jakoś zaśmiecać. Zdaję sobie sprawę, że jakość obrazu i kontrast niezaprzeczalnie stoją po stronie LG, natomiast martwi mnie trochę HDR w porównaniu do wymienionych konkurentów. Pytanie czy dla przeciętnego Kowalskiego jest on zauważalny gołym okiem? Budżetu niestety już nie zwiększę, więc C9 (którą brałbym w ciemno) niestety nie wchodzi w grę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JohnnyCash 121 Napisano 29 Kwietnia 2020 Dlaczego nie rozważasz XF9005? TV jest tak dobry, że Sony rozciągnęło go na dwa lata modelowe, serio oglądając max 3h dziennie potrzebujesz drogiej zabawki? Za niecałe 4k dostajesz matryce 120Hz, DV, fajne odwzorowanie kolorów i dobrą czerń, warto przepłacać? https://hdtvpolska.com/ponad-830-nitow-hdr-za-4500-zl-tv-sony-xf9005-nadal-bez-konkurencji-w-4k-hdr/ Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianos19932 208 Napisano 29 Kwietnia 2020 1 minutę temu, JohnnyCash napisał: Dlaczego nie rozważasz XF9005? TV jest tak dobry, że Sony rozciągnęło go na dwa lata modelowe, serio oglądając max 3h dziennie potrzebujesz drogiej zabawki? Za niecałe 4k dostajesz matryce 120Hz, DV, fajne odwzorowanie kolorów i dobrą czerń, warto przepłacać? Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka Dla niektórych warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek_ 2 Napisano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Miałem przed oczami obraz Q70, XF i XG akurat były obok siebie w sklepie. Jeśli chodzi o jakość obrazu, XG gołym okiem miał najlepszą spośród tej 3-ki (gość ze sklepu przy mnie ustawiał obraz na tryb standardowy, nie wiem jak z resztą opcji). W XF jest starszy android, który ponoć lubi przymulić... Poza tym TV ma być na lata, czy wymienione modele nie zapewniają lepszych "doznań" za powiedzmy 4-6 lat? Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez Radek_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JohnnyCash 121 Napisano 29 Kwietnia 2020 Miałem przed oczami obraz Q70, XF i XG akurat były obok siebie w sklepie. Jeśli chodzi o jakość obrazu, XG gołym okiem miał najlepszą spośród tej 3-ki (gość ze sklepu przy mnie ustawiał obraz na tryb standardowy, nie wiem jak z resztą opcji). W XF jest starszy android, który ponoć lubi przymulić... Poza tym TV ma być na lata, czy wymienione modele nie zapewniają lepszych "doznań" za powiedzmy 4-6 lat?Porownujesz jakość obrazu na podstawie sklepowej wystawki? Aha...Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek_ 2 Napisano 29 Kwietnia 2020 Bez przesady Zerknięcie na obraz w sklepie, nie zdecyduje o tym, że wybiorę dany tv... gdyby tak było, zapytałbym sprzedawcy co wybrać, a on pozbyłby się towaru, który propaguje dany sklep lub kiepsko mu schodzi.. 53 minuty temu, JohnnyCash napisał: Dlaczego nie rozważasz XF9005? TV jest tak dobry, że Sony rozciągnęło go na dwa lata modelowe, serio oglądając max 3h dziennie potrzebujesz drogiej zabawki? Za niecałe 4k dostajesz matryce 120Hz, DV, fajne odwzorowanie kolorów i dobrą czerń, warto przepłacać? https://hdtvpolska.com/ponad-830-nitow-hdr-za-4500-zl-tv-sony-xf9005-nadal-bez-konkurencji-w-4k-hdr/ Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka Inna kwestia.. 65" XF stoi po 5k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patryk92 7 Napisano 29 Kwietnia 2020 W Twoim wypadku 65XG9505 byłby chyba najlepszy. Android z kilkuletnim wsparciem, HDR 1000 nitów, DV, świetny upłynniacz, bdb kontrast z lokalnym wygaszaniem, jasność w SDR w jasnym pomieszczeniu na plus, kąty słabsze ale siedzisz na wprost, B9 średnio radzi sobie ze sportem, trochę za ciemny do jasnego pomieszczenia, słabe wsparcie systemu po roku. Na plus hdmi 2.1, ale nie widzę żebyś grał na konsoli. Q80 brak DV, słabsy hdr niż XG95, system tak jak w LG (słabe wsparcie po roku), słabszy upłynniacz niż Sony, słabsze lokalne wygaszanie 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VectorOPC 18 Napisano 29 Kwietnia 2020 Akurat lokalne wygaszanie w Q80 jest lepsze niż w XG. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka 1 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 29 Kwietnia 2020 23 minuty temu, VectorOPC napisał: Akurat lokalne wygaszanie w Q80 jest lepsze niż w XG. w Q70r też lepsze 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JohnnyCash 121 Napisano 29 Kwietnia 2020 XF 55" najlepsza opcja jeśli masz siedzieć 3m od ekranu Serio, ja przeszedłem , 55" na 65" i czuję dyskomfort z powodu gorszej jakości obrazu przez zmianę zagęszczenia pixeli...Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek_ 2 Napisano 29 Kwietnia 2020 3 godziny temu, JohnnyCash napisał: XF 55" najlepsza opcja jeśli masz siedzieć 3m od ekranu Serio, ja przeszedłem , 55" na 65" i czuję dyskomfort z powodu gorszej jakości obrazu przez zmianę zagęszczenia pixeli... Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka 55-ka odpada, w ciągu 2 lat zwiększy się odległość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
immo11 4 Napisano 29 Kwietnia 2020 3 godziny temu, JohnnyCash napisał: XF 55" najlepsza opcja jeśli masz siedzieć 3m od ekranu Serio, ja przeszedłem , 55" na 65" i czuję dyskomfort z powodu gorszej jakości obrazu przez zmianę zagęszczenia pixeli... Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka 55" cali na 3 m?? Ja mam 3,8 i zastanawiam się czy wziąć q85 w 75" czy xg9505 w 85" i wszędzie na forum radzą sonego:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertokot251 9 Napisano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) 55" w zupełności wystarcza przy 3m... chyba że ktoś ma słaby wzrok albo ktoś lubi się naświetlać wielkim ekranem z odległości 1,5m Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez robertokot251 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek_ 2 Napisano 29 Kwietnia 2020 55" w 100% odpada, tylko 65-ka wchodzi w grę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 30 Kwietnia 2020 20 godzin temu, Patryk92 napisał: Q80 brak DV, słabsy hdr niż XG95, system tak jak w LG (słabe wsparcie po roku), słabszy upłynniacz niż Sony, słabsze lokalne wygaszanie Q80 ma duzo lepsza warstwe antyrefleksyjna od Sony xg95, co w jasnym pomieszczeniu jest szczegolnie istotne. Katy boczne przy duzym calarzu maja juz znaczenie nawet siedzimy "na wprost", ale tu bym proponowal ocenic sobie to osobiscie w sklepie. PS. Sony ma poteznego buga przy tresciach HDR i pasach filmowych, wiec absolutnie nie mozna przyjac, ze Sony ma lepsze lokalne wygaszanie. Ta wada jest na tyle powazna, ze wrecz blizsze faktom moze byc twierdzenie odwrotne. Sam DV jest oceniany przez wielu jako zbyt ciemny, wiec wbrew pozporom jego brak to nie musi byc wada w codziennym uzytkowaniu. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek_ 2 Napisano 30 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Xisiek napisał: PS. Sony ma poteznego buga przy tresciach HDR i pasach filmowych, wiec absolutnie nie mozna przyjac, ze Sony ma lepsze lokalne wygaszanie. Ta wada jest na tyle powazna, ze wrecz blizsze faktom moze byc twierdzenie odwrotne. Dotyczy to wszystkich modeli XG? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GoHomeDuck 3 Napisano 30 Kwietnia 2020 Nikt nie rozpatruje OLEDA? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 30 Kwietnia 2020 27 minut temu, GoHomeDuck napisał: Nikt nie rozpatruje OLEDA? chyba budżet nie styka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek_ 2 Napisano 30 Kwietnia 2020 30 minut temu, klaus71 napisał: chyba budżet nie styka Na jakiejś nawet nie dużej promce LG B9 zmieści się 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GoHomeDuck 3 Napisano 30 Kwietnia 2020 Wziąłbym 55 cali w OLED, aniżeli 65 LCD 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 2 Maja 2020 Do sportu i na taką odległość w zupełności wystarczy 55 cali. Co do płynności ruchu to najlepszy będziesz miał w Samsingu i Philipsie. Gdzie ten drugi ma Oledy. Jak już jest dyskusja o Local Dimmingu to taki q80 może mieć nawet 1000 stref a niech i ma 5000, oled ma takich stref ponad 8 MILIONÓW. Także to jest jak wybór pomiędzy Passatem a Bentleyem. Ze swojej strony polecam model 55OLED854. Procesor P5 robi robotę.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 2 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek_ 2 Napisano 2 Maja 2020 (edytowane) Zdaję sobie sprawę, że na ten moment 55 jest spoko, ale będzie przeprowadzka i wtedy zrobi się za mały . Jeśli chodzi o Philipsa, to ludzie strasznie na serwis narzekają no i 65ka poza budżetem. Była promka na B9 za 6200 w Media Expert... przegapione.. Edytowane 2 Maja 2020 przez Radek_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alwyn 116 Napisano 2 Maja 2020 Niestety w zeszłym roku też tak było, że najlepsze ceny na modele z 2018 były pod koniec 2018, a wcale nie gdy wchodziły już nowe. To pewnie dlatego że nowe wchodzą z mocno zawyżonych cen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LV426 740 Napisano 2 Maja 2020 W sklepie Sony miał najlepszą jakość obrazu? Nie bez powodu bo ma najlepsze oddanie ruchu oraz fabryczne zestrojenie koloru. Do sportu to jest polecany tv o czym od dawna jest mowa w recenzjach. Zobacz na film Vincenta Teoh z hdtvtest na YouTube co mówi o Sony w tym temacie porównując z LG i Samsungiem (jeden z niedawnych filmów). A że czerń jest słabsza jak w Samsungu to prawda bo celowo Sony tak stroi local dimming, że faworyzuje lepsze oddanie detali w czerniach kosztem wygaszania (z resztą tutaj na portalu też było o tym pisane). To ten cały "bug" o którym napisał wyżej Xisiek. Jasność też jest odpowiednia do jasnego pokoju. Nie ma co dumać bo wszystko już dawno było wielokrotnie opisywane. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pan.arnold 45 Napisano 2 Maja 2020 "Lepsze oddanie detali w czerniach kosztem wygaszenia" Przepraszam, ale to nie ma sensu. Pisanie o Local Dimmingu jako czymś dobrym i świetnej alternatywie dla Oleda to największa krzywda dla nabywcy. Na sklepie może wyglądać dobrze. W domu matryca VA z ledwie setką stref będzie świecić po oczach efektem halo. No, ale "sony" w życiu bym nie kupił czegokolwiek na tej technologii podświetlania. Pozdrawiam 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach