Skocz do zawartości
Adam60

Od telewizora do projektora i z powrotem czyli dlaczego nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy !

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, klaus71 napisał:

są też tacy co uważają że plazma jest dalej super bo "wrażenia artystyczne" daje dobre

dla mnie w dobie 4k projektor 2k z udawanym 4k (e-shift) to jest już pierwsza gruba wada

rozmiar robi swoje i rozumiem że JVC może dawać lepsze wrażenia niż duże tv lcd (które dla mnie też mają dużo wad: tylko 50-100 stref, blooming, DSE, kąty obniżające kontrast który już nie jest taki super) - no ale do oled to już nie widzę szans - fizyki się nie oszuka

jest gdzieś w Poznaniu jakaś jaskinia w której można obejrzeć JVC w akcji?

Nie wiem jak JVC więc nie będę się kategorycznie wypowiadał. To inna technologia niż była w Epsonie 9300 - dużo lepsze parametry, ale TV Q9FN po prostu zdeklasował mojego Epsona 9300 pod każdym względem. Np dynamiczne efekty HDR na TV i na Epsonie to zupełnie inna liga. Obraz z Epsona to tak na oko był trochę lepszy od mojego budżetowego Samsunga więc można powiedzieć, ze odpowiadał gdzieś trochę lepszym budżetowym TV LCD. Czy JVC jest aż tak dobre żeby było lepsze czy nawet równe od flagowego FALDa czy OLEDa ? Naprawdę wątpię, a na pewno nie było by to dla mnie. Zresztą póki nie zmienię mieszkania nie przekonam się bo dla 100'' ekranu gdzie już mamy TV 85'' a za 2 lata będą 95''' to mi się nie opłacało by brać JVC. Natomiast jak jednak jeszcze długo nie powstaną TV 130-150'' i będę miał wydzielony pokój na proj (po zmianie mieszkania) to wtedy możliwe, że sprawdziłbym.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy co przyszłość przyniesie.

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2020 o 14:24, Adam60 napisał:

Natomiast jak jednak jeszcze długo nie powstaną TV 130-150'' i będę miał wydzielony pokój na proj (po zmianie mieszkania) to wtedy możliwe, że sprawdziłbym.

Tego akurat mozesz byc pewny... nie wiem czy uświadamiasz sobie wielkość tych formatów... Zwyczajnie fizyka świata i tego co piszesz wyklucza takie gabaryty :P Znaczy mieszkanie :PJa mam ekran ramowy 125" cali i przemieszczanie go po mieszkaniu to jest akrobacja... jak ty wyobrażasz sobie przetransportowanie TV o długości prawie 3m do jakiegoś mieszkania :P Jeszcze w pudełku...  Już TV powyżej 100" to abstrakcja i koszmar logistyczny... gdzie zaczynasz przepłacać kilkaset procent za te czynniki a mechanicznie/produktowo ich cena zaczyna być tylko drobną cześcią składową... Możesz spokojnie nastawiać sie na projektor bo TV powyżej 100" bedą raczej tylko obrzydliwie bogatych co postawią sobie dla nich domy, albo zorganizuja dzwigowe dostarczanie do apartamentów :P żadna globalizacja i masowość nie zmieni tych faktów.

Edytowane przez marioking
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie... kompletnie nie rozumiem jak tak można cały czas atakować i hejtować tego biednego Adasie/Hubia, przecież to jest po prostu uzdolniony WIZJONER, to ze tv 4K UHD z odtwarzaczem 4k testuje na filmach DVD, ze efekty HDR na filmach gdzie tych efektów praktycznie nie ma, ze określił liczbę WSZYSTKICH filmów 4K UHD na CAŁYM ŚWIECIE na poziomie 100, no może i niech będzie max 300 tytułów i to że przekazał jeszcze cała masa innych fascynujących, opowieści, opinii, wizji, snów, marzeń, proroctw i przepowiedni nie oznacza przecież, ze nie ma racji.

On ma ZAWSZE rację, i koniec... On po prostu w snach i marzeniach ogląda rozwijanego 200" Oleda (beee, a feee, paskudnego niedobrego oleda) i składa z klocków lego 300" mikroleda. Tutaj nie będzie problemu z logistyką.

A przecież na tym piachu już za kilka lat przebiegnie być może jasny, długi, prosty, szeroki jak morze TV LCD (lub inny oled) i z biegiem zepnie drugi brzeg przed którym twój ojciec z drinkiem legł...

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, marioking napisał:

Tego akurat mozesz byc pewny... nie wiem czy uświadamiasz sobie wielkość tych formatów... Zwyczajnie fizyka świata i tego co piszesz wyklucza takie gabaryty :P Znaczy mieszkanie :PJa mam ekran ramowy 125" cali i przemieszczanie go po mieszkaniu to jest akrobacja... jak ty wyobrażasz sobie przetransportowanie TV o długości prawie 3m do jakiegoś mieszkania :P Jeszcze w pudełku...  Już TV powyżej 100" to abstrakcja i koszmar logistyczny... gdzie zaczynasz przepłacać kilkaset procent za te czynniki a mechanicznie/produktowo ich cena zaczyna być tylko drobną cześcią składową... Możesz spokojnie nastawiać sie na projektor bo TV powyżej 100" bedą raczej tylko obrzydliwie bogatych co postawią sobie dla nich domy, albo zorganizuja dzwigowe dostarczanie do apartamentów :P żadna globalizacja i masowość nie zmieni tych faktów.

Możesz mieć rację, ale równie dobrze może być inaczej i producenci coś wymyślą. Microled jak dobrze pamiętam składa się jak z klocków więc można dokładać kolejne segmenty i to nie był by już taki wielki problem.

Owszem w mieszkaniach byłby rzeczywiście problem logistyczny, ale w mieszkaniach i problem jest z zamontowaniem ekranu do proja 130 czy 150'' Innymi słowy - jeśli jest miejsce na ekran 150'' to i jest miejsce na TV... Kwestia tylko jak to przetransportować. Jak ktoś ma dom to problem znacznie mniejszy... 5 lat w technologii to wieczność, a TV 130-150'' przewiduję za 5 lat...

Godzinę temu, Nygus napisał:

ze określił liczbę WSZYSTKICH filmów 4K UHD na CAŁYM ŚWIECIE na poziomie 100, no może i niech będzie max 300 tytułów

A ty co matematyk jesteś ? :) Przyczepiłeś się tak do tego... Chodziło mi o pokazanie skali, że na tle wydań DVD czy BD wciąż UHD to nikły procent..

Więc oświeć mnie i napisz ile jest wydanych na całym świecie filmów UHD, ile DVD i ile BD... Skoro uważasz, że piszę głupoty, że jest 300 to warto by podać jakiś rzetelny kontrargument, a nie ze mnie drwić... Załóżmy, że się mylę i niech będzie i 1000 wydanych filmów UHD... (ale bardzo w to wątpię) a filmów DVD/BD może być spokojnie z 10 000 - to może być taka skala

Ale w sumie czego ja oczekuję na tym forum gdzie moderacja nie istnieje, a jedni obrażają drugich... Nie ma argumentów - jest hejt i obrażanie..

Wczoraj kolejny raz doszedłem do wniosku, że Polacy po prostu nie umieją negocjować, nie umieją dyskutować - jedyne co nam dobrze wychodzi to walka, dlatego jak mamy przesrane jak jet okupacja/zabory/PRL to się jednoczymy i walczymy (ile mamy w dorobku pięknych powstań), a jak jest pokój to się kłócimy i wewnątrz i na zewnątrz (co obecnie się dzieje)... Gdzie 2 Polaków tam 10 zdań... :) No i do tego oczywiście każdy zna się na wszystkim... I tak też niestety wygląda polski internet...

Przez takie coś ciągle będziemy dostawać w [beeep]ę bo nasi sąsiedzi prędzej czy później się nami "zaopiekują" i bezlitośnie to wykorzystają... Tyle dygresji historyczno-socjologicznej... :)

Edytowane przez Adam60
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Adam60 napisał:

Możesz mieć rację, ale równie dobrze może być inaczej i producenci coś wymyślą. Microled jak dobrze pamiętam składa się jak z klocków więc można dokładać kolejne segmenty i to nie był by już taki wielki problem.

Owszem w mieszkaniach byłby rzeczywiście problem logistyczny, ale w mieszkaniach i problem jest z zamontowaniem ekranu do proja 130 czy 150'' Innymi słowy - jeśli jest miejsce na ekran 150'' to i jest miejsce na TV... Kwestia tylko jak to przetransportować. Jak ktoś ma dom to problem znacznie mniejszy... 5 lat w technologii to wieczność, a TV 130-150'' przewiduję za 5 lat...

A ty co matematyk jesteś ? :) Przyczepiłeś się tak do tego... Chodziło mi o pokazanie skali, że na tle wydań DVD czy BD wciąż UHD to nikły procent..

Więc oświeć mnie i napisz ile jest wydanych na całym świecie filmów UHD, ile DVD i ile BD... Skoro uważasz, że piszę głupoty, że jest 300 to warto by podać jakiś rzetelny kontrargument, a nie ze mnie drwić... Załóżmy, że się mylę i niech będzie i 1000 wydanych filmów UHD... (ale bardzo w to wątpię) a filmów DVD/BD może być spokojnie z 10 000 - to może być taka skala

Ale w sumie czego ja oczekuję na tym forum gdzie moderacja nie istnieje, a jedni obrażają drugich... Nie ma argumentów - jest hejt i obrażanie..

Wczoraj kolejny raz doszedłem do wniosku, że Polacy po prostu nie umieją negocjować, nie umieją dyskutować - jedyne co nam dobrze wychodzi to walka, dlatego jak mamy przesrane jak jet okupacja/zabory/PRL to się jednoczymy i walczymy (ile mamy w dorobku pięknych powstań), a jak jest pokój to się kłócimy i wewnątrz i na zewnątrz (co obecnie się dzieje)... Gdzie 2 Polaków tam 10 zdań... :) No i do tego oczywiście każdy zna się na wszystkim... I tak też niestety wygląda polski internet...

Przez takie coś ciągle będziemy dostawać w [beeep]ę bo nasi sąsiedzi prędzej czy później się nami "zaopiekują" i bezlitośnie to wykorzystają... Tyle dygresji historyczno-socjologicznej... :)

Tak jestem matematykiem, holender... wydało się... przed Tobą niczego nie da się ukryć :) ,

Rzetelnych kontrargumentów dostałeś już miliony w każdym jednym wątku, w którym się udzielasz, problem polega na tym, że do Ciebie nie docierają ŻADNE argument z wyjątkiem Twoich urojeń, podawanie Tobie jakichkolwiek argumentów to jak... jak to się mówi jak grochem o ścianę.

Nie wiem ile jest płyt z filami dvd, bluray czy 4kUHD na świecie, NIE INTERESUJE MNIE TO, wiem że będzie ich na pewno z każdym dniem coraz więcej i więcej, oczywiście przyrost niekoniecznie będzie bardzo dynamiczny.

Wiem natomiast bardzo dokładnie ile ja mam płyt 4k UHD, w tej chwili jest to 155 tytułów na płytach 4K UHD, wiem tez, że nie mam nawet 10% tego co jest dostępne na płytach 4K UHD, na amazonie jest około 1300pozycji, na pewno dużo się powtarza i na pewno nie jest to wszystko co jest dostępne na świecie :) czyli jest tego troszkę więcej niż 100 czy 300 tytułów...

Skąd pojawiły się Twoje liczby? jakie jest ich źródło? podaj, przytocz, przecież nikt inny tylko Ty się opierasz tylko na formalnych, oficjalnych danych i to tylko Ty dyskutujesz, nikt inny... Bardzo proszę ujawnij swoje tajne źródła wiedzy?

Edytowane przez Nygus
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Nygus napisał:

Rzetelnych kontrargumentów dostałeś już miliony w każdym jednym wątku, w którym się udzielasz, problem polega na tym, że do Ciebie nie docierają ŻADNE argument z wyjątkiem Twoich urojeń, podawanie Tobie jakichkolwiek argumentów to jak... jak to się mówi jak grochem o ścianę.

Nie wiem ile jest płyt z filami dvd, bluray czy 4kUHD na świecie, NIE INTERESUJE MNIE TO, wiem że będzie ich na pewno z każdym dniem coraz więcej i więcej, oczywiście przyrost niekoniecznie będzie bardzo dynamiczny.

Dostaję właśnie takie "rzetelne" argumenty jak Ty tutaj podałeś... Sam sobie zaprzeczasz - piszesz ile to dostałem rzetelnych argumentów, a po chwili piszesz - "nie wiem" więc dlaczego twierdzisz, że to ja się mylę ? Tak jest z reguły z tą "rzetelnością" w innych wątkach...

6 minut temu, Nygus napisał:

Wiem natomiast bardzo dokładnie ile ja mam płyt 4k UHD, w tej chwili jest to 155 tytułów na płytach 4K UHD, wiem tez, że nie mam nawet 10% tego co jest dostępne na płytach 4K UHD, na amazonie jest około 1300pozycji, na pewno dużo się powtarza i na pewno nie jest to wszystko co jest dostępne na świecie :) czyli jest tego troszkę więcej niż 100 czy 300 tytułów...

Skąd pojawiły się Twoje liczby? jakie jest ich źródło? podaj, przytocz, przecież nikt inny tylko Ty się opierasz tylko na formalnych, oficjalnych danych i to tylko Ty dyskutujesz, nikt inny... Bardzo proszę ujawnij swoje tajne źródła wiedzy?

Na amazonie masz 1300 filmów UHD - ok sprawdzę... Liczby wzięły się z tego, że obserwuję od czasu do czasu wydania UHD... Oczywiście mogę się mylić i nieprawdą jest, że do mnie nie docierają argumenty... Natomiast mnie chodziło wyłącznie o skalę porównania do DVD/BD więc na tym samym amazonie porównam to...

Szybki research i rzeczywiście na amazonie.de wyskakuje 1000 filmów UHD i 3000 filmów DVD/BD, ale już w naszym polskim MM filmów UHD jest 100(!) a DVD/BD 5000 !

Nie każdy na tyle zna język, żeby kupować wydania zagraniczne i nie każdy chce ściągać napisy i kupować Oppo lub modyfikować Panasonica, a ja pisałem to w temacie o polskich wydaniach filmów. Po za wszystkim nawet na amazonie nie ma bardzo wielu filmów BD/DVD wydawanych w ciągu ostatnich 15 lat. Filmy UHD mamy od paru lat, a reszta od kilkunastu - to choćby powoduje jaka jest skala. Oczywiście z każdym rokiem przybywa UHD i taki będzie trend więc to za jakiś czas się wyrówna. Ale na dzień dzisiejszy jest jak jest.. Na pewno każdemu bym doradzał kupować obecnie player UHD a nie BD.

I jeszcze jeden research tym razem na Allegro gdzie są też wydania obcojęzyczne:

filmów UHD 1330

filmów BD - 3395

filmów DVD - 562780 (!I)

Taka to jest skala...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Adam60 napisał:

A tak na marginesie szeroką paletę barw to możesz zobaczyć wyłącznie na filmach UHD, których jak dotąd może jest 100 na całym świecie - no ok niech będzie 200, 300 to wciąż kropla w morzu w porównaniu z TV, BD, DVD, plikami z netu więc dla 200, 300 filmów warto w ogóle patrzeć, że jakiś TV ma trochę węższą paletę barw ? Ile masz filmów na UHD, że to ma takie znaczenie ?

Dostaję właśnie takie "rzetelne" argumenty jak Ty tutaj podałeś... Sam sobie zaprzeczasz - piszesz ile to dostałem rzetelnych argumentów, a po chwili piszesz - "nie wiem" więc dlaczego twierdzisz, że to ja się mylę ? Tak jest z reguły z tą "rzetelnością" w innych wątkach...

Na amazonie masz 1300 filmów UHD - ok sprawdzę... Liczby wzięły się z tego, że obserwuję od czasu do czasu wydania UHD... Oczywiście mogę się mylić i nieprawdą jest, że do mnie nie docierają argumenty... Natomiast mnie chodziło wyłącznie o skalę porównania do DVD/BD więc na tym samym amazonie porównam to...

To nie ja sam sobie zaprzeczam, jak już napisałem nie wiem ile jest filmów na świecie jeśli chodzi o poszczególne nośniki, ba nie wiem czy jest ktoś, oprócz Ciebie oczywiście, kto wie ile jest filmów na świecie. Aż dziwne, że nie napisałeś że jest tylko 10 filmów UHD 4K i że właśnie Ty masz 9 z nich...

To właśnie Ty podajesz takie rzetelne "argumenty" w każdym jednym wątku, w którym piszesz.

Skala się Tobie delikatnie mówiąc rozjechała...

Dodatkowo... płyty 4K UHD to nie jest jedyne źródło treści 4k, pliki w necie, streaming i inne (???) wiec Twoje "argumenty" są o kant d...

30 minut temu, Adam60 napisał:

Szybki research i rzeczywiście na amazonie.de wyskakuje 1000 filmów UHD i 3000 filmów DVD/BD, ale już w naszym polskim MM filmów UHD jest 100(!) a DVD/BD 5000 !

Nie każdy na tyle zna język, żeby kupować wydania zagraniczne i nie każdy chce ściągać napisy i kupować Oppo lub modyfikować Panasonica, a ja pisałem to w temacie o polskich wydaniach filmów. Po za wszystkim nawet na amazonie nie ma bardzo wielu filmów BD/DVD wydawanych w ciągu ostatnich 15 lat. Filmy UHD mamy od paru lat, a reszta od kilkunastu - to choćby powoduje jaka jest skala. Oczywiście z każdym rokiem przybywa UHD i taki będzie trend więc to za jakiś czas się wyrówna. Ale na dzień dzisiejszy jest jak jest.. Na pewno każdemu bym doradzał kupować obecnie player UHD a nie BD.

I jeszcze jeden research tym razem na Allegro gdzie są też wydania obcojęzyczne:

filmów UHD 1330

filmów BD - 3395

filmów DVD - 562780 (!I)

Taka to jest skala...

Niesamowite... jestem pod wrażeniem, moja wina, moja wina, moja wina... była taki moment kiedy miałem malutką nadzieję, że jednak kiedyś, poprzednio, w jakiś czas temu cos się wydarzyło i Adaś/Hubio się przeklształcił. Niestey z bUUUUUlem (wiem jaka się pisze ból :) ) przynaję się do błędu....

Teraz to jednak jesteś jak ten gołąb, jak cos walniesz to dokładnie jak gołąb o parapet...

Edytowane przez Nygus
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie wiem ile jest filmów UHD na całym świecie, jak i Ty więc równie dobrze może być 300 co i 1000. Nikt tego nie wie więc dlaczego uważasz, że to ja się mylę ? Pisałem wyraźnie w tamtym temacie w trybie przypuszczającym. Ja wiem, że nieuważnie czytasz jak i 80% ludzi w necie (nie tylko na tym forum) więc gdzie bym coś nie napisał w trybie przypuszczającym to ludzie tego nie ogarniają i uważają to za pewnik. A prawda jest taka, że w przeciwieństwie co poniektórych tutaj to ja pewniki to może kilka razy napisałem gdzie byłem czegoś na 100% pewien. Zresztą nie ma co pisać. Pewno za chwilę Ty lub jakiś barnaba mi napisze, że jak ludzie nie ogarniają tego co piszę to znaczy, że się uważam za jakiegoś alfa i omegę co to nikt go nie rozumie i pewno to może być racja... Rzeczywiście nie wszyscy są w stanie mnie zrozumieć... Nie wiele osób dokładnie czyta, a jeszcze więcej jak kogoś nie lubi będzie go zawsze atakowało. Tak też jest w życiu - ta sama zupa ukochanej żony będzie chwalona pod niebiosa, ale 10 lat później ta sama zupa kiedy już się nie będzie tak bardzo lubiło tej żony - będzie najgorszą zupą na świecie... ;) Tak postępuje większość ludzi...

Generalnie za dużo czasu tracę na to forum i nic z tego nie mam...  choć akurat co sobie przypomnę mema od barnaby z gołębiem to od dawna się tak nie śmiałem... :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Adam60 napisał:

Też nie wiem ile jest filmów UHD na całym świecie, jak i Ty więc równie dobrze może być 300 co i 1000. Nikt tego nie wie więc dlaczego uważasz, że to ja się mylę ? Pisałem wyraźnie w tamtym temacie w trybie przypuszczającym. Ja wiem, że nieuważnie czytasz jak i 80% ludzi w necie (nie tylko na tym forum) więc gdzie bym coś nie napisał w trybie przypuszczającym to ludzie tego nie ogarniają i uważają to za pewnik. A prawda jest taka, że w przeciwieństwie co poniektórych tutaj to ja pewniki to może kilka razy napisałem gdzie byłem czegoś na 100% pewien. Zresztą nie ma co pisać. Pewno za chwilę Ty lub jakiś barnaba mi napisze, że jak ludzie nie ogarniają tego co piszę to znaczy, że się uważam za jakiegoś alfa i omegę co to nikt go nie rozumie i pewno to może być racja... Rzeczywiście nie wszyscy są w stanie mnie zrozumieć... Nie wiele osób dokładnie czyta, a jeszcze więcej jak kogoś nie lubi będzie go zawsze atakowało. Tak też jest w życiu - ta sama zupa ukochanej żony będzie chwalona pod niebiosa, ale 10 lat później ta sama zupa kiedy już się nie będzie tak bardzo lubiło tej żony - będzie najgorszą zupą na świecie... ;) Tak postępuje większość ludzi...

Generalnie za dużo czasu tracę na to forum i nic z tego nie mam...  choć akurat co sobie przypomnę mema od barnaby z gołębiem to od dawna się tak nie śmiałem... :)

Gratulacje, najważniejsze, że Ty jesteś INNY i ZAWSZE czytasz i rozumiesz wszystko w 100%, inaczej życie by było bardzo, ale to bardzo smutne i nieciekawe. Cały bajer polega na tym, że ludzie dokładnie ogarniają to co piszesz, problem polega właśnie na tym CO TY PISZESZ i, ze prawdopodobnie sam nie ogarniasz tego co piszesz :), a dużo takich było przykładów :).

Zgadzam się (i na pewno jeszcze wiele innych osób) z Tobą w 1000000000%, "za dużo czasu tracisz" na forum...

Widzisz tak się składa ze akurat jeśli ja podaje coś jako przypuszczenie to ZAWSZE staram się aby to miało (aby było jak najbardziej zbliżone) realny wymiar a nie było wyssane z zupy żony :) 

Edytowane przez Nygus
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Nygus napisał:

Gratulacje, najważniejsze, że Ty jesteś INNY i ZAWSZE czytasz i rozumiesz wszystko w 100%, inaczej życie by było bardzo, ale to bardzo smutne i nieciekawe.

A skąd takie przekonanie ? czy ja kiedykolwiek gdziekolwiek pisałem, że jestem inny i czytam wszystko i rozumiem ? To właśnie jeden z licznych przykładów, że jak kogoś się nie lubi zarzuca mu się coś co nie miało nigdy miejsca !

Cały bajer polega na tym, że ludzie dokładnie ogarniają to co piszesz, problem polega właśnie na tym CO TY PISZESZ i, ze prawdopodobnie sam nie ogarniasz tego co piszesz :), a dużo takich było przykładów :).

Zgadzam się (i na pewno jeszcze wiele innych osób) z Tobą w 1000000000%, "za dużo czasu tracisz" na forum...

Niestety nie...

Widzisz tak się składa ze akurat jeśli ja podaje coś jako przypuszczenie to ZAWSZE staram się aby to miało (aby było jak najbardziej zbliżone) realny wymiar a nie było wyssane z zupy żony :) 

Ja też jak mam jakieś przypuszczenie to nie jest pisane od tak sobie...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Adam60 napisał:

A skąd takie przekonanie ? czy ja kiedykolwiek gdziekolwiek pisałem, że jestem inny i czytam wszystko i rozumiem ? To właśnie jeden z licznych przykładów, że jak kogoś się nie lubi zarzuca mu się coś co nie miało nigdy miejsca !

Niestety nie...

Ja też jak mam jakieś przypuszczenie to nie jest pisane od tak sobie...

No widzisz... a ja Ciebie bardzo, bardzo lubię :)  jesteś bijącym źródłem nieustannej radości, światłem, iskierką i promieniem nadziei... jeśli napisałeś, że ja czytam nieuważnie to znaczy, że Ty czytasz uważnie, ja tak to postrzegam, i tak napisałem niejako w nadziei, że tak właśnie jest... jeśli nie to mnie zasmucasz... bardzo ale to bardzo.

Edytowane przez Nygus
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Nygus napisał:

No widzisz... a ja Ciebie bardzo lubię jesteś bijącym źródłem nieustannej radości, światłem, iskierką i promieniem nadziei... jeśli napisałeś, że ja czytam nieuważnie to znaczy, że Ty czytasz uważnie, ja tak to postrzegam, i tak napisałem niejako w nadziei, że tak właśnie jest... jeśli nie to mnie zasmucasz... bardzo ale to bardzo.

To, że pisałem, że czytasz nieuważnie co Ci się parę razy zdarzyło nie oznacza wcale, że ja jestem doskonały i czytam zawsze wszystko uważnie... ;)

Żeby się temat całkowicie nie rozmył bo zeszliśmy bardzo z tematu przypominam:

Ponieważ dyskusja w tym temacie dobiegła końca, mogę z przyjemnością ogłosić, że jednak nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy... ;), w temacie tym będę zamieszczał wszystkie informacje dotyczące coraz większych przekątnych w TV... Jak pisałem rok temu, że 85'' - dobry TV czytaj: flagowy FALD będzie w  "normalnej" cenie do 25k i to się spełniło, tak samo piszę, że za 2 lata 95'' lub nawet 100'' będą w normalnej cenie do 25k..., a w okresie 5 lat w ogóle projektory stracą rację bytu bo będą microledy lub inna technologia pozwalająca mieć TV i 130'' Zobaczymy ilu wtedy tak zaciekle broniących projektorów forumowiczów będzie miało wciąż proje... ?

I nie napinajcie się, tak uprzedzam, bo naprawdę piszemy tylko o technologiach i rzeczach, a nie polityce, sporcie, czy, że któregoś zdradziła dziewczyna lub żona... 😁

A tutaj ciekawy artykuł na temat trendów sprzedażowych:

https://hdtvpolska.com/samsung-polacy-kupuja-coraz-wieksze-telewizory-prognozy-na-nadchodzace-lata-sa-imponujace/

edit// najtańszy QLED od Samsunga w ofercie sklepu RTV-EURO-AGD w rozmiarze 85'' jest za 9999zł !!! To dla mnie rewelacyjna wiadomość... W takim tempie szybciej niż założyłem mogą spełnić się moje prognozy...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Adam60 napisał:

To, że pisałem, że czytasz nieuważnie co Ci się parę razy zdarzyło nie oznacza wcale, że ja jestem doskonały i czytam zawsze wszystko uważnie... ;)

Ależ ja wiem, ze nie jestem doskonały, chciałbym... ale nie jestem, dlatego uczę się od Ciebie. Właśnie zniszczyłeś swój "autorytet"... nie można ta brukać doskonałości :). 

Hubio i jego buźki :) :) :), więcej, więcej dawaj więcej :) !!!

Hubio hurtownik :) 

Edytowane przez Nygus
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Adam60 napisał:

edit// najtańszy QLED od Samsunga w ofercie sklepu RTV-EURO-AGD w rozmiarze 85'' jest za 9999zł !!! To dla mnie rewelacyjna wiadomość... W takim tempie szybciej niż założyłem mogą spełnić się moje prognozy...

Czy Ty nie rozumiesz, że to są TWOJE upodobania dotyczące oglądania obrazu? I że ktos inny może miec inne?

Ja mam inne. Preferuję obraz z dobrego projektora na przekątnej 120" ponieważ jest to tzw. obraz kinowy, którego żaden telewizor nie wyświetli !!! Jesli nie wiesz co to jest obraz kinowy to idź do kina. Nie mylić z ustawieniem KINO (lub podobnie) w parametrach obrazu w TV.

Jedni lubią brunetki, inni blondynki.

I można zakończyć ta dyskusję.

Pozdro

PS. nie trawię osobiście obrazu z wszelkiej maści LCDków, a ten QLED to włąsnie LCDek. Jak kiedyś powstaną OLEDy 120" za "normalne" pieniądze czyli w cenie ok. 20-25 tys zł to się zastanowię. Choć nie, u mnie nie ma miejsca na powieszenie takiego kolosa. Max. co wejdzie to 77". I zapewne kiedys taki kupię ale ... jako uzupełnienie projektora i ekranu, a nie zamiast.

BTW TV 120" ma jeszcze jedną wadę. Jak dla mnie. Taki wielki grat wciąż wisi na ścianie. A ekran sie roluje :) . Na szczęście jak napisałem powyżej to nie mój problem, a drugiego domu budować nie zamierzam.

Edytowane przez pmcomp
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pmcomp napisał:

Czy Ty nie rozumiesz, że to są TWOJE upodobania dotyczące oglądania obrazu? I że ktos inny może miec inne?

Oczywiście, że wiem i nie przekonuję, że mam jakiś monopol na prawdę, ale z uwagi na fakt, że na tym forum chyba 99,9% ma inne upodobania niż ja, mój głos jest ważny żeby ktoś to przeczytał i nie popełnił błędów jakie ja popełniłem (ktoś kto ma takie upodobania jak ja)...

Cytat

Ja mam inne. Preferuję obraz z dobrego projektora na przekątnej 120" ponieważ jest to tzw. obraz kinowy, którego żaden telewizor nie wyświetli !!! Jesli nie wiesz co to jest obraz kinowy to idź do kina. Nie mylić z ustawieniem KINO (lub podobnie) w parametrach obrazu w TV.

Pozdro

Dokładnie... Nic więcej dodać, nic ująć... Każdy niech kupuje to co mu najlepiej pasuje. Oby tylko miał pełną świadomość... Szanuję to, że ktoś lubi projektory czy OLEDY... Natomiast cyferki nie kłamią i w 1 poście zamieściłem jak to wygląda. Oczywiście jednak cyferki, a subiektywny odbiór osobisty to zupełnie 2 różne sprawy.... Ja np (prawdopodobnie) wolałbym QLEDA a nie OLEDA, a w cyferkach OLEDY - rządzą...

Cytat

PS. nie trawię osobiście obrazu z wszelkiej maści LCDków, a ten QLED to włąsnie LCDek. Jak kiedyś powstaną OLEDy 120" za "normalne" pieniądze czyli w cenie ok. 20-25 tys zł to się zastanowię. Choć nie, u mnie nie ma miejsca na powieszenie takiego kolosa. Max. co wejdzie to 77". I zapewne kiedys taki kupię ale ... jako uzupełnienie projektora i ekranu, a nie zamiast.

BTW TV 120" ma jeszcze jedną wadę. Jak dla mnie. Taki wielki grat wciąż wisi na ścianie. A ekran sie roluje :) . Na szczęście jak napisałem powyżej to nie mój problem, a drugiego domu budować nie zamierzam.

Dziękuję, że się odezwałeś bo jesteś na tym forum jedną z nielicznych osób po za redakcją, którą szanuję za poziom wiedzy...

PS - do kina przestałem chodzić 30 lat temu, ale zaręczam, że wiem jak wygląda obraz kinowy bo wcześniejsze 20 lat byłem aktywnym uczestnikiem wielu DKFów (mam nawet do dzisiaj legitymację jednego z nich)... Były takie tygodnie, że byłem w kinie codziennie... Moja miłość do kina jest o wiele starsza niż do technologii... :) I absolutnie nie neguję "magii kina" z projektora. W 1 poście piszę, że to jeden z plusów. Tym nie mniej u mnie nie przeważył.

Pomijając jednak dyskusję merytoryczną poziom tego forum jest katastrofalny o czym sam się przekonałeś. Nie istnieje moderacja, a obrażanie jest na porządku dziennym. Jestem na wielu innych forach i tam to ja nawet bardziej współpracuję z adminami i usuwamy cały hejt. Tu jest po prostu dziki zachód...

Są takie fora gdzie jakiekolwiek ataki personalne, prowokacje personalne, nie mówiąc o obrażaniu kończą się ostrzeżeniami, a jak to nie skutkuje banem...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pmcomp napisał:

Czy Ty nie rozumiesz

Niestety, ni w ząb. Taki ograniczony typ.

A przepraszam - ma pewną "zaletę": umie straszyć ;) BUUU🤡

No i oczywiście żalić się na wszystko, co nie jest po JEGO (jedynie słusznej) myśli.

No cóż - ma szczęście, że to takie tolerancyjne miejsce, bo z innych form by już dawno wyleciał, jak ten gołąbek ;)

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro

BTW TV 120" ma jeszcze jedną wadę. Jak dla mnie. Taki wielki grat wciąż wisi na ścianie. A ekran sie roluje  . Na szczęście jak napisałem powyżej to nie mój problem, a drugiego domu budować nie zamierzam.
U mnie podobnie. 82" to Max na ścianie.
Ekran zwijamy i miejsca nie zajmuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Barnaba napisał:

Niestety, ni w ząb. Taki ograniczony typ.

A przepraszam - ma pewną "zaletę": umie straszyć ;) BUUU🤡

No i oczywiście żalić się na wszystko, co nie jest po JEGO (jedynie słusznej) myśli.

No cóż - ma szczęście, że to takie tolerancyjne miejsce, bo z innych form by już dawno wyleciał, jak ten gołąbek ;)

Nie p i e r d o l głupot... Za to co ty tu robisz i nie tylko w stosunku do mnie to ty byś wyleciał dawno... Zaręczam w 100% :) I uprzedzanie o odpowiedzialności karnej lub cywilnej nie jest straszeniem... Straszeniem było by jakbym ci napisał, że ustalę twoje IP i ci wpierdolę.... Doucz się i nie radzę słuchać rafa w dziedzinie zniesławiania i anonimowości... Bo może na technologii się zna, ale nie na prawie... :) Jak pisałem wcześniej - módl się żebym nie znalazł więcej czasu bo może cię spotkać bardzo przykra sprawa jak znajdziemy się w sądzie... Z punktu widzenia prawnego obrażałeś mnie i obrażasz od 2 lat... Tyle w temacie - hejterze !

Pamiętaj mądrusiu, że nigdy nie wiesz kto siedzi po 2 stronie komputera...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Adam60 napisał:

Nie p i e r d o l głupot... Za to co ty tu robisz i nie tylko w stosunku do mnie to ty byś wyleciał dawno... Zaręczam w 100% :) I uprzedzanie o odpowiedzialności karnej lub cywilnej nie jest straszeniem... Straszeniem było by jakbym ci napisał, że ustalę twoje IP i ci wpierdolę.... Doucz się i nie radzę słuchać rafa w dziedzinie zniesławiania i anonimowości... Bo może na technologii się zna, ale nie na prawie... :) Jak pisałem wcześniej - módl się żebym nie znalazł więcej czasu bo może cię spotkać bardzo przykra sprawa jak znajdziemy się w sądzie... Z punktu widzenia prawnego obrażałeś mnie i obrażasz od 2 lat... Tyle w temacie - hejterze !

Zostawię do potomnych twoje wypociny, hubio vel Adam60

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, raf7705 napisał:

Znowu ci się przycisk od pogrubienia czcionki zaciął....
Ale wiocha.

Już mnie ktoś pouczał, chyba Nygus - ten sam hipokryta, który mi pisał o buźkach; że każdy może dawać jakie chce a mi tu wypominał. więc jak chcę coś podkreślić to daję taką, a nie inną czcionką...

1 minutę temu, Barnaba napisał:

Zostawię do potomnych twoje wypociny, hubio vel Adam60

Nie musisz... Mam wszystkie obraźliwe posty wobec mnie i innych forumowiczów zarchiwizowane. Służę pomocą jak coś zgubisz..

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Adam60 napisał:

Nie musisz... Mam wszystkie obraźliwe posty wobec mnie i innych forumowiczów zarchiwizowane. Służę pomocą jak coś zgubisz..

Jak tam chcesz, cukiereczku :)

Ja tylko chciałem cię uświadomić, "prawniku" od siedmiu boleści, że użyłeś groźby karalnej, a na to już NAPRAWDĘ jest paragraf.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Barnaba napisał:

Jak tam chcesz, cukiereczku :)

Ja tylko chciałem cię uświadomić, "prawniku" od siedmiu boleści, że użyłeś groźby karalnej, a na to już NAPRAWDĘ jest paragraf.

art 212 KK

§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

To wyłuszczonym drukiem dotyczy ciebie koleżko drogi... Pisanie, że jestem "głupi" i inne epitety w tym stylu są dokładnie pomawianiem o właściwości, które mnie poniżają w opinii publicznej...

Jakiej to niby groźby ? Ostrzeżenie o odpowiedzialności karnej nie jest żadną groźbą...

Traktowałeś tak nie tylko mnie w ciągu całej swojej bytności na forum. Wiele osób z twojego powodu przestało się tu udzielać. A jak widziałeś jakąś groźbę karalną z mojej strony to pędem na policję, a wcześniej napisz do admina...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi