Skocz do zawartości
Gmeru

Testujemy nowy LG OLED C9. Pierwsze wrażenia!

Rekomendowane odpowiedzi

Ręcznie to włącza się jedynie pełne czyszczenie matrycy, które trwa ok. godziny. Jeśli nie ma żadnych problemów z obrazem, to nie należy tego robić. Komunikat o konieczności zrobienia pełnego czyszczenia matrycy pojawi się na ekranie, gdy ten przepracuje 2000 godzin. Wtedy należy wejść do menu i wymusić ręcznie pełne czyszczenie. Krótkie czyszczenie trwające ok.10 minut, aktywuje się automatycznie po 4 godzinach pracy telewizora. Telewizor musi być wtedy w stanie uśpienia, żeby krótkie czyszczenie się aktywowało. Tyle w tym temacie.

Edytowane przez Rafał Bejszczuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nic nie robić rozumiem, nie włączać żadnych czyszczeń, tylko cieszyć się obrazem?
Rozumiem , że te szybkie czyszczenie automatyczne to coś innego jo to, które mogę aktywować w opcjach po każdym wyłączeniu? Więc dla kogo ono jest tak naprawdę? Skoro TV i tam ma czyszczenie po każdym wyłączeniu?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie j/w.

Jedynie można zwrócić uwagę np jeśli oglądamy tv np z 4h i go wyłączymy to niech wyłączony pozostanie na około 20-30min gdyż mamy wtedy pewność że automatyczne odświeżanie zostało przeprowadzone.

Jeśli np po 4h wyłączymy go i po 5min załączamy to nie ma wtedy automatycznego odświeżania.

I później mamy np srednią odświeżania na przełomie 8-10h , gdzie wg LG tak czytałem tu na forum powinno oscylować w granicach 4-6h.

W każdym bądź razie ja na swoim 65b9 staram się kiedy już dłużej oglądam to wyłączyć tv na około 30min za nim go ponownie załącze.

A bardzo często zdarza się tak że kiedy ja wyłączę tv to zaraz drugi domownik chce go załączyć jakąś taka złośliwość czy co😏.

Dla tego też dopiero co zakupiłem kolejny tv LED Lg że Smart aby i druga połowa mogła co chce oglądać.

Dzieci mają swój tv plazmę.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Panasonicu kiedy odbywa się automatyczne czyszczenie po wyłączeniu telewizora świeci się dioda na żółto zamiast na czerwono. Kiedy się skończy ponownie zapala się na czerwono. W LG nie ma takiego rozwiązania? Samo czyszczenie nie trwa aż 20-30 min tylko koło 5 i odbywa się bodajrze po conajmniej 4h działania tv po wyłączeniu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tego co czytałem w LG czyszczenie trwa około 10minut.

Ale tv nie daje żadnej informacji jakąś diodą czy jeszcze trwa czy już się skończyło?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Patryk Mistrz Po 4h godzinach oglądania jeśli wyłączysz telewizor, przeprowadzona zostaje tzw. krótka kompensacja trwa 7 minut. Jedyna oznaka tej kompensacji to, że po wyłączeniu nie ma charakterystycznego "pyknięcia" od razu tylko właśnie po 7 minutach. Zwróć uwagę jak włączysz telewizor i po chwili wyłączysz to usłyszysz od razu wspomniane "pyknięcie".

Edytowane przez przemek505
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, przemek505 napisał:

@Patryk Mistrz Po 4h godzinach oglądania jeśli wyłączysz telewizor, przeprowadzona zostaje tzw. krótka kompensacja trwa 7 minut. Jedyna oznaka tej kompensacji to, że po wyłączeniu nie ma charakterystycznego "pyknięcia" od razu tylko właśnie po 7 minutach. Zwróć uwagę jak włączysz telewizor i po chwili wyłączysz to usłyszysz od razu wspomniane "pyknięcie".

Ja mam OLEDa Panasonica, gdzie jest dioda, więc mnie to nie dotyczy. Moim zdaniem nasłuchiwanie jakiegoś "pyknięcia" to jakaś głupota. Powinna być dioda informująca użytkownika, że trwa automatyczne czyszczenie panelu i tyle. Wyobrażam sobie, że wielu nieświadomych użytkowników przerywa cykle czyszczenia, a to raczej nie jest dobre dla matrycy.

Edytowane przez Patryk Mistrz
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej jak wyłączasz telewizor, to nie włączasz go szybciej niż za kilkanaście minut.

A jeśli chodzi o wypalenia obrazu, to nic tak bardzo nie katuje matrycy jak HDR i wysokie podświetlenie OLED w SDR. Ludzie siedzą w jasnych pomieszczeniach i ustawiają podświetlenie na 80-100, bo fajnie obraz wygląda a później zdziwienie jak pojawiają się wypalenia. Lubisz obraz, który świeci się jak psu jajca i nie chcesz wypaleń??. Nie kupuj OLED.

Edytowane przez Rafał Bejszczuk
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Raczej jak wyłączasz telewizor, to nie włączasz go szybciej niż za kilkanaście minut. A jeśli chodzi o wypalenia obrazu, to nic tak bardzo nie katuje matrycy jak HDR i wysokie podświetlenie OLED w SDR. 

Oj różnie to bywa, przychodzi inny "domownik" i włącza zaraz znowu. Kilka postów wyżej ktoś pisał, że z tego powodu kupił drugi tv LCD default_tongue.png Nie zgodzę się też, że to czyszczenie jest mało istotne. Na avforums był przykład wypalonego OLEDa po miesiącu użytkowania. Co się okazało? Ze względu na oszczędzanie na prądzie (sic!) ta osoba za każdym razem po wyłączeniu tv odłączała go z prądu, więc nie pozwalała matrycy się wyczyścić i wypaliła się w tak krótkim czasie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Ketsurui napisał:

Z tym jednym się zgodzę, ludzie za bardzo boją się wypaleń i obchodzą się z oledem jak z jajkiem, ja użytkuję go normalnie i problemów nie mam. Druga sprawa to, że oledy staniały na tyle, że praktycznie są w cenach dobrych LCD. LG 55C9 już od dłuższego czasu jest za 4,5k, natomiast 55B9 za 4k a to nie jest jakiś duży wydatek. 

Nie wiem skąd masz te ceny, ale jeśli mógłbym to poproszę o linki do C9 i B9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wiadomo, że chodzi o promocje. Były takie ceny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Juras Juras napisał:

W media expert 65b8 za 7399zl

55c9 za 4999zl bodajże.

Panas oled 65 cali 9999zł.

Tak na teraz.

Wszyscy piszą, ze widzieli 55C9 za 4999. 
Na stronie widnieje 5499.

Skad te informacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszyscy piszą, ze widzieli 55C9 za 4999. 
Na stronie widnieje 5499.
Skad te informacje?
Na rtv euro agd w nocnych promocjach prawie codzinnie

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bez pixeli 😜

Edytowane przez Ketsurui

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo sama matryca z pilotem 😀.

A tak na poważnie o 14:00 w media expert widziałem na półce 55c9 poniżej 5tyszł.

65cali najtańszy b8 za ponad 7tyszł.

Reszta w 65 calach blisko 9tys i na granicy 10tyszł za Sony i Panasa.

Za to  w RTV 65calowy nano cell za jedyne 3490zł.

Naprawdę fajna cena za tego Leda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, marcin255 napisał:

Ja kupiłem dziś 55C9  za 4 949 zł 

Ok, rzeczywiście pojawiła się ta promocja :)

Czy warto dopłacić 1000 zł za przedłużona gwarancje do 5 lat i czy to obejmuje ewentualne wypalenia?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, pietrex napisał:

Ok, rzeczywiście pojawiła się ta promocja :)

Czy warto dopłacić 1000 zł za przedłużona gwarancje do 5 lat i czy to obejmuje ewentualne wypalenia?

Nie opłaca się kupowanie ubezpieczenia bo nie obejmuje wypaleń matrycy tzw. powidoków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi