sebna 120 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Czy możemy skończyć z OT w tym wątku? @kil to do Ciebie. Tak jak pisze @binary załóż sobie swój wątek o swoich problemach a nie zaśmiecaj wątku projektora. Swoją drogą dam Ci rozwiązanie Twoich problemów. Wymień AVR na aktualny. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez sebna 3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, raf7705 napisał: Chyba lepsze DD 5.1, niż pcm 2.0 Po kątem przestrzennosci i owszem. Pod katem jakości dźwięku niestety nie. DD jest stratnie skompresowany, PCM bezstartny. Wystarczy porównać np. koncerty muzyczne na DVD ze ściezką DD5.1 i stereo PCM. Wszystko słychać. Chyba, że ktoś jest tak zasłuchany w efektach przestrzennych, że przestaje słyszeć różnice. Wtedy wystarczy porównać DD2.0 i stereo PCM, tez są takie koncerty. Po pierwsze splitter nie potrafi ustawić dwóch różnych rozdzielczości na obu wyjściach HDMI. I być moiże krzaczy też coś z dźwiękiem. Potrzebujesz zapewne tzw. HDMI matrix: Edytowane 26 Stycznia 2021 przez pmcomp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 26 Stycznia 2021 Czy możemy skończyć z OT w tym wątku? [mention=856]kil[/mention] to do Ciebie. Tak jak pisze [mention=1173]binary[/mention] załóż sobie swój wątek o swoich problemach a nie zaśmiecaj wątku projektora. Swoją drogą dam Ci rozwiązanie Twoich problemów. Wymień AVR na aktualny.Już to dawno pisałem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Stycznia 2021 Niech podłączy atv bezpośrednio do amplitunera i skończy się domniemanie co jest przyczyną. Bo to już na prawdę robić się śmieszny problem, teraz jeszcze jakiś downgrade do 1080p a idź pan.. No właśnie, można ustawić w ATV 1080p SDR I wtedy powinno działać, bez splitera i będzie lpcm 7.1 Po kątem przestrzennosci i owszem. Pod katem jakości dźwięku niestety nie. DD jest stratnie skompresowany, PCM bezstartny. Wystarczy porównać np. koncerty muzyczne na DVD ze ściezką DD5.1 i stereo PCM. Wszystko słychać. Chyba, że ktoś jest tak zasłuchany w efektach przestrzennych, że przestaje słyszeć różnice. Wtedy wystarczy porównać DD2.0 i stereo PCM, tez są takie koncerty. Po pierwsze splitter nie potrafi ustawić dwóch różnych rozdzielczości na obu wyjściach HDMI. I być moiże krzaczy też coś z dźwiękiem. Potrzebujesz zapewne tzw. HDMI matrix: No a pod jakim kątem...?Przecież o kinie piszemy, to raz.Dwa, lpcm jest z DD+ a nie z formatów HD, więc i różnica kosmicza, to tam nie będzie.Koniec offtop, z mojej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 26 Stycznia 2021 2 godziny temu, raf7705 napisał: Przecież o kinie piszemy, to raz. Dwa, lpcm jest z DD+ a nie z formatów HD, więc i różnica kosmicza, to tam nie będzie. W kinie też są ścieżki mono i stereo. Świat na kinie wielokanałowym się nie kończy. Jak piszesz to raz. I dwa: dla blu-ray: DD+ (E-AC-3) dla 6.1/7.1 kanałów - bitrate ok. 1,7 Mbps czyli powiedzmy ok. 250 kbps/kanał. Stereo z PCM w zapisie na CD ok 1 Mbps czyli powiedzmy ok. 500 kbps/kanał. To gdzie jest lepsza jakość dźwięku? Była w kodowaniu DD+ (czy jak wolisz E-AC3) ale na nośniku HD-DVD, ok. 3 Mbps. Powyższe dotyczy nosników fizycznych. Skoro cały strumień AV w Netflixie fullHD ma powiedzmy 5 Mbps to zrób założenie jaka jest tam przepływność tylko dla wielokanałowej ścieżki audio. Bo chyba nie wierzysz w 1,7 Mbps? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Stycznia 2021 W kinie też są ścieżki mono i stereo. Świat na kinie wielokanałowym się nie kończy. Jak piszesz to raz. I dwa:dla blu-ray:DD+ (E-AC-3) dla 6.1/7.1 kanałów - bitrate ok. 1,7 Mbps czyli powiedzmy ok. 250 kbps/kanał.Stereo z PCM w zapisie na CD ok 1 Mbps czyli powiedzmy ok. 500 kbps/kanał.To gdzie jest lepsza jakość dźwięku? Była w kodowaniu DD+ (czy jak wolisz E-AC3) ale na nośniku HD-DVD, ok. 3 Mbps. Powyższe dotyczy nosników fizycznych. Skoro cały strumień AV w Netflixie fullHD ma powiedzmy 5 Mbps to zrób założenie jaka jest tam przepływność tylko dla wielokanałowej ścieżki audio. Bo chyba nie wierzysz w 1,7 Mbps?Nie muszę nic zakładać, wszystko jest do sprawdzania w internecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, raf7705 napisał: Nie muszę nic zakładać, wszystko jest do sprawdzania w internecie. Nie znalazłem nigdzie danych w internecie jaka jest przepływność audio, a jaka video w Netflixie dla streamu w fullHD i w 4K. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Jest taka sama dla fhd i uhd, max 768 kbps. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 27 Stycznia 2021 Panowie muszę kupić kabel HDMI 4K HDR do połączenia ATV 4K max 2 m. Czy możecie coś polecić?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 27 Stycznia 2021 1 godzinę temu, opus napisał: Panowie muszę kupić kabel HDMI 4K HDR do połączenia ATV 4K max 2 m. Czy możecie coś polecić?. Sprawdzony w wersji 3m na ATV4K: https://allegro.pl/oferta/logilink-premium-hdmi-cable-for-ultra-hd-chb004-hd-10150146455?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery&ev_adgr=Akcesoria+(Laptop,+PC)+oraz+części+do+laptopów&gclid=CjwKCAiAu8SABhAxEiwAsodSZMWbHxEMqdyE1OwyQREL7oWGuF8V8yWkGrbkuMjFPcFgo2ko6KVHBBoCMBUQAvD_BwE 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 27 Stycznia 2021 3 godziny temu, D4r3KS napisał: Jest taka sama dla fhd i uhd, max 768 kbps. Dzięki. Czyli jest ujowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 27 Stycznia 2021 Dzięki. Czyli jest ujowo.Czyli możesz sobie w kapcie wsadzić swoje "świetne" pcm 2.0 z Netflixa Stanowczo lepszy DD 5.1(w tym przypadku), tak jak pisałem wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 27 Stycznia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, raf7705 napisał: Czyli możesz sobie w kapcie wsadzić swoje "świetne" pcm 2.0 z Netflixa Stanowczo lepszy DD 5.1(w tym przypadku), tak jak pisałem wcześniej. Ja nie miałem na mysli PCM z Netflixa tylko z nosnika fizycznego (DVD, BD, BD-UHD). Od zawsze wiadomo, że ani SAT ani streaming nie da takiej jakości jak nośniki fizyczne. I dotyczy to i audio i video. BTW możecie przypomnieć staremu czym skonwertować strukturę DVD do ISO DVD? Jakoś DVDFabem ani AnyDVD nie mogę 🥵. Tak dawno tego nie robiłem że zapomniałem. W drugą stronę to problemu nima. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 27 Stycznia 2021 27 minut temu, pmcomp napisał: BTW możecie przypomnieć staremu czym skonwertować strukturę DVD do ISO DVD? Jakoś DVDFabem ani AnyDVD nie mogę 🥵. Tak dawno tego nie robiłem że zapomniałem. W drugą stronę to problemu nima. DVDFabem to robiłem ale fakt że dawno i wszystkie koncerty z DVD poszły już w ISO🙂 Blu-ray to samo, ostatnio wygasła mi licencja to na razie nie sprawdzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 27 Stycznia 2021 (edytowane) @pmcomp Nie bardzo rozumiem strukturę dvd? do iso? przecież to każdy program do nagrywania zrobi tworzysz nagrywanie wrzucasz pliki i zamiast nagrać zapisujesz jako iso. Imgburn https://cd-dvd.pl/wp-content/uploads/2012/09/ImgBurn-obraz.png Edytowane 27 Stycznia 2021 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 27 Stycznia 2021 Hmmm. Dzięki. Sto lat nie robiłem DVD ISO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Stycznia 2021 @pmcomp Nie bardzo rozumiem strukturę dvd? do iso? przecież to każdy program do nagrywania zrobi tworzysz nagrywanie wrzucasz pliki i zamiast nagrać zapisujesz jako iso. Imgburnhttps://cd-dvd.pl/wp-content/uploads/2012/09/ImgBurn-obraz.png Jak plyta jest zabezpieczona przed kopiowaniem to raczej tak nie zrobisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) A co ma nagrywanie/zapisywanie jako iso do kopiowania? nic. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Stycznia 2021 Zależy co chcesz zrobić. Ja DVD ISO czy też BD ISO robiłem kiedyś jak katalogowałem swoje filmy z płytek na HDD. Wtedy potrzebne wspomniane wcześniejszej AnyDVD i/lub DVD Fab. Ma ktoś możliwość przetestowania nowych JVC z funkcjami Frame Adapt HDR i Theater Optimizer w porównaniu do serii wcześniejszej serii czyli RS540/X7900? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 28 Stycznia 2021 Ale ty piszesz o zgraniu fizycznego nośnika do pliku wtedy gdy płyta jest zabezpieczona wtedy należy użyć jedno z wielu programów do zgrywania płyt, natomiast nagranie lub zmiana już wcześniej zgranej struktury plików na płytę lub do ISO nie ma żadnego związku z zabezpieczeniami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, user7878 napisał: Zależy co chcesz zrobić. Ja DVD ISO czy też BD ISO robiłem kiedyś jak katalogowałem swoje filmy z płytek na HDD. Wtedy potrzebne wspomniane wcześniejszej AnyDVD i/lub DVD Fab. Ma ktoś możliwość przetestowania nowych JVC z funkcjami Frame Adapt HDR i Theater Optimizer w porównaniu do serii wcześniejszej serii czyli RS540/X7900? Tutaj masz dużo zdjęć jak to wygląda w akcji. Ludzie są bardzo zadowoleni. https://www.avforums.com/threads/movie-screenshot-eye-candy.2313736/page-39#post-28893638 W podpisach ludzi prostujących możesz zobaczyć kto ma JVC N serię ale ogólnie te najlepiej wyglądające zdjęcia z N-ek. Na komórce nie będziesz widział sygnatur. Na ostatniej stronie masz zdjęcia z LOTR 4k z DTM N-ki (n5) w użyciu. Wszystkie posty alebonau są z N7 (wiec jak widzisz ze postuje coś 4k a głównie postuje 4k to są one z użyciem DTMa wbudowanego w JVC. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez sebna 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Stycznia 2021 Czytam ten temat ale na podstawie zdjęć to ciężko stwierdzić czy rzeczywiście te funkcje to przełom w HDR na projektorach czy nie. Patrząc tylko na fotki to te z Epsona 9400 są najlepsze. Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto miał możliwość przetestowania starych JVC vs nowe w warunkach domowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 28 Stycznia 2021 21 minut temu, user7878 napisał: Czytam ten temat ale na podstawie zdjęć to ciężko stwierdzić czy rzeczywiście te funkcje to przełom w HDR na projektorach czy nie. Patrząc tylko na fotki to te z Epsona 9400 są najlepsze. Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto miał możliwość przetestowania starych JVC vs nowe w warunkach domowych. Poważnie tak uważasz? Dla mnie te z 9400 to straszny mess. Overshaprened, digital, kolory przekłamane, kontrast podciagnety. Za każdym razem jak je widzę to się ciesze ze nie kopiłem Epsona (bo na początku myślałem właśnie o 9400). Te fotki z LOTRa z N5 dla mnie totalny opad szczęki, 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Fotka z Dunkierki z samolotu dużo lepiej wygląda z Epsona. A w rzeczywistości jak jest to ja wiem bo widziałem Epsona 9400 i również uważam, że do JVC nie ma startu chociaż jest lepszym projektorem od wcześniejszych 7300/9300. Fotki z LOTR nawet naszym forum wklejał chyba Bipo i też wyglądają świetnie ale do fotek jak pisałem nie przywiązuję większej uwagi. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez user7878 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) 18 minut temu, user7878 napisał: Fotka z Dunkierki z samolotu dużo lepiej wygląda z Epsona. A w rzeczywistości jak jest to ja wiem bo widziałem Epsona 9400 i również uważam, że do JVC nie ma startu chociaż jest lepszym projektorem od wcześniejszych 7300/9300. Fotki z LOTR nawet naszym forum wklejał chyba Bipo i też wyglądają świetnie ale do fotek jak pisałem nie przywiązuję większej uwagi. Mi się bardziej podoba z n7 ale to nie jest ta sama klatka z filmu. Zgaduje ze ta z epsona musi być jak świeci słońce? a z n7 bez słońca. Kolory twarzy na epsonie jasno pokazują ze jego ustawienia są złe. Oczywiście to może być kwestia aparatu itp itd. ale po prostu wyglądają jego zdjęcia źle dla mnie. Przez źle mam na myśli kompletnie nienaturalnie. Wiadomo, że zdjęcia to tylko zdjęcia. Ale przeglądnięcie ich wielu od wielu użytkowników pozwala uwidocznić pewne paterny, które z kolei mogą prowadzić do jakichś ostrożnych i potencjalnych wniosków. Co próbuje powiedzieć to że jestem bardzo zadowolony, że poszedłem w JVC . Co mnie głównie skusiło w JVC jak wybierałem to pixel pattern. JVC ma dużo większe "wypełnienie" ekranu obrazem w porównaniu do Epson przez inną strukturę pixela. W moim przypadku jak siedzę. 2.6m od 133" to podejrzewam zaczyna mieć niemałe znaczenie :), pomijając już takie parametry jak kontrast, motion itp itd. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez sebna 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach