Barnaba 1 073 Napisano 16 Stycznia 2021 11 minut temu, kil napisał: Na chwilę obecną postaram się znaleźć splitter, który rozdzieli sygnał ze źródła na HDMI AUDIO i HDMI VIDEO (odpowiednio do projektora i do amplitunera). Amplituner, który posiadam Onkyo TX807 ma 3 wejścia HDMI i jedno wyjście. Czy taki "podział" sygnału będzie wiązał się z jego degradacją? Mam nadzieję, że nie. W przyszłości kupię lepszy amplituner, słuchałem sprzętów do ok 8000PLN i niestety nie gra to lepiej niż mój stary ONKYO - nie mam na myśli nowych formatów typu atmos itp, na to przyjdzie czas z nowym amplitunerem i dodatkowymi głośnikami. Teraz chciałbym zostać przy 5.1 i wydaje mi się, że nie warto zmieniać ampli tylko dla HDMI (4K) jeżeli nie będę postawiony pod ścianą i nie będzie wyjścia. Mam jeszcze jedno pytanie? Uświadomiłem sobie, że posiadam Apple TK 4K, czy z Was korzysta z tego rozwiązania. Mam pomysł, żeby wykorzystać PLEX lub INFUSE do streamowania filmów, czy to dobry pomysł - podsumowując czy to dobry pomysł jeżeli chciałbym wycisnąć dużo z RS540. Docelowo będzie też odtwarzacz płyt BR, ale mam dużo materiału w sieci. Dzięki wszystkim za uwagi i pomoc No niestety, nowe wzmaki grają zwykle coraz gorzej, więc dźwiękowo twoja koncepcja jest zdecydowanie sensowna. Jeśli jednak gdzieś "dręczy" cię myśl o upgrade sprzętu, to może przemyśl zakup raczej droższego (500-600) splittera niż tańszego. Może się przydać do obsłużenia problemów z HDCP. ATV4K + Infuse powinno cię zadowolić w 100% w twojej konfiguracji. O ile pamiętam ATV miał problemy z przesyłaniem Atmos, ale to cię nie interesuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Stycznia 2021 Wydawało mi się, że jednak prawidłowo się zapoznałem z tematemTo jednak, ja źle przeczytałem pierwszy post.Chodziło o brak "najnowszych standardów HDMI" a nie o brak samego wejścia HDMI. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 16 Stycznia 2021 Problemem apple TV 4K jest brak audio passthrough czyli sygnał audio jest dekodowany przez urządzenie i wysyłany rozkodowany do amplitunera czyli zapomnij o truehd/atmos. Działa przekazywanie tylko Dolby MAT czyli Atmos z netflixa itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Stycznia 2021 No niestety, nowe wzmaki grają zwykle coraz gorzej, więc dźwiękowo twoja koncepcja jest zdecydowanie sensowna. Jeśli jednak gdzieś "dręczy" cię myśl o upgrade sprzętu, to może przemyśl zakup raczej droższego (500-600) splittera niż tańszego. Może się przydać do obsłużenia problemów z HDCP. ATV4K + Infuse powinno cię zadowolić w 100% w twojej konfiguracji. O ile pamiętam ATV miał problemy z przesyłaniem Atmos, ale to cię nie interesuje ATV, nie ma problemów z przesyłaniem Atmos.On go poprostu nie przesyła . Tzn przesyła tylko Atmos stratny, na DD+. Formaty HD, sam dekoduje do wielokanałowego pcm. Ale to jest świetny player, super obsługa itd.Sam znajduje napisy.Ja często rezygnuję z atmosa, bo wygodniej mi włączyć na Apple TV bez atmosa, niż użyć egret A5 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 16 Stycznia 2021 2 minuty temu, raf7705 napisał: ATV, nie ma problemów z przesyłaniem Atmos. On go poprostu nie przesyła . Tzn przesyła tylko Atmos stratny, na DD+. Formaty HD, sam dekoduje do wielokanałowego pcm. Co nie jest akurat żadnym problemem dla kolegi z Onkyo 807. Reasumując dostanie super obraz na projektorze RS540 + świetny dźwięk HD bez Atmos 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Stycznia 2021 Zgadza się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) ... Edytowane 17 Stycznia 2021 przez Adam60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 17 Stycznia 2021 Dzięki wszystkim za rady. Poniżej zdjęcie pomieszczenia w którym niebawem zaświeci rs540. Obecna powierzchnia projekcyjna do 2.35:1 (podstawa 300mm). Na Epsonie trzeba ręcznie robić zoom i ustawiać obraz, JVC będzie robił to po zaprogramowaniu automatycznie. Jak projektor dojdzie zamieszczę lepsze fotki. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 17 Stycznia 2021 Pokój piękny pod JVC.Będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 17 Stycznia 2021 i jeszcze jakiś czarny dywanik pod ekranem i będzie cud-malina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 18 Stycznia 2021 W dniu 16.01.2021 o 17:46, pmcomp napisał: Tyle samo co cytowanie przez Ciebie całego postu ... Ręczę, że znajdzie się w tym wątku choć jeden Twój post ... "NIE NA TEMAT". Nie ma nic złego w tym że nie wie się wszystkiego. Nie jesteśmy w szkole nikt nam pały nie wystawi. Jesteśmy na forum żeby się wymieniać doświadczeniami i wiedzą. Pmcomp twoja wiedza historyczna jest imponująca ale wygląda na to że chwilę jej nie odświeżałeś. Z DD Surround I DTS: Neural X jest dokładnie tak jak pisze Dareks. Są to konkurencyjne odpowiedniki wprowadzone wraz z kanałami wysokościowymi. Dolby poprostu użyło tej samej nazwy co w przeszłości (żeby zrobić Ci na złość :p), co jest znanym faktem jeżeli ktoś jest na bieżąco. Co więcej Dolby zablokowało używanie upmixera DTS na swoich ścieżkach na pewien czas (i pewne modele Denona na tym cierpią), aż na drodze sądowej EU zakazało takich praktyk i teraz znowu można używać Neural X na ścieżkach DD. Pomimo że już można to Denon nie przywrócił tych funkcji w już zablokowanych modelach. Listę można znaleźć online. A jest to problem bo Neural X jest przeważnie preferowaną opcja przez bazę użytkowników jako tą bardziej bombastic opcja, którą faktycznie jest. Ogólnie oba upmixery (choć w zależności od marek i modeli AVR / Pre, bo różne marki robią lepsze lub gorsze z nich użycie) często dają lepsze efekty niż natywne ścieżeki Atmos. Plastyczność naszych mózgów powoduje że dźwięk dochodzi dla nas z tamtąd gdzie się go spodziewamy lub widzimy jego źródło na ekranie. Dlatego te upmixery są ekstremalnie skuteczne w praktyce przy poprawnym rozstawieniu głośników. Polecam puścić sobie (film) Das Boot z upmixem DTS: Neural X I zobaczyć gdzie wybuchają bomby głębinowe. Poezja. Klaustrofobiczność filmu jest generalnie potęgowana przez upmix do 5.x.4 Także zamiast iść w zaparte skorzystaj z okazji żeby poszerzyć swoją wiedzę. Naprawdę nie ma w tym nic złego Love W dniu 14.01.2021 o 06:06, Bipo napisał: Na jasność projektora nie wpływa czy my go powiesimy niżej czy wyżej nad głową . Ważne aby zakres Lens shifta łapał się w wycelowaniu w ekran. Natomiast na jasność wpływa czy my go umieścimy bliżej czy dalej względem ekranu. Im bliżej go powiesisz i dasz max zoom tym jasność będziesz miał większą . Wpływa na kontrast i na jasność. Optymalnie jest ustawić PJ na takiej wysokości od sufitu, żeby jego światło odbijało się pod kątem 90' do oczy oglądającego co daje właśnie maks jasność i kontrast na jaki PJ stać przy danej odległości i zoomie. W sumie jak by się nad tym zastanowić to nie jestem pewny czy 90' jest tutaj optymalną wartością haha (wydaje się dość niepraktyczna)... ale wysokość montażu ma wpływ na te parametry nie ważne jak duży. Ale na chłopski rozum najlepiej było by ustawić PJ na wysokości oczy co jest oczywiście totalnie niepraktyczne albo właśnie 90' dla najlepszych parametrów odbicia. Niech mnie ktoś poprawi jeżeli to się nie trzyma kupy . Większość ludzi to ignoruje (tak jak np ja to zrobiłem i mój wisi pod samym sufitem). W dniu 14.01.2021 o 00:22, FreeLooK napisał: Cześć sebna! Owszem, przeczytałem od początku wszystkie strony wątku sporo się tego zrobiło... podobno jest przelicznik, ilość cali ekranu x 1,5cm do treści 4K, wychodzą niecałe 2m, natomiast do FullHD widziałem, że już przekracza moją zakładaną odległość oglądania, stąd padło pytanie, czy to nie będzie za blisko, ale trochę rozwiałeś moje wątpliwości, dzięki! Czytałem w kilku wątkach, gdzie udzielał się Bipo, że black micro velvet 5000 jest świetnym materiałem na zaciemnienie pomieszczenia (salonu) i w tym kierunku też będę szedł, swoją drogą, jeśli ktoś zamawiał, to dacie namiar skąd najlepiej? byłbym również wdzięczny za wskazówkę mocowania owego materiału, jak Wy macie zaciemnione pomieszczenia? początkowo myślałem o stalowych napiętych linkach zamontowanych wzdłuż bocznych ścian, tylko nie wiem, czy to rozwiązanie się spisze 🤔 Najlepsze co widziałem jak było zrobione to dwie szyny (albo linki jak kto woli) wzdłuż bocznych ścian na suficie i zasłona pokrywająca ściany (wiadomo) ale też rozpięta tak żeby pokryć sufit :). Proste i genialne do salonów Efekt był super. Niestety filmik został zdjęty bo chciałem Ci go to wkleić. Czyli efekt końcowy był taki, że ciągnąłeś za zasłonę po lewej np. a rozciągała się naraz sufitowa i prawa bo było to wszystko połączone na dwóch szynach (lewa + prawa) W dniu 14.01.2021 o 10:20, szewi napisał: Napisy na kablu o niczym nie swiadcza - na kablach hdmi 1.4 tez mozesz miec napis "high speed" kabel powinien byc sprawdzony o odpowiednim AWG do standardu 4K - wymien na jakis sprawdzony i zobacz ponownie, upewnij sie ze w AVR/procesorze masz ustawiona pelna obsluge hdmi 2.0 oraz najnowsza aplikacje z APP store NEtflixa i najnowsze oprogramowanie ATV 4K i wlaczony Dolby Atmos w menu ATV 4K jesli pamietam mozesz zrobic test jakie parametry obsluguje ekran i przy okazji jaki sprawny kabel, ale nie przywiazywalbym sie tez do tych testow az tak bardzo. Dobry kabel to podstawowa sprawa i odpowiednia przepustowosc. Zobacz tez ile Ci lapie z tych 60mb/s internetu ATV. @Jasio73 w kwestii uchwytu lepiej wziasc dedykowany do prjektora np Peerless-AV PRGS-UNV-W i jego wagi i miec spokoj ze projektor nie spadnie na głowę oraz ze utryzma ustawienia 16 kg prjektora i nie bedziesz musial co chwila go regulowac. uchwyt to uchwyt, ma trzymac wage prjektora i ustawienia. Dla mnie pryz wyborze oprocz udzwigu byla wlasnie sprawna mikroregulacja lew/prawo, gora/dol oraz przechylu oraz prosty demontaz proja i chcialem zeyby odleglosc prjektora od sufitu byla mozliwie jak najmniejsza. Na pewnwo odpusc tanie uchwyty szczegolnie jesli sa regulowane / wisza na jakiejs jednej srubie bo taki uchwyt nie bedzie trzymal ustawienia prjektora i co chwila bedziesz mial rozjechane ustawienia. ja mam cos takiego: Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o tym bo bym wolał go niż Peerless (który nie daje możliwości obracania w osi pianowej śrubą). On też, tak jak Peerless jest na ślimakach? W dniu 14.01.2021 o 19:31, kil napisał: Witam wszystkich Do tej pory używałem HTPC Kodi przy odtwarzaniu 1080p na Epsonie TW3600 (leciwy sprzęt ale dawał radę), postanowiłem podnieść poprzeczkę i pójść 5 poziomów wyżeji i kupić rs540 dopóki jeszcze jest dostępny i mam kilka pytań. 1. Czego używacie jako źródła? Chodzi mi po głowie Nvidia Shield - podłączony do NAS, plus Netflix itp Akurat sam dłubie w tym temacie. Do streamingu tyle, że bez Disney+ polecam Ci Panasonica 820 z lub bez modyfikowanym Firmware-em (bez będzie skalował do 350 nitów chyba a z modyfikowanym do 150?). Ja na tym etapie używam ze standardowym FW i jest bardzo dobrze, szczególnie ze streamingiem (Netflix, i Prime ale z Prime jeszcze nie używałem ale z Netflixem jest naprawdę super). Główna zaleta to wbudowany DTM (Dynamic Tone Mapping), który powoduje ze HDR wygląda tak dobrze jak może na naszych maszynkach z ograniczonym światłem. Alternatywą jest Lumagen ale to już inna półka cenowa. Disney+ Panasy nie obsługują i obsługiwać nie będą (obecne generacje). Do Lumagena nadal potrzebował byś źródła ale wtedy już bez znaczenia jakiego. W sensie takiego, które Ci pasuje ze względu na interface i funkcje bo DTM-em zajął by się Lumagen. Do NASa, ponownie Lumagen jeżeli masz głębokie kieszenie albo HTPC z MadVR - chodzi o to, żeby też użyć jakieś DTM, żeby HDR był oglądalny. Napisz jak Cię interesuje coś więcej w temacie ale to co napisałem da Ci wszystkie punkty zaczepienia do własnej analizy. Sam właśnie jestem na etapie konfiguracji MadVR i próby wyciśnięcia z niego lepszego obrazu, który wiem, że jest możliwy niż z mojego Panasa. Na razie 1:0 dla Panasa ale to wynika z wczesnej fazy walki z problemem. Jeszcze na koniec o głośnikach sufitowych. Nie zapominajmy, że świat się nie kończy na Atmosie, jest jeszcze DTS:X / Pro i Auro 3D i niestety prawie każdy ma inne wymagania co do optymalnego lokowania głośników sufitowych. A co mieli faceci fantazje Jak mamy pokój z dowolną możliwością montaży głośników sufitowych to polecam świetny white paper od Trinnov o tym jak zamontować głośniki, pod dowolny ze standardów lub jaki zrobić kompromis, żeby obsłużyć wszystkie 3 lub 2 wybrane. Jeżeli chodzi o ich referencje to jest top współpracujący przy projektach tych standardów z DTS i Dolby etc. Adres do stronki: https://www.trinnov.com/2020/07/17/trinnov-2020-updated-speaker-layout-guide/ (link do PDF-a na samym dole). Polecam. Super dokument, który odpowie dokładnie na wszystkie możliwe prytania jak montować głośniki (w tym sufitowe). Zresztą jest to też dokładnie ten sam dokument, którego wiele firm zajmujących się instalacją będzie używać. Pozdrawiam, nadgoniłem wątek. Dużo ciekawego się działo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UHD fan 142 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Dokument od Trinnow jest SUPER. Każdy powinien się z nim zapoznać. @sebna; ciekawy jestem Twojej opinii o przyczynach zanikania formatów DTS audio w obecnie produkowanych TV. Mam zarchiwizowane koncerty, gdzie króluje dts. I jest problem z wymianą TV. Brak mi funkcji dts passthrue. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez UHD fan 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 10 godzin temu, sebna napisał: modyfikowanym Firmware-em (bez będzie skalował do 350 nitów chyba a z modyfikowanym do 150?). ze zmodyfikowanym masz możliwości modelu UB9000 czyli wybór między "Basic 350 nits a High 500 nits. Bez modyfikowanego UB820 ma 500 nits Edytowane 18 Stycznia 2021 przez D4r3KS 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiperadi 0 Napisano 18 Stycznia 2021 Cześć Wszystkim. Od niedawna jestem posiadaczem RS540 wcześniej miałem RS440. Pokój przystosowany, ściany czarne. Jest to post dla wszystkich, którzy podłączają konsole (PlayStation 4 lub PlayStation 5) pod projektor i mają ciemny obraz zwłaszcza przy materiałach HDR czy oglądaniu netflixa, Amazona, hbogo. W ustawieniach konsoli (Ekran i dźwięk) zmieńcie ustawienie RGB z pełnego na ograniczony. I wszystko zacznie wyglądać tak jak powinno, czyli petarda:) Przez trzy lata męczyłem się z 440 nie wiedząc dlaczego mój obraz z usług streamingowych wygląda tak fatalnie, słabe kolory, obraz ciemny. Bitwa o Winterfel w grze o tron w ostatnim sezonie była nie do obejrzenia, jedną wielka ciemnia. Nigdzie nie mogłem znaleźć rozwiązania mojego problemu, fora, sklepy nic. Płyty 4k odtwarzane na PS5 również wyglądały fatalnie. Jedną zmiana w konsoli, a detale w ciemnych scenach zaczęły być wreszcie widoczne.Podsumowując obraz z 540 to bajka, piękna czerń, kolory. Granie na wielkim ekranie to zupełnie inny poziom immersji. Mam nadzieję, że ten post pomoże chociaż jednej osobie, która ma taki problem jaki ha miałem. Pozdrawiam.Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 18 Stycznia 2021 No to dziwne że się z tym tyle męczyłeś bo objaw jest tak oczywisty że ciężko mi uwierzyć że nikt ci nie podał przyczyny "od ręki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 18 Stycznia 2021 Ciekawe zagadnienie. Jak to (RGB Full vs Limited) powinno się zgrać w zestawach JVC + UHD player + network players (ATV, Oppo, Egrat i in.) + tunery SAT + konsole (Xbox, PS)? Niektórzy mają bardzo rozbudowane zestawy urządzeń https://pl.if-koubou.com/articles/how-to/should-i-use-rgb-limited-or-rgb-full-on-my-playstation-or-xbox.html https://www.benq.eu/en-eu/knowledge-center/knowledge/full-rgb-vs-limited-rgb-is-there-a-difference.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, D4r3KS napisał: ze zmodyfikowanym masz możliwości modelu UB9000 czyli wybór między "Basic 350 nits a High 500 nits. Bez modyfikowanego UB820 ma 500 nits Dzięki za korekcje. Człowiek robi się optymistyczny na starość 13 godzin temu, UHD fan napisał: @sebna; ciekawy jestem Twojej opinii o przyczynach zanikania formatów DTS audio w obecnie produkowanych TV. Powiem Ci, że nie mam za bardzo żadnej opinii na ten temat. Tematem TV poza Oledami nie wiele się interesuje bo takie minimum, które bym kupił tak czy siak. Z tego co wiem to w serii X LG usunęło DTS decoding z TV. Możemy trochę po spekulować dlaczego to zrobili. Jak to idzie w porzekadle: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Licencja DTS kosztuje a użycie jest bardzo małe. W zasadzie jedyne użycie dekodowania DTS na TV o jakim ja w tym momencie mogę pomyśleć to eARC (bo sam ARC to za mało do bezstratnych). Czyli, że ktoś np podłącza BD playera bezpośrednio do TV i potem przez eARC puszcze DTS Master do AVR / Pre. Inne użycie to jakieś serwisy streamingowe, które mają bezstratne formaty dźwiękowe ale ja nie wiem o żadnym takim w EU (poza Kalejdoskopem ale ten przychodzi z własnym sprzętem za grubą kasę). Także z jednej strony mamy koszt za licencje a z drugiej strony mamy prawie 0 użycie w rzeczywistym świece. Osobiście uważam, że na tym etapie dla większości konsumentów to dobry ruch jeżeli zaoszczędzone przez LG pieniądze zostały rozdystrybuowane na inne lepsze parametry albo niższą cenę. W przyszłości jak bezstratne Audio w streamingu miało by się stać rzeczywistością to wtedy na pewno każdy to będzie obsługiwał. Poza tym wszyscy streamują a) w Dolby b) stratnie (DD+) Może ktoś ma jakąś inna wizję o co może chodzić? 2 godziny temu, Barnaba napisał: Ciekawe zagadnienie. Jak to (RGB Full vs Limited) powinno się zgrać w zestawach JVC + UHD player + network players (ATV, Oppo, Egrat i in.) + tunery SAT + konsole (Xbox, PS)? Niektórzy mają bardzo rozbudowane zestawy urządzeń https://pl.if-koubou.com/articles/how-to/should-i-use-rgb-limited-or-rgb-full-on-my-playstation-or-xbox.html https://www.benq.eu/en-eu/knowledge-center/knowledge/full-rgb-vs-limited-rgb-is-there-a-difference.html Często się to automatycznie zgrywa (podstawowe ustawienia są poprawnie ustawione). To co jest przeznaczone na rynek AV jest w 99.9% firmowo ustawione na Limited. Więc podłączasz wszystko i wszystko operuje w tym samy standarcie. Jak zaczynasz dokładać klocki ze świata PC albo, które funkcjonują w obu to wtedy czasem trzeba to poprawić ale tak jak pisał Dareks problem widać od razu. To nie są małe różnice. 14 godzin temu, UHD fan napisał: @sebna; ciekawy jestem Twojej opinii o przyczynach zanikania formatów DTS audio w obecnie produkowanych TV. Wracając jeszcze na chwile do tego tematu - inne użycie to jak ktoś podłącza dysk albo memory stick bezpośrednio do TV i chce odtwarzać coś w DTS? Nic innego nie przychodzi mi już do głowy. Bezstratny streaming o którym pisałem wcześniej: https://www.kaleidescape.com/ Edytowane 18 Stycznia 2021 przez sebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) @sebna tak w tym uchwycie mechanizm "ślimakowy" z mikroregulacją. Ciekawa alternatywa do peerlesa bo jest dodatkowa regulacja, wiec w uchwycie mozna praktycznie wszystko wyregulowac, minimalizujac regulacje w prjektorze. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 19 Stycznia 2021 W dniu 17.01.2021 o 20:12, kil napisał: Dzięki wszystkim za rady. Poniżej zdjęcie pomieszczenia w którym niebawem zaświeci rs540. Obecna powierzchnia projekcyjna do 2.35:1 (podstawa 300mm). Na Epsonie trzeba ręcznie robić zoom i ustawiać obraz, JVC będzie robił to po zaprogramowaniu automatycznie. Jak projektor dojdzie zamieszczę lepsze fotki. Wygląda pierwsza klasa. Poprosimy więcej zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 21 Stycznia 2021 Przy okazji zastanawiam się ostatnio jak poradzić sobie z napisami na ekranie 2:35:1. Mam zamiar korzystać z zoom'u rs540 oraz z lens shift żeby pozbyć się pasów i dopasować obraz do ekranu (tak jak do tej powy robiłem to na epsonie). Główny problem z napsami polega na tym, że większość odtwarzaczy nie pozwala na ich wystarczające przesunięcie. Jeżeli napisy natywnie pojawiają się na czarnym dolnym pasie to na ekranie 2:35:1 po zoomowaniu będą poza ekranem. Do tej pory korzystałem z Kodi zainstalowanym na komputerze i nie było z tym problemów ponieważ tam można "ręcznie" przesunąć napisy do góry. Zainstalowanie Kodi na Apple TV chyba nie jest takie proste - pracuję nad tym obecnie. Plex i Infuse nie pozwalają na przesunięcie położenia napisów w sposób elastyczny tak jak Kodi. Jak radzicie sobie z tym problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 21 Stycznia 2021 Oppo 205 203 chyba tez ma taką opcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 21 Stycznia 2021 11 minut temu, opus napisał: Oppo 205 203 chyba tez ma taką opcje. są dostępne? widziałem jakiś używany za 4500PLN kilka tygodni temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 21 Stycznia 2021 10 minut temu, opus napisał: Oppo 205 203 chyba tez ma taką opcje. na pewno ma taka opcje, jeśli chodzi np. o działania związane z napisami (i nie tylko z napisami) to oppo 203 i 205 maja dokładnie taka sama funkcjonalność 1 minutę temu, kil napisał: są dostępne? widziałem jakiś używany za 4500PLN kilka tygodni temu czasami są dostępne, różne ceny, od 4000 wzwyż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 21 Stycznia 2021 26 minut temu, kil napisał: Infuse nie pozwalają na przesunięcie położenia napisów w sposób elastyczny tak jak Kodi. Panie co ty gadasz... Czytasz napisy na górze ekranu że przesunięcie do połowy ekranu ci nie odpowiada ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 21 Stycznia 2021 2 godziny temu, Nygus napisał: są dostępne? widziałem jakiś używany za 4500PLN kilka tygodni temu 203 czy 205 widziałeś w tej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach