Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem ten samo problem z polaczeniem bezposrednim PC <-> JVC wiec podpialem kabel LAN od projektora do routera (mam taki kabel 20m i zazdziałał, router mam daleko od proja), a potem to juz z peceta po wifi poszło jak router załapał IP.

Udalo mi sie wgrac te krzywe  1200/4000v3 - na pierwszy rzut oka widze ze jest niezle, jutro sie nimi pobawię. 

Dzieki za motywacje, bo mialem to dawno zrobić.

Kolejna sprawa za ktora nie moge sie jakoś zabrać to MAdVR ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, szewi napisał:

Mialem ten samo problem z polaczeniem bezposrednim PC <-> JVC wiec podpialem kabel LAN od projektora do routera (mam taki kabel 20m i zazdziałał, router mam daleko od proja), a potem to juz z peceta po wifi poszło jak router załapał IP.

Udalo mi sie wgrac te krzywe  1200/4000v3 - na pierwszy rzut oka widze ze jest niezle, jutro sie nimi pobawię. 

Dzieki za motywacje, bo mialem to dawno zrobić.

Kolejna sprawa za ktora nie moge sie jakoś zabrać to MAdVR ;) 

Ja pewno jutro będę startował z MadVR :) - też mi się nie chce ale trzeba to kiedyś zrobić :). Akurat będę miał optymalny 4k playback gotowy na to jak sufitówki zamontuje jak mounty raczą z Niemiec przyjechać. Zamówiłem 24-teggo i jak na razie jeszcze Niemiec nie opuściły... argh.

Do tego czas zacząć ripować moją kolekcję. Kupiłem NASa i czytnik zdatny do zadania i teraz jeszcze pozostaje to wszystko odpalić i zabrać się za moje 500+ BD / 3D / 4K dysków. Paradoksalnie wraz z przejściem do dedykowanego pomieszczenia z HT straciłem miejsce w domu na płyty :D. Także płyty na NASa i do pudła do garażu (znaczy się kilku pudeł).

Zobaczymy czy tak mi się uda zautomatyzować proces ripowania żeby tylko płytkę wsadzać do napędu i żeby reszta się sama automatycznie robiła. Wtedy akurat jak pracuje z domu bym sobie cykał te 10-15 płytek dziennie. Idealne powód, żeby na chwile wstać od PC, rozprostować kości, przejść się i wsadzić następną płytkę do czynnika w innym pomieszczeniu :). Kto by pomyślał, ze taki ripowani kolekcji może być zarówno zdrowe i pożyteczne :D

Jaką macie wersje FW na swoich JVC? Pytam bo u mnie chyba kabel sieciowy jest wadliwy (a nie miałem jeszcze motywacji pociągnąć nowy) i nie mam podłączonego swojego do sieci i nie mogę sprawdzić czy jest jakiś update.

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, szewi napisał:

Kolejna sprawa za ktora nie moge sie jakoś zabrać to MAdVR

fajnie gdybyś miał zrobioną kalibrację pod Madvr w JVC do DCi P3 lub rec 2020 wtedy reszta banalnie prosta.Madvr daje mnóstwo możliwość jak i ustawień, super sprawa i efekt bardzo dobry.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Darulok No tak tylko trzeba przygotowac 200 plyt UHD z kolekcji i to sie robi juz przedsiewziecie i zwyczajnie srednio mi sie chce :) Blu raye mozna w sumie odpuscic a tych jest sporo wiecej.

Ale czytalem ze MadVR + krzywe ewentualnie jakis "tuning" Panasem i jest praktycznie ewkiwalnet N7 tylko z lepszym kontrastem wiec pewnie gra warta swieczki ;)

Z drugiej strony korci mnie sprawdzic jak bedzie sie sprawowal RTX z MadVR, chociaz tutaj nie ma chyba az takich wymagan i zwykly GTX powinien udzwignac mapowanie.

Wlasnie sobie przypomnialem ze moglem sprawdzic wczoraj firmware i pewnie wgrać przy okazji jesli jest jakas nowsza wersja do JVC ... :) eh.

tuning panasem oczywiscie nie z madvr za duzo roznych systemow :)

Pytanie dot custom gamma - jak ogladacie film HDR (tryb HDR zalacza sei z automatu) tryby user trzeba wybrac z palca.Zeby nie przelaczac za kadym razem trybow,  i zeby uzywac  wgrane krzywe gamma v3 po porstu wystarczy w trybie defaultowym HDR ustawic sobie custom gamma1, pod ktora wgralem 1000nit v3 zamiast zamiast defaultowego profilu HDR.2084 lub custom gamma2 pod ktora wgralem 4000 nit. Dobrze rozumuje ?

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich ustawieniach video używacie Apple TV: ja mam na 4k/sdr 60 4:4:4 i mapowania tonalne / ilość klatek dostosowania do aktualnego contentu włączone automatycznie -trochę mnie wkurza automatyczne przełączanie za każdym razem w netflixie na HDR przy filmach jak wykryje hdr + nie wiem czy nie lepiej od razu ustawić włączony HDR i mieć spokój, z drugiej strony nie zawsze tylko z hdrem się ogląda, a jak się załączy HDR w ustawieniach to w sumie szkoda niepotrzebnie dzialajacej lampy na high. Chyba zostawię jak jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ma być przecież w innym wypadku na wszystkim będzie wymuszony HDR i tym samym przekłamane kolory.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4k SDR 50Hz
Chromatyczność 4:4:4
Jak zawartość:
Dopasuj do zakresu tonalnego: Włączony
Dopasuj do szybkości klatek: Włączony

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4k SDR 50Hz

Chromatyczność 4:4:4

Jak zawartość:

Dopasuj do zakresu tonalnego: Włączony

Dopasuj do szybkości klatek: Włączony

Tak samo mam.

Netflixa na projektorze nie oglądam, za słaba jakość na projektor, moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, raf7705 napisał:

Tak samo mam.

Netflixa na projektorze nie oglądam, za słaba jakość na projektor, moim zdaniem.

Ciekawe, że tak uważasz. U mnie 133" z 2.6m i netflix wygląda super. Tak na 80% dobrej jakości BD (Blu Ray Disc).

Jakie masz łącze w domu? Może prędkość i w efekcie bit-rate jest problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YouTube, Netflix z chromcasta na projektor jest naprawdę dobrze także u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe, że tak uważasz. U mnie 133" z 2.6m i netflix wygląda super. Tak na 80% dobrej jakości BD (Blu Ray Disc).
Jakie masz łącze w domu? Może prędkość i w efekcie bit-rate jest problemem?
Może, zacznijmy od tego, że ja na proju oglądam tylko format kinowy (99%).
Netflix to głównie seriale 16:9 i takie coś, to oglądam na telewizorze.

Seriale mają w 4k i HDR i całkiem ładnie jest.
Ale filmy kinowe, to głównie FHD i to już jest za słabe na projekcję. (Te z Netflixa).

Problemów z bitrate, nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. U mnie jest dobrze ale też nie używam do tego projektora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, raf7705 napisał:

Ale filmy kinowe, to głównie FHD i to już jest za słabe na projekcję. (Te z Netflixa).

Oczywiście miałem na myśli tylko seriale w 4k. Filmy oglądam tylko na BD.

U mnie ekran 16:9 więc nie ma problemu 😛 ;)

Godzinę temu, raf7705 napisał:

😛OMG silnik tego forum mnie rozwala... Nie pozwoli mi usunąć cytatu ani języka. LOL. Strasznie nieprzyjazne użytkownikowi I dziurawe.

Właśnie idziemy oglądać odcinek Dirk Gently's a potem film. Oba na PJ.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na koniec dzisiejszego seansu,.zarzucilem to.d3399aa92ece9d96100e88e3e6965f68.jpg&key=777e893b6a6d0a9a94091e17ebed51ef713fb756f04c3a945f2b498a02641eab

Jest w formacie kinowym 4k HDR.

Wygląda ładnie na projektorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, raf7705 napisał:

Na koniec dzisiejszego seansu,.zarzucilem to.d3399aa92ece9d96100e88e3e6965f68.jpg&key=777e893b6a6d0a9a94091e17ebed51ef713fb756f04c3a945f2b498a02641eab

Jest w formacie kinowym 4k HDR.

Wygląda ładnie na projektorze.

A film Ok poza opisem? 🙂 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał ja też wczoraj właśnie ten film wybrałem
Sam film sredni - 5 na 10 ale mozna obejrzeć.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, pół godziny tylko dałem radę i poszedłem spać.
Zaczynał się ciekawie a potem, chyba tak średnio się zrobiło (jak kolega napisał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy gdzieś na forum był wątek używanych projektorów klasy jvc/sony (najczęstsze awarie, na co zwrócić uwagę przy zakupach z drugiej ręki)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, cinemahd napisał:

Czy gdzieś na forum był wątek używanych projektorów klasy jvc/sony (najczęstsze awarie, na co zwrócić uwagę przy zakupach z drugiej ręki)?

JVC x7900 to już wycofany model (chociaż coś czytałem, że chyba ma JVC wznowić sprzedaż?) dlatego można go teraz nowego kupić w atrakcyjnych cenach z gwarancją itp itd.

Z tego co rozumiem najczęstsze wady to zacinająca się IRIS z czasem. Z rzeczy, które ludzie sprawdzają na starcie to równomierność podświetlenia. Mi się nawet nie chciało bo obraz wygląda dobrze więc nie będę szukał dziury w całym.

IRIS (czyli ruchoma przesłona) lubi padać po 2-3 latach czyli przeważnie w oknie gwarancji. Oczywiście wszystko zależy ile się godzin w tym czasie nabije. Nawet jak Ci padnie po gwarancji i z jakichś powodów nie chciałbyś naprawiać to PJ będzie działał tylko z manualnie ustawionym IRIS na jakąś wartość na sztywno. Niektórzy tak używają PJ od nowego.

Jest dużo info na anglojęzycznych forach. Co jest na tym nie wiem bo bywam tylko w dwóch wątkach na krzyż, które i tak z trudem znalazłem bo ciężko coś tu znaleźć. Forum zorganizowane jest jak jakiś portal informacyjny gdzie dominuje nieistotne wątki targów i inne bzdury a treści użytkowników trzeba się naszukać.

Jakiego obecnie PJ używasz?

Edytowane przez sebna
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, sebna napisał:

Jakiego obecnie PJ używasz?

Dzięki za info. Mam sony hw40. Pytanie było trochę "na przyszłość". Na razie po wybudowaniu salki nadrabiam zaległości i obejrzę wszystko, co ciekawe z ostatnich ok. 60 lat. Także materiał co najwyżej hd. A jak się trafia remaster to już rarytas. Myślę starczy tego  na 5-10 lat intensywnego oglądania . . . ale może w międzyczasie trafi się okazja na rynku wtórnym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Wszystkim!

Na forum nie jest nowy, ale nie udzielałem się do tej pory, za to starałem się przeczytać wszystko ze zrozumieniem, co i jak połączyć ze sobą, żeby miało ręce i nogi ;) Dowiedziałem się stąd jak i z forum audio, wielu ciekawych rzeczy, ale postanowiłem zapytać się o kilka kwestii związanych z JVC X7900, sprzęt odbiorę pod koniec tego miesiąca, to mój trzeci projektor, obecnie jestem jeszcze w trakcie remontu salonu, staram się stworzyć odpowiednie warunki do uzyskania jak najlepszej czerni. Mam pytanie o uchwyt, polecacie w większości model, który jest precyzyjny i bardzo przylega do sufitu - Peerless, wysokość zawieszenia nie będzie miała wpływu na wyświetlany obraz? czytałem w kilku miejscach, że lepiej go trochę opuścić... czy aby faktycznie? nie odbija się wiązka światła od sufitu? może pytanie zabawne, ale zastanawiam się nad tym... poza tym pytanie odnośnie odległości oglądania, raczej zmuszony będę użyć maksymalnego zoom'u, a wiem że są wśród Was osoby, które oglądają obraz z odległości około 3m, ja całkowitą odległość od miejsca zawieszenia będę miał na styk tj. około 4,30m, czy z 2.80m obraz o przekątnej 130" będzie ok? czasem zdarzą się zapewne treści FullHD, jak przy tym może wypaść obraz na tej przekątnej z tej odległości?

Wybaczcie trochę przydługi post, mam nadzieję, że nie będziecie mieć mi za złe, że pytam o pewne  rzeczy w tym wątku.

Z góry wielkie dzięki za porady/odpowiedzi! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, FreeLooK napisał:

Cześć Wszystkim!

Na forum nie jest nowy, ale nie udzielałem się do tej pory, za to starałem się przeczytać wszystko ze zrozumieniem, co i jak połączyć ze sobą, żeby miało ręce i nogi ;) Dowiedziałem się stąd jak i z forum audio, wielu ciekawych rzeczy, ale postanowiłem zapytać się o kilka kwestii związanych z JVC X7900, sprzęt odbiorę pod koniec tego miesiąca, to mój trzeci projektor, obecnie jestem jeszcze w trakcie remontu salonu, staram się stworzyć odpowiednie warunki do uzyskania jak najlepszej czerni. Mam pytanie o uchwyt, polecacie w większości model, który jest precyzyjny i bardzo przylega do sufitu - Peerless, wysokość zawieszenia nie będzie miała wpływu na wyświetlany obraz? czytałem w kilku miejscach, że lepiej go trochę opuścić... czy aby faktycznie? nie odbija się wiązka światła od sufitu? może pytanie zabawne, ale zastanawiam się nad tym... poza tym pytanie odnośnie odległości oglądania, raczej zmuszony będę użyć maksymalnego zoom'u, a wiem że są wśród Was osoby, które oglądają obraz z odległości około 3m, ja całkowitą odległość od miejsca zawieszenia będę miał na styk tj. około 4,30m, czy z 2.80m obraz o przekątnej 130" będzie ok? czasem zdarzą się zapewne treści FullHD, jak przy tym może wypaść obraz na tej przekątnej z tej odległości?

Wybaczcie trochę przydługi post, mam nadzieję, że nie będziecie mieć mi za złe, że pytam o pewne  rzeczy w tym wątku.

Z góry wielkie dzięki za porady/odpowiedzi! :)

Jak zapewne wiesz, skoro czytałeś wątek, ja oglądam 133" z 2.6m na prawie pełnym zoomie (95%+) i jest mega. Nie ma żadnego problemu z 1080p ani streamingiem w 4k. PJ mi uświadomił, że tak naprawdę nie ma większej potrzeby dla 4k nie mówiąc o 8k bo 1080p wygląda genialnie na takim dużym ekranie. A widzę, że ludzie kupuje 55" 8k :D

Co do zaciemnienia pokoju to ma to olbrzymie znaczenie i to będzie miało większe znaczenie niż Twoja odległość od ekranu i przekątna.

Ja nie mam jeszcze całego pokoju zrobionego na czarno tylko pół ale z każdym dołożeniem więcej czerni jest różnica na korzyść. Jeżeli to jest salon to pewno będziesz myślał o jakichś zasłonach? 

Miałem fajne video żeby lepiej zobrazować o czym mówię ale chyba zostało usunięte a szkoda.

U mnie wisi pod samym sufitem na peerless mouncie i jest ok. Czy było by lepiej jak by wisiał niżej nie wiem ale na pewno wiązka światłą przechodziła by też niżej i bardziej by się głową mogło przeszkadzać.

Poniżej jak u siebie sprawdzałem czy głowa nie będzie przeszkadzać. Słupek to moja głowa w pozycji siedzącej. Także tam gdzie zachodzi kontakt między słupkiem a światłem PJ to miejsce w którym już nie mogłem siedzieć. Model w skali, ekran 133"

1682103445_HTBlueRoomv2(1).thumb.png.8d17d0f6b961fc45569d52a9ef7ec7f9.png

898363166_HTBlueRoomv2(2).thumb.png.82e17d83b27e326d43d0090e34ad1d8f.png

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest 130" z 3.7 oko-ekran i jest super. Projektor jest dalej obiektyw-ekran 4.4m.

Projektor nie musi być idealnie na środku ekranu bo ma Lens shift. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.12.2020 o 10:25, user7878 napisał:

Jednak rozsądek wziął górę i zamiast 77 Oled zakupiłem 85" Sony. Kolos niesamowity. Wisi już w salce. Oczywiście na 1 ogień poszły porównania z JVC.

JVC: Plusy - czerń, brak bloomingu i oczywiście możliwość projekcji na wielkich ekranach (ja mam 110") ; Minusy - słabszy HDR

Sony: Plusy - filmy w 4k z HDR, Minusy - blooming

Oglądałem Gemini Man w 4k60 - zdecydowanie ostrzejszy i bardziej nasycony krystaliczny obraz jest na Sony. Na JVC jest też bardzo dobrze ale jednak przyjemniej ogląda się na TV. Na projektorze nie ma tego uderzenia HDRu.

Potem odpaliłem trochę seriali i filmów z Netflixa i tam gdzie nie ma HDR przyjemniej jest na JVC ale jak wejdzie dobrze nagrana treść w 4k z HDR to na TV jest większa frajda.

Ogólnie ten 85XH95 jest bardzo zbliżony do mojego wcześniejszego ZF9. Wydaje się, że ma lepszy kontrast ale słabsze kąty - chyba ta powłoka jest mniej degradująca kontrast. Nie kupiłem 77 OLEDa i wiem, że tam byłoby najlepiej jeżeli chodzi o kino ale nie chciałem mieć z tyłu głowy tych ewentualnych wypaleń. Ceny za duże oledy idą w dół więc może jeszcze kiedyś 😉

Konkluzja: Uważam, że JVC to nadal super projektor ze spokojnym super nasyconym obrazem i rewelacyjną czernią. Jednak Sony też zrobiło super TV i treści 4k z HDR raczej będą szły przez TV.

Szczerze mówiąc jak ja bym miał tak dobry proj i taki super dobry TV to szkoda by mi było tracić czasu na dawanie 27 emotionów, no, ale każdy spędza czas jak lubi... 😁  Dzięki za emotionki...

A może jesteś na mnie tak zły bo okazało się, że mam rację i lepiej ci się ogląda wszystko na TV ? Ja myślę, że właśnie tak jest... Bo jak to inaczej wytłumaczyć ? Wczoraj zrobiłeś g. burzę, że ja niby sprzedaję na OLX Panasonika, oczywiście wciąż wątek tropienia mojego nicku i afery równej co najmniej podsłuchowej - sprzedaży przeze mnie proja 2 lata temu 😁. To też zabrało ci dużo czasu. Dzisiaj ja dałem 1 emotionkę - ty 27... 😆 No widzę, że barnaba ma godnego naśladowcę... Ale pamiętaj - ON JEST TYLKO JEDEN I NIE DO PODROBIENIA !!! Hahahaaha 😁

Edytowane przez Adam60
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasze uszko (urwane) od dekielka zrobiło woltę o 180 stopni i znowu mu (ale tylko jemu) wyszło, że jest mądry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi