klaus71 1 699 Napisano 15 Grudnia 2020 2 godziny temu, szewi napisał: Jestem po obejrzeniu Wladcy Pierscieni 4K jest gdzieś w jakiejś sensownej cenie to dostępne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) https://www.dvd-premiery.cz/pan-prstenu-trilogie-kolekce-4k-ultra-hd-blu-ray/ https://www.amazon.co.uk/dp/B08KJNXNKW?tag=filmozercycom-21 Edytowane 15 Grudnia 2020 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salat 12 Napisano 15 Grudnia 2020 4 godziny temu, maro18 napisał: Udało mi się uruchomić Disney+ na tv LG i na przystawce Apple TV podłączonej do JVC. Dajcie znać, czy ktoś jest zainteresowany, żeby to opisał. Wesołych Świąt! I dajcie znać jak wygląda Kevin na Waszych projach 😉 Oczywiście że tak, dawaj opis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) 6 godzin temu, klaus71 napisał: jest gdzieś w jakiejś sensownej cenie to dostępne? na amazon.de bylo w dobrej cenie, ale widze ze niedostepne na ten moment. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Ale z de trzeba uważać na hobbita bo nie ma pl napisów na płytach z wersją wersją rozszerzoną z tego co pamiętam, a znowu włoskie wydanie nie ma pl we Władcach w wersji kinowej. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Jestem po seansie trylogii Hobbit w 4k. Powiem krótko WOW, film znam na pamięć ale to co zobaczyłem przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Kolorystyka w szerokiej palecie barw to zupełnie inne kolory niż na blu Ray, po włączeniu pierwszej płyty już wiedziałem, że jest dobrze a później tylko lepiej. Atak Smauga i ognie niszczące miasto to coś niesamowitego. Odcienie zieleni na łąkach, kolorystyka poszczególnych części garderoby bohaterów oraz sama szczegółowość obrazu dla mnie jest wyśmienita. W święta zabieram się za LOTR w 4k. Poniżej kilka fotek z telefonu: hosting darmowy Dla mnie za dźwięk i obraz Hobbit dostaje pełna 10/10. Odwalili kawał dobrej roboty. Nie wiem na czym krytycy oglądali ten film i skąd się wzięły negatywne opinie. Bo ja na 130" skalibrowane go obrazu oraz z dźwiękiem 5.2.4 (również skalibrowanym) miałem niesamowitą radość i przyjemność po raz kolejny oglądać ten film w zupełnie nowej odsłonie. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez Bipo 1 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 21 Grudnia 2020 Super Bipo👏 czy wiecie jak wyczyścić pamięć żebym mógł czasem wrzucić jakieś fotki,bo ma pełną skrzynkę i nic nie idzie 🤔 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 21 Grudnia 2020 Wesołych Świąt !Bipo, Szewi, Darulok, User 7878. Wesołych na ile to możliwe... Ja uziemiony jestem w UK, chociaż miałem być w Polsce.Ale tu mam proja i choinkę też, to nie płaczę 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 21 Grudnia 2020 Dzięki Rafał, Wesołych Świąt dla wszystkich. @Bipo ja na Święta planuję LOTR i Hobbita właśnie 😉 Jestem po całym 2 sezonie Mandaloriana - powiem Wam, że serial jak dla mnie petarda. Ostatni odcinek to już w ogóle mistrzostwo. Nie dość, że czułem się jakbym stare Star Warsy oglądał jako dzieciak to jeszcze połączone z Terminatorem 😉 Dla mnie serial rewelacja. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 21 Grudnia 2020 Dzięki Rafał, również Wesołych Świąt dla wszystkich🌲🌲🌲🌲 LOTR i Hobbit w kolekcje czeka bo urlop od czwartku 2 tygodnie także trzeba będzie odświeżyć na dużym ekranie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 21 Grudnia 2020 Mandalorian super serial. Drugi sezon nawet lepszy od pierwszego. I dla mnie lepiej się to ogląda niż same Gwiezdne wojny i inne.Również Wesołych, Zdrowych i Spokojnych Świąt dla wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 21 Grudnia 2020 O kurcze nie wiedziałem że jest drugi sezon... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 21 Grudnia 2020 Również, wszystkim życzę zdrowych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia..:-) oraz wymarzonych prezentów od Świętego Mikołaja pod choinką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 21 Grudnia 2020 Wesołych ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
braavoo 17 Napisano 21 Grudnia 2020 Wesołych i zdrowych nadchodzących wielkimi krokami Świąt. Też właśnie dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy tego modelu i zamierzam z niego wycisnąć tyle ile się da. Materiału w 4k trochę jest więc na święta i dalej będzie co robić. Niestety narazie w salonie ale salka kinowa już zaczyna powstawać i wtedy pełna kalibracja o którą poproszę naszego wymiatacza Macieja. Może jak się już ta cała pandemia skończy to może jakiś mały zlot HD Maniaków ??? Pozdrawiam braavoo 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 22 Grudnia 2020 LOTR 4k Dolby atmos Jestem po seansie pierwszej części i powiem, że jest bardzo dobrze. Włączając ten film miałem lekkie obawy, że będzie mocno odstawał od hobbita pod względem jakości ale stwierdzam że jest bardzo dobrze. Na zbliżeniach już wychodzą szczegóły twarzy czy faktury których wcześniej nie było widać . W dalszej planach nadal jest pewne rozmycie ale tutaj raczej nic nie dało się zrobić. Zmniejszyło się ziarno i zapiaszczenie co mnie bardzo cieszy. Natomiast kolorystyka rozłożyła mnie na łopatki w końcu śnieg jest biały, a nie niebieskawy oraz złoto żółte... Zrobiłem fotkę blu Ray i 4k dla porównania czym zachwycałem się przez tyle lat..:-) Oba obrazu skalibrowane Kilka fotek: Dźwięk dolby atmos Tutaj dźwięk podziel również mocno do przodu, jak była scena z Balrogiem to jego ryk czuć było od skarpetek aż po klatę...:-). Suby dostały niesamowitego kopa, bas schodził niesamowicie nisko i uderzenia były mocno odczuwalne. Fajna scena była jak drużynę zaatakowali na górze te upiory cienia, sufit pięknie oddał głos jakby z nieba, aż sobie powtórzyłem tą scenę... 🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 22 Grudnia 2020 @Bipo No ta różnica śniegu niesamowita. Nigdy tak niebieskiego nie widziałem. Czy suby masz cały czas te same?Faktycznie większość materiałów 4k są wyraźne. Ale nie wszystkie. Mi tam lekkie ziarenka nie przeszkadzają w filmach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 22 Grudnia 2020 Bedzie okazja potestować: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Szewi gratki, odpalaj i daj znać co i jak. Właśnie na tym śniegu idealnie widać różnicę w kolorystyce wersji blu Ray od 4k. Też jestem w szoku. Suby mam te same i nie waham się ich zmienić...pięknie pracują . Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Bipo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Podpiałem, wstepnie skonfigurowalem, wreszcie moglem wykorzystac kable XLR ktore czekały rok. Zabawa z kablami i podlaczeniem ich przednia...:P Powiem tak raczej malo czym sie ekscytuje, ale tutaj naprawde kopara mi opadła. Oczywiscie na start poszedl koncert H.Zimmera z Pragi w Atmosie. Bez zadnej kalibracji nawet jeszcze (bo bede sie dopiero bawil w korekcje Dirac jutro pewnie), to gra tak, ze sa ciary juz od niskich poziomow glosnosci, pelna detalicznosc i slychac instrumenty ktorych wczesniej albo byly przytlumione, albo w ogole nie bylo slychac. Centralny, vokale, ogólnie kolumny ożyły Nie trzeba wcale sluchac glosno zeby byl power. Na Emotive zaczajalem sie od jakiegos czasu, ale czekalem az podtuninguja firmware i na Diraca, w miedzy czasie o maly wlos nie kupilem procesora innej firmy, ale okazalo sie ze tam byly problemy z HDMI 2.1. Tutaj podobno ma byc upgrade do 2.1, wiec jest ok. Moj wczesniejszy amplituner to w ogole zart w zestawieniu w tych samych kawalkach/filmach. Koncowki też wreszcie moga pokazac co potrafią razem z prockiem. Ogolnie jestem zadowolony, narazie wlaczylem sobie testowo kilka filmow w Atmosie, sprawdzilem czy dziala Nvidie Shield, ATV 4K, XOX i jest ok. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 22 Grudnia 2020 No i świetnie. Widać, że cały czas udoskonalasz system. Zatrzymasz się kiedyś? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 22 Grudnia 2020 2 godziny temu, szewi napisał: Podpiałem, wstepnie skonfigurowalem, wreszcie moglem wykorzystac kable XLR ktore czekały rok. Zabawa z kablami i podlaczeniem ich przednia...:P Powiem tak raczej malo czym sie ekscytuje, ale tutaj naprawde kopara mi opadła. Oczywiscie na start poszedl koncert H.Zimmera z Pragi w Atmosie. Bez zadnej kalibracji nawet jeszcze (bo bede sie dopiero bawil w korekcje Dirac jutro pewnie), to gra tak, ze sa ciary juz od niskich poziomow glosnosci, pelna detalicznosc i slychac instrumenty ktorych wczesniej albo byly przytlumione, albo w ogole nie bylo slychac. Centralny, vokale, ogólnie kolumny ożyły Nie trzeba wcale sluchac glosno zeby byl power. Na Emotive zaczajalem sie od jakiegos czasu, ale czekalem az podtuninguja firmware i na Diraca, w miedzy czasie o maly wlos nie kupilem procesora innej firmy, ale okazalo sie ze tam byly problemy z HDMI 2.1. Tutaj podobno ma byc upgrade do 2.1, wiec jest ok. Moj wczesniejszy amplituner to w ogole zart w zestawieniu w tych samych kawalkach/filmach. Koncowki też wreszcie moga pokazac co potrafią razem z prockiem. Ogolnie jestem zadowolony, narazie wlaczylem sobie testowo kilka filmow w Atmosie, sprawdzilem czy dziala Nvidie Shield, ATV 4K, XOX i jest ok. Dirac sam konfigurowałeś/będziesz konfigurował, czy zamawiasz usługę? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 23 Grudnia 2020 Planuje sam to skalibrować. Są dobre tutoriale ale nie wykluczam też profesjonalnej kalibracji. Generalnie proces automatyczny wygląda całkiem podobnie do audysseya tylko że robi się go przez kompa i eksportuje filtry do wolnych slotów w urządzeniu. Oczywiście jest więcej możliwości późniejszej edycji pomiarów. Po wgraniu korekcji mozna w czasie rzeczywistym zobaczyc jak gra z i bez niej wybierajac preset jednym kliknieciem. Narazie srednio podoba mi sie menu w emotivie - wolne i przypomina czasy komputerow z lat 90tych. Pilot za to metalowy, wielki i ciezki jak cegła 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 23 Grudnia 2020 21 godzin temu, Barnaba napisał: Dirac sam konfigurowałeś/będziesz konfigurował, czy zamawiasz usługę? Po calym dniu zabawy z konfigurowaniem Diraca - juz wiem ze bede zamawiał usluge kalibracji udalo mi sie zrobic pomiary i wgrac preset dla Diraca do procesora, ale po odsluchach z filtrem i bez wydaje mi sie ze mozna to jeszcze poprawic, ja wgralem automat i bez zadnych dodatkowych manualnych korekt krzywych itp. a tam jest cala masa mozliwosci zmian przed wgraniem filtrow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 24 Grudnia 2020 W dniu 22.12.2020 o 19:08, szewi napisał: Podpiałem, wstepnie skonfigurowalem, wreszcie moglem wykorzystac kable XLR ktore czekały rok. Zabawa z kablami i podlaczeniem ich przednia...:P Powiem tak raczej malo czym sie ekscytuje, ale tutaj naprawde kopara mi opadła. Oczywiscie na start poszedl koncert H.Zimmera z Pragi w Atmosie. Bez zadnej kalibracji nawet jeszcze (bo bede sie dopiero bawil w korekcje Dirac jutro pewnie), to gra tak, ze sa ciary juz od niskich poziomow glosnosci, pelna detalicznosc i slychac instrumenty ktorych wczesniej albo byly przytlumione, albo w ogole nie bylo slychac. Centralny, vokale, ogólnie kolumny ożyły Nie trzeba wcale sluchac glosno zeby byl power. Na Emotive zaczajalem sie od jakiegos czasu, ale czekalem az podtuninguja firmware i na Diraca, w miedzy czasie o maly wlos nie kupilem procesora innej firmy, ale okazalo sie ze tam byly problemy z HDMI 2.1. Tutaj podobno ma byc upgrade do 2.1, wiec jest ok. Moj wczesniejszy amplituner to w ogole zart w zestawieniu w tych samych kawalkach/filmach. Koncowki też wreszcie moga pokazac co potrafią razem z prockiem. Ogolnie jestem zadowolony, narazie wlaczylem sobie testowo kilka filmow w Atmosie, sprawdzilem czy dziala Nvidie Shield, ATV 4K, XOX i jest ok. Który to procesor AV posiadasz? Czy nie mogli wsadzic tam normalnego liniowego zasilania ??? Czy nie mogli wsadzic tam normalnego liniowego zasilania ??? XMC-1 pomiarowo wygląda dobrze: To XMC-1 w środku: A to wg. nich najlepsze: Wystepuje w dwóch wersjach: i Błąd, prosze o poprawienie, to powyżej to ta sama wersja. Inna tu: https://forums.audioholics.com/forums/threads/monolith-by-monoprice-htp-1-16-channel-dolby-atmos-dts-x-home-theater-processor-w-dirac-alexa-compatibility.113559/ , post #17. Do kupienia na amazon.com z dostawą do Polski za 5000 USD ze wszystkimi opłatami celno-podatkowymi. https://www.amazon.com/Monolith-HTP-1-16-Channel-Theater-Processor/dp/B08BFK6QZJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach