Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

myślę że będę o tym myślał jak dotrze docelowy ekran 113cali , dzięki Bipo jak zawsze rzeczowo 👌

aha wczoraj dopiero focus ustawiłem na zielonych liniach , czyli stałem z bliska i ma być żeby było widać te malutkie pikseliki na liniach .. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Focus ustawiamy na zielonych, z tym że najpierw wyłącz wszystkie skalowania zarówno w źródle jak i w projektorze. Masz mieć w projektorze 2k i obraz full HD. W takim przypadku jesteś ustawić pojedyncze piksele w zielonych liniach to te malutkie zielone kwadraciki tworzące linie. W trakcie jakiegokolwiek włączonego skalowania obrazu w zwyż pojedyncze piksele tworzące linie będą rozmazane.

Następnie w trakcie ustawienie konwergencji patrzysz czy jakikolwiek kolor wystaje czy to z lewej/prawej strony czy to od góry/dołu tej zielonej linii. Jeśli tak to musisz to delikatnie poprzez naciśnięcia lewo/prawo/góra/dół przycisków wokół ,,ok" skorygować dla każdego koloru czy to czerwonego czy niebieskiego. Konwergencję robisz dla każdego pola a nie dla całego ekranu bo jest dokladniejsza.

Konwergencję robisz w innej zakładce niż ostrość.

Edytowane przez Bipo
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten projektor ma bardzo dużo różnych odcieni kolorów w HD  , barw których wcześniej nie widziałem lub nie rzucały mi się w oczy na telewizorze.. chyba że na większym lepiej widać.. Poza tym często łapie w pewnych scenach taki ala trójwymiar który miałem na plaźmie a cechy której brakuje na OLED mimo nieskończoności kontrastu  . Wczoraj również odjechałem projektorem na odległość 4.8m  i kontrast w moim odczuciu wzrósł sporo ale jasność spadła .. Wiecie że ktoś gdzieś osiągnął natywny  z tego projka na poziomie 120000:1 po odpowiednim odjechaniu od ekranu🙂mi HDMI nie starcza ale jak kupię optyka to będę mógł odjechać do około 7-10 metrów w ramach testów, przy otwarciu drzwi z głównego salonu 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jest wraz ze wzrostem odległości spada jasność ale ten projektor ma spory zapas mocy bo spokojnie wyświetli obraz 180" dla SDR przy skalibrowanych 48 nitów...:-) 

Dla HDR będzie już mało ale dla obrazu  sdr możesz zrobić sobie naprawdę ogromny obraz...:-)

Kolory są wspaniałe zarówno dla SDR jak i HDR bo zobacz sobie jego pokrycie barw. 100% dla DCI-P3 gdzie wiele TV może o tym pomarzyć....:-)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedziemy w podróż ,by stanąć w szranki z x5500:)

IMG_20200805_152527.jpg

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, prosimy o dokladna foto relacje z wnioskami 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie było ale mam mieszane uczucia , po pierwsze z jakiejś przyczyny czerń była o wiele gorsza na x7900 u niego na jego  ekranie duronic 120cali(niby gain ten sam 1.0 ale było jak nie mój projektor 🤔🤔🤔)  ,po drugie on z boku miał oparty o ścianę ekran Magic screen na sprzedaż ,który w jasnych scenach niszczył kontrast🙄.Ogólnie kolory w HD na x7900  były o wiele lepsze , lepsza głębia itd równiez kontrast był zauważalnie lepszy względem x5500  ale nie na zasadzie dzień i noc w jego warunkach .W  międzyczasie zauważyłem u niego  jak amplituner marantza po wyłączeniu świecił w ekran , zasłoniliśmy go  i znów było o wiele lepiej w nocnych scenach 🙄. Filmy utrahd też lepiej o wiele na x7900 ale nie na zasadzie dzień i noc. On ma jakiś profil wgrany od kogoś avsforum i nawet dobrze to wygląda .Ciągle ubolewam nad tą słabszą czernią u niego ,u mnie w domu pasy w niektórych sytuacjach mam niemal z ramą ekranu a tam jednak było o wiele wiele jaśniej, czy to może być  ekran 🤔, bo calarz chyba nie zmienia czerni e bardzo ciemnych scenach 🤔 mieliśmy około dwie godziny bo musiałem odebrać brata z lotniska także to jest trochę mało czasu z uwzględnieniem rozkładania ustawiania itd . Po świeceniu telefonem mam nieodparte wrażenie że ten duronic jest jaśniejszy od adeo reference white ale to trzeba by było sprawdzić .

IMG_20200805_173630.jpg

kąt odbicia też inny 

no i ja mam ciemniejsze warunki jakby co widać po farbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując:

- czerń lepsza jest na twoim w jego pokoju

- czerń masz lepsza u siebie na ekranie niż u niego

- kontrast, głębia oraz kolory lepsze na twoim niż na 5900 

Czyli by się wszystko zgadzało .

Jeśli ci chodzi o sam ekran i obraz na nim to nie ma co się dziwić. Podam Ci przykład włącz sobie twój projektor na ekranie:

- adeo

- kraftmann

- Kauber

- tani Chińczyk za 300zl

Wszystkie  białe o gain 1.0, ale na każdym otrzymasz minimalnie inny obraz. Ponieważ inna struktura i granulacja ekranu, katy odbicia itd.

Więc wszystko dobrze zauważyłeś, ponadto masz może inna farba pomalowane pomieszczenie np.

Ty malujesz fluger o współczynniku odbicia światła 2,% a kolega zwykła czarna farba o współczynniku odbicia światła grubo powyżej 60%.

Wniosek obraz u kolegi pomimo, że ma czarny pokój  będzie wyblakły z uwagi na bardzo duże odbicia światła od ścian powracające na ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bipo napisał:

Ty malujesz fluger o współczynniku odbicia światła 2,% a kolega zwykła czarna farba o współczynniku odbicia światła grubo powyżej 60%.

Tak dobrze to podsumowałeś Bipo, ja mam czarny materiał i o wiele ciemniej w pokoju  i oczekuję jak będzie dostępny czarny aksamit i robię total jaskinie.  ten projektor na to zasługuje , poza tym kolega schował ten ekran Magic i mówi że teraz jest o wiele lepiej.

IMG_3910.thumb.jpg.b5392b0e1b9b3e81fe9409d17f1914fe.jpg

z innego forum , było to tak 😬

Edytowane przez Darulok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bipo napisał:

Ty malujesz fluger o współczynniku odbicia światła 2,% ..

Co to za farba. Czy mógłbyś podesłać linka?

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tikkurila Optiva Ceramic Super Matt też jest dobra. Czeka na malowanie części salonu ale nie ma ciśnienia, lato w końcu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, montas napisał:

Tikkurila Optiva Ceramic Super Matt też jest dobra. Czeka na malowanie części salonu ale nie ma ciśnienia, lato w końcu:)

Niby matowa, ale jednak odbija nieco na suficie :( Trochę się rozczarowałem i rozważam położenie jakiegoś aksamitu lub może jakiś pianek/gąbek?

Czy ktoś zna konkretny materiał typu aksamit, taki jak jest np. na obramowaniach ekranów stałych?

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był w koncu bracki (kilkuletni właściciel Oleda C7)i  wyszedł skołowany i lekkim szoku .. heh .. geneza planety małp 2 full HD  , 1917 utrahd, strażnicy galaktyki,Alita lepiej projektor niż mój OLED, bo później mu włączyłem na OLEDzie    .. kolory w pewnych sytuacjach są lepsze nawet,tzn taki plankton i głębia..i np więcej odcieni w Gemini Man .. ustawiłem na odległość 3.5 metra żeby lepiej świecił. Owszem jasne sceny i czerń to OLED wygra ale tu jest to coś ..Ja ciągle mam ten ekran  90cali i jak  brat stwierdził to kolory i głębia większe wrażenie na nim zrobiło niż ten większy calarz .. a nastawił się odwrotnie. Owszem mój OLED nie skalibrowany ale jego w domu już   tak, czas skończyć testy i zacząć oglądać😁 Mam już transmiter 3d , więc spróbuję sparować okulary od plazmy . 

Edytowane przez Darulok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Darulok napisał:

Był w koncu bracki (kilkuletni właściciel Oleda C7)i  wyszedł skołowany i lekkim szoku .. heh .. geneza planety małp 2 full HD  , 1917 utrahd, strażnicy galaktyki,Alita lepiej projektor niż mój OLED, bo później mu włączyłem na OLEDzie    .. kolory w pewnych sytuacjach są lepsze nawet,tzn taki plankton i głębia..i np więcej odcieni w Gemini Man .. ustawiłem na odległość 3.5 metra żeby lepiej świecił. Owszem jasne sceny i czerń to OLED wygra ale tu jest to coś ..Ja ciągle mam ten ekran  90cali i jak  brat stwierdził to kolory i głębia większe wrażenie na nim zrobiło niż ten większy calarz .. a nastawił się odwrotnie. Owszem mój OLED nie skalibrowany ale jego w domu już   tak, czas skończyć testy i zacząć oglądać😁 Mam już transmiter 3d , więc spróbuję sparować okulary od plazmy . 

Przypomnij w jakiej odległości siedzisz od swojego ekranu 90"?

Pozdrawiam

22 godziny temu, Bipo napisał:

Dzięki. Jak taka farba porównuje się do aksamitu typu Devor itp. itd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sebna napisał:

ekranu 90

2,8m 2,9 ..Pozdro

Godzinę temu, sebna napisał:

do aksamitu

wydaję mi się że żadna farma się nie zrówna ,a może się mylę 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że czarny typowany materiał będzie najlepszy.  Nie robiłem porównaniu do takiego materiału o którym napisałeś.

Edytowane przez Bipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj po podłączeniu dekodera od tv,nie było już tak kolorowo na różnych filmach .. wszystkie wady wyszły na wierzch😬, zlana czerń czasami,słaba ostrość, ziarno. , poza tym dźwięku nie mogłem przesłać na amplituner.Dwie godziny grzebania i nic.Dźwięk jest gdy HDMI jest odłączone od projektora,gdy HDMI jest podłączone cisza i na ampli nie widać połączenia. Próbowałem wszystkiego dosłownie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkiem przyszłego tygodnia przyleci do mnie mój x7900. To mój pierwszy PJ w życiu.

Czy moglibyście mi doradzić co warto przetestować, jakie tryby na co patrzeć, jakieś przebarwienia, dziwne dźwięki pod kątek poprawnej pracy. Mam 14 dni wyłapanie jakichś potencjalnych problemów. 

Ponieważ to mój pierwszy PJ nie ma dla mnie rzeczy oczywistych więc wspomnijcie proszę, też o tych które wydają się wam oczywiste.

Nawiązując do kilku poprzednich postów - czyli Netflix / Prime video / Dsiney+ raczej nie na x7900?

Jak wygląda 3D na tym PJ? Mam pewno 80% wszystkiego co warto posiadać w tym formacie na BD i z chęcią bym sobie odświeżył niektóre pozycje. Warto dodać, że jestem wielkim fanem 3D choć do tej pory byłem rozpieszczany przez pasywne pełne 1080p na oko.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raf7705 napisał:

Eee, takiego sygnału, to szkoda nawet włączać na projektor.

cofam wszystko , miałem ustawione na super white w input level i cięło wszystkie szczegóły w czerniach.. cały dzień chodziłem struty😁 najwidoczniej mój dekoder podaje fullrgb    . Dostałem raport ..po kalibracji jest ideał,co zresztą widać w każdej sytuacji ! 

Screenshot_20200808-223203~2.png

on off w HDR 33000:1 👌

Edytowane przez Darulok
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.08.2020 o 22:30, Darulok napisał:

cofam wszystko , miałem ustawione na super white w input level i cięło wszystkie szczegóły w czerniach.. cały dzień chodziłem struty😁 najwidoczniej mój dekoder podaje fullrgb    . Dostałem raport ..po kalibracji jest ideał,co zresztą widać w każdej sytuacji ! 

Screenshot_20200808-223203~2.png

on off w HDR 33000:1 👌

Na papierze wygląda dobrze. Teraz trzeba to zbadać organoleptycznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Konrado_ napisał:

Jakiej firmy te gogle? Tak samo dobrze się sprawują jak oryginał JVC?

nie mam orginałów więc nie wiem ,ale oni robią dla JVC więc chyba ok  i na forach piszą że nawet lepsze . Jak uda mi się przetestować to dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi