Bipo 199 Napisano 15 Kwietnia 2019 5 godzin temu, Darulok napisał: Jak myślicie jak dlugo nowe sztuki będą dostępne w sklepach typu x7900,rs540 ?bo wolałbym kupić raczej po wakacjach ..nadchodzi okres w którym mało siedzę w dziupli i tak własnie myślę co robić .. Na avs forum chodzi pogłoska, że to najprawdopodobniej ostatnia partia która teraz będzie dostępna przed wakacjami ponieważ skupiają się na produkcji nowych N/RS z uwagi na to że kupa ludzi pozamawiala nowe projektory na początku roku a jeszcze ich nie dostała z uwagi na problemy technologiczne na poczatu produkcji ale to tylko plotka. JVC nic nie potwierdza wiec może do końca roku będą produkować... ? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) @STELVIO Za 4 tys. mogę oddać RS40 + zapasowa lampa. Projektor służył mi przez lata. Jak coś zapraszam na PW. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez montas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 15 Kwietnia 2019 2 godziny temu, STELVIO napisał: Ja jako biedny Kowalski kombinuję kupić ekran 100" za 1tyś zł. I do tego projektor za 4 może 5tyś. I za około 6tyś mam super efekt. Pokój uważam że w 70% zaciemniony w zupełności wystarczy. Jak najbardziej ma to sens i będziesz bardzo zadowolony. Projektor UHD za 4 kzł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 15 Kwietnia 2019 Jak najbardziej ma to sens i będziesz bardzo zadowolony. Projektor UHD za 4 kzł?I tu jest dylemat. Czy lepsze Full hd czy budżetowe 4k. Epson eh-tw6800 kontra Acer M550. Ale to jeszcze daleka przyszłość. Dużo może się zmienić. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 15 Kwietnia 2019 3 godziny temu, hubio napisał: Natomiast ja jak pisałem wcześniej uważam, że dla osób celujących w 90''-100' w ogóle zakup projektora to tylko jak ktoś nie jest w stanie poczekać roku na TV. W przypadku 120'' jak ty masz, oczywiście ma to wciąż sens... W Moim przypadku ja to widzę tak .. Zacznę od początku.. Gdy kupowałem plazme parę lat temu, miałem wówczas ochotę na projektor jvc rs49 i odwiodłem się od tej decyzji a myśl co by było gdyby została . Ciągle jestem z plazmy zadowolony lecz chodzi za mną zmiana i tym razem projektora nie odpuszczę.. Jeśli będzie coś nie tak to po roku sprzedam (chodźby ze stratą) i kupię Oleda.. LCD żadne nie wchodzi w grę.. Gdybym teraz kupił Oleda 77 to wiadomo że za rok nie kupię projektora bo to bez sensu, gdyż wiem jak oled odbiera.. W głównym salonie mam LCD i tam nie sobie gra.. W naszym małym kinowym oglądamy tylko w zaciemnieniu żeby czuć klimat.. Ekran dźwięk i widz zero widzenia ścian itd..dlatego wybór projektora już przesądzony. Na aksamit jestem zdecydowany i chyba na początek zrobię sufit.. W maju przylatuje do nas ktoś ze skalibruj.tv i wkoncu zobaczę skalibrowanego Oleda E7 i C7 , projektor sony hw55.. I jeszcze będzie LCD Panasonic dx900 + chyba rekalibracja mojej plazmy.. Czyli wszystkie technologie i sam top można powiedzieć :))będzie ciekawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 15 Kwietnia 2019 22 minuty temu, STELVIO napisał: I tu jest dylemat. Czy lepsze Full hd czy budżetowe 4k. Epson eh-tw6800 kontra Acer M550. Ale to jeszcze daleka przyszłość. Dużo może się zmienić. Tylko pamiętaj, ze dyskutujesz w wątku o RS540 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 15 Kwietnia 2019 Tylko pamiętaj, ze dyskutujesz w wątku o RS540 Nie było tematu.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, hubio napisał: Co z tego, że to JVC jest 2x droższe jak komuś może nie odpowiadać taki mniej ostry, mniej intensywny obraz ? mniej ostry obraz ? Hubio weź zjedz snickersa. Wlasnie tak to jest jak sie wypowiada na temat czegos jak sie tego nie widzialo na oczy. Jak sie ustawi JVC to daje wg mnie obraz-żyletę w kwestii ostrości (na pewno nie mniej ostry niż na Epsonie, wg mnie nawet bardziej ostry). Moze nie doczytales tego wątku, obraz po wyeciu z pudelka moze dawac zludzenie mniej ostrego, ale jak sie ustawi panele, to nic w kwestii ostrosci mu nie brakuje nawet w stosunku do natywnych prjektorów 4K. 3 godziny temu, hubio napisał: Bym zrobił taki test, że zaprosił kilka zupełnie nie znających się na technologii osób i puścił im w średnio przystosowanym salonie ten sam film z BD (nie żadne UHD, którego jest wciąż ułamek) i być może by się okazało, że połowie by się podobało na Epsonie, a drugiej na JVC, a ceny mamy zupełnie inne.. Natomiast ja jak pisałem wcześniej uważam, że dla osób celujących w 90''-100' w ogóle zakup projektora to tylko jak ktoś nie jest w stanie poczekać roku na TV. W przypadku 120'' jak ty masz, oczywiście ma to wciąż sens... Zrob tak i podziel sie wynikami. Ja nie teoretyzuje. Kilka osób u mnie - laików widziało w akcji oba prjektory i po chwili od razu powiedziały ze roznice widzać na korzysc tego drugiego (JVC). Zreszta po co ja w ogole znowu sie daje wciagnac a jakies jałowe dyskusje ktore prowadzą na manowce. Nie bede probowal udowadniać że koło jest okrągłe, bo to juz dawno zostało udowodnione. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 15 Kwietnia 2019 szewi daj spokój nie przetłumaczysz Nie bylo mnie 10 dni w domu. Po powrocie odpaliłem JVC. Jak mi tego brakowało 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) 4 minuty temu, user7878 napisał: szewi daj spokój nie przetłumaczysz Nie bylo mnie 10 dni w domu. Po powrocie odpaliłem JVC. Jak mi tego brakowało Racja. Ja świeżo po 1 odcinku 8 sezonu Gry o Tron na ATV 4K na JVC jest moc... Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 15 Kwietnia 2019 7 minut temu, szewi napisał: świeżo po 1 odcinku 8 sezonu Gry o Tron na ATV 4K na JVC jest moc. Apple daje jakość? Czytałem tu na forum, że jakaś "masakra" (pewnie na HBO) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Kwietnia 2019 Apple daje jakość? Czytałem tu na forum, że jakaś "masakra" (pewnie na HBO)Jakosc mocno przecietna. Wzialem tylko na GoT ale kontrascik widac nawet na takiej jakosci... chociaz moze obejrze sobie jeszcze westworld. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 15 Kwietnia 2019 44 minuty temu, szewi napisał: Racja. Ja świeżo po 1 odcinku 8 sezonu Gry o Tron na ATV 4K na JVC jest moc... Moc to będzie jak wyjdzie na BD-UHD. Na razie to "się daje" obejrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 15 Kwietnia 2019 Racja. Ja świeżo po 1 odcinku 8 sezonu Gry o Tron na ATV 4K na JVC jest moc... No właśnie tak myślę, czy tego nie oglądać na projektorze....Dużo ciemnych scen, na LCD nie wygląda to za dobrze.Połowę na telefonie obejrzałem z HBO Go.Na telefonie kolory i czerń fajna.Mam nagranie na dekoderze i mam HBO go, na Apple TV. Może spróbować na projektor dać...Mówisz Szewi, że zadowolony z jakości obrazu jesteś?Wiesz, nie chodzi o projektor, tylko o jakość materiału wyjściowego.Wystarczająca do projekcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) pmcomp dobrze to opisał. Da sie obejrzeć - pisząc jest moc mialem na mysli fabułę filmu. Niestety widać kompresje i w ciemnych scenach efekty niskiego bitrate ale poza tym jest ok. Nie jest to jakośc Netflixa. Ponoc lepsza jakosc jest przez serwisy amazona. @raf7705jak masz Prime to mozesz chyba dodać sobie opcje hbo przez wykupienie jej w amazonie ? Nie ogladalem na TV bo to wlasnie jeden z tych filmow ktore nalezy ogladać na projektorze wg mnie. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 16 Kwietnia 2019 11 godzin temu, szewi napisał: Zrob tak i podziel sie wynikami. Ja nie teoretyzuje. Kilka osób u mnie - laików widziało w akcji oba prjektory i po chwili od razu powiedziały ze roznice widzać na korzysc tego drugiego (JVC). Szewi jak tym samym osobom co wcześniej oglądały Epsona nakładłeś do głowy jaki to super proj kupiłeś to one już były zasugerowane... Po za tym był odstęp czasowy... Mnie by chodziło o taki test, że bierzemy parę osób z ulicy i włączamy np przez pierwszą godzinę to samo na jednym, potem drugą godzinę to samo na drugim, oczywiście w najlepszych ustawieniach... Kiedy jeszcze miałem TV Samsunga MU8002 i proja Epsona 9300 wrzuciłem znajomym właśnie w taki sposób Planetę Ziemię II na UHD na jednym i na drugim i bardzo sugerowałem, że na Epsonie będzie lepiej, a mimo to cała trójka osób zgodnie orzekła, że lepiej na TV... A nie muszę dodawać, że to był TV budżetowy kilka razy gorszy od mojego obecnego TV... Teraz weźmy same proje - jestem przekonany, że naprawdę - dużej różnicy by nie było w odbiorze dla takich osób, a ich opinie by przypominały te Rafa... Ja tam z projów uciekam... Tzn nie będę już wymieniać... Jest za wiele zmian na rynku TV i to naprawdę dobrych zmian, żeby bawić się w takie dinozaury jak plazmy... Na TV każdy ma do wyboru do koloru, a to OLEDy, a to super dobre FALDy, za chwilę będą Micro OLEDY, cały czas problemem jest przekątna, ale i to za chwilę się zmieni... Natomiast na rynku projów jest zastój tak z cenami jak i technologią. Chcą pozostać niszą i pozostaną, albo będą jedynie ofertą budżetową do 5 tyś dla osób, których nie będzie stać na TV, a będę chciały mieć za wszelką cenę rozmiar... Jestem pewien Szewi, że równo za 5 lat, a więc 16.04.2024 r w twojej pięknej salce w miejscu obecnego ekranu będzie stał jakiś 120'' TV... Wrócimy do tematu za 5 lat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 16 Kwietnia 2019 17 minut temu, hubio napisał: Szewi jak tym samym osobom co wcześniej oglądały Epsona nakładłeś do głowy jaki to super proj kupiłeś to one już były zasugerowane... Po za tym był odstęp czasowy... Mnie by chodziło o taki test, że bierzemy parę osób z ulicy i włączamy np przez pierwszą godzinę to samo na jednym, potem drugą godzinę to samo na drugim, oczywiście w najlepszych ustawieniach... Kiedy jeszcze miałem TV Samsunga MU8002 i proja Epsona 9300 wrzuciłem znajomym właśnie w taki sposób Planetę Ziemię II na UHD na jednym i na drugim i bardzo sugerowałem, że na Epsonie będzie lepiej, a mimo to cała trójka osób zgodnie orzekła, że lepiej na TV... A nie muszę dodawać, że to był TV budżetowy kilka razy gorszy od mojego obecnego TV... Teraz weźmy same proje - jestem przekonany, że naprawdę - dużej różnicy by nie było w odbiorze dla takich osób, a ich opinie by przypominały te Rafa... Ja tam z projów uciekam... Tzn nie będę już wymieniać... Jest za wiele zmian na rynku TV i to naprawdę dobrych zmian, żeby bawić się w takie dinozaury jak plazmy... Na TV każdy ma do wyboru do koloru, a to OLEDy, a to super dobre FALDy, za chwilę będą Micro OLEDY, cały czas problemem jest przekątna, ale i to za chwilę się zmieni... Natomiast na rynku projów jest zastój tak z cenami jak i technologią. Chcą pozostać niszą i pozostaną, albo będą jedynie ofertą budżetową do 5 tyś dla osób, których nie będzie stać na TV, a będę chciały mieć za wszelką cenę rozmiar... Jestem pewien Szewi, że równo za 5 lat, a więc 16.04.2024 r w twojej pięknej salce w miejscu obecnego ekranu będzie stał jakiś 120'' TV... Wrócimy do tematu za 5 lat... Projektory zawsze były i zawsze będą niszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 16 Kwietnia 2019 Proponuję oprócz bolda, podkreślenia dać jeszcze kursywę i czerwony kolor. Będzie odpowiednio waliło po oczach. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 16 Kwietnia 2019 Tak tak hubio wiemy o tym. Twoje rady są nieocenione. Zważywszy, że przecież na pewno widziałeś JVC i porownywaleś do Epsona. Mam pomysł zeby sprzedać JVC, dopłacić i kupić najlepszy TV na Świecie. Chyba każdy wie jaki. Przecież na pewno nasz hubio porownywał swoj "najlepszy nieoledowy TV na Świecie wg Rtings.com" z innymi TV i wie, że tylko ten model święci idealnie i tylko na nim widać wszystkie detale w czerniach i bielach. Projektory przy nim wymiękają a jak ktoś chce 100" i więcej powinien wrócić za 5 lat do tego tematu i basta!A tak na marginesie znowu jakiś Hubio (nie mylić z naszym hubio) sprzedaje Epsona 9300 na allegro... 1 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 16 Kwietnia 2019 Jeżeli ktoś będzie miał problem z kablem HDMI po przesiadce na 4K to w moim przypadku pomógł taki repeater. Mój 15m miedziany kabel odżył, jest 2160p60 HDR i 10bit? Inwestycja całe 20 dolców. Kabelki już pochowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Kwietnia 2019 pmcomp dobrze to opisał. Da sie obejrzeć - pisząc jest moc mialem na mysli fabułę filmu. Niestety widać kompresje i w ciemnych scenach efekty niskiego bitrate ale poza tym jest ok. Nie jest to jakośc Netflixa. Ponoc lepsza jakosc jest przez serwisy amazona. [mention=155330]raf7705[/mention]jak masz Prime to mozesz chyba dodać sobie opcje hbo przez wykupienie jej w amazonie ? Nie ogladalem na TV bo to wlasnie jeden z tych filmow ktore nalezy ogladać na projektorze wg mnie. Strasznie mnie dziwi ich podejście do jakości obrazu. Wydają kupę kasy na produkcję serialu a nie mogą zrobić dobrego kanału FHD, nie wspominając o kanale 4k z filmami.Sprawdziłem wielkość nagrań (stopień kompresji).Godzinny odcinek GOT 1.8 GbGodzinny materiał nagrany na innych kanałach zajmuje 2.8-3.2 Gb Czyli znacząco więcej.Różnica w jakości obrazu, bardzo widoczna.Mówię tu o zwykłych kanałach HD. TVN HD, TVP 2 HD itp. Nie wspominając o tym że godzinny materiał na Canal plus 4k zajmuje 11 Gb. Dziadostwo tym HBO.I niestety HBO Go z Apple TV lepiej nie działa.Może bardzo bardzo minimalnie lepiej.Ale nadal dno. Poprzednie sezony miałem na płytach Blu-ray i też beretu to nie zrywało......Atmos najgorszy jaki widziałem na płycie BD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 16 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, user7878 napisał: Tak tak hubio wiemy o tym. Twoje rady są nieocenione. Zważywszy, że przecież na pewno widziałeś JVC i porownywaleś do Epsona. Ja nie, ale Irokez porównywał i napisał, że, żaden projektor nie ma startu do Q9FN. Ja mogę powiedzieć, że na pewno Epson 9300 nie ma startu i na pewno też to wasze JVC. Sprawdź sobie kontrast ANSI albo odpal jakąś bardzo jasną, słoneczną scenę... Bo nie ma co zachwycać się super czernią, jak w bielach jest dramat. 1 godzinę temu, user7878 napisał: Mam pomysł zeby sprzedać JVC, dopłacić i kupić najlepszy TV na Świecie. Chyba każdy wie jaki. Przecież na pewno nasz hubio porownywał swoj "najlepszy nieoledowy TV na Świecie wg Rtings.com" z innymi TV i wie, że tylko ten model święci idealnie i tylko na nim widać wszystkie detale w czerniach i bielach. Projektory przy nim wymiękają a jak ktoś chce 100" i więcej powinien wrócić za 5 lat do tego tematu i basta! Prędzej czy później tak dokładnie będzie... I jak pisałem - użytkownicy z tego wątku za 5 lat nie będą już mieli projów. Nie trzeba user Irokez ironizować - wystarczy sprawdzić za te 5 lat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 16 Kwietnia 2019 Dzięki hubio za info. Będę brał to pod uwagę. Twoje posty są już tak żałosne że czasami aż żal na nie odpowiadać. Aaa buźka widzę że od Ciebie więc daruj sobie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 16 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, montas napisał: Jeżeli ktoś będzie miał problem z kablem HDMI po przesiadce na 4K to w moim przypadku pomógł taki repeater. Mój 15m miedziany kabel odżył, jest 2160p60 HDR i 10bit? Inwestycja całe 20 dolców. Kabelki już pochowane. Świetna wiadomość! Aż się nie chce wierzyć;) Jaki koszt tego ustrojstwa? Link? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 16 Kwietnia 2019 Tylko nie wiesz co będzie jak puścisz sygnał pełne 18Gbps. Stawiam, że to urządzenie robi do 11 Gbps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach