user7878 376 Napisano 14 Marca 2019 Mozesz jeszcze w amplitunerze obnizyc zakres portu HDMI. W denonie mam taką opcje i na starym kablu tak dzialalo. Potem kupilem juz te nowe swiatlowodowe i smiga pięknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 14 Marca 2019 Ooo, gdzie to znajdę w menu? Chyba mam.Skaler i/p. Niestety, skaler działa tylko w jedną stronę, można zrobić 4k z FHD ale nie odwrotnie. To który ten kabel, trzeba kupić? ten... https://www.amazon.co.uk/ATZEBE-Fibre-Optic-Support-18Gbps-Blue/dp/B07JQ5Q9RQ/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1552564772&sr=8-5&keywords=optical+hdmi+cable Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 14 Marca 2019 Rafał tak ten kabel bedzie ok.Co do ustawienia HDMI to w amplitunerze jest opcja aby byl ulepszony lub zwykly. Nie pamiętam dokładnie jak to sie nazywa i tam ustawiasz na zwykly i AppleTV musi ci ruszyc nawet na starym kablu. Nie bedzie tylko 4k hdr w 60 klatkach a reszta musi działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 14 Marca 2019 Niestety, nie kojarzę tej opcji.A w Denonie, powinno być tak samo jak w Maranzu.Jak byś ją znalazł, przy okazji, to daj znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 14 Marca 2019 U mnie jest w Setup>Video>Format Sygnału 4k i tam masz Wzmocniony (jak masz dobry kabel i odpowiedni sprzęt - wtedy poleci full 4k hdr 60p 4:4:4) oraz Standardowy jezeli nie masz obslugi 4k 60p 4:4:4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 14 Marca 2019 To by mi pomogło, ale nie pamiętam takiej funkcji w Maranzu. Sprawdzę po pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
randri 2 Napisano 15 Marca 2019 Sorki, że tutaj, ale może ktoś się orientuje czy jest szansa, że projektor JVC RS 400 będzie obsługiwał Dolby Vision? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 15 Marca 2019 (edytowane) Oczywiscie ze jest. Tyle ze prawdopodobienstwo jej zaistnienia wynosi 0 (slownie: zero). Edytowane 15 Marca 2019 przez binary 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 15 Marca 2019 Projektory nie mogą obsługiwać dynamicznych meta danych.Musiał byś mieć kolorymetr na stałe przed ekranem zainstalowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) 21 godzin temu, randri napisał: Sorki, że tutaj, ale może ktoś się orientuje czy jest szansa, że projektor JVC RS 400 będzie obsługiwał Dolby Vision? obslugiwac nie bedzie, ale dynamiczne mapowanie tonów mozesz rozwiazać albo poprzez odtawarzacz Panasonic ub820 ub9000 albo poprzez puszczanie obrazu za posrednictwem mocnego PC z dobra karta graficzną z oprogramowaniem MadVR. Edytowane 16 Marca 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 16 Marca 2019 Dnia 14.03.2019 o 12:17, raf7705 napisał: Niestety, skaler działa tylko w jedną stronę, można zrobić 4k z FHD ale nie odwrotnie. Mozna w Marantzu zrobić skalowanie w górę i skalowanie w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Marca 2019 Jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) Włączasz skaler i wybierasz rozdziałkę na wyjściu HDMI. Obojetnie co będzie na wejściu sygnał zostanie przeskalowany do rządanej wartości. U mnie w AV7702 MkII tak to działa. Na pewno działa bo tak to robie gdy chce wyświetlić 4K z OPPO na plazmie Panasonica. W górę też działa bo upscaluję do 4K np. sygnał z Dune HD. A może w amplitunerach albo nizszych modelach zrobili inaczej? Choler wie. Sprawdź proszę i daj znac bo jestem ciekaw. Pozdro Edytowane 16 Marca 2019 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Marca 2019 Tu jest napisane, że te ustawienia nie działają, kiedy sygnał wejściowy jest 4k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) W moim AV7702 MkII nie ma takiego ograniczenia. Manual, stona 193: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj97bL_2IbhAhUSw4sKHeuHAHwQFjAAegQIAxAC&url=http%3A%2F%2Fmanuals.marantz.com%2FAV7702%2FEU%2FPL%2Fdownload.php%3Ffilename%3D%2FAV7702%2FEU%2FPL%2Fpdf%2FAV7702_EU_PL.pdf&usg=AOvVaw3zfw7SdRLz_XWHDGfFzDkP Istnieje tylko takie ograniczenie: Ta funkcja nie działa, gdy sygnał wejściowy to “x.v.Color”, 3D, sYCC601 color, Adobe RGB color, Adobe YCC601 color lub rozdzielczości komputerowe. Pozdro Edytowane 16 Marca 2019 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
randri 2 Napisano 16 Marca 2019 2 godziny temu, szewi napisał: obslugiwac nie bedzie, ale dynamiczne mapowanie tonów mozesz rozwiazać albo poprzez odtawarzacz Panasonic ub820 ub9000 albo poprzez puszczanie obrazu za posrednictwem mocnego PC z dobra karta graficzną z oprogramowaniem MadVR. Mam odtwarzacz CXUHD projektor ma ustawiony tryb HDR i jak film jest w DV kolory są źle wyświetlane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bipo 199 Napisano 16 Marca 2019 2 godziny temu, pmcomp napisał: Włączasz skaler i wybierasz rozdziałkę na wyjściu HDMI. Obojetnie co będzie na wejściu sygnał zostanie przeskalowany do rządanej wartości. U mnie w AV7702 MkII tak to działa. Na pewno działa bo tak to robie gdy chce wyświetlić 4K z OPPO na plazmie Panasonica. W górę też działa bo upscaluję do 4K np. sygnał z Dune HD. A może w amplitunerach albo nizszych modelach zrobili inaczej? Choler wie. Sprawdź proszę i daj znac bo jestem ciekaw. Pozdro Jeśli avr ma dwa wyjścia hdmi to da rade włączyć na 1 hdmi np 1080p a na drugie hdmi 4k. Bo tv mam plazmę full hd a projektor 4k? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) 6 minut temu, Bipo napisał: Jeśli avr ma dwa wyjścia hdmi to da rade włączyć na 1 hdmi np 1080p a na drugie hdmi 4k. Bo tv mam plazmę full hd a projektor 4k? Jak rozumiem chodzi Ci o to czy z amplitunera możesz jednocześnie wypuścić sygnał 4K i fullHD? Odpowiedź brzmi: NIE. Potrzebujesz takie urządzenie, juz o nim kilka razy pisałem: https://www.c4i.com.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=4330&virtuemart_category_id=520 T switch i matrix w jednym. NA wyjsciu A możesz ustawić 4K, na wyjściu B 1080p. Najważniejsze, że przepuszcza pełne pasmo 18Gbps. Pozdro Edytowane 16 Marca 2019 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 16 Marca 2019 Musisz to ustawiać w urządzeniach z ktorych puszczasz sygnał. Też mam stary TV (tzn. 1080p) podpiety do Amplitunera. Ale np. AppleTV sam sobie ustawia pod jaki ekran idzie. Jak odpalam na TV to sam odpala 1080 a jak włączę Projektor leci w 4k. Co ciekawe jak puszczam na drugą strefę, na drugi TV gdzie jest obsługa 4k, to ustawia się ładnie na 4k. Podstawa to kable HDMI światłowodowe.Jakbyś chciał na sztywno to tylko tak jak@pmcomp podpowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, user7878 napisał: Musisz to ustawiać w urządzeniach z ktorych puszczasz sygnał. Też mam stary TV (tzn. 1080p) podpiety do Amplitunera. Ale np. AppleTV sam sobie ustawia pod jaki ekran idzie. Jak odpalam na TV to sam odpala 1080 a jak włączę Projektor leci w 4k. Co ciekawe jak puszczam na drugą strefę, na drugi TV gdzie jest obsługa 4k, to ustawia się ładnie na 4k. Podstawa to kable HDMI światłowodowe. Jakbyś chciał na sztywno to tylko tak jak@pmcomp podpowiada. Baardzo upierdliwa metoda. Jak wcześniej zapomnisz przestawić z 4K na 1080p to masz ciemnośc. Edytowane 16 Marca 2019 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 16 Marca 2019 @pmcomp tak ale ja na tym TV to tylko telewizje ogladam wiec z pilota od dekodera na szybko zmieniam na 1080i i śmiga. Reszta i tak leci w 4k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 16 Marca 2019 Jasne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Marca 2019 (edytowane) Tymczasem w salce zrobiło sie gamingowo... Powrót do desktop PC po latach przy okazji polecam obejrzec sobie na projektorze w 4K Han Solo oraz Polowanie na Czerwony Pazdziernik Edytowane 19 Marca 2019 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 19 Marca 2019 A ja swój PC, właśnie przerabiam na bardziej biurowy. Kartę dwurdzeniowa zastąpi karta z chłodzeniem pasywnym GeForce 1050ti.Na procesor kupię jakiś "be quiet", zamiast tego wodnego zamkniętego.Poza tym idzie Nas. Qnap 251b 2gb. Z 2x4TB WD Red i z pilotem.No ale najbardziej, to czekam na czarny dywanik 2m*2.5m do zasłonięcia jasnej wykładziny w pokoju, na czas projekcji.Do tego czasu wstrzymuję się z oglądaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 19 Marca 2019 12 minut temu, raf7705 napisał: Na procesor kupię jakiś "be quiet", zamiast tego wodnego zamkniętego. A wodne to nie jest najbardziej wydajne chłodzenie? Przynajmniej tak było gdzieś 10 lat temu, potem przesiadłem się na Maca. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach