wiisixtythreePL 1 Napisano 5 Grudnia 2018 Witam, potrzebuje pomocy przy zakupie. Byłem już zdecydownany na UE55NU8042/72 lecz wpadł mi w oko ten model. Teraz pytanie odnośnie różnic pomiędzy NU8072 a QE55Q6FN? Obecnie jest przeceniony Q na 3999zł i waarto dopłacić raptem 300zł-500zł i zainwestować w Q? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radosuaf 138 Napisano 17 Grudnia 2018 Mam podobne pytanie - czy warto dopłacać 450 zł do Q6FN w porównaniu z NU8042? Dodam, że w 90% na telewizorze wyświetlane jest DVB-C, głównie HD, czasami SD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiszka69 0 Napisano 25 Stycznia 2019 Mam problem, jestem na zakupie TV i zostały mi do wyboru już tylko Samsung QLED QE75Q6FNA i Sony KD75XF8596, w tym pierwszym przemawia ten efekt tapety na ścianie i w zasadzie to tyle, w drugim Android (nie ukrywam używam Kodi) i to, że od lat używamy Sony w domu i żaden nie zawiódł. Dodam, że wymieniam SONY KD65X8505C, działa bez problemu od grudnia 2015. Mogę prosić o jakieś porady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radosuaf 138 Napisano 29 Stycznia 2019 Przy takim rozmiarze ważna jest kontrola jakości i montaż - w Sony masz większe szanse, że to będzie jakoś wyglądać po włączeniu czarnego ekranu :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lekki35 10 Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) Dnia 17.12.2018 o 03:09, radosuaf napisał: Mam podobne pytanie - czy warto dopłacać 450 zł do Q6FN w porównaniu z NU8042? Dodam, że w 90% na telewizorze wyświetlane jest DVB-C, głównie HD, czasami SD. Wczoraj miałem okazję porównać sobie te dwa modele (NU8072 vs Q6FN ) umieszczone obok siebie i powiem tak różnica w kolorach i jasności jest ogromna. Może dla osób, które nie miały okazji przyjrzeć się bezpośrednio jednemu i drugiemu modelowi będzie się wydawać, że są porównywalne, ale polecam choćby gdziekolwiek w sklepie porównać sobie obraz, gdy stoją obok siebie a od razu rozwieje to wszelkie wątpliwości. Na Q6FN kolory są o wiele bardziej wyraźne, nasycone. W NU8072 kolory są jakby lekko wyprane. Jasność TV też jest o wiele lepsza. Ogólnie w ciągu sekundy można zauważyć różnicę, która według mnie jest na pewno warta dopłaty tej niedużej różnicy cenowej pomiędzy modelami. Dla przykładu w filmie poniżej też widać od razu różnice, pomimo iż jest to YouTube, zresztą nagrywający też o tym wspomina ( 2:45 ) Wiem, że testy wykazują, że te TV są porównywalne, ale na żywo jak porównamy obraz to różnica jest bardzo duża. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez Lekki35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radosuaf 138 Napisano 29 Stycznia 2019 Ale porównywanie w sklepie jest takie sobie - trzeba by oba skalibrować i wtedy porównywać... Wystarczy, że mają różne ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lekki35 10 Napisano 29 Stycznia 2019 6 godzin temu, radosuaf napisał: Ale porównywanie w sklepie jest takie sobie - trzeba by oba skalibrować i wtedy porównywać... Wystarczy, że mają różne ustawienia. Na pewno po profesjonalnej kalibracji takie porównanie było by najbardziej miarodajne, ale podczas kiedy ja miałem okazję porównać te dwa TV stojące obok siebie, był puszczony dokładnie ten sam materiał i ustawienia były identyczne , specjalnie zwróciłem na to uwagę prosząc o pilota i sprawdzając ustawienia. Możliwości wyboru opcji akurat te Telewizory mają identyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pattro 2 Napisano 8 Lutego 2019 Mam pytanie, czy wersja 49 calowa posiada 120Hz matryce? Bo dziś dzwoniłem do Samsunga w Warszawie i do centrali i wpierają ze jest to 120 Hz i że QLED-Y nie mają w żadnej wersji i rozmarówce matrycy 60 Hz. Pytam z czystej ciekawości bo i tak wybrałem już NU8042. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Przewoźnik 0 Napisano 5 Kwietnia 2019 Zastanawiam się nad tym TV ale z tego co widzę jest nowa seria QLED i teraz nie wiem czy lepszy nie będzie Q60R. Różnica w cenie to 500zł. Czy ktoś wie czym one się faktycznie różnią? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemekKRK 41 Napisano 5 Kwietnia 2019 Dnia 8.02.2019 o 18:40, pattro napisał: Mam pytanie, czy wersja 49 calowa posiada 120Hz matryce? Bo dziś dzwoniłem do Samsunga w Warszawie i do centrali i wpierają ze jest to 120 Hz i że QLED-Y nie mają w żadnej wersji i rozmarówce matrycy 60 Hz. Pytam z czystej ciekawości bo i tak wybrałem już NU8042. 60Hz https://www.displayspecifications.com/en/model/c619148b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablolite 2 Napisano 9 Kwietnia 2019 Witam, TV: QE65Q6FNA Przyznaję się bez bicia, że trochę grzebałem w menu serwisowym przy funkcjach ADC/WB i sprawdzałem ich wpływ na obraz. Niestety nie pomyślałem, żeby zrobić sobie zdjęcie "domyślnych", bo byłem przekonany, że przywrócenie ustawień fabrycznych załatwi sprawę. Teraz nie wiem jak przywrócić wartości domyślne. Czy jest jakaś dobra dusza, która poratuje wartościami fabrycznymi tych opcji MENU? Przy wyłączonym TV, wciskamy kolejno INFO MENU MUTE POWER. Pozdrawiam, Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto_77 0 Napisano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) Dnia 5.04.2019 o 15:59, Marcin Przewoźnik napisał: Zastanawiam się nad tym TV ale z tego co widzę jest nowa seria QLED i teraz nie wiem czy lepszy nie będzie Q60R. Różnica w cenie to 500zł. Czy ktoś wie czym one się faktycznie różnią? Jest już test Q6R, https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q60-q60r-qled wygląda na to, że jest to prawie pod każdym względem gorszy TV od zeszłorocznego modelu. Na plus nieco szybszy Tizen i matryca. Reszta duży krok wstecz: HDR na poziomie nu7100 (to zakrawa na żart), brak LD, grubsze ramki, węższy gamut itd.. Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez barto_77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kKadajo 454 Napisano 19 Kwietnia 2019 Już poprzedni model był słaby, jak ten jest jeszcze gorszy to Samsung lubi sobie strzelać w stopę. Z drugiej strony nowy Q9 podobno bardzo dobry.Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eMAGieIKa44 0 Napisano 1 Czerwca 2019 Mam dwa pytanka do użytkowników Q6FNA, a mianowicie czy ktoś z was przeprowadzał testy matrycy filmami z forum, a konkretnie z tego linku interesuje mnie kwestia testu na zielonej planszy. Czy na waszych TV jesteście w stanie zauważyć delikatny pionowy bandig ? U mnie jest bardzo delikatnie zauważalny tylko podczas wyświetlania zielonej planszy, podczas oglądania TV lub grania jest to niezauważalne i zastanawiam się czy to tak ma być czy matryca ma jakąś wadę. Drugie pytanie to czy ktoś gra na tym TV na PS4 Pro ? Jeżeli tak to mógł by się podzielić swoimi ustawieniami obrazu w grach SDR oraz HDR ciekawi mnie jak macie ustawione opcje Local Dimmingu i Contrast Enhancer bo sam nie wiem czy to ma być włączone czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
exde123 0 Napisano 18 Lipca 2019 (edytowane) Hej, powiedzcie mi czy jezeli na komputerze wlacze film z dzwiekiem dts a komputer podlacze kablem hdmi do telewizora to czy bedzie dzwiek? Zastanawiam sie nad kupnem tego tv ale jest to dla mnie dosc istotna kwestia. Pozdrawiam Edytowane 18 Lipca 2019 przez exde123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 335 Napisano 18 Lipca 2019 DTS -u nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
exde123 0 Napisano 18 Lipca 2019 A czy w takim przypadku sterowniki na komputerze nie sa odpowiedzialne za przetwarzanie dzwieku? A telewizor jest tylko przekaznikiem? Jezeli faktycznie dzwiek przesylany z komputera nie bedzie dzialal to faktycznie duze ograniczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 335 Napisano 18 Lipca 2019 Samsung już nie obsługuje DTS Żeby mieć dźwięk z laptopa musisz tak ustawić odtwarzacz by mixował np do stereo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 701 Napisano 18 Lipca 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, exde123 napisał: A czy w takim przypadku sterowniki na komputerze nie sa odpowiedzialne za przetwarzanie dzwieku? jak chcesz miec dzwięk ze ściezki DTS to musi Ci coś go przekonwertować do formatu zrozumiałego w tv może to być np. PLEX fajna apka w tv bo kataloguje filmy (okładka i opis) a na kompie stawiasz server plex'a - 5 minut roboty Edytowane 18 Lipca 2019 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
exde123 0 Napisano 18 Lipca 2019 (edytowane) Ale mi zależy na tym aby do telewizora podłączać komputer przez hdmi i na komputerze odpalać film w np allplayerze i moje pytanie brzmi czy w takim przypadku dzwięk będzie chodził na telewizorze? Komputer miałby pełnić rolę urządzenia konwertującego. Nie chciałbym kupić telewizora i niemile się zaskoczyć, na jednym z forum ktoś pisał, że w takim przypadku dzwięk powinien działać ale chciałbym się upewnić Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt bo posiadam jeden telewizor samsunga nu8002 a teraz planuje kupic do drugiego pokoju drugi telewizor. Wiem, że piloty mają dość duży zasięg, jak rozwiązać problem aby jeden pilot nie uruchamiał na raz dwóch telewizorów? Edytowane 18 Lipca 2019 przez exde123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eleonor 335 Napisano 18 Lipca 2019 DTS - u na Samsungu nie będziesz miał ..Ustaw tak odtwarzacz Allplayer by dawał np stereo ... tylko tak będzie dźwięk ( pretensje do Samsunga ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach