Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Mam model 65C8LLA, czy wiec nada sie soft z angielskiej strony od 65C8PLA, czy lepiej nie ryzykowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Właśnie zaczynam zabawę z C8 i chętnie sprawdzę jak wygląda matryca na planszach z portalu tylko proszę o info na jakim profilu i jasności je wyświetlać (że w ciemnym pomieszczeniu to wiem).

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, pociej napisał:

Cześć

Właśnie zaczynam zabawę z C8 i chętnie sprawdzę jak wygląda matryca na planszach z portalu tylko proszę o info na jakim profilu i jasności je wyświetlać (że w ciemnym pomieszczeniu to wiem).

dzięki

Podobno Kino w ustawieniach fabrycznych jest najlepszym ustawieniem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie koniecznie do plansz testowych. Plansze można oglądać na każdym trybie ale na początek to może w standardowym bo ciemniejsze tryby jak kino mogą cię bandingiem wystraszyć.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryczne, znaczy bez zmiany oświetlenia OLED..

7 minut temu, darekgra napisał:

Ale nie koniecznie do plansz testowych. Plansze można oglądać na każdym trybie ale na początek to może w standardowym bo ciemniejsze tryby jak kino mogą cię bandingiem wystraszyć.

Nie no, czy ktoś używa trybu standardowego..? Chyba tylko 'żywy' go przebija.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj Vincent zhdtvtest właśnie wrzucił info na temat aktualizacji: Calibrated this LG 65C8 OLED for day, night, game, HDR and Dolby Vision modes after downgrading firmware.

Edytowane przez Adriansb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam nadzieję że wszystko robię dobrze bo chyba nieźle to wygląda...

55C8 nówka, produkcja 02/2019, przyszedł z softem 04.10.30.

(folia jeszcze na ekranie ale chyba nie przeszkadza w tym teście a póki co nie zdjęta z wiadomego powodu)

7UlRIPe.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest bdb jak na zdjęcie z folią i nówkę sztukę, jak możesz to wrzuć jeszcze biała planszę bo zafarb to teraz mój główny punkt zainteresowań w Oled.?

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, zaraz wrzucę, jak ktoś ma jakieś prośby to pisać, chętnie potestuję i dam znać jak wyniki.

Biała plansza też na standardowym trybie Kino? Pokój ciemny, jasny?

Dopiszę jeszcze, powyższa plansza była odtworzona przez DLNA, tryb Kino (OLED jasność 80), overscan wyłączony oraz oszczędzanie energii wyłączone.

Jak na razie zauważyłem że w trybie Kino czy ISF (przy ISF zwłaszcza w trybie do ciemnego pokoju) obraz jest dość zielony w porównaniu do LCD w iMac'u który mam obok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już zauważyłeś że jest zbyt zielony to odkładaj kilka stowek na kalibracje, niestety LG nie bryluje dobrym odwzorowaniem  koloru po wyjęciu z pudełka.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dziś żonglowałem softami pomiędzy 20 i 31. U mnie bez zmian w jasności, ale na obu softach mam ciemniejszy obraz niż miałem na B8. W teście black clipping na YT ledwo widzę 19, więc zakładam, że jest 20. Na B8, na tych samych ustawieniach miałem 17. Za to macro block noise faktycznie został właściwie wyeliminowany przy streamie treści HD z Netflixa i Amazon.

Wygląda na to, że trafiłem na nieco ciemniejszą matrycę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, konrado75 napisał:

Mam model 65C8LLA, czy wiec nada sie soft z angielskiej strony od 65C8PLA, czy lepiej nie ryzykowac ?

Ja bym nie ryzykował.

3 godziny temu, chmiel2k napisał:

Jeśli ktoś ma coś poniżej 4.10.20 to chętnie sprawdzę.

Na forach 4.10.15 występował tylko w wersji amerykańskiej, bo oni nie mieli wcale 4.10.20

Edytowane przez fio2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, chmiel2k napisał:

A ja dziś żonglowałem softami pomiędzy 20 i 31. U mnie bez zmian w jasności, ale na obu softach mam ciemniejszy obraz niż miałem na B8. W teście black clipping na YT ledwo widzę 19, więc zakładam, że jest 20. Na B8, na tych samych ustawieniach miałem 17. Za to macro block noise faktycznie został właściwie wyeliminowany przy streamie treści HD z Netflixa i Amazon.

Wygląda na to, że trafiłem na nieco ciemniejszą matrycę.

Jesteś tutaj znacznie dłużej niż ja - i jesteś zadowolony z poprawy marco black noise przy wyniku testu black clipping 19-20? Naprawdę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesteś tutaj znacznie dłużej niż ja - i jesteś zadowolony z poprawy marco black noise przy wyniku testu black clipping 19-20? Naprawdę?

Nie napisałem, że jestem zadowolony, jeszcze testuję. A black clipping mam taki sam na obu softach. Jednak zostaję na razie przy 20, na 31 zdarza się, że faktycznie czerń gubi detale.  

A z innej beczki. Czy to możliwe, że mam folię na ekranie? TV na bank nówka, są dwie naklejki w dolnych rogach ekranu, oznaczenie klasy energetycznej i 4K HDR. Nie ma żadnej informacji o folii, ale przyglądałem się rogom i chyba jednak jest. Jak było u Was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folia w nowych oledach LG jest zawsze.

Powinieneś mieć w dolnych rogach małe bodajże niebieskie paski od których zaczynasz jej zrywanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Folia w nowych oledach LG jest zawsze.
Powinieneś mieć w dolnych rogach małe bodajże niebieskie paski od których zaczynasz jej zrywanie.
No właśnie tych pasków nie mam...c145c960eed1188237bce5822bd221e9.jpgdafcc2db14aeb344ecad51f51204e2a4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie naklejki były w worku z instrukcją a na ekranie też nie ma niebieskich pasków do ciągnięcia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nic na to nie wskazuję, ładnie był zapakowany, folie bez zagnieceń, pilot, instrukcje, kabel zasilający w oryginalnie zaklejonych woreczkach...

Folię widzę z tyłu telewizora, tam jest ewidentnie ale z przodu jakby brak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie nic na to nie wskazuję, ładnie był zapakowany, folie bez zagnieceń, pilot, instrukcje, kabel zasilający w oryginalnie zaklejonych woreczkach...
Folię widzę z tyłu telewizora, tam jest ewidentnie ale z przodu jakby brak...
Mój też nowy, wszystko zapakowane jak z fabryki. Ale pasków nie ma ani na ekranie, ani w worku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Waldo94 napisał:

czyżby egzemplarz powystawowy ?

Ty to potrafisz przed snem ciśnienie podnieść nowym użytkownikom :)

ale fakt mogą to być sztuki z wystawki, bo zazwyczaj to te naklejki lądują w woreczku z instrukcją a z przodu LG zawsze daje folię na matrycy z tymi paseczkami do ciągnięcia może być różnie ale bez nich ciężko zacząć.

to że ładnie zapakowany nie daje 100% gwarancji świeżości.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz sam juz nie wiem... Też byłem pewien że będzie folia a póki co wygląda że jej nie ma...

Na YT przeglądam filmiki to jedni jakby nie mieli, jedni mają naklejkę energetyczną od razu na TV (a nie przy instrukcji) i z nią czerwoną strzałkę która ściąga folie z ekranu.

Może nowe (obecne) partie nie mają folii, skoro i ja i @chmiel2k chyba jej nie mamy a oba kupione w tym samym czasie.
Ciekawe czy infolinia LG wiedziałaby coś na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi naklejkami jest różnie, tu użytkownik miał obie.

Sprawdź czy pod energetyczna nie ma tych drugich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi