Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Telewizor (65") kupiony i uruchomiony. Niestety jak na razie nie jestem jakoś zbytnio zachwycony jakością obrazu, a nawet powiem, że telewizor na razie nie jest wart swojej ceny.

Stylistycznie jest bardzo ładny, ale obraz z NC+ który wyświetla nie powala, jest co najwyżej dobry (za to bardzo dobry na PS4 Pro w Red Dead Redemption 2 i dobry+ na filmach 4K na YouTube - kolory mogłyby być bardziej żywe). Rozumiem, że trzeba go skalibrować. Mam do Was pytanie, czy możecie podać mi swoje ustawienia obrazu (przynajmniej te dotyczące ostrości, upłynniacza, podświetlenia; bez kolorów) tak żebym mógł go jako tako ogarnąć? Dzisiaj rano oglądam skoki narciarskie i w trakcie lotu skoczka pokazywanego z boku jego narty momentami wyświetlane są jakby podwójnie i czasami na ślizgach nart pojawiają się białe kwadraciki. Musiałem wyłączyć TrueMotion (tak to się chyba nazywa), żeby zniwelować to zjawisko. Macie jakieś podstawowe ustawienia, które należałoby ustawić żeby cieszyć się lepszą jakością obrazu?

Znalazłem taką ciekawą poradę na Reddit:

"Whenever anyone gets a new TV, a weird phenomenon happens where the new TV looks strange because you (or rather your eyes) are used to your old one. Your eyes have to get used to the different levels of light being emitted and stuff... It’s science and someone better than me could probably explain it better

Leave the TV alone for at least two weeks is honestly the best advice.

Use the default “isf Expert (dark room)” or bright room if you have a particularly bright room for all your TV watching (and TV apps such as Netflix or YouTube)

Would really recommend turning off the Tru Motion garbage which is on by default

Use Cinema Home and Cinema HDR for any Blu-ray player (again switch off Tru motion, that is even more important for movies because then run at 24 frames - baffled why it’s on by default in Cinema mode)

Use Game and Game HDR for any consoles

(Note HDR modes only show up when the TV is actually receiving a HDR signal)

And just leave it alone for at least two weeks.... can not stress that enough... let your eyes get used to it

Only then, if you feel it will make any difference, find a proper professional ISF qualified calibration service"

Edytowane przez prycek
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, prycek napisał:

Telewizor (65") kupiony i uruchomiony. Niestety jak na razie nie jestem jakoś zbytnio zachwycony jakością obrazu, a nawet powiem, że telewizor na razie nie jest wart swojej ceny.

Stylistycznie jest bardzo ładny, ale obraz z NC+ który wyświetla nie powala, jest co najwyżej dobry (za to bardzo dobry na PS4 Pro w Red Dead Redemption 2 i dobry+ na filmach 4K na YouTube - kolory mogłyby być bardziej żywe). Rozumiem, że trzeba go skalibrować. Mam do Was pytanie, czy możecie podać mi swoje ustawienia obrazu (przynajmniej te dotyczące ostrości, upłynniacza, podświetlenia; bez kolorów) tak żebym mógł go jako tako ogarnąć? Dzisiaj rano oglądam skoki narciarskie i w trakcie lotu skoczka pokazywanego z boku jego narty momentami wyświetlane są jakby podwójnie i czasami na ślizgach nart pojawiają się białe kwadraciki. Musiałem wyłączyć TrueMotion (tak to się chyba nazywa), żeby zniwelować to zjawisko. Macie jakieś podstawowe ustawienia, które należałoby ustawić żeby cieszyć się lepszą jakością obrazu? 

"Whenever anyone gets a new TV, a weird phenomenon happens where the new TV looks strange because you (or rather your eyes) are used to your old one. Your eyes have to get used to the different levels of light being emitted and stuff... It’s science and someone better than me could probably explain it better

Use the default “isf Expert (dark room)” or bright room if you have a particularly bright room for all your TV watching (and TV apps such as Netflix or YouTube)

Would really recommend turning off the Tru Motion garbage which is on by default

Use Cinema Home and Cinema HDR for any Blu-ray player (again switch off Tru motion, that is even more important for movies because then run at 24 frames - baffled why it’s on by default in Cinema mode)

And just leave it alone for at least two weeks.... can not stress that enough... let your eyes get used to it

Only then, if you feel it will make any difference, find a proper professional ISF qualified calibration service"

Dziś skoków nie oglądałem, realizację zapewniała pewnie strona japońska. Tydzień temu na TVPSport HD jakość była absolutnie bez zarzutu. Żyleta. Mam stałe ustawienie deblur 10, dejudder 3, Trumotion off.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe, że to wina transmisji aż z Japonii.

Skoro masz TruMotion wyłączone, to chyba wtedy ustawienia deblur i dejudder nie są brane pod uwagę - tak by logicznie wynikało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, prycek napisał:

Bardzo możliwe, że to wina transmisji aż z Japonii.

Skoro masz TruMotion wyłączone, to chyba wtedy ustawienia deblur i dejudder nie są brane pod uwagę - tak by logicznie wynikało.

Oczywiście masz rację. Miałem ba myśli MotionPro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.01.2019 o 09:41, prycek napisał:

Miałeś rację co do transmisji z Japonii. Dzisiejsza w środku nocy była tragicznej jakości.

@Paweł Usinowicz napisałeś kilka stron wcześniej że masz sygnał z Orange. Miałeś na myśli Orange TV z sieci? Jeśli tak, jak oceniasz jej jakość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, robert6969 napisał:

napisałeś kilka stron wcześniej że masz sygnał z Orange. Miałeś na myśli Orange TV z sieci? Jeśli tak, jak oceniasz jej jakość?

Wcześniej miałem NC+, ale musiałem zrezygnować, bo zmieniłem mieszkanie i niestety nie mam jak odbierać sygnalu. Szukałem alternatywy i slyszem że TV z Orange (światłowód) ma najlepszy obraz ze wszystkich "kablówek", poza tym to tak na prawdę telewizja NC+ (mam na tak napisane na umowie) i np jak miałem włączony pakiet canal+ to był aktywowany w NC+ (tak mówili konsultanci z orange) I jakość canal+, hbo, tych kanałów "premium" jak dla mnie jest porównywalna albo wręcz identyczna. Kanały HD bardzo podobne jakościowo, niektóre wyglądają identycznie, inne ciut gorzej, ale jak na kablówkę jest bardzo dobrze. Kolory ok, ostrość może gorsza, ale to zależy od kanału, bo np. Kanały sportowe od Polsatu, ale też inne, wyglądają extra. Mam TV 65 cali, siedzę w odległości 2 metrów mniej więcej i na jakość nie narzekam. Kanały SD wyglądają gorzej niż w NC+, ale jest ich mało i rzadko jakiś oglądam. Ogólnie sam dekoder Samsunga jest spoko, nie zacina się, nagrywanie okej (mam podłączony dysk), pilot kiepski ale sparowałem ten od LG i obsługa jest teraz mega, bo jednym pilotem steruje pioneerem i dekoderem. Pilot od LG też jest w stanie obsłużyć kilka funkcji dekodera np pokazać info o programie, wejść do nagrywarki itd. Tak więc jak ktoś nie może mieć satelity, najlepszy wybór to Orange światłowód. I zauważyłem że jest lepsza jakość niż np pół roku temu. I sądzę że będzie jeszcze lepsza bo coś słyszałem, że Orange się stara polepszyć jakość, a wiadomo, że poprzez światłowód można wiele jeszcze zdziałać. Mam bodajże dwa kanały 4k (jakiś festiwal i kanal sportowy). Oceniam je okej, szału nie ma, wiadomo jakość lepsza niż HD. Jest też 4k od canal+ ale zrezygnowałem z tego bo mam Netflixa. Canal+ jakość oczywiście bardzo dobra. Jak ktoś chce to mogę w wolnym czasie porobić parę fotek jak wyglada jakość TV na 65 calach.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś z Was dekoder KORBOX? bo na liście sparowania tv z dekoderem nie ma takowego na liście i nie mogę obsługiwać dekodera z pilota magic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Paweł Usinowicz no wielkie dzięki za tak obszerną opinię, tym bardziej, że rozważałem Orange TV ale z uwagi na brak (a wręcz negatywne opinie: "czy ktoś w ogóle ma Orange TV") odnowiłem umowę z nc+. Dobrze wiedzieć, że jest to jednak alternatywa, tym bardziej, że z kablem światłowodowym wyszłoby konkurencyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, robert6969 napisał:

@Paweł Usinowicz no wielkie dzięki za tak obszerną opinię, tym bardziej, że rozważałem Orange TV ale z uwagi na brak (a wręcz negatywne opinie: "czy ktoś w ogóle ma Orange TV") odnowiłem umowę z nc+. Dobrze wiedzieć, że jest to jednak alternatywa, tym bardziej, że z kablem światłowodowym wyszłoby konkurencyjnie.

Nie ma sprawy ;) cenowo wychodzi nawet taniej, za 120 zł mam 300 mb/s, telewizję i abonament na tel. Więc się opłaca ;) za enke płaciłem 120 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.01.2019 o 09:41, prycek napisał:

Ustawieniami można bardzo wiele zdziałać, to co jest poustawiane na dzien dobry, nie dziwne ze nie powala, ja bawiłem się ustawieniami z miesiąc zanim doszedłem do najlepszych ustawień, nie pamiętam teraz tak z głowy jak się nazywa każda z opcji wiec Ci tu nie powymieniam, co pozmieniać,  mogę porobić potem fotki. Rożnica powinna być znaczna ;)    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możemy się podzielić ustawieniami?
Ja mam takie ciąży problem z isf dark.
Mianowicie uciekacie detale. Już w technical expert dałem radę więcej zdziałać. W technical expert mam gamma 2.2 czarny na niski i czarne detale widać.
W isf mam gama 1.9. a czarny niski i uciekają jeszcze detale co zrobić. Albo podrzucie jakieś ustawienia kalibracji które macie u siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprawdź jak Ci się podobają ustawienia:
Rtings
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c8/settings
Flatpanelshd
https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1525423234
Nie polecam żadnych z powyższych, ale niektórzy znajdują coś dla siebie.
A możesz powiedzieć co masz u siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystam z fabrycznego Kino. Upłynniacz 10, 3. Podświetleniem OLED kręcę wg aktualnych upodobań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 29.01.2019 o 01:29, venom200 napisał:

Możemy się podzielić ustawieniami?

Ja też ustawiłem kino ,lecz musiałem je zmodyfikować.Oświetlenie mam na 40-50,kontrast 90,jasność 50,ostrość 15,kolor 70.Redukcja szumów niska, super rozdzielczość średnia,gamma 2.2, balans bieli -ciepły 1. Takie ustawienia mam do nc plus i w miarę sprawdza się przy oglądaniu filmów i różnych programów. Inne dodatki mam wyłączone ale do sportu trzeba włączyć uplynniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tonybcc @Marek85 @fio2 @venom200

Właściwa wartość podświetlenia OLED to rzeczywiście ciekawy temat. Zaobserwowane rekomendacje dla C8, materiał inny niż HDR, ciemne pomieszczenie:

- rtings: 21 ("since it gave us the 100 nits we calibrated for a dark room, (...) if that is too bright you can adjust lower depending on your needs");

- flatpanelshd: 62 (!);

- avsforum: 30.

Z raportów użytkowników B7 o porównywalnej jasności (163 strona tematu) wynikały wartości 30-37. Osobiście używam dla B8 właściwie stale wartości 30 (2 tyg użytkowania w pochmurnych warunkach pogodowych w ciągu dnia, jaki i wieczorem).

Może ktoś kompetentny @Maciej Koper, @Gmeru :) by wyżej wymienione skomentował? Wygląda na to, że akurat to ustawienie to jednak dowolność i własne preferencje, ale jak się ma to do tych docelowych 100 nitów dla materiału nie-HDR? 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizor przy ustawieniu poziom czerni niski ma wyraźny problem z szczegółami czerni. Przy ustawieniu wysoki poziom to świeci jak LED. Obraz ogólnie jest świetny ale pod każdy materiał miałby wymagał osobnej kalibracji.
Fabryczny poziom kolorów jest za ciepły ciut jak na moje oko. Poustawiłem w isf dark poziom bieli czerwony -9 i chyba ta to jest to.
Mam pytanie do Gmeru i Macieja Kopera lub osób które miały zrobioną profesjonalną kalibrację czy nie was też występują wcześniejsze opisane przypadki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Przymierzam się do zakupu C8, 65 cali.

1. Pomieszczenie ok 30 m2 (raczej w kwadracie)
2. Odległość ok. 3m
3. Siedzenie raczej na wprost - niewielkie kąty
4. Słońce świeci z boku ale okno jest duże (na całą dużą ścianę i pokój w ciągu dnia jest mocno nasłoneczniony). Jednak oglądania w dzień będzie minimalna ilość i mam żaluzje.
5. Koniecznie UHD/ 4K z HDR
7. Sygnał z przez amplituner: odtwarzacz multimedialny oraz dekoder kablówki (netia)
8. Oglądanie w tygodniu mniej niż 1h dziennie. W weekendy ok. 3-4h - przeważnie bajki, popularno-naukowe (Nat. Geo, Discovery itd.), mało programów sportowych
9. Internet będzie chodził przez odtwarzacz multimedialny, także tv jedynie jako "monitor"
10. Brak jakichkolwiek gier
11. Więcej oglądam wieczorami

12. 80% netia, 20% kino domowe - 4K/ UHD lub Full HD

Chciałem zapytać czy to dobry wybór? Jak sądzicie, czy C8 może potanieć w konteście C9, które chyba ma wejść do sprzedaży jakoś niebawem. A może jednak B8? Jako zupełnie przeciętny widz, być może nie zauważę żadnych różnic.

Przepraszam, jeśli nie trafiłem z pytaniami we właściwe forum. Będę wdzięczny za wsparcie. Dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, venom200 napisał:

Telewizor przy ustawieniu poziom czerni niski ma wyraźny problem z szczegółami czerni. Przy ustawieniu wysoki poziom to świeci jak LED. Obraz ogólnie jest świetny ale pod każdy materiał miałby wymagał osobnej kalibracji.

Poziom czerni ustawia się tak samo w TV jak i w źródle które masz podłączone do HDMI. Da się to spieprzyć, jeżeli w źródle ustawisz inaczej niż w TV. Ta opcja się nazywa w różnych urządzeniach różnie: 'dynamic range', 'RGB range', 'color range' itp. Są dwa ustawienia: limited (16-235) i full (0-255). Oczywiście w LG to się nazywa mylnie  'Poziom czerni' i ma dwa ustawienia 'Wysoki' (full range) i 'Niski' (limited range).  

Obojętnie jak się to ustawi, trzeba ustawić tak samo w źródle i na TV. Jeżeli ustawi się źle to:

• Będzie występował 'black crush' - znikają detale w czerniach i bielach. Natomiast obraz wydaje się bardziej kontrastowy i nasycony. Wiele osób to ustawia w ten sposób bo im się tak wydaje, że tak jest ok, a nie jest. Taki efekt da się uzyskać jeżeli źródło będzie wysyłało full range, a TV będzie miał ustawione limited range
  • Obraz będzie wyprany z kolorów i taki jakby za mgłą. Taki efekt da się uzyskać jeżeli źródło będzie wysyłało limited range, a TV będzie miał ustawiony full range

To ustawienie jest ekstremalnie ważne i z moich obserwacji tak gdzieś z 50% problemów z kolorami wynika z tego że zostało to niepoprawnie ustawione. 

Edytowane przez efel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, efel napisał:

Poziom czerni ustawia się tak samo w TV jak i w źródle które masz podłączone do HDMI. Da się to spieprzyć, jeżeli w źródle ustawisz inaczej niż w TV. Ta opcja się nazywa w różnych urządzeniach różnie: 'dynamic range', 'RGB range', 'color range' itp. Są dwa ustawienia: limited (16-235) i full (0-255). Oczywiście w LG to się nazywa mylnie  'Poziom czerni' i ma dwa ustawienia 'Wysoki' (full range) i 'Niski' (limited range).  

Obojętnie jak się to ustawi, trzeba ustawić tak samo w źródle i na TV. Jeżeli ustawi się źle to:

• Będzie występował 'black crush' - znikają detale w czerniach i bielach. Natomiast obraz wydaje się bardziej kontrastowy i nasycony. Wiele osób to ustawia w ten sposób bo im się tak wydaje, że tak jest ok, a nie jest. Taki efekt da się uzyskać jeżeli źródło będzie wysyłało full range, a TV będzie miał ustawione limited range
  • Obraz będzie wyprany z kolorów i taki jakby za mgłą. Taki efekt da się uzyskać jeżeli źródło będzie wysyłało limited range, a TV będzie miał ustawiony full range

To ustawienie jest ekstremalnie ważne i z moich obserwacji tak gdzieś z 50% problemów z kolorami wynika z tego że zostało to niepoprawnie ustawione. 

Moje pytania do usunięcia po Twojej edycji postu, thx.

Edytowane przez robert6969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, robert6969 napisał:

Ok, ale jak ta opcja się nazywa w LG? Color gamut? Jeśli tak, to przy ustawieniu jej na 'Auto', zawsze powinno być ok?

Czytaj ze zrozumieniem. W LG to jest 'Poziom czerni'. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, skywalker1978 napisał:

Cześć,

Przymierzam się do zakupu C8, 65 cali.

1. Pomieszczenie ok 30 m2 (raczej w kwadracie)
2. Odległość ok. 3m
3. Siedzenie raczej na wprost - niewielkie kąty
4. Słońce świeci z boku ale okno jest duże (na całą dużą ścianę i pokój w ciągu dnia jest mocno nasłoneczniony). Jednak oglądania w dzień będzie minimalna ilość i mam żaluzje.
5. Koniecznie UHD/ 4K z HDR
7. Sygnał z przez amplituner: odtwarzacz multimedialny oraz dekoder kablówki (netia)
8. Oglądanie w tygodniu mniej niż 1h dziennie. W weekendy ok. 3-4h - przeważnie bajki, popularno-naukowe (Nat. Geo, Discovery itd.), mało programów sportowych
9. Internet będzie chodził przez odtwarzacz multimedialny, także tv jedynie jako "monitor"
10. Brak jakichkolwiek gier
11. Więcej oglądam wieczorami

12. 80% netia, 20% kino domowe - 4K/ UHD lub Full HD

Chciałem zapytać czy to dobry wybór? Jak sądzicie, czy C8 może potanieć w konteście C9, które chyba ma wejść do sprzedaży jakoś niebawem. A może jednak B8? Jako zupełnie przeciętny widz, być może nie zauważę żadnych różnic.

Przepraszam, jeśli nie trafiłem z pytaniami we właściwe forum. Będę wdzięczny za wsparcie. Dziękuje.

Jak masz opcje zaciemnienia salonu pod oleda to dobrze.

Do jakiejs tam granicy  moze potanieć, ale juz teraz ceny sa niezłe. Jaki model, to zalezy ile chcesz przenzaczyc na zakup. Podstawowe modele w jakosci obrazu nie odbiegaja bardzo od wyzszej serii. C jest troche jasniejszy, ale nie jest to jakas b duza roznica, ma inny procesor obrazu. Poczytaj recenzje na forum.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi