Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Daruin napisał:

Ściągnąłem folie i zrobiłem nowe fotki jak niżej100 i 5 plansze

A co to za wypalony pixel  przy 5% w prawej części ekranu? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minutes ago, Daruin said:

Podjąłem  decyzję że zostawiam sprzęt, skoro tego nie widzę na żywo:)

Wygląda na to, że folia zakłamywała obraz ...

poczułem dużą ulgę i szczęście że jednak nie mam takiego pecha jak myślałem :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Daruin napisał:

Wygląda na to, że folia zakłamywała obraz ...

poczułem dużą ulgę i szczęście że jednak nie mam takiego pecha jak myślałem :)

No to żeś się trochę nie popisał ;) Nie ogląda się nigdy obrazu i nie robi zdjęć z folią na ekranie TV. A co do zafarbów (porównuję ostatnie zdjęcia) - rewelacji u Ciebie nie ma, ale nie ma też według mnie tragedii - najważniejsze jest jednak to co Ty widzisz w materiałach - najlepiej sprawdź jakieś właśnie mecze i jakieś filmy ze śniegiem. Banding minimalny, więc tu masz w miarę dobry pod tym względem egzemplarz. W normalnych materiałach nie powinieneś raczej tego widzieć. A co do "zafarbów" na OLEDach - to tak jak pisali przedmówcy - one nie zmieniejszą się i nie nie zwiększą z czasedm - są one efektem wartstwy antyodblaskowej na OLEDzie. Zdjęcia powinno się robić na wprost, bo pomino zdecydowanie lepszych kątów (pod względem kontrastu i zmiany jasności) niż na LCD, to na OLEDach również występuje tzw. "shifting" kolorów pod kątami.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Filutek napisał:

No to pięknie, jak od samego słońca takie "kwiatki".

Wspaniała "technologia",

nic tylko kupować w ciemno i czekać na "kwiatki"! :P:lol:?

BTW

Drogie "kwiatki". ?

Bez przesady. Telewizor stoi już półtora roku w tym samym miejscu i taka sytuacja przytrafiła mi się tylko raz. Wspominam o tym tylko dlatego że jeśli komuś kiedyś przytrafi się coś podobnego to wystarczy wrzucić czyszczenie matrycy i problem z głowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Damiano85 napisał:

Bez przesady. Telewizor stoi już półtora roku w tym samym miejscu i taka sytuacja przytrafiła mi się tylko raz. Wspominam o tym tylko dlatego że jeśli komuś kiedyś przytrafi się coś podobnego to wystarczy wrzucić czyszczenie matrycy i problem z głowy. 

Wiesz, dobrze że się pisze o takich sprawach.

Ja planowałem kupić OLED jako "monitor do PC",

ale okazało się, że to jest poroniony pomysł, wiadomo dlaczego. :)

Gdyby nie Ludzie tacy jak Ty, to pewnie byłby u mnie "kwas". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Subman napisał:

No to żeś się trochę nie popisał ;) Nie ogląda się nigdy obrazu i nie robi zdjęć z folią na ekranie TV. A co do zafarbów (porównuję ostatnie zdjęcia) - rewelacji u Ciebie nie ma, ale nie ma też według mnie tragedii - najważniejsze jest jednak to co Ty widzisz w materiałach - najlepiej sprawdź jakieś właśnie mecze i jakieś filmy ze śniegiem. Banding minimalny, więc tu masz w miarę dobry pod tym względem egzemplarz. W normalnych materiałach nie powinieneś raczej tego widzieć. A co do "zafarbów" na OLEDach - to tak jak pisali przedmówcy - one nie zmieniejszą się i nie nie zwiększą z czasedm - są one efektem wartstwy antyodblaskowej na OLEDzie. Zdjęcia powinno się robić na wprost, bo pomino zdecydowanie lepszych kątów (pod względem kontrastu i zmiany jasności) niż na LCD, to na OLEDach również występuje tzw. "shifting" kolorów pod kątami.

Dzięki za zainteresowanie, myślę że teraz jest dobrze :) jak na 65 cali nie ma co narzekać:)

trochę stresu miałem przez folie:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Filutek napisał:

No Oled jako monitor to faktycznie kiepski pomysł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Filutek napisał:

Nie gniewaj się, ale nadal to słaby przykład. Gdybyś napisał: "chcę kupić oleda jako monitor do pc", to na pewno szczerze każdy by Ci to odradził.

Nie zmienia to w jakikolwiek sposób faktu, że to nadal świetny telewizor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chętnie kupił monitor oled do grania, a LCD używał bym do pulpitu

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/19/2018 at 8:57 PM, kKadajo said:

Ja bym chętnie kupił monitor oled do grania, a LCD używał bym do pulpitu emoji16.png

E tam, wystarczy co jakiś czas przenosić pasek zadań góra/dół ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was tutaj ma C8 powieszoną na ścianie? Są jakieś problemy z tym związane? Nie odgina się telewizor itp? 
Jeśli macie fotki, chętnie popatrzę na wiszącą C8. :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam powieszone 65C8 na ścianie. Nie bardzo wiem co ma się odginać... Mam uchwyt "ultra slim", więc było trochę gimnastyki z kablami. Przy tego typu uchwytach dość problematyczny jest dostęp do USB, więc kupiłem przedłużacz i wypuściłem go w szafce RTV pod telewizorem. Bardzo wygodne rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, pebe86 napisał:

Ja mam powieszone 65C8 na ścianie. Nie bardzo wiem co ma się odginać... Mam uchwyt "ultra slim", więc było trochę gimnastyki z kablami. Przy tego typu uchwytach dość problematyczny jest dostęp do USB, więc kupiłem przedłużacz i wypuściłem go w szafce RTV pod telewizorem. Bardzo wygodne rozwiązanie.

podrzucisz link do tego wieszaka?

jest ok, wybrałbyś go jeszcze raz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Pablopicassoxx napisał:

podrzucisz link do tego wieszaka?

jest ok, wybrałbyś go jeszcze raz?

Vogels seria W - nieruchome. Tak, jestem zadowolony. Mi brakuje trochę regulacji w poziomie, bo wbrew pozorom nie tak łatwo zamontować prosto taki uchwyt. Minimalne odchylenie, i już na dużych przekątnych tv wszystko widać ;)

Natomiast sam uchwyt jest bardzo dobry, solidny, i telewizor zamontowany na nim wygląda na ścianie ekstra. Bliżej ściany już chyba się nie da.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nienormalny. To mój trzeci telewizor kupiony w tym roku. Wcześniej był to Sony XE90 i XF90. Kilka dni temu wybór padł na C8. Data produkcji 11/2018 - świeżynka.

Korzystając z okazji - ukłony dla mojej żony, że toleruje to wszystko i akceptuje moje telewizyjne zboczenia. To znaczy, że chyba mnie kocha, nie? :D

Ok, jakie pierwsze wrażenia? Bardzo pozytywne. Oled jest bardzo wymagający co do źródła. Te same materiały o słabszej jakości często wyglądają lepiej na ekranach LCD (np. telewizja naziemna, gorszej jakości filmy z Youtube). Szok zaczyna się w momencie uruchomienia PS4 Pro lub filmu na bluray. Ta głębia, ten kontrast i w końcu brak bloomingu, który wkurzał mnie tak bardzo.

Niestety są dwie rzeczy, które mnie niepokoją. Pierwsza z nich to delikatny niebieski/zielony zafarb na białym tle po lewej i prawej stronie ekranu - widoczny nawet przy patrzeniu na wprost. W dobrej jakości materiałach jest praktycznie niewidoczny, ale przy słabszych (i jasnych scenach zarazem) uwydatnia się.

Druga, najbardziej wkurzająca mnie sprawa to PISZCZENIE TV (podzespołów zasilacza - cewek?). Mega mnie to iryguje. Gdy telewizor wyświetla sceny na których jest dużo ciemnych elementów to słychać je o wiele bardziej. W nocy, przy cichym oglądaniu jest to szczególnie dokuczliwe. Sam Vincent w swoim filmie (recenzji modelu C8) wspominał o tym piszczeniu, ale szczerze mówiąc liczyłem, że to poprawią z czasem.

Co do planszy 5% - chwilę po zakupie była tragedia. Lewa strona szara, prawa strona całkowicie czarna. Teraz wszystko elegancko się wyrównało (po pierwszej kompensacji) i kompletnie tego nie widać - po prostu nie ma z tym problemu.

A wspomniana biała plansza wygląda tak:

lg white.jpg

Edytowane przez blablabla
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pebe86 napisał:

Vogels seria W - nieruchome. Tak, jestem zadowolony. Mi brakuje trochę regulacji w poziomie, bo wbrew pozorom nie tak łatwo zamontować prosto taki uchwyt. Minimalne odchylenie, i już na dużych przekątnych tv wszystko widać ;)

Natomiast sam uchwyt jest bardzo dobry, solidny, i telewizor zamontowany na nim wygląda na ścianie ekstra. Bliżej ściany już chyba się nie da.

na papierze - chyba jednak mozna bliżej - Vogels ma 23 mm, a ten tutaj 11 mm https://www.mediaexpert.pl/uchwyty/uchwyt-arkas-do-tv-32-70-cali-up-70-ultra-slim,id-1133099

pytanie jak ogarnąłeś zasilanie? bo kontakt za tv przy takich odległościach nie ma sensu.. kabel idzie w korytku? a jeśli tak, to czy wtyczka jest płaska, czy taka jak w PCetach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, blablabla napisał:

Druga, najbardziej wkurzająca mnie sprawa to PISZCZENIE TV (podzespołów zasilacza - cewek?). Mega mnie to iryguje. Gdy telewizor wyświetla sceny na których jest dużo ciemnych elementów to słychać je o wiele bardziej. W nocy, przy cichym oglądaniu jest to szczególnie dokuczliwe. Sam Vincent w swoim filmie (recenzji modelu C8) wspominał o tym piszczeniu, ale szczerze mówiąc liczyłem, że to poprawią z czasem.

77 czy 65 cali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, PsiCore napisał:

77 czy 65 cali?

55 cali. Prawdopodobnie podejmę decyzję o zwrocie telewizora. Pisk jest strasznie denerwujący. Występuje głównie przy ciemnych scenach, a także gdy wyświetlanych jest kilka jasnych elementów na czarnym tle. Każde pojawienie się nowej rzeczy na ekranie to lekka zmiana jego częstotliwości. Piszczenie słychać też podczas przełączania kanałów czy zmianie źródła. Niestety... oglądanie tv w nocy przy niskim poziomie głośności z dobrego źródła to teraz raj dla oczu, ale i katorga dla uszu. Mnie to strasznie irytuje i jestem strasznie na tym punkcie wyczulony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, blablabla napisał:

Pisk jest strasznie denerwujący. Występuje głównie przy ciemnych scenach, a także gdy wyświetlanych jest kilka jasnych elementów na czarnym tle. Każde pojawienie się nowej rzeczy na ekranie to lekka zmiana jego częstotliwości.

Jestem bardzo wyczulony na tego typu dźwięki. Wymieniałem już tv lcd i soobwoofer z tym problemem - nie potrafię zdzierżyć pisku. Na szczęście mój egzemplarz jest wolny od takiej przypadłości, więc raczej to nie jest reguła. Wymieniaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że ten pisk to tylko przypadłość 77 calowych... Trochę się zmartwiłem, bo również jestem wrażliwy na takie odgłosy, a po świętach przychodzi do mnie zamówiony 65C8. Kolejna rzecz do sprawdzenia, a nie uśmiecha mi się zwracanie kolejnego TV...

Edytowane przez PsiCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fio2 - no niestety. Tak będę musiał zrobić. Szkoda bo trafiłem na naprawdę niezły egzemplarz pod względem obrazu.

@PsiCore - też tak myślałem. Na zagranicznych forach ludzie skarżą się głównie na piski największego modelu. Widać jednak, że to kolejna cholerna loteria z którą trzeba się zmierzyć wywalając na sprzęt spore pieniądze. Możliwe jest też, że nie każdy jest wrażliwy na takie dźwięki lub po prostu ich nie słyszy (są o bardzo wysokich częstotliwościach).

Ciekawe jak sam serwis podchodzi do tego typu spraw. Nie uśmiecha mi się jednak reklamować niespełna tygodniowego TV.

Przepraszam za post pod postem, ale poprzedniego nie mogę już edytować. Zamieszczam krótkie nagranie na którym słychać drażniące dźwięki wydobywające się z telewizora (zasilacza) żeby zobrazować Wam problem. Plik najlepiej odsłuchiwać w całkowitej ciszy i na ustawionej wyższej głośności. 

lg oled c8 pisk.mp3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam tego Oleda Od Czwartku  i denerwuje mnie jedna rzecz, przy oglądaniu w ciągu dnia wszystko w nim się odbija a pokój mam ciemny...Może mi ktoś doradzić jakieś ustawienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.12.2018 o 17:01, blablabla napisał:

U  mnie cisza, az sprawdzilem dla pewnosci, kiedys mialem cos podobnego w tv Philips, do szalu mnie to doprowadzalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.12.2018 o 11:55, Donnie_Darko napisał:

Czy ktoś z Was tutaj ma C8 powieszoną na ścianie? Są jakieś problemy z tym związane? Nie odgina się telewizor itp? 
Jeśli macie fotki, chętnie popatrzę na wiszącą C8. :D 

Mam powieszony na scianie. Nic sie nie odgina. TV ma mega cienka obudowe i fajnie to wyglada jak wisi na niskoprofilowym wieszaku. Z powieszeniem na scianie nie bylo zadnego problemu ;) 

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi