Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś na moim 55C8 zauważyłem martwy Pixel 😭 na chwilę obecną tylko jeden wpadł mi w oko. Zapuściłem funkcje godzinnego odświeżania. Jeżeli to nie pomoże to jest szansa to reklamować to u sprzedawcy (TV kupiony chyba w kwietniu tego roku) lub bezpośrednio w LG? Proszę o pomoc info?

PS: Nie wiem jak u Was ale mój pilot ma już dość mocno zdartą farbę na przyciskach:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o martwe pixeke, to ja reklamowalem. Wymienili matrycę, ale miałem ich martwych 9.

Po wymianie matrycy, w nowej też mam jeden martwy i coś mi się wydaje ze większość matryc coś ma.

Pilot też zdarty i zastanawiam się czy reklamować?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety odświeżanie nie pomogło. Czy ktoś z forum dysponuje linkiem do warunków gwarancyjnych na OLED LG?

Już mnie ta kropka w oczy kole 😭

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 31.10.2019 o 11:26, SlR napisał:

LG Firmware Update 05.10.20 Improves Near-Blacks on C8 & E8 OLEDs

Kurde to mam miernik w oczach razem z sąsiadem 😁 bo od razu zauważyliśmy różnicę - z tym że on ma  nie wielką odległość od telewizora  -   toteż obraz wydał nam się gorszy "bardziej zaszumiony"" , z "normalnej"  odległości oglądania jak twierdzi vincent ten efekt nie powinien być zauważalny. Kurde a co niektórzy tu mierzyli i nic nie zauważyli.... 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kurde to mam miernik w oczach razem z sąsiadem  bo od razu zauważyliśmy różnicę - z tym że on ma  nie wielką odległość od telewizora  -   toteż obraz wydał nam się gorszy "bardziej zaszumiony"" , z "normalnej"  odległości oglądania jak twierdzi vincent ten efekt nie powinien być zauważalny. Kurde a co niektórzy tu mierzyli i nic nie zauważyli.... 
Bo tego nie da się zmierzyć kolorymetrem :)
Ja oglądam z odległości 3m i nie widzę zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja siadam przed C8 65" ~ 1,8 m dla 4K jest OK 😀👍

Edytowane przez SlR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bo tego nie da się zmierzyć kolorymetrem default_smile.png
Oglądam z odległości 2,5m i również nie widzę różnicy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, chmiel2k napisał:

Bo tego nie da się zmierzyć kolorymetrem :)

A tak na poważnie powinieneś to chyba wyłapać przecież ten soft zmienia gamme

A tak z innej beczki

Własnie przytargałem do siebie C9 65 i napiszę krótko - jak ktoś z was ma możliwość zakupu pewnej sztuki z serii C8 - to nawet niech się nie zastanawia - zmiany są tak niewielkie że absolutnie nie warte dopłaty (chyba że ktoś potrzebuje HDMI2.1) zważywszy na różnicę cen obu modeli to zakup C8 to w tej chwili best buy 

• Plusik 2
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na poważnie powinieneś to chyba wyłapać przecież ten soft zmienia gamme

Ja sprawdzałem dla zainteresowanych różnicę pomiędzy 5.10.03, a 5.10.20. Tu zmiany gamma nie było.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprawdzałem dla zainteresowanych różnicę pomiędzy 5.10.03, a 5.10.20. Tu zmiany gamma nie było.

Nie zauważyłem żadnych zmian w obrazie na różnych materiałach.

Zostało u mnie C8PLA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.11.2019 o 13:14, Drety napisał:

: Nie wiem jak u Was ale mój pilot ma już dość mocno zdartą farbę na przyciskach:/

Dzwoń na infolinie to Ci wymienią.U mnie oprócz farby klapka sama odpadła :) Jak na tak drogi TV to pilot jest wykonany z bardzo słabej jakości materiałów.Natomiast jego funkcjonalność jest świetna

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komuś zmienił się soft z PLA na LLA ? Wcześniej z pendriva mogłlem instalować najnowszy soft, teraz nie :(

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Komuś zmienił się soft z PLA na LLA ? Wcześniej z pendriva mogłlem instalować najnowszy soft, teraz nie
Ja po aktualizacji sprawdzałem czy faktycznie się zmieniła końcówka ale wszystko jest po staremu C8PLA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po update przez menu tv nic się nie zmieniło w modelu

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z dźwiękiem Dolby Atmos w tym TV?  Mam kilka filmów w formacie "mkv" z tym dźwiękiem i telewizor

w ogóle nie widzi  takiej ścieżki dźwiękowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy próbowałeś zmienić ścieżkę audio bo MKV zazwyczaj ma ich parę. Może akurat Atmos nie jest główną. Odpalasz z usb albo dlna te pliki MKV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pytanie dla posiadaczy C8 

Obecnie posiadam plazme Panasonic TX-P50ST60 i zastanawiam sie nad zmiana na OLED

Czy powinno to byc C8 czy moze C9?

Sa jakies roznice miedzy C8 a C9?

W temacie OLED jest swiezyna ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównań C8 i C9 masz od groma na YT a podobne pytanie było parę postów wyżej :) Jeżeli różnica ceny jest mała typu 500 zł bierz C9 jeżeli więcej C8 bo jest to dalej bardzo dobry telewizor a kasę oszczędzoną miedzy modelem C9 przeznacz na kalibracje TV profesjonalną np w skalibrujtv. 

Edytowane przez SlR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, SlR napisał:

Porównań C8 i C9 masz od groma na YT a podobne pytanie było parę postów wyżej :) Jeżeli różnica ceny jest mała typu 500 zł bierz C9 jeżeli więcej C8 bo jest to dalej bardzo dobry telewizor a kasę oszczędzoną miedzy modelem C9 przeznacz na kalibracje TV profesjonalną np w skalibrujtv. 

Taki oled bez kalibracji bedzie duzo roznil sie od takiego z kalibracja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj... są przykłady i zdjęcia poglądowe przed, po... Zresztą o kalibracji też masz w samym teście C8 w tym wątku na początku. Od siebie tylko dodam że miałem po zakupie C8 ~2 miesiące bez kalibracji. po kalibracji no cóż :) oj widać różnicę. Największą różnicę widać na materiałach 4K z HDR i DV. Nasza telewizja różnie bywa z ich jakością sygnału. Są kanały na których idealnie jest z kolorystyka, nasyceniem itd... są takie że obraz wygląda jakby nie był po kalibracji. Tym się nie ma co przejmować bo taki TV stworzony jest do filmów i materiałów 4k najwięcej zatem a w nich jest bosko :) Ja mając C8 65" robiłem kalibrację dla SDR, HDR, DV i tryb gra. Koszt 710 zł. Po wszystkim masz raport i widać wszystko w nim jakie ustawienia są zrobione. Jak było przed i po kalibracji wykresy.

https://skalibrujtv.pl/ 

Edytowane przez SlR
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, John Forum Usa napisał:

Taki oled bez kalibracji bedzie duzo roznil sie od takiego z kalibracja?

Jeśli nie miałeś nigdy skalibrowanego tv, to najpierw o tym poczytaj. Nie każdemu podoba sie końcowy efekt, to kwestie gustu. Nie każdy też ma taką potrzebę. Same oledy mają fabrycznie również bardzo dobre tryby obrazu, możesz zresztą sprawdzić to sam w sklepach.

Co do c8 a c9, to nie wiem jak wygląda obecnie sytuacja na rynku. Czy przypadkiem dostępne w sklepach c8 nie są przypadkiem ze zwrotów itd. ponieważ zdaje się produkcja nowych już sie zakończyła jakis czas temu.

Moim zdaniem są to dwa główne tematy, które powinieneś przeanalizować przed zakupem pierwszego w życiu oleda.

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecasz mu test trybów obrazu w sklepie?!?!? Serio?? A tryb sklepowy mówi Ci coś? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, SlR napisał:

Polecasz mu test trybów obrazu w sklepie?!?!? Serio?? A tryb sklepowy mówi Ci coś? :)

Mówi, w sklepach u mnie pilot jest dostępny, a tryb sklepowy do wyłączenia w menu dość prosto. Czy sie mylę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W markecie jest tak... tryb sklepowy (demo), duża przestrzeń, dużo światła itd... nie jest to dobre miejsce do testowania trybów fabrycznych TV :) Co z tego że masz pilota i możesz zmienić ewentualnie na tryb domowy jak tv i tak najczęściej ma rozjechane parametry i co będziesz go do fabrycznych przywracał i testował w ten sposób? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, może masz rację. Ale po co rozmywać całość? I tak przed zakupem większość z nas ogląda i "testuje" najpierw w sklepie. Trzeba tylko iść ze świadomością, że często ustawienia są przekłamane pod danego producenta itd. 

Ale ogólnie da się w miarę ocenić czy nam się obraz podoba czy nie, bawiąc się trochę ustawieniami.

Oczywiście są też tacy, co zamawiają do domu różne modele i zwracają, ale to akurat nie moja bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi