Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Somebody101 napisał:

To nie komentuj jeśli nie masz nic sensownego do napisania. Oled to nie jest produkt dostępny tylko dla osób które za niego zapłacily, więc nie trzeba kupować produktu żeby móc wyrobić sobie o nim zdanie. Dobry znajomy ma w domu b7 więc widzę to "cudo" dość często. Kupil go mimo tego że mu mówiłem o wadach tej technologii, ale niestety to człowiek który slepo wierzy "recenzentom" w Internecie. Jest już po 2 wymianie matrycy z powodu wypalen i zaczął walkę o zwrot pieniędzy z rękojmi. Dopiero na własnej skórze musiał się przekonać o kiepskiej płynności, zafarbach, braku przejść tonalnych w ciemnych miejscach, no i o wypaleniach nie wspominając. 

Cytując fajna polska komedie "Niee... może mi to pani jeszcze raz przeczytać?" ;)

To w jego imieniu tak walczysz z ta straszna technologia OLED, czy on jest tak nieśmiały ? A może poprzyj tego uszkodzonego OLED'a jakimiś zdjęciami ? Na pewno kolega je zrobił jak zgłaszał problem.

• Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty w czyim imieniu walczysz? Swojej premii w media expercie? Za sprzedaż oledów dobre profity masz?

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tommor napisał:

Powiesz wreszcie czym cieszysz oko? 

Nie trzeba się pytać. Tu masz odpowiedź :) Warto też zwrócić uwagę na to jakie pytania zadawał tu jeszcze w lutym, a jakim tu ostatnio już stał się "ekspertem" od OLEDa, którego nie posiada i posiadać nie chce.

Dnia 10.02.2018 o 22:48, Somebody101 napisał:

Kupiłem jakiś czas temu Samsunga 55ks7500 i czasem się bawię ustawieniami żeby poustawiac to pod siebie. Może mi ktoś na chłopski rozum powiedziec czym się różnią suwaki gamma, podswietlenie oraz jasność? Wszystkie teoretycznie służą do tego samego, a w praktyce? Którymi manewrowac A które zostawić na fabrycznych wartościach?

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak ktoś uważa ze gamma, podswietlenie i jasność służą do tego samego to gratuluje wiedzy ;)

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Subman napisał:

Nie trzeba się pytać. Tu masz odpowiedź :) Warto też zwrócić uwagę na to jakie pytania zadawał tu jeszcze w lutym, a jakim tu ostatnio już stał się "ekspertem" od OLEDa, którego nie posiada i posiadać nie chce.

No to sprawa się zaczyna wyjaśniać, rozumiem frustrację i niezadowolenie  - ale ten wątek to nie kółko psychoterapeutyczne, od tego są inne fora.

Edytowane przez tommor
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem się podzielić wrażeniami po tygodniu użytkowania 55B8. Mój poprzedni tv to 3 letni lcd z raczej niskiej półki z full hd bez hdr czy stref wygaszania.

Działanie - bardzo podoba mi się szybkość działania oprogramowania, wszystko śmiga jak trzeba, przyjemna obsługa pilotem - akcelerometr robi robotę.

Obsługa głosowa - dla mnie zbędny bajer, może będzie lepiej jak zintegrują tę opcję z obsługą głosową od google. Większość opcji zrobię szybciej lub tak samo szybko ręcznie. Potencjał widzę ewentualnie jak z tv korzysta też osoba nie zaznajomiona z obsługą wtedy może nauczyć się zmiany źródła, jasności itp. pod jednym przyciskiem.

BFI - myślałem, że opinie o tej funkcji są przesadzone i w rzeczywistości migotanie ekranu nie jest aż tak widoczne, ale faktycznie jest rzeźnia ;) Przynajmniej dla mnie efekt absolutnie nieakceptowalny.

Upłynniacz - nie jest tak źle jak myślałem, że będzie po przeczytaniu opinii. De blur mam na 10 a de judder na 5. Poprawa szarpania jest wyraźna, ale nie ma opery mydlanej. Artefakty się zdarzają, ale jak na moje wrażenie jest tego mało i zdecydowanie wolę bardziej płynny obraz od okazjonalnych artefaktów. W jednej scenie doświadczyłem zanikania obiektu, był to 5 odcinek Planety Ziemi 2 koło 48 minuty gdzie wilk polarny goni młode karibu. Poza tym nie zdarzyła mi się taka sytuacja.

Obraz - czerń robi wrażenie nawet w dzień, kontrastowy przyjemny dla oka obraz, faktycznie trochę bardziej widać ziarno czy niedoskonałości obrazu przy słabym źródle, ale nie ma źle.

4K HDR - mój pierwszy tv z wysoką rozdzielczością i hdr. Siedzę jakieś 1,9m od 55 cali więc wyższą rozdzielczość jak najbardziej widać natomiast ten cały hdr nie spowodował u mnie opadu szczęki. Obejrzałem różne pozycje z netflixa, youtuba oraz program przyrodniczy Planeta Ziemia 2 i hdr/dolby vision na pewno się odpala bo widać ikonkę przy uruchamianiu, przełącza się też tryb obrazu. Nawet przy bezpośrednim porównaniu obok ze starym tv nie widać nowej jakości. Absolutnie nie wybrałbym teraz starego tv, ale wrażenia wow nie było. Może jednak faktycznie brakuje tej jasności? Nie widziałem na żywo lcd z 1000-1500 nitami więc ciężko mi powiedzieć czy o to chodzi czy może nie jestem czuły na ten aspekt.

Niedoskonałości oleda - w moim egzemplarzu w zasadzie nie doświadczyłem, zafarbów nie mam, bandingu nie ma prawie w ogóle. Z ciekawości sprawdzam sobie plansze testowe i tak wygląda 5% i 10% szarości po tygodniu użytkowania:20180807_011753.thumb.jpg.9ed8d4c39f3ed5c62d330a6ea2c4240e.jpg

20180807_011845.thumb.jpg.60262ca26f51d365399cc17b03f1b8e6.jpg

Jaśniejsza plama na środku to wina aparatu w telefonie, na żywo jest równo od lewej do prawej. Wklejam też przy okazji plansze by pokazać, że może być dobrze bo tak to z reguły jest, że informacje na forum zamieszczają ci, którzy mają problemy (co jest zrozumiałe) a tych dobrych przekazów jest mało.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję egzemplarza. To chyba najmniejszy banding, jaki widziałem wśród zapaleńców planszowych. Myślałem, że u mnie w C8 jest świetnie, ale u Ciebie jest jeszcze lepiej.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje pomocy :))

Chce kupić 65" OLED

Pod uwagę biorę: LG C7 / B7 / B8 / C8, Sony AF8, Philips 65OLED873

W sprawie LG to już czytałem opinię, że są między nimi różnice ale nie w obrazie tylko różnią się dodatkami takimi jak wyszukiwanie głosowe / design.

Są informacje też takie, że C8 ma lepszą matrycę pod względem ewentualnych wypaleń w porównaniu z resztą LG.

Mogę wybrać każdy z tych, telewizor będzie na raty, więc 20 zł w jedną lub w drugą to ani nie zbiednieje ani się nie wzbogacę ale nie chce wydawać pieniędzy bez sensu :) wyszukiwanie głosowe nie ma dla mnie znaczenia, każdy z tych telewizorów na ścianie będzie wyglądał podobnie :)

Jedyne z dodatków to ten pilot z LG do mnie przemawia.

Nie lubię też jak telewizor wolno działa, podstawowe aplikacje (Netlix) itp. + podłączenie czegoś itp. Słyszałem, że system LG jest lepszy od Androida pod tym względem.

Liczę na podpowiedzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od Phillipsa to czajnik albo toster .Od Sony dostaniesz upgrade i Ci obraz sie sciemni . Zostaje LG. Jak mozesz to wez C8  a jak nie potrzebujesz bzdetow typu gadanie do telewizora to wez C7 . Latwo ,prosto i przyjemnie .Zycze przyjemnego uzytkowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wasikk napisał:

Są informacje też takie, że C8 ma lepszą matrycę pod względem ewentualnych wypaleń w porównaniu z resztą LG

Kto rozpowiada takie brednie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wasikk napisał:

Potrzebuje pomocy :))

Chce kupić 65" OLED

Pod uwagę biorę: LG C7 / B7 / B8 / C8, Sony AF8, Philips 65OLED873

Pod względem obrazu będzie bardzo podobnie. Są niewielke różnie w postaci:
LG: lepszy ABL, niski input lag, szybki system operacyjny, wsparcie DV i Atmos
Sony: najlepszy postprocessing (łagodna gradacja, upłynniacz)
Philips: ambilight

Co do wypaleń, to wiemy że 7 seria jest lepsza od 6 serii, a co do 8 serii to ciężko powiedzieć, bo jest zbyt krótko na rynku. 8 seria ma implementację logo luminance adjustment, której nie ma 7 seria, a która może dodatkowo pomóc w walce z potencjalnymi wypaleniami w przypadku np. programów informacyjnych (np. TVN24). Natomiast najistotniejszą różnicą 8 serii w stosunku do 7 jest możliwość włączenia w trybie gra dynamicznego mapowania, co poprawia jasność w grach masterowanych do jasności 4000cd/m2 i wyżej.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Mierzwiak napisał:

Kto rozpowiada takie brednie?

Czyli B7 czy C8 są tak samo podatne na wypalanie? :)

Jedni piszą, że się wypalają inni że już nie ma takich problemów. Mam czasami tak że jest jakieś info/wydarzenie takie jak zamach itp. na TVN24 to leci 3-5 h to samo, może się wypalić? :)

A jak się wypali to co na to LG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wasikk napisał:

Czyli B7 czy C8 są tak samo podatne na wypalanie? :)

Odpowiadasz pytaniem na pytanie :)

Podobno seria 8 jest pod tym względem lepsza ale napisałeś:

10 godzin temu, wasikk napisał:

Są informacje też takie, że C8 ma lepszą matrycę pod względem ewentualnych wypaleń w porównaniu z resztą LG.

Co to znaczy "reszta LG"? C8 ma inną matrycę niż B8, E8 i W8? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, wasikk napisał:

A jak się wypali to co na to LG?

Polski serwis LG wymiania bezproblemowo wypalone matryce w ramach 2 letniej gwarancji.

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 seria ma implementację logo luminance adjustment, której nie ma 7 seria, a która może dodatkowo pomóc w walce z potencjalnymi wypaleniami w przypadku np. programów informacyjnych (np. TVN24).

Nie prawda. 8 seria wprowadziła tylko możliwość kontroli nad tą funkcją. Sama funkcja jest obecna w OLED'ch praktycznie od samego początku.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kKadajo napisał:

Nie prawda. 8 seria wprowadziła tylko możliwość kontroli nad tą funkcją. Sama funkcja jest obecna w OLED'ch praktycznie od samego początku.

Też tak myślałem, ale zmieniłem zdanie po obejrzeniu filmu Vincenta. W 8 serii mechamizn logo luminance adjustment przyciemnia również cały obszar wokół statycznego loga. W 7 serii nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Zaobserwowałem u siebie raz lekkie przyciemnienie samego jasnego fragmentu loga na Eleven Sports wchodząc w tym celu za jakiś czas do menu, ale nie jestem pewien czy po prostu nie zmieniał się wtedy ABL i stąd ta obserwacja w różnicy jasności samego loga (ale nie obszaru wokół loga).

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Subman napisał:

Polski serwis LG wymiania bezproblemowo wypalone matryce w ramach 2 letniej gwarancji.

Dobrze że zaznaczyłeś "w ramach 2 letniej gwarancji".

Gwarancja trwa dwa lata, wypalenia mogą pojawić się po roku, dwóch, trzech, czterech, itd. I co wtedy? Zostajemy z ekranem za 15 tysięcy, który non stop wyświetla wypalone mazy? Chyba że ktoś kupuje tak drogi telewizor tylko na dwa lata, a co się będzie działo z nim później już go nie obchodzi...

Odnośnie samej gwarancji też warto by było zaznaczyć - "na tę chwilę wymienia". Nie wiemy jaka będzie polityka firmy w kolejnych miesiącach. Skoro LG nie uznaje plam, zafarbów czy bandingu (nazywając je "cechą technologii" - wada musi być bardzo mocno widoczna by dany egzemplarz podlegał wymianie), to równie dobrze za jakiś czas może olać temat niewielkich wypaleń...

Przyciemnianie loga działa nawet na serii 7. Wystarczy włączyć F1 na Eleven i podczas wyścigu/kwalifikacji od razu widać, że obszar wokół loga jest ewidentnie ciemniejszy.

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2
  • Zmieszany 4
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przedłużenie gwarancji w takich sklepach jak RTV/Saturn do 5 lat?

Jakieś konkretne różnicę pomiędzy B8 a C8? :) bo cenowo to nawet ok. 2 tys. zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Też tak myślałem, ale zmieniłem zdanie po obejrzeniu filmu Vincenta. W 8 serii mechamizn logo luminance adjustment przyciemnia również cały obszar wokół statycznego loga. W 7 serii nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Zaobserwowałem u siebie raz lekkie przyciemnienie samego jasnego fragmentu loga na Eleven Sports wchodząc w tym celu za jakiś czas do menu, ale nie jestem pewien czy po prostu nie zmieniał się wtedy ABL i stąd ta obserwacja w różnicy jasności samego loga (ale nie obszaru wokół loga).

W 7 w około loga czy innych statycznych elementów też robi się taka czarna "chmurka" ale jest bardzo delikatna. Będę obserwował c8 i spróbuję sprawdzić czy faktycznie coś zmienili.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, wasikk napisał:

A przedłużenie gwarancji w takich sklepach jak RTV/Saturn do 5 lat?

Tzw. "Przedłużenie gwarancji" w RTV jest niczym innym jak podpisaniem z Tobą polisy ubezpieczeniowej i to nawet nie z EURO ale z zewnętrzną firmą ubezpieczeniową. Ciężko powiedzieć, czy takie ubezpieczenie obejmuje również przypadki wypalenia - najlepiej gdybyś sam się zapytał o to w RTV. 

38 minut temu, wasikk napisał:

Jakieś konkretne różnicę pomiędzy B8 a C8? :) bo cenowo to nawet ok. 2 tys. zł

Na C8 masz możliwość właczenia tzw. "łagodnej gradacji", ale nie działa ona tak efektywnie jak w Sony, a dodatkowo powoduje też pewne rozmycie obrazu, więc raczej nie ma dużej realnej korzyści. Maciej o tym pisał w recenzji. Możliwe też, że C8 ma nieco wyższą jasność - wyszło to zarówno w testach Macieja, jak i na rtings, choć to powinno być zweryfikowane na większej próbce OLEDów, bo nie wiadomo czy nie wyszły tu po prostu różnice janości między danymi egzemplarzami, a te mogą się wahać w granicach do ok. +/100cd/m2. U Macieja w różnych rzeczywistych scenach różnice wyniosły rzędu ok  610/700 cd/m2, a na rtings 591/683 cd/m2. Są to jednak wciąż niewielkie różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Subman napisał:

Tzw. "Przedłużenie gwarancji" w RTV jest niczym innym jak podpisaniem z Tobą polisy ubezpieczeniowej i to nawet nie z EURO ale z zewnętrzną firmą ubezpieczeniową. Ciężko powiedzieć, czy takie ubezpieczenie obejmuje również przypadki wypalenia - najlepiej gdybyś sam się zapytał o to w RTV. 

Na C8 masz możliwość właczenia tzw. "łagodnej gradacji", ale nie działa ona tak efektywnie jak w Sony, a dodatkowo powoduje też pewne rozmycie obrazu, więc raczej nie ma dużej realnej korzyści. Maciej o tym pisał w recenzji. Możliwe też, że C8 ma nieco wyższą jasność - wyszło to zarówno w testach Macieja, jak i na rtings, choć to powinno być zweryfikowane na większej próbce OLEDów, bo nie wiadomo czy nie wyszły tu po prostu różnice janości między danymi egzemplarzami, a te mogą się wahać w granicach do ok. +/100cd/m2. U Macieja w różnych rzeczywistych scenach różnice wyniosły rzędu ok  610/700 cd/m2, a na rtings 591/683 cd/m2. Są to jednak wciąż niewielkie różnice.

Jutro dowiem się jak to jest z tą przedłużoną gwarancją i wypaleniami.

Myślałem nad AF8 ale wszędzie jest zachwyt nad C8 :) Dodatkowo w sprawie systemu nie lubię jak coś się zacina a podobno android tak ma :)

Czytałem też, że sony gorzej podchodzi do gwarancji matryc jak są wypalenia itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jutro dowiem się jak to jest z tą przedłużoną gwarancją i wypaleniami.
Myślałem nad AF8 ale wszędzie jest zachwyt nad C8 Dodatkowo w sprawie systemu nie lubię jak coś się zacina a podobno android tak ma
Jak ja kupowałem LG 65B7V to też chcieli mi na siłę wcisnąć to ubezpieczenie ( gwarancja). Bo niby w RTV AGD jest na wszystko. I tylko u nich. Więc powiedziałem że jeśli znajdą mi to zdanie o wypaleniach w tej niby gwarancji to dopłacę te 8 stów chyba. Trzy osoby to szukały, czytały. I znaleźli tylko coś o dużych powierzchniach wypalonych. W sumie tak pięknie to nie wyglądało i tego nie wziąłem.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi