Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, robert6969 napisał:

Też- odrzucona, przynajmniej obecnie

Czemu? Coś zmieni się na gorsze?

Edytowane przez Dominik Zymełka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby się ktoś zastanawiał co daje aktualizacja:

[04.10.36]
1. To improve issue of external AV Receiver "Not Supported" error when playing Dolby Atmos content

Edytowane przez klu16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzcie, czy aktualizacja nie miesza nic w obrazie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesujące, aktualizacja dla C8 (04.10.31) zawierała:

1. Improved issue of external AV Receiver "Not Supported" error when playing Dolby Atmos content.  
2. To improve issue of Macro Block Noise.

Obecna dla B8 (04.10.36) ma tylko pierwszy element, więc już chyba wiedzą, że nad drugim muszą popracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niesamowite, że LG doprowadziło do tego, że użytkownicy boją się instalować uaktualnienia softu :(

• Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=154273]chmiel2k[/mention] wstrzymaj się z aktualizacja Vincent to sprawdza. Ale według mnie zmienia.

Sprawdza nowy soft do B8? Szybko... 

A przy okazji, gdyby ktoś szukał soundbara z Atmos.

http://www.ibood.com/pl/pl/product-specs/47573/189811/dolby-atmos-soundbar-sk9y.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vincent sprawdza ogólnie nowa aktualizacje. Nie wiem czy dzieli to na c i b ale da znać czy i co zmienia. Według mnie zmienia, przynajmniej na c8. Musiałem poprawiać u siebie ustawiania ponieważ było bardzo ciemno.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vincent sprawdza ogólnie nowa aktualizacje. Nie wiem czy dzieli to na c i b ale da znać czy i co zmienia. Według mnie zmienia, przynajmniej na c8. Musiałem poprawiać u siebie ustawiania ponieważ było bardzo ciemno.
Sytuacje z aktualizacją C8 znam, ale ta na B8 jest inna. Choćby dlatego, że oba TV mają inny procesor. Czekam na wrażenia naszych forumowiczów. Jeśli ktoś się odważy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie zaktualizowałem swój tv. Zmiany obrazu to nie zauważyłem, co do near black crush to wypowiem się po zmroku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Prykon napisał:

Korzysta ktoś z tego soundbara? Jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do tego typu rozwiązań :)

Podpinam się do pytania bo faktycznie promocja kusząca , idzie coś dostać lepszego obsługującego Atmos w tej kwocie? Oraz którym złączem najlepiej podłączyć takiego soundbara do tv aby wszystko hulało (pod HDMI?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, Zykfyr said:

Podpinam się do pytania bo faktycznie promocja kusząca , idzie coś dostać lepszego obsługującego Atmos w tej kwocie? Oraz którym złączem najlepiej podłączyć takiego soundbara do tv aby wszystko hulało (pod HDMI?).

Po HDMI-ARC (soundbar ma taki port). Atmos nie jest możliwy przez wyjście optyczne.
Sam się nad nim zastanawiałem, ale odpadł ze względu na brak obsługi DTS HD Master/DTS:X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, klu16 napisał:

Sam się nad nim zastanawiałem, ale odpadł ze względu na brak obsługi DTS HD Master/DTS:X.

A jak z wersją SK10Y ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minutes ago, Prykon said:

A jak z wersją SK10Y ? 

To samo. Brak supportu dla DTS:X/DTS-HD MA. Modele z 2019 roku będą już mieć te formaty. SL8YG, SL9YG oraz SL10YG.

Jednakże:

Unfortunately, it also means the SK10Y can’t support DTS:X, the rival immersive audio format. However, the soundbar will decode DTS Master Audio, and this and other non-Atmos sound sources can be upscaled for all-channel listening. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, klu16 napisał:

Unfortunately, it also means the SK10Y can’t support DTS:X, the rival immersive audio format. However, the soundbar will decode DTS Master Audio, and this and other non-Atmos sound sources can be upscaled for all-channel listening. 

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.03.2019 o 08:42, chmiel2k napisał:

Sytuacje z aktualizacją C8 znam, ale ta na B8 jest inna. Choćby dlatego, że oba TV mają inny procesor. Czekam na wrażenia naszych forumowiczów. Jeśli ktoś się odważy :)

Odważyłem się na B8. Jest pewna poprawa, tzn. w miejscu gdzie były czarne plamy, jest grube ziarno i zaczątek szczegółowości obrazu, w miejscu gdzie było grube ziarno jest słabsze ziarno. Niestety w kwestii błysków na ciemnym jednorodnym tle niewiele się zmieniło, tzn. nadal są. Także na radykalną poprawę trzeba jeszcze poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, wczoraj oglądałem materiał z HBO Go oraz z Netflixa i wydaje mi się, że poprawy brak. Co dziwne niektóre sceny wyglądają ok a inne masakrycznie i to w tym samym filmie w odstępie kulki sekund... Jeśli macie możliwość to puśćcie sobie Kompanię Braci z HBO go odc.1 zaraz na początku gdy wypowiadają się byli wojskowi. Za jedną postacią tło czarne jak smoła bez żadnych problemów a za inną czerń delikatnie swieci i pojawiają się makrobloki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, smiti napisał:

Jeśli macie możliwość to puśćcie sobie Kompanię Braci z HBO go odc.1 zaraz na początku gdy wypowiadają się byli wojskowi. Za jedną postacią tło czarne jak smoła bez żadnych problemów a za inną czerń delikatnie swieci i pojawiają się makrobloki...

Zlitujta się, nie testujcie TV na tak skaszanionym źródle jak HBO GO. Nie znam gorszego pod względem jakości streamingu. Serio, to czasami wygląda gorzej jak 360p na Youtube.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet materiały UHD 4K na Netflixie to jakaś porażka...

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, klu16 napisał:

Nawet materiały UHD 4K na Netflixie to jakaś porażka...

Materiały 4K (plus Dolby Vision) na Netfliksie wyglądają u mnie doskonale, nie wiem jakie masz łącze, ale chyba niezbyt dobre?

Oceniania obrazu i tego jak wygladają ciemne sceny na podstawie HBO Go nawet nie komentuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Mierzwiak napisał:

Materiały 4K (plus Dolby Vision) na Netfliksie wyglądają u mnie doskonale, nie wiem jakie masz łącze, ale chyba niezbyt dobre?

Oceniania obrazu i tego jak wygladają ciemne sceny na podstawie HBO Go nawet nie komentuję.

Nie wszystkie tresci w 4K DV sa doskonale na Netflix, ale to chyba kazdy powinien wiedziec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam 1Gbps symetryczne, także to nie wina Internetu na 100%. Nie chodzi mi o materiały w DV, a "zwykłe" 4K, np. serial The Blacklist. Czasami w ciemnych scenach widać ziarno/artefakty. No chyba, że to wina TV, choć bardzo w to wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedziałbym nawet, że większość jest taka sobie.
Ziarno potrafi popsuć radość z dobrego tv i kontentu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego że testować powinno się na jak najlepszej jakości sygnału. A takim jest tylko Blu-ray i Blu-ray UHD.
Z drugiej strony rozumiem irytację bo tv powinien prawidłowo działać na każdym sygnale. Problem pojawia się natomiast w momencie kiedy użytkownicy za zła jakość obrazu obwiniają tv a nie słabej jakości sygnał. A tutaj jedyny problem to te błyski bo ewidtnie nie są one winą sygnału bo problem byłby na każdym tv.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi