Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

Może to nie ten wątek ale wszyscy już tu mówią i wiedzą że B7 to już nawet nie loteria. Nie ma dobrych egzemplarzy. Na 99%.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Barnaba napisał:

To nie wada, tylko obraz 8bit ;) 

To znaczy że każde źródło obrazu jakie mam łącznie z netflixem nadawane jest w 8bitach ??
Można coś z tym zrobić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bieszczad napisał:

Ja kupiłem B8 tam gdzie zamierza kupić karol2984. Tv zapakowany oryginalnie. Wszystkie folie na ekranie i z tyłu tv jak też na pilocie. Widać że prosto z fabryki. Sporzedawca ok ... ale   jakie mam  problemy z tv to pisze na tym forum (nierównomierne podświetlenie ) .  W międzyczasie dostrzegłem więcej o których nawet tu nie pisałem . Generalnie  telewizor radzi sobie średnio jeśli chodzi o przechodzenie między czarnym a szarościami jak też płynnością obrazu , chyba że suwaki na maksa to wtedy w zamian mamy operę mydlaną. Do tego banding pionowy ( linie w ciemnych scenach).. Lecz bardziej nieznośny jest banding pojawiający się na przejściach tonalnych , zwłaszcza w obrazach statycznych. Nie wiem jak się on fachowo nazywa. Coś podobnego jak na załączonym obrazku. Reasumując  kupując na allegro to też loteria. Owszem , łatwiej oddać ale bierzesz następny i dalej loteria. Zapłaciłem niecałe 6 tyś co jest wysoką kwotą , ale jeśli ktoś zapłaci kilkanaście tyś i ma te same wady to wtedy mówię że ta technologia jest jeszcze słaba a kosztuje ogromne pieniądze.

Daj jakieś fotki i napisz na jakich treściach widzisz ten banding, bo ten przykład co dałeś to jest z d.u.p.y. Też kiedyś walczyłem z bandingiem w HDR na podłączonym do OLEDa kompie. Winnym okazał się tryb 'PC' w którym jak się okazało matryca telewizora pracuje tylko w 8 bitach. Początkowo myślałem że to błąd w firmware, ale odkąd @Maciej Koper zaczął pisać że tak po prostu jest i że to 'ficzer' to dałem sobie spokój z trybem PC. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę że same biedy z tymi nowymi tv, czy to Led czy oled. I to i to śmietnik A nie technologia. Chyba kupię jakiegoś 55nu8000 i zobaczę co wyjedzie z microledami.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, karol2984 napisał:

zobaczę co wyjedzie z microledami

W konsumenckich rozmiarach (czyli poniżej jakichs 90 cali) pewnie jeszcze przez długi czas nic

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, efel napisał:

Daj jakieś fotki i napisz na jakich treściach widzisz ten banding, bo ten przykład co dałeś to jest z d.u.p.y. Też kiedyś walczyłem z bandingiem w HDR na podłączonym do OLEDa kompie. Winnym okazał się tryb 'PC' w którym jak się okazało matryca telewizora pracuje tylko w 8 bitach. Początkowo myślałem że to błąd w firmware, ale odkąd @Maciej Koper zaczął pisać że tak po prostu jest i że to 'ficzer' to dałem sobie spokój z trybem PC. 

Proszę fotki. Tym razem nie z d.u.p.y. a z telewizora. W rzeczywistości ten efekt na niebie jest znacznie mniej widoczny ale jednak. Film jest z youtuba  pt. JAPAN TIMELAPSES rzekomo w 8 k.  Być może youtube daje obraz tylko w 8 bit (?) tego nie wiem . Ale z netflixa też trafiają się takie obrazy .

IMG_20181024_163610348.jpg

IMG_20181024_164106983.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YouTune i Netflix mają materiały bardzo mocno skompresowane, telewizja jeszcze bardzien. Tam nie ma prawa nie być posteryzacji :)

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest w źródle - może na Sony z jego obróbką obrazu wyglądałoby to nieco korzystniej, ale też nie spodziewałbym się cudów na tak mocno skompresowanym obrazie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z jakiego źródła mam oglądać żeby nie było tego efektu ?? Mam sobie kupić odtwarzacz blu ray ??  
Czy ktoś mógłby sprawdzić ten materiał z telewizorem posiadającym już procesor alpha 9 ??

w kontekście tego  03_Alpha9_noise_reduction_desktop1.jpg

Edytowane przez Bieszczad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Bieszczad napisał:

To z jakiego źródła mam oglądać żeby nie było tego efektu ?? Mam sobie kupić odtwarzacz blu ray ??  

Blu ray, Netflix 4k DV, Apple TV 4k DV, youtube HDR. Puść sobie ten materiał HDR z youtube'a: https://www.youtube.com/watch?v=1La4QzGeaaQ. A co do posteryzacji u Ciebie - w jakim dokładnie trybie ekranu oglądasz te materiały ? Firmware zaktualizowałeś ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minutes ago, Bieszczad said:

Czy ktoś mógłby sprawdzić ten materiał z telewizorem posiadającym już procesor alpha 9 ??

Dokładnie o tym samym pomyślałem: czy a9 jest w stanie w takiej sytuacji zrobić różnicę. Bo na reklamówkach nie widać czy porównują obraz z a7 czy z jakąś "surówką" bez funkcji wygładzania obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mierzwiak - na YT można spotkać materiały różnej jakości, są również takie o przepływności 30-40Mbps. Netflix to ~16 Mbps. Nie ma co generalizować. Posteryzacja na zdjęciu bardzo duża, @Bieszczad - możesz podać linka do filmiku że zdjęcia? @Subman - orientujesz się, jaką przepływnością dysponują iTunesy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Bieszczad napisał:

U mnie na C8 ten materiał wygląda rewelacyjnie. Aby móc porównać obejrzałem na nieskalibrowanym trybie Technicolor. Ustawienie redukcji szumów MPEG (czyli "łagodna gradacja" w wersji LG) z ustawieniem: niskie.

Zobacz czy właśnie w tym fabrycznym trybie technicolor z takim ustawieniem redukcji szumów MPEG jak ja zobaczysz ponownie takie poszarpane przejścia tonalne.

20181024_184704.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B8 ustawienia jakie podał @fio2 obraz bez przekłamań. Szczególna uwagę zwróciłem na moment z Twojego pierwszego zdjęcia oświetlone wieżowce.

Edytowane przez JEBIEWDWNKO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teście porównawczym chyba na benchmarku wyczytałem że właśnie między C8 a B8 procesor robi różnice odnośnie wady o której tu mówimy. Mianowicie w c8 funkcja redukcja szumów powoduje wygładzenie przejść  tonalnych a w B8 jej ustawienie nic nie daje bo procesor jest za słaby i nie ma zadanego algorytmu by przetwarzać i naprawiać ten defekt.  I ja to niestety potwierdzam.
Subman u mnie ten materiał który  podajesz https://www.youtube.com/watch?v=1La4QzGeaaQ.   wygląda również bardzo dobrze ale tam nie ma charakterystycznych obrazów z którymi  tv sobie nie radzi. Nie ma np. nieba na dużej powierzchni które z jasnego koloru przechodzi w ciemny albo dużego kontrastu między niebem a budynkami . Pozatym kiedy mam czarny ekran i obraz się wyłania z ciemności to również ten defekt jest widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Bieszczad napisał:

W teście porównawczym chyba na benchmarku wyczytałem że właśnie między C8 a B8 procesor robi różnice odnośnie wady o której tu mówimy. Mianowicie w c8 funkcja redukcja szumów powoduje wygładzenie przejść  tonalnych a w B8 jej ustawienie nic nie daje bo procesor jest za słaby i nie ma zadanego algorytmu by przetwarzać i naprawiać ten defekt.  I ja to niestety potwierdzam.
Subman u mnie ten materiał który  podajesz https://www.youtube.com/watch?v=1La4QzGeaaQ.   wygląda również bardzo dobrze ale tam nie ma charakterystycznych obrazów z którymi  tv sobie nie radzi. Nie ma np. nieba na dużej powierzchni które z jasnego koloru przechodzi w ciemny albo dużego kontrastu między niebem a budynkami . Pozatym kiedy mam czarny ekran i obraz się wyłania z ciemności to również ten defekt jest widoczny.

Zdaję sobie sprawę z ułomności a7 w stosunku do a9 skąd więc te róznice w wyświetlanym obrazie na dwóch takich samych tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Toma-San napisał:

@Subman - orientujesz się, jaką przepływnością dysponują iTunesy?

Vincent z tego co pamiętam mówił o maksymalnej wartości rzędu 34Mbps.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Zdaję sobie sprawę z ułomności a7 w stosunku do a9 skąd więc te róznice w wyświetlanym obrazie na dwóch takich samych tv.

Pisząc ostatni post nie wyczytałem się  dokładnie w Twój i nie zrozumiałem że sprawdzałeś ten obraz na takim samym tv. Jeśli jest różnica
to wychodzi na to że z moim tv coś nie tak. Ale zareklamować tego raczej nie ma szans zwłaszcza że , jak mówiłem wcześniej ten defekt w rzeczywistości jest znacznie mniejszy - zdjęcie robione telefonem jest kiepskiej jakości i przez to ten defekt jest dużo bardziej widoczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bieszczad

Ok, ale nie odpowiedziałeś mi na jedno pytanie, które w kwestii posteryzacji jest KLUCZOWE. Jaki tryb obrazu masz włączony i czy jest to tryb fabryczny ? Wszelkie porównania powinny być robione albo w skalibrowanym trybie, a jak nie ma zrobionej kalibracji, to robi się to w fabrycznym trybie kino domowe.
Jeśli chodzi o banding i nierównomierność przy bardzo ciemnych planszach to trzeba pamiętać, że nie rzadko nowo kupione OLEDy dysponują niemalże fatalną równomiernością, która się może znacznie poprawić po kilku, kilkunastu automatycznych kompensacjach matrycy (odbywa się automatycznie co 4 godziny).

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

36 minut temu, Subman napisał:

@Bieszczad

Ok, ale nie odpowiedziałeś mi na jedno pytanie, które w kwestii posteryzacji jest KLUCZOWE. Jaki tryb obrazu masz włączony i czy jest to tryb fabryczny ? Wszelkie porównania powinny być robione albo w skalibrowanym trybie, a jak nie ma zrobionej kalibracji, to robi się to w fabrycznym trybie kino domowe.
Jeśli chodzi o banding i nierównomierność przy bardzo ciemnych planszach to trzeba pamiętać, że nie rzadko nowo kupione OLEDy dysponują niemalże fatalną równomiernością, która się może znacznie poprawić po kilku, kilkunastu automatycznych kompensacjach matrycy (odbywa się automatycznie co 4 godziny).

Testy robiłem w różnych trybach z różnymi ustawieniami , z włączonym odszumianiem i bez niego . A także na zresetowanych ustawieniach fabrycznych . Niestety , niczego to nie zmienia w kwestii poruszanego problemu w ostatnich postach.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem sobie ten materiał, o którym pisał kolega @Bieszczad . U mnie - dla porównania oczywiście - przy wyłączonym odszumieniu MPEG widzę na szaro-ciemnym niebie widzę ten problem z przejściem tonalnym, ale i tak dużo słabszym niż u kolegi. Z odszumieniem "niski" jest to bardzo słabo widoczne i trzeba się temu przyjrzeć żeby dostrzec. Jak dam na "wysoki" to już nic nie widać, ale pewnie przez to tracę jakieś detale, ale nie obserwowałem ekranu pod tym kątem. Natomiast na żadnych ustawieniu nie mam takiej poświaty na wieżowcach. Tutaj mam obraz żyleta. Zarówno na trybie Kino jak i moim ulubionym ISF ciemne pomieszczenie (które jest lekko zmodyfikowane przeze mnie).

Wiele można się naczytać i tu na forum, i ogólnie w necie, że różnice między procesorami a7 a a9 jest tylko i wyłącznie bełkotem marketingowców z LG. Ten przypadek pokazuje, że chyba jednak nie tylko. Dodatkowo - chyba kolega @fio2 o tym pisał, że w przypadku C8 ( a więc i procesora a9) są większe możliwości na przyszłość w kolejnych updatach, że coś zostanie dodane/poprawione.

Także @Bieszczad jeśli masz możliwość zwrotu/wymiany swojego B8 to chyba się dalej nie zastanawiaj. Poszukaj innego egzemplarza albo dołóż parę złoty i kup C8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też właśnie sobie obejrzałem ten filmik na youtube na C7 i mogę potwierdzić że występuje w kilku ciemnych scenach lekka posteryzacja (ale na pewno nie taka jak na zdjęciach Bieszczada). Natomiast oznacza to wyłącznie jedno - słabą jakość materiału na youtube, a nie problem z telewizorem. Przecież to jest materiał SDR (8-bitowy) nakręcony nie wiadomo jaką kamerą... Do tego dochodzi spora kompresja na youtube i mamy taki rezultat... Są inne telewizory, które potrafią w postprocessingu zminimalizować albo całkowicie usunąć tę posteryzację. LG C8 to potrafi, ale jednocześnie niestety traci się trochę na ostrości. Najlepszą implementację łagodnej gradacji ma Sony (A1,A8,A9). Natomiast trzeba się zastanowić jakie materiały będzie się oglądać na TV i czy warto dopłacać. Sony też nie jest bez wad niestety.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman uważasz, że to tylko efekt słabego postprocessingu? Zdaję sobie sprawę, że materiał na YT jest poddany kompresji i nie wiemy kto czym i jak to nagrywał, nie mniej jednak chciałem zwrócić uwagę, że o ile te przejścia tonalne w ciemnoszarych scenach na poszczególnych ustawieniach są widoczne lub nie, to ten efekt poświaty w oświetlonych oknach na wieżowcach u @Bieszczad są naprawdę kiepskie a u mnie idealne bez względu na wybrany tryb i ustawienia. Patrząc pod tym kątem zasugerowałem koledze wymianę na inną sztukę B8.

A może jednak ten procesor a9 robi różnicę i trzeba celować w C8 (lub inne lepsze)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zakończyła się w końcu moja zabawa z reklamowaniem 55 B8. Otrzymałem nową sztukę po 2,5 tygodnia oczekiwania od daty wysyłki do internetowego sklepu. I na szczęście wszystko się dla mnie skończyło dobrze.

Reklamowany przeze mnie telewizor posiadał datę produkcji 06/2018 natomiast przyjechał do mnie egzemplarz z datą produkcji 10/2018. I muszę od razu powiedzieć że nowy telewizor jest o niebo lepszy od reklamowanego.

Po pierwsze równomierność szarości jest bardzo dobra, widać co prawda jeszcze delikatną różnicę na planszy testowej 5% że od prawej jest ciemniej niż od lewej( co tylko potwierdza że jest to wada technologii) ale najważniejsze jest to że na materiałach wideo już nie . Poza tym brak jest jakiegokolwiek bandingu ( testowałem na wielu materiałach i jak dla mnie test Marco Polo przeszedł bezbłędnie) , brak również efektu ziarnistej czerni. Wszystkie sceny z odcieniami szarości i czerni wyglądają perfekcyjnie. Przejścia pomiędzy tonami kolorów są idealne i nie widzę żadnych błędów jak u kolegów opisujących powyżej.

Dodatkowo rozwalił mnie fakt, że zupełnie inaczej wygląda płynność obrazu.  W przypadku gier PS4 obraz nie skacze jak wcześniej, telewizor jest jakby bardziej responsywny, obraz płynny, do tego jeszcze lepiej działa upłynniacz ruchu . W poprzednim modelu było więcej artefaktów no i zdarzały się takie jakby przycinki obrazu, tutaj wszystko jest gładko i pięknie płynnie. Wrażenie jest takie jakby w nowym telewizorze był wsadzony mocniejszy procesor.

Jestem wiec bardzo zadowolony z wymiany. Choć jest to nieprawdopodobne to  wygląda to tak jakby Pierwsza partia telewizorów była wykonana z gorszych komponentów  ( matryca, procesor obrazu) a ta nowsza została poprawiona. Trzeba więc walczyć o swoje bo warto jeżeli już się trafi na dobry egzemplarz.

Jeżeli chodzi zaś o procesor a7 a a9 to wątpię aby różnica była jakaś znaczna. Cała seria B7 miała procesory a7 i była chwalona, we wszystkich profesjonalnych recenzjach testerzy piszą, że różnica pomiędzy nimi jest marginalna a już na pewno nie ma różnicy w wyświetlaniu przejść tonalnych kolorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi