Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

I bądź tu człowieku mądry. Dzisiaj dzwoniłem ponownie do lg. Inny konsultant powiedział mi, że jak na dowodzie zakupu jest doliczony VAT i jest to model, który jest w sprzedaży na Polskę to nawet jeżeli nie będzie z polskiej dystrybucji to serwis powinien uznać ewentualną gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety poziom wiedzy konstulantów LG jest żenująco niski. Wprowadzają w błąd tak samo w kwestii wypaleń. Jeśli ich zapytasz, czy wypalenia podlegają gwarnacji, to powiedzą że nie. A w praktyce serwis LG nikomu nie odmawia wymiany panelu/TV jeśli zostaną stwierdzone wypalenia. Tak samo jeśli chodzi o gwarancję. Był tu jeden kolega, który zakupił OLEDa B7V w Łodzi od pewnego "lokalnego" sprzedawcy za dość niską cenę. No i po roku chyba OLED się wypalił. Zostało to zgłoszone, przyjechał serwisant, sprawdził numer seryjny OLEDa i powiedział, że nie pochodzi on z polskiej dystrybucji i musi zgłosić tę awarię sprzedawcy. Jak wiemy, polski serwis LG wymienia wypalone OLEDy. Wiemy też natomiast, że w innych krajach jest inaczej (w USA LG nikomu nie wymieni wypalonego OLEDa) i tu mogą zacząć się kłopoty z naprawą takiego wypalonego OLEDa niestety. Co można zrobić ? Możesz przed zakupem zapytać się serwisu LG podając im SN OLEDa którego chcesz kupić, czy pochodzi on z polskiej dystrybucji (pytanie tylko, czy Ci udzielą takiej informacji). Druga możliwość to kupno OLEDa w dużym sklepie i wtedy masz pewność co do pochodzenia.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Grzegorz_K napisał:

I cenę 2000 droższą

Nie koniecznie. Ja kupiłem C8 na czarnym forum od wiadomego sprzedawcy (nie bijcie :)) tj. ze sklepu z Olsztyna, który jest wymieniony w regulaminie promocji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W maju zaraz po premierze 2000 taniej niż wtedy w "dużych sklepach"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W maju zaraz po premierze 2000 taniej niż wtedy w "dużych sklepach"
Teraz różnica przy 65" to 1500 złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka godzin zabawy za mną, w miarę jak zaczęło się ściemniać, coraz częściej widziałem pionowy pas po lewej. Potem zrobiłem test 5%. Pas widoczny jest w ciemniejszych scenach, ale nie super ciemnych. W Marco Polo jest masakra, w Ozark widoczny w co drugiej scenie. Na razie nie panikuję, testuję przez weekend. Jakieś rady?30cefa3b2f98f4c8de6ca4ed8f38c56e.jpg

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zamiar kupić 55B8 gdzieś na okres listopad/grudzień jak się w końcu przeprowadzę.

Dziś widzę super ofertę mediamarkt za 8499 z 5% zwrotem :D gdzie niecały tydzień temu tv kosztował 7999 ?

Komputronik ma w sprzedaży za 6299, mam nadzieję że pochodzą z polskiej dystrybucji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, chmiel2k napisał:

Kilka godzin zabawy za mną, w miarę jak zaczęło się ściemniać, coraz częściej widziałem pionowy pas po lewej. Potem zrobiłem test 5%. Pas widoczny jest w ciemniejszych scenach, ale nie super ciemnych. W Marco Polo jest masakra, w Ozark widoczny w co drugiej scenie. Na razie nie panikuję, testuję przez weekend. Jakieś rady?

Chyba nie znam się na ocenie zdjęć, bo dla mnie ta plansza 5% wygląda nieźle. Jeżeli jednak zauważasz to przy normalnym oglądaniu to nie jest dobrze. Na moim C8 nawet w Marco Polo nie widziałem żadnego paska mimo, że na planszy wydawały się wyraźniejsze niż u Ciebie.

Może @Subman doradzi Ci coś więcej. Jedyne, czego możesz być pewien to, że wraz z oglądaniem i kolejnymi automatycznymi czyszczeniami matrycy będzie lepiej. Na to jednak potrzeba nie kilka a kilkadziesiąt godzin.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Miki91 napisał:

Ja mam zamiar kupić 55B8 gdzieś na okres listopad/grudzień jak się w końcu przeprowadzę.

Dziś widzę super ofertę mediamarkt za 8499 z 5% zwrotem :D gdzie niecały tydzień temu tv kosztował 7999 ?

Komputronik ma w sprzedaży za 6299, mam nadzieję że pochodzą z polskiej dystrybucji ?

Lepiej atakować tą niską cenę bo widać, że nowa partia wjechała i jest duuużo droższa już. W morelach było 5900 jeszcze "przed chwilą". Nie wiem jak teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lepiej atakować tą niską cenę bo widać, że nowa partia wjechała i jest duuużo droższa już. W morelach było 5900 jeszcze "przed chwilą". Nie wiem jak teraz.
Taka rozbieżność w 55"? Chyba coś nie halo.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz to wyszło grubo jak śledzi się ceny ;D Jak ktoś chce OLED to polecam też mieć na oku POSa9002 Philipsa bo też jest baaaardzo atrakcyjny cenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No teraz to wyszło grubo jak śledzi się ceny ;D Jak ktoś chce OLED to polecam też mieć na oku POSa9002 Philipsa bo też jest baaaardzo atrakcyjny cenowo.
Pytanie jak w przypadku ewentualnych gwarancji wypaleń zachowuje się serwis?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie, że to pytanie zostało już zadane w ciągu ponad 4 lat XXXXX razy ;D Jak już zostało też XXXXX razy napisane oled się generalnie nie wypala a jeżeli ktoś ma pecha i niestety się to stanie (bo są różne przypadki na setki tysięcy sprzedanych telewizorów wszystkich firm) to serwis rozpatruje to indywidualnie i nikt nie napisze nigdy co będzie bo to jest niemożliwe. Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi bo temat jest złożony i może powstać z różnych powodów.

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam wrażenie, że to pytanie zostało już zadane w ciągu ponad 4 lat XXXXX razy ;D Jak już zostało też XXXXX razy napisane oled się generalnie nie wypala a jeżeli ktoś ma pecha i niestety się to stanie (bo są różne przypadki na setki tysięcy sprzedanych telewizorów wszystkich firm) to serwis rozpatruje to indywidualnie i nikt nie napisze nigdy co będzie bo to jest niemożliwe. Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi bo temat jest złożony i może powstać z różnych powodów.
Wiem. Chodzi mi raczej o to czy serwis Philips podchodzi do tematu tak jak serwis LG, który zbiera bardzo dobre opinie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem. Skoro w sieci cicho (a 9002 sprzedało się już tyle, że hoho) to może nie za dużo ich tam trafia? :D Albo wszystko jest załatwiane ok i nie ma skarg.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum był co najmniej jeden przypadek, w którym serwis odmówił naprawy wypalonego POS9002.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, chmiel2k napisał:

Jakieś rady?

Zwrócić bubel do sklepu i kupić topowego LCD'ka. Piszesz, że na kilku serialach masz masarkę a nie obraz i serio zastanawiasz się co dalej? Teraz masz banding, za tydzień/dwa zauważysz zafarby, za rok wypalenia. Z każdym kolejnym problemem będziesz przychodził na forum, a OLEDowa sekta odpowie Ci że (do wyboru):

- oni u siebie tego nie mają

- im dana wada nie przeszkadza

- zrób X kompensacji to problem może się rozwiąże.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rada chyba trochę emocjonalna. Wielokrotnie mówiono na tym forum że po wcale nie tak długim czasie używania,banding na matrycach wyraźnie się zmniejsza lub nawet znika. Jeśli po zakupie nie widać zafarbów, dlaczego mają być widoczne po dwóch tygodniach?. Wielu ludzi używa oledów od kilku lat i wypaleń nie mają. To zależy jednak od profilu oglądania. Nie wpadajmy w histerię.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu kolejny przykład "OLEDowej doskonałości", idealnej reprodukcji kolorów i fenomenalnych kątów widzenia:

2:26 minuta, zielona (czy aby na pewno "zielona"?) plansza, a z prawej strony widzimy pomarańczowo-żółty pas o szerokości dobrych 30-40cm. Gdyby się uważnie przyjrzeć, to przy samej lewej krawędzi też delikatnie prześwituje żółć. Nie ma co... Technologia jutra... Nawet do materiałów sponsorowanych producenci OLEDów nie potrafią wysłać wolnych od wad egzemplarzy. Swoją drogą oglądanie piłki nożnej musi być na takiej sztuce niezwykle "przyjemne", autor pseudorecenzji o ewidentnym, widocznym gołym okiem defekcie oczywiście nawet się nie zająknął (typowe...).

W innym temacie ktoś żartował, że chyba powinienem zatrudnić się jako pogromca OLEDów, ale faktycznie coś jest na rzeczy. Jeszcze chyba nie widziałem filmu/recenzji, w której nie miałbym danej sztuce nic do zarzucenia. A to zafarb, a to plama, a to wypalenia. Jakaś masakra z tymi telewizorami...

2 minuty temu, Nurnik napisał:

Wielokrotnie mówiono na tym forum że po wcale nie tak długim czasie używania,banding na matrycach wyraźnie się zmniejsza lub nawet znika.

U jednych znika, u innych robi się jeszcze gorszy. Także nie kreujmy fałszywej tezy, że w dłuższej perspektywie wymuszone kompensacje zbliżają matrycę do ideału. Gdyby tak było, to nawet sami producenci zalecaliby ich częste odpalanie (jako remedium na wszelkie wady), a w instrukcjach są wyraźne wytyczne, by tego nie robić.

Co do zafarbów... To raczej nie kwestia "eksploatacji" matrycy (jeśli na starcie nie ma zafarbu, to nie powinno już być go w ogóle) tylko naszą "spostrzegawczość". W pierwszej chwili dana matryca może nam się wydać idealna, a jej wady dostrzegamy dopiero z czasem. Ja ewidentny, żółty zafarb w swoim B7 też zobaczyłem dopiero po kilku godzinach, na 2 czy 3 meczu podczas mistrzostw...

Co do ostatniego "argumentu" (dotyczącego wypaleń). Wiele ludzi nie zauważa wyraźnych plam, zafarbów, bandingu, także ich twierdzenia że po X latach nie mają u siebie żadnych wypaleń nie są dla mnie w ogóle wiarygodne. Problem ewentualnych wypaleń bezsprzecznie dotyczy OLEDów i wspominają o tym wszystkie szanujące się redakcje.

• Plusik 3
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi jednak zgodzić się z Twoją argumentacją. Regułą jednak jest to że z biegiem czasu matryca się wyrównuje. Być może nieuważnie czytałem to forum, ale przypadków zwiększającego się bandingu wraz z dłuższym czasie używania TV nie znalazłem. Co do zafarbów to wystarczy uważnie obejrzeć matrycę i ewentualnie zwrócić wadliwy telewizor. jak sam napisałeś zafarby później się nie pojawiają.Matryce LCD też mają wiele wad, wcale nie mniej widocznych(dse, nierównomiernie podświetlenie itp). Oglądałem ostatnio w MM średniej klasy samsungi i poziom ich matryc nie powalał. Wady matryc nie są wyłącznością technologii oled. Co do wypaleń, to gdyby były one tak powszechne to youtub byłby nimi zapełniony. Tak nie jest.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja może inny model bo Philips 803 z matrycą LG z 2018 ale też banding na planszy 5% do 15% grey jest widoczny. Mam go 3 dni i sam nie wiem czy to mi przeszkadza czy nie ;) Gdybym nie naczytał się o tym to pewnie żyłbym z tą niewiedzą.

IMG_20180923_220011.jpg

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chmiel2k @godeath

Takie są niestety ułomności obecnych OLEDów. Natomiast nie macie złych planszy. Złą, a nawet fatalną planszę to ma np. użytkownik Bieszczad na poprzedniej stronie. Nierównomierności jasności (np. u godeatch po prawej stronie) mogą nieco się zmniejszyć po wykonaniu pierwszych automatycznych kompensacji. Ale nie ma tu reguły. Jeśli będziecie widzieć banding jedynie w Marco Polo, to nie ma o czym mówić. Jeśli by było to jednak widoczne dość często w ciemnych scenach i byłoby to nieakceptowalne, to pozostaje próba wykonania długiej komprensacji, albo zwrot TV i kupno innej sztuki.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwrócić bubel do sklepu i kupić topowego.

Banding to pikuś przy tym jak mój oled traktuje materiały, które mają poniżej 60fps, czyli 99%. Brak płynności w zdecydowanej większości materiałów, jakie obejrzałem w ciągu dwóch dni, czy to Netflix, czy YT, czy filmy uhd z dysku.

Poczytałem trochę i wygląda na to, że jestem wyjątkowo czuły na juddering, czyli wypełnianie brakujących klatek. Efekt jest taki, że obraz nie jest płynny nie tylko podczas szybkiego ruchu, ale właściwie podczas każdego ruchu. Żadne ustawienie true motion nie poprawia na tyle sytuacji, żebym mógł oglądać z przyjemnością.

Tylko filmy w 60 klatkach na YT wyglądają tak jak powinny.

Czyżby trzeba było wrócić do LCD?

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi