Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem tomb raidera i tam to dobrze widać jak ustawie 60fps i jak spada poniżej. To z włączonym freesync eliminuje cześć tego „rozrywania” ekranu. Ale ten freesync działa tylko z niektórymi tytułami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

przejrzałem kilkanaście stron wątku, ale pomyślałem, że może warto zapytać. Czy problem z napisami i rozjaśnianiem ekranu został już poprawiony, czy ciągle się rozświetla. Widziałem, że jeden user napisał, że jest już lepiej?

Zastanawiam się nad tym lub xf90, za Samsungiem przemawia głównie rozmiar 82 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, 000loki napisał:

Cześć,

przejrzałem kilkanaście stron wątku, ale pomyślałem, że może warto zapytać. Czy problem z napisami i rozjaśnianiem ekranu został już poprawiony, czy ciągle się rozświetla. Widziałem, że jeden user napisał, że jest już lepiej?

Zastanawiam się nad tym lub xf90, za Samsungiem przemawia głównie rozmiar 82 :)

No cześć. 

Chodzi Ci o to że podczas wyświetlania napisów wokół się wszystko rozjaśnia?  Jeśli tak to ja tego nie zauważyłem, ale jutro się upewnię i dam znać. Co do wyboru, to teraz po przejściach z tym Samsungiem ja bez zastanowienia brałbym Sony ;) Szwagrowi właściwie też mówiłem żeby się nie pchał w Samsunga. Raz że procesory obrazu w Sony zwykle były lepsze, a dwa system Android z którego możesz zrobić naprawdę minicentrum rozrywki. Oczywiście wszystko z głową, bo jak widzę że ktoś nawali kilka programów, gier i zostawi żeby wszystkie działały jako priorytety,  a później marudzi że android mu muli to aż mnie trzęsie. W Samsungu nie zrobisz zupełnie  nic w systemie, oprócz tego co przewidział producent czyli ewentualna instalacja jakiegoś badziewia typu niemieckie VOD itd. Jak pisałem wcześniej, Tizen to nie system tylko menu. No i kolejny mankament, nie działa sterowanie smartfonem czyli zapomnij o np wpisywaniu czegoś w wyszukiwarce na klawiaturze smartfona (gdzie w Sony działa to bez problemów). Kupując Samsunga nie spodziewałem się że ten cały Tizen to taki szmelc. 

Może i jestem stronniczy, ale kto by na moim miejscu nie był? 

P.S.

Wielkość to nie wszystko ;)

Edytowane przez Piotrek Skorupa
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się Tizen podoba. Rozwinięty smart tv na polski rynek z aplikacjami, a androida nie trawie tym bardziej w tv :D

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Man wariacie co ja czytam?  Rozwinięty?  Przecież tam nic nie ma :) Do zassania same sportowe rzeczy które mnie wogóle nie interesują i VOD w tym jakieś niemiaszkowe ;) Po co to komu? 

W andku masz Codi, emulatory, odtwarzacze muzyki, gry (niektóre całkiem niezłe jak np Beach Buggy),  sterowanie głosem po polsku (choć z tego akurat nie korzystam),  przeglądarki plików w tym CBR (komiksy)... Kurde pełno tego. A w Tizenie?  ?

Edytowane przez Piotrek Skorupa
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzebuje tego wszystkiego. Mam Netflix, Spotify, hbo go, player, vod, TVP vod. Poza tym android muli na tv, wiele jest takich opinii. Ale o gustach nie rozmawiamy ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi przy netflixie i napisach rozjaśnia się ekran i nie wiem co przestawić i jak żeby tak się nie działo..

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj z opcją contrast enhancer. Zobacz jak masz ustawione i zmień na całkowicie odmienny nie ważne od efektu na ekranie. Czyli jak masz "auto" to zmień na "wyłączone"  i na odwrót. Jak będziesz miał to dalej, to pomyślimy.

Ja teraz sprawdzałem na Netflix'sie w Stranger Things i Pamięć Absolutna, jest dzień i mogę tego nie widzieć jeśli jest to pół tonu, ale wpatrywałem się i nie widzę żeby ekran zmieniał jasność. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Local Dimming: Niski, Contrast Enhancer: Wyłączony
Co ważne, przy treściach HDR Contrast Enhancer podbija punktowo jasność, więc można mieć wrażenie, że jest lepiej ale... to już kwestia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Piotrek Skorupa napisał:

No cześć. 

Chodzi Ci o to że podczas wyświetlania napisów wokół się wszystko rozjaśnia?  Jeśli tak to ja tego nie zauważyłem, ale jutro się upewnię i dam znać. Co do wyboru, to teraz po przejściach z tym Samsungiem ja bez zastanowienia brałbym Sony ;) Szwagrowi właściwie też mówiłem żeby się nie pchał w Samsunga. Raz że procesory obrazu w Sony zwykle były lepsze, a dwa system Android z którego możesz zrobić naprawdę minicentrum rozrywki. Oczywiście wszystko z głową, bo jak widzę że ktoś nawali kilka programów, gier i zostawi żeby wszystkie działały jako priorytety,  a później marudzi że android mu muli to aż mnie trzęsie. W Samsungu nie zrobisz zupełnie  nic w systemie, oprócz tego co przewidział producent czyli ewentualna instalacja jakiegoś badziewia typu niemieckie VOD itd. Jak pisałem wcześniej, Tizen to nie system tylko menu. No i kolejny mankament, nie działa sterowanie smartfonem czyli zapomnij o np wpisywaniu czegoś w wyszukiwarce na klawiaturze smartfona (gdzie w Sony działa to bez problemów). Kupując Samsunga nie spodziewałem się że ten cały Tizen to taki szmelc. 

Może i jestem stronniczy, ale kto by na moim miejscu nie był? 

P.S.

Wielkość to nie wszystko ;)

Szczerze, mam teraz androida na kdl 55w805c i jakos mi nie przeszkadza, głównie pewnie z powodu takiego, że z niego nie korzystam poza netflixem praktycznie. Komp jest podpiety do komputera więc to jest moje takie smart tv ( i dlatego też nie patrzę na OLEDy w ogóle ).

Co do napisów to tak - chodziło mi o to właśnie. Zastanawiam się ponieważ widzę na wszystkich filmach to przedstawiajacych, że jednak ludzie ogladaja filmy w ciemnym pomieszczeniu. Ja osobiście nie lubie za bardzo ogladać tak, że jedyne światło pada z tv, wiec może i u mnie by to nie było widoczne. Jednak szczerze - jeśli jest to widoczne to dyskwalifikuje to telewizor w 100% i nie chciałbym się bawić w jakieś przezroczyste napisy itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W prywatnej wiadomości poproszono mnie o udostępnienie moich ustawień XOX, może jeszcze komuś się to przyda:

Ustawienia konsoli:

Menu "Wyświetlanie i dźwięk -> Wyjście wideo"
Zaawansowane:

Tryby wideo:
Włącz częstotliwość 50Hz: tak (domyślnie było wyłączone)
Włącz częstotliwość 24Hz: tak (domyślnie było wyłączone)
Zezwalaj na automatyczny tryb Małe opóźnienie: tak
Zezwalaj na tryb YCC 4:2:2: tak
Włącz 4K: tak
Zezwalaj na tryb HDR10: tak

Wierność wideo i overscan:
Zastąpienia: wykryj automatycznie
Głębia kolorów: 30 bit na piksel (10-bitowy)
Przestrzeń kolorów: standardowy
Aplikacje mogą mieć dodane obramowanie: tak

Rozdzielczość: obecnie mam 1440p i 120Hz, jeżeli przełączę na 4K to oczywiście mam 60Hz.

Czy zauważyłem jakieś różnice, po zmniejszeniu rozdzielczości? Obraz jest nieco mniej ostry (normalne w sytuacji upscallingu). Oczywiście większość gier działa płynniej, bo konsola ma lżej. Po przejściu na 4K jest ostrzej ale częściej zdarzają się delikatne szarpnięcia. Siedzę w odległości ok. 2m od ekranu i zasadniczo nie zauważam innych różnic między tymi trybami.

Oczywiście konsola w pełni rozpoznała wyświetlacz i w podsumowaniu informacji o TV na czerwono mam jedynie informację o nie wspieraniu standardu Dolby Vision (co jest oczywiste).

Przy 1440p korzystam raczej z FreeSync (ustawienie Najlepsza), przy 4K Motion Plus: rozmycia na 10, redukcję drgań: 3-4

Ostrość w ustawieniach TV mam 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Slepaq napisał:

W prywatnej wiadomości poproszono mnie o udostępnienie moich ustawień XOX, może jeszcze komuś się to przyda:

Ustawienia konsoli:

Menu "Wyświetlanie i dźwięk -> Wyjście wideo"
Zaawansowane:

Tryby wideo:
Włącz częstotliwość 50Hz: tak (domyślnie było wyłączone)
Włącz częstotliwość 24Hz: tak (domyślnie było wyłączone)
Zezwalaj na automatyczny tryb Małe opóźnienie: tak
Włącz 4K: tak
Zezwalaj na tryb HDR10: tak

Wierność wideo i overscan:
Zastąpienia: wykryj automatycznie
Głębia kolorów: 30 bit na piksel (10-bitowy)
Przestrzeń kolorów: standardowy
Aplikacje mogą mieć dodane obramowanie: tak

Rozdzielczość: obecnie mam 1440p i 120Hz, jeżeli przełączę na 4K to oczywiście mam 60Hz.

Czy zauważyłem jakieś różnice, po zmniejszeniu rozdzielczości? Obraz jest nieco mniej ostry (normalne w sytuacji upscallingu). Oczywiście większość gier działa płynniej, bo konsola ma lżej. Po przejściu na 4K jest ostrzej ale częściej zdarzają się delikatne szarpnięcia. Siedzę w odległości ok. 2m od ekranu i zasadniczo nie zauważam innych różnic między tymi trybami.

Oczywiście konsola w pełni rozpoznała wyświetlacz i w podsumowaniu informacji o TV na czerwono mam jedynie informację o nie wspieraniu standardu Dolby Vision (co jest oczywiste).

Przy 1440p korzystam raczej z FreeSync (ustawienie Najlepsza), przy 4K Motion Plus: rozmycia na 10, redukcję drgań: 3-4

Ostrość w ustawieniach TV mam 0.

Ustawienia jak najbardziej w porządku tylko masz jedno błędne przekonanie. W ustawieniu 1440p konsola wcale nie ma lżej przy grach 4K bo obraz renderuje właśnie w natywnej rozdzielczości a później przed wypuszczeniem na wyświetlacz skaluje w dół do rozdzielczości wyświetlacza co nazywa się supersamplingiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmienia to faktu, że na 1440p działa mi płynniej :) Nie wiem czy jest to kwestia TV (120Hz i FreeSync), czy inna sprawa. Fakt, że zasadniczo nie gram w nowości ot, z bardziej obciążających to chyba tylko BF1 (bo Forzy nie liczę ze względu na wzorową optymalizację).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Slepaq napisał:

Nie zmienia to faktu, że na 1440p działa mi płynniej :) Nie wiem czy jest to kwestia TV (120Hz i FreeSync), czy inna sprawa. Fakt, że zasadniczo nie gram w nowości ot, z bardziej obciążających to chyba tylko BF1 (bo Forzy nie liczę ze względu na wzorową optymalizację).

Bardziej freesync może robić robotę. Też go właśnie testuję.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Stygian napisał:

Ja to mam wyłączone.

Ten Freesync to ciężko sprawdzić. Nie działa na każdej grze, ale na nowym Tomb Raiderze działa. Przy włączonej opcjo 60fps, często tam spada poniżej 40fps i widać rozrywania ekranu. Jak włączyłęm Freesync rozrywanie ustało, ale płynności to nie poprawia bo nadal widać spadki fpsów, taki brak ciągłości obrazu, przeskoki, ale to już optymalizacja gry szwankuje. Więc coś tam robi ten Freesync, ale nie wszędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym tygodniu kupiłem TV samsung 8042. Posiadam zwykłe PS4 i ogólnie ten tryb "Gry" jest jakiś dziwny. Osobiście uważam, że takie Sekiro lepiej wygląda bez niego. Kolory są wg mnie przyjemniejsze dla oka. No i przy włączonym trybie "Gry" przy ustawieniach tych suwaków 10-10 pojawia się dość mocno widoczny ghostling, który wkurza niemiłosiernie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, madhunt3r napisał:

Ja to mam wyłączone.

Ten Freesync to ciężko sprawdzić. Nie działa na każdej grze, ale na nowym Tomb Raiderze działa. Przy włączonej opcjo 60fps, często tam spada poniżej 40fps i widać rozrywania ekranu. Jak włączyłęm Freesync rozrywanie ustało, ale płynności to nie poprawia bo nadal widać spadki fpsów, taki brak ciągłości obrazu, przeskoki, ale to już optymalizacja gry szwankuje. Więc coś tam robi ten Freesync, ale nie wszędzie.

Dokładnie. Są gry gdzie widać różnicę a w innych żadnej. Dobrze działa na nowym Wolfie i innych z rozgrywką 60 fps.Sprawdzałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak na grach macie te suwaki ustawione w trybie Game motion plus? Aby było płynnie ale bez większych artefaktów. Póki co mam 10/5 i w assasynie origins czy odyssey są smugi za bohaterem. 

Edytowane przez madhunt3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w Sekiro miałem 10/3 i nie było widać. Przy 10/10 były bardzo mocne. Ogólnie mi się lepiej gra bez trybu game motion plus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.

Moi drodzy, czy coś wiadomo o aktualizacji naszego TV NU aby obsługiwał Apple AirPlay i iTunes? Słyszałem, że telewizory z 2018 oraz z 2019r będą miały taką funkcje. 

Jeśli temat jest gdzieś na forum to przepraszam, proszę jedynie o odnośnik, bo niestety nie znalazłem.

Pozdrawiam

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, madhunt3r napisał:

A jak na grach macie te suwaki ustawione w trybie Game motion plus? Aby było płynnie ale bez większych artefaktów. Póki co mam 10/5 i w assasynie origins czy odyssey są smugi za bohaterem. 

Ja jadę oba na 10 bo artefakty jakoś mnie tak kłują a płynność fajna i zero smug. Motion plus gra używam tylko przy 30fps. Przy 60fps przełączam na freesync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi