Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

@Slepaq  Dziękuję za obszerną wypowiedź :) W takim razie zobaczę jak będzie wyglądała różnica cenowa i jeśli będzie niewielka wezmę 8072, a jak spora - co tańsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie brał na Twoim miejscu. 

Byłem wczoraj w Euro RTV żeby posprawdzać czy to ja mam pecha czy to jednak ten TV (jak zresztą wszystko Samsunga) jest do bani. Jak widać kolejny raz miałem rację ?

Poprosiłem o pilota i podpięcie do jakiegoś odtwarzacza uhd. Kilka chwil i mam....

Leci Avatar bo obsługa chce zrobić wrażenie kolorami hehe, myślą że mają idiotę przed sobą :)

Ustawiam tryb "film". 

Smuży aż mnie oczy bolą. 

Postacie się powielają, krawędzie...  W zasadzie krawędzi nie ma podczas ruchu.

Wchodzę w ustawienia, ustawiam jak u siebie i co widzę?

Ciut lepiej ale nadal to samo.

Obrzydliwe smużenie.

Podziękowałem i wyszedłem zniesmaczony. 

Dzisiaj podpiąłem do tego tv pendrive z Aliens Covenant w wersji uhd hdr cuda na kiju..

Pierwsza sprawa, brak obsługi dts i zapewne kilku innych (jeszcze nie sprawdzałem) czyli cicho jak w grobowcu, do tego obraz krzaczy, klatkuje.  W zasadzie nie da się oglądać. 

Idę do sypialni w którym wisi starusieńki 11-sto letni Sony kdl 40v4240, podpinam pod Mi Boxa Xiaomi wartego 250zł.. 

.

.

Obraz żyleta, brak smużenia, brak problemów z odtwarzaniem, można przewijać, wyłączać robić co się chce a film "reaguje" jak powinien. W Samsungu możesz o tym pomarzyć. Najpierw "myśli"  co ma zrobić, a potem pokazuje krzaki. Jak próbujesz przewinąć to równie dobrze możesz wyłączyć film bo nie ma szans tego dalej obejrzeć. 

System w tym ciulstwie mogę przyrównać do systemu rodzimej firmy Manta....  

Czyli jakość bez jakości. 

Zapomnij o KODI, zapomnij o instalowaniu czegokolwiek. 

System jest i już. Żadnych zmian nie przeprowadzisz. 

Jedyne co mogę w tym modelu pochwalić to niezły kontrast i w sumie niezły efekt HDR, ale tylko przy statycznych obrazach. Kiedy pojawia się ruch... 

Bańka pęka. 

Nadal nie wiedzę sensu reklamowania tego badziewia jako "tv do grania" bo do tego nie nadaje się pod żadnym względem. 

Niestety muszę wrócić do swojego SONY 55" ( już nie pamiętam numeru) z 2015 roku który przy tym ścierwie od koreańczyków wygląda jak złoto obok tombaku. 

Obraz jest piękny, brak smużenia, podczas grania ruch doskonały, android na którym zainstalujesz emulatory i możesz pośmigać np na PSX (oryginalna konsola i gry leżą w pudłach bom kolekcjoner :P), tylko mały cholernik w dużym salonie ?

Nie polecam tego Samsunga i nadal twierdzę że w tej recenzji kłamiecie, albo co gorsza się nie znacie wprowadzając ludzi w błąd.

NIGDY WIECEJ CZEGOKOLWIEK OD FIRMY SAMSUNG!!!! 

Wywaliłem 4 tysiące na koreańskie g..no :(

Zapomniałem dodać że możecie zapomnieć o sterowaniu tv smartfonem. 

Aplikacja Samsung TV nie działa nawet na ich własnym telefonie. 

Naprawdę przestrzegam przed tą firmą, bo więcej w ich sprzęcie minusów niż plusów, o ile takowe się znajdą.. 

P.S.

Jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem.

Wspomniany przez kolegę Slepaq test Samsunga to dwa zdjęcia.

Jedno na plaży i jedno z pionowymi pasami w odcieniach od białego do czarnego.. I na koniec pytanie czy widać jakieś błędy hahaha!!! 

Koniec testu. 

Żenada nie test.

A do plusów mogę dodać fajny dźwięk (co w teście było wypomniane jako minus), całkiem nieźle spisuje się wbudowany mini-subwoofer który w sporym salonnie robi co do niego należy.

Nie wiem dlaczego ktoś narzeka na dźwięk w tym tv. 

• Plusik 1
  • Dzięki 2
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze, jestem pod wrażeniem twoich testów. Wyślij swoje CV na moją skrzynkę. Jest duża szansa na współpracę i pisanie dla nas testów. Najbardziej chciałbym abyś zajął się testami ruchu oraz systemów operacyjnych.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Gmeru napisał:

Piotrze, jestem pod wrażeniem twoich testów. Wyślij swoje CV na moją skrzynkę. Jest duża szansa na współpracę i pisanie dla nas testów. Najbardziej chciałbym abyś zajął się testami ruchu oraz systemów operacyjnych.

Już? Pośmiałeś się? 

Wprowadzacie ludzi w błąd a jak ktoś pisze jakie są problemy danego  modelu to tylko na tyle was stać? 

Na wyśmiewanie? 

Prawdziwie profesjonalne podejście. 

Sprawdziłem dwa modele tego tv (8052,8072) z dwóch różnych sieci sklepów i w obu jest ten sam "d"efekt ekranu.

Nie ważne czy włączysz upłynniacze, poprawiacze czy też je wyłączysz.

Efekt jest ten sam, mało płynny obraz i szarpanie krawędzi wyświetlanego obrazu.

Nie wiem jakim cudem go polecacie. 

Wpadły tantiemy od Samsunga?  ;)

• Plusik 2
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisałem serio. Po prostu odkrywasz rzeczy, których chyba nikt jeszcze nie odkrył przez cały rok bo seria ta wychodzi właśnie już ze sprzedaży. Więc to daje do myślenia.

Jakbyś mógł też pisać jakoś bardziej ciągiem bo twoje posty ciągną się kilometrami i trzeba bardzo długo przewijać stronę. Umiemy czytać pełnymi zdaniami w jednym ciągu : /

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie przepraszam bardzo ale zły jestem na siebie że wybrałem Samsunga. A sprzedawca mówił żebym się dwa razy zastanowił i wybrał trochę droższego tv Sony ? Wracając do tematu, nie jestem jedynym który widzi ten mankament. Nawet w tym temacie jeszcze bodaj dwie osoby pisały że się  "przejechały" na tym modelu więc nie jestem jedyną osobą która widzi ze coś jest nie tak.

Jakoś w tygodniu zassałem Fifę i powiem Ci że postacie jak i piłka w ruchu wyglądają paskudnie. To nie jest jedna piłka tylko kometa. A piłkarzom nogi się powielają :( Włączenie "wyraźny ruch led" nie powoduje żadnej zmiany poza delikatnym migotaniem obrazu. Żadnej poprawy płynności, braku smużenia niestety nie  zauważyłem. 

Edytowane przez Piotrek Skorupa
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan Skorupa chyba z obozu Sony pochodzi. Mam 65Nu8002 i obraz pod każdym względem jest rewelacyjny. HDR w tej klasie cenowej miażdży konkurencję. Bardzo dobra czerń, kolory i ogólny kontrast. Żadnego smużenia nie zauważyłem ale artefakty w motion plus to normalka i nie są dokuczliwe. Motion plus gra mimo ghostlingu w niektórych grach, świetna opcja. Do tego freesync w niektórych grach już daje świetne efekty. Jedyną wadą są kąty widzenia jeśli ktoś ma sporą rodzinkę ?. Brać póki są. A i clouding może występować ale jak to było już pisane, że to loteria. U mnie jest minimalny za to bandingu zero.

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie ja jestem ślepy, bo nic z tych opisanych wad nie widzę. Za to dla odmiany mnie dźwięk w tym TV nie powalił. Czy więc Piotrze to świadczy, że ja jestem ślepy, a Ty głuchy??

Edytowane przez colins
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stygian Masz trochę racji bo od lat kupowałem tylko sprzęt Japończyków. Mam 3 tv, wszystkie ich konsole, telefon również. Skusiłem się na tego Samsunga po przeczytaniu pochlebnych opinii i opisałem moje wrażenia po zakupie. To tyle. Mi obraz w tym tv przeszkadza i w porównaniu do moich starszych telewizorów Sony wypada blado. Już napisałem że kontrasty, czerń i hdr są ok, nawet te kąty nie są jakieś tragiczne, ale nie mogę przywyknąć do tego obrazu który w ruchu jest tandetny. Kurde chyba się skuszę i przytargam poprzednika z pokoju córki i nagram wam jak wygląda Horizon Zero Down w ruchu na obu ekranach (tam najbardziej jest to widoczne). Nie wiem jak to będzie wyglądało bo nagram to telefonem, ale na pewno da się zauważyć "płynność"  ekranu podczas ruchu. Chociaż tak teraz myślę, po co?  I tak powiecie że nie widać różnicy ;)

@colins Nie wiem jaki masz pokój ale mój tv stoi w dość sporym salonie, który nie jest zagracony, a wręcz pusty :) Dźwięk ma się gdzie i jak rozchodzić i robi to lepiej niż z poprzedniego tv Sony.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o płynność to jedynymi wadami są wspomniane : ghostling w grach i artefakty w filmach. Smużenia nie dostrzegam w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrałem filmik jak to wygląda i niestety ale telefon Sony jest za dobry ;) i na nagraniu widać jakby wszystko było ok ? Aż uwierzyć nie mogłem. Na żywo obraz drży przy ruchu, cienie stają się okropnie niewyraźne i rozmazane, a drzewa stają się poszarpaną kłującą oczy plamą. Grać się nie da bo aż głowa zaczyna boleć. Przy wolnym obracaniu kamery, efekt jest wręcz niewidoczny ale w momencie szybszego ruchu aż się niedobrze robi. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotrek Skorupa widocznie z twoim egzemplarzem jest coś nie tak. Masz włączony motion plus? Ja właśnie gram w Horizon Zero Dawn z PS4 pro i na moim obraz jest ostry jak brzytwa. Motion plus gra oba suwaki na 10 i w tej akurat grze ghostlingu praktycznie nie widać.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stygian Jak ustawię dolny suwak na 10 to przy celowaniu celownik jest rozrywany, a sama Aloy porusza się jakbyś ją przyspieszył. A i tak obraz nie jest ostry jak np. kiedy nie ruszam kamerą ? Ten sam efekt widziałem jak w sobotę byłem w rtv euro sprawdzić czy to faktycznie tylko mój tak ma. I widziałem ten objaw i tam. Nie wiem może oczy przywykły mi do dobrego ekranu i dlatego mnie tak drażni to co zaoferował mi Samsung.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmienić wygląd napisów w netflix przy tym TV? Próbowałem wiele razy i o ile na PC zmiany są, to na TV żadnych.

@Piotrek Skorupa

U mnie ten sam efekt. Strasznie artefakty/ghosting przy graniu na PS4 Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotrek Skorupa - jak już pisałem na tym forum, pierwszy kontakt z NU8072 był... taki sobie. Jakość skalowania obrazu z niskich rozdzielczości, w stosunku do tego co oferuje starszy KU6450, nie powaliła mnie na kolana ale też nie była czymś tragicznym. Powiem więcej, po zastosowaniu zalecanych ustawień, moja żona miała ochotę mnie oraz ten telewizor wyrzucić z domu. Zacząłem więc eksperymentować z ustawieniami, bo to co zaleca się na forum da nam obraz maksymalnie zbliżony do obrazu studyjnego, dla którego lekka nieostrość obrazu oraz niewielka ziarnistość jest... hmm... standardem kinowym? Nie wiem jak to inaczej nazwać.

Zacznijmy od temperatury barwowej. Od lat 2000 korzystałem z monitorów komputerowych i przyzwyczaiłem wzrok do postrzegania materiału wideo oraz gier w chłodnych kolorach, jaskrawą bielą ale przekłamanymi czerwieniami i żółciami, a tym samym z brakiem prawidłowego odwzorowania kolorów skóry. Ok. roku 2013/2014 pierwszy raz byłem na szkoleniu prowadzonym przez przedstawiciela firmy Eizo w Polsce firmę Alstor. Tam zobaczyłem pierwszy raz skalibrowany monitor i... pierwsze wrażenie było takie sobie, bo w moim odczuciu obraz był za żółty. Szkoleniowiec zrobił więc mały eksperyment - zgasił światło, opuścił rolety. Obraz zaczął wyglądać inaczej. Zapalono światło o temperaturze barwowej 2700 / 3200 / 4000 / 6500 (światło generowały świetlówki Philipsa przeznaczone do pracy profesjonalnej). Przed każdą zmianą oświetlenia przez chwilę pokój pozostawał w ciemności. Okazało się, że już sama temperatura barwowa światła miała wpływ na postrzeganie obrazu.

Po co ten przydługi wstęp? Otóż, mając kiedyś aparat kompaktowy Samsunga i sprzedając kamery amatorskie zauważyłem ciekawą rzecz. Zdjęcia i filmy nagrane sprzętami Samsunga na telewizorach Sony, Panasonic i Sharp miały problem z czerwieniami, które wyświetlane były z pomarańczowo-żółtym zafarbem. Ten sam materiał wyświetlany na TV Samsunga miał prawidłowy kolor. Co ciekawe - w drugą stronę kamery i aparaty Sony na Samsungach prezentowały się wściekle czerwono. Oczywiście opisuję sytuację ze sprzętem nieskalibrowanym. Jasne - dało się to wszystko skorygować "na oko" ale fabrycznie... jeżeli podpiąłeś kamerę lub kartę ze zdjęciami z Sonego do Samsunga - czerwień waliła po oczach aż miło. Na wspomnianym szkoleniu miałem HDD ze starymi zdjęciami z wspomnianego Samsunga - kolega z Alstora poprosił o udostępnienie zdjęć i... okazało się, że w przypadku monitorów nieskalibrowanych pod standard sRGB zdjęcia z Samsunga wyświetlały się z różnymi odchyłami (raz w stronę błękitów, raz w stronę czerwieni, innym razem w stronę żółci i pomarańczu). Na monitorze skalibrowanym pod sRGB stawał się cud... czerwień była czerwienią, błękit błękitem, a biel bielą.... To samo dotyczyło zdjęć wykonanych aparatami Sony.

Podsumowując - mając X lat sprzęt marki Sony, który na dodatek nie był kalibrowany, przyzwyczaiłeś wzrok do pewnej charakterystycznej dla Sony, czerwonej dominanty. Co do opisywanych przez Ciebie problemów z jakością obrazu - w większości swoich postów piszę, że mój NU8072, żeby pokazać "pazur" musi dostać dobrej jakości sygnał i przyznaję, że pod względem upscallingu słabej jakości sygnału, w moim odczuciu, Samsunga NU80xx i Sonego z serii XF85xx czy XF90xx dzieli przepaść. Choć, mam dziwne wrażenie, że telewizor "uczy" się sygnału i... z czasem jakość obrazu się poprawia (albo algorytm ma zadaną możliwość samoudoskonalania się albo ja się przyzwyczajam :), biorąc pod uwagę możliwości dzisiejszej elektroniki może coś w tym jest).

Wspomniane przez Ciebie szarpanie.

Pierwsze co: reset do ustawień fabrycznych (najlepiej połączony z 2 - 3 godzinnym odpięciem TV od zasilania) następnie spróbuj proszę poniższych ustawień:
Podświetlanie: 40 - 50
Kontrast: 40
Ostrość: max 2-3 najlepiej 0
Upłynnianie obrazu: ustawienia użytkownika: pierwsza opcja 10, druga 3 - 4, 3 opcja wyłączona.
Czysty obraz cyfrowy: auto (tak wiem, że na tym forum zaleca się wyłączenie tej funkcji, ale np. mojej żonie obraz bardziej odpowiada po jej włączeniu - kto wie, może u Ciebie będzie podobnie? :)).
Lokalne wygaszanie: niski lub standard (tu już ustaw pod siebie - w moim odczuciu matryca już sama z siebie robi znakomitą robotę, więc tą opcję mam na niski).
Temperatura barwowa: ciepły 1 (kolory zrobią się nieco bardziej zbliżone do tego co oferuje Sony, możesz spróbować nieco podkręcić czerwień ale nie zalecam ruszania barw).
Zostaw tak obraz na 2-3 dni - niech elektronika ma czas "przemielić" ustawienia. Jeżeli mam rację z tym samouczeniem się algorytmów powinno pomóc, zaszkodzić nie zaszkodzi :).
Jeżeli korzystasz z oryginalnego kabla HDMI dostarczanego z konsolą PS4 lub PS3 podmień go - już w kilku postach okazywało się, że Samsungi z serii NU "nie lubią" tych kabli.

Co do wspomnianego już migotania obrazu - telefonem będzie Ci to trudno uchwycić, aparat nagrywa z częstotliwością max 60 kl/s., a migotanie, o którym piszesz, jeżeli jest winą podświetlenia matrycy będzie z częstotliwością 120 razy na sek. Sprawdź proszę, czy zwiększenie mocy podświetlenia ma wpływ na migotanie (przy mocnym podświetleniu może być mniejsze, przy mniejszym podświetleniu większe). Jeżeli zauważysz taką zależność zgłaszaj się na serwis - nie jestem elektronikiem ale... była by to zależność od natężenia prądu na kondensatorach, a to już kwalifikowało by się do sprawdzenia przez serwis.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Slepaq Orzeszki Ty orzeszku ale się kolego rozpisałeś ;) Dzięki wielkie za wykład na temat kolorów. Nie spodziewałem się że tak to wszystko wygląda. Jeśli chodzi o kolory w tym Samsungu to moim zdaniem są fenomenalne. Pokusiłbym się o stwierdzenie że lepsze od moich Soniaczków :) Zapewne duża w tym zasługa hdru, choć nawet jak wyłączę to i tak jest świetnie.

Co do ustawień które podałeś to właśnie dokładnie tak mam ustawione ;D Jedynie czysty obraz mam wyłączony. Zauważyłem też że podniesienie ostrości potęguje ten efekt. Z tym że jak ustawię na 0 to nawet film w 4K staje się rozmazany, jakbyś go pociągnął blurem :( Dlatego mam przy oglądaniu 3, a podczas grania 1-3 to zależy od tytułu. Chwilowo jestem w pracy :) Ale z samego rana zabiorę się za sprawdzenie podświetlenia. Może faktycznie masz rację. Kurde strasznie ciężko jest mi opisać ów defekt. Teraz jak tak myślę na spokojnie, to może błędnie nazwałem to smużeniem bo to zwykłe objawia się lekkim przygasaniem ruchomych obiektów, ale właściwie tak to wygląda tyle że bez przyciemniania. Obraz się powiela za np. twarzą która jest w ruchu. Wygląda to okropnie. Nic to. Rano się pojawię i dam znać. Dziękuję i pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametr Ostrość uwydatnia krawędzie obrazu i zwiększa jego ziarnistość - stąd jeżeli jest problem z jakością obrazu mogą zacząć pojawiać się artefakty.
Czysty obraz cyfrowy zniweluje problem z artefaktami ale przy słabszej jakości sygnale nieznacznie zmiękczy obraz.

W ramach eksperymentu, jeżeli masz dostęp do Netflixa, włącz "Nasza Planeta", upłynnianie obrazu przestaw na auto, czysty obraz cyfrowy auto - zobacz jak wówczas będziesz odbierał obraz (dla niektórych te ustawienia są lepsze niż ręczne, bo ciężką pracę zaczyna elektronika analizując głębię planu wyświetlanego materiału i delikatnie zmiękczając 2 plan a eksponując pierwszy - w efekcie odbiór może być taki, że wzrasta ostrość obrazu). Pamiętaj - podświetlanie na co najmniej 40. Tak, wiem, że może pojawić się efekt soap opera ale niektórzy go lubią.

Napisz o wrażeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametr ostrość jak wspominałem pogłębia migotanie ruchomych obrazów, jak jest w miarę statycznie, bądź delikatny ruch to wygląda ok, gorzej jak zaczną się dynamiczne sceny. Wtedy jest katastrofa. Chwilkę oglądałem Robocopa na TVP2 i kilkukrotnie na ekranie było "dwóch" Alexów przy dużej dynamice jak np. walka, strzelanina etc.

Mam Netflixa i dzisiaj przed wyjściem do pracy sprawdzałem właśnie co to ta "Nasza planeta" ;) Zbieg okoliczności czy mnie szpiegujesz? Heh żarcik ;) Opera mydlana to coś czego moje kaprawe oko nie akceptuje :) Ale napewno rano pokombinuję z Twoimi radami.

Kurde tak teraz wpadłem na pewien pomysł, moja starusieńka choć nadal dobrze funkcjonująca Xperia Z2 ma opcję nagrywania w slo-mo. Sprawdzę jak wtedy nagra. Cholera ale bym wam chciał pokazać o co mi chodzi z tym obrazem, to wygląda jakby matryca zbyt późno wygaszała diody przez co pozostaje przez ułamek sekundy efekt halo, przy czym nie jest to typowy ghosting bo spóźniony obraz jest ostry. Może przypalę gały laserem żeby lekko oślepnąć i wtedy nie będę tego widział...

Wiem kurde co zrobię :D Nagram w slo-mo i myknę zdjęcie z tym efektem ;D Może uda się to złapać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mówisz o tym?

https://www.rtings.com/tv/tests/motion/stutter

zapoznaj się z tym. U mnie tez jest to na grach które chodzą w 30fps. Na 60 jest ok. Jest to tylko jak wyłącze motion plus gra. Przy włączonej jest w miarę płynnie ale są za to artefakty, za postacią zostają ślady. Coś za coś uroki tv 4k hdr. Już się przyzwyczaiłem do tego bo wg tego testu praktycznie każdy nowy tv 4k to ma. Wiec po to dają te upłynnianie motion gra plus, aby to wyeliminować, ale jeszcze niech popracują aby za postaciami nie pojawiały się artefakty, wtedy będę tego używał. 

Edytowane przez madhunt3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@madhunt3r Coś właśnie takiego, przy czym jest to widoczne niezależnie od włączonego, bądź wyłączonego trybu motion plus gra (choć jak dam dolny suwak na maksa to efekt jest mniejszy, ale nadal widoczny), no i nawet w COD'zie który działa w 60 fpsach też to widzę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak widać w tabelce, to nasz tv ma ten parametr jeden z mniejszych wiec niestety obecne tv 4k tam maja. 

Edytowane przez madhunt3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co najlepsze wypasione oledy jak widać maja ten parametr jeszcze wyższy. Ciekawe czy najnowsze modele z tego roku coś polepsza. Ja ogólnie jestem zadowolony z tv, nie zwracam na to już uwagi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że chłopaki z HDTV nie wspominają o czymś takim w swoich recenzjach ,bo już na starcie zdyskfalifikowałbym ten tv i został przy poprzednim, który mimo że mniejszy to pozbawiony tego defektu (lub na tyle nikłym że w zasadzie niezauważalnym).

Dziwne jest też to że nawet na stronce którą podałeś też polecają ten TV jako do gier, ale kurde z czymś takim to u mnie jest nie do zaakceptowania taki werdykt. No i jeszcze piszą że włączenie " wyraźnego ruchu led" niweluje ten efekt, a u mnie on nadal występuje ;/

A patrzyłem na tego TCL, ale sobie myślę firmy nie znam, to nie będę ryzykował i wezmę "pewniaka", a tu taki zonk :(

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotrek Skorupa - ok, w telewizorze w ustawieniach masz jeszcze opcję specjalnego wyświetlania: Film (nie chodzi o tryb obrazu). Jest ona przeznaczona do zmniejszenia opisanego efektu właśnie dla materiałów o małym klatkażu, po za tym ja naprawdę poważnie pisałem o kablu HDMI od konsoli. Nie mam pojęcia o "so chosi" z tymi kablami ale już 5 albo i 6 osób opisywało nieziemskie problemy z PS4. Po wymianie kabla na HDMI 2.0 problemy ustępowały lub ulegały znacznemu zmniejszeniu. Dzisiaj po południu celowo odpalę XOX i sprawdzę swojego pod kątem tego problemu, o którym pisze @madhunt3r ale dotychczas, grając w Fifę 18 / 19 nie zauważyłem większych problemów.

Dodatkowo przypominam, że w przypadku podawania sygnału 4K kablem HDMI matryca nie wyświetla 120Hz, a 60Hz (ot, taka specyfikacja wejścia HDMI 2.0). Więc, żeby w pełni wykorzystać możliwości matrycy pod tym kątem i poprawić płynność obrazów można zmniejszyć rozdzielczość podawanego obrazu do 1440p (zrób to w ustawieniach konsoli poniekąd wymuszając ręcznie obniżenie rozdzielczości, nawet tam gdzie mogła by być 4K). Po takim zabiegu w ustawieniach odświeżania ekranu powinna się pojawić opcja 120Hz, która zdecydowanie powinna poprawić odbiór materiału. Nie mam pojęcia czy taki zabieg jest możliwy w przypadku PS4. W XOX przy ustawieniu 4K max. co uzyskuję w odświeżaniu to 60Hz. Po zmianie rozdzielczości na 1440p dostaję do wyboru 120Hz.

Ta sytuacja jest spowodowana ograniczeniami standardu HDMI 2.0. Dopiero w standardzie 2.2 będzie możliwość wykorzystania odświeżania 120Hz przy 4K. Opisana sytuacja będzie więc się dziać przy każdym TV, obecnie sprzedawanym na rynku. W jednym bardziej w drugim mniej.

Mimo wszystko zrób testy o których mówiłem - to migotanie / przygasanie obrazu nie jest normą. Dobrze by było to wychwycić i jednak zareklamować. Jeżeli podświetlanie nie będzie działać prawidłowo, wszystkie problemy z odświeżaniem się nasilą.

@Piotrek Skorupa jeżeli możesz to i tak zrób to co pisałem powyżej - reset, odpięcie od zasilania na 2-3 godziny, wymiana kabla HDMI. Nie zaszkodzisz tym, a może rozwiążesz problem. Co do płynności gier - sprawdź czy przy obniżeniu rozdzielczości jest lepiej (powinno być).

Tak jak pisałem - po południu sprawdzę na XOX BF1, zobaczę czy będę coś zauważał. Przyznaję, że przy materiale 4K czasami (raz na 30/40 min?) potrafi zdarzyć się 1 "szarpnięcie" obrazu ale jest to trudne do wyłapania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi