Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Mała uwaga. Ja nigdy nie napisałem, że nie widzę różnicy.
Widzę, tylko że na minus!
Mi się to nie podoba, przynajmniej na razie.
Dam jeszcze szasę temu projektorowi jak będę miał czas wklepać te ustawienia do hdr z amerykańskiego forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob to koniecznie i uzyj wlasciwych filmow w ktorych szeroka paleta, HDR i wyzsza rozdzielczosc sa oczywiste. BO na kiepskim UHD mozes znie zobaczyc zadnej roznicy i sie niepotrzebnie zrazisz. Ustawienia pod autobright sprawdzaja sie swietnie i zdecydowanie lepiej niz digital cinema. Jesli moge cos doradzic to wybierz Marsjanina, Pasazerow czy np Star Trek into darkness a najlepiej wszystkie 3 ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, szewi napisał:

zrob to koniecznie i uzyj wlasciwych filmow w ktorych szeroka paleta, HDR i wyzsza rozdzielczosc sa oczywiste. BO na kiepskim UHD mozes znie zobaczyc zadnej roznicy i sie niepotrzebnie zrazisz. Ustawienia pod autobright sprawdzaja sie swietnie i zdecydowanie lepiej niz digital cinema. Jesli moge cos doradzic to wybierz Marsjanina, Pasazerow czy np Star Trek into darkness a najlepiej wszystkie 3 ;)

A co z tym moim pytaniem - jak to jest w przypadku starszych filmów wydawanych w UHD/HDR - ma to w ogóle sens ? Czy lepiej kupować tylko te nowe co wymieniłeś szewi ? Jak będę miał czas zerknę dzisiaj na BD z tego wydania Jestem Legendą co wczoraj oglądałem i zobaczymy jakie są różnice. Może raf ma rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam planet earth

I marsjanina chyba też.

Ja myślę, że te UHD ze starych filmów z celulozy, to będzie prawdziwie 4k tylko z ziarnem. A te nowsze to przeróbki z materiału FHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektóre stare wygladaja naprawde dobrze np Łowca Androidów w UHD czy piaty element.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UHD jak UHD to rozumiem, ale jak sprawdza się technologia HDR w takich filmach gdzie przecież reżyser kręcąc nie miał pojęcia o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR robiony z nowego skanu negatywu taśmy filmowej 35mm ma potencjał, niekoniecznie taki jak filmy obecnie kręcone Arri Alexą, itp. ale też może cieszyć oczy. Tak jak w przypadku "nowości" to jednak w głównej mierze zależy od konkretnego filmu i podejścia reżysera/operatora do HDRa. Jedni korzystają z nowych dobrodziejstw z dużą ostrożnością, inni wręcz przeciwnie.

Odnośnie "starych" filmów dochodzi jeszcze jeden aspekt. Tak jak spora część wydawców (np. Sony, Fox czy Disney) daje Atmosa tylko w wydaniach UHD, tak coraz częściej sprawa wygląda podobnie w przypadku remasterów, których nie da się kupić na BD np. Batmany Nolana, Mumia, Starship Troppers, Ludzie honoru...
A różnica w jakości obrazu między takim remasterem na UHD, a starym transferem na BD danego filmu nierzadko daje duuużo większego boosta niż "nowości" UHD vs BD.
Przykładowo zobacz ile tutaj teoretycznie sama rozdziałka, kolorki i lepsza kompresja daje w Ludziach honoru z UHD względem starego transferu z wydania BD: 
http://screenshotcomparison.com/comparison/126965/picture:0
http://screenshotcomparison.com/comparison/126965/picture:1
http://screenshotcomparison.com/comparison/126970/picture:0
http://screenshotcomparison.com/comparison/126970/picture:1

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zrob to koniecznie i uzyj wlasciwych filmow w ktorych szeroka paleta, HDR i wyzsza rozdzielczosc sa oczywiste. BO na kiepskim UHD mozes znie zobaczyc zadnej roznicy i sie niepotrzebnie zrazisz. Ustawienia pod autobright sprawdzaja sie swietnie i zdecydowanie lepiej niz digital cinema. Jesli moge cos doradzic to wybierz Marsjanina, Pasazerow czy np Star Trek into darkness a najlepiej wszystkie 3   

Jak pisałem, projektor mam zablokowany na święta ale spróbowałem na TV.4k z szeroką paletą barw ale bez HDR przez HDMI. 

Odtwarzacz spisał się świetnie, obraz jest super. Detaliczny i pełen koloru.

I to nie na ustawieniu "żywy".

2f25161722f22bed171c32b07b188590.jpg&key=daf233f4e2c064b6975e3c6e21495eb2e05b60f1b5ef438275b26b6ac02f36d2e1906d95318a0b440d647069f4a284fa.jpg&key=314b975e1d7188f7b2d86472fd8e02df34e4e4a310cdaeee2afc760582621880

A narracja Davida robi z tego filmu, raz dramat, raz film akcji, raz film o miłości.

Świetny gościu.

Zakupiłem właśnie z Amazon dwa wydania po 3 płyty każde, w 3d z jego narracją.

I to z dostawą na jutro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze wrócę do tak wałkowanej przeze mnie kwestii DVD. Wczoraj film UHD/HDR dzisiaj zwykłe DVD - film z końcówki XXw.

Zaczynam rozumieć dlaczego niektórzy nie mogli zrozumieć, że oglądam DVD na projektorze. Chyba wszystko rozchodzi się o wielkość... :) Ja mam projekcję jakieś 98''. Obraz anamorficzny redukuje to, ale jak to przeliczyć na cale to nie wiem, ale załóżmy, że do jakiś 80'' i wtedy już taki obraz jest całkiem dobry... Nie wyobrażam sobie jednak aby to oglądać na 120'' czy 150'' - to rzeczywiście było by nie do przejścia... Dodatkowym aspektem jest to, że Samsung M9500 bardzo dobrze skaluje i poprawia jakość DVD. Oczywiście, że DVD tak nie rzuca na kolana jak BD czy UHD, ale ma z kolei taki wielki urok i klimat dawnych filmów jak się chodziło do kina... Bardzo ważne też są ustawienia. Ja na początku szalałem z wyostrzaniem i kontrastem w DVD i przynosiło to efekt odwrotny od zamierzonego. Obecnie mam bardzo łagodne ustawienia na DVD i mocniejsze na BD i UHD i wszystko działa jak należy. I dodam kolejny raz, że te nasze projektory 7300/9300 są w stanie naprawdę zrobić z obrazem absolutnie wszystko. Wiem co mówię bo 6700 nie miał nawet polowy takich możliwości mimo, że formalnie miał. Np wzmocnienie szczegółów tam gdzie mamy siłę i zakres było jako jedno i nawet przy 90 nie wiele dawało. Nie muszę pisać co się dzieje na 90 u nas. Być może to też była taka kwestia, że przy swoim potencjale jeśli chodzi o kontrast i czerń po prostu nie dawał rady...

Dla mnie dobrym testem na "odbiór" jest ilość zapamiętywanych szczegółów i muszę powiedzieć, że odkąd przesiadłem się na projektor ta ilość nieporównywalnie wzrosła w stosunku do TV. Potrafię po tygodniu przypomnieć sobie jak był ubrany bohater, albo jak wyglądała filiżanka z której pił herbatę... :) To się praktycznie nie zdarzało po obejrzeniu TV. Być może przy takiej wielkości również odbicia od ścian nie są jakieś bardzo uciążliwe.

Podsumowując - warto kupić projektor bo w cenie ok 16 tyś z ekranem nie znajdziemy TV 100''. Niektórzy też po prostu nie są w stanie umieścić większego TV. Ja co prawda planuję wymienić z 65'' na 75'', ale już wiem, że będzie z tym masa problemów bo fizycznie mi się nie mieści. Za to ekran zwijany z sufitu... jak najbardziej bo fizycznie projektor jak i kaseta z ekranem zajmują procent tego miejsca co TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja jeszcze wrócę do tak wałkowanej przeze mnie kwestii DVD. Wczoraj film UHD/HDR dzisiaj zwykłe DVD - film z końcówki XXw.
CIACH
Podsumowując - warto kupić projektor bo w cenie ok 16 tyś z ekranem nie znajdziemy TV 100''. Niektórzy też po prostu nie są w stanie umieścić większego TV. Ja co prawda planuję wymienić z 65'' na 75'', ale już wiem, że będzie z tym masa problemów bo fizycznie mi się nie mieści. Za to ekran zwijany z sufitu... jak najbardziej bo fizycznie projektor jak i kaseta z ekranem zajmują procent tego miejsca co TV.

To ja tak od siebie dopiszę, że nie każdy chce mieć 130-150". Ja na przykład nie. Dużo czasu spędziłem z miarą tworząc 'modele' ekranu w pokoju. I wiecie jaką wielkość wybraliśmy z żoną? 92" (zmieściłoby nam się 120").
Kupiliśmy, zamontowałem i... dobrze że nie większy.
A i przy okazji może na jakość obrazu to pozytywnie wpłynie. Niestety treści bardzo wysokich rozdzielczości jest nadal mało (choć Netflix dużo pomógł ostatnio)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, USS-SMAUG napisał:

Niestety treści bardzo wysokich rozdzielczości jest nadal mało (choć Netflix dużo pomógł ostatnio)

Na płytach BD-UHD tak ze 200-300 tytułów w tym praktycznie wszystkie nowości.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, USS-SMAUG napisał:

To ja tak od siebie dopiszę, że nie każdy chce mieć 130-150". Ja na przykład nie. Dużo czasu spędziłem z miarą tworząc 'modele' ekranu w pokoju. I wiecie jaką wielkość wybraliśmy z żoną? 92" (zmieściłoby nam się 120").
Kupiliśmy, zamontowałem i... dobrze że nie większy.
A i przy okazji może na jakość obrazu to pozytywnie wpłynie. Niestety treści bardzo wysokich rozdzielczości jest nadal mało (choć Netflix dużo pomógł ostatnio)

To akurat dość kontrowersyjne co piszesz bo zazwyczaj każdy chce mieć jak największy ekran z możliwych...Już od poziomu BD, prawie cały Netflix ma filmy w 1080p co już spokojnie jest do oglądania na wielkim ekranie... Ja po prostu nie bylem w stanie rzucić większej projekcji, a w zasadzie na projektorze ST mógłbym, ale odległość od widza była by za mała więc tak czy inaczej nie mogłem... Moja teza o dobrze wyglądającym DVD na mniejszym ekranie nie jest pewnikiem... Tak mi się tylko wydaje, ale ekspertem nie jestem... Każdy też ma inną tolerancję na akceptowalną jakość obrazu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To akurat dość kontrowersyjne co piszesz bo zazwyczaj każdy chce mieć jak największy ekran z możliwych...Już od poziomu BD, prawie cały Netflix ma filmy w 1080p co już spokojnie jest do oglądania na wielkim ekranie... Ja po prostu nie bylem w stanie rzucić większej projekcji, a w zasadzie na projektorze ST mógłbym, ale odległość od widza była by za mała więc tak czy inaczej nie mogłem... Moja teza o dobrze wyglądającym DVD na mniejszym ekranie nie jest pewnikiem... Tak mi się tylko wydaje, ale ekspertem nie jestem... Każdy też ma inną tolerancję na akceptowalną jakość obrazu...

Zdaję sobie sprawę z tego, że większość (nie każdy, bo choćby ja stanowię wyjątek :)) chce mieć jak największy.
A ja nie :) i uwierz mi, że dość długo przerabiałem temat, bo nawet różnica w cenie ekranu była wręcz znikoma. Niestety nie mogłem się opędzić wrażeniu pierwszego rzędu w kinie. Pewnie dużo zrobiło też postrzeganie obrazu przeze mnie jak i żonę.

Co do jakości DVD to tak po prostu zbiegło mi się tematycznie z tym co pisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, USS-SMAUG napisał:

Niestety nie mogłem się opędzić wrażeniu pierwszego rzędu w kinie. Pewnie dużo zrobiło też postrzeganie obrazu przeze mnie jak i żonę.

Zakładałem oczywiście, że masz na tyle duże pomieszczenie, że mieścisz się w "widełkach" zalecanej odległości widza od ekranu. Weź też pod uwagę, że większość filmów jest anamorficznych więc obraz nie będzie wypełniał całego ekranu tylko część. Piszę to bo była jedna osoba na forum, która żałowała, że nie kupiła większego. Zawsze też jest możliwość zmniejszenia jak masz duży ekran (choć niektórzy nie tolerują szarości po bokach), ale zwiększyć się nie uda przy za małym ekranie :) Dobrze się jeszcze zastanówcie z żoną.

Ja mam z odległości 3m ok 100''. Jest to troszkę za dużo, ale max co mogę wycisnąć z projektora dlatego taki kupiłem. Troszkę za dużo jak obraz wypełnia cały ekran, ale spokojnie do zaakceptowania. W przypadku anamorficznych jest IDEALNIE. Z reguły producenci projektorów tak dają, że maksymalny obraz rzucany z projektora jest jednocześnie minimalnym odległości widza od ekranu. Zalecany z 1m więcej. Ale dotyczy to całkowitego wypełnienia, a w przypadku anamorficznych jest całkowicie właściwie. Ja bym kupował największy jaki można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zakładałem oczywiście, że masz na tyle duże pomieszczenie, że mieścisz się w "widełkach" zalecanej odległości widza od ekranu. Weź też pod uwagę, że większość filmów jest anamorficznych więc obraz nie będzie wypełniał całego ekranu tylko część. Piszę to bo była jedna osoba na forum, która żałowała, że nie kupiła większego. Zawsze też jest możliwość zmniejszenia jak masz duży ekran (choć niektórzy nie tolerują szarości po bokach), ale zwiększyć się nie uda przy za małym ekranie Dobrze się jeszcze zastanówcie z żoną.

Ja mam z odległości 3m ok 100''. Jest to troszkę za dużo, ale max co mogę wycisnąć z projektora dlatego taki kupiłem. Troszkę za dużo jak obraz wypełnia cały ekran, ale spokojnie do zaakceptowania. W przypadku anamorficznych jest IDEALNIE. Z reguły producenci projektorów tak dają, że maksymalny obraz rzucany z projektora jest jednocześnie minimalnym odległości widza od ekranu. Zalecany z 1m więcej. Ale dotyczy to całkowitego wypełnienia, a w przypadku anamorficznych jest całkowicie właściwie. Ja bym kupował największy jaki można.

Dziękuję. Doceniam to co piszesz i cieszę się mogąc czytać konkretne porady.

Ale ekran już jest.

Co do wielkości to sprawdzaliśmy to sobie innym rzutnikiem i tak nam się wydawało optymalnie.

Ale hej, jeśli nie będziemy zadowoleni ze swojej decyzji, to ekran można zmienić

po świętach powinien zawitać docelowy rzutnik i wtedy tak na prawdę ocenimy swoją decyzję.

Wiem że nie porównuje się ekranu do tv, ale 92" przy naszym 55" i tak wygląda dość dość

6da5d86488f6b013ccffd6b61105b007.jpg&key=f816138e24f349a04d064c62f84e4bd4308ccdbf5df2b2f4f7c5868e06282257.

053f33dce0756a45cf81835aa9eabe56.jpg&key=ecb1371fae6c9f8406e00a4051ccbaa3222a5a1b0600f306353209ce68e688591854169fa4476c15f77975cfd0369a3f.jpg&key=2be35479772b7cef0b54bc25e61741ca652042e827ddbb9ba14e9f593912890c

Zdjęcia robione ok 2m za głową oglądających

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.12.2017 o 11:23, szewi napisał:

Jesli moge cos doradzic to wybierz Marsjanina, Pasazerow czy np Star Trek into darkness a najlepiej wszystkie 3 ;)

a widziałeś moze  Nowy początek / Arrival  z 2016  reż. Villeneuve 

jak się to ma w kwesti UHD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, USS-SMAUG napisał:

Dziękuję. Doceniam to co piszesz i cieszę się mogąc czytać konkretne porady.

Ale ekran już jest.

Co do wielkości to sprawdzaliśmy to sobie innym rzutnikiem i tak nam się wydawało optymalnie.

Ale hej, jeśli nie będziemy zadowoleni ze swojej decyzji, to ekran można zmienić emoji6.png

po świętach powinien zawitać docelowy rzutnik i wtedy tak na prawdę ocenimy swoją decyzję.

Wiem że nie porównuje się ekranu do tv, ale 92" przy naszym 55" i tak wygląda dość dość emoji4.png

6da5d86488f6b013ccffd6b61105b007.jpg&key=f816138e24f349a04d064c62f84e4bd4308ccdbf5df2b2f4f7c5868e06282257.

053f33dce0756a45cf81835aa9eabe56.jpg&key=ecb1371fae6c9f8406e00a4051ccbaa3222a5a1b0600f306353209ce68e688591854169fa4476c15f77975cfd0369a3f.jpg&key=2be35479772b7cef0b54bc25e61741ca652042e827ddbb9ba14e9f593912890c

Zdjęcia robione ok 2m za głową oglądających

Jaki to ekran  ? 92 " z napinaczami ? Jaki koszt ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, klaus71 napisał:

a widziałeś moze  Nowy początek / Arrival  z 2016  reż. Villeneuve 

jak się to ma w kwesti UHD ?

Arrival mam w wersji BD, wiec nie kupowalem UHD. Także sie nie wypowiem. 

ale na podstawie recenzji:

https://ultrahd.highdefdigest.com/40820/arrivalultrahdbluray.html

mozna wyczytać coś takiego: "It's not the best disc to convince people of UHD's superiority over HD"

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Tofikmax napisał:

Jaki to ekran  ? 92 " z napinaczami ? Jaki koszt ? 

Hah, może właśnie wystawiam się na lincz, ale.. proszę:
http://bit.ly/2zmsnOC

(Po tym, jak kiedyś u pewnego 'znanego i cenionego' sprzedawcy rozpoznałem fotki i opis, to długo się nie zastanawiałem :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej na licz wystawiasz sie przez ten wiszący przedłużacz... ;)

3 minuty temu, USS-SMAUG napisał:

Hah, może właśnie wystawiam się na lincz, ale.. proszę:
http://bit.ly/2zmsnOC

(Po tym, jak kiedyś u pewnego 'znanego i cenionego' sprzedawcy rozpoznałem fotki i opis, to długo się nie zastanawiałem :) )

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, szewi napisał:

bardziej na licz wystawiasz sie przez ten wiszący przedłużacz... ;)

z tego mogę się jeszcze wytłumaczyć :) 

mam przeciągnięte nad sufitem zasilanie do ekranu, ale ponieważ nie mam jeszcze rzutnika to nie jest podłączone. Więc teraz muszę się wspomagać tym oryginalnym sterownikiem opuszczania i podnoszenia hehe.

Docelowo chciałbym to spiąć z rzutnikiem bo tam przecież jakiś trigger jest. Ale to temat na później. Wielu rzeczy jeszcze nie mam.

Uff, dobrze że na zdjęciu nie widać dziury w suficie na rzutnik, bo tam dopiero plątanina kabli wystaje i nie wiem jak długo bym musiał tłumaczyć ;) (zwłaszcza z moja NIEumiejętnością pisania w tzw krótkich żołnierskich słowach ;( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.12.2017 o 14:36, misfit napisał:

A różnica w jakości obrazu między takim remasterem na UHD, a starym transferem na BD danego filmu nierzadko daje duuużo większego boosta niż "nowości" UHD vs BD.
Przykładowo zobacz ile tutaj teoretycznie sama rozdziałka, kolorki i lepsza kompresja daje w Ludziach honoru z UHD względem starego transferu z wydania BD: 
http://screenshotcomparison.com/comparison/126965/picture:0
http://screenshotcomparison.com/comparison/126970/picture:0
http://screenshotcomparison.com/comparison/126970/picture:1

a czemu wersja BD ma różowe niebo?  

wygląda jakby ktoś  pobawił się suwaczkami kolorów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Częsta przypadłość "starych" transferów - kiedyś rządził niebieski i róż/fiolet, aktualnie turkus i pomarańcz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jeśli mam być szczery tak syfnego koloru białęgo jak na tych zdjęciach to ja nigdy nie widziałem  na żadnym BD czy filmie z hbo/c+

to wygląda koszmarnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mało widziałeś :)

To nie są zdjęcia lecz screenshoty prosto z płyty - jeśli masz jakieś wątpliwości co do nich to sięgnij po płytkę BD, zrób zrzuty tych samych klatek i porównaj - gwarantuję, że wyjdą takie same.

A co do Arrival to jeden z najgorszych wyborów jeśli chodzi o HDRa, tam nawet "highlightsy" rzadko kiedy przekraczają 200 nitów. Wersja UHD jest jednak nieco lepsza - głównie jeśli chodzi o kolorki i czernie, poza tym na BD jest gdzieniegdzie widoczny banding (ale to głównie dotyczy wydania USA, a nie "naszego"), którego nie ma na UHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi