raf7705 965 Napisano 24 Listopada 2017 Mi się egreat nigdy nie zawiesił. Tylko ja używam głównie wbudowany player.Ps.Zakupiłem sobie właśnie wczoraj "roku ultra", z Polski, nawiasem mówiąc (komuś się prezent z USA nie podobał).Podobno Amazon Video daje UHD z HDR w 24 klatkach, będę próbował to puścić na projektor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikas 3 Napisano 24 Listopada 2017 @hubio mam pytanko do Ciebie o te odtwarzacze blu ray. Bo też się zastanawiam nad jakimś i na razie oglądam filmy UHD HDR pobrane z netu, waż one 50-80GB i mam pytanko czy porównywałeś jakość takiego filmu z nośnika blu-ray do tych z internetu. Widać dużą różnice czy jest nie zauważalna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 24 Listopada 2017 Przecież zawartość jest ta sama. Nośnik nie ma wpływu na jakość zawartości cyfrowej.Wpływ może mieć właśnie, użyty odtwarzacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 24 Listopada 2017 (edytowane) 3 godziny temu, mikas napisał: @hubio mam pytanko do Ciebie o te odtwarzacze blu ray. Bo też się zastanawiam nad jakimś i na razie oglądam filmy UHD HDR pobrane z netu, waż one 50-80GB i mam pytanko czy porównywałeś jakość takiego filmu z nośnika blu-ray do tych z internetu. Widać dużą różnice czy jest nie zauważalna? Nie miałem nigdy w życiu pliku 50-80GB Istnieją, naprawdę ? Słyszałem o jakiś HD ripach, czy4k ripach, ale nie wiedziałem nawet, że istnieją 1:1. 1 godzinę temu, raf7705 napisał: Przecież zawartość jest ta sama. Nośnik nie ma wpływu na jakość zawartości cyfrowej. Wpływ może mieć właśnie, użyty odtwarzacz. O ile są to kopie 1:1. A co z hdcp 2.2 już piraci złamali ? Edytowane 24 Listopada 2017 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 24 Listopada 2017 Tak. Złamali ze dwa miesięce temu zabezpieczenie płyty Blu-ray UHD. Są kopie 1:1 50-90 GB i Twoim Q10 można je odtworzyć. Tak sądzę, bo A5 łyka strukturę takiej płyty nawet z uwzględnieniem menu płyty. Możesz już nawet wykupić sobie licencję dla programu robiącego kopie zapasowe płyt UHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikas 3 Napisano 24 Listopada 2017 3 godziny temu, raf7705 napisał: Tak. Złamali ze dwa miesięce temu zabezpieczenie płyty Blu-ray UHD. Są kopie 1:1 50-90 GB i Twoim Q10 można je odtworzyć. Tak sądzę, bo A5 łyka strukturę takiej płyty nawet z uwzględnieniem menu płyty. Możesz już nawet wykupić sobie licencję dla programu robiącego kopie zapasowe płyt UHD. Właśnie nie wiedziałem czy to są kopie 1:1 czy kompresja, stąd moje pytanie o jakość tych filmów i blu-ray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 24 Listopada 2017 Struktura płyty, to struktura płyty. Wszystkie pliki, tak jak są zamieszczone na płycie. Kopiuj-wklej. Są jeszcze remuxy, są to przerabiane trochę kopie. Obraz powinien być tak jak oryginał, wyjęte są tylko zbędne ścieżki dźwiękowe i zbędne napisy, czasem warstwa HDR. Takie remuxy mają przeważnie rozszerzenie MKV no i trochę mniej ważą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 24 Listopada 2017 Tak wracając do tematu filmów na DVD Szawi pisał, że można kupować zagraniczne wydania BluRay. A co ze znakomitymi filmami polskimi ? Też kupimy zagranicą bluray ? Pytanie retoryczne. Jest mnóstwo naprawdę dobrych polskich filmów i tylko na DVD więc czy chcemy czy nie jesteśmy trochę skazani na DVD i dziwne, że oprócz Oppo i to tylko do modelu 103D/105D żaden inny producent nie pomyślał o stworzeniu jakiegoś dobrego playera do DVD. Oczywiście może trochę przesadzam bo problem dotyczy tak naprawdę wyłącznie projektorów. Na moim TV Samsung DVD wyglądają całkowicie dobrze i nic nie trzeba poprawiać. Ciekawe jak by wyglądały na 100'' telewizorze, ale o tym przekonamy się za jakieś 4 lata... 2 lata temu dobry 65'' telewizor kosztował tyle co dzisiaj 75''. Myślę, że za 2 lata tyle będą kosztowały 85'', a za kolejne 2 lata 100''. Zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 24 Listopada 2017 Erę dobrych playerów DVD mamy za sobą, na szczęście Mój dobry player Sony 1500zl w 2001r, służy nadal, jako CD w garażu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 25 Listopada 2017 Tak wracając do tematu filmów na DVD Szawi pisał, że można kupować zagraniczne wydania BluRay. A co ze znakomitymi filmami polskimi ? Też kupimy zagranicą bluray ? Pytanie retoryczne.To nie jest pytanie retoryczne. Do niedawna"Zagranica" Był a głównym źródłem wydań Bluray klasykow polskiego kina. Były wydania japońskie, amerykańskie, czy francuzkie, a w Polsce tylko wersje DVD. Ale to całe szczęście się zmienia. Także nie opowiadaj więcej bajek o DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 25 Listopada 2017 7 godzin temu, binary napisał: To nie jest pytanie retoryczne. Do niedawna"Zagranica" Był a głównym źródłem wydań Bluray klasykow polskiego kina. Były wydania japońskie, amerykańskie, czy francuzkie, a w Polsce tylko wersje DVD. Ale to całe szczęście się zmienia. Także nie opowiadaj więcej bajek o DVD. Bajki to Ty opowiadasz. Oprócz może Pana Wolodyjowskiego i Potopou (czyli eksport patriotyczny) to te wydania amerykańskie (przestudiowałem swojego czasu temat) dotyczą kilkunastu tytułów, no może z 20 ! Jak się nie znasz to nie pisz i nie zarzucaj komuś, że opowiada bajki. Napisałem wczoraj ten post bo chciałem kupić sobie jeden z polskich filmów, który już wyszedł w XXI w. no i co ? Nie ma wersji bluray. Tak samo wielu, wielu innych tytułów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 25 Listopada 2017 Tak apropos 3d. Tak wygląda bajka w 3d na lg pasywnym 3d. Zdjęcie zrobiłem telefonem przez szkło okularu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 25 Listopada 2017 (edytowane) Raff 3D why nie na Epsonie ? wracajac do VR i 3D - mialem okazje pobawić sie VR troche. Rigs, Battlezone gierki typu arena czy strzelanki z wykorzystaniem Ps move super; symulatory lotu niestety bol glowy po jakichs 5-6 minutach z wyjatkiem tego mechowego w VR worlds (jedna z lepszych gierek tak w ogole nurkowanie i atak rekina :)...Moze trzeba sie przestawić, nauczyc w to grac. Najlepsze jest jak sie z tego "wyjdzie" to jakos dziwny ekran maly sie wydaje, a blędnik głupieje jak u marynarza po zejsciu na ląd. Immersja rzeczywiscie b dobra, ale grafa na ps4 Pro z VR mocno srednia (dalszy plan mniej ostry). Z efektem 3D natomiast nie mam zadnego problemu. @Barnaba polecisz jakies dobre gry na to (narazie testowalem Valkyrie, Rigs, Battlezone, VR worlds, Robinson, Farpoint) z roznym efektem np Robinson nie dalo sie grac od sterowania efekt mdlosci od razu ale np w Farpoint juz nie...Chyba to kwestia strowania...Slyszalem ze Arkham niezly no i Res Evil 7. Hubio zaiste Twoje umiłowanie dla DVD w erze UHD, na projektorze "4K" i forum z HD w nazwie jest godne podziwu Edytowane 25 Listopada 2017 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 25 Listopada 2017 Bajki to Ty opowiadasz. Oprócz może Pana Wolodyjowskiego i Potopou (czyli eksport patriotyczny) to te wydania amerykańskie (przestudiowałem swojego czasu temat) dotyczą kilkunastu tytułów, no może z 20 ! Jak się nie znasz to nie pisz i nie zarzucaj komuś, że opowiada bajki. Napisałem wczoraj ten post bo chciałem kupić sobie jeden z polskich filmów, który już wyszedł w XXI w. no i co ? Nie ma wersji bluray. Tak samo wielu, wielu innych tytułów Nie wiedziałem że mamy dużo więcej niż 20 dobrych filmów, z epoki PRL, ale wiem gdzie można , lub można bylo je znaleźć. Jakbyś tak nie szarzowal, to moze tez ktoś by Ci podpowiedział. Ale że wylaczasz życzliwość przy każdej okazji, to baw się dalej upskalowaniem DVD do 4k i 12bit i rozsmieszaj nas dalej innymi pajacykami 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 25 Listopada 2017 Raff 3D why nie na Epsonie ? wracajac do VR i 3D - mialem okazje pobawić sie VR troche. Rigs, Battlezone gierki typu arena czy strzelanki z wykorzystaniem Ps move super; symulatory lotu niestety bol glowy po jakichs 5-6 minutach z wyjatkiem tego mechowego w VR worlds (jedna z lepszych gierek tak w ogole nurkowanie i atak rekina ...Moze trzeba sie przestawić, nauczyc w to grac. Najlepsze jest jak sie z tego "wyjdzie" to jakos dziwny ekran maly sie wydaje, a blędnik głupieje jak u marynarza po zejsciu na ląd. Immersja rzeczywiscie b dobra, ale grafa na ps4 Pro z VR mocno srednia (dalszy plan mniej ostry). Z efektem 3D natomiast nie mam zadnego problemu. [mention=4042]Barnaba[/mention] polecisz jakies dobre gry na to (narazie testowalem Valkyrie, Rigs, Battlezone, VR worlds, Robinson, Farpoint) z roznym efektem np Robinson nie dalo sie grac od sterowania efekt mdlosci od razu ale np w Farpoint juz nie...Chyba to kwestia strowania...Slyszalem ze Arkham niezly no i Res Evil 7. Hubio zaiste Twoje umiłowanie dla DVD w erze UHD, na projektorze "4K" i forum z HD w nazwie jest godne podziwu W dzień raczej TV jest w użyciu, niż projektor, szczególnie jak mam obraz w formacie 16:9, to TV 78" mi wystarczy. Właśnie wczoraj zaczynałem grę Resident Evil 7 na PS4 ale bez VR. Korzystając z nieobecności żony, na systemie 7.2.4 w salonie sobie pograłem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Listopada 2017 11 godzin temu, binary napisał: Nie wiedziałem że mamy dużo więcej niż 20 dobrych filmów, z epoki PRL, ale wiem gdzie można , lub można bylo je znaleźć. Jakbyś tak nie szarzowal, to moze tez ktoś by Ci podpowiedział. Ale że wylaczasz życzliwość przy każdej okazji, to baw się dalej upskalowaniem DVD do 4k i 12bit i rozsmieszaj nas dalej innymi pajacykami Człowieku jaka epoka PRL ? Co ty bredzisz ? Ja piszę o WSZYSTKICH filmach polskich, a jak sądzisz, że nie mamy więcej niż 20 dobrych filmów z epoki PRL to w ogóle nie ma o czym rozmawiać bo widać jak znasz się na kinie. Przy okazji, że moim hobby są technologie, drugim hobby są filmy. Zresztą najlepiej jak jedno i drugie idzie w parze. Jak czytam, że ktoś kupił projektor i przez 2 lata wypalił 100 godzin bo "oglądał bajki z dziećmi" to dopiero jest niezły "pajacyk". Na dobrą jakość zasługuje i najnowszy Avengers z mnóstwem efektów specjalnych jak i trudny film Bergmana czy Antonioniego. Jakie podpowiedzi ??? Ja się zawodowo zajmowałem tym tematem przez jakiś czas i znam źródła. Pisałem tylko, że są takie przypadki jak właśnie filmy polskie gdzie nic nie pomoże bo nie ma ani w Polsce, ani zagranicą wydań bluray. Pozostaje telewizja gdzie można nagrać w HD i potem sobie przegrać, na dysk; streaming lub piractwo. Mnie chodziło po prostu o wydanie bluray 14 godzin temu, szewi napisał: Hubio zaiste Twoje umiłowanie dla DVD w erze UHD, na projektorze "4K" i forum z HD w nazwie jest godne podziwu Szewi to jest dosyć wymuszone umiłowanie spowodowane tym, że nie ma z polskim czymkolwiek wielu filmów. Chciałem kupić w piątek na bluray jeden polski film i mimo, że w miarę nowy nie ma go w tym formacie. Jak już wcześniej wiele razy pisałem tak samo wielu filmów zagranicznych nie ma z lektorem/napisami na bluray więc to nie jest jakaś kwestia umiłowania tylko przymusu. Co do DVD wczoraj na projektorze obejrzałem na DVD jeden z IDEALNYCH filmów na projektory (dużo ciemnych i przyciemnionych scen) czyli znakomity "Inni" z Nicole Kidman i powiem Ci, że sprawdziło się to w 100%. Po prostu nie jestem w stanie tego opisać. Głównie klimat tego typu filmów jest potęgowany przy projekcji. I na 100'' wierzcie mi, że to DVD nie wygląda tak strasznie jak może się wam wydawać. Być może osoby mające 120'' ekrany i większe mają takie doświadczenia - piskeloza itd, ale na 100'' da się spokojnie oglądać. A jak jest obraz anamorficzny czyli jeszcze mniejszy co się zdarza bardzo często jest jeszcze lepiej. Więc nie jest tak fatalnie z tym DVD w każdym razie oczywiście już zacząłem wymianę wielu filmów z DVD na bluray i oczywiście te wszystkie nowe, które będę chciał mieć będę już kupował wyłącznie na UHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) 12 godzin temu, raf7705 napisał: Korzystając z nieobecności żony, na systemie 7.2.4 w salonie sobie pograłem ja ćwicze korzystajac z okazji 7.1.4 i wlasnie zastanawiam sie nad dolozeniem drugiego suba, wiem to chore i zarazliwe Edytowane 26 Listopada 2017 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 26 Listopada 2017 Drugi subwoofer bardzo poprawia równomierne rozłożenie basu w pomieszczeniu. W sumie to ja mam nawet 4 subwoofery ale zwykle korzystam z dwóch większych, dwa mniejsze załączam jak chcę dodatkowego kopa przy projekcji jakichś filmów z mocnymi efektami. Dwa subwoofery są często polecane. Tak że to nie jest żadna fanaberia.Kupuj śmiało. Najlepiej żeby były oba jednakowe, choć nie jest to chyba warunek konieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 26 Listopada 2017 7 godzin temu, hubio napisał: Człowieku jaka epoka PRL ? Co ty bredzisz ? Ja piszę o WSZYSTKICH filmach polskich, a jak sądzisz, że nie mamy więcej niż 20 dobrych filmów z epoki PRL to w ogóle nie ma o czym rozmawiać bo widać jak znasz się na kinie. Przy okazji, że moim hobby są technologie, drugim hobby są filmy. Zresztą najlepiej jak jedno i drugie idzie w parze. Jak czytam, że ktoś kupił projektor i przez 2 lata wypalił 100 godzin bo "oglądał bajki z dziećmi" to dopiero jest niezły "pajacyk". Na dobrą jakość zasługuje i najnowszy Avengers z mnóstwem efektów specjalnych jak i trudny film Bergmana czy Antonioniego. Jakie podpowiedzi ??? Ja się zawodowo zajmowałem tym tematem przez jakiś czas i znam źródła. Pisałem tylko, że są takie przypadki jak właśnie filmy polskie gdzie nic nie pomoże bo nie ma ani w Polsce, ani zagranicą wydań bluray. Pozostaje telewizja gdzie można nagrać w HD i potem sobie przegrać, na dysk; streaming lub piractwo. Mnie chodziło po prostu o wydanie bluray Widze ze poziom humoru masz zblizony do poziomu wiedzy. Niech Ci Swiety Mikolaj pod choinke przyniesie, boxety bluray Dymszy i Bodo, moze zrobisz sie weselszy. A tymczasem wrzuc nam foty swojej kolekcji plytowej polskich filmow. Niech chlopaki z filmozercow zazdroszcza. Moze poziom many Ci skoczy. Poki co masz zerowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 26 Listopada 2017 1 godzinę temu, binary napisał: Widze ze poziom humoru masz zblizony do poziomu wiedzy. Niech Ci Swiety Mikolaj pod choinke przyniesie, boxety bluray Dymszy i Bodo, moze zrobisz sie weselszy. A tymczasem wrzuc nam foty swojej kolekcji plytowej polskich filmow. Niech chlopaki z filmozercow zazdroszcza. Moze poziom many Ci skoczy. Poki co masz zerowy. Widać po Twojej aktywności na tym forum, że szukasz ze wszystkimi spiny - równo rok temu z użytkownikiem pmcomp tak "dyskutowałeś", że aż moderatorzy musieli interweniować... No cóż przyzwyczaiłem się do tego, że w necie frustraci, KTÓRZY NIE UMIEJĄ ROZMAWIAĆ MERYTORYCZNIE i atakują ludzi ad personam... zdarzają się nawet na tak niewinnym forum jakim jest forum o sprzęcie, ale mnie w to człowieczku nie wciągniesz W całej Twojej odpowiedzi nie było ANI SŁOWA merytorycznej odpowiedzi dotyczącej tej ogromnej ilości polskich filmów na bluray tylko jakiś hejt prowadzący do spiny. Trafiłeś jednak na zawodnika wagi ciężkiej, który poradził sobie świetnie na o wiele bardziej emocjonalnych forach jak polityczne czy kibicowskie (raz się nawet skończyło w sądzie gdzie wygrałem ) więc i tu bym sobie z Tobą poradził, tylko po co ? Szkoda czasu... Ludzie nauczcie się dyskutować bo po prostu nie potraficie. Dyskusja jest na argumenty, a nie zarzucanie komuś braku wiedzy (nie poparte żadnymi argumentami) bo jak napisałeś, że w Polsce PRL nie było więcej niż więcej 20 dobrych filmów to się nie nadaje właściwie nawet do polemiki - jest tak niedorzeczne, absurdalne, głupie i niesprawiedliwe (no chyba, że Ty tylko lecisz na Avengers i bajkach no to może rzeczywiście nie zobaczysz więcej niż 20 dobrych filmów PRL, akurat ze 20 filmów i seriali Barei i to dla ciebie wszystko), że ręce opadają. I kompletnie na to nie odpisałeś (tylko mi tu wyjeżdżasz z jakimś hejtem). Nie będę się więcej wikłał z Tobą w tą niepotrzebną dyskusję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 26 Listopada 2017 Czyli jak rozumiem nie bedzie fotografii dokumentujacej Twoich zbiorow Polskiej kinematografii, ktore moglibysmy podziwiać i przy okazji podzielić się informacjami gdzie za granica można, czy też można bylo kupić białe kruki których brakuje (czy do niedawna brakowalo) w PL, "zawodniku wagi ciezkiej"? Ja nie atakuje Twojej osoby, tylko komentuje Twoje opinie, które wg mnie nie przystają do rzeczywistości, a ponieważ piszemy na forum, z którego inni użytkownicy czerpią informacje na bazie których podejmują decyzję, winni jesteśmy aby informacje te były nie tylko jak najbardziej pelne, co przede wszystkim rzetelne.Tak się składa, że informacje o 4-boxowym wydaniu antologii filmu polskiego (BD) znajdują się na tym forum, dzieki uprzejmości Kolegów z forum filmozercy.com. Tam tez znajdziesz bardziej kompletne informacje, dotyczące wydań zagranicznych perelek polskiej kinematografii, bądź filmow Polakow tworzących za granicą oraz osoby zainteresowane i kompetentne w tej tematyce. Próbowałem Ci zasugerować to, ze prezentowane przez Ciebie opinie (nie tylko na ten konkretny temat), pozostają diametralnie odmienne od znanych mi dotychczas, badz moich własnych, uksztaltowanych na bazie doświadczeń i obserwacji. Być może Twoja wiedza jest większa niz Twoje wyobrazenie o jej rozmiarze, ale to że zamiast argumentów używasz swojego "autorytetu", nie pozwala w nią uwierzyć. Zwlaszcza na tle Twoich rewelacji, odnosnie kryteriow wyboru odtwarzacza, upskalowania obrazu DVD do 4k (notabene przez projektor faux4k), czy upskalowania chromy, nie tylko bezsensownego ze względu na efekty, co ze względu na format sygnalu niemozliwy do przyjecia czy wypuszczenia przez urzadzenia o ktorych pisales. Gawedzenie o 4k 12 bit 4:2:2 w kontekście obrazu z DVD, androidowego Minixa i TW9300, to coś z gatunku fantasy teenage romance. Dlaczego rootowanie odtwarzacza multimedialnego jest takie ważne i jakie to aplikacje są tego warte nie dowiedzieliśmy sie do dziś. Może dasz nam chociaż okazję nauczenia sie czegoś z dziedziny w której rzekomo jesteś fachowcem, czyli filmu polskiego. Nie zaczepiam Cie i nie sądzę dążąc do "spinek". Zwróć proszę jednak uwagę na to, że w każdym swoim poście oskarżają mnie o pisanie bzdur, nie siląc sie na udowodnienie ze się mylę, Taka wymiana zdan nie prowadzi donikąd "mistrzu wagi ciężkiej", ale skoro już przeniosles ja na grunt personalny. To ja mówię stop - Sprawdzam.Pokaż te swoją kolekcję plytowa polskich filmow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) 11 godzin temu, binary napisał: Ja nie atakuje Twojej osoby, tylko komentuje Twoje opinie, które wg mnie nie przystają do rzeczywistości, a ponieważ piszemy na forum, z którego inni użytkownicy czerpią informacje na bazie których podejmują decyzję, winni jesteśmy aby informacje te były nie tylko jak najbardziej pelne, co przede wszystkim rzetelne. Tak się składa, że informacje o 4-boxowym wydaniu antologii filmu polskiego (BD) znajdują się na tym forum, dzieki uprzejmości Kolegów z forum filmozercy.com. Tam tez znajdziesz bardziej kompletne informacje, dotyczące wydań zagranicznych perelek polskiej kinematografii, bądź filmow Polakow tworzących za granicą oraz osoby zainteresowane i kompetentne w tej tematyce. Próbowałem Ci zasugerować to, ze prezentowane przez Ciebie opinie (nie tylko na ten konkretny temat), pozostają diametralnie odmienne od znanych mi dotychczas, badz moich własnych, uksztaltowanych na bazie doświadczeń i obserwacji. Być może Twoja wiedza jest większa niz Twoje wyobrazenie o jej rozmiarze, ale to że zamiast argumentów używasz swojego "autorytetu", nie pozwala w nią uwierzyć. Zwlaszcza na tle Twoich rewelacji, odnosnie kryteriow wyboru odtwarzacza, upskalowania obrazu DVD do 4k (notabene przez projektor faux4k), czy upskalowania chromy, nie tylko bezsensownego ze względu na efekty, co ze względu na format sygnalu niemozliwy do przyjecia czy wypuszczenia przez urzadzenia o ktorych pisales. Gawedzenie o 4k 12 bit 4:2:2 w kontekście obrazu z DVD, androidowego Minixa i TW9300, to coś z gatunku fantasy teenage romance. Dlaczego rootowanie odtwarzacza multimedialnego jest takie ważne i jakie to aplikacje są tego warte nie dowiedzieliśmy sie do dziś. Może dasz nam chociaż okazję nauczenia sie czegoś z dziedziny w której rzekomo jesteś fachowcem, czyli filmu polskiego. Nie zaczepiam Cie i nie sądzę dążąc do "spinek". Zwróć proszę jednak uwagę na to, że w każdym swoim poście oskarżają mnie o pisanie bzdur, nie siląc sie na udowodnienie ze się mylę, Taka wymiana zdan nie prowadzi donikąd "mistrzu wagi ciężkiej", ale skoro już przeniosles ja na grunt personalny. To ja mówię stop - Sprawdzam. Pokaż te swoją kolekcję plytowa polskich filmow. Ok to już jest jakaś merytoryczna odpowiedź więc odpowiem po kolei: 1. To, że jest wydanie antologii filmu polskiego na BD nadal nie oznacza, że są dziesiątki polskich filmów tylko na DVD i nie ma po prostu innej możliwości. Ja pisałem to tylko w kontekście formatu DVD, który wciąż w wielu przypadkach pozostaje niezastąpiony (dla osób nie znających perfect angielskiego i nie chcących się bawić w piractwo czy korzystać ze streamingu nie ma alternatywy) 2. Jakoś w przypadku Oppo 103/203D temat upscalowania DVD nie był "bezsensowny" skoro wypuszczono player, który do dzisiaj się świetnie sprzedaje i to za ponad 3000zł, a wiele ludzi pisze na forach, że jak by 203 było z literką D kupili by natychmiast (ze mną włącznie). Tak więc nie wydaje się to bezsensowne. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że DVD nie będzie nigdy wyglądało jak HD czy 4k, ale nawet niewielka poprawa szczególnie na projekcji daje dużo 3. Jak byś uważniej czytał to co tu piszemy wiedziałbyś, że "gawędzenie" na temat 4:2:2 i 4k ma olbrzymie znaczenie bo nasze projektory 7300/9300 mają okrojone hdmi. Takim "gawędzeniem" zajmował się również Maciej Koper podczas testów np. Panasonica gdzie poświęcił cały akapit jak to u nas poprawnie ustawić. O 4k/12 bitów nie pisałem nigdy w kontekście DVD tylko po prostu wymuszenia takiego sygnału, żeby podawał do projektora. 4. Jakie aplikacje są mi potrzebne do rootowania ? O to nikt dotychczas nie pytał. Jesteś pierwszą osobą. Nie rozumiem więc o co chodzi z tym "nigdy się nie dowiedzieliśmy" ? Głupi manager plików wymaga do usunięcia pliku uprawnień roota nie mówiąc o programach Titanum Backup i wielu innych. W sklepie androida są setki tysięcy aplikacji z czego duża część wymaga rootowania. 5. Cieszę się, że nie dążysz do spinek. Mam nadzieję, że rozwiałem część Twoich wątpliwości. Nie mam raczej w zwyczaju publicznie chwalić się tym co mam I nigdy nie pisałem, że mam jakąś wielką kolekcję polskich filmów tylko negowałem fakt, że w PRL było nie więcej niż 20 dobrych filmów. To jednak nie oznacza, że je wszystkie mam, które chciałbym mieć. Z większych klasyków mam: "Sanatorium pod Klepsydrą", "Człowieka z Żelaza i z Marmuru", "Rejs", "Jestem Przeciw", "Con Amore", komedie Barei, "Rękopis znaleziony w Saragossie", "Plac Zbawiciela", "Wołyń BD" i wiele innych. Poluję od dłuższego czasu na "Bez Znieczulenia" - jest tylko wydanie DVD bardzo drogie. Oczywiście to wszystko co pisałem wyżej na DVD. A cała sprawa zaczęła się od mojej próby kupna filmu pt. "Rożyczka" i "Zagubiony Czas" - filmy stosunkowo nowe tylko na DVD. Ja w ogóle nic nie pisałem o wydaniach filmów z okresu PRL na BD - to Ty z tym wyskoczyłeś i, że nie było więcej niż 20 dobrych filmów z tego okresu. Pisałem, że w ogóle nie ma wielu polskich filmów na BD. I jak pisałem wcześniej mógłbym wymienić także dziesiątki filmów wydanych wyłącznie na DVD, które mają polskie napisy lub lektora. Oczywiście są wydania zagraniczne BD, ale wtedy trzeba mieć świetną znajomość angielskiego albo jak Szewi - Oppo 203. Zresztą Szewi ma jedno i drugie.. Edytowane 27 Listopada 2017 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DawidŁ 12 Napisano 28 Listopada 2017 Chciałem poczytać co tam nowego koledzy piszą na temat 9300 a tu proszę wszystko streszczone w kilku postach? Dziękuje brawo chłopaki pełen szacun??? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Ok to już jest jakaś merytoryczna odpowiedź więc odpowiem po kolei: 4. Jakie aplikacje są mi potrzebne do rootowania ? O to nikt dotychczas nie pytał. Jesteś pierwszą osobą. Nie rozumiem więc o co chodzi z tym "nigdy się nie dowiedzieliśmy" ? Głupi manager plików wymaga do usunięcia pliku uprawnień roota nie mówiąc o programach Titanum Backup i wielu innych. W sklepie androida są setki tysięcy aplikacji z czego duża część wymaga rootowania. Tylko po co? Kazdy z nas wie na czym polega rootowanie i po co sie je stosuje. Skoro pytaja sie ludzie Ciebie "po co?", tzn ze pytaja o konkretne aplikacje i funkcje ktore chceszuzyskac i odpowiedz sugerujaca, ze byc moze zechcesz stosowac ktorys z "tysiecy programow z Gooogle Store", nie ma racji bytu. Na drugim forum tez na ten temat pisales rootowaniu playera jak o czyms kluczowym ( obok ustawiem jasnosci i kontrastu z menu odtwarzacza), nie zdradzajac przy tym , czemu to jest takie wazne, pozostawiajac rozbudzona konsternacje. Po prostu nikt nie ma koniecznosci rootowania mediaplayera, ktorego funkcjonalnosc po takiej operacji nie ulegnie zmianie. Inaczej byloby w przypadku urzadzenia, ktorego funkcjonalnosc zostala ograniczona przez producenta, lub uzytkownik byl developerem i majstrowal przy softcie tegoz playera, chcac go udoskonalic badz przeszczepic. Nie wiem czy jestes SW developerem, czy moze chciales sobie zbackupowac system, pomimo iz nie ma to zadnego sensu w swietle czestotliwosci updatow fw i tego, ze zarowno ustawienia Kodi jak i indeks + metadata biblioteki multimediow maja wlasne zewnetrzne backupy, zas backup listy programow, ustawien oferuje Google, ale warto abys zrozumial, ze nie jest forum hodowcow golebi pocztowych i to o czym piszesz dla wielu z nas jest sprawa oczywista, przynajmniej dla mnie, poza tymi rzeczami ktore konfrontuje. I tu wracamy do sedna. 5. Cieszę się, że nie dążysz do spinek. Mam nadzieję, że rozwiałem część Twoich wątpliwości. Nie mam raczej w zwyczaju publicznie chwalić się tym co mam I nigdy nie pisałem, że mam jakąś wielką kolekcję polskich filmów tylko negowałem fakt, że w PRL było nie więcej niż 20 dobrych filmów. To jednak nie oznacza, że je wszystkie mam, które chciałbym mieć. Z większych klasyków mam: "Sanatorium pod Klepsydrą", "Człowieka z Żelaza i z Marmuru", "Rejs", "Jestem Przeciw", "Con Amore", komedie Barei, "Rękopis znaleziony w Saragossie", "Plac Zbawiciela", "Wołyń BD" i wiele innych. Poluję od dłuższego czasu na "Bez Znieczulenia" - jest tylko wydanie DVD bardzo drogie. Oczywiście to wszystko co pisałem wyżej na DVD. A cała sprawa zaczęła się od mojej próby kupna filmu pt. "Rożyczka" i "Zagubiony Czas" - filmy stosunkowo nowe tylko na DVD. Ja w ogóle nic nie pisałem o wydaniach filmów z okresu PRL na BD - to Ty z tym wyskoczyłeś i, że nie było więcej niż 20 dobrych filmów z tego okresu. Pisałem, że w ogóle nie ma wielu polskich filmów na BD. I jak pisałem wcześniej mógłbym wymienić także dziesiątki filmów wydanych wyłącznie na DVD, które mają polskie napisy lub lektora. Oczywiście są wydania zagraniczne BD, ale wtedy trzeba mieć świetną znajomość angielskiego albo jak Szewi - Oppo 203. Zresztą Szewi ma jedno i drugie.. Nieprzypadkowo napisalem o epoce PRL-u. Filmy nowe, ktore powstaly po 2005r jezeli nie maja wydan bluray, poza tym, ze byly juz dostepne dla doroslych forumowiczow w kinie, to mozna tez bylo je zobaczyc przyzwoitej jakosci telewizyjnej, na zywo, czy z nagrania. Filmy z poprzedniego wieku, ktore byc moze znamy z telewizji (VHS) takiej jakosci nie oferuja i wymagaja ponownego przygotowania, przyciecia lub otworzenia klatki dla potrzeb brodcastingu telewizyjnego. Mozna zalozyc, ze wersja BD powinna byc potencjalnie najlepszym formatem dostepnym dzisiaj z naszego punktu widzenia. Chyba, ze ze wzgledu na wykonywana prace masz dostep do kopii fizycznej lub scanu tasmy. Niepotrzebnie zafiksowales na idei, z ktora chcesz walczyc, a ktora byla wylacznie proba sprowokawania "zawodnika wagi ciezkiej", ktory "kiedys zawodowo zajmowal sie filmem/ polskim filmem", zeby zechcial napisac czego to dokladnie brakuje mu na BD sposrod, powiedzmy, 100 najbardziej cenionych przez niego owocow polskiej kinematografii, a co i gdzie udalo mu sie zagranica wyszperac. Ta prowokacyjny ustep mial byc jedynie kluczem czy zapalnikiem do skonkretyzowania Twojego stanowiska dotyczacego zagranicznych wydan Bluray polskich filmow, ktore nie sa, badz do niedawna nie byly dostepne na tym nosniku w Polsce, Dyskusji nie chciales podjac, uciekajac w bezmyslna dzicinade. Niestety poza stroszeniem piorek nie zaprezentowalas zadnych dowodow,czy poszlak mogacych poprzec Twoje oswiadczenia. Wyglada na to, ze zbior Twoich polskich filmow chybanie jest zbyt imponujacy, a i oburzenie tez chyba nie do konca prawdziwe, skoro nie potrafiles wymienic nawet 20 filmow z czasow PRL, wartych postawienia na polce, a przynajmniej tego aby wymienic je jako absolutny must-see. Z oczywistych (dla uzytkownika tego forum) wzgledow wybieram wydanie BD ponad DVD, stad tez moja uwaga i zainteresowanie dotyczyly filmow z epoki PLR-u wydanych na BD. Nie bralem pod uwage kina przedwojennego. A filmy nowe, jak napisalem wyzej, sa powszechnie dostepne i z zalozenia maja szanse wygladac przyzwoicie. Mam nadzieje, ze to tlumaczy dlaczego napisalem o filmach z PRL. Nie wiem o co Ci chodzi ze znajomoscia jezykow obcych w kwestii rozumienia polskich filmow, wydanych za granica i obawiam sie, ze wspomniany przez Ciebie Kolega szewi nam nie pomoze. "Chwalisz" sie playerami. "Chwalisz" sie projektorem. Nie widze powodu abys nie mogl pochwalic sie plytoteka DVD , skoro nie zaczales jeszcze na dobe zbierac blurayow. Foto zastapiloby wiele piepotrzebnych slow, ktore napisales i ktore ja teraz musze napisac w rodpowiedzi. Nadal czekam na foto i poki sie nie doczekam bede nadal tytulowal Cie "zawodnikiem wagi ciezkiej". Wracajac do technikaliow. nie wiem do jakich slow M.Kopra nawizujesz, ale na podstawie lektury Twoich wielu postow na obu forach, mysle, ze nie masz za duzo doswiadczenia w tej materii i funkcjonujesz wylacznie swiecie teorii, na dodatek ktora chyba nie do konca zrozumiales, bo wszedzie piszesz to samo wiec nie ma raczej mowy o bledej edycji tekstu. Ustawienie, o ktorym piszesz ma sens w przypadku materialu UHD i nie jest uniwersalnie optymalnym dla kazdego typu sygnalu i srodowiska sprzetowego. 3. Jak byś uważniej czytał to co tu piszemy wiedziałbyś, że "gawędzenie" na temat 4:2:2 i 4k ma olbrzymie znaczenie bo nasze projektory 7300/9300 mają okrojone hdmi. Takim "gawędzeniem" zajmował się również Maciej Koper podczas testów np. Panasonica gdzie poświęcił cały akapit jak to u nas poprawnie ustawić. O 4k/12 bitów nie pisałem nigdy w kontekście DVD tylko po prostu wymuszenia takiego sygnału, żeby podawał do projektora. Nie chodzilo mi o DVD per se, tylko o format/wlasciwosci sygnalu jaki zamierzasz wrzucic w swoj video chain czyt. upscalowac i wyswietlic Upscalowanie przed wyswietlaczem, ( Ty uparlas sie na 4k 12bit 4:2:2 ), pomijajac to, ze nie ma sensu w Twoim przypadku. czynnosc czesto nie przynosi efektu, poza zwiekszeniem bandwithu sygnalu i wprowadzeniem niepotrzebnych przeklaman obrazu, zwlaszcza jesli sprzet ktorego do tego uzywamy sie do tego nie nadaje. Dodatkowo inne uciazliwosci w postaci dluzszego HDMI handshake'u lub konfiguracyjnych niezgodnosci lub glitchy. Zapytales na innym forum, w tym kontekscie konkretnie o androidowy mediaplayer, Odpowiedzialem Ci na podstawie moich obserwacji i doswiadczen, jakiego ustawien forrmatu obrazu uzyc. Ty jednak wiesz lepiej. Zaocznie. Wiem o ograniczeniu Epsonow od roku, dlatego nie zdecydowalem sie na upgrade w strone 9300, pomimo iz ogladany na nim regularnie obraz dzieki HDR jest milszy dla okaz, niz z mojego starszego modelu. Nie dziw sie, ze kwestionuje Twoje opinie, ktorych nie podzielam, skoro traktujesz mnie jak hodowce golebi, nie ublizajac temu pieknemu hobby. Na drugi raz jak zechcesz komentowac moje wypowiedzi, to przesledz je dobrze, w porzadku chronologicznym i sprobuj zrozumiec ich sens, a jesli masz z tym klopot, to dopytaj, a moze unikniemy nieporozumien. A teraz czekam na foto, nie kolejne bezsensowne repliki Chciałem poczytać co tam nowego koledzy piszą na temat 9300 a tu proszę wszystko streszczone w kilku postach Dziękuje brawo chłopaki pełen szacun Nie ma tak latwo. Albo lektura bez brykow, albo ssanie reklamy. Formatowanie cytatow naprawione ale zabraklo casi na edycje literowek I korekte pozostalych bledow. Sorry. Edytowane 28 Listopada 2017 przez binary no i formatowanie sie posypalo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Binary nie ma sensu prowadzić tutaj tej dyskusji żeby nie zaśmiecać wątku bo to jest o projektorach Epsona 7300/9300, a nie o filmach z PRLu :). W swojej jakże długiej odpowiedzi, ale na szczęście merytorycznej w zasadzie napisałeś jakiś monolog nie odnosząc się do tego co pisałem. Piszesz o rootowaniu - ustalmy, że to jest dla mnie ważne i więcej nie potrzeba nikomu wiedzy dlaczego Poczytaj w necie szczególnie anglojęzycznym ile ludzi rootuje swoje smatrfony, tablety, playery i uzyskasz odpowiedź. Niektórzy rootują tylko dlatego, że to ogranicza ich wolność. Odpisałem Ci i wymieniłem nawet program jakiego używam, ale spowiadać się jak na przesłuchaniu nie zamierzam. Co do filmów też Ci napisałem o co mi chodzi. Wychodzisz z założenia, że nowe filmy (powiedzmy po 2005 r.) są dostępne w jakości HD np jako piraty z netu lub w streamingu. Przecież ja o tym pisałem. Ale ja nie chcę ani jednego ani drugiego tylko po prostu chcę mieć na półeczce film na BD postawiony obok innych. Więc ja nie kwestionowałem nigdy faktu, że tych polskich filmów czy filmów z polskimi napisami w jakości BD nie można w ogóle zobaczyć po za jakością SD/DVD - ja kwestionuję to, że nie ma ich na BD w sensie wydania w pudełku, a to dwie różne rzeczy. Co do 4:2:2 to wybacz, ale większym dla mnie autorytetem jest Maciej Koper niż Ty z całym szacunkiem, który przy okazji testu każdego projektora pisał o dobrodziejstwie puszczania 10bitowego sygnału także w projektorach HD jak Epson 6700. Do tego jak pisałem poświęcił cały akapit przy odtwarzaczu Panasonica jak go ustawić aby uzyskać ten 10 bitowy kolor wiec dla nas jest to ważne, a np w przypadku Samsunga M9500 nie było tej informacji w teście więc się podzieliłem tutaj. Co do DVD zgoda, że to nie ma znaczenia (ja mam skalowanie do 4k w 8 bitowym kolorze ze źródła DVD), ale uważasz, że przy HD/1080p też 10bitowy kolor nie ma znaczenia ? Na tamtym forum co mi pisałeś o możliwości ustawienia ta informacja się przydała i zdecydowałem się na zakup więc nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym, że wiem lepiej. Q10pro podaje sygnał dokładnie jaki chcemy uzyskać bo można ustawić wszystkie możliwe formaty koloru od 4:2:0 do 4:4:4 jak i rozdzielczości łącznie z odświeżaniem. Przy ustawieniu 4:2:0 i 4k/24/25/30 fpsów idzie w 10 bitowym kolorze po ustawieniu 4:2:0. Jak się ustawi 4:4:4 idzie 4k w 8bitowym kolorze. Jest tez ustawienie wymuszające 24Hz. Ustawień jest mnóstwo. W pełni się ten player sprawdza w połączeniu z naszymi projektorami. A jak jeszcze nie wiesz o czym piszę zajrzyj do testu: https://hdtvpolska.com/panasonic-ub700-dmp-ub700-test-tanszego-odtwarzacza-ultra-hd-blu-ray-4k/ i odszukaj akapit: Konfiguracja i Kompatybilność UB700 ... i może zrozumiesz dlaczego pytałem o możliwość tego ustawienia w każdym sprzęcie, który obecnie kupuję do projektora Na priv żeby już kompletnie nie zaśmiecać wątku jak sobie życzysz poświęcę czas i podam Ci tytuły więcej niż 20 uznanych filmów z okresu PRL, które warto mieć na BD. Jak słusznie napisałeś dalsze "repliki" nie są konieczne. Temat chyba dogłębnie wyczerpaliśmy. Edytowane 28 Listopada 2017 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach