Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

@hubio to idąc Twoim tokiem rozumowania to po co kupowaleś Epsona 9300 jak roznica jakosc/cena wskazuje że epson 7300 jest lepszym wyborem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, user7878 napisał:

@hubio to idąc Twoim tokiem rozumowania to po co kupowaleś Epsona 9300 jak roznica jakosc/cena wskazuje że epson 7300 jest lepszym wyborem?

Bardzo celna uwaga... Tak powinienem zrobić..., ale tu już zadecydowało hobby... :)  Postanowiłem dołożyć te 4000zł żeby mieć lepszy kontrast, ale z 2 tyg. się zastanawiałem bo właśnie wiedziałem, że odchodzę od tej zasady... Do dzisiaj nie żałuję tej decyzji... :) W przypadku projektorów być może jak nigdzie indziej można naginać te zasady... :)

Tym nie mniej czy aż tak naginać, żeby wchodzić w ceny powyżej 20 tyś ? Liczę po cichu na to, że JVC i SONY zaczną się bić i ceny na LCOSy pospadają, a już goni ich Epson, nie mówiąc o Optomach... Jak zobaczą, że coraz więcej ludzi kupuje projektory to mogą obniżyć ceny... A wydaje mi się, że sprzedaż całej branży projektorowej wzrasta z tygodnia na tydzień...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem podejście - znam też takie osoby, który myślały podobnie do Ciebie, że zabawa z tymi napisami jest zbyt skomplikowana, czasochłonna, itd. a po n-tym razie gdy dostali po [beeep]sku od polskiej dystrybucji i gdy się w końcu przełamali to doszli do wniosku, że te ich obawy były najzwyczajniej w świecie wydumane :)
To jest właśnie to o czym na samym początku pisałem o szukaniu problemów tam gdzie ich nie ma.
Podobnie ma się sprawa jeśli chodzi o brak dostępności napisów do promila filmów, w sytuacji gdy tymczasem zyskuje się dostęp do kilkunastu tysięcy tytułów, których w polskiej dystrybucji nie ma na BD/UHD.

Jeśli natomiast ktoś chce być świętszy od papieża to zawsze można sobie dodatkowo kupić film na DVD i z niego wyłuskać napisy... :)

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Legalność napisów to problem dwuznaczny etycznie i moralnie. :)

To tak jak z tymi idiotycznymi akcjami o "molestowanie"! ?

Świat oszalał? Kto z nas nie chciałby być molestowany? :P:lol:

No i te napisy, wmawia się nam "pierdoły salonowe" o ich nielegalnościi! :lol:

No ludzie dejta żyć! ?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Filutek czytaj uważnie wszystkie posty. Raf mnie nie zrozumiał - wyjaśniłem. Jak dla mnie to nie istnieje temat "legalności napisów" bo napisy są tworzone przez piratów dla piratów... Zresztą chyba na żadnej stronie z napisami nie ma napisane, że są objęte prawem autorskim... :) Nawet jak by tak było mnie to nie obchodzi...

Czasami z takich nieporozumień jest cała, niepotrzebna dyskusja. Jeden coś źle zrozumie, inny podchwyci, a za chwilę inny będzie polemizować....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj trochę sprawdzałem obraz na Epsonie - porownywałem z nowym JVC [mention=159398]szewi[/mention]

Wiadomo że fotki to tylko fotki ale default_wink.png

Tryb Jasne Kino, Salka przygotowana, Film Pasażerowie 4k HDR, projektor nie jest kalibrowany ale moje ustawienia wybrane z kilku innych skalibrowanych Epsonów (tak wiem że każdy projektor kalibruje się oddzielnie w docelowym pokoju default_wink.png )

Fotki mniej więcej w momentach co dawał [mention=159398]szewi[/mention]9919426390c7868389c6357ed93835e8.jpg&key=5a9f15dc8b1c55f833023785ffdfe94bb37afe7c0d1cb2ad1dadb9068c8ef94cd73cb9b02c961f6fa7b794c4f8ab1fd9.jpg&key=1a4c04cad278c9450a641d37b4fca806552e1cdecc42875ada58cf96b1b35158

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, hubio napisał:

Bardzo celna uwaga... ..., ale tu już zadecydowało hobby...

A może jednak snobizm zdecydował? ;)

Czyli zakup zakup Oppo, który pomimo wysokiej ceny wnosi znaczny komfort użytkowania jest snobizmem, a zakup projektora o 4 tyś droższego, który wyświetla obraz lepszy o zaledwie kilka % jest wg. ciebie już tylko i wyłącznie hobby?

Wspomniałeś o 205-tce, która w kwestii odtwarzania filmów nie różni się od modelu 203, a dodatkowa opłata związana jest z "zainstalowaniem" w jego obudowie bardzo przyzwoitej sekcji audio. Kinomaniakom w zupełności wystarczy więc model 203.

O kwestii legalności napisów, nie mam zamiaru dyskutować...

Może i jest to OT, ale w kwestii wyboru odpowiedniego projektora, bo przed takim wyborem teraz stoję, nie mogę zrozumieć co poza twoim hobby pchnęło Cię do wyboru własnie Epsona 9300 a nie 7300 ;)

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo trafne spostrzeżenie Mirek.
Hubio sobie wybiera, co jest snobizmem a co hobby, tak żeby jemu się zgadzało

• Lubię 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, user7878 napisał:

Dzisiaj trochę sprawdzałem obraz na Epsonie - porownywałem z nowym JVC [mention=159398]szewi[/mention]

Wiadomo że fotki to tylko fotki ale default_wink.png

Tryb Jasne Kino, Salka przygotowana, Film Pasażerowie 4k HDR, projektor nie jest kalibrowany ale moje ustawienia wybrane z kilku innych skalibrowanych Epsonów (tak wiem że każdy projektor kalibruje się oddzielnie w docelowym pokoju default_wink.png )

Fotki mniej więcej w momentach co dawał [mention=159398]szewi[/mention]9919426390c7868389c6357ed93835e8.jpg&key=5a9f15dc8b1c55f833023785ffdfe94bb37afe7c0d1cb2ad1dadb9068c8ef94cd73cb9b02c961f6fa7b794c4f8ab1fd9.jpg&key=1a4c04cad278c9450a641d37b4fca806552e1cdecc42875ada58cf96b1b35158

I co z tego wynika? Bo moim zdaniem ... nic.

Inny projektor, inne pomieszczenie, inny aparat, inne parametry ekspozycji, inny fotograf ... szkoda gadać, ręce bolą.

19 godzin temu, hubio napisał:

Ale Filutek czytaj uważnie wszystkie posty. Raf mnie nie zrozumiał - wyjaśniłem. Jak dla mnie to nie istnieje temat "legalności napisów" bo napisy są tworzone przez piratów dla piratów... Zresztą chyba na żadnej stronie z napisami nie ma napisane, że są objęte prawem autorskim... :) Nawet jak by tak było mnie to nie obchodzi...

Czasami z takich nieporozumień jest cała, niepotrzebna dyskusja. Jeden coś źle zrozumie, inny podchwyci, a za chwilę inny będzie polemizować....

OPPO jest tylko narzędziem, podobnie jak np. komputer, dekoder SAT, player sieciowy czy ... nóż.

Od użytkownika zalezy do czego i jak zostanie wykorzystany.

PS. czy w każdym sklepie, w którym możesz je zakupić, jest napisane, że ww. produkty są legalne, objete prawami autorskimi czy czymkolwiek innym?

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pmcomp ja np. lubie takie fotorelacje i jak najbardziej pochwalam. Widać np. to, że także w epsonie można ustawić lepsze kolory i obraz nie jest już taki wypłowiały. Widać też różnicę między Epsonem i JVC w tonacji kolorów i kontraście a przede wszystkim w czerniach. Nigdy nie będzie to tak realistyczne jak widzimy na żywo ale zawsze jakiś pogląd jest. W każdych testach są wstawiane fotki. Jak najbardziej proszę o umieszczanie takich fotek w tym temacie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotografowałes kiedyś w życiu więcej niż telefonem?

Pytam bo sprawny fotograf może tak zmienić rejestrowaną rzeczywistość bez ingerencji w PhotoShopie, tylko zmieniając parametry ekspozycji, że bys sie zdziwił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mirek_T napisał:

A może jednak snobizm zdecydował? ;)

Czyli zakup zakup Oppo, który pomimo wysokiej ceny wnosi znaczny komfort użytkowania jest snobizmem, a zakup projektora o 4 tyś droższego, który wyświetla obraz lepszy o zaledwie kilka % jest wg. ciebie już tylko i wyłącznie hobby?

Wspomniałeś o 205-tce, która w kwestii odtwarzania filmów nie różni się od modelu 203, a dodatkowa opłata związana jest z "zainstalowaniem" w jego obudowie bardzo przyzwoitej sekcji audio. Kinomaniakom w zupełności wystarczy więc model 203.

O kwestii legalności napisów, nie mam zamiaru dyskutować...

Może i jest to OT, ale w kwestii wyboru odpowiedniego projektora, bo przed takim wyborem teraz stoję, nie mogę zrozumieć co poza twoim hobby pchnęło Cię do wyboru własnie Epsona 9300 a nie 7300 ;)

3 godziny temu, raf7705 napisał:

Bardzo trafne spostrzeżenie Mirek.
Hubio sobie wybiera, co jest snobizmem a co hobby, tak żeby jemu się zgadzało emoji3.png

Panowie podałem Oppo jako PRZYKŁAD... Miał być skrajny, żeby zobrazować to co miałem na myśli, a nie żeby prowadzić na ten akurat temat dyskusję. Niech za inny przykład posłużą ceny kabelków audio i wzrost jakości - w tamtych działach to są dopiero dyskusje... To był przykład, a nie dowód na "snobizm" bo jak już tu pisaliśmy Oppo 203 ma funkcję dodawania napisów, natomiast 205 jest jeszcze droższe i może to już jest snobizm... Nie wiem i nie chcę na ten temat więcej dyskutować bo to tylko były przykłady...

Jeśli chodzi o projektor jak już też pisałem to nie była dla mnie łatwa decyzja... Tydzień czytania testów, forów, tydzień nieprzespanych nocy... Sam z sobą walczyłem czy dołożyć te 3 tyś... W podjęciu decyzji bardzo mi pomógł ten wątek i szewi - założyciel tematu... Mirek_T skąd przepraszam czerpiesz informację, że obraz w 9300 lepszy zaledwie o klika % ? Jak bym go używał na polanie w upalny letni dzień to by było kilka %... Do podjęcia decyzji o 9300 przekonała mnie uważna lektura postów z początku wątku, a właściwie linków do niemieckiej strony testowej gdzie porównano 7300 i 9300... Nie znam niemieckiego, ale przy użyciu translatora dokładnie słowo po słowie i zdanie po zdaniu przeczytałem... Zachęcam każdą osobę która się waha między 7300 a 9300 do tego samego... Pisząc jednozdaniowo w scenach mieszanych wzrost jakości 9300 to ok 20% i to w niezaadaptowanym pomieszczeniu, w zaadaptowanym kontrast jest jeszcze lepszy... Ja u siebie mam zaadaptowane na 80 -85% więc realny wzrost jakości wg mojej i tylko mojej opinii wynosi ok 30% więc dokładnie tyle ile była wyższa cena... Tak więc raf ani hobby, ani snobizm tylko hobby + pragmatyzm... Dodam jeszcze, co też wielokrotnie pisałem, że akurat w kwestii projektorów bardziej niż gdziekolwiek indziej warto iść w jakość bo cała technologia ma wciąż np. w porównaniu z TV; sporo niedociągnięć - np kontrast, który nawet w JVC szewiego za 20k nie będzie tak wysoki jak w LCD...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fotografowałes kiedyś w życiu więcej niż telefonem?
Pytam bo sprawny fotograf może tak zmienić rejestrowaną rzeczywistość bez ingerencji w PhotoShopie, tylko zmieniając parametry ekspozycji, że bys sie zdziwił. 
Zapewniam Cię że nie zmieniałem rejestrowanej rzeczywistości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do fotek to u mnie oglądając projekcję przez komórkę jak bym miał fotografować to wygląda jak TV... :) Na zdjęciach kontrast super podbity, kolory żywe co całkowicie nie oddaje tego co jest naprawdę... Na zdjęciach można jedynie zobaczyć obiektywnie ziarno i to też wiele zależy od ustawienia proja/playera... Ja wklejałem fotki z DVD żeby osoby z forum zobaczyły, że nie mam jakiś pixeli i wielkich szumów w obrazie i tu akurat komórka jest "sprawiedliwa", w kwestii: kontrastu, jasności, ostrości i wszystkich możliwych parametrów - jak słusznie pisze pmcomp wszystko zależy: od fotografa, sprzętu fotograficznego i jego ustawień, ustawień proja, pomieszczenia itd... Można je wklejać tylko jako ciekawostkę...

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, hubio napisał:

Tak więc raf ani hobby, ani snobizm tylko hobby + pragmatyzm... Dodam jeszcze, co też wielokrotnie pisałem, że akurat w kwestii projektorów bardziej niż gdziekolwiek indziej warto iść w jakość bo cała technologia ma wciąż np. w porównaniu z TV; sporo niedociągnięć - np kontrast, który nawet w JVC szewiego za 20k nie będzie tak wysoki jak w LCD...

ze jak, ze co proszę? ;) JVC z kontrastem 400000 : 1 zjada kontrastem każde LCD, moze jakies bardzo wysokie modele z pelnym podświetlaniem dadza radę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, hubio napisał:

realny wzrost jakości wg mojej i tylko mojej opinii wynosi ok 30% więc dokładnie tyle ile była wyższa cena... 

I myślę, że to stwierdzenie jest kluczowe - wg. Twojej oceny.

Proszę abyś tak samo uszanował oceny innych użytkowników modelu niższego, którzy twierdzą inaczej oraz oceny użytkowników JVC, wg. których te dwie marki dzielą lata świetlne ;)

ps. A okabelkach, to faktycznie nie tutaj, ale proponuję zgłębić temat w myśl powiedzenia z.... bata nie ukręcisz ;)

I jeszcze jedno, opinię o tych  i nie tylko tych projektorach czerpię z tego (wątek śledzę od samego początku)  jak i zagranicznych forów, oczywiście co nieco też na testach.

pozdrawiam

Edytowane przez Mirek_T
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Mirek_T napisał:

I myślę, że to stwierdzenie jest kluczowe - wg. Twojej oceny.

Proszę abyś tak samo uszanował oceny innych użytkowników modelu niższego, którzy twierdzą inaczej oraz oceny użytkowników JVC, wg. których te dwie marki dzielą lata świetlne ;)

ps. A okabelkach, to faktycznie nie tutaj, ale proponuję zgłębić temat w myśl powiedzenia z.... bata nie ukręcisz ;)

I jeszcze jedno, opinię o tych  i nie tylko tych projektorach czerpię z tego (wątek śledzę od samego początku)  jak i zagranicznych forów, oczywiście co nieco też na testach.

pozdrawiam

Kluczowe są wyłącznie testy na jakich się opierałem... Jak pisałem - mam pomieszczenie zaadaptowane w 80%-85% więc wzrost kontrastu o jakieś 30%. Jeszcze raz zachęcam do poczytania tego testu niemieckiego - on jest kluczowy

16 minut temu, szewi napisał:

ze jak, ze co proszę? ;) JVC z kontrastem 400000 : 1 zjada kontrastem każde LCD, moze jakies bardzo wysokie modele z pelnym podświetlaniem dadza radę ;)

Ale szewi jesteś na tyle doświadczonym użytkownikiem, że wiesz, że nie miałem na myśli dynamicznego tylko ANSI i  ON/OFF czyli porównując testy jakie robi na portalu MK...

Wiem, że kupiłeś nową zabawkę i teraz wszystko musi być chwalone, ale trzeba zachować obiektywizm...:)

Jeśli się mylę w kwestii ON/OFF i ANSI to z góry przepraszam... Rozumiem, że też wizualnie JVC bije Twojego OLEDA jeśli chodzi o kontrast ? Bo oprócz cyferek to równie ważne

Edytowane przez hubio
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio nie jestem wróżbitą, żeby wiedzieć co kto ma na mysli ;)

Wizualnie oleda nic nie przebije w tej kategorii (kontrstu natywnego). Jak mowisz o kontrascie to pisz proszę, ze chodzi Ci o ANSI (dla precyzji). Samo slowo kontrast oznacza natywny (on : off).

kilka słow o kontraście w prostych słowach:

https://pclab.pl/pr53465.html

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem te kontrasty na przykładzie swojego TV, który nie należy do górnej półki i kształtuje się to tak:

ANSI 2500:1

ON/OFF 15600:1

dla JVC szewiego:

ANSI: 190:1

ON/OFF 37 000:1

Ponieważ kluczowy jest kontrast ANSI bo nie oglądamy naprzemiennie czarnego i białego, tylko 90% scen w filmach to są sceny mieszane gdzie ważny jest kontrast ANSI a tu na moim średnim elcedeku bije JVC strasznie... zresztą każdy projektor... Tak jak pisałem to jest wciąż rzecz do poprawy na projach..

7 minut temu, szewi napisał:

Hubio nie jestem wróżbitą, żeby wiedzieć co kto ma na mysli ;)

Wizualnie oleda nic nie przebije w tej kategorii (kontrstu natywnego). Jak mowisz o kontrascie to pisz proszę, ze chodzi Ci o ANSI (dla precyzji). Samo slowo kontrast oznacza natywny (on : off).

kilka słow o kontraście w prostych słowach:

https://pclab.pl/pr53465.html

Szewi jesteś już starym wyjadaczem i wiesz, że jak poruszam temat mankamentów całej technologii projekcyjnej, ( a nie Twojego JVC) to muszę mieć na myśli ANSI... który jest zresztą kluczowy... :)

Słowniczek pojęć z forum:

On/off zdolność projektora do wyświetlania naprzemiennie czerni i bieli

Kontrast ANSI obrazujący zdolność do wyświetlania czerni w bezpośrednim sąsiedztwie jasnych elementów

Więc tak na chłopski rozum to na większości filmów mamy czerń w bezpośrednim kontakcie z bielą... Pamiętacie jak do znudzenia piszę o takiej scenie gdzie do jasnego pomieszczenia wpada naturalne światło i jak słabo skontrastowany jest człowiek w takim pomieszczeniu, a jak to wygląda lepiej na TV...

Edytowane przez hubio
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, hubio napisał:

Kluczowe są wyłącznie testy na jakich się opierałem... Jak pisałem - mam pomieszczenie zaadaptowane w 80%-85% więc wzrost kontrastu o jakieś 30%. Jeszcze raz zachęcam do poczytania tego testu niemieckiego - on jest kluczowy

Ale szewi jesteś na tyle doświadczonym użytkownikiem, że wiesz, że nie miałem na myśli dynamicznego tylko ANSI i  ON/OFF czyli porównując testy jakie robi na portalu MK...

Wiem, że kupiłeś nową zabawkę i teraz wszystko musi być chwalone, ale trzeba zachować obiektywizm...:)

Jeśli się mylę w kwestii ON/OFF i ANSI to z góry przepraszam... Rozumiem, że też wizualnie JVC bije Twojego OLEDA jeśli chodzi o kontrast ? Bo oprócz cyferek to równie ważne

Oled porównywany do JVC, zwłaszcza nieskalibrowany, ma taką plastyczną "ślepą" czerń,

pozbawioną potencjału tonowania, to nie ta liga co LCD z Full-Array Local Dimming. :P:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio trzbeba tez zachowac umiar,  a najlepiej przystopować w probach ograniczania  innym radości z zakupu, poprzez podkreslanie ze cos jest be jak, nie jest ;)

Z powyższym postem ciezko dyskutować wszak Filutek sam przyznał wczesniej, ze oleda widział w sklepie na wystawie ;) mam nadziej ze wyjasni  znaiepokojonych posiadaczy oledów, na jakim LCD widzi  to tonowanie lepiej :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, szewi napisał:

Hubio trzbea tez zachowac umiar  a najlepiej przystopować w oczernianiu innym radości z zakupu probami podkreslania ze cos jest be jak nie jest ;)

Nie chciałem... :) Miałem na myśli całą technologię projekcyjną... W on/off bijesz mojego LCD i pewno wiele TV z wyższej półki, a Epsona 9300 z tego wątku to już miażdżysz... :) Ze swoim 4500:1 to tylko mogę pomarzyć o tych 37000 u Ciebie... :)  Ciesz się super jakością na JVC... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z  was oddawał epsona do naprawy gwarancyjnej? żądają dodatkowych dokumentów jak np. faktura/paragon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 29.11.2018 o 17:01, szewi napisał:

czytałem ze TW9400 sie opoznia narazie cisza w temacie testów... :(

Pojawiła się przedsprzedaż na stronie Epsona https://www.epson.pl/products/projectors/home-cinema/eh-tw9400

Przewidywana dostępność w lutym 2019.

P.S. Przeczytałem cały wątek :) Prawie już kupiłem 2 miesiące temu 7300, ale w tej chwili skłaniam się jednak w stronę 9400. Obecnie posiadam kilkuletniego Della.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi