user7878 376 Napisano 28 Listopada 2018 @hubio to idąc Twoim tokiem rozumowania to po co kupowaleś Epsona 9300 jak roznica jakosc/cena wskazuje że epson 7300 jest lepszym wyborem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 28 Listopada 2018 8 minut temu, user7878 napisał: @hubio to idąc Twoim tokiem rozumowania to po co kupowaleś Epsona 9300 jak roznica jakosc/cena wskazuje że epson 7300 jest lepszym wyborem? Bardzo celna uwaga... Tak powinienem zrobić..., ale tu już zadecydowało hobby... Postanowiłem dołożyć te 4000zł żeby mieć lepszy kontrast, ale z 2 tyg. się zastanawiałem bo właśnie wiedziałem, że odchodzę od tej zasady... Do dzisiaj nie żałuję tej decyzji... W przypadku projektorów być może jak nigdzie indziej można naginać te zasady... Tym nie mniej czy aż tak naginać, żeby wchodzić w ceny powyżej 20 tyś ? Liczę po cichu na to, że JVC i SONY zaczną się bić i ceny na LCOSy pospadają, a już goni ich Epson, nie mówiąc o Optomach... Jak zobaczą, że coraz więcej ludzi kupuje projektory to mogą obniżyć ceny... A wydaje mi się, że sprzedaż całej branży projektorowej wzrasta z tygodnia na tydzień... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) Rozumiem podejście - znam też takie osoby, który myślały podobnie do Ciebie, że zabawa z tymi napisami jest zbyt skomplikowana, czasochłonna, itd. a po n-tym razie gdy dostali po [beeep]sku od polskiej dystrybucji i gdy się w końcu przełamali to doszli do wniosku, że te ich obawy były najzwyczajniej w świecie wydumane To jest właśnie to o czym na samym początku pisałem o szukaniu problemów tam gdzie ich nie ma. Podobnie ma się sprawa jeśli chodzi o brak dostępności napisów do promila filmów, w sytuacji gdy tymczasem zyskuje się dostęp do kilkunastu tysięcy tytułów, których w polskiej dystrybucji nie ma na BD/UHD. Jeśli natomiast ktoś chce być świętszy od papieża to zawsze można sobie dodatkowo kupić film na DVD i z niego wyłuskać napisy... Edytowane 28 Listopada 2018 przez misfit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 28 Listopada 2018 Legalność napisów to problem dwuznaczny etycznie i moralnie. To tak jak z tymi idiotycznymi akcjami o "molestowanie"! ? Świat oszalał? Kto z nas nie chciałby być molestowany? No i te napisy, wmawia się nam "pierdoły salonowe" o ich nielegalnościi! No ludzie dejta żyć! ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 28 Listopada 2018 Ale Filutek czytaj uważnie wszystkie posty. Raf mnie nie zrozumiał - wyjaśniłem. Jak dla mnie to nie istnieje temat "legalności napisów" bo napisy są tworzone przez piratów dla piratów... Zresztą chyba na żadnej stronie z napisami nie ma napisane, że są objęte prawem autorskim... Nawet jak by tak było mnie to nie obchodzi... Czasami z takich nieporozumień jest cała, niepotrzebna dyskusja. Jeden coś źle zrozumie, inny podchwyci, a za chwilę inny będzie polemizować.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 28 Listopada 2018 Dzisiaj trochę sprawdzałem obraz na Epsonie - porownywałem z nowym JVC [mention=159398]szewi[/mention] Wiadomo że fotki to tylko fotki ale Tryb Jasne Kino, Salka przygotowana, Film Pasażerowie 4k HDR, projektor nie jest kalibrowany ale moje ustawienia wybrane z kilku innych skalibrowanych Epsonów (tak wiem że każdy projektor kalibruje się oddzielnie w docelowym pokoju ) Fotki mniej więcej w momentach co dawał [mention=159398]szewi[/mention] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirek_T 21 Napisano 29 Listopada 2018 21 godzin temu, hubio napisał: Bardzo celna uwaga... ..., ale tu już zadecydowało hobby... A może jednak snobizm zdecydował? Czyli zakup zakup Oppo, który pomimo wysokiej ceny wnosi znaczny komfort użytkowania jest snobizmem, a zakup projektora o 4 tyś droższego, który wyświetla obraz lepszy o zaledwie kilka % jest wg. ciebie już tylko i wyłącznie hobby? Wspomniałeś o 205-tce, która w kwestii odtwarzania filmów nie różni się od modelu 203, a dodatkowa opłata związana jest z "zainstalowaniem" w jego obudowie bardzo przyzwoitej sekcji audio. Kinomaniakom w zupełności wystarczy więc model 203. O kwestii legalności napisów, nie mam zamiaru dyskutować... Może i jest to OT, ale w kwestii wyboru odpowiedniego projektora, bo przed takim wyborem teraz stoję, nie mogę zrozumieć co poza twoim hobby pchnęło Cię do wyboru własnie Epsona 9300 a nie 7300 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Listopada 2018 Bardzo trafne spostrzeżenie Mirek.Hubio sobie wybiera, co jest snobizmem a co hobby, tak żeby jemu się zgadzało 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) 16 godzin temu, user7878 napisał: Dzisiaj trochę sprawdzałem obraz na Epsonie - porownywałem z nowym JVC [mention=159398]szewi[/mention] Wiadomo że fotki to tylko fotki ale Tryb Jasne Kino, Salka przygotowana, Film Pasażerowie 4k HDR, projektor nie jest kalibrowany ale moje ustawienia wybrane z kilku innych skalibrowanych Epsonów (tak wiem że każdy projektor kalibruje się oddzielnie w docelowym pokoju ) Fotki mniej więcej w momentach co dawał [mention=159398]szewi[/mention] I co z tego wynika? Bo moim zdaniem ... nic. Inny projektor, inne pomieszczenie, inny aparat, inne parametry ekspozycji, inny fotograf ... szkoda gadać, ręce bolą. 19 godzin temu, hubio napisał: Ale Filutek czytaj uważnie wszystkie posty. Raf mnie nie zrozumiał - wyjaśniłem. Jak dla mnie to nie istnieje temat "legalności napisów" bo napisy są tworzone przez piratów dla piratów... Zresztą chyba na żadnej stronie z napisami nie ma napisane, że są objęte prawem autorskim... Nawet jak by tak było mnie to nie obchodzi... Czasami z takich nieporozumień jest cała, niepotrzebna dyskusja. Jeden coś źle zrozumie, inny podchwyci, a za chwilę inny będzie polemizować.... OPPO jest tylko narzędziem, podobnie jak np. komputer, dekoder SAT, player sieciowy czy ... nóż. Od użytkownika zalezy do czego i jak zostanie wykorzystany. PS. czy w każdym sklepie, w którym możesz je zakupić, jest napisane, że ww. produkty są legalne, objete prawami autorskimi czy czymkolwiek innym? Edytowane 29 Listopada 2018 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramzes99 27 Napisano 29 Listopada 2018 @pmcomp ja np. lubie takie fotorelacje i jak najbardziej pochwalam. Widać np. to, że także w epsonie można ustawić lepsze kolory i obraz nie jest już taki wypłowiały. Widać też różnicę między Epsonem i JVC w tonacji kolorów i kontraście a przede wszystkim w czerniach. Nigdy nie będzie to tak realistyczne jak widzimy na żywo ale zawsze jakiś pogląd jest. W każdych testach są wstawiane fotki. Jak najbardziej proszę o umieszczanie takich fotek w tym temacie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 29 Listopada 2018 Fotografowałes kiedyś w życiu więcej niż telefonem? Pytam bo sprawny fotograf może tak zmienić rejestrowaną rzeczywistość bez ingerencji w PhotoShopie, tylko zmieniając parametry ekspozycji, że bys sie zdziwił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) 3 godziny temu, Mirek_T napisał: A może jednak snobizm zdecydował? Czyli zakup zakup Oppo, który pomimo wysokiej ceny wnosi znaczny komfort użytkowania jest snobizmem, a zakup projektora o 4 tyś droższego, który wyświetla obraz lepszy o zaledwie kilka % jest wg. ciebie już tylko i wyłącznie hobby? Wspomniałeś o 205-tce, która w kwestii odtwarzania filmów nie różni się od modelu 203, a dodatkowa opłata związana jest z "zainstalowaniem" w jego obudowie bardzo przyzwoitej sekcji audio. Kinomaniakom w zupełności wystarczy więc model 203. O kwestii legalności napisów, nie mam zamiaru dyskutować... Może i jest to OT, ale w kwestii wyboru odpowiedniego projektora, bo przed takim wyborem teraz stoję, nie mogę zrozumieć co poza twoim hobby pchnęło Cię do wyboru własnie Epsona 9300 a nie 7300 3 godziny temu, raf7705 napisał: Bardzo trafne spostrzeżenie Mirek. Hubio sobie wybiera, co jest snobizmem a co hobby, tak żeby jemu się zgadzało Panowie podałem Oppo jako PRZYKŁAD... Miał być skrajny, żeby zobrazować to co miałem na myśli, a nie żeby prowadzić na ten akurat temat dyskusję. Niech za inny przykład posłużą ceny kabelków audio i wzrost jakości - w tamtych działach to są dopiero dyskusje... To był przykład, a nie dowód na "snobizm" bo jak już tu pisaliśmy Oppo 203 ma funkcję dodawania napisów, natomiast 205 jest jeszcze droższe i może to już jest snobizm... Nie wiem i nie chcę na ten temat więcej dyskutować bo to tylko były przykłady... Jeśli chodzi o projektor jak już też pisałem to nie była dla mnie łatwa decyzja... Tydzień czytania testów, forów, tydzień nieprzespanych nocy... Sam z sobą walczyłem czy dołożyć te 3 tyś... W podjęciu decyzji bardzo mi pomógł ten wątek i szewi - założyciel tematu... Mirek_T skąd przepraszam czerpiesz informację, że obraz w 9300 lepszy zaledwie o klika % ? Jak bym go używał na polanie w upalny letni dzień to by było kilka %... Do podjęcia decyzji o 9300 przekonała mnie uważna lektura postów z początku wątku, a właściwie linków do niemieckiej strony testowej gdzie porównano 7300 i 9300... Nie znam niemieckiego, ale przy użyciu translatora dokładnie słowo po słowie i zdanie po zdaniu przeczytałem... Zachęcam każdą osobę która się waha między 7300 a 9300 do tego samego... Pisząc jednozdaniowo w scenach mieszanych wzrost jakości 9300 to ok 20% i to w niezaadaptowanym pomieszczeniu, w zaadaptowanym kontrast jest jeszcze lepszy... Ja u siebie mam zaadaptowane na 80 -85% więc realny wzrost jakości wg mojej i tylko mojej opinii wynosi ok 30% więc dokładnie tyle ile była wyższa cena... Tak więc raf ani hobby, ani snobizm tylko hobby + pragmatyzm... Dodam jeszcze, co też wielokrotnie pisałem, że akurat w kwestii projektorów bardziej niż gdziekolwiek indziej warto iść w jakość bo cała technologia ma wciąż np. w porównaniu z TV; sporo niedociągnięć - np kontrast, który nawet w JVC szewiego za 20k nie będzie tak wysoki jak w LCD... Edytowane 29 Listopada 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 29 Listopada 2018 Fotografowałes kiedyś w życiu więcej niż telefonem? Pytam bo sprawny fotograf może tak zmienić rejestrowaną rzeczywistość bez ingerencji w PhotoShopie, tylko zmieniając parametry ekspozycji, że bys sie zdziwił. Zapewniam Cię że nie zmieniałem rejestrowanej rzeczywistości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 29 Listopada 2018 A co do fotek to u mnie oglądając projekcję przez komórkę jak bym miał fotografować to wygląda jak TV... Na zdjęciach kontrast super podbity, kolory żywe co całkowicie nie oddaje tego co jest naprawdę... Na zdjęciach można jedynie zobaczyć obiektywnie ziarno i to też wiele zależy od ustawienia proja/playera... Ja wklejałem fotki z DVD żeby osoby z forum zobaczyły, że nie mam jakiś pixeli i wielkich szumów w obrazie i tu akurat komórka jest "sprawiedliwa", w kwestii: kontrastu, jasności, ostrości i wszystkich możliwych parametrów - jak słusznie pisze pmcomp wszystko zależy: od fotografa, sprzętu fotograficznego i jego ustawień, ustawień proja, pomieszczenia itd... Można je wklejać tylko jako ciekawostkę... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 29 Listopada 2018 33 minuty temu, hubio napisał: Tak więc raf ani hobby, ani snobizm tylko hobby + pragmatyzm... Dodam jeszcze, co też wielokrotnie pisałem, że akurat w kwestii projektorów bardziej niż gdziekolwiek indziej warto iść w jakość bo cała technologia ma wciąż np. w porównaniu z TV; sporo niedociągnięć - np kontrast, który nawet w JVC szewiego za 20k nie będzie tak wysoki jak w LCD... ze jak, ze co proszę? JVC z kontrastem 400000 : 1 zjada kontrastem każde LCD, moze jakies bardzo wysokie modele z pelnym podświetlaniem dadza radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirek_T 21 Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) 39 minut temu, hubio napisał: realny wzrost jakości wg mojej i tylko mojej opinii wynosi ok 30% więc dokładnie tyle ile była wyższa cena... I myślę, że to stwierdzenie jest kluczowe - wg. Twojej oceny. Proszę abyś tak samo uszanował oceny innych użytkowników modelu niższego, którzy twierdzą inaczej oraz oceny użytkowników JVC, wg. których te dwie marki dzielą lata świetlne ps. A okabelkach, to faktycznie nie tutaj, ale proponuję zgłębić temat w myśl powiedzenia z.... bata nie ukręcisz I jeszcze jedno, opinię o tych i nie tylko tych projektorach czerpię z tego (wątek śledzę od samego początku) jak i zagranicznych forów, oczywiście co nieco też na testach. pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2018 przez Mirek_T 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) 15 minut temu, Mirek_T napisał: I myślę, że to stwierdzenie jest kluczowe - wg. Twojej oceny. Proszę abyś tak samo uszanował oceny innych użytkowników modelu niższego, którzy twierdzą inaczej oraz oceny użytkowników JVC, wg. których te dwie marki dzielą lata świetlne ps. A okabelkach, to faktycznie nie tutaj, ale proponuję zgłębić temat w myśl powiedzenia z.... bata nie ukręcisz I jeszcze jedno, opinię o tych i nie tylko tych projektorach czerpię z tego (wątek śledzę od samego początku) jak i zagranicznych forów, oczywiście co nieco też na testach. pozdrawiam Kluczowe są wyłącznie testy na jakich się opierałem... Jak pisałem - mam pomieszczenie zaadaptowane w 80%-85% więc wzrost kontrastu o jakieś 30%. Jeszcze raz zachęcam do poczytania tego testu niemieckiego - on jest kluczowy 16 minut temu, szewi napisał: ze jak, ze co proszę? JVC z kontrastem 400000 : 1 zjada kontrastem każde LCD, moze jakies bardzo wysokie modele z pelnym podświetlaniem dadza radę Ale szewi jesteś na tyle doświadczonym użytkownikiem, że wiesz, że nie miałem na myśli dynamicznego tylko ANSI i ON/OFF czyli porównując testy jakie robi na portalu MK... Wiem, że kupiłeś nową zabawkę i teraz wszystko musi być chwalone, ale trzeba zachować obiektywizm... Jeśli się mylę w kwestii ON/OFF i ANSI to z góry przepraszam... Rozumiem, że też wizualnie JVC bije Twojego OLEDA jeśli chodzi o kontrast ? Bo oprócz cyferek to równie ważne Edytowane 29 Listopada 2018 przez hubio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) Hubio nie jestem wróżbitą, żeby wiedzieć co kto ma na mysli Wizualnie oleda nic nie przebije w tej kategorii (kontrstu natywnego). Jak mowisz o kontrascie to pisz proszę, ze chodzi Ci o ANSI (dla precyzji). Samo slowo kontrast oznacza natywny (on : off). kilka słow o kontraście w prostych słowach: https://pclab.pl/pr53465.html Edytowane 29 Listopada 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) Sprawdziłem te kontrasty na przykładzie swojego TV, który nie należy do górnej półki i kształtuje się to tak: ANSI 2500:1 ON/OFF 15600:1 dla JVC szewiego: ANSI: 190:1 ON/OFF 37 000:1 Ponieważ kluczowy jest kontrast ANSI bo nie oglądamy naprzemiennie czarnego i białego, tylko 90% scen w filmach to są sceny mieszane gdzie ważny jest kontrast ANSI a tu na moim średnim elcedeku bije JVC strasznie... zresztą każdy projektor... Tak jak pisałem to jest wciąż rzecz do poprawy na projach.. 7 minut temu, szewi napisał: Hubio nie jestem wróżbitą, żeby wiedzieć co kto ma na mysli Wizualnie oleda nic nie przebije w tej kategorii (kontrstu natywnego). Jak mowisz o kontrascie to pisz proszę, ze chodzi Ci o ANSI (dla precyzji). Samo slowo kontrast oznacza natywny (on : off). kilka słow o kontraście w prostych słowach: https://pclab.pl/pr53465.html Szewi jesteś już starym wyjadaczem i wiesz, że jak poruszam temat mankamentów całej technologii projekcyjnej, ( a nie Twojego JVC) to muszę mieć na myśli ANSI... który jest zresztą kluczowy... Słowniczek pojęć z forum: On/off zdolność projektora do wyświetlania naprzemiennie czerni i bieli Kontrast ANSI obrazujący zdolność do wyświetlania czerni w bezpośrednim sąsiedztwie jasnych elementów Więc tak na chłopski rozum to na większości filmów mamy czerń w bezpośrednim kontakcie z bielą... Pamiętacie jak do znudzenia piszę o takiej scenie gdzie do jasnego pomieszczenia wpada naturalne światło i jak słabo skontrastowany jest człowiek w takim pomieszczeniu, a jak to wygląda lepiej na TV... Edytowane 29 Listopada 2018 przez hubio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 29 Listopada 2018 7 minut temu, hubio napisał: Kluczowe są wyłącznie testy na jakich się opierałem... Jak pisałem - mam pomieszczenie zaadaptowane w 80%-85% więc wzrost kontrastu o jakieś 30%. Jeszcze raz zachęcam do poczytania tego testu niemieckiego - on jest kluczowy Ale szewi jesteś na tyle doświadczonym użytkownikiem, że wiesz, że nie miałem na myśli dynamicznego tylko ANSI i ON/OFF czyli porównując testy jakie robi na portalu MK... Wiem, że kupiłeś nową zabawkę i teraz wszystko musi być chwalone, ale trzeba zachować obiektywizm... Jeśli się mylę w kwestii ON/OFF i ANSI to z góry przepraszam... Rozumiem, że też wizualnie JVC bije Twojego OLEDA jeśli chodzi o kontrast ? Bo oprócz cyferek to równie ważne Oled porównywany do JVC, zwłaszcza nieskalibrowany, ma taką plastyczną "ślepą" czerń, pozbawioną potencjału tonowania, to nie ta liga co LCD z Full-Array Local Dimming. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 29 Listopada 2018 (edytowane) Hubio trzbeba tez zachowac umiar, a najlepiej przystopować w probach ograniczania innym radości z zakupu, poprzez podkreslanie ze cos jest be jak, nie jest Z powyższym postem ciezko dyskutować wszak Filutek sam przyznał wczesniej, ze oleda widział w sklepie na wystawie mam nadziej ze wyjasni znaiepokojonych posiadaczy oledów, na jakim LCD widzi to tonowanie lepiej Edytowane 29 Listopada 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 29 Listopada 2018 Przed chwilą, szewi napisał: Hubio trzbea tez zachowac umiar a najlepiej przystopować w oczernianiu innym radości z zakupu probami podkreslania ze cos jest be jak nie jest Nie chciałem... Miałem na myśli całą technologię projekcyjną... W on/off bijesz mojego LCD i pewno wiele TV z wyższej półki, a Epsona 9300 z tego wątku to już miażdżysz... Ze swoim 4500:1 to tylko mogę pomarzyć o tych 37000 u Ciebie... Ciesz się super jakością na JVC... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 29 Listopada 2018 czytałem ze TW9400 sie opoznia narazie cisza w temacie testów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobbi 53 Napisano 6 Grudnia 2018 Czy ktoś z was oddawał epsona do naprawy gwarancyjnej? żądają dodatkowych dokumentów jak np. faktura/paragon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
potas 2 Napisano 7 Grudnia 2018 Dnia 29.11.2018 o 17:01, szewi napisał: czytałem ze TW9400 sie opoznia narazie cisza w temacie testów... Pojawiła się przedsprzedaż na stronie Epsona https://www.epson.pl/products/projectors/home-cinema/eh-tw9400 Przewidywana dostępność w lutym 2019. P.S. Przeczytałem cały wątek :) Prawie już kupiłem 2 miesiące temu 7300, ale w tej chwili skłaniam się jednak w stronę 9400. Obecnie posiadam kilkuletniego Della. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach