Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

I znowu zacznę marzyć o magic srcreen :) Szewi, a Ty coś nie narzekałeś w wątku na ALR i pisałeś mi, że wcale tak nie wygląda dobrze, jak pamiętam ?

14 minut temu, Irokez napisał:

@Filutek - dlatego czekam na opinie Maćka bo bankowo będę u niego zamawiać kalibrację a u mnie wszystkie filmy 4k HDR lecą z PC bo nie ma nic lepszego niż madvr

No, ale przecież ty sprzedajesz Epsona więc chcesz kupić coś innego i do niego zamówić kalibrację czy już wymieniłeś ? Sorry, pogubiłem się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubiow moim przypadku w dedykowanym pomieszczeniu przy granicznej odleglosci ekranu od prjektora ekran cinegrey 5d (tez ekran ALR) sie nie sprawdzil, efektem ubocznym byl bardzo dobrze widoczny hotspot na srodku ekranu i spadki jasnosci na rogach.

Jak ktos ma jasny nieprzystosowany pokoj/salon i odpowiednia odleglosc od prjektora dla swojej przekatnej ekranu (z tego co pamietam wg Elitescreens  to min 1,5 x szerokosc ekranu) to jest to jak najbardziej dobry kierunek i ogladanie w dzien przy wpadajacym swietle znaczaco sie poprawia - prjektor bardziej nabiera funkcji TV...

W przyapadku pokoju dedykowanego, zaciemnionego gdzie malo masz tego ambient light, korzysci z zastosowania ekranu ALR beda niewielkie.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szewi dzięki za odp. Teraz mi rozjaśniłeś... Dla mnie to i tak czysto teoretyczne rozważania bo nie mam jak umieścić ramowego, jedynie zwijany od sufitu (nie ściany) a takich w Polsce ALR nie widziałem.

Jak ktoś miałby namiary na ekran ALR, ale rozwijany z normalnego polskiego sklepu to piszcie...

Wczoraj z netflixa na projektorze obejrzałem Mudbound. To jest przykład filmu niby netflixa, ale tak naprawdę zamówionego ze studia niezależnego, anamorficzny, który miał pierwotnie trafić do kin i wygląda super na projektorze. A np komedie z Sandlerem w 4k/HDR oglądam na TV, filmy kręcone typowo telewizyjną metodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będziemy mieć zwijany bezgraniczny ARL z liniami po bokach. Obecnie czekam na prototyp który powinny przyjść pod koniec grudnia. I dostarczane w całej EU... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomniany elitescreen robi z tego co pamietam ekrany zwijane ALR o ale jak riddle ma miec to warto poczekac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bendzie dzialo w ten sam sposób ale po niższej cenie i lepszym efekcie bo VnX Black Horizon miałem okazję porównać ?

Edytowane przez riddle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, riddle napisał:

Będziemy mieć zwijany bezgraniczny ARL z liniami po bokach. Obecnie czekam na prototyp który powinny przyjść pod koniec grudnia. I dostarczane w całej EU... 

To koniecznie daj mi znać... Jak by można było kupić bezpośrednio od ciebie żebyś coś sobie zarobił to ja być może będę chętny, oczywiście na spokojnie..., muszę mieć kasę, poczytać opinie i zastanowić się co zrobić z obecnym... Ale koniecznie daj znać.

I to generalnie bardzo dobra wiadomość...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio chodzi mi o mapowanie na Q9FN ale już wiem że to bez sensu, chyba że w przypadku filmów które mają po 4000nitow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Irokez napisał:

@hubio chodzi mi o mapowanie na Q9FN ale już wiem że to bez sensu, chyba że w przypadku filmów które mają po 4000nitow.

Ok, jasne o TV chodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, riddle napisał:

9900 to wciąż będzie dla wielu za drogo i będą się bawić w badziewia za 2500zł... :) Zobaczcie na innych forach  - co drugi temat to "pomóżcie mi kupić projektor do 2500zł" :):):)

Wszystko jest kwestią zadowolenia i akceptacji. Jeździć można i syrenką (choć to zły przykład bo dzisiaj oldschoolowa syrenka może tyle kosztować co BMV) i Bentleyem - w końcu i to i to jeździ, można mieszkać mając 40stkę w pokoiku dzielonym z bratem w mieszkanku z rodzicami (jak w filmie "Bracia Przyrodni :) ) i można mieć willę z basenem i 4 sypialniami, w końcu i tu i tu nie kapie nam deszcz jak śpimy; no i w końcu można sobie kupić na Allegro albo w Biedronce chińską latarkę za 300zł udającą projektor lub JVC/SONY i Epsony od modelu 7300 w górę, w końcu i na jednym i na drugim zobaczymy jakiś obraz... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zerkam, że aktualnie ceny TW9300 i TW7400 są zbliżone. Co byście kupili jakbyście teraz mieli podejmować decyzję?

Jak na moje oko to chyba lepiej TW9300. I lampa jaśniejsza i kontrast lepszy...a więcej różnic w samych danych jakoś nie widzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mowisz ze ceny podobne to nie ma w ogole nad cyzm debatować => TW9300.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Kwasiunia napisał:

Tak zerkam, że aktualnie ceny TW9300 i TW7400 są zbliżone. Co byście kupili jakbyście teraz mieli podejmować decyzję?

Jak na moje oko to chyba lepiej TW9300. I lampa jaśniejsza i kontrast lepszy...a więcej różnic w samych danych jakoś nie widzę

Bez 2 zdań TW9300... Kolega Irokez sprzedaje jak nówkę za 9000zł i to na gwarancji, przepracowane tylko ok 60 godzin. Napisz od niego na priv to ci wyśle link do aukcji na ALLEGRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, hubio napisał:

Bez 2 zdań TW9300... Kolega Irokez sprzedaje jak nówkę za 9000zł i to na gwarancji, przepracowane tylko ok 60 godzin. Napisz od niego na priv to ci wyśle link do aukcji na ALLEGRO.

No i łza się w oku kręci! :P:lol:

Uszczypnijcie mnie! Hubio to naprawde Ty??

BTW

FWIW udzielam Tobie odpustu! :P:lol:

Dokument_odpustowy.jpg

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampa jest ta sama ale kontrast, jak najbardziej po stronie tw9300.
Tw7400 to jakiś niewypał.
Albo tw9400 albo tw9300 albo tw7300
W kolejności od najdroższe do najtańszego.
Ale wiadomo za co się płaci.
Tw 7400, nie wiadomo za co ta cena wyższa od tw7300.
Niewypał jednym słowem.

Pułapka basowa
d23c1b2a8e3b57e64bce017db7e93fcd.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prałem wykładziny teraz suszę.

Ale projektor jest, to jest w temacie

Posty mi niefortunnie trochę skleili...

Pułapka basowa na zdjęciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.11.2018 o 14:29, hubio napisał:

Dzięki :) Tak myślę o zakupie już od dawna, ale co tylko odłożę fundusze to coś innego wysuwa się na listę priorytetów i zakup przesuwa się w czasie ?

Jako, że miejsce na sprzęt jest na środku salonu, to interesuje mnie tylko projektor w kolorze białym (także jak rozumiem TW9300 w wersji zwykłej odpada). No chyba, że ktoś razem ze sprzedażą oferuje usługę wykonania podwieszanego sufitu w cenie ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kwasiunia napisał:

Dzięki :) Tak myślę o zakupie już od dawna, ale co tylko odłożę fundusze to coś innego wysuwa się na listę priorytetów i zakup przesuwa się w czasie ?

Jako, że miejsce na sprzęt jest na środku salonu, to interesuje mnie tylko projektor w kolorze białym (także jak rozumiem TW9300 w wersji zwykłej odpada). No chyba, że ktoś razem ze sprzedażą oferuje usługę wykonania podwieszanego sufitu w cenie ?

Nie dało by rady gdzieś go postawić na półeczce po 2 stronie pokoju ? Generalnie ten projektor jest dość duży więc nie wiem czy to dobry pomysł aby stał po środku, po za tym z środka uzyskasz mały obraz. Generalnie ustawia się projektory normalnego rzutu na 2 końcu pokoju, albo na suficie się montuje albo jak ja na  półeczce... On ma tak duże możliwości regulacji, że można go ustawić nie centralnie po środku.

No i witamy w wątku pierwszą kobietę... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie następny "salon" z centralną postacią -projektora bez kalibracji i totalnie zniszczony obraz

z powodu odbić światła oraz nawet oświetlenia dodatkowego. :P:)

No, ale najważniejsze jest dobre samopoczucie, posiadania projektora i wielkiego rozmydlonego obrazu! :lol:

Zresztą czy jakość obrazu jest najważniejsza, skoro liczą się treści z koszmarną kompresją, puszczane z chińskiego taniego boxa? :)

Liczy się, że mam coś, najlepiej za 30 tys, albo więcej, tak aby rodzina, sąsiedzi i znajomi zazdraszczali a najlepiej wygenerować zawiść. :):lol: 

niektorych_bardziej_od_wlasnego_sukcesu_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Filutek, odnoszę wrażenie, czytając twoje posty, że to jednak właśnie ty potrzebujesz fachowej opieki;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Barnaba napisał:

@Filutek, odnoszę wrażenie, czytając twoje posty, że to jednak właśnie ty potrzebujesz fachowej opieki;) 

No wiesz, można żartem opisać problem, ale na uczucie "wypierania" to faktycznie fachowa pomoc wskazana. :lol:

Tak poważnie, to zamiast prezentować dysonans poznawczy, może udowodnij,

że większość nie kalibrowanych projektorów, nie jest montowana w "salonach"? :)

BTW

Znacznie lepiej dla przyjemności oglądania, jest zrealizować możliwą poprawę jakości projekcji. ?

Oczywiście nie zawsze ta "jakość projekcji" stanowi priorytet, jak wspominałem wcześniej.

Generalnie "salon" i pasujący do niego "biały projektor" to widać wyraźnie, a np. kalibrację proja już mniej! :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hubio napisał:

Nie dało by rady gdzieś go postawić na półeczce po 2 stronie pokoju ? Generalnie ten projektor jest dość duży więc nie wiem czy to dobry pomysł aby stał po środku, po za tym z środka uzyskasz mały obraz. Generalnie ustawia się projektory normalnego rzutu na 2 końcu pokoju, albo na suficie się montuje albo jak ja na  półeczce... On ma tak duże możliwości regulacji, że można go ustawić nie centralnie po środku.

No i witamy w wątku pierwszą kobietę... :)

Niestety, obawiam się że nie będzie to możliwe - nie chcę Was angażować zbytnio moim konkretnym przypadkiem, dlatego zwięźle powiem: ściana na  końcu salonu jest oddalona prawie 8m oraz - co ważniejsze - po drodze są zwisające lampy. Ale bardzo dziękuję za propozycję i gotowość pomocy. 

Dziękuję także za powitanie - wątek śledzę od paru miesięcy, lecz zazwyczaj dyskusje są zbyt szczegółowe jak na moją znajomość tematu - stąd milczenie. Mogę zapewnić, że czytam z uwagą :)

2 godziny temu, Filutek napisał:

No właśnie następny "salon" z centralną postacią -projektora bez kalibracji i totalnie zniszczony obraz

Za krótko się znamy Mości Panie byś mógł stwierdzić, że nie przewidziałam w budżecie kalibracji ;D Otóż przewidziałam :) Na forum była już chyba parę razy zwrócona uwaga jak ważny jest ten aspekt, ale dziękuję za przypomnienie.

Widzę że uwaga o kolorze wywoła w niektórych negatywne emocje - niepotrzebnie. Jak rozumiem Tw9300 i TW9300W są identyczne w parametrach (różnica to bezprzewodowy moduł) - skoro tak to nie wiem czemu nie mogę mieć białego, skoro wolę taki kolor (i sobie oszczędzę i normalnie zapłacę). Nie było moim celem nikogo pobudzać do dyskusji na temat co jest ważniejsze: jakość czy estetyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba przesadzasz trochę.

Projektor jest zamontowany na stałe i biały będzie lepiej wyglądał na tle sufitu a zaciemnienie można założyć na czas projekcji a potem zdjąć.

I te Epsony są bardzo dobrze ustawione w trybie "naturalnym" kalibracja aż tak niezbędna nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi