Filutek 36 Napisano 15 Listopada 2018 6 minut temu, szewi napisał: @Filutek Epson 9300 nieskalibrowany jest jaśniejszy od JVC. Po kalibracji powinno byc juz podobnie w kwestii jasnosci. Mówimy o RS540. Ktoś sie wybiera na Audio Video Show ? Tam prezentacja Epsona by HDTVPolska no i nowe modele JVC m.in. Szewi miło by było spotkać się razem i poznać osobiście! Jest na tym forum tylu Wspaniałych kolegów z prawdziwą pasją. Ja chętnie porozmawiałbym z Wami na żywo. BTW Hubio i Irokez, przekażcie sobie znak pokoju! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Listopada 2018 2 minuty temu, Filutek napisał: Szewi miło by było spotkać się razem i poznać osobiście! Jest na tym forum tylu Wspaniałych kolegów z prawdziwą pasją. Ja chętnie porozmawiałbym z Wami na żywo. Jest okazja na targach, nawet w zeszłym roku umawialiśmy się z Szewi i rafem na ten rok, ale ja nie dam rady teraz, za dużo pracy. Ale na targach jak ktoś może to możecie się spotkać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 15 Listopada 2018 Niestety urlop mi się skończył na ten rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) 48 minut temu, hubio napisał: No cóż mamy trochę inne podejście... Ja wiem, że w Polsce samorząd sędziowski będzie do upadłego bronił pijanego sędziego, samorząd lekarski będzie do upadłego bronił lekarza, który popełnił błąd w sztuce i każda korporacja broni swojego i na tez zasadzie tylko dlatego, że Irokez napisał w tym wątku o sprzedaży to staje się automatycznie "moim kolegą" ? Nie sugerowałem przekręcenia licznika, nawet użyłem dokładnie słów - "niczego nie sugeruję", ale nie znam Pana Irokeza w życiu realnym, nie jest moim bratem lub ojcem, żebym mógł ręczyć głową, że tak nie zrobił... Oczywiście nie podejrzewam go o to, ale należy wspomnieć, że zawsze obiektywnie jest taka możliwość w naszych projektorach... Co do uchwytu to nawet próbowałem mu pomóc sugerując sprzedaż osobno co by się bardziej opłacało, a co do kalibracji... to już chyba wszystko było wyjaśnione... Co do gałęzi na której siedzimy... Może i to trafny argument, że pisząc uczciwie jak jest sam sobie szkodzę i potencjalnym sprzedawcom, ale po prostu jestem uczciwym człowiekiem i też myślę, że na końcu i tak wszystko weryfikuje rynek i może się tak okazać, że i Irokez sprzeda w grudniu ten projektor za 10000zł, ale po prostu wg mnie ta cena jest za wysoka i to czy ja coś napisze czy nie tego nie zmieni. Skończmy już ten temat.. Może znowu ze 2 tyg będzie cisza więc jak chcesz żeby nadal ten wątek był najlepszym wątkiem na forum, Ty zacznij jakiś ciekawy temat... @szewi odpuść nie warto, nic nie trafia to po co kopać się z koniem. Trzy osoby mu piszą że [beeep] się zachował ale będzie bronił swojej racji do upadłego taki typ człowieka @pmcomp to wklej raport z kalibracji bo te 480 nitów (cd/m2) jest nierealne, mój Epson który jest jaśniejszy od RS540 wyciągał po kalibracji ok 110 nitów (cd/m2) z 4.5m na 120 calach 1.3 gain. Nie pomyliły Ci się lumeny z projektora z nitami na ekranie? Poniżej skan mojej kalibracji: Edytowane 15 Listopada 2018 przez Irokez 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Listopada 2018 W ogóle ktoś się wybiera ? Szewi chyba coś wspominałeś ? Jak bym był z Warszawy to może bym szybciej mimo wszystko zajrzał, ale z dojazdem itd to już mnóstwo czasu by mi zeszło... Ciekawe czy będą Epsony 9400 czy te nowe SONY i JVC. Ja wczoraj w nocy czytałem o tym nowym SONY za 35 tyś z referencją z forum, to jest dopiero sprzęt... 8 minut temu, raf7705 napisał: Niestety urlop mi się skończył na ten rok. 1 minutę temu, Irokez napisał: @szewi odpuść nie warto, nic nie trafia to po co kopać się z koniem. Trzy osoby mu piszą że [beeep] się zachował ale będzie bronił swojej racji do upadłego taki typ człowieka To, że pisze coś 3 osoby, 30 osób czy 300 osób ma niby o czymś świadczyć ? Każdy sam dokonuje wyboru między dobrem, a złem... Były w Polsce takie czasy, że w fabryce 1000 osób mówiło, że komunizm jest najlepszy z możliwych, a była garstka, która mówiła inaczej... 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 15 Listopada 2018 @hubio samorząd lekarski, samorząd sędziowski, komunizm, egzystencjalne dylematy między dobrem a złem... fachowiec, handlowiec i internetowy filozof w jednym! Nie wiedziałem że taki utalentowany jesteś p.s. poprawiłeś mi dzisiaj humor? KONIEC OFFTOPU. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) 38 minut temu, Irokez napisał: @szewi odpuść nie warto, nic nie trafia to po co kopać się z koniem. Trzy osoby mu piszą że [beeep] się zachował ale będzie bronił swojej racji do upadłego taki typ człowieka @pmcomp to wklej raport z kalibracji bo te 480 nitów (cd/m2) jest nierealne, mój Epson który jest jaśniejszy od RS540 wyciągał po kalibracji ok 110 nitów (cd/m2) z 4.5m na 120 calach 1.3 gain. Nie pomyliły Ci się lumeny z projektora z nitami na ekranie? Poniżej skan mojej kalibracji: Irek, dziękuje za wiarygodne uzasadnienie konkretnych twierdzeń. Widać co jest wart Epson 9300, że nie ma lipy! Domyślam się(jeżeli jestem w błędzie to poprawcie mnie), że ta jasność odnosi się do "całego materiału" wyświetlanego przez proja. Zastanawiam się co się będzie działo, gdy konkretne klatki filmu będą wymagału wyższej jasności? Czy elektronika projektora jest w stanie reagować z taką jakością, jak to zrobi madVR, kiedy to on właśnie "dynamicznie" zrobi to znacznie lepiej jak "zabetonowana" elektronika projektora? Innymi słowy czy "dynamiczny" HDR(mapowane po stronie źródła sygnału - madVR, podobne do HDR10+ i Dolby Vision), będzie lepszy od "statycznego" HDR(mapowane po stronie projektora, czyli jak zwykłe HDR10 - "zabetonowany" sposób) BTW Powinny to brać pod uwagę osoby rozważające zakup proja. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Filutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 15 Listopada 2018 6 minut temu, Irokez napisał: @hubio samorząd lekarski, samorząd sędziowski, komunizm, egzystencjalne dylematy między dobrem a złem... fachowiec, handlowiec i internetowy filozof w jednym! Nie wiedziałem że taki utalentowany jesteś p.s. poprawiłeś mi dzisiaj humor? KONIEC OFFTOPU. Tak mam wiele talentów, zgadza się... No chyba jednak bardziej by Ci poprawiło humor jak by Ci się udało sprzedać ten projektor za te 10 tyś w co może nie wierzysz, ale czego Ci życzę... Cała moja dyskusja nie miała charakteru personalnego, po prostu to była dyskusja o cenie naszego Epsona... Wszystko i tak zweryfikuje rynek... Jak miałbym Ci coś doradzić jak najlepiej to rozegrać to bym ustawił cenę na "kup teraz" na 8999zł, rozdzielił z uchwytem, który bym wystawił osobno i trzymałbym tą cenę do końca grudnia.. Co do kalibracji napisałbym, że projektor jest wstępnie skalibrowany pod taki a taki ekran i traktowałbym bym to tylko jako niezobowiązujący bonus i nie pisał ile kosztowała kalibracja... Licytacja z cenę minimalną - odradzam, chyba Allegro wciąż kasuje niezłą prowizję od ceny minimalnej, po za tym zmniejsza to zainteresowanie kupujących. Z kolei sama licytacja - to jak się trafi, albo może wyjść super albo naprawdę kiepsko... Najbezpieczniej jest z kup teraz... 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramzes99 27 Napisano 15 Listopada 2018 @Irokez to sprzedałeś ten projektor czy nie? Bo to jest najważniejsze pytanie ? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) @ramzes99 jeszcze nie, aktualna cena jest 9000zł i błagam Was skończmy ten offtop, bo zaraz wpadnie Gmeru i rozda banany. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Irokez 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 15 Listopada 2018 Kurde skończcie to. PROSZĘ. Potem człowiek stara się coś odszukać w wątku, ale trzeba się przez takie (za przeproszeniem) GÓWNA przedzierać. Poza zainteresowanymi jednostkami resztę to (znów za przeproszeniem) WALI, albo mają bekę z tego. Niemniej zaśmiecacie. Nie reagować, nie odpowiadać, nie tłumaczyć co kto chciał komu wyjaśnić. @szewi napisał EOT już chyba ze 2 strony temu (dla czepliwych - zależy na czym kto przegląda, więc NIE musicie mi udowadniać że się mylę). Przez takie właśnie g**na wyłączyłem powiadomienia z tego wątku już. Coraz mniej się dowiaduje NA TEMAT a coraz więcej trucia d*py o pierdołach. Nic nie dodawajcie, nic nie prostujcie, nawet nie polubiajcie już. KONIEC. Dziękuję za uwagę. 1 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Irokez napisał: @szewi odpuść nie warto, nic nie trafia to po co kopać się z koniem. Trzy osoby mu piszą że [beeep] się zachował ale będzie bronił swojej racji do upadłego taki typ człowieka @pmcomp to wklej raport z kalibracji bo te 480 nitów (cd/m2) jest nierealne, mój Epson który jest jaśniejszy od RS540 wyciągał po kalibracji ok 110 nitów (cd/m2) z 4.5m na 120 calach 1.3 gain. Nie pomyliły Ci się lumeny z projektora z nitami na ekranie? Poniżej skan mojej kalibracji: Bardzo proszę. Kalibracja JVC RS520 z HDR, REC.2020. Projektor ok. 530 cm od ekranu 118", gain 1.2, Adeo. Przepraszam, pisałem z pamięci, jest 430 nitów. Na szczegółowe pytanie może odpowiedzieć Maciej Koper, On własnoręcznie dokonywał kalibracji. Pozdro Myślę, że te dwa wykresy pokazują dokładnie czym róznią sie projektory SONY i JVC od reszty świata. Pozdrawiam Edytowane 15 Listopada 2018 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Zmieniajac temat bylem ostatnio w kinie na Bohemian Rhapsody. Niestety oczy krwawią: przez caly ekran jakis pas, mega nieostry obraz, spadki jasnosci, czernie szare, dzwiek plaski, ziarno w obrazie....Zwykly mulitpleks, no ale wszystko jedno jakis poziom powinien byc. Od czasow domowej projekcji i wyczulenia w kwestii jakosci obrazu/dzwieku, projekcja w zwykłym kinie to meczarnia dla moich oczu... Chcialem isc reklamowac bo naprawde bylo słabo pod katem jakosci projekcji (sam film ok), ale sobie pomyslalem szkoda nerwów Czy wspominałem juz o wszechobecnym ciamkaniu wkolo ? Zeby sobie powetować straty wlaczylem w domu koncert Hungarian Rhapsody Queenu na Blu rayu do tego kieliszek szkockiej i jest ok Edytowane 15 Listopada 2018 przez szewi 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 15 Listopada 2018 16 minut temu, pmcomp napisał: Bardzo proszę. Kalibracja JVC RS520 z HDR, REC.2020. Projektor ok. 530 cm od ekranu 118", gain 1.2, Adeo. Przepraszam, pisałem z pamięci, jest 430 nitów. Na szczegółowe pytanie może odpowiedzieć Maciej Koper, On własnoręcznie dokonywał kalibracji. Pozdro @Maciej Koper prośba o komentarz bo jeżeli Wam wyszło 432cd/m2 to jest poziom telewizora LCD - i jest ponad 4-krotnie jaśniejszy niż Epson w najwyższym trybie lampy na ekranie o praktycznie tej samej przekątnej z większej odległości i niższym gainie? To chyba jakiś błąd Wam się trafił w tym raporcie Z recenzji Maćka: Więc nie ma opcji żeby Epson w najwyższym trybie lampy miał mniej niż Twój JVC z większej odległość i ekranie o niższym gainie i tylko 2 calach różnicy 5 minut temu, szewi napisał: Zmieniajac temat bylem ostatnio w kinie na Bohemian Rhapsody. Niestety oczy krwawią: przez caly ekran jakis pas, mega nieostry obraz, spadki jasnosci, czernie szare, dzwiek plaski, ziarno w obrazie....Zwykly mulitpleks, no ale wszystko jedno jakis poziom powinien byc. Od czasow domowej projekcji i wyczulenia w kwestii jakoci obrazu/dzwieku, projekcja w zwykłym kinie to meczarnia dla moich oczu... Chcialem isc reklamowac bo naprawde bylo słabo pod katem jakosci projekcji (sam film ok), ale sobie pomyslalem szkoda nerwów Zeby sobie powetować straty wlaczylem w domu koncert Hungarian Rhapsody Queenu Dlatego ja chodzę wyłącznie do Heliosa, a omijam szerokim łuuuukiem Multikino, Cinemacity itd. Byłem specjalnie pierwszy raz w IMAX na Sadybie na Mission Impossible to ostrość, czerń itd wołały o pomstę do nieba. Helios naprawdę daje radę, też na byłem na Bohemian w sale z Atmosem i zamiotło. Jedyna wada sal z Atmosem że są małe czyli mniejsze ekrany zawieszone dość wysoko. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 15 Listopada 2018 Ładna różnica w kontraście między Epson , a Jvc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 15 Listopada 2018 2 godziny temu, pmcomp napisał: Bardzo proszę. Kalibracja JVC RS520 z HDR, REC.2020. Projektor ok. 530 cm od ekranu 118", gain 1.2, Adeo. jest 430 nitów. Na szczegółowe pytanie może odpowiedzieć Maciej Koper, On własnoręcznie dokonywał kalibracji. No to jest naprawde ekscytujące! Kalibracja faktycznie daje niesamowite efekty, zwiększa 4 krotnie ilość nitów w raporcie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 15 Listopada 2018 2 godziny temu, Tofikmax napisał: Ładna różnica w kontraście między Epson , a Jvc On-off kontrast jest miazga na JVC, ale kontrast ANSI jest wyższy na epsonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 15 Listopada 2018 12 godzin temu, Filutek napisał: Panowie luzik! Porozmawiajmy lepiej nad wyższością luminancji Epsona nad JVC. Dostaliśmy niezwykle budującą wiadomość od Pmcomp. Okazuje się, że istnieje sposób na zmuszenie naszych Epsonów, do zionięcia jasnością powyżej luminancji 480 nitów!!! Może to być 500 do 600 nitów? Prośmy Pmcomp, aby nam ujawnił całą prawdę o tym! Wartości luminancji wpisane w raporty są przemnożone przez stałą dla HDR w projektorze, która wynosi od 3 do 5 i dobiera się ją do warunków środowiskowych. U pmcomp było 4,1 jeśli dobrze pamiętam, więc projektor realnie oddaje około 120 nitów. U Irokeza najwidoczniej wpisałem ręcznie wartość, ale w późniejszych raportach szło z automatu z calmana. 3 godziny temu, Irokez napisał: On-off kontrast jest miazga na JVC, ale kontrast ANSI jest wyższy na epsonie. ANSI będzie również wyższy na JVC pod warunkiem, że wszystkie ściany zostaną wyłożone czarnym aksamitem, bo nawet nasza sala testowa pomalowana cała czarną farbą jest czynnikiem ograniczającym. Dnia 14.11.2018 o 22:42, Filutek napisał: No faktycznie literówka z tym EOTF. Co do "zabetonowania", jeśli twierdzisz, że nie, to faktycznie może coś źle interpretuje. Postaram się lepiej opisać o co mi chodzi Panie Macieju. (tak to jest, jak się człowiek dopiero uczy) Do tego stwierdzenia w tej chwili trudno mi się odnieść, jestem w trakcie "trawienia" tematu. Niewykluczone, że się mylę. Ciekawy jestem, czy dotyczy to również madVR? Zakładając, że madVR, jest lepszym rozwiązaniem jak Lumagen Radiance? Bardziej zaawansowanym i konfigurowalnym z większymi możliwościami jak Lumagen? Przez zabetonowanie możemy rozumieć, że na stałe trzeba zdefiniować jaki przedział jasności jest oddawany ze źródłową jasnością (nie uwzględniając dziennika), a jaki ma być skompresowany. MadVr potrafi dostosowywać dynamicznie krzywą do każdej sceny. Do tego potrzeba bardzo precyzyjnej kalibracji do gamma 2.2. O tym był artykuł na light illusion, że nie ma na rynku TV, który pozwala ustawić gamma 2.2 z jasnością HDR, ale w projektorach nie ma z tym problemu. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż Lumagen, ale zawęża możliwości odtwarzania tylko do peceta. Żaden z klientów nie prosił o taką konfigurację jak do tej pory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Maciej Koper napisał: Wartości luminancji wpisane w raporty są przemnożone przez stałą dla HDR w projektorze, która wynosi od 3 do 5 i dobiera się ją do warunków środowiskowych. U pmcomp było 4,1 jeśli dobrze pamiętam, więc projektor realnie oddaje około 120 nitów. U Irokeza najwidoczniej wpisałem ręcznie wartość, ale w późniejszych raportach szło z automatu z calmana. ANSI będzie również wyższy na JVC pod warunkiem, że wszystkie ściany zostaną wyłożone czarnym aksamitem, bo nawet nasza sala testowa pomalowana cała czarną farbą jest czynnikiem ograniczającym. Przez zabetonowanie możemy rozumieć, że na stałe trzeba zdefiniować jaki przedział jasności jest oddawany ze źródłową jasnością (nie uwzględniając dziennika), a jaki ma być skompresowany. MadVr potrafi dostosowywać dynamicznie krzywą do każdej sceny. Do tego potrzeba bardzo precyzyjnej kalibracji do gamma 2.2. O tym był artykuł na light illusion, że nie ma na rynku TV, który pozwala ustawić gamma 2.2 z jasnością HDR, ale w projektorach nie ma z tym problemu. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż Lumagen, ale zawęża możliwości odtwarzania tylko do peceta. Żaden z klientów nie prosił o taką konfigurację jak do tej pory. Maciej z tego co zrozumiałem to nie ma to najmniejszego sensu w przypadku TV? Czyli od razu ustawiamy w madvr hdr passthrough bez żadnych konwersji? To co aktualnie robi madvr w projektorach to jest kosmos, pisałem o tym parę stron temu. Stosowałem Twoje ustawienia dotyczące koloru jednak mapowałem z hdr do sdr przy użyciu madvr i efekt był zaaaajefajny. Edytowane 16 Listopada 2018 przez Irokez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 16 Listopada 2018 12 minut temu, Irokez napisał: Czyli od razu ustawiamy w madvr hdr passthrough bez żadnych konwersji? Irek, o ile dobrze pamiętam to twórca tego genialnego programu(madVR), czyli Madshi pisał dosyć asekuracyjnie, że nie wyklucza, że w pewnych warunkach, mapowanie po stronie odbiornika, czyli Tv(zwłaszcza tych najlepszych/drogich), może bardziej zadowolić oglądającego, jednak on uważa, że jego madVR, zrobi to w większości wypadków lepiej. (mogłem coś przekręcić bo nie jestem wybitny w angielskim) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) nowy testy ALR ekranu ( tylko demo na razie ) screen gain około 1,4, testowane na projektorze JVC (RS 540) w dzień, video 4K w HDR i projektor nie zawiera kalibracji... Edytowane 16 Listopada 2018 przez riddle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 16 Listopada 2018 Ridle , to jest test ALR vs Twój mix farby ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 16 Listopada 2018 1 godzinę temu, Tofikmax napisał: Ridle , to jest test ALR vs Twój mix farby ? Ja nadal narazie niemam projektora, czekam na N5/N7.. ? To jest biały ekran gain 1.1 a to drugi to mój mniejszy projekt ARL ekranu gain 1.4. po lewej to VnX Black Horizon w prawo to CineGrey 5D w środku to nowy projekt ? 5 godzin temu, riddle napisał: nowy testy ALR ekranu ( tylko demo na razie ) screen gain około 1,4, testowane na projektorze JVC (RS 540) w dzień, video 4K w HDR i projektor nie zawiera kalibracji... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) @riddle fajnie ze kombinujesz z ekranami. Super sie to ogląda. Gratuluje, bo wychodzi ze ten nowy projekt wyróżnia sie na tle konkurencji...;) Edytowane 16 Listopada 2018 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 16 Listopada 2018 @riddle z tego co widzę na Twoim biały najlepszy @Filutek - dlatego czekam na opinie Maćka bo bankowo będę u niego zamawiać kalibrację a u mnie wszystkie filmy 4k HDR lecą z PC bo nie ma nic lepszego niż madvr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach