Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że strasznie sie emocjonujesz tym faktem Ty już sprzedawałeś tzn Twoje allegrowe alter ego
Info co do ceny mamy zakodowane w nazwie modelu TW9300 wiec cena uzywanego powinna być 9300  
Wystarczy sobie uswiadomić ze to caly czas  bardzo dobry prjektor, ktory moze stanc w szranki z duzo mocniejszymi modelami.
Sa opinie osob ktore widziały N5 i Epsona, ze TW9300 caly czas nie odstaje bardzo, przynajmniej nie tak jakby na to wskazywala roznica w cenie. Zobaczymy jak to bedzie wygladało. 
JA zaczynam sie przekonywać, że jak mialbym wydac tyle kasy ile kosztuja nowe JVC, to chcialbym miec juz laser na pokładzie. W 2020 bodajże (takie byly plany) maja wejsc przepisy UE ktore nakaza wycofania lamp uhp i zastapienia ich zlrdlem LED/laser, co miało by sens.
Laser jest trwalszy, daje stabilniejsze zrodlo swiatla z lepszym pokryciem DCI, poza tym czasy reakcji (wlaczenie i wylaczenie natychmiastowe), mozliwosci wygaszenia calkowitego przy ciemnych scenach, brak halasu, nie nagrzewa sie tak itp. POza tym daje fajniejszy obraz wg mnie w porownaniu z lampą, no i nie trzeba kalibrowac ponownie. Lampa zreszta traci szybko swoja jasnosć poczawszy od pierwszego odpalenia, laser zachowuje sie inaczej.
Epson ma bardzo ciekawy prjektor w tym segmencie: LS10500, ktory wkrotce powinien doczekać sie nastepcy...
jesli dodadza do niego "kilka" lumenów, poszerza przepustowośc HDMI oraz spozycjonuja cenowo pomiedzy N5 i N7 to bedzie to wg mnie bardzo interesujac apropozycja w kontrze do projektorow lampowych (nawet tych natywnych).
Warto pamietać, że Epson ma w ofercie projektory instalacyjne laserowe ktore maja 20 tys lumenów mocy swietlnej ... ;)) wiec jak beda chceili zrobic dla segmentu home cinema troche jasniej niz 1500 w LS10500 to moga.

Jak kupię LS za 10500zl to biorę
I swojego TW mogę sprzedać za 7300zl
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dnia Wednesday, November 14, 2018 o 12:25, Filutek napisał:

No właśnie! :)

Ale jedno jest pewne, że przetwarzanie HDR w JVC jest do bani! :P:lol:

Kupujesz projek za taaaaką kase, a tu TAAAAKA LIPA! :lol:

BTW

Moje "klocki" z USA ciągle płyną. :)

Kolega kupił Jvc 7900 za 14.5k i jest pod mega wrażeniem HDR :)  

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Filutek a skad masz takie info ze HDR jest kiepski na JVC ?

@hubio miło pofantazjować ale zejdźmy na ziemię ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Filutek napisał:

No właśnie! :)

Ale jedno jest pewne, że przetwarzanie HDR w JVC jest do bani! :P:lol:

Kupujesz projek za taaaaką kase, a tu TAAAAKA LIPA! :lol:

BTW

Moje "klocki" z USA ciągle płyną. :)

Zapewne nie widziałeś działania HDR na żadnym projektorze, ze szczególnym uwzglednieniem JVC, skoro wypisujesz taki rzeczy.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, raf7705 napisał:

Jak kupię LS za 10500zl to biorę emoji3.png
I swojego TW mogę sprzedać za 7300zl
emoji3.png

ja czekam na LS11000 za 11k ewentualnie zadowolę się JVC 7900 za 7,9k :) wpisuje sie to w trend gigantycznych obniżek, o ktorych pisze nasz szanowny kolega Hubio  ;);)

A kolega Riddle pewnie bedzie miał za 5k ;) :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio przecież w Egreat masz domyślny player, który kataloguje filmy ze źródeł, które mu podasz. Masz okładki, opisy itd. To samo AppleTV za pomocą np. Infuse tylko z tą różnicą, że podajesz mu lokalizację sieciową co moim zdaniem jest dużo wygodniejsze bo z tych zasobów może korzystać każdy w sieci domowej.

To są przecież funkcje, które już od wielu lat działają i dlatego również wiele osób odchodzi od półek z tysiacami filmów i zastępuje je dyskami w małych skrzyneczkach np. Synology

@szewi namówiłeś mnie czekam na laser w dobrej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, szewi napisał:

@Filutek a skad masz takie info ze HDR jest kiepski na JVC ?

Czytałem już o tym kilka razy, nie jeden raz! :)

Opinie taka wyrażały Osoby bardzo wiarygodne,

osoby które posiadają duże kompetencje w dziedzinie hardware. :)

Poszukam i wkleję linki, aby było dla potomnych. :)

Nie bez powodu powstał cały temat na AVSForum,

gdzie od roku trwa nieustannie praca nad poprawą tej wady JVC.

Kiepska jakość HDR w JVC, wynika między innymi z ograniczenia samych "układów elektronicznych" zamontowanych w tym przedrożonym sprzęcie,

oraz względnie kiepskiego oprogramowania. :P:lol:

Edytowane przez Filutek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowości....
Fotel nowy sobie kupiłem.
Taki pasujący do salonu, bo ten gamingowy, to tam raczej nie pasował

Zamówiłem też welwet czarny samoprzylepny.
Będę przerabiał ekran na format 21:9, na stałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, raf7705 napisał:

Z nowości....
Taki pasujący do salonu, bo ten gamingowy, to tam raczej nie pasował emoji3.png

O, to gratulacje!  ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, raf7705 napisał:

Z nowości....
Taki pasujący do salonu, bo ten gamingowy, to tam raczej nie pasował emoji3.png

A jak go będziesz przyczapiał centralnie do powierzchni projekcyjne ekranu? Chuba by się zniszczyła. ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa i zmieniłem system dźwięku na 5.2.4 zamiast 7.2.4

W moim przypadku wyszło na to, że głośniki tylne surround, pogarszały całość odbioru, zamiast poprawiać.

(Były za małe w porównaniu z resztą głośników).

Teraz całym dołem zajmuje się końcówka mocy a górą amplituner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dobrze, że znowu rozruszałem temat... :) Od 10 dni cisza, a po moim poście jak się wszyscy rozgadali... :)

59 minut temu, szewi napisał:

@hubio miło pofantazjować ale zejdźmy na ziemię ;)

Ale o jakie dokładnie chodzi fantazje ? Na razie to fantazjuje Irokez próbując sprzedać używkę projektora 9300 za 10tyś jak można kupić nówkę za 11 tyś :)

3 godziny temu, user7878 napisał:

@hubio przecież o tym "Netflixie offline" piszemy tu chyba od poczatku tematu emoji16.pngemoji16.pngemoji16.png
Zarowno AppleTV jak np. Egreat A5 potrafia to o czym piszesz.

Nie chodzi mi o filmy, które są w bazach bo takie mam na DVD. Chodzi o filmy, których nie ma w bazach :), filmy z moich podróży, rodzinne, wiele się tego uzbierało i jak pisałem wcześniej - coś jak robienie własnego authoringu, a nie bezmyślne ściąganie z netu okładek... :) Nie zrozumieliśmy się... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę, to tylko jedna z wielu uwag na temat JVC, tak dla potomności:

https://www.avsforum.com/forum/26-home-theater-computers/2364113-guide-building-4k-htpc-madvr-50.html#post57096110

"...I would get some feedback from JVC owners on the quality of the tone mapping with that projector. I think all JVC projectors may have issues with tone mapping with the correct hues (mostly bright and saturated colors). Some also produce a dim image. There must be some out there who can tell you if madVR's tone mapping is superior..." 

Proszę do kajecika i wężykiem, wężykiem....!!! :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio swoje filmy tez mozesz dodawac w Infuse. Co do tworzenia "authoringu" to są fo tego odpowiednie programy i kwestia tylko tego jaki chcesz format wyjściowy. Wszystko można zrobić.
Ja polecam Infuse do tego. Masz podglad i możesz edytować zdjecia.
Co do bezmyslnego sciagania z netu to też jesteś w błędzie. Program pobiera oryginalne covery, opisy a dodatkowo masz pełne info o danych pliku z którego odtwarzasz, więc nie jest to takie bezmyślne. Wiele osob wkłada w to wiele pracy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Filutek napisał:

Proszę, to tylko jedna z wielu uwag na temat JVC, tak dla potomności:

https://www.avsforum.com/forum/26-home-theater-computers/2364113-guide-building-4k-htpc-madvr-50.html#post57096110

"...I would get some feedback from JVC owners on the quality of the tone mapping with that projector. I think all JVC projectors may have issues with tone mapping with the correct hues (mostly bright and saturated colors). Some also produce a dim image. There must be some out there who can tell you if madVR's tone mapping is superior..." 

Proszę do kajecika i wężykiem, wężykiem....!!! :P:)

Tiaaaa. A o kalibracji zapomniałeś? To wszystko idzie ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, user7878 napisał:

@hubio swoje filmy tez mozesz dodawac w Infuse. Co do tworzenia "authoringu" to są fo tego odpowiednie programy i kwestia tylko tego jaki chcesz format wyjściowy. Wszystko można zrobić.
Ja polecam Infuse do tego. Masz podglad i możesz edytować zdjecia.
Co do bezmyslnego sciagania z netu to też jesteś w błędzie. Program pobiera oryginalne covery, opisy a dodatkowo masz pełne info o danych pliku z którego odtwarzasz, więc nie jest to takie bezmyślne. Wiele osob wkłada w to wiele pracy...

Dzięki za namiar na Infuse. Ja właśnie widziałem wyłącznie programy do authoringu DVD/BD, ale nie widziałem do całego dysku np 4TB. Innymi słowy mówiąc jaki program może zrobić coś jak płyta DVD ale obejmujący cały dysk ? Czy w ogóle istnieje coś takiego ?

O co mi chodzi ? Mam np 100 różnych filmów w 30 katalogach - chcę każdy otagować, dodać prevew video i miniaturę coś jak netflix... Czyli wyobraźmy sobie, że mamy własny netflix na dysku, filmy w formatach mp4, avi itd i nie chcemy ich przeglądać normalnymi programami z androida np. menagerami plików lub w KODI lub w MX Player tylko chcemy sobie sami ustawić wielkość miniaturek, tagi, opisy itd, a to wszystko np. w ramach jednego dysku i żeby działało pod TV BOXAMI na androida...

Jeśli chodzi o "bezmyślne ściąganie z netu" nie chodziło mi o pracę ludzi, którzy to przygotowują tylko użytkownika końcowego, który idzie na gotowe... :) a ja chcę sam coś stworzyć... :)

Bardzo przepraszam za prywatę i zaśmiecanie, ale szukałem parę godzin wczoraj w necie i nie umiałem znaleźć, może przez ograniczenia w angielskim...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Tiaaaa. A o kalibracji zapomniałeś? To wszystko idzie ustawić.

Jak ci brakuje cd/m² to żadna kalibracja tego nie poprawi. :)

Niestety paskudna cecha projów JVC to "zabetonowana" na stałe,

nieoptymalna dla każdego filmu "OETF". 

Co to powoduje, to jak się ogólnie orientujesz, to chyba nie muszę tego tłumaczyć. :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak go będziesz przyczapiał centralnie do powierzchni projekcyjne ekranu? Chuba by się zniszczyła. ..

Tak właśnie myślę zrobić Bipo.
Bezpośrednio na ekran. Przecież jak robią pas rozbiegiowy i ramki, to też jest to klejone.
Ten welur ma około 1mm grubości, myślę że będzie ok.
Będzie to pas 3m na 45cm.
Myślę że nie wpłynie to na powierzchnię projekcyjną, która będzie poniżej tego pasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
xboxa one S sprzedasz przy sprzyjajacych wiatr za 700 zł..

Ja sprzedałem (zaraz jak dotarł w komplecie z rzutnikiem) w 2gi dzień po wystawieniu za 1,3tys

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raf7705 napisał:

Tak właśnie myślę zrobić Bipo.
Bezpośrednio na ekran. Przecież jak robią pas rozbiegiowy i ramki, to też jest to klejone.
Ten welur ma około 1mm grubości, myślę że będzie ok.
Będzie to pas 3m na 45cm.
Myślę że nie wpłynie to na powierzchnię projekcyjną, która będzie poniżej tego pasa.

Ja się na tym niestety kompletnie nie znam, takie sprawy jak wiercenie, klejenie, kąty, kleje... :) Nie to, że nie lubię, ale w mojej rodzinie intelektualistów - humanistów i obecnie wśród moich bliskich i przyjaciół, nikt tego nie umie... Szkoda bo lubię te sprawy... Cud boski, że choć na elektronice trochę się znam... :)

W każdym razie raf ja nie o zazdrości do Twojego talentu tylko o tym, że jak już to wszystko zrobisz napisz koniecznie jak Ci się poprawi kontrast. Proponuję obejrzeć dokładnie ten sam film na tym samym ustawieniu proja, obecnie, zapisać co i jak i potem jak zrobisz ten ekran... Wiadomo nie zastąpi to narzędzi pomiarowych, ale chyba nawet ważniejszy będzie Twój własny osąd.

Powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osąd jest taki, że mnie denerwuje górny czarny pas na ekranie.

Dolny już teraz wywalam poza ekran, na czarny materiał poniżej ekranu.

Chodzi o to aby wyświetlany film 21:9 miał idealnie czarne obramowanie.

Ten welwet jest samoprzylepny, obecnie mam nim oklejoną kasetę od ekranu.

Kleje nie są więc potrzebne, natomiast potrzebne jest równe przyklejenie tego pasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, JVC nie może być porównywany do Epsona. Po pierwsze, ma inną cenę, a po drugie jest daleko od siebie  według technologie.  Kolory, kontrast i dynamiki jest w JVC niesamowity.  Podobało mi się 9300 i na pewno znajdę duzo klientów, ale JVC to po prostu gdzie indziej.

Tak, nadal mam bardzo dobry dostęp do tańszego JVC (demo lub repas) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, riddle napisał:

Cześć, JVC nie może być porównywany do Epsona. Po pierwsze, ma inną cenę, a po drugie jest daleko od siebie  według technologie.  Kolory, kontrast i dynamiki jest w JVC niesamowity.  Podobało mi się 9300 i na pewno znajdę duzo klientów, ale JVC to po prostu gdzie indziej.

Tak, nadal mam bardzo dobry dostęp do tańszego JVC (demo lub repas) ?

Riddle opinie o jakości JVC są względne! :)

Weźmy pod uwagę przykładowo jasność tego projektora w HDR.

Tutaj Epson ma przewagę! :lol:

A w ciemnym pokoju z velvetem plus Lumagen Radiance Pro,

Epson bije tego JVC, (który jest w pokoju bez velvetu i bez Lumagen Radiance Pro)! :)

Fizyki się nie przeskoczy. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś namiary na sprawdzone ekrany ramowe w formacie 21:9? Chyba wywale TV i powiesze ekran ramowy 21:9 a ten 16:9 bede uruchamial elektrycznie w zaleznosci od filmu
Dzieki@raf7705 za motywacje

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.11.2018 o 10:06, hubio napisał:

Jak wiadomo te filmy przeznaczone wyłącznie na netflix były kręcone techniką telewizyjną

Co masz na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi