misfit 595 Napisano 12 Października 2018 Widzę, że masz wyszarzone opcje color tweaks for fire & explosions oraz highlight recovery strength. Gdy odznaczysz "compromise on tone & gamut mapping accuracy", która znajduje się w zakładce "trade quality for performance" to te opcje staną się aktywne. 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 12 Października 2018 9 godzin temu, Filutek napisał: Irokez czytałem Twoje posty, faktycznie jest tak jak piszesz. Próbowałem o tym pisać ostatnio, nie zdążyłem dojść do tego samego o czym piszesz, gdy Kolega Binary uznał, że trolluje i pisze o "duszy". Myślę, że użycie madVR, zmiata wszystkie inne "urządzenia", nawet oppo 203 z trybem source direct, musi uklęknąć i bić pokłony Nowemu Królowi Madshi! ? Nie wiem co usilowales powiedziec, bo pomimo prob sklonienia Cie do rzeczowej wypowiedzi, taka nie padla. Jak widzisz Irokez w jednym poscie konkretnie wylozyl kawe na lawa, a co wazniejsze Jego informacje sa ciekawe i uzyteczne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irokez 154 Napisano 12 Października 2018 2 godziny temu, misfit napisał: Widzę, że masz wyszarzone opcje color tweaks for fire & explosions oraz highlight recovery strength. Gdy odznaczysz "compromise on tone & gamut mapping accuracy", która znajduje się w zakładce "trade quality for performance" to te opcje staną się aktywne. Super! Zobaczę dzisiaj wieczorem. Aktualnie stan na dzisiaj 160nitów i wygląda to bardzo dobrze. @misfit używasz także madvr do hdr'a? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 12 Października 2018 1 godzinę temu, binary napisał: Nie wiem co usilowales powiedziec, bo pomimo prob sklonienia Cie do rzeczowej wypowiedzi, taka nie padla. Jak widzisz Irokez w jednym poscie konkretnie wylozyl kawe na lawa, a co wazniejsze Jego informacje sa ciekawe i uzyteczne. Binary wszystko Ok, lubię Ciebie, całkiem poważnie! Musi być Ktoś, kto trochę "pieprzu i soli" doprawi, aby nie było Och i Ach(czyli towarzystwo wzajemnej adoracji). ? BTW Najważniejsze, że mamy użytkowników/zwolenników, doceniających użycie madVR, które pozwala uzyskać znacznie lepsze efekty "obrazu", jak w wypadku zdania się na andro-boxy i inne propozycje sławnych i znanych producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramzes99 27 Napisano 12 Października 2018 O co chodzi z tym madVR? Co to w ogole jest i jak sie za to zabrać? ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 12 Października 2018 (edytowane) Irokez - madVR używam głównie do wykonywania screenów po konwersji z HDR do SDR i porównań vs BD. Projektora UHD jeszcze nie mam. Ogólnie pod tym względem madVR daje radę, ale w niektórych filmach, szczególnie tych z wysokim MaxCLL i MaxFALL potrafią czasami wyłazić dziwne rzeczy (np. Mad Max Fury Road). Z tego co madshi pokazywał to te ostatnie wersje madVR zostały jeszcze znacząco udoskonalone pod względem mapowania tonów obrazu lecz jeszcze nie sprawdzałem tego na tych kilku problematycznych tytułach. Ogólnie na zagranicznych forach w kontekście projektorów chwalone są też tegoroczne odtwarzacze Panasonika i opcja HDR Optimizer - w tym celu szukajcie postów użytkownika "Kris Deering" na avsforum czy blu-ray.com. Gość jest dość ogarnięty w tym temacie. Edytowane 12 Października 2018 przez misfit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 12 Października 2018 1 godzinę temu, misfit napisał: Ogólnie na zagranicznych forach w kontekście projektorów chwalone są też tegoroczne odtwarzacze Panasonika i opcja HDR Optimizer - w tym celu szukajcie postów użytkownika "Kris Deering" na avsforum czy blu-ray.com. Gość jest dość ogarnięty w tym temacie. Pisałem o tym kilka stron wcześniej... Wiesz teraz szewi dlaczego wymieniłem odtwarzacz - nie chodziło o DVD Z pilota jest specjalny przycisk HDR czyli nawet nie trzeba wchodzić w opcje i w trakcie trwania filmu można sobie przełączać momentalnie na jaki się chce + właśnie jest HDR Optimizer - Panasonic sam ustawia optymalny HDR z metadanych (jak coś pokręciłem jak to robi to przepraszam... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Października 2018 O co chodzi z tym madVR? Co to w ogole jest i jak sie za to zabrać? Program komputerowy, do obróbki video. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 18 Października 2018 Drodzy Koledzy mam poważne pytanie? Ciekawy jestem za ile bylibyście skłonni sprzedać swój używany EPSON 9300? Pytam dlatego, że kuzyn się napalił na projektor i ja namawiam na zakup używanego "lepszego sortu" zamiast nowego "gorszego sortu". Oczywiście to nie oznacza gotowości natychmiastowej sprzedaży, raczej taką wstępną przymiarkę. Lepiej kupić od kogoś wiarygodnego, zamiast od pełnego anonima. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 19 Października 2018 właśnie dostałem powiadomienie że w paczkomacie czeka na mnie kolejny klocek rozbudowujący możliwości mojego 9300 - ATV 4K Jarałem się na dzisiejszy nocny maraton z Gwiezdnymi Wojnami, ale teraz to już w ogóle się jaram Stary sprzęt prawie wyprzedany, niedługo mam nadzieję wymienić głośniki i.. bajlando BR raczej niezbyt często odpalany, więc zostaje na koniec (na razie lecę via PS4 PRO) Tak sobie pomyślałem, że napiszę DZIĘKUJĘ dużo rzeczy się od Was dowiedziałem (i wydałem przez Was sporo nieplanowanej kasy ale to aqratnie było całkiem przyjemne hehe) 1 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 19 Października 2018 (edytowane) 5 minut temu, USS-SMAUG napisał: właśnie dostałem powiadomienie że w paczkomacie czeka na mnie kolejny klocek rozbudowujący możliwości mojego 9300 - ATV 4K Jarałem się na dzisiejszy nocny maraton z Gwiezdnymi Wojnami, ale teraz to już w ogóle się jaram Stary sprzęt prawie wyprzedany, niedługo mam nadzieję wymienić głośniki i.. bajlando BR raczej niezbyt często odpalany, więc zostaje na koniec (na razie lecę via PS4 PRO) Tak sobie pomyślałem, że napiszę DZIĘKUJĘ dużo rzeczy się od Was dowiedziałem (i wydałem przez Was sporo nieplanowanej kasy ale to aqratnie było całkiem przyjemne hehe) Jak dobrze liczę to rok Ci to zajęło... Ja zrobiłem wymianę w ciągu 3 miesięcy razem z telewizorem, KD z kolumnami, projektorem, ekranem, TV BOXEM i 2BD. W ciągu następnych 9 miesięcy zmieniłem TVBOX i BD... Ale muszę przyznać, że finansowo bardzo mnie to wszystko przez te pierwsze 3 miesiące pociągnęło... Nie umiałbym jednak przez rok dyskutować na forum i składać tak jak Ty... Gratulacje... Na marginesie wczoraj film Oszukana na BD - kolor szminki na ustach Angeliny Jolie - bezcenne... To jest właśnie magia projekcji - tyle szczegółów, które wcześniej gdzieś zaginęły, można chłonąć każdy szczegół ubioru itd.. Natomiast niestety przytrafił mi się też niedawno film na DVD należący do tej grupy 5%, gdzie obraz był gorszy niż na TV - film "Upadek" z Douglasem. Porównałem z TV i na TV znaczenie lepiej. To oczywiście jeden z tych "jasnych" filmów rozgrywających się w dzień i do tego słaba kopia - to wszystko spowodowało, że kontrast siadał. Więc po "I love You Philips Morris" mam drugi film do testowania w przypadku kupna innego projektora... Ale na te setki filmów co oglądam 2 tytuły, które zapamiętałem to i tak niezły wynik... Edytowane 19 Października 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 19 Października 2018 Jak dobrze liczę to rok Ci to zajęło... @hubio powiem tak: wersja dla żony była, żea miał być po prostu rzutnik za 3-5tyś.. Co do czasu, to zacząłem też dużo wcześniej czytać i szukać niż kupować, więc zeszło Ja zrobiłem wymianę w ciągu 3 miesięcy To Tobie należą się gratulacje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 19 Października 2018 1 godzinę temu, hubio napisał: ...Ale muszę przyznać, że finansowo bardzo mnie to wszystko przez te pierwsze 3 miesiące pociągnęło... Hubio, kiedy najbliższy, hipotetyczny termin sprzedaży Epsona? Czy kusi Ciebie wymiana na Nowy model 9400 lub np. na używany JVC DLA-RS540? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Października 2018 (edytowane) @FilutekW tej branży pospiech jest zlym doradcą. Wymiana 9300 na 9400 podejrzewam ma sredni sens (chyba ze ktos namietnie gra i potrzebuje wyzszej rozdzielczosci w grach, ale tutaj naprawde roznice pewnie beda nieduże w stosunku do tego co jest). ATV 4K w duzej mierze zalatwia temat nizszej przepustowosci zlacza HDMI umozliwiajac streaming Netlifxa w 4K HDR na TW9300. JVC nowe modele to narazie jeszcze w Europie moze kilka osob widzialo (maja jakas obsuwe i pod koniec miesiaca moze beda jakies egzemplarze do obejrzenia w salonach, a tak 3ba poczekać na testy. Takze kupno poprzedniego modelu, o ile zawsze to sluszny kierunek upgrejdu po TW9300, ale nie wiedzac co nowego jest za rogiem i jak to sie ma do tego co jest - no niby można Na Audio Video Show w listopadzie bedzie ich prezentacja - wybieram sie wiec wtedy moze wiecej powiem w temacie. Ktoś sie wybiera ? Nowe modele Sony widzialem i szczeki z podłogi nie zbierałem, ale czlowiek z czasem wybredny sie robi wiec to może to ja czekam na testy Edytowane 19 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 19 Października 2018 Ja jak wymienię to tylko na JVC i myślę że bedzie to juz model 8k. Obecnie nie widzę sensu wymiany. W 4k wszystko pięknie smiga, AppleTV robi robotę jezeli chodzi o streaming + wlasny material z hdd. W gry na projektorze nie gram. Pokoj mam idealnie przystosowany więc ze spokojem oczekuję na 8k od JVC jak już będzie to standardem. Mozliwe też że zostanę przy Epsonie i ich przyszlych 8k. Na 9400 a tym bardziej 7400 nie zmieniam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Października 2018 (edytowane) @user7878 ja tez mam podobny zamysl - wymiana bedzie na bank na JVC w przyszlosci (ma to tym wiekszy sens jak masz "batcave" bo to sa idelane prjektory do sal kinowych ;), ale uwazam caly czas ze Epson to dobry prjektor w swojej cenie i nie ma przepasci jak sie porownuje z prektorami cenowo drozszymi. Oczywiscie sa roznice. na ten moment 8K ze zlaczem HDMi bez 2.1 to jest troche jak kupno pierwszych TV 4K ze zlaczem 1.4 Moze w nastepnej generacji dodadzą 2.1 swoja drogą przy obnizce w USA MSRP na RS540 z 6k na 4k$ zaczyna sie robić ciekawie. Tylko co ma powiedziec ktoś kto kupil ten prjektor w zeszlym roku za 30k a teraz widzi cene 20k Mozna sie spodziewac ze ceny beda u nas oscylować w okolicy 20k. Tradycyjnie jak narazie sklepy sie nie kwapia jakos z obnizkami... Edytowane 19 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 19 Października 2018 Na 8k to nie ma się co napalać.Materiałów jeszcze długo nie zobaczymy. Te natywne 4k od JVC. To może być kolejny krok ale za 2 lata może. ...Jakoś mało używam projektora. A ATV 4k , to bardzo dobry zakup. Raz że dobrze działa z epsonami, to wszystkie serwisy mi na nim smigaja jak trzeba. HBO GO, showmax, Netflix i amazon video z niemiec (z językiem polskim ).Jego upscalowanie do 4k dobrze wygląda na epsonie, tylko jak jest spory szum, to włączam 1080p, żeby odszumianie działało, bo w 4k nie działa. Drodzy Koledzy mam poważne pytanie? Ciekawy jestem za ile bylibyście skłonni sprzedać swój używany EPSON 9300? Pytam dlatego, że kuzyn się napalił na projektor i ja namawiam na zakup używanego "lepszego sortu" zamiast nowego "gorszego sortu". Oczywiście to nie oznacza gotowości natychmiastowej sprzedaży, raczej taką wstępną przymiarkę. Lepiej kupić od kogoś wiarygodnego, zamiast od pełnego anonima. Masz na forum fajne JVC za 4400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 19 Października 2018 Wszystko ok ale jak te ceny za RS540 spadają poniżej 20k to ja juz zaczynam mieć ciarki Widziałem na żywo RS440 i obraz był kosmiczny. Jak 540 bedą w regularnej 19999 to zaczynam negocjacje Do dzisiaj pamietam jak swietny obraz pokazał ten 440... ehhh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
predipall2015 27 Napisano 19 Października 2018 (edytowane) Wczoraj Mialem Przyjemnosc byc sluchaczem jak i testerem w Firmie Projektory Pro we Wroclawiu mialem do dyspozycji wraz z Panem Radosławem K. Epsona tw7300 vs Optoma UHD51 . Jesli moge oczywiscie opisac swoje wrazenia bylem przekonany do Kupna Epsona tw7300 .(Espon wypada jasniej co do optomy ale jasnosc jest tak mocna dla mnie ze musialem sam pozmieniac pare opcji.. Projektor ogolnie Super do Filmow. Po odpaleniu Konsoli ps4 pro obraz tylko i wylacznie w 60hz 8bit i SDR ) Head to Head nie widzialem zadnych spadkow jakosci wzgledem Epsona obraz w Optomie bardziej mi wpadl w oko anizeli Epson tryby ustawien Te Same... Przyszedl czas na Odpalenie Konsoli i ku mojemu zdziwieniu obraz szedl 60hz z HDR 12 bit 4;4;4 .(nawet mozliwosc ustawienia uplynniacza obrazu podczas Grania gdzie w Epsonie opcja byla zablokowana ) Granie na Optomie pomimo input lagu +- 55ms nie sprawialo mi zadnych problemow. Jednym i jedynym Minusem w OPTOMIE to powidok(poswiata) poza ekranem spowodowany chipem DMD 0.47 lecz ja tego z daleka wogole nie zauwazylem. przy 120 calach. Moze Beda Negatywne Zdania na temat OPTOMY ale jesli chodzi o prywatnosc jak dla mnie To OPTOMA UHD51 Wygrala . Edytowane 19 Października 2018 przez predipall2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 19 Października 2018 I ok. Bierz Optome. Nie sugeruj się opiniami innych tylko wlasnymi oczami.Ja np. nie potrafie projektorow DLP ogladac. Zawsze widze te kolorki, nawet w tych najnowszych, najszybszych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
predipall2015 27 Napisano 19 Października 2018 6 minut temu, user7878 napisał: I ok. Bierz Optome. Nie sugeruj się opiniami innych tylko wlasnymi oczami. Ja np. nie potrafie projektorow DLP ogladac. Zawsze widze te kolorki, nawet w tych najnowszych, najszybszych. Chodzi Ci o ten Efekt teczy ?:) P.s Jak zobaczylem Epsona tw7300 to sie zlapalem za Glowe jakie to duze Monstrum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 19 Października 2018 Tak efekt tęczy.Epson fakt wielki jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Października 2018 (edytowane) 3 godziny temu, user7878 napisał: Wszystko ok ale jak te ceny za RS540 spadają poniżej 20k to ja juz zaczynam mieć ciarki Widziałem na żywo RS440 i obraz był kosmiczny. Jak 540 bedą w regularnej 19999 to zaczynam negocjacje Do dzisiaj pamietam jak swietny obraz pokazał ten 440... ehhh to sobie pomysl co to bedzie na rs1000 i rs2000 z ulepszona optyka, natywnym 4k, HDR tone mapping, szybsza synchro po HDMI itp o RS3000 nie wspominajac bo to juz kosmos i optyka na poziomie projektora Z1 Edytowane 19 Października 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 19 Października 2018 @szewi nie denerwuj mnie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filutek 36 Napisano 19 Października 2018 No tak można i powinno się myśleć o przyszłości, ale na dzisiaj mamy "od ręki" ofertę konkurenta Epsona, za jedyne 15 000 pln https://www.projectorscreen.com/jvc-dla-rs540k-reference-series-d-ila-4k-projector-with-e-shift5-dla-x790r-pro-model.html Moim zdaniem to zmusi Epsona do odpowiedniej reakcji w zakresie ceny modelu 9400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach