abawiec 13 Napisano 1 Grudnia 2017 Jestem zainteresowany tym tv. tym bardziej że można go już kupić za 2999 zł. a to już chyba jest atrakcyjna cena. I w związku z tym mam pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy modelami C7006 a C 7026 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 2 Grudnia 2017 Nowy test TCL U49C7006 : http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/tcl-u49c7006-test.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mfluorek 9 Napisano 3 Grudnia 2017 Co to znaczy że "Te nagrywane w 24 klatkach cechują się skokowym (kinowym) obrazem, zaś transmisje sportowe mają tendencję do smużenia"? Mam rozumieć, że telewizor obsługuje 24 klatki bez juddera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Porównaj sobie tego TCL-a z Panasem ex700 (też 50 hz matryca) z załączonym Clear Motion na sporcie i z załączonym IFC na filmach, to zobaczysz co znaczą deklaracje Kikiego o działających upłynniaczach w TCL których tak na prawdę w ogóle nie ma. A kontrast jak widać w powyższym pomiarze też jest lepszy na Panasie, a Kiki twierdzi że Panas ma gorsze upłynniacze (TCL w ogłule ich nie posiada) i ma słabszy kontrast TCL 49C7006 Kontrast 3106 (całkowity brak upłynniaczy) Panasonic 50EX700 Kontrast 4345 (z upłynniaczy są Clear Motion dla zmniejszenia smużenia i IFC dla redukcji juddera) http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/135984-tv-do-3000zl-z-groszami-4k-tcl-philips-panasonic.html Edytowane 3 Grudnia 2017 przez mmpeg-4 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mfluorek 9 Napisano 3 Grudnia 2017 Mnie nie interesuje upłynniacz, tylko prawidłowa obsługa 24p bez juddera. Bardzo prosty test, który każdy może zrobić w domu - wystarczy plik testowy z rtings oraz aparat z ekspozycją ustawioną na 1s. Dziwi mnie więc, że hdtvpolska go nie wykonuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Poniżej jeszcze przykłady jak kiki kłamał że ten model TCL posiada upłynniacze (a nie posiada ich wcale) : http://www.hdtv.com.pl/forum/1387904-post8.html http://www.hdtv.com.pl/forum/1393258-post343.html Edytowane 3 Grudnia 2017 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mfluorek 9 Napisano 3 Grudnia 2017 Powtarzam - nie interesują mnie upłynniacze, tylko prawidłowa obsługa 24p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Menu TCL U55X9006, jak widać tutaj już jest tzw upłynniacz dla de-blur i de-judder : Fotki pochodzą z poniższego filmiku : Edytowane 3 Grudnia 2017 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 3 Grudnia 2017 No tak. Tylko że ten model kosztuje już 5000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mfluorek 9 Napisano 3 Grudnia 2017 1 minutę temu, pawelll napisał: No tak. Tylko że ten model kosztuje już 5000. Dokładnie tak, w dodatku to znowu nie jest odpowiedź na moje pytanie. Jak autor filmiku wyjaśnia, opcja de-judder to interpolacja klatek. A ja bym chciał wiedzieć czy telewizor przystosowuje odświeżanie matrycy do materiałów 24p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 4 Grudnia 2017 Mamy go więc żeby było jasne ma 101%;) To jest 60Hz w 65" oraz 55" jak również są dwa suwaki ale jeden... po prostu nic nie robi. A drugi usuwa judder w 24p. Czyli klasycznie. " Znajdziemy tutaj "redukcję rozmazania" i "redukcję migotania". Drugi suwak reguluje właśnie płynność w filmach. Przy ustawieniu na "0" możemy spodziewać się kinowego charakteru obrazów - ze skokowym obrazem. Przy ustawieniu "10" uzyskamy tak zwany efekt opery mydlanej, czyli idealnie płynny obraz. Każdy widz może dobrać odpowiednie ustawienie dla siebie, w 10 stopniowej skali. Obecność pierwszego suwaka była dla mnie nieco zagadkowa, ponieważ na 60Hz matrycy nie ma możliwości wykonać interpolacji treści 50fps (sportowej). Zagadka rozwiązała się bardzo szybko - ten suwak po prostu niczego nie zmienia. " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qleks 85 Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) 7 hours ago, Gmeru said: Przy ustawieniu na "0" możemy spodziewać się kinowego charakteru obrazów - ze skokowym obrazem Niestety, skokowy obraz w telewizorach 50/60hz przy braku/wyłączonym upłynniaczu jest znacznie gorszy od tego z kina, bo w kinie obraz jest wyświetlany w natywnych 24 klatkach, a w telewizorze przeważnie musi być dostosowany do 50 lub 60hz (niektóre mają natywne 24/48p, ale chyba nie jest to regułą), co powoduje, że niektóre klatki są wyświetlane dłużej od innych. Miałem kiedyś Samsunga bez upłynniacza który robił to tak nieudolnie, że przy źródłach 24p ŻADNA klatka nie była zsynchronizowana z odświeżaniem matrycy - skakanie przypominało odpalenie wymagającej gry na słabym PC przy 15-20 kl/s. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Qleks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 4 Grudnia 2017 jesteś pewien? używam najtańszego samsunga 60hz (KU6000) jako monitor i przyjmuje na wejściu 24p i wg mnie nic bardziej nie skacze niż to co wynika z marnych 24fpsów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) 8 godzin temu, Gmeru napisał: Obecność pierwszego suwaka była dla mnie nieco zagadkowa, ponieważ na 60Hz matrycy nie ma możliwości wykonać interpolacji treści 50fps (sportowej). Zagadka rozwiązała się bardzo szybko - ten suwak po prostu niczego nie zmienia. " Tomasz Chmielewski przy okazji testu C7006 też ujawnił że w wyższych modelach X9 upłynniacz nie działa w pełni (bo działa tylko de judder), czyli teraz się wyjaśniło że TCL na razie jeszcze nie opanował techniki poprawiania ostrości (redukcja rozmazywania) w ruchu i suwak de-blur czeka na moment aż wyjdzie odpowiedni soft, pytanie tylko ile jeszcze przyjdzie na to poczekać i czy jest w ogóle gwarancja że to zostanie zrealizowane. Na forum Kikiego powstał już wątek o nie działającym suwaku de-blur w wyższych modelach, ale odpowiedź kikiego jest jak zwykle zmanipulowana : ''Upłynniacze w tym modelu działają bez problemów ale wymagają kalibracji.Masz zrobioną kalibrację ?'' http://www.hdtv.com.pl/forum/tcl/135658-tcl-u65x9006-wyrazistosc-ruchow.html Edytowane 4 Grudnia 2017 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) "Upłynniacze w tym modelu działają bez problemów ale wymagają kalibracji." Ja pier....tekst roku! Autentycznie, wiele tekstów Kikiego mnie w życiu zaskoczyło, ale to jest numer jeden. @Maciej Koper: Wiedziałeś, że Kalibracja naprawia problemy z upłynniaczem? Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Fjubens 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 4 Grudnia 2017 teraz już wie - i my także - pewnie też żył w takiej nieświadomości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Od pewnego czasu na jego forum już nie ma żadnych postów które by prostowały te jego komiczne manipulacje, sprawdźcie czy czasami nie wprowadzono tam wcześniejszego sprawdzenia (żeby eliminować te które prostują jego manipulacje) każdego posta zanim nie zostanie zatwierdzony. Żeby to sprawdzić to po napisaniu posta trzeba się wylogować i sprawdzić czy post jest nadal widoczny, bo na tamtym forum jest stosowany taki trik że jak się jest zalogowanym ale post nie jest po myśli kikiego to się widzi swój post, ale już nikt inny takiego posta nie zobaczy, tak samo każdy po wylogowaniu może to sobie sprawdzić czy jego post będzie nadal widoczny. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez mmpeg-4 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 4 Grudnia 2017 12 godzin temu, Gmeru napisał: Obecność pierwszego suwaka była dla mnie nieco zagadkowa, ponieważ na 60Hz matrycy nie ma możliwości wykonać interpolacji treści 50fps (sportowej). Zagadka rozwiązała się bardzo szybko - ten suwak po prostu niczego nie zmienia. Sam (razem z uczestnikami tego forum) się do tego przyczyniłeś. Na tym forum padło kiedyś, że jednym ze sposobów "na szybko" wykrycia matrycy 120Hz jest stwierdzenie obecności dwóch suwaków. Czyli: jest jeden- jest 60Hz, są dwa - jest 120Hz. A że wszyscy chcą 120 Hz to nasz klient nasz Pan- zrobili dwa suwaki 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 4 Grudnia 2017 5 godzin temu, Fjubens napisał: "Upłynniacze w tym modelu działają bez problemów ale wymagają kalibracji." Ja pier....tekst roku! Autentycznie, wiele tekstów Kikiego mnie w życiu zaskoczyło, ale to jest numer jeden. @Maciej Koper: Wiedziałeś, że Kalibracja naprawia problemy z upłynniaczem? Cały czas przecieram oczy ze zdumienia jak przeczytałem podlinkowany przez Was wątek znajdujący się w dziwnych zakątkach internetu Kiedyś wręczę temu Panu koronę za promocję kalibracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 4 Grudnia 2017 A może to jakaś inna specjalna kalibracja suwaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 4 Grudnia 2017 53 minuty temu, pawelll napisał: A może to jakaś inna specjalna kalibracja suwaka? Pozostaje pytanie, czy da się ją otrzymać na maila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stachuu0 9 Napisano 4 Grudnia 2017 Witam. Kontaktowałem się przez ostatnie tygodnie z firmą TCL w sprawie telewizora (65C70) odnośnie problemów z dźwiękiem i organizatorem kanałów. Dzisiaj dostałem ostateczną odpowiedź - "nie jesteśmy w stanie go naprawić". Napisali, że wystawią notę korygującą do dystrybutora, aby mógł on dokonać wszelkich formalności po swojej stronie. Czego się spodziewać/wymagać od sprzedawcy? Czy taka nota może być podstawą przy odstąpieniu od umowy (rękojmia)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 4 Grudnia 2017 2 minuty temu, stachuu0 napisał: Witam. Kontaktowałem się przez ostatnie tygodnie z firmą TCL w sprawie telewizora (65C70) odnośnie problemów z dźwiękiem i organizatorem kanałów. Dzisiaj dostałem ostateczną odpowiedź - "nie jesteśmy w stanie go naprawić". Napisali, że wystawią notę korygującą do dystrybutora, aby mógł on dokonać wszelkich formalności po swojej stronie. Czego się spodziewać/wymagać od sprzedawcy? Czy taka nota może być podstawą przy odstąpieniu od umowy (rękojmia)? Nieźle. Philips podobnie odpisywał w kwestii artefaktów na PS4 (naprawione po bodajże 4 miesiącach w aktualizacji), pisali, że nie wiedzą co jest problemem, ale, że zgłoszeń jest więcej. Tutaj TCL idzie jeszcze krok dalej. Moim zdaniem to podlega pod niezgodność towaru z umową, przecież nie kupowałeś telewizora wadliwego, tj. z problemem z dźwiękiem i organizatorem kanałów, ale napisz do HQ150, on te tematy dobrze ogarnia, pewnie Ci pomoże: http://www.hdtv.com.pl/forum/members/hq150.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mfluorek 9 Napisano 5 Grudnia 2017 Dobra, ponaśmiewaliśmy się z kikiego, a ja dalej nie wiem, czy telewizor obsługuje poprawnie te 24 klatki, czy nie @Maciej Koper Dlaczego nie robicie testu na judder? Wasi, jak ich kiedyś nazwaliście, dobrzy przyjaciele z rtings traktują go jako integralną część każdej recenzji, a wy go zlewacie. Przecież to bardzo szybki i banalnie prosty test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) 38 minut temu, mfluorek napisał: Dlaczego nie robicie testu na judder? Wasi, jak ich kiedyś nazwaliście, dobrzy przyjaciele z rtings traktują go jako integralną część każdej recenzji, a wy go zlewacie. Przecież to bardzo szybki i banalnie prosty test. Poniżej masz test na judder w tym TCL-u (który nie ma upłynniacza) vs inne 2 modele jeden z upłynniaczem i jeden bez : https://hdtvpolska.com/forum/topic/40054-tcl-c70-test-u55c7006-ofensywa-ze-strony-chi%C5%84skiego-gracza/?page=7&tab=comments#comment-418997 48 minut temu, mfluorek napisał: Dlaczego nie robicie testu na judder? Wasi, jak ich kiedyś nazwaliście, dobrzy przyjaciele z rtings traktują go jako integralną część każdej recenzji, a wy go zlewacie. Przecież to bardzo szybki i banalnie prosty test. Poniżej masz test na judder w tym TCL-u (który nie ma upłynniacza) vs inne modele które już mają upłynniacz : https://hdtvpolska.com/forum/topic/40054-tcl-c70-test-u55c7006-ofensywa-ze-strony-chi%C5%84skiego-gracza/?page=7&tab=comments#comment-418997 EDIT: Najnowszy post kikiego odnośnie płynności z dzisiaj : http://www.hdtv.com.pl/forum/1428736-post22.html Edytowane 5 Grudnia 2017 przez mmpeg-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach