leszek2016 3 Napisano 10 Czerwca 2017 Dnia 8.06.2017 o 23:03, vandel1 napisał: Zobacz skalibrowany Samsung ks9500 i potam kuraka. Może zmienisz zdanie. Ja zmieniłem. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Tu zgadzam się z tobą może bym zmienił zdanie ale ta dyskusja poszła zupełnie w innym kierunku. Rodzinny KS9500 nie jest skalibrowany.Tu nie jest kwestią czy ten model plazmy jest lepszy a inny gorszy. Porównanie parametrów i obserwacji wizualnej może wyszłoby niekorzystnie dla Kuro. Dla mnie nie widzę alternatywy dla swojej starej plazmy dlatego ,że interesuje mnie wyłącznie model OLED. Nie mam najmniejszych zamiarów robić pośredniego ogniwa z TV LCD by przekonać się o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad innymi świętami. Moja subiektywna ocena jest taka ,że nie stać mnie na kolekcjonowanie tv. Problem jest tylko dopasowanie budżetu do wymagań. Pozdrawiam wszystkich komentujących. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vandel1 77 Napisano 10 Czerwca 2017 Też się zgadzam nie było mnie stać na OLED więc kupiłem na najbliższe 4 lata tego LCD i jestem po kalibracji bardzo zadowolony. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 12 Czerwca 2017 Dziś przyjechał...jurto przyjeżdża ekipa z LG na unboxing i montaż... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 12 Czerwca 2017 wow a która hala? Zrób foto relację :DD Koniecznie!!! Ciekawe jak to jest zapakowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Poznań Bukowska 156. Oczywiście zrobię kilka fotek i wieczorem zapodam na forum. Nie mogę się doczekać tego efektu "WOW" który ponoć robi ten TV przy pierwszym kontakcie ;-) Cena 35999 póki co. Ale jak ktoś kupi jutro ma ode mnie specjalną cenę 33119,08 Edytowane 12 Czerwca 2017 przez marsellus_w 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 12 Czerwca 2017 Będę się czepiał - tak bardzo premium produkt, az się prosi o jakieś adekwatne opakowanie, a nie zwykły karton. Czekamy na foty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 12 Czerwca 2017 Dnia 9.06.2017 o 10:14, stapoz napisał: Dajcie sobie spokój z porównywaniem LCD do 10-letnich plazm. ......Moja 4-letnia plazma ST60 przegrywa z 3-letnim Samsungiem e5500 (mam obydwa). to że ty lubisz plastikowy obraz z taniego edge leda i oceniasz go lepiej niż na jednej z lepszych plazm to twoje prawo - zresztą większość tak wybierała bo telewizor cieńszy i smart bardziej smart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 12 Czerwca 2017 Hmm, czyżby ekran był tak delikatny, że tylko specjalna ekipa z LG może instalować W7 ? Tak, czy inaczej można pozazdrościć, choć obraz chyba będzie taki sam jak w moim C7, który jest jednak o połowę tańszy. Ponoć jedynie jasność w W7 jest minimalnie większa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 13 Czerwca 2017 Każdy kto kupi ten model ma montaż od LG w cenie. Przyjedzie ekipa,zamontuje,uruchomi. Dolby Atmos robi wrażenie.Mimo tak ogromnej przestrzeni czuć dźwięk i moc tego soundbaru. Sam ekran jest dość elastyczny,można go troszkę powyginać. (mam to na filmie ale nie będę tu wrzucał) TV będzie dostępny w 10ciu wybranych sklepach Media-Saturn. Wersja 77" trzeci kwartał. Paź-list. LG ma póki co małą dostępność tego modelu.(te 10+kilka w magazynie ;-) ) więc jak ktoś chce kupić nie czekać... Kilka fot. d Bez dwóch zdań jest to przyszłość telewizorów.Bez zbędnych kabli,głośników,elektroniki na plecach". Żadne zabiegi marketingowe Samsunga nie zmienią faktu,że jest on w czarnej duuuuupie z swoją zacofaną technologią LCD. Bez urazy dla fanów tej technologii. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 13 Czerwca 2017 Aaaa, bo ten W7 jest w sklepie Myślałem, że prywatnie go kupiłeś. Dwie sprawy przeszkadzają OLEDom w opanowaniu rynku niestety - maksymalna jasność i przede wszystkim cena. W7 to oczywiście przyszłość, ale na razie cena jest po prostu zabójcza. Ciekawe ile takich telewizorów zostanie sprzedanych w Polsce. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 13 Czerwca 2017 Prywatnie mam EC930tkę.W kupię za 3-4lata pewnie w cenie 10kpln.Czy cena wysoka? Nie. 4 lata temu OLED 55" na starcie kosztował 39,999. Co do maksymalnej jasności w użytku domowym to w niczym nie przeszkadza. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 13 Czerwca 2017 W SDR nie przeszkadza, w HDR widać różnicę na korzyść najlepszych LCD z jasnością powyżej 1500 cd/m2 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 13 Czerwca 2017 Przed chwilą, Subman napisał: W SDR nie przeszkadza, w HDR widać różnicę na korzyść najlepszych LCD z jasnością powyżej 1500 cd/m2 Dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 13 Czerwca 2017 W sumie racja.Tylko skąd te HDRy brać bo póki co filmów jak na lekarstwo-same starocie remasterowane a w TV to pieśń przyszłości.Historia się zresztą powtarza,bo tak samo z filmami było gdy wchodził standard BRD czy HDDVD. Dlatego wybierając TV prawie 2 lata temu postawiłem na FHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 13 Czerwca 2017 W SDR nie przeszkadza, w HDR widać różnicę na korzyść najlepszych LCD z jasnością powyżej 1500 cd/m2 A po co Wam te 1500 nitów...razi tylko...600-800 wystarcza Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka W sumie racja.Tylko skąd te HDRy brać bo póki co filmów jak na lekarstwo-same starocie remasterowane a w TV to pieśń przyszłości.Historia się zresztą powtarza,bo tak samo z filmami było gdy wchodził standard BRD czy HDDVD. Dlatego wybierając TV prawie 2 lata temu postawiłem na FHD. Z dnia na dzień coraz więcej...filmy, gry...o tv zapomnijmy w ogóle.Poprostu coś jest dla kogoś kto potrzebuje. Ja osobiście mam wywalone na hdr itp. Hd w 4k lepiej wygląda niż w fhd, poczekam na jakieś kanały w 4k (na świętego"Nigdy" ) i będzie git...Nie będę jsk świr podążał za każdym pierdnięciem na rynku...na wyrost!Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stapoz 10 Napisano 14 Czerwca 2017 Cytat A po co Wam te 1500 nitów...razi tylko...600-800 wystarcza Dokładnie. Wszystkie monitory, telewizory mam ustawione na 20-30% max jasności bo wali po oczach. Kto z was ma ustawioną jasność na max i mu jeszcze brakuje? Jeśli taki się znajdzie to polecam wizytę u dobrego okulisty. A jeśli mamy ustawioną jasność na połowę lub mniej - to po co te batalie o to który TV osiąga więcej nitów? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hennepin 41 Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) 10 godzin temu, christoff.w napisał: A po co Wam te 1500 nitów...razi tylko...600-800 wystarcza Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Z dnia na dzień coraz więcej...filmy, gry...o tv zapomnijmy w ogóle. Poprostu coś jest dla kogoś kto potrzebuje. Ja osobiście mam wywalone na hdr itp. Hd w 4k lepiej wygląda niż w fhd, poczekam na jakieś kanały w 4k (na świętego"Nigdy" ) i będzie git...Nie będę jsk świr podążał za każdym pierdnięciem na rynku...na wyrost! Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Chyba nie bardzo rozumiecie na czym HDR polega, tu nie chodzi o to żeby Ci TV białka ścinał tylko o to żeby był w stanie wyświetlić wszystkie szczegóły w materiale HDR. Na Oledach w porównaniu do najlepszych LCD FALD jak dx900 KS9500 trzeba iść na kompromis bo jeśli masz np. scenę gdzie słoneczko ma świecić na poziomie 1000 cd/m2 na niebie 400cd/m2 a telewizor może wyświetlić maksymalnie 600 cd/m2 to będzie musiał kompresować obraz przez co traci się ilość szczegółów i obraz nie jest taki jaki był w zamyśle. Tutaj masz to bardzo dobrze wyjaśnione. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez hennepin 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 14 Czerwca 2017 Chyba nie bardzo rozumiecie na czym HDR polega, tu nie chodzi o to żeby Ci TV białka ścinał tylko o to żeby był w stanie wyświetlić wszystkie szczegóły w materiale HDR. Na Oledach w porównaniu do najlepszych LCD FALD jak dx900 KS9500 trzeba iść na kompromis bo jeśli masz np. scenę gdzie słoneczko ma świecić na poziomie 1000 cd/m2 na niebie 400cd/m2 a telewizor może wyświetlić maksymalnie 600 cd/m2 to będzie musiał kompresować obraz przez co traci się ilość szczegółów i obraz nie jest taki jaki był w zamyśle. Tutaj masz to bardzo dobrze wyjaśnione. Ok, ale to wciąż właśnie dawanie po oczach... te przejścia pomiędzy 1000 i 400...rozumiem o co chodzi...Widziałem w sklepie i ścina ŁADNIE I TAK JAK MIAŁO BYĆ W ZAMYŚLE białko! Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu TapatalkaPs.ja nie rozumieć co mówi ten pan...?!?Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hennepin 41 Napisano 15 Czerwca 2017 Pan tłumaczy właśnie porównując różne OLED-y jak sobie te rekompensują brak jasności, w skrócie każdy z nich nie jest w stanie przedstawić wszystkich szczegółów na obrazie bo muszą rekompensować brak jasności, starając się nie zbyt ściemniać obraz czy też zbyt rozjaśniać, tak czy siak gubi się szczegóły albo w ciemnych miejscach albo jasnych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Kuro nie widziałem.. Ale zestawialem swoją 55vt60 z brata samsungiem 65js9500.. kiedyś trafnie napisał o tym Maciej K. Raz jest lepiej raz gorzej.. Mnie ogólnie drażni spadek kontrastowosci w nocy, inna plastyka obrazu. Oczywiście filmy pokazowe w 4k z hdr jako efekt bez wnikania samsung wygra. Ale w filmach starszych, bez nadmiernej kombinacji plazma wygrywa .Po tym zestawieniu szybko zmieniłem na model 65vt60. Produkcja plazm zdechła ale wojenki lcd vs plazma chyba nigdy nie umra. heh Pzdr Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Darulok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
christoff.w 33 Napisano 15 Czerwca 2017 Pan tłumaczy właśnie porównując różne OLED-y jak sobie te rekompensują brak jasności, w skrócie każdy z nich nie jest w stanie przedstawić wszystkich szczegółów na obrazie bo muszą rekompensować brak jasności, starając się nie zbyt ściemniać obraz czy też zbyt rozjaśniać, tak czy siak gubi się szczegóły albo w ciemnych miejscach albo jasnych. Aaa ok... Ps.to byl żart, piłem do akcentu pana, ale fakt, czasami tak bełkocze nosowo że ni chu chu po ang nie da się tego nazwać Co do tych wszystkich szczegółów to...idę bo mi się woda gotuje w czajniku- będę parzył mocno, ostro, czarno lavazze by zmusić mój umysł do ponownego zrozumienia pana z państwa środka Ps.2 A propo! Ten najmniejszy po środku, lg to najgorszy jest w tych czerniach co.nie? Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 15 Czerwca 2017 3 godziny temu, hennepin napisał: Pan tłumaczy właśnie porównując różne OLED-y jak sobie te rekompensują brak jasności, w skrócie każdy z nich nie jest w stanie przedstawić wszystkich szczegółów na obrazie bo muszą rekompensować brak jasności, starając się nie zbyt ściemniać obraz czy też zbyt rozjaśniać, tak czy siak gubi się szczegóły albo w ciemnych miejscach albo jasnych. Na LCD typu dx900 KS9500 (odpowiednio max ok. 1300 i 1450 cd/m2) też trzeba iść na kompromis (i to dość duży) jeśli materiał jest zmasterowany do 4000 cd/m2 - oczywiście w mniejszej skali niż na OLED, ale również te zjawisko występuje. Jako że ja miałem do tej pory Kuro, a obecnie mam LG C7, to mogę powiedzieć, że dużymi plusami OLEDa w stosunku do Kuro jest idealna czerń, większy kontrast, zdecydowanie lepsze kolory. Natomiast plusem plazmy jest lepsze radzenie sobie ze słabszym sygnałem. Jednak całościowo obraz na OLEDzie jest lepszy w każdym przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hennepin 41 Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Akurat KS9500 oddaje bez większego tracenia szczegółów materiał zmasterowany do 4000 nitów. Cytat Samsung’s 65KS9500 received the most votes from attendees, largely because it was the only display that could resolve highlight detail up to http://www.hdtvtest.co.uk/news/shootout-hdr-201608054331.htm Edytowane 15 Czerwca 2017 przez hennepin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darulok 88 Napisano 15 Czerwca 2017 No i to pewnie jest fakt.. Niedługo to zweryfikuje,gdyż bracki planuję przeskok na OLED i być może od Panasonic-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) @hennepin Ciekawe w jaki sposób to robi jak nie ma jasności 4000 nitów... Tak tylko Ci się wydaje - jeśli miałby reprezentować wszystkie poziomy jasności prawidłowo to musi mieć po prostu maksymalną jasność 4000 nitów. A nie ma - więc przy tych rozbłyskach musi oszukiwać i ścieśniać jasnościi i już tracisz sczegóły. A na ten materiał (który dobrze znam) to mogę Ci to też zacytować: Cytat SDR ResultsNot surprisingly, the LG 65E6 won convincingly, thanks to OLED’s self-emissive display properties which allow for true blacks, vibrant colours and wide viewing angles. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Subman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach