Skocz do zawartości
Maciej Koper

Panasonic EX600 (TX-65EX600e) TEST niedrogiego TV Ultra HD (2017) z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, mmpeg-4 said:

W tej klasie cenowej w zasadzie pozostają dwa modele do wyboru, tj Samsung MU6442U albo KU też z serii 6400 z poprzedniego roku albo ten nowy Soniak WE750/755 z HDR i triluminos albo inne starsze Soniaki na VA.  Ale Samsung ma więcej do zaoferowania o takie funkcje jak :

>4K (Sony jest HD)

>Matryca 10 BIT (Sony ponoć 8 bit)

>działający regulowany tryb de-Judder (w tym Sony nie ma tej funkcji)

---

A jakie zalety ma Sony ? 

>dla tych co korzystają tylko z HD, zaletą jest brak skalowania w dół z 4K na HD, bo to powoduje pewne zmiękczenie ostrości obrazu.

>matryca triluminos, powinna być większa głębia kolorów od typowego VA, kiedyś za czasów W9 triluminos VA porównywałem go (W9) z innymi Soniakami to miał bardziej nasycone kolory od innych soniaków na VA i kolorystycznie był zbliżony do Sony W8 na IPS.

>Nowa odsłona trybu LED (zwiększa ostrość obrazu w ruchu), w tym modelu nie widać migotania i jasność spada bardzo niewiele (w poprzednich modelach ten system drastycznie migotał i bardzo spadała jasność, nie dało się na to patrzeć), ale jego rzeczywistą skuteczność trzeba będzie jeszcze obadać w testach. Ja tylko chwilę testowałem na szybko poruszającym się plecionym koszyku i po załączeniu tego trybu, plecionka była widoczna (aczkolwiek minimalnie wzburzona) a po wyłączeniu była nieczytelna.

>Dobra jasność i kontrast/czerń (to widać)

--------------------

Jeszcze odnośnie Samsungów, nowego  MU6442U i z poprzedniego roku, KU też z serii 6400. Ponoć ich parametry są identyczne ale w nowym modelu nie działa prawidłowo tryb ruchu LED, tj nie poprawia ostrości w ruchu, być może to tylko wina softu (wtedy można by oczekiwać poprawki) a być może znowu przejawiło się to coroczne powolne kastrowanie jakościowe produktów z którym mamy coraz bardzie do czynienia.

W poniższym teście jest o tym mowa :

http://hdtelevizija.com/en/2017/05/19/samsung-40mu6400-mu6400-uhd-hdr-led-lcd-tv-review/

Dzięki za konkretną odpowiedź. 

Gdyby ktoś szukał porównywalnego TV do KU/MU6400 lub EX700 - jest jeszcze dostępny DXU701 w rozsądnych cenach (poniżej 3k) - w paru znanych sklepach internetowych (patrz ceneo). Chyba sam na niego się zdecyduję. Nie pamiętam czym się różni od DX700 ale to zapewne szczegóły typu inne nóżki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, radyrad napisał:

Dzięki za konkretną odpowiedź. 

Gdyby ktoś szukał porównywalnego TV do KU/MU6400 lub EX700 - jest jeszcze dostępny DXU701 w rozsądnych cenach (poniżej 3k) - w paru znanych sklepach internetowych (patrz ceneo). Chyba sam na niego się zdecyduję. Nie pamiętam czym się różni od DX700 ale to zapewne szczegóły typu inne nóżki.

Pod warunkiem, że kryterium nie jest input lag, bo seria Panasonica DX7xx, z tego co wiem miała laga spokojnie powyżej 50ms (nawet 70ms). Dlatego EX7xx w kwestii laga (~25ms), to jest u Panasa nowa jakość. Szkoda, że przycięli na jasności, żeby nie było idealnie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, georgeu said:

Pod warunkiem, że kryterium nie jest input lag, bo seria Panasonica DX7xx, z tego co wiem miała laga spokojnie powyżej 50ms (nawet 70ms). Dlatego EX7xx w kwestii laga (~25ms), to jest u Panasa nowa jakość. Szkoda, że przycięli na jasności, żeby nie było idealnie.

Faktycznie, dzięki że mi przypomniałeś.. no to teraz mam problem bo powiedzmy w 20% TV będzie pod PS4 używany. Nie grywam w strzelanki ale jakaś Fifa czy gra typu wiedźmin - teraz się waham czy taki input lag będzie upierdliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, georgeu napisał:

Szkoda, że przycięli na jasności, żeby nie było idealnie.

Jeszcze przycięli na tym, cytat z testu :

''Prosta budowa telewizora, z diodami white led zasilającymi ekran, nie pozwala uzyskać pełnego pokrycia szerokiej palety barw. W konsekwencji nie będzie nam dane zobaczyć wszystkich odcieni kolorów tak jak widział je reżyser ''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, radyrad napisał:

Faktycznie, dzięki że mi przypomniałeś.. no to teraz mam problem bo powiedzmy w 20% TV będzie pod PS4 używany. Nie grywam w strzelanki ale jakaś Fifa czy gra typu wiedźmin - teraz się waham czy taki input lag będzie upierdliwy.

Tutaj rozstrzał opinii jest tak duży, że chyba jedyną opcją jest własny test. Jedni twierdzą, że się nie da grać, inni nie widzą problemu. (Miałem laptopa z myszką i po prostu chwilę pograłem w UT99 - dla mnie lag był zbyt odczuwalny, imho w wiedźminie raczej by nie przeszkadzał, ale w FIFE to nie wiem). Wolałem nie ryzykować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, georgeu napisał:

Widziałem jest bardziej precyzyjne. Był zawieszony na wysokości ok 2m, leciało jakieś ogólnosklepowe demo i z tej pozycji - był jaśniejszy, "kolorowszy" od innych, a do tego nie odbarwiał jak inne VA przy zmianie kąta (na początku myślałem, że to IPS, ale czerń nie srebrzyła).

Odnośnie tego Soniaka to ktoś na poniższym forum sugeruje że ma matrycę IPS :

https://forum.setcombg.com/sony-телевизори/58652-sony-телевизори-2017-a-47.html

O ile pierwsza fotka ponoć dla modelu 43WE750 ewidentnie wskazuje na ips to już ta druga dla modelu 49WE755 raczej nie koniecznie, jeszcze się nie spotkałem z opisem matrycy IPS o takim kształcie.

Na poniższym wykazie piszą że te modele są na VA :

http://www.displayspecifications.com/en/brand/47e6f

Ja patrzyłem przez szkło mikroskopowe na matrycę modelu 49WE750 i jak dla mnie wyglądała na VA, tak czy inaczej w ciągu kilku najbliższych dni wezmę odpowiedni przyrząd i posprawdzam po sklepach jakie w tych modelach (43'' i 49'') są matryce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mmpeg-4 napisał:

Ja patrzyłem przez szkło mikroskopowe na matrycę modelu 49WE750 i jak dla mnie wyglądała na VA, tak czy inaczej w ciągu kilku najbliższych dni wezmę odpowiedni przyrząd i posprawdzam po sklepach jakie w tych modelach (43'' i 49'') są matryce.

Może dziś uda mi się podskoczyć po drodze i podłączyć laptopa do 49WE755 i zobaczyć czy obsługuje chroma 444. Jeżeli tak, to chyba mam zwycięzcę :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, georgeu napisał:

Może dziś uda mi się podskoczyć po drodze i podłączyć laptopa do 49WE755 i zobaczyć

Jeżeli weźmiesz laptopa, to dobrze by było abyś sprawdził na poniższej stronce jak działa ten nowy tryb ruchu LED, tj po jego załączeniu na ile wzrasta ostrość obrazu na szybko lecącym statku UFO no czy są i na ile zwielokrotnione odbicia.

Tutaj jest pokazane gdzie jest w menu ta funkcja :

Sony-w700c-picture-settings-6.jpg

Test UFO do sprawdzenia jak działa ta funkcja :

https://www.testufo.com/#test=framerates

Więcej testów na jednej stronce :

https://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?f=19&t=3178

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Uwaga ! właśnie na displayspecifications zmienili dane dla modeli WE75 w rozmiarach 43'' i 49'' :

>WE 43'' IPS

>WE75 49'' PLS

Czyli wychodzi na to że niższa seria WE66 będzie na VA. I trzeba będzie potestować tam tryb ruchu LED, czy też jest podobnie zrealizowany do tego z WE75 (tj bez wady wysokiego migotania) tym bardziej że matryce VA wyraźnie mniej smużą w ruchu.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mmpeg-4 napisał:

Uwaga ! właśnie na displayspecifications zmienili dane dla modeli WE75 w rozmiarach 43'' i 49'' :

>WE 43'' IPS

>WE75 49'' PLS

Czyli wychodzi na to że niższa seria WE66 będzie na VA. I trzeba będzie potestować tam tryb ruchu LED, czy też jest podobnie zrealizowany do tego z WE75 (tj bez wady wysokiego migotania) tym bardziej że matryce VA wyraźnie mniej smużą w ruchu.

Właśnie chciałem to napisać. Byłem dziś na szybko rzucić okiem na 49WE755BAEP w Saturnie i faktycznie IPS (czy tam PLS). Jednak swoją drogą trzeba powiedzieć, że to całkiem dobry IPS. Czerń niestety słabsza niż na VA (szybko zaczyna się srebrzyć), ale kolory i jasność mogą się podobać. Jak był zawieszony na dwóch metrach, to czerń wyglądała jak VA (a pracownicy EuroRTV powtarzali za displayspecifications, że to na pewno VA ;) ) 

Chroma 4:4:4 jest.

Tej opcji LED motion mode niestety nie znalazłem, ale byłem krótko przed zamknięciem i trafiła mi się babka już jedną nogą na fajrancie, a do tego nie chciała oddać pilota ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, georgeu napisał:

Właśnie chciałem to napisać. Byłem dziś na szybko rzucić okiem na 49WE755BAEP w Saturnie i faktycznie IPS (czy tam PLS).

Poniżej opis czym się różni IPS od PLS (PLS to odmiana IPS) :

https://www.bestusbpoweredmonitor.com/2017/04/16/pls-vs-ips-panel-technologies/

W poniższym poście gość zrobił fotki pixeli matryc serii WE75 dla wersji 43'' i 49''

https://forum.setcombg.com/sony-телевизори/58652-sony-телевизори-2017-a-47.html#post823217

Ja oglądałem (na szybko) pod szkłem mikroskopowym tylko matrycę dla modelu 49'' i napisałem że to prawdopodobnie matryca VA, bo te wąskie pionowe prostokąty są przy szybkim oglądaniu bardzo podobne do pixeli niektórych matryc VA a większość matryc IPS które oglądałem pod powiększeniem ma charakterystyczne strzałkowate kształy które jest bardzo trudno pomylić z VA, poniżej przykład typowej matrycy IPS :

https://forum.setcombg.com/attachments/sony-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B8/23295-sony-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B8-2017-43we750.jpg

A są jeszcze takie odmiany kształtów pixeli IPS, patrząc na szybko i ulegając temu jakie rodzaje są najczęściej spotykane, to można je wziąć za VA.

http://bbs.kakaku.com/bbs/K0000368120/SortID=14480364/ImageID=1199567/

EDIT:

Cytat z instrukcji :

Przestrzeń barw (tylko model KDL-49WE7xx / 43WE7xx): Zmienia zakres reprodukcji kolorów. 

Seria WE66 na VA nie posiada tego ustawienia. Czyli tam raczej nie będzie szerszego zakresu barw.

EDIT2

Uwaga, z tego co widzę to w tym roku Samsung też nieźle namieszał z matrycami w serii MU 6400, bo w testach były wersje 40'' na na matrycach VA i by się mogło oczywistym wydawać że większe modele też będą na VA, a tu się okazuje że są na PLS (odmiana IPS) 49'' jest na PLS , 54'' jest na PLS i potem dopiero 65'' jest na VA.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, mmpeg-4 napisał:

Czyli wychodzi na to że niższa seria WE66 będzie na VA

Dzisiaj na displayspecifications nastąpiła kolejna poprawka :

>49'' WE633, matryca PLS (ODMIANA IPS)

Czyli w tym roku w klasie wyższej budżetowej, producenci pozostawili tylko 40'' modele z matrycami VA, a za rok pewnie i w tym rozmiarze zabiorą (coroczna kastracja) matryce z dobrą czernią.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jaka powłoka matrycy jest w EX600 błyszcząca, matowa, pół-matowa?

2. Co wybrać 65DX750E czy 65EX600E - tam gdzie kupuję cena ta sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, ryek napisał:

2. Co wybrać 65DX750E czy 65EX600E - tam gdzie kupuję cena ta sama.

Zdecydowanie DX750. Wyższa jasność, szersze pokrycie palety kolorów, lepsza płynność obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ten Panas będzie miał chyba teraz pod górkę, bo konkurencyjny model Samsunga MU630 w teście portalu Rtings osiągnął kontrast rzędu 
5768: 1 i przede wszystkim już ma normalną jasność do dziennego oglądania SDR (ale do przyzwoitej jasności dla HDR nadal nie dociąga) 

http://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/mu6300

https://www.youtube.com/watch?v=9Ms5UF-QigE

Z testu też wynika że tryb ruchu LED w tym modelu działa (bo ponoć w nowym MU 6400 nie działa) i powoduje wysoki poziom ostrości obrazu w ruchu ale kosztem migotania, muszę to na żywo obadać na ile w tym modelu to migotanie jest dokuczliwe i na ile spada jasność w tym trybie.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, mmpeg-4 napisał:

No to ten Panas będzie miał chyba teraz pod górkę, bo konkurencyjny model Samsunga MU630 w teście portalu Rtings osiągnął kontrast rzędu 
5768: 1 i przede wszystkim już ma normalną jasność do dziennego oglądania SDR (ale do przyzwoitej jasności dla HDR nadal nie dociąga) 

http://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/mu6300

https://www.youtube.com/watch?v=9Ms5UF-QigE

Z testu też wynika że tryb ruchu LED w tym modelu działa (bo ponoć w nowym MU 6400 nie działa) i powoduje wysoki poziom ostrości obrazu w ruchu ale kosztem migotania, muszę to na żywo obadać na ile w tym modelu to migotanie jest dokuczliwe i na ile spada jasność w tym trybie.

Tylko ciekawe czy nie będzie niespodzianek w postaci PLS zamiast VA z tym wysokim natywnym kontrastem. Recenzja zaskakująco dobrze wypadła, nie spodziewałbym się takich wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Fjubens napisał:

Recenzja zaskakująco dobrze wypadła, nie spodziewałbym się takich wartości.

Tylko jakimś dziwnym trafem nie widzę tej serii w Polskich sklepach, jeżeli tym razem portal displayspecifications się nie myli to w tej serii MU6300 wszystkie modele są na VA, bo w serii wyższej tj MU6400 tylko rozmiar 40'' i 64'' jest na VA a pozostałe są na PLS, ale ciekawe czy chociaż ta 40'' 6400 jest w czymś lepsza od 40'' MU6300.

EDIT:

Samsung 40MU6400 (w tej serii są tylko dwa modele na va tj 40'' i 64'') ma z kolei kontrast 4294: 1 i jasność SDR 350 i 379 

http://hdtelevizija.com/en/2017/05/19/samsung-40mu6400-mu6400-uhd-hdr-led-lcd-tv-review/2/

Porównanie Samsunga MU630 z IPS który ma lepszy wynik niż przeciętnie :

b43f827ed3928.jpg

EDIT:

Do tego należy jeszcze dodać że ten IPS LG ma lepszy kontrast niż np Philipsy z serii PUS 6501/6561 które osiągają kontrast rzędu 860:1 a ten LG ma 1314:1.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Dobry,

Jestem zdecydowany na zakup modelu tx-55ex600e, mam dwa pytania:

1. Czy wszystkie modele 55'' mają matrycę VA? w specyfikacji czasami można spotkać IPSy

2. Jakie są różnice między modelami ex600/ex610/ex620 itd? w sklepach jest co najmniej 5 różnych wersji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Najwiecej informacji na ten temat  jest na bulgarskim forum.Z informacji   hdtv polska i bulgarskiej internetowej strony wynika ze w najwiekszym 65 calowym modelu  ex600   jest panel  va .W  mniejszych telewizorach czyli 55,50   panel IPS.W  40 calowym telewizorze  ex600   panel VA

https://forum.setcombg.com/panasonic-телевизори/58651-panasonic-телевизори-2017-a-8.html

ex600 /ex610/ex620  glowna roznica  to obudowa i  podstawa telewizora.Inne   roznice to  odswiezanie  panelu mam na mysli informacje na internetowej stronie panasonica , Przykladowo TX-49EX600E , panel 4K 1300 Hz BMR IFC. TX-49EX610E  , panel  4K 1500 Hz BMR IFC

http://www.panasonic.com/pl/consumer/kino-domowe/telewizory-led/tx-49ex600e.html

http://www.panasonic.com/pl/consumer/kino-domowe/telewizory-led/tx-49ex610e.html

Znacznie wieksze roznice sa pomiedzy   ex700 i ex703.Duza roznica ,  ex703 posiada  tuner satelitarny.W telewizorach  ex 700  ex703 panel VA.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź!

Rozumiem że panel 55'' IPS będzie sporo gorszy od panelu VA modelu 65''... Chyba zaczynam poszukiwania od początku, a juz chciałem brać ex620:(

Jaki model 55'' w takim razie będzie najlepszy do 4000zł? (VA, lag rzędu 20ms)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, lwlwlwlw napisał:

Dziękuję za odpowiedź!

Rozumiem że panel 55'' IPS będzie sporo gorszy od panelu VA modelu 65''... Chyba zaczynam poszukiwania od początku, a juz chciałem brać ex620:(

Nie będzie sporo gorszy, będzie drastycznie gorszy. Można śmiało powiedzieć, że to będę dwa różne tv.  Jeżeli tyko możesz to kupuj 65 cali serii dx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, lwlwlwlw napisał:

Dziękuję za odpowiedź!

Jaki model 55'' w takim razie będzie najlepszy do 4000zł? (VA, lag rzędu 20ms)

Mozesz kupic troche mniejszy telewizor   czyli  50 calowy   ex700 lub ex703 z panelem VA, kosztuje  okolo  3600zl. EX700  to odpowiednik   modelu  dx700 z ubieglego roku.  Mam  50 calowy telewizor plazmowy i uwazam ze  taka wielkosc  ekranu jest dobra.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twn 55" ex600 niby na Ips świeci jaśniej (350cd/m2) aniżeli model 40" i 65" na MVA, ale w praniu wyjdzie słaby kontrast (1000:1) i pewnie jest gorszy.
Za to wszystkie maja 10bitów (8+frc) a więc poszerzoną paletę kolorów. To tyle co by dodać a o czym nie napisał użytkownik "grundig" ;)

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Ps.we wszystkich modelach jest 60Hz.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi