Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 3.05.2018 o 17:42, syncia napisał:

No i co tu mysleć? Jedni piszą że czarne pasy powodują powidoki a inni że nie powodują. Dziwia mnie takie rozbieżności u ludzi którzy użytkują taki sam telewizor. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że te powidoki JESZCZE nie wystąpiły u tych, którzy ich nie widzą????

Miałem zamawiać tego Oleda, ale patrz że wiekszość filmów ma pasy, a potrafie ogladac i kilka pod rząd. 

Dodam też że na swoim telefonie Samsung S7 (amoled - nie wiem czy to to samo co oled) ale jest bardzo widoczny jasny prostokąt w miejscu gdzie wyswietla sie pasek.

Jak pisałem wcześniej podświetlenie TV mam na 100% i żadnych powidoków nie mam od pasów od filmów a oglądam często nawet dwa filmy pod rząd, więc do filmów TV idealny.

Ja jestem zadowolony. To też zależy na jaki się trafi egzemplarz. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Jarosław Nowak napisał:

Jak pisałem wcześniej podświetlenie TV mam na 100% i żadnych powidoków nie mam od pasów od filmów a oglądam często nawet dwa filmy pod rząd, więc do filmów TV idealny.

Ja jestem zadowolony. To też zależy na jaki się trafi egzemplarz. 

A ile czasu masz ten telewizor, ile godzin mniej wiecej chodzil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, syncia napisał:

A ile czasu masz ten telewizor, ile godzin mniej wiecej chodzil?

TV mam od końca listopada 2017 roku.Telewizor chodzi dziennie średnio po 12 godz w weekend niekiedy cały dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 5.05.2018 o 13:08, Subman napisał:

Tak na oko, to banding masz dość mocny. Bardzo dziwnie wygląda też faktycznie ten niebieskawy powidok. Czy on znika po jakimś czasie, czy teak pozostaje ? Bo jeśli nie, to by się to od razu kwalifikowało do serwisu LG. Niestety ręcznego czyszczenia matrycy na A7 o ile wiem nie ma, więc niewiele z tym sam zrobisz.

czyli po ptakach?? Mam wykupione dodatkowe ubezpieczenie na wszystko wiec pewnie jednak moge zamienic lub zwrocic tv prawda? Czyli jednak samemu nie da sie tego kalibracja usunac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Robert. Glapiak napisał:

czyli po ptakach?? Mam wykupione dodatkowe ubezpieczenie na wszystko wiec pewnie jednak moge zamienic lub zwrocic tv prawda? Czyli jednak samemu nie da sie tego kalibracja usunac?

Ten banding/pasy jest cechą/wadą produkcyjną obecnych matryc OLEDowych i jej nie zlikwidujesz kalibracją. Co do ubezpieczenia - to jest wszystko uznaniowe niestety, więc nie wiem czy to ubezpieczenie coś da. Próbuj uderzać do sklepu, bo z serwisem LG raczej nic nie ugrasz.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę o pomoc czy yamaha soundbar yht-s401 to w właściwy wybór to omawianego oleda A7 z góry dziękuję za mądre sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kilka informacji po wymianie A7 na B7 i oddaniu A7 rodzicom do salonu:

-brak wypaleń na A7 po miesiącu intensywnego oglądania programów pseudo informacyjnych z białymi paskami (jasność OLED 60), bo to w 90% jest na tym telewizorze teraz wyświetlane i nikt też specjalnie nie dba o wyłączanie, nie raz było tak że sobie pojechali do sklepu i zostawiali włączony jakiś tam durny program informacyjny. Powidok widać na szarym tle zaraz po kilkugodzinnym oglądaniu, ale jak telewizor zostanie wyłączony na noc to rano już nic nie ma. Także jest lepiej niż się spodziewałem. 

-ABL na A7, o ile w filmach w zasadzie nie istnieje, o tyle w przypadku właśnie telewizji już wyraźnie pracuje nawet przy niższej jasności (50-60). Szczególnie widać to w przypadku reklam gdzie często jest jasne jednolite tło, i generalnie średni APL jest o wiele wyższy niż w filmach. To samo w programach informacyjnych, gdzie sam biały pasek już zabiera kilkanaście procent powierzchni ekranu, w związku z czym "dozwolony" APL pozostałej części wyświetlanego obrazu jest o właśnie te kilkanaście procent mniejszy, co powoduje już bardzo wyraźne skoki jasności

-nie sprawdzałem B7 w takim zastosowaniu, bo raz że w ogóle nie mam tam telewizji, a dwa że nie kupuje się takiego telewizora do jakiegoś syfu typu TVP Info czy TVN24, to by było wręcz bezczeszczenie

-ale generalnie widać że podatność na powidoki na B7 jest mniejsza, nie pojawiają się tak szybko

-odnośnie samego porównania ABL w A7 i B7, to jeżeli sprowokujemy trudną sytuację i wyświetlimy coś a bardzo wysokim APL to widać wyraźnie ten postęp jaki miał miejsce przy OLEDach 4K z 2017 i podwyższenie "dozwolonego" poziomu APL do ok. 70%. Nawet sceny na białym tle wyglądają dobrze i potrzeba już na prawdę niemal czystego białego obrazu żeby B7 się zbytnio przyciemnił, w zasadzie tylko przeglądarka internetowa powoduje spadek to dolnej granicy ABL, poza tym z resztą jak widać w testach nawet przy 80% APL mamy spadek jasności zaledwie do 260 nitów. Także realnie ABL nie istnieje, nawet w najtrudniejszych, najjaśniejszych scenach w filmach

-jeżeli chodzi o gradację szarości to mój B7 jest nieco lepszym egzemplarzem niż był A7, ale wielkiej różnicy nie ma, problemy są podobne i podobnie jak w A7 ich realne znaczenie wynosi 0,00

-przeskok z 1080p 8 bit na 4K 10 bit jest widoczny, oczywiście jeżeli mamy odpowiednie źródło, szczególnie dla kogoś kto ogląda z takiej odległości jak ja, czyli ok 1.5m przy 55 calach (zależy też co, tak oglądam filmy, np. do sportu siadam znacznie dalej)

-HDR [beeep]y nie urywa, obraz w zdecydowanej większości scen jest ciemniejszy i zwyczajnie gorszy niż w SDR. Nie wiem, może jak ktoś oglądał sobie SDR "referencyjnie" przy stu-kilku nitach a potem zobaczył HDR i że coś może być jasne to robi to wrażenie, ale na mnie raczej niewielkie. Są sceny które faktycznie wyglądają spektakularnie i nie da się czegoś takiego uzyskać SDR, ale ich procent jest nieznaczny, a większość tak jak wspomniałem wygląda gorzej. Jest zwykle spora różnica w subtelnych detalach, ale to w zasadzie trzeba analizować klatka po klatce. Do tego na razie jest HDR przy swojej raczej słabej implementacji i telewizorach które nie spełniają wymagań, do analizowania i benchmarków, tylko nie do oglądania

-system operacyjny o niebo szybszy na B7, różnica potworna. W czasie w jakim na A7 uruchamiało się menu na B7 zdążę wejść w menu, zmienić jakąś opcję i wyjść. Na B7 też wszystko jest dostępne od razu po włączeniu, a na A7 trzeba czekać. Odtwarzacz też jest znacznie lepszy, daje więcej opcji i jest szybszy

-łapanie WiFi tak samo tragiczne jak na A7, jak już wspominałem tam gdzie Sony W805C/XE90 odtwarzał bez problemu Netflixa bez utraty jakości tam LG A7/B7 nawet nie załaduje strony startowej YouTube

-interpolacja na B7 to tragedia. W zasadzie nie da się na tym telewizorze oglądać filmów 24/30 Hz. Liczba artefaktów jest taka sama co w A7 i tu jest ok, ale telewizor co chwilę przerywa interpolację jak tylko pojawi się troszkę ruchu, co powoduje potworne przycinki i efekt tożsamy w bardzo dużym spadkiem FPS w grze. Telewizor wręcz szuka pretekstu żeby wyłączyć interpolację i nie da się z tym nic zrobić. Sytuacja jest na tyle tragiczna że przez wewnętrzny odtwarzacz telewizora oglądam tylko zawartość 60 FPS+, a filmy 24/30FPS puszczam z PC przy użyciu SVP do interpolacji, bo dosłownie no nie idzie nic oglądać na upłynniaczu B7. A7 za to nigdy nie przerywa interpolacji i obraz jest idealnie płynny. Sama jakość upłynniania pod względem artefaktów i samej odczuwalnej płynności (wyższego postrzeganego FPS) jest lepsza na Sony Motionflow, ale tam też są przerwania interpolacji przy dużej ilości ruchu. Także tutaj ogromna przewaga A7, upłynniacz z B7 do niczego się nie nadaje, dosłownie do niczego, jest wręcz antyupłynnieniem

-co ciekawe głośniki na A7 znacznie lepiej brzmią, są na tyle solidne że tymczasowo zrezygnowałem z zakupu jakiegoś systemu audio bo to nie była paląca sprawa, ale dźwięk na B7 to już typowy plastik i trzeba myśleć o jakimś lepszym audio

Także podsumowując, gadki o tym jak OLEDy 4K to jest jakaś zupełnie inna bajka, a A7 to stary ochłap można włożyć między bajki. B7 nie jest nawet bezpośrednim upgrade'm z A7, bo ile ma sporo rzeczy ulepszonych o tyle pewne rzeczy mocno kuleją. Szczególnie ten fatalny upłynniacz, który sprawia że jeżeli nie mamy w miarę mocnego PC żeby robić na nim interpolację i jednocześnie nie możemy znieść tragicznej płynności w archaicznym 24/30 FPS, to B7 to w zasadzie mebel, bo oglądać nic się tam w zasadzie nie da w takiej sytuacji. Dodatkowo przy dobieraniu filmów po ich zawartości a nie po tym co wspierają a co nie to 4K i szczególnie HDR zostanie wykorzystany z marginalnym stopniu. B7 na pewno ma dużo więcej możliwości, ale to nie jest jakiś inny świat, A7 obroni się bardzo dobrze. B7 sobie zostawiam bo dzięki PC sobie poradzę z różnymi problemami tego TV, ale cudów nie ma i gdyby nie alternatywa na PC to telewizor pojechałby z powrotem do sklepu.

Edytowane przez Nazwa użytkownika
  • Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Dnia 25.05.2018 o 22:31, Nazwa użytkownika napisał:

-HDR [beeep]y nie urywa, obraz w zdecydowanej większości scen jest ciemniejszy i zwyczajnie gorszy niż w SDR. 

Ty tak na serio? Oglądałem w HDR przynajmniej 100godz. różnego rodzaju materiałów na B7 i jeszcze  nie spotkałem się z przypadkiem, żeby obraz w HDR był ciemniejszy niż w SDR. Może masz włączone oszczędzanie energii na auto w HDR? U mnie tak było ustawione domyślnie i też na początku efekt mnie trochę rozczarował. 

A co do tej interpolacji, włącz De-Judder  na 5, zamiast na maxa i wtedy nie ma już tych wkurzających przycinek co kilka sekund.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎25‎.‎05‎.‎2018 o 22:31, Nazwa użytkownika napisał:

Także podsumowując, gadki o tym jak OLEDy 4K to jest jakaś zupełnie inna bajka, a A7 to stary ochłap można włożyć między bajki.

Już swego czasu dość dawno pisałem, że A7 to bardzo przyzwoity telewizor i bezpośrednie przyrównywanie go do modelu 910V z 2015 r. a nawet twierdzenie, że to to samo, a jedynie płaska matryca - jest bujdą...

Nie mam pojęcia, dlaczego A7 jest aż tak bardzo dyskredytowany... a najgorsze jest to, że wielu z tzw. "znawców" nawet nie miała do czynienia z A7, tylko pisze swoje sądy na bazie innych nie zawsze prawdziwych opinii.

Ale cóż, zostałem zlinczowany za moje twierdzenia, bo przecież się nie znam i bzdury piszę. Tylko ciekawe dlaczego jednak pojawiają się opinie takie jak powyższa... bo w końcu jeden z nielicznych użytkowników miał możność bezpośredniego porównania A7 i B7.

Ja mam i użytkuję A7 od sierpnia 2017 r. i jestem bardzo zadowolony.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może kolega miał na myśli, że w obrazie HDR giną szczegóły w ciemnych partiach obrazu i po części będzie to prawda jeśli będziemy oglądać film w HDR za dnia lub przy jakimś oświetleniu. HDR ogląda się w nocy. Odtwarzacze 4K Bluray Panasonica mają funkcje, która rozjaśnia obraz HDR, tak by można było w miarę komfortowo oglądać za dnia. Sądzę również, że A7 to bardzo dobry telewizor i sam jakiś czas temu rozwazalem czy go zakupić. Ostatecznie jednak doszedłem do wniosku, że przerzucam się na filmy w HDR i wybór padł na B7.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.05.2018 o 22:31, Nazwa użytkownika napisał:

Kilka informacji po wymianie A7 na B7 i oddaniu A7 rodzicom do salonu:

-brak wypaleń na A7 po miesiącu intensywnego oglądania programów pseudo informacyjnych z białymi paskami (jasność OLED 60), bo to w 90% jest na tym telewizorze teraz wyświetlane i nikt też specjalnie nie dba o wyłączanie, nie raz było tak że sobie pojechali do sklepu i zostawiali włączony jakiś tam durny program informacyjny. Powidok widać na szarym tle zaraz po kilkugodzinnym oglądaniu, ale jak telewizor zostanie wyłączony na noc to rano już nic nie ma. Także jest lepiej niż się spodziewałem.....

Czy kolega miał możliwość porównania obu telewizorów podczas wpółpracy z sygnałem HD.. Chodzi mi dokładnie o kanały Hd z  NC+ ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, gh0st666 napisał:

Ty tak na serio? Oglądałem w HDR przynajmniej 100godz. różnego rodzaju materiałów na B7 i jeszcze  nie spotkałem się z przypadkiem, żeby obraz w HDR był ciemniejszy niż w SDR. Może masz włączone oszczędzanie energii na auto w HDR? U mnie tak było ustawione domyślnie i też na początku efekt mnie trochę rozczarował. 

A co do tej interpolacji, włącz De-Judder  na 5, zamiast na maxa i wtedy nie ma już tych wkurzających przycinek co kilka sekund.

Popieram. Pisanie że HDR w porównaniu do SDR jest niespecjalnie lepszy sugeruje, że coś jest nie tak z ustawieniami. Wg mnie i wielu innych osób różnica w HDR jest kolosalna. Jeżeli kolego @Nazwa użytkownika  masz kompa podpiętego pod B7 to eksperyment porównawczy jest banalny. Odpal jakiś film HDR na wbudowanym w TV Youtube i ten sam film w przeglądarce na kompie która nie obsługuje HDR, albo wyłącz HDR w Windows 10 (jeżeli używasz tego systemu). Ustaw się w tym samym miejscu w filmie i przełączaj sobie źródła. 

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Dnia 28.05.2018 o 09:15, gh0st666 napisał:

Dnia 28.05.2018 o 15:02, efel napisał:

Popieram. Pisanie że HDR w porównaniu do SDR jest niespecjalnie lepszy sugeruje, że coś jest nie tak z ustawieniami. Wg mnie i wielu innych osób różnica w HDR jest kolosalna. Jeżeli kolego @Nazwa użytkownika  masz kompa podpiętego pod B7 to eksperyment porównawczy jest banalny. Odpal jakiś film HDR na wbudowanym w TV Youtube i ten sam film w przeglądarce na kompie która nie obsługuje HDR, albo wyłącz HDR w Windows 10 (jeżeli używasz tego systemu). Ustaw się w tym samym miejscu w filmie i przełączaj sobie źródła. 

Dnia 28.05.2018 o 10:18, Damiano85 napisał:

Być może kolega miał na myśli, że w obrazie HDR giną szczegóły w ciemnych partiach obrazu i po części będzie to prawda jeśli będziemy oglądać film w HDR za dnia lub przy jakimś oświetleniu. HDR ogląda się w nocy. Odtwarzacze 4K Bluray Panasonica mają funkcje, która rozjaśnia obraz HDR, tak by można było w miarę komfortowo oglądać za dnia. Sądzę również, że A7 to bardzo dobry telewizor i sam jakiś czas temu rozwazalem czy go zakupić. Ostatecznie jednak doszedłem do wniosku, że przerzucam się na filmy w HDR i wybór padł na B7.

Nie mam żadnego oszczędzania, próbowałem różnych ustawień, i sam i z neta. Jak wspomniałem są sceny które wyglądają na prawdę efektownie, ale biorąc pod uwagę przekrój całego filmu i "zwykłe" sceny to nie mogę powiedzieć że jest to jakaś ogromna różnica, która by zwalała z nóg. 

U mnie sytuacja może być nieco inna niż w przypadku większości, bo oglądam zawsze w nocy i zawsze na 100% jasności, a w takich okolicznościach ogólna jasność większości scen w HDR jest niższa niż w SDR. Nie mam na myśli jasnych detali, tylko ogólną jasność. W moim przypadku filozofia Sony która zakłada zachowanie APL zamiast przyciemniania aby zachować detale w HDR byłaby lepsza niż ta LG, ale przecież nie będę za to dopłacał prawie drugie tyle. 

Opcja Kontrast Dynamiczny sporo pomaga i w przeciwieństwie do jej działania w SDR nie niszczy obrazu nawet na wyższych ustawieniach, ale może faktycznie będzie trzeba pomyśleć o jakimś odtwarzaczu z szerokimi możliwościami dostosowania obrazu. Nie wiem czy są jakieś które mają interpolację (sprawną)...

Jeszcze co do tej interpolacji to wszystko co napisałem dotyczy ustawienia 6/10, o większych nawet nie ma co mówić bo skok w płynności pomiędzy tym kiedy działa interpolacja i tym kiedy TV sobie ubzdura że ma zatrzymać interpolację jest nie do zniesienia. Używanie niższych ustawień to nie jest rozwiązanie, bo problem nie znika, płynność po prostu będzie mniejsza więc różnica względem fatalnego oryginału w 24 FPS będzie mniejsza i "przycinka" będzie względnie czy proporcjonalnie mniejsza, ale problem pozostaje ten sam. Gdyby nie fakt że brak alternatyw na rynku telewizorów i że mam alternatywę w postaci interpolacji na PC to bym takiego telewizora nie zaakceptował i wrócił do A7.

Dnia 28.05.2018 o 09:17, KaMario napisał:

Już swego czasu dość dawno pisałem, że A7 to bardzo przyzwoity telewizor i bezpośrednie przyrównywanie go do modelu 910V z 2015 r. a nawet twierdzenie, że to to samo, a jedynie płaska matryca - jest bujdą...

Nie mam pojęcia, dlaczego A7 jest aż tak bardzo dyskredytowany... a najgorsze jest to, że wielu z tzw. "znawców" nawet nie miała do czynienia z A7, tylko pisze swoje sądy na bazie innych nie zawsze prawdziwych opinii.

Ale cóż, zostałem zlinczowany za moje twierdzenia, bo przecież się nie znam i bzdury piszę. Tylko ciekawe dlaczego jednak pojawiają się opinie takie jak powyższa... bo w końcu jeden z nielicznych użytkowników miał możność bezpośredniego porównania A7 i B7.

Ja mam i użytkuję A7 od sierpnia 2017 r. i jestem bardzo zadowolony.

Nie widziałem 910V więc nie wiem jak ten TV wygląda względem A7, ale po porównaniu A7 i B7 mogę spokojnie powiedzieć że do SDR 1080p, czyli nadal do 98% oglądanej zawartości jeżeli wybieramy filmy po ich jakości, a nie po tym czy wspierają 4K i HDR czy nie, różnica w jakości obrazu A7 vs B7 jest w zasadzie żadna, bo ABL w filmach praktycznie nie istnieje, a jeżeli używamy interpolacji, to A7 jest telewizorem zwyczajnie lepszym bo ma prawidłowy upłynniacz, który działa cały czas zamiast się co chwilę wyłączać jak w B7, przy czym jakość interpolacji pod względem artefaktów i płynności kiedy upłynniacz faktycznie działa jest dokładnie taka sama na A7 i B7. 

Problemem pozostaje tylko system który na A7 jest potwornie wolny, a na B7 wszystko idzie na prawdę sprawnie. 

Także upłynniacz w HDR będę musiał przeboleć, bo SVP nie wspiera jeszcze HDR, ale całe SDR będzie szło z PC przez SVP.

Dnia 28.05.2018 o 10:39, Peter_21 napisał:

Czy kolega miał możliwość porównania obu telewizorów podczas wpółpracy z sygnałem HD.. Chodzi mi dokładnie o kanały Hd z  NC+ ....

Odtworzyłem tylko serial w 480p, czy chyba nawet 384p (Dowody Zbrodni pobrane z chomika, bo inaczej się nie da tego obejrzeć odcinek po odcinku) i jest nie gorzej niż na A7. Nie spodziewałbym się tutaj ogromnej różnicy. Na A7 różnica między kanałami z fatalną jakością jak np. TVP Info a kanałami z dobrą jakością jak np. 13 Ulica jest ogromna, także jak zwykle, obraz jest tak dobry jak źródło, a skalowanie to nie jest już żadna sztuka tajemna i różnica w jakości pomiędzy telewizorami poważnych marek jest marginalna. 

Edytowane przez Nazwa użytkownika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nazwa użytkownika - widać, że jesteś po prostu bardzo wybredny i tyle. Ustawienie De-Juddera na 5 daje już bardzo duże uplynnianie obrazu. Ja wyłączam TrueMotion podczas filmów bo tak mi się bardziej podoba:) Lepsze to niż okazjonalne artefakty. Tak więc głowa do góry! Do wszystkiego można się przyzwyczaić ?

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Damiano85 napisał:

Nazwa użytkownika - widać, że jesteś po prostu bardzo wybredny i tyle. Ustawienie De-Juddera na 5 daje już bardzo duże uplynnianie obrazu. Ja wyłączam TrueMotion podczas filmów bo tak mi się bardziej podoba:) Lepsze to niż okazjonalne artefakty. Tak więc głowa do góry! Do wszystkiego można się przyzwyczaić ?

Na pewno jestem, ale to nie jest jakieś wymyślanie tylko naturalny skutek tego że po pierwsze przyszedłem do TV z peceta, a tam 60 FPS jest minimalnym standardem i do takiej płynności jestem przyzwyczajony. Druga sprawa że oglądam w totalnej ciemności i gdzieś z 1.5 metra, także tak jak w przypadku monitora i gier wszystko jest ustawione na maksymalną immersję, a wtedy każde najmniejsze wady, szczególnie w płynności obrazu, mocno się uwidaczniają. Wyraźnie widać rzeczy o których ktoś kto ogląda "na kolanie" z 3 czy 4 metrów w ogóle nie ma pojęcia że istnieją. 

Poza tym wątpię żeby sprawna interpolacja była jakimś wygórowanym wymaganiem, przecież A7 ją miał. Najbardziej mnie w tym wszystkim denerwuje odgórne narzucanie pewnych rzeczy, jak tego przerywania interpolacji przy scenach z dużą ilością ruchu czy narzucanie konkretnej filozofii tonemappingu w HDR. Takie rzeczy powinny być pozostawione użytkownikowi do wyboru, do możliwości wyboru i prawa do preferencji jestem przyzwyczajony z PC, a jak widzę taką a'la konsolową komunę bez prawa do jakichkolwiek preferencji to zaraz mnie coś trafia. To jest zwyczajny brak szacunku do klienta i traktowanie go jak półgłówka bez wymagań i standardów, który wszystko łyknie i jeszcze będzie dziękował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdą jest, że upłynniacz ustawiony na maksa nie działa tak jak powinien... Albo inaczej: działa tylko na specyficznej treści, np na animacjach dla dzieci... W innym przypadku najczęściej zastępujemy stutter judderem. Czyli małe zło większym. Tylko że... nawet jakby nie było tego problemu to ja tak nie jestem w stanie oglądać nic w "efekcie teatru"... Nienaturalnie to wygląda i tyle. Nie da się stworzyć czegoś z niczego bez konsekwencji. Może kiedyś zaczną wydawać filmy w 60p, ale do tego czasu upłynniacze to kompromis.

Dziwie się też opinii o kiepskim dźwięku z B7. Ja byłem mega pozytywnie zaskoczony pod tym względem. Spodziewałem się kichy, a dźwięk jest na prawdę niezły jak na wbudowane głośniki. Czysty, klarowny i całkiem dynamiczny. Akurat mam dobrej jakości audio, a często nie chce mi się nawet włączać i lecę z tv.

Co do szybkości interfejsu to akurat nie jestem zachwycony, w innych markach potrafi to działać dużo szybciej. Jeśli A7 jest jeszcze dużo gorsze, to chyba bym nie był w stanie tego zaakceptować...

Acha, jeszcze temat hdr. Nie zauważyłem żadnego problemu z niższą jasnością scen. To jakaś kwestia ustawień u Ciebie. Pamiętaj że pod hdr włącza się osobny tryb w tv, który ma swoje ustawienia. 

Nie wydaje mi się żeby Ci brakło skali przy wieczornym oglądaniu... Ja zwykle filmy oglądam na jasności oled w granicach 10-20. Dla hdr można dać trochę więcej i jest git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co się wdawać z nieskończone dyskusje, szczególnie że dotyczą one głównie preferencji, a nie żadnych twardych faktów.

Napisałem co miałem do napisania odnośnie porównania A7 i B7, podsumowując:

-naturalna sprawność obu telewizorów jest niemal identyczna, gdzie jedyną różnicą jest mniej agresywny ABL na B7, co bedzie miało znaczenie przy oglądaniu telewizji, szczególnie programów informacyjnych i reklam, ale ma marginalne znaczenie w filmach gdzie średni APL jest o wiele niższy

-kwestia wyglądu ciemnoszarej planszy czy podatności na powidoki to bardziej kwestia egzemplarza, a nie modelu, nie ma tu wielkich różnic, zdjęć B7 czy C7 z wielkimi pionowymi pasami na szarym tle nie brakuje w internecie

- wsparcie 4K HDR na B7 (z mieszanym skutkiem),

-wsparcie dla Dolby Atmos/TrueHD na B7 (przy czym ogólnie głośniki z jakichś powodów brzmią nieco gorzej i bardziej "plastikowo" niż na A7, ale za to odtwarzają wszystko)

-znacznie szybszy system na B7, to jest największa różnica pomiędzy telewizorami, najbardziej wypływająca na codziennie użytkowanie

- o niebo lepszy upłynniacz na A7, dzięki temu że jest stabilny i nigdy nie przerywa działania, a na B7 przerwa bardzo często (przy czym jakość upłynniania pod względem artefaktów gdy upłynniacz faktycznie działa jest identyczna)

- brak jakichkolwiek wypaleń na A7 po miesiącu bardzo intensywnego oglądania telewizji w tym w 90% programów informacyjnych, TV używany był i jest tak przez osoby które zupełnie bagatelizują problem i nie robią nic aby uniknąć ewentualnych wypaleń (o wyjeżdżaniu gdzieś i zostawianiu TV włączonego na programie informacyjnym nie wspominając...), także stress test zaliczony

-nie zauważyłem różnicy przy skalowaniu sygnału o niskiej rozdzielczości, nie powinno być znaczących różnic

-łapanie WiFi tak samo tragiczne na obu, bardzo słabo sobie radzą w tym aspekcie. Tylko kabel

Więcej różnic nie pamiętam,a za nieporuszone kwestie żałuję :P Miłego oglądania

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎2018‎-‎05‎-‎09 o 22:01, Subman napisał:

Ten banding/pasy jest cechą/wadą produkcyjną obecnych matryc OLEDowych i jej nie zlikwidujesz kalibracją. Co do ubezpieczenia - to jest wszystko uznaniowe niestety, więc nie wiem czy to ubezpieczenie coś da. Próbuj uderzać do sklepu, bo z serwisem LG raczej nic nie ugrasz.

To nie jest ubezpieczenie tylko gwarancja 2 lub 5  letnia, dowodem gwarancji jest faktura VAT wystawiana przez sprzedawcę a na niej jest wystawiona kwota dodatkowej przedłużonej gwarancji i nie ma zadnych dodatkowych papierów, bynajmniej ja kupując w Saturn tak mam

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, wiesio napisał:

To nie jest ubezpieczenie tylko gwarancja 2 lub 5  letnia, dowodem gwarancji jest faktura VAT wystawiana przez sprzedawcę a na niej jest wystawiona kwota dodatkowej przedłużonej gwarancji i nie ma zadnych dodatkowych papierów, bynajmniej ja kupując w Saturn tak mam

Gwarancja to dobrowolne zobowiązanie się producenta do bezkosztowej naprawy produktu. Może dać swoją gwarancję, na 1, 2, 5 lat lub nawet dożywotnio. LG daje gwarancję na TV na 24 miesiące i nie ma możliwości wydłużenia tej gwarancji (http://www.lg.com/pl/wsparcie/gwarancja).

Rękojmia to zapisane w ustawie zobowiązanie sprzedawcy do bezkosztowej naprawy sprzedawanego towaru w ciągu 2 lat od dnia sprzedaży.

Sam kupiłem w Mediamarkt jakiś czas temu produkt, który sprzedawca reklamuje jako "rozsrzerzoną gwarancję na 5 lat". Tylko że fizycznie dostajesz umowę z ubezpieczycielem, który zobowiązuje się do bezpłatnej naprawy towaru na jego warunkach. Te warunki są zupełnie inne, niż te, które otrzymujesz w karcie gwarancyjnej producenta. Ten dokument/ubezpieczenie nie jest więc tożsame z dokumentem gwarancyjnym który dostajesz od producenta, więc warto sobie zdawać z tego sprawę.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku cześć wszystkim, wiele ciekawego się od was dowiedziałem na temat tytułowego TV i koniec końców zdecydowałem się na jego zakup.
Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw stwierdziłem, że 4K i HDR jest jeszcze dość mało popularne (choć akurat na netflix go całkiem sporo) i generalnie dla mnie osobiście nie potrzebne za obecną dopłatę (różnica w cenie nawet tych 2 tyś. była dla mnie jednak spora).
Przy odległościach ok. 2-3 metrów od TV nie widać pikseli i obraz jest naprawdę ostry, choć to subiektywna opinia :)
Ogólnie rzecz biorąc dla tych co też się wahają między A7, a B7 - A7 chodzi całkiem płynnie, obraz podczas oglądania filmów bajka, szybka konfiguracja, dźwięk bardzo dobry, a Netflix chodzi jak marzenie - główna treść, którą TV będzie odtwarzać. Nie przeczę, że B7 nie jest lepszym TV, bo jest lepsze,  ale A7 jest naprawdę świetnym sprzętem, jeśli ktoś chcę wydać trochę mniej ,a nie szuka 4K i HDR.
Ustawienia z obecnego wątku od Nazwa użytkownika są dobre - ze swojej strony trochę zwiększyłem nasycenie kolorów i muszę lekko zwalczyć żółty, bo mam wrażenie, że TV trochę w niego wpada przy ciemniejszych scenach np. w pokoju, po zmroku, jak są kolorowe obrazy, ale i tak ustawienia bardzo dobre :)

Mam kilka pytań co do samem matrycy i powidoków, czy egzemplarz jest ok:
(wiele osób pytało o datę/serie egzemplarza - ten wyszedł według naklejki z fabryki w kwietniu 2018)

1 plansza - 5% grey,

2 plansza - 50% grey

3 plansza - powidoki?

Lewy dolny róg proszę się nie przejmować, to nie odklejona nalepka odnośnie zużycia energii.

- czy obecne plansze przedstawiają jakościowo według was dobry/w miarę ok egzemplarz jeśli chodzi o banding?
są to zdjęcia ok. 2 godziny po uruchomieniu, bez zapuszczenia jeszcze filmów na nim. użytkowanie typu aktualizacje, ustawienia obrazu, przeglądarka itp.
- czy waszym zdaniem TV w trakcie użytkowania trochę się wyrówna jeśli chodzi o obraz?
W trakcie oglądania filmów jest dużo lepiej niż ok, nic nie widać, ale i tak jestem ciekaw.
Raz tylko w narcos bodajże 2/3 odcinek 1 sezonu trafiłem na scene, gdzie było bardzo źle z czarnym, ale to chyba kwestia sceny.... czerń wyglądała jak z IPS LG z 2013 roku.... kolega ma więc mogę porównać. 
- Czy prawy górny róg, te koła od ikonek ustawień powinny same zniknąć po czyszczeniu matrycy?
- Jak rozumiem to powidoki i takie rzeczy będą się sporadycznie zdarzać?
Na 3 zdjęciu zrobiłem zbliżenie tego efektu.

- Czy w tym TV da się jakoś sprawdzić ile godzin przepracował?

Co do samych zdjęć to niestety kwestia aparatu w telefonie, mimo ustawienia jasności na minimum i tak mocno zbiera światło, stąd taki widok. 

IMAG1104.jpg

IMAG1105.jpg

IMAG1106.jpg

Edytowane przez zack9352

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Subman napisał:

Gwarancja to dobrowolne zobowiązanie się producenta do bezkosztowej naprawy produktu. Może dać swoją gwarancję, na 1, 2, 5 lat lub nawet dożywotnio. LG daje gwarancję na TV na 24 miesiące i nie ma możliwości wydłużenia tej gwarancji (http://www.lg.com/pl/wsparcie/gwarancja).

Rękojmia to zapisane w ustawie zobowiązanie sprzedawcy do bezkosztowej naprawy sprzedawanego towaru w ciągu 2 lat od dnia sprzedaży.

Sam kupiłem w Mediamarkt jakiś czas temu produkt, który sprzedawca reklamuje jako "rozsrzerzoną gwarancję na 5 lat". Tylko że fizycznie dostajesz umowę z ubezpieczycielem, który zobowiązuje się do bezpłatnej naprawy towaru na jego warunkach. Te warunki są zupełnie inne, niż te, które otrzymujesz w karcie gwarancyjnej producenta. Ten dokument/ubezpieczenie nie jest więc tożsame z dokumentem gwarancyjnym który dostajesz od producenta, więc warto sobie zdawać z tego sprawę.

Właśnie chodzi oto że te warunki są takie same jak gwarancja 24miesięczna, inne warunki już są niestety dużo droższe! pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Też zdecydowałem sie na tego oleda. Tv kupiłem  w zeszłą środe za 3799 w mm.

U mnie na tabliczce z tyłu tv listopad 2017. Po przesiadce z elcedeków dotąd używanych ogromna przepaść obrazowa na plus.Najlepsze to Kąty widzenia, coś pięknego, wstaje z kanapy i obraz sie nie zmienia. Po pierwszym odpaleniu była jasna poświata na dole i z lewej strony ekranu, teraz już jest ok. Tak jakby matryca sie wyrównała. Na razie używam ustawienie  Ekspert1 nie wiem czy dobrze. Bałem sie o oglądanie sportu  ale jest świetnie. Mam porównanie bo wcześniej miałem Sony w 805b  bardzo dobry tv do sportu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już dwa egzemplarze A7 u siebie w domu i mam takie wnioski i zalecenia.

Przez pierwsze dni użytkowania unikać jak ognia programów z jaskrawymi logo stacji np. MiniMIni itp. oraz statycznych obrazów.

Włączyć wszystkie funkcje ECO jakie TV posiada. Wiem obraz będzie gorszy ale warto.

Nie odłączać TV od prądu.

W takim trybie TV może pracować kilka dni i nie powinny pojawiać się powidoki czy wypalenia. Później ustawiamy jak nam wygodnie i nie powinny powstawać błędy na matrycy.

W pierwszym moim TV (produkcja listopad 2017) po miesiącu pojawiło się wypalenia loga stacji MinMini - TV został wymieniony na nowy przez serwis LG.

Nowy (produkcja kwiecień 2018) po zastosowaniu rad jak wyżej i oglądaniu w taki sam sposób tych samych programów nie ma żadnych problemów. 

Może to zasługa tego egzemplarza ale może też matryca "dopala" się podczas pierwszych godzin pracy i takie warunki są dla niej najlepsze.

Swoją drogą to jest kilka różnic między modelem z listopada 2017 i kwietnia 2018:

- raczej inne przekaźniki w obu TV. 2017 po wyłączeniu głośno "klika" przekaźnik w środku w 2018 bardzo cicho. Oba również po jakiś czasie "klikają" powtórnie.

- w 2017 na pilocie rolka jest gładka w 2018 jest prążkowana i chodzi troszkę ciężej. 

- 2018 troszkę szybciej ładuje EPG.  

Moim zdaniem bardzo dobry TV. Ma parę wad jednak wieczorne sesje filmowe wynagradzają wszytko.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Gawd napisał:

Miałem już dwa egzemplarze A7 u siebie w domu i mam takie wnioski i zalecenia.

Przez pierwsze dni użytkowania unikać jak ognia programów z jaskrawymi logo stacji np. MiniMIni itp. oraz statycznych obrazów.

Włączyć wszystkie funkcje ECO jakie TV posiada. Wiem obraz będzie gorszy ale warto.

Nie odłączać TV od prądu.

W takim trybie TV może pracować kilka dni i nie powinny pojawiać się powidoki czy wypalenia. Później ustawiamy jak nam wygodnie i nie powinny powstawać błędy na matrycy.

W pierwszym moim TV (produkcja listopad 2017) po miesiącu pojawiło się wypalenia loga stacji MinMini - TV został wymieniony na nowy przez serwis LG.

Nowy (produkcja kwiecień 2018) po zastosowaniu rad jak wyżej i oglądaniu w taki sam sposób tych samych programów nie ma żadnych problemów. 

Może to zasługa tego egzemplarza ale może też matryca "dopala" się podczas pierwszych godzin pracy i takie warunki są dla niej najlepsze.

Swoją drogą to jest kilka różnic między modelem z listopada 2017 i kwietnia 2018:

- raczej inne przekaźniki w obu TV. 2017 po wyłączeniu głośno "klika" przekaźnik w środku w 2018 bardzo cicho. Oba również po jakiś czasie "klikają" powtórnie.

- w 2017 na pilocie rolka jest gładka w 2018 jest prążkowana i chodzi troszkę ciężej. 

- 2018 troszkę szybciej ładuje EPG.  

Moim zdaniem bardzo dobry TV. Ma parę wad jednak wieczorne sesje filmowe wynagradzają wszytko.

Wielu recenzentów wspomina o tym, że panel Oledowy potrzebuje trochę czasu na osiągnięcie nominalnych parametrów. Spotkałem się też z opinią, że warto unikać na początku statycznych obrazów i że przekłada się to później na zwiększoną odporność panelu. Z tym oszczędzaniem energi to bym nie przesadzał. Najistotniejsze jest by trzymać oświetlenie Oled dość nisko przy np programach inforacyjnych. To powinno zmniejszyć ryzyko powstawania powidokow i w konsekwencji późniejszego wypalenia matrycy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak po kilku dniach stwierdzam że płynność obrazu na moim sony  była lepsza niż na tym oledzie. Byłbym wdzięczny jakby ktoś zapodał najlepsze ustawienia do piłki nożnej. Do oglądania filmów nie mam zastrzeżeń, czerń jest świetna, gorzej z szarościami. No i faktycznie po zmroku ten tv nabiera mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi