Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również zauważam te dziwne "słoje" na szarych planszach. Sytuacja ulega znacznej poprawie po jakimś czasie użytkowania zarówno jeśli chodzi o banding jak i "słoje". Chciałbym jednak podkreślić, że zjawisko to jest zupełnie niezauważalne przy normalnym użytkowaniu. Przychylam się do opinii, że każda technologia ma jakieś wady - i ja bardziej akceptuję takie, które nie przeszkadzają w codziennym użytkowaniu, niż te które obseruwjemy na co dzień przy innych technologiach (LCD) - czyli gorsza czerń, degradacja kolorów przy oglądaniu pod kątem czy nieostre krawędzie między jasnym i ciemnym obszarem. Dla mnie nie ma obecnie lepszej technologii od OLED, a rozdzielczość HD to na dzień dzisiejszy doskonała relacja ceny do jakości (jeśli oglądamy z odelgłości większej od 2 m).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ma_ko 6x ten sam model czy różne?

Panowie godząc się na takie dziadostwo tylko zachęcamy producenta żeby wypuszczał więcej takich bubli. I te plamy są problemem gdy zmniejszy się jasność i ogląda się w ciemnym pomieszczeniu - oczywiście można sobie wmawiać, że tam tego nie ma itp - ja tak nie potrafię. Dla mnie jest to bubel. Tak teraz się zastanawiam czy nie jest to jeden z powodów dlaczego nie ma zbyt wielu testów tego modelu - trudno było znaleźć dobre sztuki? :lol:

Zdaje sobie sprawę, że nie kupiłem TV z wysokiej półki, ale takich rzeczy spodziewałbym się po jakimś producencie no name, przy śmiesznie niskiej cenie. A nie kupując w 2017 FHD za blisko 5k.

@Subman zdjęcia są wykonane w ciemnym pomieszczeniu i pokazują stan faktyczny jaki wtedy widać oglądając te plansze, ewentualnie gdy przełączą się między źródłami - np. na planszy hdmi1, youtube, netflix itp. Te plamy tam są. Poprzednio to były fale Dunaju, teraz są to plamy Jowisza.

Przecież po to wybrałem OLEDa żeby móc oglądać go w takich warunkach, tutaj miał pokazać swoją wyższość.

Edytowane przez jes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jes mam to samo zdane

1 godzinę temu, jes napisał:

@ma_ko 6x ten sam model czy różne?

Panowie godząc się na takie dziadostwo tylko zachęcamy producenta żeby wypuszczał więcej takich bubli. I te plamy są problemem gdy zmniejszy się jasność i ogląda się w ciemnym pomieszczeniu - oczywiście można sobie wmawiać, że tam tego nie ma itp - ja tak nie potrafię. Dla mnie jest to bubel. Tak teraz się zastanawiam czy nie jest to jeden z powodów dlaczego nie ma zbyt wielu testów tego modelu - trudno było znaleźć dobre sztuki? :lol:

Zdaje sobie sprawę, że nie kupiłem TV z wysokiej półki, ale takich rzeczy spodziewałbym się po jakimś producencie no name, przy śmiesznie niskiej cenie. A nie kupując w 2017 FHD za blisko 5k.

@Subman zdjęcia są wykonane w ciemnym pomieszczeniu i pokazują stan faktyczny jaki wtedy widać oglądając te plansze, ewentualnie gdy przełączą się między źródłami - np. na planszy hdmi1, youtube, netflix itp. Te plamy tam są. Poprzednio to były fale Dunaju, teraz są to plamy Jowisza.

Przecież po to wybrałem OLEDa żeby móc oglądać go w takich warunkach, tutaj miał pokazać swoją wyższość.

jes mam to samo zdanie co Ty uważam ze nie ma zgody na buble, na wmawianie nam ze ma się najlepsza technologię ,a resztę zamieciemy pod dywan...

Jedynie Vincent ostatnio przyznał "nieśmiało" ze LG ma problem z jednorodnością paneli..., zobaczymy czy inni tez się odwaza...

Najgorsze jest to ze te niedoskonałości widać najbardziej tam gdzie nam się wmawia ze ten TV jest ideałem i określa jego przeznaczenie...idealna czerń itd..., idealne seanse kinowe...

W moim przypadku E6 i E7..., każdy inaczej "trafiony" co ciekawe dzięki LG zmieniając przez ostatnie 15 lat naście TV i urządzeń z ekranami LCD zobaczyłem po raz pierwszy BadPIXel...

Ciekaw gdzie podziała polityka LG z przed jeszcze 2 lat...Dead Pixel Policy..., pewnie tam gdzie kontrola jakości w tej Firmie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś ma jeszcze w domu LCD (ja się swojego już pozbyłem) to sprawdźcie tak z ciekawości jak wyglądają tego typu plansze na tych telewizorach. Przed Oledem nie sprawdzałem nigdy żadnego telewizora planszami. Problemy z obrazem były widoczne i bez tego. Jestem w każdym razie ciekaw, jak wygląda to w zestawieniu z oled. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram pomysł Damiano85. Dobrze by było, aby ktoś, kto posiada topowego LCDka, czy to krawędziowiec, czy to FALD opublikował zdjęcia szarości na 5% i na 100%, abyśmy wszyscy mogli sobie porównać.

@jes

Ja Ci wierzę, że te zdjecia pokazują stan faktyczny, tylko że ekspozycja tych zdjęć jest nie odzwierciedla rzeczywistości. Prawidłową ekspozycję masz w teście Macieja pod https://hdtvpolska.com/lg-oled-e7-oled65e7v-test-telewizora-2017-ultra-hd-hdr/ . Natomiast oczywiście zgadzam się z Tobą, że te problemy na tej planszy 5% są i tak zdecydowanie za duże. Wszystko też wskazuje na to, że nie ma testów A7, ponieważ proces produkcyjny tych telewizorów OLED FHD zapewne nie został jednak zmieniony od czasów modelu EG910, a samo LG nie jest zainteresowane tym, aby udostępniać redakcjom do testów modelu A7. 

Vincent Teoh w materiale pod https://youtu.be/NlybYSwkCpc mówi o egzemplarzu E7, który faktycznie jest po prostu zły jeśli chodzi o równomierność na planszy 5%, ale mówi też o tym że nie jest to model, który jest reprezentatywny dla wszystkich OLEDów, bo skalibrował wiele innych egzemplarzy E7, które wyglądały naprawdę dobrze na planszy 5%. Wspomina też o tym, że jeśli tak szybko cenę OLEDów to niestety będzie tu coraz większa loteria jeśli chodzi o jakość obrazu przy niskich jasnościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej chlopaki wyjasnijcie mi na chlopski rozum o co chodzi z tymi planszami grey 5 i 10% jak to zrobic  od a do z, bo mam A7 i  moze zrobilbym tez cos takiego zeby zobaczyc jak u mnie to wyglada, z góry dzięki 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Rezi24 napisał:

Hej chlopaki wyjasnijcie mi na chlopski rozum o co chodzi z tymi planszami grey 5 i 10% jak to zrobic  od a do z, bo mam A7 i  moze zrobilbym tez cos takiego zeby zobaczyc jak u mnie to wyglada, z góry dzięki 

Najczęściej chodzi o szukanie dziury w całym :D Temat był już w tym wątku wielokrotnie poruszany...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Damiano85 napisał:

Najczęściej chodzi o szukanie dziury w całym :D Temat był już w tym wątku wielokrotnie poruszany...

Jeśli był, to mogłeś koledze przytoczyć wpis.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Ary napisał:

Jeśli był, to mogłeś koledze przytoczyć wpis.

Ten temat przewija się w każdym wątku i już mi się nie chciało szukać :P wystarczy trochę poczytać... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Rezi24 napisał:

Ja na twoim miejscu lepiej wolałbym żyć w niewiedzy i nie oglądał tych testów bo dopuki ich nie zobaczysz to będziesz szczęśliwym użytkownikiem tego telewizora. Tak samo wygląda sprawa z martwymi pikselami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedle zyczeń DX 900 ustawienia tryb THX CINEMA 

Iphone 7PLUS tym robię tez zdjecia OLEDA nie chce mi sie wyciągać lustrzanki...zdjecia jeszcze za dnia 80% zaciemnienia wnętrza

IMG_3865 (002).jpg

IMG_3864 (002).jpg

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, ma_ko napisał:

Wedle zyczeń DX 900 ustawienia tryb THX CINEMA 

Iphone 7PLUS tym robię tez zdjecia OLEDA nie chce mi sie wyciągać lustrzanki...zdjecia jeszcze za dnia 80% zaciemnienia wnętrza

IMG_3865 (002).jpg

IMG_3864 (002).jpg

Szału nie ma, szczerze mówiąc :P Tym bardziej że jest to DX900. A jak Ty to oceniasz w zestawieniu z E7? Bo wiadomo, zdjęcia to jedno a w realu wygląda to z pewnością nieco inaczej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie sam pomysł ze zdjęciami nie jest zły. Ale trzeba w choćby minimalnym stopniu to zestandaryzować. Wszystkie zdjęcia musza być robione na tych samych parametrach naświetlania (Czułość, czas, przesłona) i z ustalonym procentem wypełnienia kadru przez ekran. Proponuję przy formacie 2:3 wypełnienie ekranem klatki w 100% w poziomie, wtedy góra i dół będą pokazywały zaciemnienie pomieszczenia - oczywiście najlepiej gdyby było zupełnie ciemno.

No i jeszcze ustawienia wyświetlania należałoby ujednolicić. Ktoś podejmie się zaproponowania standardu?

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, ravel napisał:

Ja na twoim miejscu lepiej wolałbym żyć w niewiedzy i nie oglądał tych testów bo dopuki ich nie zobaczysz to będziesz szczęśliwym użytkownikiem tego telewizora. Tak samo wygląda sprawa z martwymi pikselami.

A ja jednak wolalbym wiedziec a dwa subpixele mam odwrocone bo tylko na niektorych kolorach je widac ale to tez z glowa przy tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porównaniu do DX900, to OLEDy wyglądają naprawdę super. Plansza 100% ma sporo jaśniejszych i ciemniejszych plam. Zdjęcie 5% jest słabej jakości, ale też widać że nie jest najlepiej. Więc teraz pytanie o co my na prawdę walczymy ;) Przychylam się do Damiano - nie warto sobie zawracać głowy tymi planszami dopóki nic nie widać w rzeczywistych warunkach wieczorem w ciemnych scenach. Rezi - ja wysyłałem w wątku B7 co chwila linki do plansz. Wystarczy trochę poszukać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najgorsze w ty całym wstawianiu na forach różnych fotek jest to, że nigdy nie ma się pełnej pewności czy w danym przypadku mamy do czynienia z rzeczywistymi fotkami czy też ze złośliwymi montażami, bo niestety już kilka razy zostało udowodnione że i takie numery się zdarzają, żeby zniechęcić do takiego czy innego modelu który zawadza w sprzedaży konkurencyjnych modeli. 

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razi24 wpisz w wyszukiwarkę YouTube test banding i będziesz miał test 5% gray. Odpal go wieczorem przy zgaszonym świetle i zobaczysz to czego nigdy nie będziesz chciał zobaczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem swój egzemplarz na szarościach 20% 10% i 5% i tylko na 5% widać jakieś "plamy". Użytkuje OLEDa już ponad tydzień ,obejrzałem około 10 filmów i powiem tylko tyle,że w normalnym użytkowaniu nie widać "tego defektu".Według mnie nie ma co przesadzać z tymi testami tym bardziej,że kupiliśmy "budzetowego" OLEDa. W teście przeczytałem kiedyś,że OLEDy czerń mają idealną,ale są problemy z szarym kolorem,teraz już wiem o co chodziło testującym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Rafał Boniński napisał:

Razi24 wpisz w wyszukiwarkę YouTube test banding i będziesz miał test 5% gray. Odpal go wieczorem przy zgaszonym świetle i zobaczysz to czego nigdy nie będziesz chciał zobaczyć :)

Rafał dzieki za informacje, pozniej tak zrobie i zobacze na zywo o co taki szum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@subman wartości z drugiego modelu z planszy 10%: f/3,5 1/13s ISO 6400 18-135mm@18mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że to nie A7ka ale szukając plansz testowych trafiłem na ten film i wygląda to lekko gówniano

Edytowane przez hindus3d
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hindus3d

To są wybrane najgorsze sceny spośród tysięcy filmów. Mam 65 C7 od czerwca i widziałem tylko raz ten lekki banding u siebie - na tej jeden scenie w Marco Polo, pozatym zero bandingu w innych filmach wieczorem (z tego co już obejrzałem, a naprawdę było tych fimów naprawdę bardzo dużo). Więc jak ktoś ocenia OLEDa na podstawie tych kilku, wybranych scen, to jest to po prostu nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Subman napisał:

@hindus3d

To są wybrane najgorsze sceny spośród tysięcy filmów. Mam 65 C7 od czerwca i widziałem tylko raz ten lekki banding u siebie - na tej jeden scenie w Marco Polo, pozatym zero bandingu w innych filmach wieczorem (z tego co już obejrzałem, a naprawdę było tych fimów naprawdę bardzo dużo). Więc jak ktoś ocenia OLEDa na podstawie tych kilku, wybranych scen, to jest to po prostu nieporozumienie.

Dokładnie :) To ja podrzucę jeszcze coś ciekawego:

Pięć powodów a gościu pieprzy ciągle o jednym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prosta sprawa,co się ogląda w TV : plansze czy filmy i programy TV,albo gry?
Wiadomo, ale jak już wydajesz 10-14k na tv to chcesz mieć w miarę dobra sztukę.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi