Ary 99 Napisano 25 Listopada 2017 Jakieś konkretne oświetlenie LED polecasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezi24 7 Napisano 25 Listopada 2017 6 godzin temu, haki_ napisał: Witam. Jestem tu nowy, a tylko dlatego że z powodu Black Friday miałem kupić TV. Najpierw chciałem coś niedrogiego do 3500 zł i dużego więc wyczaiłem Sharp LC-65CUG8052E w euro za 3490, ale ma matrycę 60 Hz i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jego temat bo nowość. Teoretycznie miał tv służyć do oglądania codziennego tj. seriali, bajek, informacji plus filmy. Ale tyle wyczytywałem w temacie że jak matryca 60Hz i 4K to bedzie bardzo źle więc zastanawiałem się nad SONY KD-55XE8577 teraz za 4499 w mm, saturn i redcoon dostępny i byłem już zdecydowany na niego bo 120Hz matryca i w testach zachwalają, lecz od wczoraj jest również wspomniany przez was LG 55EG9A7V w mm, saturnie i mediaexpercie za 4679, z tym że w mm i saturnie jest karta podarunkowa 300 zł i lg zwraca 200 zł więc faktycznie byłby za 4179 czyli taniej niż w/w prze zemnie sony. Czytałem testy na http://www.tvtest.pl/lg-55eg9a7-test/ wychodzi że jest naprawdę jak na moje potrzeby ok. Ale faktycznie czytając państwa opnie czy matryca typu glossy nie będzie przeszkadzać w dziennym użytkowaniu gdy jest słońce? Poza tym czy oled nie wypali się za szybko podczas tych zastosowań co opisałem powyżej. Chciałbym poznać państwa zdanie gdyż chciałbym dziś lub jutro zakupić ten TV i nie wiem czy się decydować. Wiadomo że ile osób tyle może być różnym opinii ale może jakiś konsensus uda mi się wyciągnąć z Państwa opinii. Dziękuję z góry za każdą opinię. Pozdrawiam. Witaj, ja kupilem LG 55eg9a7 pod koniec września i dalem za niego 5770 zlotych i musze Ci powiedziec ze takiego tv szukałem a przed nim mialem panasonica 4k z HDR i sie chowal w porownaniu z tym. Na tym lg kontrast dynamiczny ustawisz na sredni i jest lepszy efekt niz na tamtym HDR. Ja moge Ci szczerze go polecic zwlaszcza za tak niska cene jaka jest teraz. Daj go jeszcze do kalibracji tak jak ja i zobaczysz, ze nie bedziesz zalowal. Kolory sa soczyste, kontrast super, kat widzenia jest lepiej niz super a co do czerni to po prostu smoła. Jak cos to zawsze masz 14 dni na zwrot. Mam nadzieje, ze troszke Ci pomoglem. Pozdrawiam i szczerze polecam!!! 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ary 99 Napisano 25 Listopada 2017 Jakiego miałeś Panasonica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezi24 7 Napisano 25 Listopada 2017 35 minut temu, Ary napisał: Jakiego miałeś Panasonica? Panasonic 50dx720e jezeli sie nie myle. Jak najszybciej o tym chce zapomniec, szajs jak ta lala. Wystarczy ze przesuniesz sie metr od centrum tv i obraz zielony sie robil jak grinch a cena tez nie mala bo 3500 rok temu!!! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ary 99 Napisano 25 Listopada 2017 Zaciekawiło mnie stwierdzenie, że A7 dzięki kontrastowi zasymuluje hdr, przez co wypadnie lepiej niż hdr w Panasonicu. Ciekawe sformułowanie. Miałem takie samo odczucie, gdy oglądałem go w sklepie i to nie jednym. Walczę czy kupić właśnie A7 czy może mu7 i diody LED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezi24 7 Napisano 25 Listopada 2017 1 minutę temu, Ary napisał: Zaciekawiło mnie stwierdzenie, że A7 dzięki kontrastowi zasymuluje hdr, przez co wypadnie lepiej niż hdr w Panasonicu. Ciekawe sformułowanie. Miałem takie samo odczucie, gdy oglądałem go w sklepie i to nie jednym. Walczę czy kupić właśnie A7 czy może mu7 i diody LED. Moze uda mi sie zrobic jutro zdjecia i pokazac jak wygląda jedna ze scen star wars VII kiedy zostaje porwany sokol millenium w obrazie kontrastu malego a sredniego o ile wiecej swiatla i szczegolow jest widocznych. Powiem tylko ze zaden led nie pokona oleda pod wzgledem szczegolow i ogolnie obrazu przynajmniej takie jest moje zdanie 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ary 99 Napisano 25 Listopada 2017 Będę Ci wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezi24 7 Napisano 25 Listopada 2017 8 minut temu, Ary napisał: Będę Ci wdzięczny Troche ciezko bo mam nie za bardzo telefon na takie rzeczy zwlaszcza ze od tv jest promieniowanie ale sie postaram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ary 99 Napisano 25 Listopada 2017 Jak się nie uda to trudno. Porównanie masz z filmami na blu-ray? Ja raczej tylko Netflix i ps4pro. Gram już rzadko, więc o powidoki się nie boje. Kusi mnie jeszcze xe90, bo może dostarczyć o przyzwoitą czerń i mocny hdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 25 Listopada 2017 @Rezi24 @Ary Rezi24 - gratuluję zakupu i cieszy, że jesteś zadowolony z nowego telewizora. Natomiast jedna sprawa tu się wciąż jak widzę przewija. Nie można mylić kontrastu dynamicznego z rozpoznawaniem i prawidłowym wyświetlaniem materiałów HDR. Ten kontrast dynamiczny można co najwyżej porównać do sytuacji w której kolor biały staje się zawsze bardzo biały, a przecież wcale nie o to chodzi w HDR. Bardzo upraszczając - w HDR ram gdzie ma być biały o wartości 300 nit, tak zostanie wyświetlony, a tam gdzie ma osiągnąć 800 nit, zostanie wyświetlony właśnię z tą wartością. To jest kluczowa różnica. To samo dzieje się w HDR z kolorami. Inaczej uzyskujecie bardzo żywy obraz, ale przekłamany, nie odzwierciedlający tego, jak on miał zostać wyświetlony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezi24 7 Napisano 25 Listopada 2017 9 minut temu, Subman napisał: @Rezi24 @Ary Rezi24 - gratuluję zakupu i cieszy, że jesteś zadowolony z nowego telewizora. Natomiast jedna sprawa tu się wciąż jak widzę przewija. Nie można mylić kontrastu dynamicznego z rozpoznawaniem i prawidłowym wyświetlaniem materiałów HDR. Ten kontrast dynamiczny można co najwyżej porównać do sytuacji w której kolor biały staje się zawsze bardzo biały, a przecież wcale nie o to chodzi w HDR. Bardzo upraszczając - w HDR ram gdzie ma być biały o wartości 300 nit, tak zostanie wyświetlony, a tam gdzie ma osiągnąć 800 nit, zostanie wyświetlony właśnię z tą wartością. To jest kluczowa różnica. To samo dzieje się w HDR z kolorami. Inaczej uzyskujecie bardzo żywy obraz, ale przekłamany, nie odzwierciedlający tego, jak on miał zostać wyświetlony. Subman szanuje to co piszesz i pewnie masz racje ja wiem ze kontrast dynamiczny to jest sztuczny HDR ale dla mnie to jest wystarczajace i po prostu magia. Oczywiscie moglbym kupic LG W za 80 000 ale nie taki budżet i wiadomo. Ja po prostu napisalem na moje warunki i chcialem pomoc uzytkownikowi Ary (zwlaszcza ze ja jestem Artur :). Mam lg-55eg9a7 i tylko napisalem to co widze a nie tak jak inni ktorzy nie posiadaja tego modelu w domu a sie wielce wypowiadają. Ary wybór to juz tylko Twoja sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zly maluszek 3 Napisano 25 Listopada 2017 5 godzin temu, Rezi24 napisał: Daj go jeszcze do kalibracji tak jak ja i zobaczysz, ze nie bedziesz zalowal. Gdzie dawałeś tego OLEDa do kalibracji bo z tego co czytałem to TV kalibruje się w tym miejscu gdzie będzie stał lub wisiał pod konkretne warunki oświetleniowe itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezi24 7 Napisano 25 Listopada 2017 16 minut temu, zly maluszek napisał: Gdzie dawałeś tego OLEDa do kalibracji bo z tego co czytałem to TV kalibruje się w tym miejscu gdzie będzie stał lub wisiał pod konkretne warunki oświetleniowe itd. Ja akurat mialem kalibracje wraz z zakupem gratis. U mnie jest tv z oswietleniem pokojowym pol na pol jezeli chodzi o dzien ale nie widze problemow jeżeli chodzi o dzien i jego swiatlo. Wystarczy zarzucic rolety i obraz w poludnie jest idealny. Ja chodze do pracy na 3 zmiany dlatego ogladam filmy o roznej porze wiec moge stwierdzic ze wszystko jest ok. Ary wybor jest Twój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nazwa użytkownika 26 Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Udało mi się spowodować nieco poważniejsze wypalenie na A7. Oglądałem trylogię Władcy Pierścieni, jedną część dziennie trzy dni pod rząd. Wersje rozszerzone po 4 godziny każda. Format 2:35:1 więc czarne pasy na górze i na dole. Filmy wydawały się jakieś ciemniejsze niż zwykle więc oglądałem przy 100 podświetlenia i 100 kontrastu (zwykle 50-70 podświetlenia i 80-90 kontrastu). Potem telewizor nic nie robił przez ponad tydzień. Wczoraj włączyłem Avatar, który obok gry Ori and The Blind Forest jest chyba najpiękniejszą rzeczą jaką kiedykolwiek widziałem na ekranie, ale w takich szarawych scenach których ten film ma dość sporo widać było przy pionowym ruchu kamery jakby delikatną kreskę na granicy filmu i czarnych pasów z poprzednio oglądanych filmów 2:35:1. Nie był to intensywny efekt i pewnie większość osób nie zwróciłaby uwagi, ale był. Z czasem było to coraz mniej widoczne i takich scen było bardzo niewiele, ale zdarzyło się kilka i nawet 3 godziny filmu nie wystarczyły do całkowitego wyeliminowania tego wypalenia. Rozwiązanie jest na szczęście bardzo proste - wyświetlanie białego ekranu. Kilkanaście minut rozwiązało problem. Niekoniecznie jest to związane z maksymalnym podświetleniem i kontrastem którego użyłem, bo kiedyś już też się zdarzyła podobna sytuacja przy kilkugodzinnym oglądaniu wielu odcinków Dowodów Zbrodni pod rząd (format 4:3, podświetlenie 50, kontrast 80), wtedy efekt był podobny tylko pasy były pionowe więc było to wypalenie widać przy poziomym ruchu kamery. Także warto sobie po oglądaniu czegoś z czarnymi pasami włączyć jakieś ciemnoszare okno i sprawdzić jak to wygląda. Nie przy zwykłym filmie dwugodzinnym, ale przy czterogodzinnym czy tym bardziej przy kilku takich pod rząd już nawet byłoby wskazane. I jak coś będzie widać to puścić białe okno na ~10-15 minut i po sprawie. Telewizor niby też coś tam sam robi żeby te wypalenia wyrównać, często nie wyłącza się od razu i ciągle ~35W przez kilka minut, ale cokolwiek on tam robi to nie jest to wystarczające. Najlepiej samemu o to zadbać. Edytowane 26 Listopada 2017 przez Nazwa użytkownika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 26 Listopada 2017 To nie było wypalenie, to powidok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 26 Listopada 2017 @Nazwa użytkownika Dokładnie - to był powidok, a nie wypalenie. Nazywajmy poprawnie zjawiska Co do tego powidoku z pasami, to na C7 sam nigdy podobnego efektu nie zauważyłem,. Jest na A7 możliwość ręcznego zapuszczenia czyszczenia matrycy (w menu odświeżanie pikseli) ? To też powinni pomóc. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Listopada 2017 Kazdy producent trochę inaczej podchodzi do hdr, wiec nie ma czegoś, co można nazwać prawidłowym wyświetlaniem materiałów hdr Sony np generuje własne metadane ignorując zapisane na płycie 17:30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 26 Listopada 2017 LG generuje własne metadane. Sony ignoruje metadane Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety jak Vincent wytłumaczył. Generalnie nie dzieliłbym włosa na czworo. To naprawdę nie robi aż tak drastycznej różnicy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ary 99 Napisano 26 Listopada 2017 2 godziny temu, Maciej Koper napisał: LG generuje własne metadane. Sony ignoruje metadane Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety jak Vincent wytłumaczył. Generalnie nie dzieliłbym włosa na czworo. To naprawdę nie robi aż tak drastycznej różnicy. Co byś polecił do Netflixa? Mu7 czy A7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rezi24 7 Napisano 26 Listopada 2017 Ja jak juz wiesz mam A7 i moge Ci polecic bo wlasnie ogladam teraz a neta mam tylko 3 mb i wszystko ladnie smiga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jes 1 Napisano 26 Listopada 2017 Cześć, przepraszam, że dubluje wątek z tematu pomocy technicznej ale widzę, że tutaj dyskusja toczy się tego konkretnego tv: czy u Was LG 55EG9A7 też wyświetla takie fale? Matryca uszkodzona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 26 Listopada 2017 Takiego dziwa jeszcze nie było. Pasy pionowe są- jak Pan Bóg przykazał. Ale te fale... Stawiam na problem z warstwą filtracyjną. Czy na normalnym obrazie to widać? Nówka sztuka czy juz pracowała? Zapuść czyszczenie ale raczej nie pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jes 1 Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) 11 minut temu, pawelll napisał: Takiego dziwa jeszcze nie było. Pasy pionowe są- jak Pan Bóg przykazał. Ale te fale... Stawiam na problem z warstwą filtracyjną. Czy na normalnym obrazie to widać? Nówka sztuka czy juz pracowała? Zapuść czyszczenie ale raczej nie pomoże. Odebrany wczoraj, z MM, sprzedawca zapewniał, że nie jest to model ekspozycyjny. W menu nie widzę żadnej opcji dotyczącej czyszczenia matrycy. W codziennym użytkowaniu sprawne oko, na szarych elementach filmu wyłapie te fale. Gdy w pokoju gasną światła, włącza się oszczędzanie energii fale wyraźnie są widoczne na planszach wyboru aplikacji. Są jeszcze 2 kwiatki: wybaczcie jeżeli mylę pojęcia ad1) przy krawędziach (gdy film nie wyświetla się na całej powierzchni) pojawiają się na ułamek sekundy "artefakty" - kolor obiektu wyświetlanego przy krawędzi "wpada" na czarne pole ad2) podczas scen z dynamicznie migającym, na przemian zmieniającym się światłem czerwonym i zielonym - TV zaczyna wyświetlać "artefakty" na obrazie - wg. sprzedawcy cecha charakterystyczna OLEDÓW... W każdym razie jutro TV wylatuje jeszcze szybciej jak przyleciał. Na wymianę - dzięki za pomoc. Edytowane 26 Listopada 2017 przez jes 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 26 Listopada 2017 Ah te "idealne" oledy, coś LGD te wysokie uzyski jakoś nie wyszły. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 26 Listopada 2017 Albo LGD powiedziało sobie - mamy już dość cackać się z linią produkcyjną OLEDów i wrzucamy na rynek wszystko jak idzie No niestety tak to wygląda, bo takie telewizory nie powinny znaleźć się w sprzedaży. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach