Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem na żywo obok siebie. Sony lepszy w hdr i to widać, a A7 w sdr. Wybrałbym A7, ale dużo gram na konsoli. Tak z 4 razy po 3h w tygodniu. Boję się wypaleń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LCD to malowanie na uwalonej i pogniecionej kartce

Rozumiem że masz na myśli lcd krawędziowe a nie z pełnym podświetleniem led ? 

Twój obraz będzie tak dobry jak go stworzysz. To jest OLED. 

Obydwa wątki ten z Lg i ten z Philipsa wyraźnie wskazują na podstawie ocen użytkowników że daleko Oledom do doskonałości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do doskonałości owszem jeszcze daleko, być może jeszcze przez długie lata nie będzie takiego TV i będziemy musieli wybierać jakiś kompromis. Z tego co ja się zorientowałem to w kwestii bezwzględnej jakości obrazu Oledowi jednak bliżej do doskonałości niż technologii LCD, zresztą inaczej by nie szukano innych rozwiązań. Na tą chwile nie ma nic doskonalszego niż sterowanie jasnością pojedyńczych pikseli i tu nawet pełne podświetlenie może się schować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie było telewizora doskonałego. Zawsze był jakiś kompromis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Tico napisał:

Na tą chwile nie ma nic doskonalszego niż sterowanie jasnością pojedyńczych pikseli i tu nawet pełne podświetlenie może się schować.

I właśnie dlatego paradoksalnie przedsmak prawdziwego HDR-a (na materiałach bogatych w różnorodne odcienie światła w setkach punktów) można bardziej odczuć na OLED czy plaźmie HD, niż na krawędziaku 4K i nawet choćby 8K, który w jasnych momentach rozjaśnia całą matrycą żeby jasne punkty czy efekty typu wybuchy itp były jeszcze jaśniejsze. I o ile dla efektów typu wybuchy to może być jeszcze korzystne, to już rozjaśniania całej matrycy (całego tła obrazu) dla innych mniejszych efektów nie można nazwać efektami a bardziej defektami które zaburzają całe rzeczywiste tło obrazu.

W materiałach HD zarejestrowanych matrycą kamer HD też jest duża rozpiętość skali punktowej jasności, np jak w nocy płynie po wodzie oświetlony statek, gdzie na falach wody skrzy się bardzo duża ilość odbijanych poprzez poskręcane w każdych możliwych kierunkach fale malutkich różnorodnych odbłysków światła a także i większych miejsc gdzie są mocne odbicia światła a nie mówiąc już o silnych reflektorach na statku (tu już HDR miałby pole do popisu dla jeszcze wyższych poziomów światła), a także przy burtach są też całkiem zaciemnione nieoświetlone miejsca, na czymś takim typowe krawędziaki 4K z niby HDR-em, wyłożą się na całej linii w porównaniu z plazmą czy OLED HD bez HDR-a.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Wyobraź sobie idealne podłoże do tworzenia - malowania, rysowania, czegokolwiek. Twój obraz będzie tak dobry jak go stworzysz. To jest OLED. LCD to malowanie na uwalonej i pogniecionej kartce. 

Podoba mi się to porównanie. A jak na OLEDZie będziesz tymi kredkami ciągle malował te same obrazki, to każda kolejna kartka w tym zeszycie będzie już miała odbite na stałe kontury poprzednich rysunków (analogia do wypaleń) :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na LCD nigdy nie można było zobaczyć pełnej różnorodnej,  szerokiej punktowej skali jasności (na tyle na ile  uchwyciła to matryca kamery rejestrującej w każdym jej pixelu ), a na plaźmie czy oledzie jak najbardziej tak,  dlatego Maciej często mówi że naturalnym następcą plazmy jest OLED a nie LCD choćby nie wiem jaki, chociaż nie powiedział dlaczego a nie chodzi tylko o sam kontrast na większych punktach a własnie o punktową precyzję skali światła, a to ma tylko plazma i oled, bez punktowej precyzji obraz zawsze będzie wyglądał nienaturalnie (bez punktowej dynamiki świetlnej), bo nie ma w sobie tej precyzyjnej dynamiki światła w dużej ilości różnorodnych punktów która występuje w naturze, tam ta różnorodność jest ucięta poprzez uśrednione podświetlanie całości obrazu, bo w lcd nie da się tego precyzyjnie zrobić bo nie da się tam wstawić odpowiedniej ilości bardzo malutkich stref, dlatego wszystko trzeba tam mniej więcej uśredniać skoro nie da się wszystkiego punktowo odwzorować.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którego OLEDa wybrać? A7 czy 910v?

W sklepie u mnie w mieście jeden 910 kosztuje 4100, a A7 4900. Wart dopłaty? Różnicy nie widziałem. Sprzedawca mówił, że A7 ma 10biy matryce, a 910 8bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy w nowej linii modelowej na 2018 rok pojawi się następca LG 55EG9A7V, czy też ten model będzie przedłużony na kolejny rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest bardzo ważne pytanie. W kilku aspektach.

A7 spełnia w tej chwili rolę OLEDa "pod strzechy" - najtańszego (w cenie prawie dostępnej dla przeciętnego Kowalskiego) i spełniającego podstawowe potrzeby. Jeśli nie będzie kontynuacji tej linii to albo LG będzie musiało znacząco obniżyć cenę linii B albo ryzykować spadek (a przynajmniej brak wzrostu) sprzedaży na biedniejszych rynkach (czyli np. w Polsce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO było do przewidzenia bo otwierają nową fabrykę..., tylko jeśli nie poprawią kontroli jakości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam myśle, że kontrole jakości oni akurat mają, widać tak im sie bardziej kalkuluje. Ja też pracuje we firmie gdzie niejako świadomie wypuszcza się produkty ze skazami "najwyżej będą reklamacje" a cześć przejdzie bez niczego, niż miano by je utylizować wszystkie. Nie zapominajmy, że oni są monopolistą na tym rynku, więc do kogo innego pójdziesz :P. Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale produkcja masowa Oledów jest tańsza niż... LCD. Jednak na razie pozostaje problem patentów należących bodaj do Kodaka, monopol LG i kwestia inwestycji do produkcji na wielką skale... Jest też sprawa odrzutów, ale myśle, że z tym LG się też upora.  Przyszłość to będą OLEDY i ich duże możliwości, już dziś mamy tapetowe TV, przezroczyste ekrany, giętkie, a to dopiero początek ;). Tylko te wypalenia gdyby się udało zniwelować....

Edytowane przez Tico

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pawelll napisał:

Przeczytaj cały wątek może będziesz wiedział 

Nie udzielaj się, jak nie chcesz pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chcę pomóc. Na zadane przez Ciebie pytanie nie da się odpowiedzieć w 5 zdaniach. Szczególnie, że nie podałeś Twoich kryteriów oceny tego czy warto. Różne aspekty odpowiedzi przewijają się stale, podobnych pytań było już sporo a i odpowiedzi (często różnych) jeszcze więcej.

Gdybym odpowiedział "warto" - zaraz byłoby 10 głosów protestu, jeśli napisałbym "nie warto" byłoby podobnie.

Edytowane przez pawelll
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, odpowiedzi dużo, tylko były typu "wybierz A7/910v" i to wszystko. Przez brak testu zastanawiam się, czy jest jakikolwiek sens dopłaty do A7. Czy jedyne co je różni, to 3d, krzywizna i 10bit matryca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca wiadomo czy to wszystko - ale każdy z tych elementów jest istotny. Oczywiście dla każdego może być istotny w inny sposób. Ja nigdy nawet przez chwilę nie rozważałem 910 - właśnie przez krzywiznę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednym teście pada sformułowanie

Pod względem odwzorowania bardzo ciemnych detali najnowszy LG 55EG9A7 przewyższa nie tylko model 55EG910V (Full HD, 2015), lecz także model 55B6V (4K, 2016). W zasadzie jest bardzo blisko tegorocznego modelu 55B7 (4K).

Byłoby to coś. 910v w takim razie odpada. Ja używam ps4pro i netflixa. 5tys i A7 moje. B6 moim zdaniem nie opłacalne. Przynajmniej dla mnie. Nie mam i nie zamierzam kupować blu-ray uhd, więc po nic mi z hdr. Sam OLED dużo daje. A gram nie tak często, by dokładać specjalnie 1500zl na tv uhd oled.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku A7 nic do końca nie jest pewne.

Z niektórych informacji wynika, że to stary model (opracowany równolegle z 910) wprowadzony teraz na rynek. Z innych, że to nowy model, bazujący na części starych rozwiązań. Prawda jest pewnie gdzieś pośrodku. Podobnie co do samej matrycy. Niektórzy twierdzą, że to wyprostowana matryca 910tki, inni że jednak nowsza generacja. A może niby stara ale "trochę" poprawiona? Sprawy nie ułatwia brak kompleksowych testów.

Co do zasady, moim zdaniem jest wart aktualnej ceny czyli 4500-4900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Interesuje  mnie model 55' A7,

Czy ktoś potrafi okreslic +/- kiedy ten TV (nowy) osiagnie pułap 3-3.5tys zl ? Chetnie bym go wtedy kupił, obecnie kosztuje cos okolo ~5tys zl w PL, oraz czasem 999EUR w DE.

Obecnie uzytkuje samsung eu32eh5300 , ktory kupilem w promocji za ~700zł (50/50), drugie tyle miałem do wydania na zakupy w danym sklepie.:D

Więc jak dla mnie to bedzie spory przeskok w jakosci mysle.

No i TV szukam glownie do Filmow/seriali (usb/netflix/dvd/blu-ray) + konsoila ps4 w cenie +/- 3tys zl, ale ten A7 mnie dosc mocno zainsteresowal

Edytowane przez xlineage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że takiego poziomu nigdy nie osiągnie (chyba że jakieś egzemplarze wybrakowane albo ostatnia sztuka w magazynie). Moim zdaniem graniczna cena to ok. 4000 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi