Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 24.08.2017 o 08:04, JAC_ZAR napisał:

IMG_0270.JPGJasność panelu tez nie powala, na moje oko jest ciemniejszy niż mój stary panasonic TX-55AS640E

To się zdecyduj - czepiasz się jak piszę, że A7 jest niezbyt jasny do mocno oświetlonego salonu, a co sam napisałeś parę miesięcy temu dokładnie widać wyżej.  Wiarygodność Twa jak bańka mydlana poszła ...

PS. Dla osób mniej obeznanych - AS640 robił na max ~350 cd/m2.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to na co kto umarł tylko o rzeczywiste możliwości percepcji. Wysoka jasność nie ma służyć niwelowaniu skutków złego usytuowania ekranu (np.  odbić z okna). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Samsung 55MU7000 ma sens w cenie 4300 zł, bo nie ma za bardzo konkurencji, jest bardzo dobrze wyceniony. Najbliżej jest chyba 50EX780E od Panasonica za 4100, ale tu masz 5 cali mniej, czyli sporo. Potem już trzeba dołożyć 1000zł do OLEDa A7V pod SDR czy prawie 1500zł do XE90 pod HDR, pomiędzy nie ma nic co by było wyraźnie lepsze od MU7000. To jest sensowna opcja w tym segmencie cenowym, a jakby go dostać w jakiejś promocji za 3999 to już w ogóle. Jeżeli taki jest budżet i nie da się więcej to myślę że spokojnie można brać. Ale droższe modele i seria Q to słaby żart. 

Nawet nie mysle o serii Q. I jak juz MU 55' to wlasnie na 3999 , no to wtedy A7 za 4999. Sony juz nie biorę pod uwage. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 godziny temu, Xisiek napisał:

To się zdecyduj - czepiasz się jak piszę, że A7 jest niezbyt jasny do mocno oświetlonego salonu, a co sam napisałeś parę miesięcy temu dokładnie widać wyżej.  Wiarygodność Twa jak bańka mydlana poszła ...

PS. Dla osób mniej obeznanych - AS640 robił na max ~350 cd/m2.

24.10.2017 powtórzyłem, że oled jest ciemniejszy ...

mam w domu oleda A7 i LCD panasonica, który swieci jaśniej od A7, oba 55”

wolę obraz z oleda i żadna jasność LCD tego nie zmieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok niby racja że dla świadomych ludzi ale weź tu człowieku przetłumacz żonie i dziecku że kupujemy telewizor za 5 kafli i nie oglądamy tvnu itp programów gdzie pojawiają się za długo statyczne loga/paski informacyjne itp - też i nie każde logo stacji jest prześwitujące (lub oznaczniki wiekowe) A trzymać oleda w sypialni dla (tylko) wieczornych seansów to lekka lipa. Wiem że obraz powala bo złamałem się w pół będąc w sklepie natomiast wypalenia to lekka zgroza i trochę ciężko zaryzykowac, tym bardziej że niby reklamacji nie uwzględniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, hindus3d napisał:

ok niby racja że dla świadomych ludzi ale weź tu człowieku przetłumacz żonie i dziecku że kupujemy telewizor za 5 kafli i nie oglądamy tvnu itp programów gdzie pojawiają się za długo statyczne loga/paski informacyjne itp - też i nie każde logo stacji jest prześwitujące (lub oznaczniki wiekowe) A trzymać oleda w sypialni dla (tylko) wieczornych seansów to lekka lipa. Wiem że obraz powala bo złamałem się w pół będąc w sklepie natomiast wypalenia to lekka zgroza i trochę ciężko zaryzykowac, tym bardziej że niby reklamacji nie uwzględniają.

No jest to poważny problem, obecnie chyba najpoważniejszy dla tej technologii. OLED to nie jest telewizor "rodzinny" czy do oglądania jakichś tam TVNów czy TVP Info. Do tego są IPSy i to jest jedyne dla nich zastosowanie w telewizorach, salon gdzie oglądają różne osoby z różnych kątów, głównie w dzień, w takich warunkach VA wypada jednak bardzo słabo. OLED to telewizor po pierwsze do seansów filmowych, a po drugie dla użytkowników zaawansowanych, świadomych problemów i ograniczeń technologii. Przecież nie będziesz mówił dziecku czy babci o wypaleniach i jak oglądać TV żeby ich nie spowodować. To jest poważne ograniczenie które uniemożliwia spopularyzowanie tej technologii. "Typowy" czy statystyczny klient nie chce się zajmować żadnymi wypaleniami ani nawet o czymś takim słyszeć. Dopóki takie nie oszukujmy się ekstremalne problemy będą istnieć to OLED nie będzie technologią dla mas, tylko dla entuzjastów którzy są w stanie zaakceptować tego typu wady w zamian za nową jakość obrazu i wreszcie uwolnienie są od problemów z czernią i podświetleniem które co chwilę odwracają uwagę od filmu, i są na tyle zaawansowani że sobie z tymi problemami poradzą. To zdecydowanie nie jest TV dla rodziny i takiego typowego oglądania gdzie właśnie bardzo często i na długo pojawiają się obiekty statyczne i paski informacyjne. A szkoda, bo byłoby praktycznie idealnie. Czerń idealna i kąty idealne, także wszystkie zalety VA i IPS połączone w jedno i jeszcze bardzo znacznie ulepszone, ale no niestety te nieszczęsne wypalenia mocno komplikują sytuację. Nie można mieć wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
4 minuty temu, Peter_21 napisał:

Pytanko do użytkowników A7...Czy dostaliście aktualizacje z trybem technicolor na wasze tv?

Na razie nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

No jest to poważny problem, obecnie chyba najpoważniejszy dla tej technologii. OLED to nie jest telewizor "rodzinny" czy do oglądania jakichś tam TVNów czy TVP Info. Do tego są IPSy i to jest jedyne dla nich zastosowanie w telewizorach, salon gdzie oglądają różne osoby z różnych kątów, głównie w dzień, w takich warunkach VA wypada jednak bardzo słabo. OLED to telewizor po pierwsze do seansów filmowych, a po drugie dla użytkowników zaawansowanych, świadomych problemów i ograniczeń technologii. Przecież nie będziesz mówił dziecku czy babci o wypaleniach i jak oglądać TV żeby ich nie spowodować. To jest poważne ograniczenie które uniemożliwia spopularyzowanie tej technologii. "Typowy" czy statystyczny klient nie chce się zajmować żadnymi wypaleniami ani nawet o czymś takim słyszeć. Dopóki takie nie oszukujmy się ekstremalne problemy będą istnieć to OLED nie będzie technologią dla mas, tylko dla entuzjastów którzy są w stanie zaakceptować tego typu wady w zamian za nową jakość obrazu i wreszcie uwolnienie są od problemów z czernią i podświetleniem które co chwilę odwracają uwagę od filmu, i są na tyle zaawansowani że sobie z tymi problemami poradzą. To zdecydowanie nie jest TV dla rodziny i takiego typowego oglądania gdzie właśnie bardzo często i na długo pojawiają się obiekty statyczne i paski informacyjne. A szkoda, bo byłoby praktycznie idealnie. Czerń idealna i kąty idealne, także wszystkie zalety VA i IPS połączone w jedno i jeszcze bardzo znacznie ulepszone, ale no niestety te nieszczęsne wypalenia mocno komplikują sytuację. Nie można mieć wszystkiego.

Patrzysz przez pryzmat 'forumowego geeka'. Nie wiadomo czy wypalenia to jest poważny problem, bo nie wiesz ile telewizorów sprzedało LG i ile z nich szlag trafił z powodu wypaleń. Fora internetowe to miejsca gdzie są opisywane najgorsze przypadki i praktycznie tylko te najgorsze przypadki. Jak ktoś jest zadowolony to nie będzie się specjalnie rejestrował na jedno czy drugie forum żeby napisać, że jest super, bo i po co. Ale tylko jak się zacznie coś dziać, to już owszem będzie szukał pomocy. A jak jeszcze nie daj boże wydymają go w serwisie to będzie smarował na forach, że hej. Natomiast nikt tutaj na tym forum nie napisał nic złego o serwisie LG.

Wątpię żeby OLEDy kupowali sami specjaliści i znawcy telewizorowych niuansów, którzy wiedzą co im wolno oglądać a co nie. To jest produkt który jest na rynku masowym, możesz iść do sklepu i po prostu go kupić, nie trzeba się zapisywać w kolejce na niego, dostępność nie jest ograniczona w jakikolwiek sposób. Jedynym ograniczeniem jest cena, która ostatnio robi się coraz bardziej przystępna a przez to coraz więcej osób staje się szczęśliwymi posiadaczami oleda.

Myślisz że LG, które wie ile godzin panel wytrzyma oglądania TVNu rzucałoby na rynek takie ilości tych telewizorów, obniżało ich ceny i wydawało masakryczną kasę na promowanie oledów, gdyby coś było nie tak z tą technologią? To są później koszty napraw, straty wizerunkowe itp. A nawet załóżmy czarny scenariusz, że to chciwa korporacja i wie, że sprzedaje produkt wadliwy i na pewno każdy oled się popsuje. W Polsce prawo jest po stronie konsumenta, w gwarancji mogą sobie napisać co chcą. Jeżeli użytkujesz sprzęt normalnie tak jak każdy inny telewizor i coś się z nim stało w czasie gwarancji, to nie ma bata, z punktu widzenia prawnego należy Ci się naprawa/wymiana i od nowa gwarancja. 

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz, powidoki na każdym OLED będa co innego wypalenia. te trafiają się na części urządzeń których wbudowany system retencji obrazu nie działa prawidłowo.

Dla czego tak jest pewnie wie tylko LG, ale faktem jest że na serii 7 Oled jest to zniwelowane. Zapewne LG poprawiło ten  proces lub wprowadziło zmiany w samych panelach które sobie z tym bardziej radzą.

To że na razie nie mam np. zgłoszeń na forach z serii 7 może też brać się z tego. że seria jest dostępna od stosunkowo krótkiego czasu.

Ważne jest by te pierwsze 200-300h dać czas TV na ustabilizowaniu się materiału organicznego i nie narażaniu ekranu na materiały statyczne lub te z projekcją kontrastowych pasków, znaczków., jest taka opinia że to też może dać szanse na brak wypaleń w przyszłości.

Kiedyś kolega Subman pisał że warto pooświetlanie ekranu Oled zmniejszyć to jest cenna wskazówka, bo z tego co wiem nikt kto użytkował panele Oled na wartości podświetlenia poniżej 60 nie miał wypaleń.

Oled jest dla świadomych użytkowników ,ale to nie fizyka kwantowa i miliony użytkowników pokazują że nie jest z nią aż tak zle..., a że są np takie przypadki jak mój to pokazuje że zawsze są wyjątki od reguły...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Peter_21 napisał:

Pytanko do użytkowników A7...Czy dostaliście aktualizacje z trybem technicolor na wasze tv?

Jeszcze nie.

Mam nadzieję, że też dostaniemy aktualizację z trybem obrazu technicolor, choć obawiam się, czy ten "zaszczyt" nie spotka wyłącznie użytkowników modeli 4K...

Co do zmian, takich może prozaicznych, ale chciałbym, żeby interfejs menu został zmieniony z białego na ciemny, jak w nowszych wersjach WebOS. Ale czy można będzie na to liczyć... przecież sama grafika nic nie zmieni jeśli chodzi o możliwości obsługowe zaimplementowane w WebOS 2.2 jaki ma na pokładzie OLED A7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
21 minut temu, ma_ko napisał:

Jeszcze raz, powidoki na każdym OLED będa 

Ja u siebie przez 3 m-ce nie zauwazylem

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, JAC_ZAR napisał:

Ja u siebie przez 3 m-ce nie zauwazylem

To wejdź w settings, podczas robienia testów 5% gray, aż pojawią Ci się te okręgi po prawej stronie ekranu dotyczące rożnych ustawień TV. Poczekaj kilka minut, wyłącz to i na tej szarej planszy zobaczysz delikatne powidoki. Idealny test

Edytowane przez gh0st666
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Co więcej, technologia OLED nie obciąża oczu tak jak technologia LCD. Nawet przy niskiej luminancji oglądanie obrazów na ekranie OLED mniej męczy wzrok niż wyświetlacze korzystające z matrycy ciekłokrystalicznej. Według badań przeprowadzonych przez doktora Jamesa Sheedy z Pacific University, technologia LCD uzyskuje ostrość obrazu dzięki maksymalnemu podniesieniu poziomu podświetlenia, podczas gdy technologia OLED pozwala osiągnąć najlepszą jakość przy stosunkowo niskiej luminancji. Jest to możliwe, dzięki doskonałej czerni, która sprawia, że ekrany OLED są bardziej przyjazne dla oka – dodatkowo, emitują także mniej niebieskiego światła, a więc są mniej obciążające dla wzroku niż ekrany LCD.
Źródło: https://hdtvpolska.com/lg-display-poszerza-strategie-rozwoju-rynku-telewizorow-oled-europie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, gh0st666 napisał:

To wejdź w settings, podczas robienia testów 5% gray, aż pojawią Ci się te okręgi po prawej stronie ekranu dotyczące rożnych ustawień TV. Poczekaj kilka minut, wyłącz to i na tej szarej planszy zobaczysz delikatne powidoki. Idealny test

W punkt. Plansze z DDTVN po kilkudziesięciu minutach oglądania znikną dopiero po kompensacji...., ot takie cuda panie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 minuty temu, gh0st666 napisał:

W życiu nie robiłem takich testów i nie zamierzam robić 

moim testem jest Netflix, iTunes i ps4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, nie robiłeś testów i w związku z tym nie masz świadomości, że powidoki mogą się jednak pojawiać. Tylko Ty nie zwracasz na nie uwagi, bo są słabo widoczne podczas normalnego oglądania.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie cieszyć się obrazem a nie szukać na siłę problemów. Jak chciałem kupić plazmę to tez odradzali ze sie matryca wypala itp,a mija 5 lat i nic się nie dzieje.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, efel napisał:

Patrzysz przez pryzmat 'forumowego geeka'. Nie wiadomo czy wypalenia to jest poważny problem, bo nie wiesz ile telewizorów sprzedało LG i ile z nich szlag trafił z powodu wypaleń. Fora internetowe to miejsca gdzie są opisywane najgorsze przypadki i praktycznie tylko te najgorsze przypadki. Jak ktoś jest zadowolony to nie będzie się specjalnie rejestrował na jedno czy drugie forum żeby napisać, że jest super, bo i po co. Ale tylko jak się zacznie coś dziać, to już owszem będzie szukał pomocy. A jak jeszcze nie daj boże wydymają go w serwisie to będzie smarował na forach, że hej. Natomiast nikt tutaj na tym forum nie napisał nic złego o serwisie LG.

I tu się mylisz kolego drogi :P Jako posiadacz Oleda, twierdzę na tym forum że Oled jest idealny. Moim zdaniem oczywiście. Może miałem szczęście i trafiłem na dobry egzemplarz. Nie ważne. Takiej przyjemności z oglądania filmów wieczorami nie miałem jeszcze nigdy. Dodam że jestem wybredny i wkurza mnie prawie każda niedoskonałość. Moim zdaniem nie ma nic gorszego niż clouding, słaba czerń lub efekt halo. Zależy co komu przeszkadza.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Damiano85 napisał:

I tu się mylisz kolego drogi :P Jako posiadacz Oleda, twierdzę na tym forum że Oled jest idealny. Moim zdaniem oczywiście. Może miałem szczęście i trafiłem na dobry egzemplarz. Nie ważne. Takiej przyjemności z oglądania filmów wieczorami nie miałem jeszcze nigdy. Dodam że jestem wybredny i wkurza mnie prawie każda niedoskonałość. Moim zdaniem nie ma nic gorszego niż clouding, słaba czerń lub efekt halo. Zależy co komu przeszkadza.

mi przeszkadza osobiście ta myśl ze podczas gdy będę w pracy i zamiast pracować żeby go spłacić to będę się zastanawiał czy stara w domu nie ogląda za długo tvn'u :-D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, hindus3d napisał:

mi przeszkadza osobiście ta myśl ze podczas gdy będę w pracy i zamiast pracować żeby go spłacić to będę się zastanawiał czy stara w domu nie ogląda za długo tvn'u :-D

W takim przypadku lepiej kupić LCD. Jestem zdania że Oled można ze spokojem kupić do filmów. Jeśli głównie oglądasz filmy i sporadycznie coś innego, to oled jest dla Ciebie. W LCD wiele problemów też da się obejść. Można zainstalować podświetlenie diodami za tv i wtedy nawet w nocy da się filmy w miarę komfortowo oglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, JAC_ZAR napisał:

Co więcej, technologia OLED nie obciąża oczu tak jak technologia LCD. Nawet przy niskiej luminancji oglądanie obrazów na ekranie OLED mniej męczy wzrok niż wyświetlacze korzystające z matrycy ciekłokrystalicznej. Według badań przeprowadzonych przez doktora Jamesa Sheedy z Pacific University, technologia LCD uzyskuje ostrość obrazu dzięki maksymalnemu podniesieniu poziomu podświetlenia, podczas gdy technologia OLED pozwala osiągnąć najlepszą jakość przy stosunkowo niskiej luminancji.

Hmm ciekawe ile pan doktor dostał za to "badanie". Każdy średnio zorientowany człowiek, wie że jasność podświetlenie panelu można regulować i można sobie tak ustawic lcdek by świecił ciemniej od OLEDa. Innymi słowy to są takie same "bzdety" jakie Samsung popełnił w materiale o rzekomej wyższości QLEDów AD 2017 nad OLEDami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, efel napisał:

Wątpię żeby OLEDy kupowali sami specjaliści i znawcy telewizorowych niuansów, którzy wiedzą co im wolno oglądać a co nie. To jest produkt który jest na rynku masowym, możesz iść do sklepu i po prostu go kupić, nie trzeba się zapisywać w kolejce na niego, dostępność nie jest ograniczona w jakikolwiek sposób. Jedynym ograniczeniem jest cena, która ostatnio robi się coraz bardziej przystępna a przez to coraz więcej osób staje się szczęśliwymi posiadaczami oleda.

Myślisz że LG, które wie ile godzin panel wytrzyma oglądania TVNu rzucałoby na rynek takie ilości tych telewizorów, obniżało ich ceny i wydawało masakryczną kasę na promowanie oledów, gdyby coś było nie tak z tą technologią? To są później koszty napraw, straty wizerunkowe itp. A nawet załóżmy czarny scenariusz, że to chciwa korporacja i wie, że sprzedaje produkt wadliwy i na pewno każdy oled się popsuje. W Polsce prawo jest po stronie konsumenta, w gwarancji mogą sobie napisać co chcą. Jeżeli użytkujesz sprzęt normalnie tak jak każdy inny telewizor i coś się z nim stało w czasie gwarancji, to nie ma bata, z punktu widzenia prawnego należy Ci się naprawa/wymiana i od nowa gwarancja. 

To na pewno jest prawda, że użytkownicy niezadowoleni piszą dużo więcej niż zadowoleni. Generalnie w internecie pisze tylko marginalna część użytkowników danego sprzętu. Ale to nie zmienia faktu że problem z wypaleniami istnieje i może być tragiczny w skutkach. Ostatni akapit Twojego postu można obrócić też w drugą stronę i powiedzieć, że w USA czy UK wypalenia nie podlegają gwarancji, więc gdyby wypalenia to był marginalny i rzadki problem to nie robiliby by sobie złego PRu oficjalnie ogłaszając że wypalenia nie podlegają gwarancji, tylko po prostu wymieniliby te kilka przypadków. Także gdybać można, ale problem istnieje i nie można go lekceważyć.

Nie żebym starał się zdyskredytować OLEDa, właśnie zamówiłem A7, a zwykłe tymczasowe powidoki mam nawet na swoim 34" 21:9 monitorze od LG, także to mnie zupełnie nie rusza, żeby tylko takie problemy były z technologią wyświetlaczy... TV i tak jest w 90% do filmów i żaden program informacyjny tam nigdy nie zostanie wyświetlony bo nie oglądam takich rzeczy, więc dla mnie OLED to nie jest żaden problem, nawet wręcz przeciwnie, to szansa na pozbycie się najbardziej irytujących problemów z jakością obrazu. Ale w szerszej perspektywie właśnie takiego telewizora "rodzinnego" to nadal jest problematyczna technologia. Z resztą podejdź do 10 losowych osób i spytaj o czerń w telewizorach, z 8 z nich nie będzie wiedziało o co Ci chodzi i powiedzą że mają być ładne kolory, a jak będą chcieli czerń to wyłączą telewizor :P Kupowanie OLEDa, którego zalet się nie doceni, a można sobie narobić problemów, nie ma większego sensu z perspektywy średniego konsumenta. Podejście typowego konsumenta, które jeszcze z czasem się pogłębia, jest takie że on nie ma nic robić ani o niczym myśleć, wszystko ma się dziać samo. Sam dla siebie nie mam z tym żadnego problemu, bo od dawna wszystko mam wyżyłowane i po bandzie po to żeby maksymalizować wrażenia kosztem właśnie stabilności, kompatybilności, łatwości użytkowania, bezpieczeństwa i tak dalej. Ale to jest spojrzenie skrajnego entuzjasty, to nie jest punkt widzenia realistyczny dla typowego konsumenta. Oczywiście nie popieram takiego bezmyślnego podejścia bo ono bardzo negatywnie oddziałuje na rynek, obniża jakość produktów i spowalnia postęp technologii, i jeszcze jest na rękę producentom którzy najchętniej wprowadziliby monopol i komunizm, ale fakty są takie że w dzisiejszych bezmyślnych czasach produkt nie może wymagać czegokolwiek od użytkownika. Produkt który wymaga świadomości nie wyjdzie daleko poza rynek dla entuzjastów.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.10.2017 o 07:16, ma_ko napisał:

skąd te mądrości z czyjej strony to znów "kopiuj wklej"  przecież to jakiś slogan prawie jak z reklamy OLED ...,

Bardzo ciekawe wnioski, ale zupełnie nietrafione. Chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Dnia 26.10.2017 o 07:16, ma_ko napisał:

Jak chcesz sprawdzić to zobacz po jakim czasie wypalą ci się "plansze z "Dzień Dobry TVN" i uwierz będzie to bardzo szybko nie piszę już o TVN24 żółtym pasku bo to utrwali się na serii 6 po kilku godzinach...

sam wyraźnie napisałeś, że trafił ci się egzemplarz z wadliwym układem czyszczenia matrycy na E6 i teraz to uogólniasz że niby rzekomo wszystkie OLEDy mają uszkodzony układ czyszczenia i że wszystkim się wypali TVN24 już po kilku godzinach oglądania ? Serio ??? Ciekawe jaka jest twoja teoria w stosunku do E6 w teście rtings. Też ich model ma niby uszkodzony układ czyszczenia ?

Mam na swoim C7 już ponad 2000 godzin, co najmniej 2-3 godziny dziennie oglądania programów informacyjnych i ZERO jakichkolwiek wypaleń. Coś ta twoja teoria się nie sprawdza i co więcej jest mnóstwo innych użytkowników, którzy również oglądają programy informacyjne i im się nic nie wypaliło. Trzeba jedynie trochę rozsądku i wiedzy jak działa OLED i czego nie lubi.

7 godzin temu, JAC_ZAR napisał:

W życiu nie robiłem takich testów i nie zamierzam robić 

moim testem jest Netflix, iTunes i ps4

Bardzo słuszne podejście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi