Skocz do zawartości
Łukasz

Nowy model LG OLED Full HD na 2017 rok! (z HDR!)

Rekomendowane odpowiedzi

Ale bałagan :D Porządkujemy:

1) mówimy o oledzie fhd A7 (96/250nit) nie 4k uhd (130/390nit) który jest jaśniejszy i obsługuje HDR

2) pamiętamy o czymś co zwie się APL 

3) czy wiecie, że ludzkie oko się  starzeje i tę samą  ilość światła inaczej widzi 18 latek , 40 latek czy 60 latek? 

4) Oleś 4k w naprawde jasnym pomieszczeniu generalnie "daje radę", ale A7 tak jasny nie jest! 

PS.  To tylko wrażenie (pewnie mylne;), ale już tak tu kiedyś było, że złego słowa na OLEDa powiedzieć nie szło bo zaraz atak, a jak człowiek ostrzegał przed wypaleniami to był uwazany, za nienormalnego... i co - minął rok i okazało się, ze jednak wypalenia to fakt. Dostrzegam pewne podobieństwo ... :D

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, tyle że w natłoku innych wpisów uciekło ci pewnie moje pytanie o źródło (test) tych danych o jasności. No i jak to się ma do powszechnych zachwytów nad ST60 4 lata temu (a był de facto ciemniejszy). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
32 minuty temu, Xisiek napisał:

Ale bałagan :D Porządkujemy:

1) mówimy o oledzie fhd A7 (96/250nit) nie 4k uhd (130/390nit) który jest jaśniejszy i obsługuje HDR

2) pamiętamy o czymś co zwie się APL 

3) czy wiecie, że ludzkie oko się  starzeje i tę samą  ilość światła inaczej widzi 18 latek , 40 latek czy 60 latek? 

4) Oleś 4k w naprawde jasnym pomieszczeniu generalnie "daje radę", ale A7 tak jasny nie jest! 

PS.  To tylko wrażenie (pewnie mylne;), ale już tak tu kiedyś było, że złego słowa na OLEDa powiedzieć nie szło bo zaraz atak, a jak człowiek ostrzegał przed wypaleniami to był uwazany, za nienormalnego... i co - minął rok i okazało się, ze jednak wypalenia to fakt. Dostrzegam pewne podobieństwo ... :D

Podstawowe pytanie

Czy masz w domu oleda 4k i A7 o których się tak rozpisujesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie a jak się ma kwestia tych wypaleń - powstaną np przy oglądaniu filmu 2 godzinnego w miejscu gdzie są czarne pasy góra dół (ratio) ? czy tylko w miejscach naświetlonych mają skłonności ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał:

Chodzi głównie o ograniczenia w jasności, ABL i tak dalej.

Problem z ABL w 7 serii 4k OLEDów LG dla mnie nie istnieje. Ten ABL zaczyna zmniejszać jasność dopiero przy 70%, więc w praktyce wygląda to tak, że ten spadek jasności widać jedynie na białym pełnym ekranie. W filmach często są paski, więc nawet jak wrzucony zostanie pełna biel na chwilę, to i tak nie widać spadku jasności. HDR wygląda na prawdę bardzo dobrze na OLEDzie bo nie ma tu żadnego problemu z pokazaniem nieskończonego kontrastu w dowolnym miejscu obrazu. Ten efekt szczególnie widoczny jest wieczorem i filmy HDR wyglądają po prostu nieziemkso, choć w dzień też jest bardzo dobrze. Problem z LCD jest taki, że nawet pomimo teoretycznej bardzo wysokiej jasności (np. na 10% obszarze), to w praktyce w rozbłyskach tak wysokiej jasnośći nie uzyskamy, bo musi zadziałać lokalne wygaszanie, które musi wybrać jakiś kompromis między małym obszarem o wysokiej jasności, a obszarem w pobliżu, który ma bardzo często o wiele niższą jasność. W OLEDzie tego problemu nie ma.

15 minut temu, JAC_ZAR napisał:

Czy masz w domu oleda 4k i A7 o których się tak rozpisujesz ?

Oj już przestańcie. Po co się czepiać :) Akurat cenię tu opinie Xiśka, która jest jedną z bardziej zrównoważonych tu na forum według mnie. A7 oczywiście ciemnego ekranu nie ma i można bez problemu cieszyć się obrazem A7 w dzień (mam C7 i bawiłem się też A7), ale jak już mamy dużo okien i mocno nasłoneczniony pokój to niestety mogą się wtedy pojawić problemy z brakiem jasności. Zresztą podobnie może być z C7, choć ten próg jest oczywiście trochę wyższy. Według mnie widać różnicę w jasności między C7 a A7, ale faktycznie nie są to jakieś bardzo duże różnice i stąd może się wydawać, że jasność jest bardzo podobna.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tu piszą ze oledy z 2017 nie są tak jasne jak twierdzi lg

Bright lighting: LG claims a 25 percent improvement in light output over last year's models. In my tests the 2017 C7 and E7 were brighter, but by no more than 15 percent, and often by less depending on picture mode and measurement conditions. The company also restricts its claim to certain picture levels, meaning the brightness improvement doesn't apply to everything. Long story short: don't expect to see much, if any brightness improvement.

https://www.cnet.com/products/lg-oled55c7p/review/2/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, JAC_ZAR napisał:

tu piszą ze oledy z 2017 nie są tak jasne jak twierdzi lg

No bo tak jest. Jasność nie została podwyższona w tegorocznym OLEDach 4k LG, natomiast zdecydowanie poprawiono krzywą ABL. Wystarczy przejrzeć testy Maćka na tym forum, który też to dokładnie sprawdzał. A ten artykuł ma się nijak do rzeczywistości - kto ogląda obraz w trybie 'vivid' ??? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hindus3d napisał:

słuchajcie a jak się ma kwestia tych wypaleń - powstaną np przy oglądaniu filmu 2 godzinnego w miejscu gdzie są czarne pasy góra dół (ratio) ? czy tylko w miejscach naświetlonych mają skłonności ?

Przyłączam się do pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, KARTON napisał:

Przyłączam się do pytania

Nie - nie ma możliwości, aby coś się wypaliło na OLEDzie od oglądania filmów z czarnymi pasami u góry i dołu. Wypalają się jedynie te miejsca, gdzie są wyświetlane jasne, mocno kontrastowe, stałe elementy. W polskich warunkach mamy przypadki jedynie wypaleń od oglądania TVN24 (w miejscu wyświetlania pasków na dole).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,

ale co do tego tvn 24 to przecjez co 20 min są reklamy więc powidok nie powinen pozostac.

A jest jakis inny sposób na tvn 24? U mnie często żona włczącza w dzien i cos tam sobie robi. Powiększenie obrazu tak aby paski nie były widoczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KARTON

Przerywanie co 20 min reklamami nic nie pomaga. Tu chodzi o długotrwałą, nierównomierną degradację materiału organicznego i tranzystorów, które muszą w określonych miejscach świecić nierównomiernie dłużej niż w innnych miejscach ekranu. Na wypalenie ma wpływ wiele czynników - począwszy nawet od konkretnej partii matryc OLED (materiał organiczny bardzo nie lubi  nawet najmniejszej ilości wilgoci i zanieczyszczeń) , po to w jakich warunkach pracuje telewizor ( materiały organiczne szybciej ulegają degradacji pod wpływem wysokiej temperatury), w jakiej jasności oglądamy materiały ze stałymi elementami i jak duże one są. Wypalenia na telewizorach OLED nie powstaną po nawet tygodniu oglądania TVN24 po 20 godzin dziennie, ale pierwsze ślady mogą powstać po ok. miesiącu oglądania katowania OLEDa TVN24 po 20 godzin dziennie (zachęcam do zapoznania się z rezultatami testów wypaleń zeszłorocznej 6 serii pod http://www.rtings.com/tv/learn/permanent-image-retention-burn-in-lcd-oled) .

Generalna zasady używania OLEDów - nigdy nie wyłączaj funkcji pixel shift i nigdy wyłączaj OLEDa z prądu na noc. Nie oglądaj jednego, tego samego programu informacyjnego z dużymi kontrastowymi elementami (paski) na dużej jasności z mocnymi kolorami i przez dłużej niż przez ok. 20% czasu dziennego używania lub nie dłużej niż ok 2 godziny. Jak masz zamiar dłużej oglądać TVN24 to powiększenie obrazu oczywiście zniweluje ten problem, tylko że trzeba o tym zawze pamiętać i wyszkolić wszystkich użytkowników :) Druga metoda to mocne obniżenie jasności i kolorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki. Myśle o tym tv lub ewentualnie  o sasmungu mu7002 , ale czy sasmundg to dobry wybór?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jest jeszcze możliwość nieoglądania programów informacyjnych. To podobno dobrze wpływa na zdrowie.

:)

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pawelll

To oczywiście jest najprostsze wyjście, ale za chwilę ktoś się znajdzie i powie, że żaden telewizor nie będzie mu dyktował co może, a czego nie może na nim oglądać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, KARTON napisał:

Ok dzięki. Myśle o tym tv lub ewentualnie  o sasmungu mu7002 , ale czy sasmundg to dobry wybór?

Też ten model rozważałem, oczywiście oglądając tylko w warunkach sklepowych było ok. tzn. w konfrontacji do alternatywnych cenowo lcd. Większość jak pewnie wiesz to matryca IPS w tych kwotach więc czerń która nie jest czernią. W efekcie w tym samym przedziale cen chyba do tego samsunga nie ma zbyt wiele konkurencji. Z tego samego powodu nie powiem Ci o innych aspektach jak oddanie barw, hdr-y , 4k samsunga. Zwyczajnie czerń w IPS jest dla mnie dyskwalifikacją, więc i ten samsung z z definicji by dla mnie lepszy.  Ja brałem samsunga pod uwagę tylko dlatego jednak,  że o oledzie tyle się naczytałem negatywów. Finalnie uznałem że kwota 5,5 tyś zł za oleda to nie jest coś nad czym będę płakał jak okaże się że wystąpią problemy o których pisano albo zareklamuję i uznają albo nie . I tyle. Zauważ że w zasadzie jedyną wada oleda o której większość pisze to potencjalne wypalanie albo banding. Czyli awarie. W tym kontekście samsung też ma sporo na sumieniu.  Na szczęście u mnie  matryca w oledzie jest ok i nic z rzeczy opisywanych nie ma . Póki co oczywiście. A ostateczny wybór nastąpił jak gdzieś w sieciówce obejrzałem  tego samsunga i niedaleko oled. Nie było czego porównywać. Generalnie trzeba sobie uzmysłowić że to nie chodzi tylko o czerń ale wiele aspektów obrazu które dzięki tej czerni mamy po prostu lepsze. I to nie są niuanse, po prostu skok jakościowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Subman napisał:

@KARTON

Przerywanie co 20 min reklamami nic nie pomaga. Tu chodzi o długotrwałą, nierównomierną degradację materiału organicznego i tranzystorów, które muszą w określonych miejscach świecić nierównomiernie dłużej niż w innnych miejscach ekranu. Na wypalenie ma wpływ wiele czynników - począwszy nawet od konkretnej partii matryc OLED (materiał organiczny bardzo nie lubi  nawet najmniejszej ilości wilgoci i zanieczyszczeń) , po to w jakich warunkach pracuje telewizor ( materiały organiczne szybciej ulegają degradacji pod wpływem wysokiej temperatury), w jakiej jasności oglądamy materiały ze stałymi elementami i jak duże one są. Wypalenia na telewizorach OLED nie powstaną po nawet tygodniu oglądania TVN24 po 20 godzin dziennie, ale pierwsze ślady mogą powstać po ok. miesiącu oglądania katowania OLEDa TVN24 po 20 godzin dziennie (zachęcam do zapoznania się z rezultatami testów wypaleń zeszłorocznej 6 serii pod http://www.rtings.com/tv/learn/permanent-image-retention-burn-in-lcd-oled) .

Sukman serio znów?skąd te mądrości z czyjej strony to znów "kopiuj wklej"  przecież to jakiś slogan prawie jak z reklamy OLED ..., napisz coś od siebie z swoich doświadczeń...

Bo doświadczenia dotyczące wypaleń nawet osób z tego forum są zgoła inne niż to co piszesz bo piszesz bzdury.. szczególnie ta druga część twojej wypowiedzi...

Jak chcesz sprawdzić to zobacz po jakim czasie wypalą ci się "plansze z "Dzień Dobry TVN" i uwierz będzie to bardzo szybko nie piszę już o TVN24 żółtym pasku bo to utrwali się na serii 6 po kilku godzinach...

Na serii 7 mam już pierwsze spostrzeżenia, ale nie chcę już siać paniki...

Napisz wreszcie coś do siebie, z twojego doświadczenia...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, ma_ko napisał:

Sukman serio znów?skąd te mądrości z czyjej strony to znów "kopiuj wklej"  przecież to jakiś slogan prawie jak z reklamy OLED ..., napisz coś od siebie z swoich doświadczeń...

Bo doświadczenia dotyczące wypaleń nawet osób z tego forum są zgoła inne niż to co piszesz bo piszesz bzdury.. szczególnie ta druga część twojej wypowiedzi...

Jak chcesz sprawdzić to zobacz po jakim czasie wypalą ci się "plansze z "Dzień Dobry TVN" i uwierz będzie to bardzo szybko nie piszę już o TVN24 żółtym pasku bo to utrwali się na serii 6 po kilku godzinach...

Napisz wreszcie coś do siebie, z twojego doświadczenia...

A moja żona ogląda bardo często DDTVN, coś tam rzeźbi a tv leci w tle

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Chodzi głównie o ograniczenia w jasności, ABL i tak dalej. Choć to i tak lepsze niż efekt halo, bo ile jest telewizorów LCD zdolnych do faktycznie dobrego HDR bez ogromnych efektów ubocznych? Dwa? Trzy? I kosztują znacznie więcej niż taki B7. A jaka jest faktycznie tolerancja dla tej kosmicznej jasności HDR to też na dobrą sprawę nie wiadomo, bo prawie nikt nie widział TV który pokazuje grubo ponad 1000 nitów. 

(...)

Sorry ale powtarzasz bajki. ABL nic nie ma do efektu HDR tak naprawdę, bo w HDR najjaśniejsze elementy zajmują ile? 5-10% ekranu? Nie ma szans żeby ABL się załączył. Powiem więcej - nie ma szans żeby w takim B7 podczas normalnego oglądania filmów/programów TV kiedykolwiek załączył się ABL. Po prostu wbrew pozorom nie ma takich treści, które wypełniałyby czystym białym kolorem więcej ekranu niż jest potrzeba do zadziałania ABL. A HDR na oledzie robi właśnie niesamowite wrażenie bo masz czerń, która nie jest zanieczyszczona żadnym wygaszaniem stref i wystarczającą jasność żeby uwypuklić te elementy, które są potrzebne. Nie wspomnę już o pięknie wyglądających kolorach, które przez szeroki gamut w HDR naprawdę pokazują na co stać matrycę oled. Dla mnie różnica w cenie pomiędzy A7 i B7 jest warta do dopłacenia właśnie ze względu na HDR. Żadne 4K, nowszy system i różnice w jasności nie uzasadniałyby różnicy cenowej. HDR sam w sobie ją uzasadnia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, hindus3d napisał:

ok to może ze wzg na te wypalenia warto pomyśleć nad "quantum dot technology" ? ma ktoś jakieś porównanie ?

No nie ma nad czym mysleć to inna liga Samsung akurat ta seria to dał [beeep]y do kwadratu..., to naprawde nie jest płaszczyzna porównań do Oled.

Jeszcze raz powtórzę OLED jest genialny, oferuje jakość która do 90% LCD jest innym wymiarem gatunkowym, ale jak każda technologia ta ma wady, jest też w związku z tym dla klienta świadomego...

Choć ten nie świadomy pewnie tych wad i tak w większości nie zauważy...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hindus3d napisał:

ok to może ze wzg na te wypalenia warto pomyśleć nad "quantum dot technology" ? ma ktoś jakieś porównanie ?

Samsung 55MU7000 ma sens w cenie 4300 zł, bo nie ma za bardzo konkurencji, jest bardzo dobrze wyceniony. Najbliżej jest chyba 50EX780E od Panasonica za 4100, ale tu masz 5 cali mniej, czyli sporo. Potem już trzeba dołożyć 1000zł do OLEDa A7V pod SDR czy prawie 1500zł do XE90 pod HDR, pomiędzy nie ma nic co by było wyraźnie lepsze od MU7000. To jest sensowna opcja w tym segmencie cenowym, a jakby go dostać w jakiejś promocji za 3999 to już w ogóle. Jeżeli taki jest budżet i nie da się więcej to myślę że spokojnie można brać. Ale droższe modele i seria Q to słaby żart. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, ma_ko napisał:

Podziel się spostrzeżeniami w takim razie. Informacji nigdy za wiele. Widzę że TVN zajedzie każdego Oleda :P

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.10.2017 o 22:49, pawelll napisał:

Znalazłeś jakiś fachowy test z takimi wynikami? Podziel się linkiem.

Odpowiadam sam na moje pytanie nt jasności plazm (cytat z opinii Maćka z 2013), wytłuszczenia moej:

"Ogółem ST60 jest niebywale jasny, aż trudno uwierzyć, że to plazma! Po kalibracji jest w stanie wyciągnąć aż 165 cd/m2 na standardowej planszy wypełniającej 10.8% powierzchni ekranu, jest też ustawienie w menu pozwalające podbić tą wartość aż do... 240cd/m2! Nie widziałem nigdy tak jasnej plazmy (tylko nie wiem jeszcze, czy nie ma negatywnych konsekwencji korzystania z ekstra jasnego trybu)! Przy bieli wyświetlonej na całym ekranie jasność spada do 59 cd/m2 co jest poprawą w stosunku do ubiegłorocznego modelu (VT50 - 52cd/m2). 

I co ma niby z tego wynikać? Litości - przecież piszemy o oledzie fhd, poza tym było już o tym na forum - tekst z 2013r  ma się nijak to tego co mamy dziś!  Stary tekst, wyraża bowiem opinię autora/stan jego wiedzy/doświadczeń na dzień pisania tekstu, a nie na lata które nadejdą.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprytnie uciekasz od pytania. Gdzie znalazłeś test z przytoczonymi wynikami jasności? Tekst z 2013 pokazuje tylko to że dajemy się wkręcać w papierowe parametry mające coraz mniejszy związek z rzeczywistą percepcją przez odbiorcę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.10.2017 o 20:20, Bikerus napisał:

Test T.Chmielewskiego juz jest

http://www.tvtest.pl/lg-55eg9a7-test/

Czytaj uważniej to nic Ci nie umknie. 

37 minut temu, pawelll napisał:

Tekst z 2013 pokazuje tylko to że dajemy się wkręcać w papierowe parametry mające coraz mniejszy związek z rzeczywistą percepcją przez odbiorcę. 

Nie obraź się, ale puszczasz wodzę fantazji pisząc takie rzeczy. Pomiar jest jedynym obiektywnym sposobem określenia jasność panelu, na oko to chłop w szpitalu umarł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi