Skocz do zawartości
Maciej Koper

Panasonic EX780 (TX-75EX780e) TEST wielkiego telewizora 2017 Ultra HD z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Od wczoraj posiadam ten TV w wersji 50ex780. 
Czy ktoś może opisać jak go ustawić aby wyciągnąć z nie go jak najwięcej itp. 

W teście wszystko opisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was wkładał do tego telewizora moduł CI od nc+ albo polsatu? Jest jakaś różnica w jakości obrazu w porównaniu do obrazu z ich dekoderów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tu się nie zgodzę. Oglądalem ten sam materiał na roznych tv, tj. sony xe80, jakis Samsung i takich przebarwień nie bylo. Z kablówki rowniez. Owszem, kablowka nadaje slaby sygnal, ale o ile powinna byc to kwestia rozdzielczosci, to nie przebarwien tonalnych. Jesli ogladam z kablowki to samo na roznych tv i na jednym wystepuja przebarwienia a na innym ich nie ma, to co jest winne? Kablowka? Moim zdaniem winne jest rozwiazanie zastosowane w tv. 
Blu-ray'a mam. Obraz jest ok, ale jesli zmienie ustawienie w odtwarzaczu, o ktorym pisalem wyzej, to w niektorych scenach nawet na BD przebarwienia są.
Coś się wyjaśniło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Grzegorz_K napisał:
Dnia 18.11.2017 o 17:42, tmisiu napisał:
Tu się nie zgodzę. Oglądalem ten sam materiał na roznych tv, tj. sony xe80, jakis Samsung i takich przebarwień nie bylo. Z kablówki rowniez. Owszem, kablowka nadaje slaby sygnal, ale o ile powinna byc to kwestia rozdzielczosci, to nie przebarwien tonalnych. Jesli ogladam z kablowki to samo na roznych tv i na jednym wystepuja przebarwienia a na innym ich nie ma, to co jest winne? Kablowka? Moim zdaniem winne jest rozwiazanie zastosowane w tv. 
Blu-ray'a mam. Obraz jest ok, ale jesli zmienie ustawienie w odtwarzaczu, o ktorym pisalem wyzej, to w niektorych scenach nawet na BD przebarwienia są.

Coś się wyjaśniło?

Jeszcze nie.

Napisalem do Panasonica i otrzymałem odpowiedź:

a) przywrocenie ustawien fabrycznych :)

b ) serwisant

wiec za niedlugo pewnie to zglosze.

Ale nie chce mi sie do konca wierzyc, że tylko u mnie to wystepuje.

Wg mnie ten model tak ma. U Was tego nie widac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam MACIEJ KOPER czy jest duza roznica obrazu 50ex780 po kalibracji a przed w trybie prawdziwe kino , i czy efekt hdr bedzie bardziej wyrazny po kalibracji pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, chudy1982_2007 napisał:

witam MACIEJ KOPER czy jest duza roznica obrazu 50ex780 po kalibracji a przed w trybie prawdziwe kino , i czy efekt hdr bedzie bardziej wyrazny po kalibracji pozdrawiam

Powinna być ;) Każdy TV to inna historia i to jest piękne w kalibracji, że nigdy nie wiadomo jak dużych różnic można się spodziewać.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powinna być  Każdy TV to inna historia i to jest piękne w kalibracji, że nigdy nie wiadomo jak dużych różnic można się spodziewać.
Maciej wypowiesz się na problem zaprezentowany przez@tmisiu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.11.2017 o 17:42, tmisiu napisał:

To wygląda jak zwyczajne artefakty kompresji... Błędy kwantyzacji sygnału wychodzą najmocniej właśnie przy ciemnych szarościach. Wynika to m.in. ze stosowania krzywej gamma do kodowania treści wideo. Przełączenie "RGB" na "zaawansowany" jak wcześniej napisałeś to nic innego jak przemapowanie zakresu wideo na zakres PC. Wtedy tracisz masę szczegółów i w czerniach i w bielach, w tym owe błędy kwantyzacji. Tylko, że nic nie widać w tych obszarach, więc jest to skórka za wyprawkę.

Nie wierzę, że w innych telewizorach nie było widać takich problemów. Jedyna możliwość to wtedy, gdy używałeś ustawień typu "naturalny", "żywy", czy "standard" w których ciemne tony są zabijane z automatu, by dać wrażenie wyższego kontrastu. Sprawdź w trybach "film", czy "kino". Będzie to samo. Ewentualnie na Sony może być lepiej dzięki funkcji "Łagodna gradacja".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak czytam o kompromisach, na które trzeba pójść przy zakupie nowego telewizora to utwierdzam się w przekonaniu że zakup plazmy to był mega wybór. Szkoda tylko, że wziąłem 42 cale :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy ,użytkownicy serii 780 proszę o poratowanie waszymi ustawieniami obrazu.Posiadam ten tv w 50 calach po kalibracji w sklepie,ale obraz mi nie odpowiada.Albo za dużo żółci albo fioletu. Wcześniej posiadałem Samsunga F7000 120hz i przyzwyczaiłem się do wysokiego kontrastu i prawdziwego odwzorowania kolorów,a tu nie mogę sobie poradzić z ustawieniami.Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, cezary1020 napisał:

Koledzy ,użytkownicy serii 780 proszę o poratowanie waszymi ustawieniami obrazu.Posiadam ten tv w 50 calach po kalibracji w sklepie,ale obraz mi nie odpowiada.Albo za dużo żółci albo fioletu. Wcześniej posiadałem Samsunga F7000 120hz i przyzwyczaiłem się do wysokiego kontrastu i prawdziwego odwzorowania kolorów,a tu nie mogę sobie poradzić z ustawieniami.Dziękuję.

"Kalibracji w sklepie"? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, cezary1020 napisał:

Wstaw raport z kalibracji to popatrzymy co jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Maciej Koper napisał:

Wstaw raport z kalibracji to popatrzymy co jest nie tak.

Hmmm,pewnie głupie pytanie,więc z góry przepraszam :) A skąd go wziąć (raport)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś dostać po przeprowadzonej kalibracji. W jakim sklepie kupowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Grzegorz_K napisał:

Powinieneś dostać po przeprowadzonej kalibracji. W jakim sklepie kupowałeś?

Digital www.kinowdomu.pl  i żadnego raportu nie dostałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.12.2017 o 22:43, cezary1020 napisał:

Hmmm,pewnie głupie pytanie,więc z góry przepraszam :) A skąd go wziąć (raport)?

Jeśli nie dostałeś raportu to skąd wiesz, że cokolwiek zostało skalibrowane?

Skąd wiesz w jaki tryb zostały wprowadzone ustawienia i czy na pewno się zgadzają obecnie z tymi, które wprowadziła osoba kalibrująca?

Skąd masz wiedzieć, czy zostało skalibrowane poprawnie, czego brakuje telewizorowi po kalibracji i w rejonie jakich barw?

Skąd wiesz jakimi przyrządami cokolwiek było robione (o ile w ogóle jakimiś, patrz pkt 1.)

Nie ma odpowiedzi na podstawowe pytania, więc nie ma jak Ci pomóc na odległość. Można uznać, że kalibracji także żadnej nie było, bo to co opisujesz nie spełnia minimalnych wymogów profesjonalnej kalibracji. Proponuję zrzucić do fabrycznego trybu "Prawdziwe Kino", albo zamówić prawdziwą kalibrację, a nie coś co się pod nią podszywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.12.2017 o 23:19, cezary1020 napisał:

Digital www.kinowdomu.pl  i żadnego raportu nie dostałem.

Czyli z tego wynika że przydałby się kolejny test kolejnej kalibracji kolejnego sklepu oferującego kalibrację w cenie tv, tylko nie wiemy czy Maciej byłby znowu chętny, no ale z drugiej strony  przydałaby się nieco szersza weryfikacja tego typu usług na rynku niż zawężona tylko do kolejnego sprawdzenia darmowej kalibracji  kikiego która za każdym razem wykazywała że po tej kalibracji obraz był gorszy jak  ustawiony fabrycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nadzieję, że ktoś podeśle własne ustawienia, ale chyba nikt nie ma tego modelu skoro to taki problem. W tej chwili żałuję że kupiłem Panasonica, bo byłem nastawiony na Sony 9005, no ale cóż dałem się nabrać na reklamę sklepu, który oferował kalibrację pro gratis. Cytuję  odpowiedź sklepu, gdy poprosiłem o raport:  "Telewizor zakupiony w naszej firmie jest na życzenie

klienta sprawdzany pod względem wypalonych pikseli,

równo podświetlonej matrycy, cloudingu itp

oraz jest kalibrowany u nas w salonie przed wysyłką.

W zależności od modelu i odległości od nas /jesteśmy z Łodzi/

jest możliwość umówienia się na dowóz, podłączenie

i skalibrowanie telewizora /zakupionego u nas/ na miejscu u klienta w domu.

Kalibracja odbywa się na planszach testowych

firmy www.Burosch.de oraz za pomocą

kolorymetru Xrite Display Pro i jest bezpłatna.

Ustawiamy przede wszystkim ostrość, kolor, jasność, kontrast,

podświetlenie matrycy, odcienie bieli i czerni, 

oraz dodatkowo balans bieli.

Korzystają z tej aplikacji głównie Niemcy, Austriacy i Szwajcarzy.

Jeżeli potrzebują Państwo bardziej zaawansowanej operacji

poprzez menu serwisowe, interfejs ISF

z użyciem kolorymetru i spektrofotometru itd to mogę polecić

firmę www.skalibrujtv.pl

Jeszcze nikt z naszych klientów, których poleciliśmy

Pana Macieja, nie zgłaszali nam żadnych reklamacji. "   

Edytowane przez cezary1020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolego podaj nazwę  tego sklepu co ten tv kupiłeś A ten tv masz dobry lepszy jak Sony 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, franus122 napisał:

Witam Kolego podaj nazwę  tego sklepu co ten tv kupiłeś A ten tv masz dobry lepszy jak Sony 

Nazwę sklepu podałem wcześniej.A zakup telewizora uważam za nieudany .Twarze albo żółte albo fioletowe.W Sony tego nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 4.12.2017 o 23:12, Maciej Koper napisał:

To wygląda jak zwyczajne artefakty kompresji... Błędy kwantyzacji sygnału wychodzą najmocniej właśnie przy ciemnych szarościach. Wynika to m.in. ze stosowania krzywej gamma do kodowania treści wideo. Przełączenie "RGB" na "zaawansowany" jak wcześniej napisałeś to nic innego jak przemapowanie zakresu wideo na zakres PC. Wtedy tracisz masę szczegółów i w czerniach i w bielach, w tym owe błędy kwantyzacji. Tylko, że nic nie widać w tych obszarach, więc jest to skórka za wyprawkę.

Nie wierzę, że w innych telewizorach nie było widać takich problemów. Jedyna możliwość to wtedy, gdy używałeś ustawień typu "naturalny", "żywy", czy "standard" w których ciemne tony są zabijane z automatu, by dać wrażenie wyższego kontrastu. Sprawdź w trybach "film", czy "kino". Będzie to samo. Ewentualnie na Sony może być lepiej dzięki funkcji "Łagodna gradacja".

ad akapit 1, po przełączeniu na "normal" jest tragicznie, nawet na blu-ray.

ad akapit 2, miałem w odstępie kilku dni 2 inne  tv, panasonic ex700 i sony 49xe8005, a  miedzyczasie bylem u znajomych ktorzy kupili Samsunga 55MU6452. Na tym samym materiale sprawdzałem: Kapitan Philips, Robin Hood na BD, te same filmy z Youtuba, no i kablówka. Na Sony w ogole ten problem nie występował, na Samsungu bardzo rzadko, trzeba było specjalnie szukac takich ciemnych miejsc, sprawdzalem na wszystkich trybach. Wiem, mam pewnosc, bo kupowalem TV głównie do filmów. Na panasonicach jest niestety widoczne i to bardzo. Troche szkoda bo ogólnie ten TV najbardziej mi się podoba. 

Czekam na update, a jesli sie nie doczekam, lub nic to nie zmieni, zgłaszam usterkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.12.2017 o 16:11, cezary1020 napisał:

Nazwę sklepu podałem wcześniej.A zakup telewizora uważam za nieudany .Twarze albo żółte albo fioletowe.W Sony tego nie zauważyłem.

Myślę, że masz skopane ustawienia. Z tego panelu można wyciągnąć idealny kolorystycznie obraz.

Ja co prawda posiadam półkę niżej (50EX703), ale w kwestii softu i wyświetlania barw jestem skłonny stwierdzić, że jeżeli u mnie się dało to i u Ciebie się da.

Ja pierwsze co zrobiłem to zjechałem z kanału żółtego w opcjach zaawansowanych i zmieniłem profil z Ciepły2 (który wszyscy polecają) na Ciepły1. Żółtaczka zniknęła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi