Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam wolałem być człowiekiem i pomóc, a w zamian dostać pomoc przy wyciąganiu TV z kartonu. Gwarantuję, że obie te czynności do prostych nie należą ;)

• Lubię 2
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie neguję, ładny gest - niemniej jak jest usługa to jest usługa i zgodnie ze sztuką kurierów musi być wówczas dwóch. 

Jeżeli tv ma większą przekątna /wagę ponad 20kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, plast napisał:

Ja tam wolałem być człowiekiem i pomóc, a w zamian dostać pomoc przy wyciąganiu TV z kartonu. Gwarantuję, że obie te czynności do prostych nie należą ;)

To słaby ten kurier bo ja swojego sam na drugie piętro wniosłem :P Montaż też da radę samemu zrobić ale jest trochę strach jak się patrzy na te cholernie cienką matrycę. Za 65" sam bym się w życiu nie zabrał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cienka matryca w B7 to nic w porównaniu do W7 :P

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Subman napisał:

Cienka matryca w B7 to nic w porównaniu do W7 :P

No no. Tyle że W7 jest dość elastyczny. W B7 wolałem elastyczności nie sprawdzać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha ha :D Pod taką plazme to trzeba było pewnie fundamenty wylewać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fundamenty to nie, ale wieszak został i jestem pewien, ze utrzyma wszystko :D

Edytowane przez maxkorzen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, maxkorzen napisał:

Fundamenty to nie, ale wieszak został i jestem pewien, ze utrzyma wszystko :D

Z tego co widziałem to poziomy mogę nie zgrać się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie pilota w tym telewizorze, konkretnie o komendy wydawane głosem. W SONY na androidzie zamiast wpisywać tekst np. w wyszukiwarce wystarczy mówić do mikrofonu i ta funkcja działa super. Czy w LG też jest taka możliwość i czy rozpoznaje polski język?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, jaapko said:

Mam pytanie odnośnie pilota w tym telewizorze, konkretnie o komendy wydawane głosem. W SONY na androidzie zamiast wpisywać tekst np. w wyszukiwarce wystarczy mówić do mikrofonu i ta funkcja działa super. Czy w LG też jest taka możliwość i czy rozpoznaje polski język?

Tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 8.11.2017 o 16:22, kKadajo napisał:

Ja u siebie właśnie obczajam całego Star Trek Generation z Netflix'a, obraz 4:3 więc mam powidoki po każdym posiedzeniu zazwyczaj 3-6 odcinków, to daje jakieś 270 min i po tym albo wyłączam tv czyli automatyczna kompensacja albo zaczynam ogladac coś na pełnym ekranie. Wszytko znika w kilka minut. Oled light na 55.

Mógłbyś napisać jak wygląda u Ciebie taki powidok po formacie 4:3? Rozumiem, że masz na myśli to iż środek ekranu, na którym wyświetlany był obraz jest ciemniejszy/jaśniejszy od boków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mam swojego OLEDa i powiem szczerze, że obraz petarda i robi bardzo duże wrażenie. O taki efekt właśnie mi chodziło. Pomimo tego, że miałem w miarę dobrego leda, jest przepaść jak obraz wygląda na oledzie. Wziąłem go z dodatkowym full ubezpieczeniem na 5 lat więc generalnie jak by się wypalił to zawsze można go zrzucić z szafki i po problemie ;) Mam jednak nadzieję, że do tego nie dojdzie i będę mógł się cieszyć tym cudownym obrazem przez jak najdłuższy okres czasu. Obraz z konsoli xbox x też coś pięknego, jeżeli ktoś by się zastanawiał przy przesiadce ze zwykłego xboxa one na x'a to też jak najbardziej polecam, bo jest bardzo duża różnica, tym bardziej jeżeli ktoś ma oleda. Dodam tylko, że żona stwierdziła, że nie widzi różnicy jak oglądaliśmy wczoraj film na netflixie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minutes ago, lukasz89 said:

Dodam tylko, że żona stwierdziła, że nie widzi różnicy jak oglądaliśmy wczoraj film na netflixie :D

A to akurat jest norma, kobiety widzą inaczej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, lukasz89 napisał:

Wziąłem go z dodatkowym full ubezpieczeniem na 5 lat więc generalnie jak by się wypalił to zawsze można go zrzucić z szafki i po problemie ;) 

Z tym zrzuceniem z szafki to się dobrze zastanów jakbyś miał to robić. Szwagier wpadł na podobny pomysł żeby dostać nowszy model telewizora. Powiedział że "niechcący" opuścił podczas wieszania na ścianę. Firma ubezpieczeniowa oczywiście odmówiła wypłaty odszkodowania twierdząc, że taką operację muszą wykonywać 2 osoby i skoro robił to sam to jest jego wina. Sprawa skończyła się w sądzie, szwagier wygrał, ubezpieczyciel się odwołał ale nic to nie dało bo kasę wypłacić musiał. Niby sprawa dobrze się skończyła, ale ile było przy tym nerwów i straconego czasu. Ja też wziąłem pełne ubezpieczenie na 5 lat z myślą o wypalaniu. Jeśli jednak miałbym go celowo uszkodzić to się dobrze zastanowię jak to zrobić, żeby nie mieć takich problemów jak szwagier.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od tygodnia 65B7. Żona od razu zauważyła różnicę (wcześniej LED Samsunga). Obraz jest faktycznie powalający. Zwłaszcza z płyt UHD. Dzisiaj wieczorem Alien: Covenant z BD UHD w Atmos 7.2.4. Widziałem początek - szczęka mi opadła :)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj.

Ile razy to slyszalem, ze UHD to "marketingowy belkot" i "nie widac roznicy?"  Dokladnie mowiac jeszcze wczoraj!!!    :)

To musi byc efekt placebo. Moze znajdziesz jakies DVD czy LD do porownania  ;) 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, dominikm napisał:

Mam od tygodnia 65B7. Żona od razu zauważyła różnicę (wcześniej LED Samsunga). Obraz jest faktycznie powalający. Zwłaszcza z płyt UHD. Dzisiaj wieczorem Alien: Covenant z BD UHD w Atmos 7.2.4. Widziałem początek - szczęka mi opadła :)

Szkoda że film tak durny że trudno się pozbierać po sensie:P

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, dominikm napisał:

Gratki, że po latach masz teraz TAKI ZESTAW : )

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mógłbyś napisać jak wygląda u Ciebie taki powidok po formacie 4:3? Rozumiem, że masz na myśli to iż środek ekranu, na którym wyświetlany był obraz jest ciemniejszy/jaśniejszy od boków?
Postaram się zrobić zdjęcie następnym razem jak będę robił maraton.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam pierwsze odpalenie Oleda - Logo webOS, śliczne kolorki i ta CZERŃ. Szczena w podłodze. Specjalnie odpalałem przy zgaszonych światłach :D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, binary napisał:

Ile razy to slyszalem, ze UHD to "marketingowy belkot" i "nie widac roznicy?"  Dokladnie mowiac jeszcze wczoraj!!! 

Wyrwałeś zdanie z kontekstu i się cieszysz. A zdanie dotyczyło tego, że to PRZEDE WSZYSTKIM OLED robi tą różnicę a nie FHD czy UHD. Szczególnie że kolega nie napisał z czym porównuje.

3 godziny temu, maxkorzen napisał:

OLED Wisi raptem troche wyżej niż plazma. Dla mnie ok.

Akurat to "trochę" robi różnicę- szczególnie dla starszych TV. Porównywałem z moją plazmą PV80 - dół obrazu byłby ok. 15 cm wyżej niż teraz. W OLEDach elektronika (a co za tym idzie i otwory mocujące) są znacznie niżej niż w większości kilkuletnich TV. Nowe LCD też mają dość nisko.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyrwalem, tylko wykorzystałem ustep, ktory mi pasowal. Nie mam klopotow ze zrozumieniem trzech zdań na krzyż, jak coponiektorzy.

Jak masz OLED-a to sobie sam wrzuć DVD i porównaj z UHD.

Wczoraj czytałem teksty gościa który zatrzymał się technologicznie i mentalnie w czasach projektorów SD i twierdzi że upscaling i UHD to niepotrzebne zlo. A wydawałoby się ze sensowny gość.

Regularnie spotykam opinie kolesi, ktorzy bez zastanowienia głoszą swoje święte prawdy, ze UHD to lipa, ze Atmos to psucie dźwięku i ze HDR-u nie da się oglądać, bo oczy bolą. Od czasu do czasu zdążą się też madrale, probujacy uswiadamic mnie ze koń ma 4 nogi. Mimo wszystko dziękuję za Twoją opinię.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi