Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Somebody101 napisał:

Na jakiej podstawie oceniasz że testy na rtings są uczciwe?

No oczywiście według ciebie zapewne pokaz porównawczy firmy ściśle współpracującej z Samsungiem musi być uczciwy, a wszystkie niezależne recenzje w których OLEDy zbierają bardzo dobre noty typu rtings.com, hdtvpolska czy też recenzje Vincenta muszą być nieuczciwe. Zapewnie też według ciebie wszyscy użytkownicy OLEDów na tym forum też są nieuczciwi, bo powinny się nam OLEDy dawno wypalić i to już po drugim dniu ich użytkowania tak jak na tych targach, a twiedzimy coś innego :D 

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem juz 3 Oledy, dziwne że nie przepaliły mi się przez podłogę do Chin i nie wpadłem w ta dziurę za nimi ;)

Edytowane przez kKadajo
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje porównanie dotyczy tej samej przekątnej - oled gorzej radzi sobie ze słabszym sygnałem (przynajmniej Lg).

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Subman napisał:

No oczywiście według ciebie zapewne pokaz porównawczy firmy ściśle współpracującej z Samsungiem musi być uczciwy, a wszystkie niezależne recenzje w których OLEDy zbierają bardzo dobre noty typu rtings.com, hdtvpolska czy też recenzje Vincenta muszą być nieuczciwe. Zapewnie też według ciebie wszyscy użytkownicy OLEDów na tym forum też są nieuczciwi, bo powinny się nam OLEDy dawno wypalić i to już po drugim dniu ich użytkowania tak jak na tych targach, a twiedzimy coś innego :D 

Odwracasz jak zwykle kota ogonem. Dobrze wiesz, że recenzent stał się bardzo dobrze płatnym zawodem, pocichu oplacanym przez producentów. Nie jest to zadna tajemnica już od dawna. Dlatego ciekawy jestem skąd tak głęboka twoja wiara w to, że wszystkie informacji na rtings to jedyna słuszna wiedza z która nie można polemizowac. 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dawid90's napisał:

I to w dodatku na PS4 Pro.

A to ps4 PRO to jakis multimedialny potwór potrafiący idealnie renderowac obraz video ?. Wiesz ile ważą tekstury 4k w grach ? Teraz dolicz sobie do tych tekstur kilku godzinne scenki nagrane w formacie 4k z wysokim bitrate. Zdajesz sobie sprawe ile by taka gra "wazyla" ? Chyba się nie pomyle jesli napisze ze kilkaset GB. Dyski bluray maja ograniczoną pojemność tak samo jak nasze dyski w konsolach i producenci gier gdzies musza te GB ucinac. Puść sobie film 4k z bluray i wtedy zobacz  jest jakość. Nie porównuj gier z filmami. 

• Plusik 4
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Somebody101 napisał:

Odwracasz jak zwykle kota ogonem. Dobrze wiesz, że recenzent stał się bardzo dobrze płatnym zawodem, pocichu oplacanym przez producentów. Nie jest to zadna tajemnica już od dawna. Dlatego ciekawy jestem skąd tak głęboka twoja wiara w to, że wszystkie informacji na rtings to jedyna słuszna wiedza z która nie można polemizowac. 

Nie ma podstaw aby sądzić że jest inaczej niż piszą, skoro uważasz że lecą w kulki to po prostu udowodnij to. A wiele razy ich testy były uznane i znalazły potwierdzenie w rzeczywistości. Podobnie zresztą jak testy Macieja Kopera u nas.

11 minut temu, tommor napisał:

Moje porównanie dotyczy tej samej przekątnej - oled gorzej radzi sobie ze słabszym sygnałem (przynajmniej Lg).

Lg nigdy nie miało dobrego postprocesingu obrazu. Z tym się zgadzam w zupełności. Jeśli ktoś chce z gorszych źródeł mieć lepsza jakość obrazu to tylko Sony.

17 minut temu, tommor napisał:

Lub OLED ma lepsza natywna ostrość obrazu co daje wiecej detali które nie zawsze chcemy widzieć, albo TV nie były podobnie ustawione. Możliwości jest sporo a z doświadczenia wiem ze jak ktoś nie ogarnia tego typu sprzętu to do witchcrafta już niedaleko ;)

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Somebody101 napisał:

Akurat rtings zawsze stosuje tą samą, podaną metodologię testów i na podstawie zebranych danych wyciąga odpowiednie wnioski recenzenckie. Dla mnie zdecydowanie jeden z najbardziej rzetelnych portali technologicznych.

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kKadajo napisał:

Lg nigdy nie miało dobrego postprocesingu obrazu. Z tym się zgadzam w zupełności. Jeśli ktoś chce z gorszych źródeł mieć lepsza jakość obrazu to tylko Sony.

Lub OLED ma lepsza natywna ostrość obrazu co daje wiecej detali które nie zawsze chcemy widzieć, albo TV nie były podobnie ustawione. Możliwości jest sporo a z doświadczenia wiem ze jak ktoś nie ogarnia tego typu sprzętu to do witchcrafta już niedaleko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla hardcorowego gracza konsolowego ceniącego płynność, OLEDy nie mają już aktualnie racji bytu, w dobie kapitalnego upłynniacza w nowych Samsungach. No i nie jest tak ciemno, nie trzeba ciągle grzebać w opcjach w zależności od gry.

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę dni temu zakupiłem swojego Oleda B7V i po krótkich testach nasuwa mi się kilka pytań. Żeby nie było, przeczytałem około 70 stron z tego tematu, wiele materiałów na innych portalach, więc nie bijcie jeśli coś się powtórzy, pewne rzeczy są nadal dla mnie nie jasne, lub nie były szczegółowo poruszane w tym temacie.

1. Odtwarzanie filmów 4K MKV z serwera Plex. No więc zainstalowałem sobie Plexa na laptopie (Lenovo Z51-70, i5, 8GB, R9-M375), na TV ściągnąłem zarówno Plexa jak i Xplay. O ile nie ma większych problemów z odtwarzaniem filmów MKV 1080p (ale o dziwo czasami buforuje) tak z 4K jest nieciekawie. Na razie testuje tylko jeden plik MKV z filmem A Quite Place, remux 10bit, kodek x265, Dolby Atmos 7.1. bitrate w okolicach 45 Mb/s. Na obydwu playerach jest obraz, ale brak dźwięku (amplituner RX-V475 podłączony z TV kablem optycznym - wystarczy mi DTS, zresztą przecież i tak nie obsługuje 4K więc HDMI odpada?), Posiadam łącze z UPC 120Mbit, wszystko puszczone przez Wifi, Netflix wykrywa ponad 110Mbit, podobnie laptop i sam TV. Ściągnąłem trochę słabszą wersję filmu (około 25 Mb/s), ale również w 4K, tylko dodatkowo z dźwiękiem AC3 5.1 i poszło. Niestety na obydwu playerach w momencie odpalenia napisów zewnętrznych .srt lub wbudowanych w MKV film albo się w ogóle nie odpala i wyskakuje błąd serwera, albo masakryczne buforuje. Czy plex nadaje się do takich treści? Czy ma znaczenie urządzenie na którym przechowywany jest plik, w tym wypadku laptop? W końcu po puszczeniu materiału słyszę jak wiatraki zaczynają szumieć i procek wchodzi na wysokie obroty. Dodam, że film Bright z Netflixa w 4K z HDR leci płynniutko i wygląda obłędnie.

Tak w skrócie, do oglądania 4K MKV po sieci lepszym rozwiązaniem będzie NAS, czy jakiś dedykowany odtwarzacz np. Xiaomi Mi Box 4K lub Egreat A5, Ferguson FBOX Smart TV BOX? Jeśli tak, to który? A może wystarczy ten laptop z Plexem tylko ja coś mam źle ustawione? Czytałem jeszcze gdzieś, że są jakieś problemy z Plexem pod nowe oledy LG, brak profili i ogólnie wsparcia, co generuje problem przy transkodowaniu, czyli wtedy kiedy dodajemy np. napisy .srt lub dźwięk leci w formacie innym niż AC3 lub DTS, wtedy buforuje jak diabli. 

2. HDR vs Technicolor Expert. Który tryb wybrać do oglądania materiałów z Netflixa z HDR i tych bez? Z serialami w HDR (Dolby Vision) nie ma problemu, bo TV sam odpala mi odpowiedni Picture Mode, czyli Kino domowe - Dolby Vision i tam sobie wszystko ustawiam (Oled na 50, Kontrast 100 itd. wiadomo o co chodzi). Gorzej z tymi produkcjami, które co prawda są w 4K i wyglądają super, ale nie mają HDR, jak np. Narcos. Czy takie materiały oglądacie na ustawieniu Technicolor (lub Kino, jak kto woli) z ustawionym Oledem np. 35 i Dynamic Contrast na Low, a może jednak odpalacie Picture Mode na Efekt HDR? Nie ukrywam, że ta druga opcja dużo bardziej do mnie przemawia wizualnie chociaż wiem, że nie taki był zamysł twórców. A co z materiałami typowo Full HD? Ustawiać dla nich Dynamic Contrast na Low, czy OFF?  Podobnie z Dolby Vision jak Stranger Tings, Dynamic Contrast na LOW czy OFF? Są różne zdania na ten temat...

3. I na koniec rzecz czysto techniczna. Telewizor jest lekko odchylony do tyłu, kilka stopni, to normalne, czy mam źle zamontowaną stopkę? Bo regulacji to chyba żadnej nie ma? Nie żeby mi to przeszkadzało,  plazma Panasonica była znowuż przechylona do przodu, co nawet wyglądało wizualnie gorzej, ale chcę mieć pewność, czy zrobiłem wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Seba555 napisał:

Dla hardcorowego gracza konsolowego ceniącego płynność, OLEDy nie mają już aktualnie racji bytu, w dobie kapitalnego upłynniacza w nowych Samsungach. No i nie jest tak ciemno, nie trzeba ciągle grzebać w opcjach w zależności od gry.

to tylko jeszcze samsung zrobi mi na niego promocję za 5500 i go chętnie wciągnę

oczywiscie chodzi o q9fn - bo tylko ten jest dobry

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Seba555 napisał:

Technologia wykonania ekranu nic do tego nie ma. Producenci oledów mogą w przyszłości również usprawnić tryb gra o system poprawy płynności ruchu. Pomysł Samsunga wydaje się być świetnym rozwiązaniem dla graczy. Jeśli cena nie gra roli to taki Q9FN może okazać się lepszym sprzętem do grania niż Oledy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kKadajo napisał:

Ja miałem juz 3 Oledy, dziwne że nie przepaliły mi się przez podłogę do Chin i nie wpadłem w ta dziurę za nimi ;)

A to dziwne... Ja już biegam pomiędzy pixelami i nie wiem gdzie dreptać, żeby nie wpaść.... Chociaż Chiny podobno mają fajną, ale dość konserwatywną i zamkniętą turystykę ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dewey

Skoro z tego co piszesz buforuje ci FHD to jak oczekujesz, że będzie działał 4K?

Jeżeli wzrasta obciążenie "serwera" to znaczy, że materiał jest transkodowany i w sumie z jakością oryginalną ma to tylko przelotny związek.

Plex pewnie się nadaje (ja akurat używam Emby - podobny soft), ale nie wiem jakie masz WiFi - może jestem staromodny ale do takich rzeczy bez kabelka nie podchodzę (no chyba, że masz dobry sprzęt na 5 GHz - ale z tego co piszesz to niezbyt...).

W konfiguracji serwera Plexa pewnie gdzieś musisz odhaczyć transkodowanie (chyba, że przy wykryciu marnych parametrów sieci samo się ustawia).

Edytowane przez Plebann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Plebann już wszystko hula, opisałem w innym wątku na forum, problem generowały napisy srt, widocznie coś było nie tak z plikiem, po załadowaniu innych wsio śmiga, łącznie z filmami w 4K HDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie dodam , że do odtwarzania wszelkiej treści używam i polecam Vero4K z KODI na pokładzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, dewey napisał:

3. I na koniec rzecz czysto techniczna. Telewizor jest lekko odchylony do tyłu, kilka stopni, to normalne, czy mam źle zamontowaną stopkę? Bo regulacji to chyba żadnej nie ma? Nie żeby mi to przeszkadzało,  plazma Panasonica była znowuż przechylona do przodu, co nawet wyglądało wizualnie gorzej, ale chcę mieć pewność, czy zrobiłem wszystko ok.

Miałem dwa model 65B7v, oba były nieco odchylone. Mi to zupełnie nie przeszkadza (TV i tak docelowo będzie pewnie wisiał). Nie ma sensu mocniej dokręcać śrubek, bo ekranu i tak nie "wyprostujesz", a jeszcze przekręcisz gwint lub coś połamiesz (mówię o tych czterech wkręcanych do plastikowego tyłu TV).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fuze nie, nie, nic nie będę kombinował, po prostu chciałem się upewnić, czy ten model tak ma, czy ja coś źle zrobiłem, jeśli tak ma, to mi nic do tego. TV jest wypasiony, nawet nie wiedziałem, że HDR w filmach zrobi na mnie aż takie wrażenie, czytając o tym wydawało mi się, że to zbędny bajer, a tu normalnie szok :) No nic, teraz muszę zobaczyć jak wyglądają gry Xbox One X :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, kKadajo napisał:

Sam posiadam oleda i raczej nie wróciłbym do lcd (chyba), ale nie oznacza to że wszystko w oledzie jest the best. Obydwa telewizory były profesjonalnie skalibrowane - a więc bez żartów.

Dla mnie liczy się efekt końcowy, a więc czysty obraz pozbawiony śmieci i różnych dziwnych artefaktów a z tym oledy mają większy lub mniejszy problem zwłaszcza przy słabszym sygnale - i nie jest to żadna zaleta tylko słabość. Szkoda że dobro jakim jest lepsza natywna ostrość daje taki skutek.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z lepszą jakością ekranu w parze powinna iść lepszą jakość sygnału. Jak wiadomo jest to raczej niemożliwe a jeśli chodzi o Polska telewizję to czysta abstrakcja.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, sajmer napisał:

Od siebie dodam , że do odtwarzania wszelkiej treści używam i polecam Vero4K z KODI na pokładzie.

da się go zainstalować jakoś na tv ?  Albo inaczej, czy można w ogóle zainstalować jakiś inny player np. taki VLC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, dewey napisał:

@fuze nie, nie, nic nie będę kombinował, po prostu chciałem się upewnić, czy ten model tak ma, czy ja coś źle zrobiłem, jeśli tak ma, to mi nic do tego. TV jest wypasiony, nawet nie wiedziałem, że HDR w filmach zrobi na mnie aż takie wrażenie, czytając o tym wydawało mi się, że to zbędny bajer, a tu normalnie szok :) No nic, teraz muszę zobaczyć jak wyglądają gry Xbox One X :)

Ja znowu miałem dokładnie odwrotnie. Z recenzji/ opowieści myślałem, że hdr robi ogromne wrażenie, a jak moja luba ogląda jakiś serial na netflixie, to jeśli mnie nie uświadomi, że obraz jest w hdrze, to bym nie potrafił stwierdzić czy to obraz sdr/ hdr. Jedynie napisy biją po oczach bardziej. Wiem, jestem najwidoczniej ślepy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Johnnyjonjc nie wiem czy wiesz, ale na Netflix można ustawić przezroczystość napisów, co zdecydowanie ułatwia oglądanie filmów w HDR, napisy nie biją już tak po oczach :)

Jak pisałem wcześniej, poradziłem już sobie z Xplay + 4K HDR + napisy zew. w .srt, ale tak na przyszłość zapytam. Czy takie urządzenia jak np. Nvidia 16 GB SHIELD również radzi sobie z podobnym tematem?

Edytowane przez dewey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, dewey napisał:

@Johnnyjonjc nie wiem czy wiesz, ale na Netflix można ustawić przezroczystość napisów, co zdecydowanie ułatwia oglądanie filmów w HDR, napisy nie biją już tak po oczach :)

Jak pisałem wcześniej, poradziłem już sobie z Xplay + 4K HDR + napisy zew. w .srt, ale tak na przyszłość zapytam. Czy takie urządzenia jak np. Nvidia 16 GB SHIELD również radzi sobie z podobnym tematem?

Możesz napisać jak poradziłeś sobie w Xplay z 4K i HDR? U mnie niestety tnie się co jakiś czas (po wifi) z HTPC gdzie na dysku są filmy (napisy zewnętrzne .srt także mam)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do bardziej ogarniętych w tematyce kodeków na owym tv @Maciej Koper @Gmeru. Filmy odtwarzam z dysku usb 3.0 o ile problemu nie mam z remuxami o tyle z taką wstawką już tak?? Jaka może być przyczyna, wyjmuję plik z folderu stream jest w formacie m2ts , klikam play i film ładuje i ładuje po czym wyskakuje komunikat że nieodpowiedni format. W czym problem czy jest to jakiś kodekiem co nie czyta ten model???? 

Plik jak coś ma takie parametry:DISC INFO:

Disc Title: PACIFIC_RIM_UPRISING
Disc Size: 92,795,400,065 bytes
Protection: AACS2
Extras: Ultra HD, BD-Java
BDInfo: 0.7.3

PLAYLIST REPORT:

Name: 00040.MPLS
Length: 1:50:44.220 (h:m:s.ms)
Size: 75,241,863,168 bytes
Total Bitrate: 90.60 Mbps

(*) Indicates included stream hidden by this playlist.

VIDEO:

Codec Bitrate Description 
----- ------- ----------- 
HEVC Video 69271 kbps 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Level 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / HDR10 / BT.2020 /
* HEVC Video 7795 kbps 1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 Level 5.1 High / 4:2:0 / 10 bits / Dolby Vision / BT.2020 /

AUDIO:

Codec Language Bitrate Description 
----- -------- ------- ----------- 
Dolby TrueHD/Atmos Audio English 4448 kbps 7.1 / 48 kHz / 4000 kbps / 24-bit (AC3 Embedded: 5.1-EX / 48 kHz / 448 kbps)
Dolby Digital Plus Audio French 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)
Dolby Digital Plus Audio Italian 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)
Dolby Digital Plus Audio Czech 768 kbps 7.1 / 48 kHz / 768 kbps (DD+ Embedded: 5.1 / 48 kHz / 448 kbps)
Dolby Digital Audio Polish 640 kbps 5.1 / 48 kHz / 640 kbps / DN -4dB
Dolby Digital Audio English 192 kbps 2.0 / 48 kHz / 192 kbps / DN -4dB / Dolby Surround

SUBTITLES:

Codec Language Bitrate Description 
----- -------- ------- ----------- 
Presentation Graphics English 42.132 kbps 
Presentation Graphics French 27.648 kbps 
Presentation Graphics Italian 31.512 kbps 
Presentation Graphics Dutch 27.442 kbps 
Presentation Graphics Danish 30.348 kbps 
Presentation Graphics Finnish 27.538 kbps 
Presentation Graphics Norwegian 27.138 kbps 
Presentation Graphics Swedish 32.285 kbps 
Presentation Graphics Czech 29.970 kbps