Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Xbox one to ... konsola, więc odpowiedź chyba nie jest zbyt skomplikowana ;p

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca. Maciej Koper napisał w teście :

"Mało kto wie jednak, że w modelach 2017 wystarczy oflagować złącze HDMI jako PC, by uzyskać równie niski input lag co w trybie gra. Ma to dwie zasadnicze zalety. Po pierwsze uzyskujemy reprodukcję chromy 4:4:4, bardzo ważnej przy podłączaniu komputera PC. Po drugie możemy nadal korzystać z trybu ISF-Ekspert! Nie musimy zatem robić osobnej kalibracji dla trybu gra, która nie wyszłaby tak dobrze jak na trybie eksperckim, ze względu na ograniczone możliwości konfiguracji"

Dlatego pytam czy oznaczenie złącza jako konsola da to samo co oznaczenie jako PC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też lepiej jako pc. Tylko oznaczenie pc da chrome 4:4:4

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kupiłem telewizor 55B7V i mam pytanie do innych posiadaczy tego telewizora (lub oczywiście innych modeli z 2017). O ile wszyscy wspominają o bandingu na ciemnoszarych planszach, to nie znalazłem nigdzie wypowiedzi na temat bandingu na białym/bardzo jasnym tle w ruchu poziomym. Pojawiają się wtedy wąskie, jakby jaśniejsze paski na całej szerokości ekranu. Mniej więcej w równych odstępach (niewielkich). Dodam tylko, że banding na szarym tle mam na akceptowalnym poziomie. Czy ktoś zauważył coś takiego u siebie?

Widać to np. na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=LlyJqVzYsOU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@manjak

Mam 65C7V. Puściłem kilka razy ten test. Na początku wydawało mi się że coś tam widziałem z bliska, ale jak puściłem kilka razy ten film to powiem że nie - nie widzę bandingu. Jeśli coś tam nawet jest to jest to na progu tego co byłem w stanie wychwycił, albo po prostu wydawało mi się że coś tam widziałem.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczę wieczorem u siebie i dam znać.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

U siebie na telewizorze niczego niepokojącego nie widzę. 

Ps. Nie mogę już edytować, więc będzie post pod postem.

PS2. A jednak połączyło mi posty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@manjak
Na tym nowym wzorcu też niczego niepokojącego nie zauważyłem. Jak coś widzisz u siebie, to spróbuj wykonać czyszczenie matrycy.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.07.2017 o 09:09, maxkorzen napisał:

Pasażerowie.

jedyna scena gdzie miałem wrażenie HDR to zachód słońca w lesie, gdzieś w połowie filmu.

Niestety nie wybrałeś najlepszego filmu do zasmakowania HDR. W Pasażerach ten efekt jest raczej subtelny. Jednak nadal różnica względem zwykłego blu-ray'a jest spora. Odpal sobie na innym odtwarzaczu ten film w wersji BD a na drugim UHD i tylko zmieniaj wyjścia HDMI w telewizorze - będziesz w szoku, że nie dostrzegłeś takiej różnicy.;) Sceny w barze (ten podświetlany blat robi mega robotę w UHD), kiedy wychodzą na zewnątrz statku i świecą tylko światła z kombinezonów, czy sufit na stołówce to jest jednak opad szczęki. O rozdzielczości wydania UHD nie wspominam, bo jest to jeden z lepszych filmów pod tym względem.

Sprawdź sobie Siedmiu wspaniałych, Batman V Superman czy choćby Sully - w tych filmach HDR jest bardziej spektakularny.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie w OLEDach przydałaby się większa jasność aby w HDR był "opad szczęki". Dobry jakościowo materiał oglądany wieczorem wygląda wybitnie na OLEDzie, w dzień - wciąż bardzo dobrze, ale już nie tak dobrze jak pewnie w takim DX900. Mówię oczywiście tylko o HDR.

Jeśli chodzi o Netflixa i HDR, to ja polecam Okja w Dolby Vision i Dolby Atmos. Okja była kręcona jedną z najlepszych kamer HDR dostępnych obecnie na rynku - Alexa 65 i tę jakośc widać mimo tego, że Netflix dość mocno kompresuje filmy. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

Niestety nie wybrałeś najlepszego filmu do zasmakowania HDR. W Pasażerach ten efekt jest raczej subtelny. Jednak nadal różnica względem zwykłego blu-ray'a jest spora. Odpal sobie na innym odtwarzaczu ten film w wersji BD a na drugim UHD i tylko zmieniaj wyjścia HDMI w telewizorze - będziesz w szoku, że nie dostrzegłeś takiej różnicy.;) Sceny w barze (ten podświetlany blat robi mega robotę w UHD), kiedy wychodzą na zewnątrz statku i świecą tylko światła z kombinezonów, czy sufit na stołówce to jest jednak opad szczęki. O rozdzielczości wydania UHD nie wspominam, bo jest to jeden z lepszych filmów pod tym względem.

Sprawdź sobie Siedmiu wspaniałych, Batman V Superman czy choćby Sully - w tych filmach HDR jest bardziej spektakularny.

W moim odczuciu 4K jest przereklamowane. Filmy w tej rozdzielczości wydają mi sie jakby były renderem z komputera a nie rzeczywistymi lokalizacjami. Np lepiej mi sie ogląda Niepamiec - jakby bardziej naturalny obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, maxkorzen napisał:

W moim odczuciu 4K jest przereklamowane. Filmy w tej rozdzielczości wydają mi sie jakby były renderem z komputera a nie rzeczywistymi lokalizacjami. Np lepiej mi sie ogląda Niepamiec - jakby bardziej naturalny obraz.

Billy Lynn's też jest jakby komputerowy przez swoje 60 fps. Po prostu wchodzi w wyższy poziom rzeczywistości stąd to wrażenie. Musimy przywyknąć do technologii. Przy przechodzeniu z czarno-białego obrazu na kolorowy ponoć też się dziwnie czuli widzowie ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeden z większych HDR owych, szeroko-gamutowych "'opadów kopary" 2017r. będzie można użyczyć na rimejku "Ghost in the Shell" (szczególnie na dużej przekątnej i panelu z wysokim pokryciem DCI). Płytka chyba będzie do kupienia na dniach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, maxkorzen napisał:

Ja też parę razy odniosłem podobne wrażenie na telewizorze w HDR. Ten nieskończony kontrast oled nie pomaga.  Na miękkim obrazie projektora tego problemu nie widzę. W takim wypadku tylko Billy Linn, o którym wspomniał Maciej się wyróżnia. Chyba , że ktoś lubi oglądać z wysokim frame interpolation, to wtedy każdy inny film tez będzie tak wyglądał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Xisiek napisał:

Myślę, że jeden z większych HDR owych, szeroko-gamutowych "'opadów kopary" 2017r. będzie można użyczyć na rimejku "Ghost in the Shell" (szczególnie na dużej przekątnej i panelu z wysokim pokryciem DCI). Płytka chyba będzie do kupienia na dniach :)

Szkoda tylko, że nie u nas... Chociaż w naszym zaścianku trzeba się w ogóle cieszyć, że będzie przynajmniej Blu-ray.:)

18 godzin temu, maxkorzen napisał:

W moim odczuciu 4K jest przereklamowane.

Może nie posunąłbym się do takiego stwierdzenia, ale coś tam jednak jest na rzeczy. Po wejściu na rynek płyt BD na DVD dosłownie nie dało się patrzeć, to były lata świetlne, przepaść w jakości. Po obejrzeniu kilkunastu filmów UHD standardowy BD nadal sprawia mi masę frajdy. Jasne, zdecydowanie wolę oglądać wersję UHD jeđli taka jest dostępna, jednak nie jest tak, jak w przypadku DVD, że stary nośnik jest po prostu do [beeep]y. Różnica w przeskoku BD/UHD jest jednak moim zdaniem zdecydowanie mniejsza niż w przypadku DVD/BD. Nie zmienia to jednak faktu, że są filmy, gdzie nowy format daje masę frajdy. Tak, jak Ci napisałem wcześniej, wybrałeś kiepski film na początek, jako pokaz możliwości nowego formatu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.08.2017 o 22:20, Xisiek napisał:

Jest dostępny od ok. 10 dni i jeśli chodzi o HDR to jest to jedno wielkie rozczarowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, misfit napisał:

Jest dostępny od ok. 10 dni i jeśli chodzi o HDR to jest to jedno wielkie rozczarowanie.

Naprawdę? :(

Co Ci nie pasowało? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi tyle, że coś nie pasowało - też się spodziewałem, że to może być kozak na UHD, ale oczekiwania swoje, a rzeczywistość swoje... wykorzystanie HDR-a bardzo subtelne, że tak to ujmę - jak ktoś liczy na coś chociaż w połowie pokroju Pacific Rim to się srodze zawiedzie. Taki zapewne był zamysł twórców filmu, mówi się trudno... przynajmniej coś pozytywnego na otarcie łez dla tych, którzy liczyli na polskie wydanie w UHD - różnica względem BD jest w tym przypadku niewielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jak wydanie na 40 lecie Bliskich spotkan trzeciego stopnia wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienię tematykę.

1. Czy u Was rownież znikają informacje o programie tv? Liczyłem na to, ze po zassaniu przez tv informacji EPG na najbliższy tydzień, za każdym razem gdy wcisnę guide to one sie pojawia. A niestety tak nie jest, na dodatek po wejściu do EPG muszę ręcznie - klikając na dany program - odświeżyć listę.

2. Dlaczego na trybie Kino, zeby uzyskać jasność 160 muszę ustawić podświetlenie matrycy na 89 a w trybie Isf jasny wystarczy ok 50?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, maxkorzen napisał:

@Maciej Koper

czy macie możliwość sprawdzenia w czasie testu imput-lagu dla dźwięku?

Nie powinno być takowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi